Saturday, February 16, 2019

Αλβανία: επεισόδια στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο – Την σύλληψη του Ράμα ζητά ο Μπερίσα

SManalysis
Αλβανία - Επεισόδια - Πρωθυπουργικό Μέγαρο - Ράμα
Ένταση και ταραχές στην καρδιά των Τιράνων, όπου πολίτες προσπαθούν να εισβάλλουν στο κτήριο, με αίτημα για πρόωρες εκλογές.

Πολίτες έχουν σπάσει τους φράχτες της Αστυνομίας έξω από το Πρωθυπουργικό Μέγαρο του Έντι Ράμα στην Αλβανία και πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί εξ αυτών έχουν καταφέρει να εισβάλλουν στο κτήριο.

Αστυνομικοί προσπαθούν με ρίψη χημικών να απομακρύνουν το πλήθος, ενώ οι συγκεντρωμένοι έχουν εκτοξεύσει και βόμβες μολότοφ.

Όπως μεταδίδουν αλβανικά ΜΜΕ, πολλοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ δεκάδες άλλοι αντιμετωπίζουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα απο τον ορυμαγδό των δακρυγόνων, λόγω των οποίων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την περιοχή έξω απο το Πρωθυπουργικό Μέγαρο.

Ο πρώην Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα δήλωσε ότι οι Αλβανοί θα επιδιώξουν τη σύλληψη του Ράμα.

Η αντιπολίτευση έχει οργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με στόχο την παύση του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα και την δημιουργία μιας προσωρινής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες εκλογές.

Η Αλβανία είναι ένα βήμα μπροστά στο χάος, η Δύση παρεμβαίνει κάθε φορά που η χώρα καλύπτεται από τις φλόγες

SManalysis
Image result for stavri marko
Σταύρι Μάρκο

Η Δύση, αν υπάρχει Σχέδιο Β για τα Βαλκάνια, θα μπορούσε να έχει σημασία μια πολιτική κρίση στην Αλβανία, η οποία μπορεί να συμβεί χωρίς το «κόστος» και να πείσει τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, ότι καμία ελπίδα οποιαδήποτε "περιμένουν θαύμα", από την Αλβανία στο ΝΑΤΟ με την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας. Στην περίπτωση αυτή, η Αλβανία προστίθεται στις τρεις μεγάλες κρίσεις στα Βαλκάνια, τη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο και τη Βόρεια Μακεδονία.

Το έγκλημα, η διαφθορά, η αλαζονεία της ηγεσίας του κράτους, ο ολιγαρχισμός και η φτώχεια ανάγκασαν τους Αλβανούς να μεταναστεύσουν σχεδόν στο μισό του πληθυσμού στην Ευρώπη. Οι "άγνωστοι" Αλβανοί στο σύστημα της δυτικής δημοκρατίας εξέρχονται από τον έλεγχο για να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης, αλλά από την άλλη μπορούν να περιμένουν τα πάντα, αν η Δύση δεν την σταματήσει.

Το ΝΑΤΟ έχει εντείνει τις προσπάθειές του να αποκτήσει πιο ελεγχόμενα Βαλκάνια και αυτό μπορεί να έχει ακόμα περισσότερες εγγυήσεις όταν η περιοχή έχει εγκαταλείψει τη Δυτική Συμμαχία, μόνο τη Σερβία και τη Βοσνία. Από αυτή την άποψη, η Ρωσία ενδιαφέρεται για το Σχέδιο Β στα Βαλκάνια, καθώς πρόκειται για μια διαδικασία, το Domino Effect, που ευνοεί την Κριμαία, η οποία δήλωσε ότι είναι Ανεξάρτητη και στη συνέχεια επιδίωξε ένωση με τη Ρωσία με δημοψήφισμα.

Η σημαντικότερη θέση σε αυτές τις εξελίξεις είναι η Ελλάδα, η οποία με τη σειρά της υπέγραψε το 2018 ένα Σχέδιο Β στην Ουάσινγκτον, με τον Υπουργό Άμυνας Πάνω Καμμένο, την απόφαση να παραιτηθεί, ο Υπουργός, Κοτζιά, ως λόγος να μην εγκρίνουμε αυτό το Σχέδιο.

Από την πλευρά των Τίρανα, ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα έριξε μια βόμβα δύο ημέρες πριν από τη διαμαρτυρία ή την αντιπολίτευση, ότι το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Αλβανίας και ταυτόχρονα έθεσε εντάσεις στην Αθήνα αφού έλεγε «Με την Ελλάδα, δεν έχουμε συμφωνία στα σύνορα».

Η ελληνική αντίδραση ήταν στιγμιαία, αλλά όχι άγνοια. Ενώ ο Έντι Ράμα παραδέχθηκε ότι είχε Σχέδιο Β, αλλά είχε προηγουμένως ενδιαφερθεί για το Σχέδιο Α (Ένωση Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο), η Αθήνα φαίνεται πιο επιφυλακτική για να δείξει ηγεσία στα Βαλκάνια, διότι σε ένα η νέα συμφωνία με την Αλβανία πρέπει να πείσει τον ελληνικό στρατό, αν αξίζει ή όχι, ένα Πρωτόκολλο Φιλίας με την Αλβανία, χωρίς δικαίωμα αυτοδιάθεσης των Ελλήνων στην επικράτειά τους, που υπενθυμίζει σήμερα την 105η επέτειο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Βόρεια Ηπείρου, γνωστή από τις διεθνείς συνθήκες, αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Η ISIS στην… «βόρεια Μακεδονία»! - Σκόπια: «Αποτρέψαμε τρομοκρατική επίθεση από εξτρεμιστές μουσουλμάνους»

SManalysis

Η ISIS στην… «βόρεια Μακεδονία»! - Σκόπια: «Αποτρέψαμε τρομοκρατική επίθεση από εξτρεμιστές μουσουλμάνους»

Τελικά υπάρχουν και «βορειομακεδόνες» εξτρεμιστές μουσουλμάνοι.

Δεν πρόκειται για αστείο αλλά για το αλλοπρόσαλλο της συμφωνίας στις Πρέσπες με το επίσης αλλοπρόσαλλο κρατίδιο στο βόρεια σύνορά μας που αποτελείται από δεκάδες διαφορετικές εθνότητες. 

Μια «τρομοκρατική» επίθεση που σχεδίαζαν μέλη της ISIS  αποτράπηκε από τις αρχές στα Σκόπια, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.


Μετά από «ανταλλαγή πληροφοριών» με τους «εταίρους» των Σκοπίων σχετικά με τα «ενδεχόμενα σχέδια και τις προθέσεις διάπραξης μιας τρομοκρατικής ενέργειας στο έδαφος» της χώρας, το υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε μια έρευνα για να ταυτοποιήσει τους οργανωτές και τους πιθανούς δράστες, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αστυνομικοί έκαναν έρευνες σε πολλές τοποθεσίες και κατασχέθηκαν «αντικείμενα» και «μηχανήματα» που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη μιας επίθεσης, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία άλλη διευκρίνιση για την επιχείρηση αυτή και τις προθέσεις των υπόπτων.

Το 2016 οι αρχές της χώρας υπολόγιζαν ότι 150 «Βορειομακεδόνες» πλέον(!) είχαν ενταχθεί στις τάξεις των εξτρεμιστών μουσουλμάνων για να πολεμήσουν στο Ιράκ και τη Συρία. Οι περισσότεροι προέρχονταν από την αλβανική μειονότητα.

Εκτιμάται ότι περίπου 1.000 πολίτες χωρών των δυτικών Βαλκανίων (Βοσνία, Κόσοβο, Αλβανία, Β. Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Σερβία) είχαν ενταχθεί κάποια στιγμή στην ISIS.



Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο! Pronews

Friday, February 15, 2019

Διπλωματικές πηγές: «Ελλάδα και Αλβανία δε συζητούν τα μεταξύ τους σύνορα»

SManalysis

Διπλωματικές πηγές: «Ελλάδα και Αλβανία δε συζητούν τα μεταξύ τους σύνορα»

Διπλωματικές πηγές διαψεύδουν σήμερα συζητήσεις με την Αλβανία για επανακαθορισμό των συνόρων με την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως σε αυτό το ζήτημα είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

«Οι δύο χώρες δεν συζητούν τα μεταξύ τους σύνορα, καθώς τούτα είναι καθορισμένα με βάση διεθνείς συμφωνίες και ουδεμία διαπραγμάτευση γίνεται επ’αυτών» τονίζουν διπλωματικές πηγές απαντώντας στα όσα είπε περί συνόρων ο Εντι Ράμα σε τηλεοπτική εκπομπή.

Συνεχίζοντας  τόνισαν ότι: «στη Συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας, η οποία υπογράφηκε στα Τίρανα στις 21.03.1996, τα δύο Κράτη διακηρύσσουν το σεβασμό τους στην αρχή του απαραβιάστου των υφισταμένων συνόρων, και αναγνωρίζουν ότι η μεταξύ τους μεθόριο είναι μεθόριος ειρήνης και φιλίας».


«Τι συζητάμε σήμερα με την Ελλάδα; Τα σύνορα. Τι συζήτησε το Κόσοβο με το Μαυροβούνιο και έγιναν όλα; Τα σύνορα. Γιατί να μην συζητήσουμε τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας; Θα τα συζητήσουμε, γιατί είναι μια διαδικασία οριοθέτησης» είπε συγκεκριμένα ο Εντι Ράμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Είχε προηγηθεί και η δήλωση του Τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κουμουτσάκου, με την οποία ζητούσε εξηγήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. ProNews

SManalysis

Το Πρωτόκολλο Φιλίας μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, το οποίο υπογράφηκε από τους Στεφανόπουλο και Μπερίσα το 1996, έληξε μετά από 20ετή θητεία. Σήμερα, η Ελλάδα και η Αλβανία, αν και χώρες του ΝΑΤΟ, δεν έχουν ανανεωμένο Πρωτόκολλο Φιλίας, ενώ ο "Νόμος του Πολέμου" για την Αλβανία παραμένει σε ισχύ, καθώς και μια Διεθνής Συνθήκη για την Αυτονομία της Βόρειας Ηπείρου.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κοτζιάς αποτυγχάνει με τον αλβανό ομόλογό του Bushati, να θεσπίσει ένα νέο πρωτόκολλο συνεργασίας και φιλίας, αλλά η δολοφονία ενός πολίτη ελληνικής ιθαγένειας,  άνοιξε ένα πρόβλημα που ξεχάστηκε και από τα δύο κράτη για τα δικαιώματα, την αυτοδιάθεση της ελληνικής κοινότητας στη νότια Αλβανία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό κ. Κοτζιά, οι εξτρεμιστικοί κύκλοι της ελληνικής πολιτικής επηρέασαν τον Ελληνικό Στρατό να μην υπογράψει το Πρωτόκολλο Φιλίας Αλβανίας Ελλάδας, δηλώνοντας ότι ο «Ελληνικός Στρατός» δεν γνωρίζει τα σύνορα με την Αλβανία.

Επιστολή Τραμπ στον πρόεδρο της Σερβίας- Ζητά συμφωνία με το Κοσσυφοπέδιο

SManalysis


Φεβρουάριος 15, 2019. Echedoros

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με την ευκαιρία της Ημέρας της Δημοκρατίας της Σερβίας.


Τα σερβικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι εκτός από τα συγχαρητήρια, ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε τον πρόεδρο της Σερβίας  να καταλήξει σε συμφωνία με το Κοσσυφοπέδιο με αποτέλεσμα την αμοιβαία αναγνώριση.


Ο Τραμπ γράφει στην επιστολή του ότι μια ιστορική συμφωνία, με αναγνώριση στο σύνολό της, θα οικοδομήσει το δρόμο για το στόχο της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης και οικονομικής ανάπτυξης της Σερβίας.


Η επιστολή του Τραμπ:


Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,


Εκ μέρους του Αμερικανικού λαού, χαίρομαι που σας στέλνω τα πιο ειλικρινή συγχαρητήρια για την Ημέρα της Δημοκρατίας της Σερβίας.


Φέτος, για τον εορτασμό της 100ης επετείου της ανύψωσης της Σερβικής Σημαίας στο Λευκό Οίκο, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από αυτό που μπορούμε να εξασφαλίσουμε, ότι τον επόμενο αιώνα οι συνεργασίες μας θα είναι παρόμοιες με το παρελθόν από την άποψη της δέσμευσης για την ειρήνη, την ευημερία και την ελευθερία.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερές στη στήριξη της δέσμευσής σας να εμβαθύνουμε την περιφερειακή συνεργασία, ιδιαίτερα στη δέσμευσή σας για ομαλοποίηση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο.


Εφ’ όσον τα μέρη καταλήγουν στη συμφωνία την οποία μπορούν να υποστηρίξουν και οι δύο, θεωρούμε ότι η αμοιβαία αναγνώριση πρέπει να αποτελεί το κεντρικό στοιχείο της εξομάλυνσης των σχέσεων.


Μια τέτοια ιστορική συμφωνία, με αναγνώριση στο σύνολό της, θα οικοδομήσει το δρόμο για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση και οικονομική ανάπτυξη της Σερβίας.

Έντι Ράμα: Για μένα το Κοσσυφοπέδιο είναι μέρος της Αλβανίας…

SManalysis


"Ο Έντι Ράμα, δηλώνει ότι το Κοσσυφοπέδιο συμμετέχει στο έδαφος της Αλβανίας, αμφισβητώντας παράλληλα την Ελλάδα, αφήνοντας ανοιχτό το συνοριακό ζήτημα με την Ελλάδα, διεξάγοντας "Έθνικό Καθαρισμό" προς τους Έλληνες στην περιοχή Χιμάρα.

Σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές, οι πράξεις των Αλβανών της Πρίστινα εναντίον των Σέρβων κάνουν τα Τίρανα εναντίον των Ελλήνων να πλημμυρίσουν τις ιδιότητες των Σέρβων και των Ελλήνων, με Αλβανούς να σπάζουν τις εθνοτικές ισορροπίες, ενώ για τη Δύση, εθνοτικής συνύπαρξης "και τίποτα περισσότερο " .SManalysis


Φεβρουάριος 15, 2019.Echedoros

Τίρανα.

«Για μένα το Κοσσυφοπέδιο είναι μέρος της Αλβανίας. Τα υπόλοιπα είναι θέματα του Ραμούς (Χαραντινάι)», έτσι ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα απάντησε στις δηλώσεις του ομολόγου του στην Πρίστινα, ότι  «ότι πιέζει  περισσότερο από ό, τι  είναι απαραίτητο στις εσωτερικές υποθέσεις του Κοσσυφοπεδίου», γράφει αλβανικό δημοσίευμα, αναφερόμενο στη συνέντευξη του πρωθυπουργού της Αλβανίας.



Ο Ράμα μιλώντας  με το δημοσιογράφο Σοκόλ Μπάλα στο τηλεοπτικό κανάλι Βίζιον Πλας, επιτέθηκε έντονα σε εκείνους που αντιτάσσονται στην ιδέα της διόρθωσης των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου.



«Αυτοί παρουσιάζονται σαν αποσταλμένοι από το Θεό,  με θεϊκό διάταγμα, για την προστασία του έθνους από εκείνους που σκέφτονται διαφορετικά. Η συντομότερη διαδρομή  που θέλουν αυτοί μπορεί να μας τραβήξει περισσότερο. Για μένα υπάρχει μια απλούστερη διαδρομή που πρέπει να ληφθεί υπόψη».


«Τι συζητάμε σήμερα με την Ελλάδα; Τα σύνορα. Τι συζήτησε το Κοσσυφοπέδιο με το Μαυροβούνιο και όλα έγιναν; Τα σύνορα.
Γιατί να μην συζητήσουμε τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας;
Θα τα συζητήσουμε, γιατί είναι μια διαδικασία οριοθέτησης.


»Για αυτό το λόγο, εμείς ως έθνος πρέπει να ανδρωθούμε και να μην συμπεριφερόμαστε όπως τα παιδιά της γειτονιάς. Θα μας κυνηγήσουν με τις πέτρες.

Οι πολιτικοί σκέφτονται τις επικείμενες εκλογές, οι δημόσιοι άνδρες σκέφτονται για την επόμενη γενιά».


Για την Αλβανία η ένωση με το Κοσσυφοπέδιο είναι Σχέδιο Α και όχι σχέδιο Β


«Δεν χώνω τη μύτη μου στις εργασίες του Κοσσυφοπεδίου.

»Όσον αφορά τον Αλμπίν Κούρτι, αγωνίζεται να επισημάνει την επανάληψη της ιστορίας, ότι όποιος δεν είναι μαζί του είναι κατάσκοπος και υπάλληλος του Βελιγραδίου. Το χτύπημα που έκανε στον Γκεντ Τσακάι (η επιλογή του για το αλβανικό ΥΠΕΞ) και του Μπέσα Σαχίνι. δεν ήταν τίμιο.

 Η ένταξη δύο Κοσοβάρων στην κυβέρνηση, εάν ήταν μεγάλος πατριώτης θα έπρεπε να μην μιλάει. Μίλησε με τη γλώσσα που αρμόζει στον Σαλί Μπερίσα.


»Η Ένωση μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου δεν είναι σχέδιο Β, αλλά το Σχέδιο Α και δεν φαντάζομαι την ένωση στον 21ο αιώνα ως φοκλοριστική πράξη».

Thursday, February 14, 2019

Χαμός στην αλβανική Βουλή για την ένταξη της πΓΔΜ στο NATO – Επίθεση στον Έντι Ράμα

SManalysis


Άρον-άρον διακόπηκε η συνεδρίαση στην αλβανική Βουλή μετά την επίθεση με μελάνι που δέχθηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ένταξη της πΓΔΜ στο NATO. Η Ολομέλεια της Βουλής επρόκειτο να ψηφίσει μετά τη συζήτηση, αλλά ο επικεφαλής του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπασά κατηγόρησε την κυβέρνηση των Σοσιαλιστών για διαφθορά και κάλεσε τον Ράμα να παραιτηθεί.

Τότε ο Αλβανός πρωθυπουργός στράφηκε στον Ταλάτ Τζαφέρι, Πρόεδρο της Βουλής της πΓΔΜ που ήταν παρών στη συνεδρίαση και του ζήτησε συγγνώμη για την παραβίαση του κώδικα φιλοξενίας.

«Αγαπητέ μου φίλε, πρόεδρε του “Μακεδονικού Κοινοβουλίου”, ζητώ συγγνώμη γι 'αυτή την παραβίαση του κώδικα φιλοξενίας, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το παιδί που μόλις μίλησε όχι μόνο δε σκέφτεται αυτά που λέει αλλά πολύ απλά δεν ξέρει τι λέει. Για ακόμη μια φορά ζητώ συγνώμη» είπε προκαλώντας την αρχικά φραστική έκρηξη του βουλευτή της αντιπολίτευσης Έντι Παλόκα.

Όμως το περιστατικό δεν σταμάτησε εκεί. Ο Έντι Παλόκα πλησίασε τον Ράμα και με μία σύριγγα του πέταξε μελάνι στο πρόσωπο και τα ρούχα.

Οι σωματοφύλακες του Έντι Ράμα που αντιλήφθηκαν ότι κάτι επρόκειτο να γίνει, προσπάθησαν να τον προστατεύσουν ωστόσο ο βουλευτής βρήκε πέτυχε το στόχο του. Στη συνέχεια όμως, η φρουρά της Βουλής τον απομάκρυνε και όταν τα πνεύματα ηρέμησαν, οι βουλευτές ψήφισαν ομόφωνα «ναι» για το πρωτόκολλο εισδοχής της πΓΔΜ στο NATO.

Πάντως η αντιπολίτευση ετοιμάζει, το Σάββατο, διαδήλωση με κύριο αίτημα τη συγκρότηση μεταβατικής Βουλής πριν από τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών του Ιουνίου. pontos-news.gr

Lawmaker throws ink, disrupts Albania parliament session

SManalysis

By Associated Press February 14

TIRANA, Albania — Albania’s parliament on Thursday suspended a session on neighbor North Macedonia’s accession to NATO after an opposition lawmaker threw ink at the prime minister.

Lawmakers were to vote to ratify North Macedonia’s NATO accession. But the session was disrupted when Lulzim Basha, main opposition center-right Democratic party leader, harshly criticized the leftist government for corruption.

As Socialist Prime Minister Edi Rama admonished him, opposition lawmaker Edi Paloka threw ink at Rama.

Paloka was asked to leave the hall and suspended for 10 days from parliament.

Lawmakers later voted unanimously in favor of the NATO accession protocol for North Macedonia.

Talat Xhaferi, visiting Macedonian speaker present in the hall, thanked Albania for that “solemn act.”

The opposition is planning a rally Saturday asking for a transitory Cabinet before municipal elections in June.

Albania, a NATO member since 2009, is expecting a positive answer form the European Union to launch full membership negotiations.

Moscow comments on crimes committed in Kosovo by KLA

SManalysis
(EPA-EFE, file)
Moscow says that in the investigation into the cases of kidnapping people for illegal trafficking in their organs in Kosovo has produceded no results.

SOURCE: TANJUG THURSDAY, FEBRUARY 14, 2019 |

Sputnik is reporting this on Thursday.

Spokeswoman of the Ministry of Foreign Affairs of Russia Maria Zakharova reminded at a regular briefing for journalists that "in 2017, a special court (Specialist Chambers) were set up under the auspices of the European Union to investigate the crimes of the Kosovo Liberation Army (KLA) including, among others, the abduction of people for the subsequent sale of their organs in the black market."

According to her, the impulse for the establishment of this court was the report of then Deputy Chairman of the Parliamentary Assembly of the Council of Europe Dick Marty, published in 2010.

"However, this structure has produced no results. No indictment has been issued yet," Zakharova stressed.

In a recent interview, the former Swiss senator and Council of Europe rapporteur on trafficking in human organs, Dick Marty, expressed concern that the perpetrators will remain unpunished.

"We are convinced that it is unacceptable to cover up the most horrible crimes in Kosovo. The topic of illegal trafficking in human organs should remain fully in public attention," Zakharova stressed.

The scandal involving illegal organ trafficking in Kosovo and Albania gained great worldwide publicity after the publication of the Marty report. In 2010, he published a document dealing with the trafficking of organs of people abducted in Kosovo during the 1998-1999 conflict. The report specifically stated that people close to then Kosovo Prime Minister Hashim Thaci were allegedly involved in organ trafficking.

An investigation into this case is carried out by authorities of Serbia and by and the EU Mission in Kosovo.

Kosovo Albanian authorities, with the support of the United States and a number of European countries, (unilaterally) declared independence from Serbia on February 17, 2008.

Tuesday, February 12, 2019

Up to 60% of Stolen Weapons in Albania Still Unaccounted for

SManalysis

Up to 60% of Stolen Weapons in Albania Still Unaccounted for

By  Alice Elizabeth Taylor

Up to 60% of Stolen Weapons in Albania Still Unaccounted for
Despite three amnesties announced by the government over the last 22 years, most of the weapons and ammunition that was taken by the Albanian population during the turmoil of 1997 remains at large.

The government has announced that all weapons need to be surrendered by 2024, although no one seems quite sure just how this will be achieved.

It is hoped that this strategy will be a success as fire weapons and military ammunition in the hands of members of the public continues to be a very real threat to public safety.

According to research from 2016, the rate of gun related deaths in Albania was 1.37 percent of all violent fatalities, against 0.83 percent in the United States. Whilst overall the number of gun-related deaths is decreasing, over 12,000 people have died at the hands of guns since 1991.

The number of weapons that has been handed in so far has been wholly insignificant, showing that a large number are still in the possession of members of the public. In 1997, a total of 839.3 million ammunition units were taken from the army depots along with 16 million explosives and 549,775 firearms. So far, only 40% of the total amount has been returned as a part of the governments attempted amnesties.

Then, earlier this year a scandal broke that a large number of weapons and ammunition had been stolen from the Pashaliman military base near Vlora. According to the official report, a number of automatic combat weapons, grenades, cartridges, combat rifles, and various other paraphernalia were lifted from the base, with many believing it was an inside job.

Albania has been implicated as the centre of a Balkan-wide weapons trafficking network with firearms entering the country from Macedonia, Kosovo, and Montenegro.

“A part of the weapons that are smuggled in are manufactured in European countries (pistols). Another part of firearms along with explosives come from Montenegro, while traffickers from Kosovo and Macedonia are mainly responsible for smuggling converted firearms” – experts quoted by IBNA say.

It is also believed that a number of weapons stolen in 1997 are still being moved into Greece and Italy, decades later.

Whilst the government seems adamant that it will eradicate illegal weapons by 2024, how they will combat both weapons trafficking, and the stashes of ammunition and firearms that many members of the public keep exceptionally well hidden, is yet to be determined.
Link

Pristina's moves "disappoint some NATO members"

SManalysis
(Tanjug/AP)
NATO Secretary-General Jens Stoltenberg says some NATO members are disappointed with Pristina's taxes on goods from Serbia.

SOURCE: TANJUG TUESDAY, FEBRUARY 12, 2019 | 14:50

He added that there was also dissatisfaction about "the untimely decision on the transformation of the Kosovo Security Force (into an army)."

They have made it clear that the security forces in Kosovo must respect international obligations, including the Brussels agreement, which supports means they will not move in the North of Kosovo "without the consent of NATO and KFOR" - Stoltenberg told a press conference in Brussels ahead of a two-day meeting of the organization's defense ministers.

Stoltenberg announced that NATO defense ministers will discuss the situation in Kosovo on Thursday in Brussels and the engagement with the Kosovo Security Force.

"We have not made a decision yet, but we have said that we will assess the level of NATO engagement becazuse several allies think that the decision to transform KSF into an army came at a wrong time, and several of them are disappointed with the taxes," said Stoltenberg.

NATO Secretary General says that regardless of the discussion about "the level of engagement with the KSF", the basic mandate of KFOR in Kosovo will not change.

"KFOR is an operation that has been ongoing for 20 years and its mandate is based on a UN Security Council Resolution (1244). It contributes to stability, protects all people and contributes to stability and the wider region. This will continue and remain unchanged," Stoltenberg concluded.

Αλβανία: Χιλιάδες όπλα και χειροβομβίδες βρίσκονται παράνομα στα χέρια των Αλβανών πολιτών

SManalysis


Φεβρουάριος 12, 2019. Echedoros

Τίρανα.

Η διακίνηση και εμπορία παράνομων όπλων είναι ένα φαινόμενο που εξακολουθεί να υπάρχει στη χώρα μας,  σε έναν πρόσφατο 5ετή σχεδιασμό με στόχο τον έλεγχο αυτών των όπλων υπάρχουν στοιχεία που φωτίζουν αυτές τις δραστηριότητες, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.



Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών, ενόψει  της στρατηγικής για τον έλεγχο των φορητών όπλων, ελαφρύ οπλισμού, πυρομαχικών και εκρηκτικών για την περίοδο 2019-2024 και του σχεδίου δράσης 2019-2021, δείχνουν ότι η διακίνηση τους γίνεται κυρίως μέσω των χερσαίων συνόρων από άτομα ηλικίας 16 έως 45 ετών.


«Σε γενικές γραμμές στις περιπτώσεις αυτές, τα πυροβόλα όπλα διακινούνται από τα χερσαία σύνορα κρυμμένα σε οχήματα, λεωφορεία, φορτηγά, Ι.Χ. ή μεταφέρονται από άτομα που διασχίζουν παράνομα τα σύνορα.


Από τις υποθέσεις που διερευνήθηκαν, συνάγεται το συμπέρασμα ότι η διακίνηση πυροβόλων όπλων γίνεται σε μικρές ποσότητες, από ένα έως δύο τεμάχια. Οι ηλικιακές ομάδες που εντοπίστηκαν είναι κυρίως άνδρες που κυμαίνονται από 16 έως 45 ετών», αναφέρει το έγγραφο.


Επίσης το έγγραφο σημειώνει αρκετές λεπτομέρειες για τη διακίνηση αυτή.

«Από την ανάλυση της επιχειρησιακής κατάστασης καθώς και των περιπτώσεων που βρέθηκαν τα πυροβόλα όπλα στο έδαφος της Αλβανίας, σε έλεγχο των συνόρων με τα Σκόπια, το Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο προκύπτουν τα εξής: Τα όπλα που διακινούνται είναι παραγωγής Ευρώπης (πιστόλια) καθώς και πυροβόλα όπλα, εκρηκτικά που προέρχονται από το έδαφος του Μαυροβουνίου, την επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου και των Σκοπίων.


Ενώ, η διακίνηση στα σύνορα Αλβανίας- Ελλάδας, Αλβανίας-Ιταλίας, αναφέρεται σε πιστόλια και αυτόματα τα οποία έχουν κλαπεί από στρατιωτικές αποθήκες το 1997, όπως αναφέρεται.
Επιπλέον το έγγραφο υπογραμμίζει ότι από την ανάλυση των ποινικών αδικημάτων αυτής της κατηγορίας υπάρχει μια σχετική μείωση κάθε χρόνο.


Οι αμνηστίες είχαν αποτέλεσμα


Το υπουργείο Εσωτερικών υπογραμμίζει ότι οι αμνηστίες που είχαν εκδοθεί όλα αυτά τα χρόνια για εθελοντική παράδοση είχαν αποτέλεσμα.


Μετά τη μεγάλη κλοπή όπλων από στρατιωτικές αποθήκες, ένα μεγάλο μέρος των όπλων βρέθηκε στο ευρύ κοινό.


 Τότε, καθιερώθηκε η πρώτη αμνηστία που άρχισε από τον Αύγουστο του 1998 έως τον Αύγουστο του 2002, που αγνοήθηκε ο νόμος περί κατοχής όπλων και πυρομαχικών.


Η δεύτερη αμνηστία συντάχθηκε τον Δεκέμβριο του 2002 και εγκρίθηκε το Μάρτιο του 2003.


Ωστόσο, το επίπεδο συλλογής σε σχέση με την ποσότητα των όπλων που εκλάπη από τις στρατιωτικές αποθήκες το 1997 παρέμεινε πολύ χαμηλό.


Έτσι, το 1997 εκλάπησαν (λεηλατήθηκαν) 893 εκατομμύρια πυρομαχικά, 16 εκατομμύρια εκρηκτικές ύλες και περίπου 550 χιλιάδες όπλα.

Με τις αμνηστίες που δόθηκαν μέχρι το 2005, συλλέχθηκαν 118 χιλιάδες πυρομαχικά, 1,53 εκατομμύρια εκρηκτικές ύλες και 222 χιλιάδες όπλα.


Η τρίτη αμνηστία πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο – Απρίλιο του 2017, φαίνεται ότι υπήρχε ένα είδος συνείδησης και παράδοσης από τους πολίτες, αλλά τα στοιχεία από το υπουργείο  Εσωτερικών δείχνουν ότι  εξακολουθεί να υπάρχει επιστροφή σημαντικού αριθμού όπλων και πυρομαχικών από τον πληθυσμό.


«Η τρίτη αμνηστία  δείχνει μια ευαισθητοποίηση του λαού σε όλη την επικράτεια. Επιστράφηκαν 2903 διαφορετικά όπλα, 1550 χειροβομβίδες, 580 634 διάφορα πυρομαχικά».


Η κατάσταση αυτή δείχνει ότι στα χέρια των πολιτών βρίσκεται ακόμη ένας σημαντικός αριθμός πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών χωρίς άδεια.

Sunday, February 10, 2019

Γιατί δεν θα βρεθεί σύντομα λύση για το Κοσσυφοπέδιο?

SManalysis
Related image
Παράδοξο ή εθνική προδοσία των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου

Η κυβέρνηση της Σερβίας, για να διατηρήσει τον ισχυρό πληθυσμό της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο, χρηματοδοτεί κάθε χρόνο 500 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η ελληνική κυβέρνηση αγνόησε την υποστήριξη των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, χρηματοδοτώντας τους αρχηγούς της Ομονοίας, ενώ το έδαφος και οι χώρες στις οποίες ζουν ιδιαίτερα οι Έλληνες στις ακτές του Ιονίου, τους άφησαν στα χέρια της Οθωμανικής Κομμουνιστικής Κυβέρνησης των Τιράνων. SManalysis

Η κρίση του Κοσσυφοπεδίου μετρά σχεδόν είκοσι χρόνια. Το status quo που έχει παγιωθεί στην περιοχή, δεν προμηνύει ένα ουσιαστικά ειρηνικό κοινό μέλλον για όλους. Μια αποτίμηση των γεγονότων.

→Περισσότερο χρόνο θα ζητήσει η Μέι από τoυς βουλευτές λόγω backstop
Deutsche Welle: Τόμας Μπράι Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

 10/02/2019 - Link

SHARE IT

Πριν από είκοσι χρόνια αυτές τις μέρες ξεκινούσαν στη γαλλική πόλη Ραμπουγιέ οι συνομιλίες της διεθνούς διάσκεψης για την ειρήνη με στόχο την επίλυση της κρίσης μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας για το Κοσσυφοπέδιο. Tο Βελιγράδι απέρριψε εκεί τις προτάσεις που είχαν παρουσιαστεί. Στις 24 Μαρτίου 1999 το ΝΑΤΟ ξεκίνησε την πρώτη στρατιωτική αποστολή του μετά το τέλος του Β‘ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι βομβαρδισμοί ανάγκασαν τον σερβικό στρατό σε υποχώρηση, έχοντας προηγουμένως εκτοπιστεί 800.000 Αλβανοί. Το Κοσσυφοπέδιο, που από το 2008 αυτονομήθηκε από τη Σερβία και έγινε το νεότερο κράτος στην Ευρώπη, τελεί λίγο-πολύ ακόμη υπό διεθνή εποπτεία. Η νατοϊκή δύναμη KFOR εγγυάται την ασφάλεια, ενώ επί δέκα χρόνια η ΕΕ, με τη μεγαλύτερη εξωτερική αποστολή της (EULEX), προσπάθησε να βοηθήσει το Κοσσυφοπέδιο στην οικοδόμηση ενός συντεταγμένου, δημοκρατικού κράτους.

Σήμερα το Κοσσυφοπέδιο θεωρείται ένα από τα πιο διεφθαρμένα κράτη στον κόσμο. Δικαιοσύνη και ΜΜΕ ελέγχονται από την πολιτική εξουσία. Οι βασικοί μοχλοί της οικονομίας είναι το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών. Η ανεργία είναι στα ύψη. Όσοι έχουν τη δυνατότητα, φεύγουν στη Δυτική Ευρώπη. Η κατάσταση είναι δύσκολη και στη γειτονική Σερβία, μολονότι είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, με πιθανό έτος εισόδου το 2025. Ωστόσο, αν και η ΕΕ έχει δαπανήσει πολλά χρόνια διαμεσολάβησης για τα Βαλκάνια, στο Κοσσυφοπέδιο δεν έχει γίνει σημαντική πρόοδος για την άμβλυνση της συνεχιζόμενης διαμάχης. Γιατί όμως η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο υφέρπει ακόμη, παρόλο που ΗΠΑ και ΕΕ προσέφεραν πολλούς διπλωμάτες, εμπειρογνώμονες και δισεκατομμύρια ευρώ για την επίλυσή της; Μάλιστα το τελευταίο διάστημα η ένταση μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου έχει εκ νέου οξυνθεί.

Ελάχιστο ενδιαφέρον για την πρόοδο των επαφών

Υπάρχουν διάφορα εμπόδια που δυσχεραίνουν την επίλυση της κρίσης. Στην πραγματικότητα κανείς δεν έχει συμφέρον για μια γρήγορη επίλυση. Τόσο ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσις όσο και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν γνωρίζουν καλά τη γεωπολιτική σκακιέρα των Βαλκανίων και προσπαθούν να κάνουν κινήσεις στρατηγικής. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η Μόσχα συγκεκριμένα δεν έχει κανένα συμφέρον για άμεση επίλυση της διαμάχης, διότι έτσι θα χάσει τη σημαντική επιρροή που ασκεί στην περιοχή. Το βέτο που έθεσε η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου ήταν μια κίνηση υπέρ των συμφερόντων της συμμάχου χώρας στα Βαλκάνια, δηλαδή της Σερβίας.


Από την πλευρά του ο ίδιος ο Αλ. Βούτσιτς έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου. Ο Βούτσις, πρώην νεαρός συνεργάτης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος πέθανε στη Χάγη από ανακοπή κατά τη διάρκεια της δίκης του για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, βρίσκεται στην εξουσία επί επτά χρόνια. Αρχικά είχε την απόλυτη υποστήριξη της Δύσης, επειδή υποσχόταν λύση στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Για τον λόγο αυτό ΗΠΑ και ΕΕ του είχαν δώσει λευκή επιταγή για τους χειρισμούς που θα έκρινε αναγκαίους. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε, ενώ αντίθετα ο ίδιος συγκέντρωνε στα χέρια του ολοένα περισσότερη εξουσία, περιφρονώντας τους δημοκρατικούς θεσμούς, τη δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ. Επίσης το Βελιγράδι χορηγεί ετησίως στη σερβική μειονότητα του Κοσσυφοπεδίου 500 εκατομ. ευρώ, τα οποία όμως καταλήγουν αλόγιστα σε τσέπες ιδιωτών.

Αβέβαιο μέλλον για το Κοσσυφοπέδιο

Από την άλλη πλευρά και το ίδιο το Κοσσυφοπέδιο δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για μια οριστική επίλυση της κρίσης με τη γειτονική Σερβία. Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι και ο πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι μεγάλωσαν μέσα στον ένοπλο αγώνα ενάντια στη Σερβία, ενώ μέχρι σήμερα αμφότεροι διέπονται από έντονα αντισερβικά συναισθήματα, κερδίζοντας έτσι την υποστήριξη μέρους των ψηφοφόρων. Ενδιαφέρον επίσης είναι ότι, τόσο στο Κοσσυφοπέδιο όσο και στη Σερβία, η αντιπολίτευση εμφανίζεται ακόμη πιο ριζοσπαστικοποιημένη και τάσσεται κατά του διαλόγου με την εκάστοτε άλλη πλευρά.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ έχουν έρθει αντιμέτωπες πλέον με άλλα προβλήματα, κυρίως στο εσωτερικό τους, ενώ η ΕΕ έχει περιορίσει επίσημα τη διπλωματική εμπλοκή της στην περιοχή μετά από πολλές απόπειρες διαμεσολάβησης. Κανείς δεν πιστεύει ρεαλιστικά ότι η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι θα ασκήσει πίεση έστω για ένα σχετικό ψήφισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενόψει των εκλογών του Μαΐου. Όλα δείχνουν ότι η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο θα συνεχιστεί. Ο κίνδυνος βίαιων συγκρούσεων παραμένει έντονος.


Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/396533/giati-den-tha-vrethei-sudoma-lusi-gia-to-kossufopedio/#ixzz5f8CQmbnB
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

«Καταπέλτης» ο Ρώσος πρέσβης Α. Μάσλοβ: «Έρχεται αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια» – Η προειδοποίηση σε Αθήνα & Σκόπια

SManalysis

«Καταπέλτης» ο Ρώσος πρέσβης Α. Μάσλοβ: «Έρχεται αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια» – Η προειδοποίηση σε Αθήνα & Σκόπια

Νέα παρέμβαση είχαμε από την Μόσχα για την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών. Μόλις λίγα 24ωρα μετά την βόμβα από το Κρεμλίνο για το ΣΑ του ΟΗΕ, σε σχέση με το ζήτημα της ονομασίς του κρατιδίου, σήμερα σε μία συνέντευξη καταπέλτης, ο κ. Μάσλοβ, πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, στέλνει νεά προειδοπόιηση, τόσο σε Αθήνα, όσο και σε Σκόπια.

H Μόσχα δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Στόχος της Ρωσίας στα Βαλκάνια είναι να αποτρέψει τη διεύρυνση της παρουσίας δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων και στρατιωτικών υποδομών στην περιοχή, διατηρώντας παράλληλα αρκετές δυνάμεις ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει στρατηγικά projects ενεργειακών υποδομών.

Αν και η Δύση έχει περισσότερους πόρους για να επενδύσει στα Βαλκάνια, η Ρωσία κατέχει αρκετά ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία στην περιοχή, ενώ έχει χορηγήσει δάνεια σε κυβερνήσεις των Βαλκανίων.


H ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΣΛΟΒ

Ερώτηση δημοσιογράφου: Μιλώντας για το ΝΑΤΟ, πιστεύετε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, που συνεπάγεται την εισδοχή της πΓΔΜ στη Συμμαχία, συμβάλλει στην αύξηση της ασφάλειας στα Βαλκάνια όπως υπογραμμίζεται από πολλές πλευρές;

Απάντηση: «Αυτό που αναμφίβολα δεν μπορεί να ενισχύσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια είναι η ένταξη μιας ακόμη χώρας στο ΝΑΤΟ, ανέφερε σε συνέντευξή του στο sputniknews.gr Pronews

Ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών το ζήτημα του ονόματος ήταν ανοιχτό περισσότερο από το ένα τέταρτο του αιώνα. Αυτές τις ημέρες, όπως βλέπουμε, ολοκληρώνεται η διαδικασία έγκρισης του νέου ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Οι δυο πλευρές — η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ — κατέληξαν σε συμφωνία, βρήκαν ένα νέο όνομα. Αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τις δυο πλευρές, φαίνεται σαν να μην υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι η διαδικασία επισημοποίησης της συμφωνίας έγινε με σοβαρή παραβίαση του εσωτερικού δικαίου μιας από τις χώρες. Το δημοψήφισμα για το όνομα εκεί απέτυχε. Παρόλα αυτά, η διαδικασία επικύρωσης αγνόησε τη βούληση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της χώρας.

Η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ — και το ονοματολογικό βρίσκεται στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας από το 1993 — επισημαίνει το γεγονός ότι παραβιάστηκε η νομική καθαρότητα των διαδικασιών έγκρισης της συμφωνίας.

Και βεβαίως, όπως είπα, μια τόσο επιταχυνόμενη, πυρετώδης εισδοχή μιας βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας.»

Ερώτηση δημοσιογράφου: Θα μπορούσε ο επόμενος υποψήφιος «στόχος» να είναι η Σερβία;

Απάντηση:  «Το γεγονός ότι οι χώρες της Δύσης έχουν έναν τέτοιο σκοπό είναι γνωστό σε όλους εδώ και πάρα πολύ καιρό, δεν το κρύβουν. Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε επέκταση του ΝΑΤΟ αποτελεί σοβαρή παραβίαση της σταθερότητας. Ένας απλός λόγος: εάν μια χώρα γίνει μέλος της Συμμαχίας, η στρατιωτική υποδομή του μπλοκ μπορεί να εμφανιστεί στην επικράτειά της, πράγμα που σημαίνει ότι αναπόφευκτα θα λάβουμε και ορισμένα μέτρα, προκειμένου να διαφυλάξουμε τη δική μας ασφάλεια. Το ένα συνεπάγεται το άλλο. Με όλα αυτά, βήμα προς βήμα, υπονομεύεται η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή.»

Ερώτηση δημοσιογράφου: Μπορεί η Συμφωνία των Πρεσπών, με τη σημερινή της μορφή, να ικανοποιήσει τις δύο πλευρές;

Απάντηση: «Πρόκειται για τα εσωτερικά των δυο χωρών, δεν θέλουμε να παρέμβουμε ή να δώσουμε συμβουλές σε αυτές τις πτυχές της συμφωνίας. Οι δύο χώρες διαπραγματεύτηκαν, κατέληξαν στη συγκεκριμένη συμφωνία, συμφώνησαν για ένα όνομα. Καλή ή κακή, αυτή είναι — δεν εναπόκειται σε εμάς να το κρίνουμε αυτό. Αλλά ο τρόπος, με τον οποίο επιτεύχθηκε η συμφωνία και πώς υπαγορεύτηκαν όλα αυτά — και υπαγορεύτηκαν από την επιθυμία να μπει γρήγορα μια χώρα στο ΝΑΤΟ, όπως αποφασίστηκε στην Ουάσινγκτον, αυτό είναι που προκαλεί ανησυχία, διότι υπονομεύει τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.»