Friday, February 15, 2019

Διπλωματικές πηγές: «Ελλάδα και Αλβανία δε συζητούν τα μεταξύ τους σύνορα»

SManalysis

Διπλωματικές πηγές: «Ελλάδα και Αλβανία δε συζητούν τα μεταξύ τους σύνορα»

Διπλωματικές πηγές διαψεύδουν σήμερα συζητήσεις με την Αλβανία για επανακαθορισμό των συνόρων με την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως σε αυτό το ζήτημα είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

«Οι δύο χώρες δεν συζητούν τα μεταξύ τους σύνορα, καθώς τούτα είναι καθορισμένα με βάση διεθνείς συμφωνίες και ουδεμία διαπραγμάτευση γίνεται επ’αυτών» τονίζουν διπλωματικές πηγές απαντώντας στα όσα είπε περί συνόρων ο Εντι Ράμα σε τηλεοπτική εκπομπή.

Συνεχίζοντας  τόνισαν ότι: «στη Συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας, η οποία υπογράφηκε στα Τίρανα στις 21.03.1996, τα δύο Κράτη διακηρύσσουν το σεβασμό τους στην αρχή του απαραβιάστου των υφισταμένων συνόρων, και αναγνωρίζουν ότι η μεταξύ τους μεθόριο είναι μεθόριος ειρήνης και φιλίας».


«Τι συζητάμε σήμερα με την Ελλάδα; Τα σύνορα. Τι συζήτησε το Κόσοβο με το Μαυροβούνιο και έγιναν όλα; Τα σύνορα. Γιατί να μην συζητήσουμε τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας; Θα τα συζητήσουμε, γιατί είναι μια διαδικασία οριοθέτησης» είπε συγκεκριμένα ο Εντι Ράμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Είχε προηγηθεί και η δήλωση του Τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κουμουτσάκου, με την οποία ζητούσε εξηγήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. ProNews

SManalysis

Το Πρωτόκολλο Φιλίας μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, το οποίο υπογράφηκε από τους Στεφανόπουλο και Μπερίσα το 1996, έληξε μετά από 20ετή θητεία. Σήμερα, η Ελλάδα και η Αλβανία, αν και χώρες του ΝΑΤΟ, δεν έχουν ανανεωμένο Πρωτόκολλο Φιλίας, ενώ ο "Νόμος του Πολέμου" για την Αλβανία παραμένει σε ισχύ, καθώς και μια Διεθνής Συνθήκη για την Αυτονομία της Βόρειας Ηπείρου.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κοτζιάς αποτυγχάνει με τον αλβανό ομόλογό του Bushati, να θεσπίσει ένα νέο πρωτόκολλο συνεργασίας και φιλίας, αλλά η δολοφονία ενός πολίτη ελληνικής ιθαγένειας,  άνοιξε ένα πρόβλημα που ξεχάστηκε και από τα δύο κράτη για τα δικαιώματα, την αυτοδιάθεση της ελληνικής κοινότητας στη νότια Αλβανία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό κ. Κοτζιά, οι εξτρεμιστικοί κύκλοι της ελληνικής πολιτικής επηρέασαν τον Ελληνικό Στρατό να μην υπογράψει το Πρωτόκολλο Φιλίας Αλβανίας Ελλάδας, δηλώνοντας ότι ο «Ελληνικός Στρατός» δεν γνωρίζει τα σύνορα με την Αλβανία.

No comments: