Saturday, July 7, 2018

World Bank appoints Greek academic as its new chief economist

goldberg_webSManalysis

Kathimerini

Born and raised in Athens, Pinelopi Koujianou Goldberg has been appointed the new chief economist of the World Bank, with effect from November.

The 55-year-old academic has since 2001 been a professor of economics at Yale University. She holds a PhD from Stanford and has also taught at Princeton and Columbia.

The Greek professor entered the University of Athens but left Greece on a scholarship from the German Academic Exchange Service to study economics at the University of Freiburg, before completing her studies at Stanford on an Onassis Foundation scholarship.

The appointment of the Greek economist will likely have major significance in a period when international trade is being disputed, as the economics of developing countries and the impact of commerce on inequality, productivity, innovation and royalties protection have featured prominently in Koujianou Goldberg’s research work.

The World Bank notes on its website that Koujianou Goldberg is expected to strengthen the lender’s connection to academic research and help shape a vision of how to achieve the Bank Group’s goals of sustainable growth, shared prosperity, and a world free of extreme poverty.

Σκόπια: Το φιλορωσικό κόμμα αντιδρά σε φήμες για σύλληψη του επικεφαλής του


SManalysis


Ιούλιος 7, 2018. Echedoros

Σε ανακοίνωσή του, το φιλορωσικό κόμμα, ‘Εντίνστβενα Μακεντόνια’,  επικρίνει τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE,  κατά του αρχηγού του, Γιάνκο Μπάτσεφ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ο εγκέφαλος του Μίτσκοσκι έχει κολλήσει στο 1948» (σημείωση: τότε που κυβερνιόντουσαν τα Σκόπια με προσωπικά διατάγματα).



Στην ανακοίνωση του κόμματος, αναφέρεται ότι ο Χριστιάν Μίτσκοσκι κατά τη διάρκεια των δέκα τελευταίων ημερών επισκεπτόμενος τα εθνικά κανάλια ζητά επανειλημμένα τη σύλληψη του προέδρου  της ‘Εντίνστβενα Μακεντόνια’, γιατί κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης  μπροστά από το Κοινοβούλιο στις 17 Μαΐου, είχε ανεβεί σε όχημα της αστυνομίας κρατώντας τη ρωσική σημαία.


«Ο Μίτσκοσκι θέλει τη σύλληψη του Μπάτσεφ, φαντασθείτε επειδή επέκρινε ο υπουργός Εσωτερικών, Όλιβερ Σπασόφσκι, τη στάση του Μπάτσεφ.

 Πως ζητά τη σύλληψή του, όταν οι συλλήψεις πρέπει να γίνονται με νομικά κριτήρια και όχι βάσει δηλώσεων ενός υπουργού της αστυνομίας», αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος.


Το (φιλο)ρωσικό κόμμα υποστηρίζει ότι «η επιβίβαση σε ένα όχημα της αστυνομίας και η ύψωση της ρωσικής σημαίας δεν αποτελεί ποινικό αδίκημα, δυνάμει οποιουδήποτε νόμου στη χώρα».

Friday, July 6, 2018

"Colpo Grosso": Στην αλβανική Βουλή, ενός λεπτού σιγής για τους Αλβανοτσάμηδες


SManalysis



Ιούλιος 6, 2018. Echedoros

 Έπειτα από πρόταση  της αντιπροέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Τατιάνα Νούρτσε Πίρο,πραγματοποιήθηκε ενός λεπτού σιγής στην αίθουσα του αλβανικού Κοινοβουλίου, «για τα αθώα θύματα των Αλβανοτσάμηδων  που ημέρα μνήμης τους είναι η 27η Ιουνίου, γνωστή ως μεγάλη Ημέρα Γενοκτονίας από τους Έλληνες φασίστες», όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά.


«Είμαι εδώ σήμερα ως βουλευτής, όχι μόνο για την προστασία των συμφερόντων των ψηφοφόρων που με εξέλεξαν, αλλά και για τη σχέση  με τη μνήμη των οικογενειών των δεκάδων εκατοντάδων Τσάμηδων που σκότωσαν και εκδίωξαν από τα εδάφη τους, η ελληνική σοβινιστική βία. Είμαι εγγονή από δύο παππούδες και γιαγιάδες που πέθαναν αβοήθητοι  και θυμάμαι αυτήν τη στιγμή , την σκοτεινή περίοδο της λήξης του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και τη γενοκτονία από τους Έλληνες μοναρχοφασίστες».


«Σήμερα είμαι εδώ για να μιλήσω πρώτα ως γυναίκα που ανήκει στους Αλβανοτσάμηδες και ως βουλευτής που εκπροσωπώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα και ολόκληρο τον τσάμικο πληθυσμό. Ζητώ να τιμηθεί η ημέρα της γενοκτονίας του αθώου πληθυσμού της Τσαμουριάς», πρόσθεσε η βουλευτής.


«Εμείς οι τσάμηδες πιστεύουμε ότι η Αλβανία ξέρει πώς να διαπραγματευθεί με αξιοπρέπεια και χωρίς να προβεί σε παραχωρήσεις στην ελληνική πλευρά, ώστε να βρεθεί μια ικανοποιητική  λύση στο ζήτημα των τσάμηδων με βάση το διεθνές δίκαιο», είπε η αντιπρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος και κάλεσε όλους να κρατούν ένα λεπτό σιγής.


Η Τατιάνα Νούρτσε Πίρο, είναι δικηγόρος και κόρη από γενείς τσάμηδες και μητέρα δύο αγοριών. Αυτή η χειρονομία της εκπροσώπου του SP εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό, το οποίο πιθανότατα περίμενε μια τέτοια ενέργεια από βουλευτές του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων- PDIU, σημειώνει το δημοσίευμα.

Thursday, July 5, 2018

Ο πρόεδρος της Αλβανίας ζήτησε από τον Τραμπ μεγαλύτερη αμερικανική παρουσία στα Δ. Βαλκάνια

SManalysis


Ιούλιος 5, 2018. Echedoros

Ο Αλβανός πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, στα συγχαρητήρια προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, τον προέτρεψε να υπάρχει  μια μεγαλύτερη παρουσία του αμερικανικού στρατού  στα Βαλκάνια, ανέφεραν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης.



«Είναι πολύ σημαντικό να αυξηθεί η παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αλβανία και την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων ως βασικό παράγοντα για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Είμαστε έτοιμοι για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και του ΝΑΤΟ, πιστεύοντας ότι υπό την ηγεσία σας θα ενισχυθούν αυτοί οι δεσμοί και θα διευρύνουν τη συνεργασία μας υπέρ της ελευθερίας και της προόδου των χωρών μας και πέραν αυτών», είπε ο Μέτα στον Αμερικανό πρόεδρο.

Wednesday, July 4, 2018

"Great chance Putin and Trump will solve Kosovo issue"

(EPA-EFE, file, illustration purposes)SManalysis

There is "a great chance" that the solution to the Kosovo problem lies in the meeting between Russian and US presidents Vladimir Putin and Donald Trump.

SOURCE: BLIC TUESDAY, JULY 3, 2018

Belgrade-based daily Blic writes this, and adds that "the two leaders should reach an agreement on that issue."

The newspaper claims, citing diplomatic sources, that this is "the plan of the Serbian leadership and President Aleksandar Vucic."

"Europe has neither the strength, nor the will, nor the possibility to make the Albanians do something. That's why the idea is for Putin and Trump to reach an agreement on this essentially important issue for us, while Europe would then accept is as final," a source said, adding that "all eyes are now on the meeting between the Russian and the US president, scheduled for July 16 in Helsinki."

The source also told Blic that Putin and Trump will have "a minute to set aside for Kosovo - just enough to exchange a few sentences, but even that would be sufficient for things to move from the deadlock, and at least a little closer to a solution."

"Trump and Putin will make a decision about Kosovo and Metohija by the end of the year. That's a serious chance to arrive at a solution. The options the EU is offering are good for nothing when neither side accepts them," the source said.

The newspaper also recalled that the US ambassador to Serbia told RTS that the Kosovo issue could be solved perhaps as early as by the end of this year.

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ! Για δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται οι Ηπειρώτες του εξωτερικού!!


SManalysis

proinoslogos

- «Κόκκινη γραμμή» η εξίσωσή της με τις ανιστόρητες απαιτήσεις της Αλβανίας για τους «Τσάμηδες»
- Ουδέποτε Ελληνική Κυβέρνηση από το 1914 μέχρι σήμερα «διέγραψε» έστω και για ιστορικούς λόγους το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας…
• Ανησυχία και προβληματισμός διακατέχει τους απανταχού Ηπειρώτες και κυρίως τους Βορειοηπειρώτες,  για την επικείμενη συμφωνία «πακέτο» που προωθείται προς υπογραφή μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας, με την οποία θα κλείσουν- υποτίθεται- όλες οι μέχρι σήμερα διαφορές που υπάρχουν. 

«Κόκκινη γραμμή» είναι η αποδοχή εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και προσωπικά του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, του αλβανικού ισχυρισμού ότι ο όρος «Βόρειος Ήπειρος» υποκρύπτει αλυτρωτισμό και ως εκ τούτου πρέπει να καταργηθεί, ώστε με τη σειρά της η Αλβανία να αποποιηθεί την αναφορά σε «Τσαμερία» την λεγόμενη «Τσαμουριά»!
Ο κ. Κοτζιάς, όχι μόνο δεν διέψευσε τα δημοσιεύματα για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά το απέδωσε σε… ψυχώσεις εκείνων που εξακολουθούν να μιλάνε για «Βόρειο Ήπειρο»!
Δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη…
Οι τελευταίες εξελίξεις, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία των Πρεσπών για το «Σκοπιανό», όπου η Ελληνική Κυβέρνηση των Τσίπρα- Καμμένου- Κοτζιά, παρέδωσε Μακεδονική «γλώσσα και εθνότητα» στους Σκοπιανούς, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελπίδας ότι η συμφωνία με την Αλβανία θα έχει καλύτερο περιεχόμενο.
Η εκτίμηση αυτή έχει σημάνει πλέον συναγερμό στους  απανταχού Βορειοπειρώτες και Ηπειρώτες οι οποίοι άρχισαν να ξεσηκώνονται, προκειμένου να μην απεμποληθεί κι αυτός ο ιστορικός όρος, ο μόνος  που έχει απομείνει για να θυμίζει στις σύγχρονες γενιές την ύπαρξη του Ελληνισμού εντός της Αλβανικής Επικράτειας, αναγνωρισμένου μάλιστα με διεθνείς συνθήκες.
Ήδη οι πρώτες συζητήσεις για συντονισμό των αντιδράσεων έχουν γίνει ανάμεσα σε Βορειοηπειρώτες που ζουν σε πόλεις της Αμερικής, του Καναδά, αλλά και στη Γερμανία. Μάλιστα ο «Πρωινός Λόγος» σε καθημερινή βάση γίνεται αποδέκτης τηλεφωνημάτων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων από ομογενείς του εξωτερικού, οι οποίοι ζητούν περισσότερες πληροφορίες και κυρίως αν επιβεβαιώνονται τα σχετικά δημοσιεύματα και αναφορές.
 Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, κινητικότητα αρχίζει να παρουσιάζεται σε Ν. Υόρκη, Βοστώνη, Φιλαδέλφεια, Σικάγο, Σεντ Λούις, Φλόριδα, Τορόντο, καθώς επίσης και σε Ηπειρωτικές αποδημικές οργανώσεις της Γερμανίας που συχνά ενδιαφέρονται για τα εθνικά και ειδικότερα για το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα. Παράλληλα, σε ετοιμότητα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις καλεί όλους τους Βορειοηπειρώτες και τους Έλληνες πατριώτες, το «Κίνημα για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου».
 Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει ότι «η συμφωνία της Ελλάδος με τα Σκόπια δεν μας αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την ανάλογη συμφωνία με την Αλβανία».
Κατοχυρωμένος όρος!
Η πρόθεση ή καλύτερα η προθυμία που δείχνει το δίδυμο Τσίπρα- Κοτζιά (με την ανοχή ή συμφωνία του σιωπούντος εκκωφαντικά κυβερνητικού εταίρου Π. Καμμένου)   να υπογράψει ό, τι  ζητά η Αλβανική πλευρά, είναι ανεξήγητη. Όπως τονίζουν Βορειοηπειρώτες, είναι αδιανόητο ελληνική κυβέρνηση να  θέτει τον όρο «Βόρειος Ήπειρος» στην ίδια κατηγορία με τις ανιστόρητες, ανθελληνικές και αλυτρωτικές απαιτήσεις των «Τσάμηδων».
Θυμίζουν μάλιστα ότι για την αυτονομία της «Βορείου Ηπείρου», έχουν υπογραφεί διεθνείς συμφωνίες, τις οποίες αν και έχει συνυπογράψει η Αλβανία δεν τις τήρησε.  Με την πάροδο του χρόνου οι Ελληνικές απαιτήσεις για την εφαρμογή των διεθνών συνθηκών ατόνησαν,  ποτέ όμως ελληνική κυβέρνηση  δεν είχε διανοηθεί- έστω και σε τυπικό επίπεδο-  να παραγνωρίσει το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914 που καθόριζε την αυτονομία ως κρατικής οντότητας της Βόρειας Ηπείρου.
 Για πρώτη φορά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ελληνική κυβέρνηση θέτει σε ίδια μοίρα με την Βόρεια Ήπειρο τις ανιστόρητες διεκδικήσεις διαφόρων αλβανικών κυβερνήσεων σε μία περιοχή της Ηπείρου, στη Θεσπρωτία.
Μη συγκρίσιμο ζήτημα…
Η διαφορά «Βορείου Ηπείρου» με το «Τσάμικο» είναι τεράστια και μη συγκρίσιμη,  ακόμη και σε συμβολικό επίπεδο: Στην Αλβανία υπάρχει αναγνωρισμένη Εθνική Ελληνική Μειονότητα που είναι η μεγαλύτερη της χώρας, έστω και αν ένας πολύ μεγάλο τμήμα μελών της έχει μεταναστεύσει στην Ελλάδα. Αυτό το τμήμα εξακολουθεί να είναι Αλβανοί πολίτες, να διατηρεί την επαφή με τα σπίτια και τις περιουσίες του και ανά πάσα στιγμή μπορεί να επιστρέψει στη γενέθλια γη του. 
Στη διάρκεια των 100 και πλέον χρόνων από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας, που παραχώρησε αυτονομία στη Βόρειο Ήπειρο, η Ελληνική Μειονότητα έχει υποστεί ανηλέητους διωγμούς, που έφτασαν μέχρι τις ημέρες μας, με πρόσφατα παραδείγματα την αρπαγή των περιουσιών της.
Διαφορετική είναι η ιστορία με τους «Τσάμηδες», που έχουν εκδιωχθεί το 1945 από τη Θεσπρωτία, λόγω της συνεργασίας τους  με τις δυνάμεις κατοχής και των εγκλημάτων που διέπραξαν εναντίον του ελληνικού πληθυσμού. Κατέφυγαν στην Αλβανία με τις οικογένειές τους για να μην αντιμετωπίσουν την ελληνική Δικαιοσύνη και μετά το 1990, όταν έπεσε το καθεστώς Χότζα- Αλία, έχουν οργανωθεί και διεκδικούν  περιουσίες.
Τα τελευταία χρόνια, ειδικότερα με την άνοδο στην εξουσία του Έντι Ράμα, το «Τσάμικο» έχει αναχθεί σε κεντρικό ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής της Αλβανίας, το θέτουν σε κάθε συνάντηση, άσχετα αν και πάλι ο μοιραίος, όπως όλα δείχνουν για τα εθνικά μας θέματα, υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, δήλωσε ότι δεν του τέθηκε ποτέ τέτοιο θέμα.
Περί «Μεγάλης Αλβανίας»…
Όπως Βορειοηπειρώτες, επισημαίνουν, ενώ η Ελλάδα, που θα είχε κάθε λόγο να επικαλείται τη συμφωνία για τη Βόρειο Ήπειρο και να απαιτεί τήρηση τουλάχιστον των διεθνών συμφωνιών για το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε όλο τους το εύρος, κρατά χαμηλούς τόνους, η Αλβανία από «αμυνόμενη»,  έγινε τελικά «επιτιθέμενη», Πότε οι Τσάμηδες, πότε οι πολιτικοί της όπως ο Ράμα, αλλά και ο προκάτοχός του Σαλί Μπερίσα δεν χάνουν ευκαιρία να μιλάνε για Μεγάλη Αλβανία, στα δε σχολικά βιβλία υπάρχουν  εκτενείς αναφορές για «αλβανικά εδάφη» που φτάνουν μέχρι την Πρέβεζα και την Καστοριά (!), για «γενοκτονία των Τσάμηδων» και άλλα παρόμοια. Τους τελευταίους μήνες έχουν συνεδριάσει τουλάχιστον δύο φορές οι μεικτές επιτροπές, αλλά δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος. Τελικά από ό,τι φαίνεται αντί να πειστούν και να πιεστούν οι Αλβανοί για εξάλειψη αυτών των ανιστόρητων αναφορών, θα … υποχωρήσει και πάλι η Ελλάδα για να εξαλείψει τον όρο Βόρειος Ήπειρος!
Τα άλλα σημεία της συμφωνίας
Ο κ. Κοτζιάς έχει δηλώσει ότι με την «άρση του εμπολέμου», θα απελευθερωθούν περιουσίες Αλβανών πολιτών που είχαν «παγώσει» και είχαν τεθεί  σε καθεστώς μεσεγγύησης από το ελληνικό κράτος από το 1940, και οι οποίες βρίσκονται κυρίως στα Γιάννενα, στη Θεσσαλονίκη και σε περιοχές της Θεσσαλίας. Απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτές να αφορούν τους «Τσάμηδες», αλλά ποιος μπορεί όμως να τον εμπιστευτεί με τις εξελίξεις που σημειώνονται και τις αποκλίσεις που φαίνεται να υπάρχουν μεταξύ λόγων και πράξεων;
Θαλάσσιες ζώνες
Η Κυβέρνηση Τσίπρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα κάνει υποχώρηση σε σχέση με τη συμφωνία που είχε συναφθεί επί Κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή- Σ. Μπερίσα και στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών. Συγκεκριμένα μια θαλάσσια έκταση που αποδιδόταν στην Ελλάδα να αποδοθεί με τη νέα συμφωνία στην Αλβανία, υποκύπτοντας στην άρνηση του Αλβανού πρωθυπουργού Ράμα.


Monday, July 2, 2018

Αλβανία: Η δεξιά θέλει να συγκυβερνήσει με τον Ράμα

SManalysis


Ιούλιος 2, 2018. Echedoros

Τίρανα.

Ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος- PD,  και ταυτόχρονα πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, Έντμοντ Σπάχο, είναι ο τρίτος πολιτικός από αυτό το κόμμα, που επιδιώκει κυβερνητική συνεργασία με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, αναφέρει αλβανικό δημοσίευμα.


 Την περασμένη Πέμπτη, ο επικεφαλής του PD, Λουλζίμ Μπάσα, από το βήμα της Βουλής, έτεινε χέρι συνεργασίας στον πρωθυπουργό Ράμα.
 Ο Μπάσα είπε: «Χρειαζόμαστε εθνική ενότητα», που ήταν ένα άμεσο αίτημα να γίνει μέλος της κυβέρνησης.


Στη συνέχεια, ο δημοκρατικός βουλευτής, Τριτάν Σέχου, στην τηλεοπτική εκπομπή ‘Java’ της TVSH,  ζήτησε μια κυβέρνηση ευρείας βάσης.


Έτσι, ο Έντμοντ Σπάχο είναι ο τρίτος από το Δημοκρατικό Κόμμα που επιδιώκει συνδιαχείριση με τους σοσιαλιστές.


Σε συνέντευξή του δήλωσε:

 «Προσπαθούμε για μια κυβέρνηση που θα εγγυηθεί ελεύθερες εκλογές. Δεν πρόκειται για μέρος της εξουσίας στο Δημοκρατικό Κόμμα και  την συνύπαρξη  με μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά για μια κυβέρνηση που θα εγγυηθεί ελεύθ

Οι Βορειοηπειρώτες καλούν σε ολική αντίσταση κατά της κυβέρνησης: «Μετά την Μακεδονία εκχωρείτε και την Β.Ήπειρο»

Οι Βορειοηπειρώτες καλούν σε ολική αντίσταση κατά της κυβέρνησης: «Μετά την Μακεδονία εκχωρείτε και την Β.Ήπειρο»
SManalysis

Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος


Οι Βορειοηπειρώτες καλούν σε ολική αντίσταση κατά της κυβέρνησης Α.Τσίπρα και ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα  επιτρέψουν την εξίσωσή τους με το ανύπαρκτο «τσάμικο» ζήτημα

Λένε ακόμα πως δεν θα επιτρέψουν να εγκαταλειφθεί η πανάρχαια ελληνική γη της Βόρειας Ηπείρου.

Η “Κίνηση για την Αναγέννηση της Βόρειας Ηπείρου” καλεί σε ετοιμότητα το βορειοηπειρωτικό στοιχείο, τονίζοντας ότι η συμφωνία με τα Σκόπια δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τη συμφωνία που ετοιμάζει η κυβέρνηση με την Αλβανία.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Shell ξεκινά έρευνες στη Βόρεια Ήπειρο και συνεπώς οι Δυτικοίν θέλουν να «λυθεί» και αυτό το ζήτημα μεταξύ Αλβανίας-Ελλάδας που περιλαμβάνει τις θαλάσσιες ζώνες και την οριοθέτησή τους.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η Εθνική Υπηρεσία Φυσικών Πόρων (AKBN) ήρθε σε συμφωνία με την εταιρεία SHELL για την έναρξη ερευνών για πετρέλαια στο Διαμέρισμα 4, στη Νότια Αλβανία, όπως είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος του AKBN, Αντριάν Μπυλύκου.

Ο Μπυλύκου έδειξε μάλιστα ιδιαίτερα ενθουσιασμένος για τις εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων της χώρας.

«Το επόμενο έτος θα πρέπει να θεωρηθεί ότι θα φέρει επιτυχίες, ιδιαίτερα στον τομέα των υδρογονανθράκων, εξαιτίας της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με τη SHELL για την έναρξη της γεώτρησης των πηγαδιών στο Διαμέρισμα 4» , είπε ο Μπυλύκου.

Το Διαμέρισμα 4 περιλαμβάνει την περιοχή μεταξύ Αγίων Σαράντα και Αργυροκάστρου. Η πρόταση για γεωτρήσεις σ’ αυτό το Διαμέρισμα έγινε αρχικά από την AKBN το 2015.

Σύμφωνα με τον Μπυλύκου, η SHELL θα συνεχίσει τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα Διαμερίσματα 2 και 3 πλησίον του Βερατίου στην Νοτιοδυτική Αλβανία. Όλα αυτά δείχνουν ότι πάμε σε λύση «εξπρές»

Ακολουθεί η ανακοίνωση των Βορειοηπειρωτών που καλούν σε κινητοποιήσεις

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες γίνονται όλο και πιο έντονες οι προαναγγελίες για οριστική επίλυση των ελληνο-αλβανικών διαφορών με συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Τιράνων.

Στο πλαίσιο αυτό, εφημερίδες πανελλαδικής εμβέλειας με υψηλή αναγνωσιμότητα γράφουν σε πρωτοσέλιδα τους ότι επίκειται από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ακόμα και η τυπική κατάργηση του όρου «Βόρειος Ήπειρος» εξισώνοντας το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα με το ανύπαρκτο «τσάμικο».

Η συμφωνία της Ελλάδας με τα Σκόπια δεν μας αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την ανάλογη συμφωνία με την Αλβανία.

Καλούμε όλους τους Βορειοηπειρώτες και όλους τους Έλληνες πατριώτες να είναι σε ετοιμότητα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις στην διαφαινόμενη οριστική εγκατάλειψη των ελληνικών διεκδικήσεων επί της πανάρχαιας ελληνικής γης της Βορείου Ηπείρου.

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ

Βορειοηπειρώτες στις επάλξεις!


SManalysis

Echedoros

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες γίνονται όλο και πιο έντονες οι προαναγγελίες για οριστική επίλυση των ελληνο-αλβανικών διαφορών με συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Τιράνων.


Στο πλαίσιο αυτό, εφημερίδες πανελλαδικής εμβέλειας με υψηλή αναγνωσιμότητα γράφουν σε πρωτοσέλιδα τους ότι επίκειται από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ακόμα και η τυπική κατάργηση του όρου "Βόρειος Ήπειρος" εξισώνοντας το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα με το ανύπαρκτο "τσάμικο".

Η συμφωνία της Ελλάδας με τα Σκόπια δεν μας αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την ανάλογη συμφωνία με την Αλβανία.

Καλούμε όλους τους Βορειοηπειρώτες και όλους τους Έλληνες πατριώτες να είναι σε ετοιμότητα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις στην διαφαινόμενη οριστική εγκατάλειψη των ελληνικών διεκδικήσεων επί της πανάρχαιας ελληνικής γης της Βορείου Ηπείρου.

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ

Sunday, July 1, 2018

Ο Κύκλος των Χαμένων Προδοτών: Απ’ τη Μακεδονία, τώρα στην Αλβανία

SManalysis
anastasiadis_themos
Θέμος Αναστασιάδης
Proto Thema

01/07/2018, 14:36 23
Μόνο για κέρματα, «κρεμάλες» και προδότες θα ακούει σε όλη την υπόλοιπη ζωή του ο Αλέξης Τσίπρας, όπως συμβαίνει ήδη όπου κυκλοφορεί και... προκαλεί πότε με τα ανιστόρητα... κουλά πολιτικά του, πότε με τα δολοφονικά άσχετα «σινεφίλ» του.

Αμα θεωρείς «κλασικό δείγμα Αγγλου αστυνομικού» τον Μπρους Γουίλις, αναγκάζεις ολόκληρη σειρά από Τζέιμς Μποντ όλων των εποχών να ξεθάψουν τις Aston Martin τους, με την ΜΙ6 να τον «γράφει» κανονικά. Με κάτι τέτοια δείχνεις πιο αμόρφωτος και από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε ότι δεν γνώριζες τη συμφωνία για το Ιλιντεν... άσε πια αυτή των Πρεσπών. Η πολύ επιεικής διαπίστωση ότι, από τότε που εμφανίστηκε στην τοπική υπαίθρια οπερέτα με τον Ζάεφ αγκαλιά, το 80% των Ελλήνων τον θεωρεί πια «έναν προδότη και μισό» προκάλεσε ένα νέο ρεκόρ Γκίνες κυβερνητικής λασπολογίας εις βάρος μας και μόνο. Μέσα σε λίγες ώρες το Μαξίμου είχε βγάλει μια ανακοίνωση με τους συνήθεις χαρακτηρισμούς για «πληρωμένα τομάρια της αντίδρασης και εργολάβους δημοσιογραφικών λυμάτων», με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Σβίγκου σε μεγάλες φόρμες να με χαρακτηρίζουν... νεοναζί (!) -φάε τη σκόνη μου, απλέ ακροδεξιέ Αντωνάκη- και έναν συνταξιούχο κολαούζο αρουραίων πολιτικών γραφείων να αναρωτιέται... «κι εσύ τι έχεις κάνει στη ζωή σου;»! Ο οποίος έδινε βέβαια και την απάντηση που την κρατάω σαν ρεζουμέ αυτοβιογραφικό, αχρείαστο να ’ναι, παρότι κακογραμμένη. (Την έχασες τη φόρμα σου πια, συμπαθή σφουγγοκωλάριε!) Κι εκεί που λέω «αμάν, γιατί τόση τιμή!» -ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ «ΠΡΟΔΟΤΗ»- και βοά η Οικουμένη, όπου υπάρχει Ελληνας, εκεί που αναρωτιόμουν τι μύγα τσε-τσε τούς τσίμπησε και θεώρησαν ότι μόνο «εμείς» λέμε ότι ο Τσίπρας λειτουργεί προδοτικά στο θέμα του Σκοπιανού, προκύπτουν νέα γεγονότα, τα οποία ερμηνεύουν άνετα τον τόσο εκνευρισμό τους. Δεν ξέρουν και διαγκωνίζονται για το ποιος πρωτοπρόδωσε ποιον!


α) Ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν ΠΗΓΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΟΝΟ προδοσία. Πήγε για δυο και τρεις μαζί, ασχέτως με το αν του το χάλασαν, γιατί στην πονηρή διεθνή πολιτική σκηνή υπάρχουν και πιο παλιές «εκδιδόμενες», μερσί! Εκεί δηλαδή που τάχα υπέγραφε τη Συμφωνία των Πρεσπών, αναγνωρίζοντας στους Σκοπιανούς μέχρι και δικαιώματα πολιτιστικά στον ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΡΑ, στον συγχωρεμένο τον Μητροπάνο και σ’ όποιον έχει τραγουδήσει για τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη, ΠΡΟΕΚΥΨΕ ότι... τζάμπα πρόδωσε! Μία μέρα μετά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΔΕΝ έδωσε ημερομηνία ένταξης για τα ΣΚΟΠΙΑ και το πήγε έναν χρόνο αργότερα! Πολύ ωραίο το χαρτάκι σας ότι τα «βρήκατε» ίσως σε μια ονομασία, τους είπαν, αλλά πέραν τούτου το ΠΓΔΓΜ και τα σχετικά δεν πληρούν καμία άλλη προϋπόθεση ένταξης. Και ποιος το ’πε αυτό; Ο αδελφός μας, ο Πιερ Μοσκοβισί, και όχι η Γερμανία ή κάνας άλλος σκληρός. Αρα τι να υποθέσουμε; Δεν είχε πληροφορηθεί ο Τσίπρας τι θα κάνει η Γαλλία; Μα εδώ είχε... η Προεδρία.

Κι αν είχε, προς τι τόση βιασύνη; Γιατί κουβάλησαν πρωινιάτικα για το αλητο-τσαντίρι τα σκοπιανά βλαχαδερά να υπογράψουν μια δήθεν συμφωνία, που ήρθαν από απέναντι με τα καλά τους και με κάτι φουσκωτά, που δεν ξέρω κι εγώ πού ακριβώς τα βρήκαν. (Από τίποτα Αλβανούς της μειο­νότητάς τους να υποθέσω.) Μπας και ο Τσίπρας, που δεν θεωρείται δα και ο καλύτερος «λογοτιμήτης», γνώριζε από ΠΡΙΝ ότι πουλάει συγχρόνως την Ονομασία «Μακεδονία» -ικανοποιώντας το εσωτερικό του κοινό-, όπως και ότι κορόιδευε και τον Ζάεφ γιατί στην πραγματικότητα δεν του κάνει και καμία διαφορά ως προς την Ε.Ε., ενώ εξυπηρετεί τελικά μόνο το ΝΑΤΟ και αυτό σε δευτερεύοντα θέματα; Αν ήταν έτσι πια, πάσο που κατηγόρησα απερίσκεπτα τον Αλέξη για μία μόνο προδοσία. Είναι διπλή και τριπλή αφού δεν υπήρχε ούτε ένα εθνικό κίνητρο παρά μόνο μικροκομματικοί υπολογισμοί από κατάλοιπα του παρελθόντος. Ανέκαθεν ήθελαν στην Αριστερά όλων σχεδόν των εποχών να δώσουν τη Μακεδονία ως ονομασία και όχι μόνο και ιδού που πάνε να το καταφέρουν με ξένα κόλλυβα!


β) Θα ρωτήσει κάποιος τελικά τι είδους προδοσία είναι αυτή όταν ο Τσίπρας γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει; Δεν είναι έτσι ακριβώς, γιατί το σημαιάκι της σκοπιανοσυριζαϊκής φιλίας θα μπορεί να το κουνήσει όσα χρόνια κι αν κρατήσει η εκκρεμότητα. Θα μου πεις, δημιούργησε ήδη κάποια νομικά τετελεσμένα, έστω και παπατζίδικα, και πήγε τις διπλωματικές μας θέσεις πίσω και όχι εμπρός. Χρησιμοποιήθηκε ή όχι από τώρα, θα το δούμε μπροστά μας στο παλιόχαρτο που υπέγραψαν στις ψαροταβέρνες. Πλην όμως, μπας και το πυροτέχνημα των Σκοπίων με τον βλαχομπαρόκ τρόπο που έγινε χρησιμοποιείται σαν αποπροσανατολισμός για άλλα πολύ πιο βαριά εθνικά επιζήμια θέματα που μεθοδεύονται;


γ) Αν στο θέμα της Ονομασίας εμείς δεν διακινδυνεύουμε καμία μειονότητα (παρότι θα ’πρεπε να ’χουμε θέσει προ πολλού ζήτημα για την παλιά κραταιά ελληνική στο Μοναστήρι), στην περίπτωση της ΑΛΒΑΝΙΑΣ, όπου πάλι χώνει τα χοντρά δαχτυλάκια του ο Κοτζιάς, τα θέματα είναι πολύ πιο σοβαρά. Προσωπικά δεν διανοούμαι καν ότι θα βρεθεί Ελληνας πολιτικός να ΡΕΦΑΡΕΙ το ζήτημα της καταπιεζόμενης ελληνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, που ακόμη υπάρχει και ανθίσταται ηρωικά, με κάτι... συμμορίες Τσάμηδων συνεργατών των ΝΑΖΙ, που φύγαν από δω, αφού με τη βοήθεια Γερμανών, Ιταλών και Αλβανών κατασπάραζαν Ελληνες στην Ηπειρο. Αν είναι δυνατόν να εξισωθούν οι εγκληματίες πολέμου ΤΣΑΜΗΔΕΣ-ΝΑΖΙ, που θα ’πρεπε να απολογούνται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με τους φιλήσυχους νοικοκυραίους Ελληνες Βορειοηπειρώτες, οι οποίοι έχουν τραβήξει τα πάνδεινα στα νύχια και της κομμουνιστικής Αλβανίας του Χότζα και τώρα με τον ΡΑΜΑ! Ο τελευταίος σε σχέση με τον «ποντικούλη» τον ΖΑΕΦ είναι δέκα φορές πιο σκληρός, πιο επικίνδυνος και πιο εχθρός απ’ όλους τους Αλβανούς! Ε, άμα με το θύμα τον αβάδιστο Σκοπιανό πήγαμε και στήσαμε σκηνικό και βγήκαμε 1-Χ, να σ’ το αφήσω εγώ, σκέψου τι έχει να συμβεί αν ανοίξουμε τώρα... πεδία διεθνών διπλωματικών μαχών με τον χασάπη ΑΛΒΑΝΟ.

Το κακό για μας και, δόξα τω Θεώ, γι’ αυτούς είναι ότι κάθε συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ έχει και τον προστατευόμενό της. Αλλη Σκοπιανούς, άλλη Αλβανούς, άλλη αδικημένους μουσουλμάνους, άλλοι τρομοκράτες και οποιονδήποτε μπορεί να μας επιβουλευθεί γενικώς. Αυτό πια δεν είναι κόμμα, είναι ο Κύκλος των Χαμένων Προδοτών. Oχι μία, ούτε δύο, ούτε τρεις είναι οι προδοσίες που έχουν στα σκαριά πριν τους σταματήσουμε.

ΓΙΑΤΙ ΕΝΟΧΛΕΙ Ο ΟΡΟΣ «ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ»;

SManalysis

01 ΙΟΥΛ 2018 /  BY KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ
Κωνσταντίνος Χολέβας
Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

Το 1926 η δικτατορία του Στρατηγού Θεοδώρου Παγκάλου προέβη στις ακόλουθες κινήσεις για να κερδίσει την εύνοια του νεότευκτου αλβανικού κράτους:

Πρώτον, αδιαφόρησε για τον διωγμό της ελληνικής παιδείας στην Αλβανία και για την καταπάτηση του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας του 1914.

Δεύτερον, απαγόρευσε τη λειτουργία των Βορειοηπειρωτικών σωματείων στην Αθήνα και έστειλε την Αστυνομία στα γραφεία τους για να κατάσχει διάφορα έγγραφα.

Τρίτον, κράτησε στη Θεσπρωτία τους Μουσουλμάνους Τσάμηδες, ενώ αρχικά είχαν κριθεί ως ανταλλάξιμοι με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923.

Το αποτέλεσμα αυτών των χειρισμών ήταν απολύτως αρνητικό: Η μεν Αλβανία δεν έγινε φίλη της Ελλάδος, αλλά προτίμησε να γίνει προτεκτοράτο της Ιταλίας του Μουσσολίνι. Για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου άρχισε μία μακρά περίοδος καταπιέσεως, η οποία κορυφώθηκε με το κομμουνιστικό καθεστώς των Χότζα και Αλία. Οι δε αλβανόφωνοι Τσάμηδες αποδείχθηκαν αχάριστοι και κατά τη διάρκεια της Κατοχής συνεργάσθηκαν φανερά με τους Ιταλούς και τους Γερμανούς επιτιθέμενοι κατά των Ελλήνων.

Τα θυμίζω όλα αυτά, διότι διαβάζω με ανησυχία κάποιες δημοσιογραφικές πληροφορίες για την επικείμενη «ρύθμιση» των ελληνο-αλβανικών σχέσεων. Η κακή συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό μάς προδιαθέτει αρνητικά και για τη συμφωνία Αθηνών-Τιράνων. Μακάρι να διαψευσθούμε, αλλά είναι καλό να θυμόμαστε όλοι τα ιστορικά γεγονότα.

Ας θυμηθούμε, λοιπόν, ότι η Αλβανία έχει υπογράψει στις 17 Μαΐου 1914 το Πρωτόκολλο της Κερκύρας με αντισυμβαλλόμενη όχι την Ελλάδα, αλλά την κυβέρνηση της Αυτονόμου Ηπείρου μετά από ένοπλη σύγκρουση τριών μηνών. Το Πρωτόκολλο υπεγράφη και από τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής, στις οποίες περιλαμβάνονταν η Ιταλία και η Αυστρουγγαρία, οι δύο προστάτιδες του νέου αλβανικού κράτους. Με τη διεθνή αυτή συμφωνία η Αλβανία αναγνώριζε τον ελληνικό χαρακτήρα του πληθυσμού των Νοτίων Νομών, δηλαδή των περιοχών Αργυροκάστρου και Κορυτσάς, και δεχόταν να ονομάζει τους κατοίκους της περιοχής «Ηπειρώτες». Επίσης το Πρωτόκολλο προβλέπει ενισχυμένα εκπαιδευτικά, εκκλησιαστικά και αστυνομικά προνόμια για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, δηλ. τους Έλληνες.

Αφού, λοιπόν, η Αλβανία έχει αναγνωρίσει με την υπογραφή της τον χαρακτηρισμό «Ηπειρώτες» για τους Έλληνες της περιοχής, γιατί κάποιοι θεωρούν ότι ο όρος Βόρειος Ήπειρος είναι ενοχλητικός; Τούς πειράζει ο γεωγραφικός προσδιορισμός; Γιατί στην περίπτωση των Σκοπίων το Βόρεια Μακεδονία είναι καλό και στην περίπτωση των Ηπειρωτών Ελλήνων ο όρος Βόρεια/Βόρειος είναι κακός; Τόσο αγώνα έκανε η Κυβέρνηση για να επιβάλει γεωγραφικό προσδιορισμό στο κράτος των Σκοπίων. Γιατί δικαιούνται τον όρο «Βόρεια» οι Σκοπιανοί και όχι οι κάτοικοι ενός τμήματος της ιστορικής Ηπείρου;

Το πραγματικό πρόβλημα για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της Βαλκανικής είναι η ιδεολογία της Μεγάλης Αλβανίας που υποστηρίζει ο Ράμα!

Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 1.7.2018

Αμερικανός στρατηγός: «Τα Βαλκάνια είναι ιστορικά περιοχή συγκρούσεων»

SManalysis

Ιούλιος 1, 2018. Echedoros

Ο Αμερικανός στρατηγός Βέσλεϊ Κλαρκ εκτιμά ότι τα Βαλκάνια θα μπορούσαν και πάλι να γίνουν περιοχή κρίσης, «η ΗΠΑ και η ΕΕ θα πρέπει να είναι έτοιμες να αντιδράσουν άμεσα, διότι στην περιοχή υπάρχουν εξωτερικές δυνάμεις που δημιουργούν εντάσεις και αυτό το γνωρίζουμε από την ιστορία ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι πολύ εύθραυστα».


 Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σαράγεβο ‘Ν1’, ο Κλαρκ ανέφερε ότι τα σκληρά λόγια και οι επιθετικές ενέργειες μπορούν να δημιουργήσουν κλίμα συγκρούσεων στα Βαλκάνια, ταχύτερα από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.


«Ναι, πρέπει να ανησυχούμε. Τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει ωθηθούν προς τα εμπρός, στον δυτικό πολιτισμό και στον διατλαντικό πολιτισμό, ακόμη και το συντομότερο δυνατόν. Έχουν περάσει 23 χρόνια από τότε που υπογράφηκε η Συμφωνία του Ντέιτον και υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να κάνουμε για την ανάπτυξη της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο», δήλωσε ο Κλαρκ,  που ήταν διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της Σερβίας.


Μιλώντας για την γεωπολιτική σκηνή στα Βαλκάνια και τον ρόλο που έχει η Ρωσία, η Τουρκία και η Κίνα στην περιοχή, είπε ότι αυτά τα κράτη «παίζουν το βαλκανικό παιχνίδι».


«Τα Βαλκάνια είναι στην τεκτονική πλάκα της ανθρώπινης φυλής, αυτή είναι η περιοχή στην οποία οι πολιτισμοί έχουν αντιμετωπισθεί  ιστορικά και  βρίσκονται ακόμη αντιμέτωποι. Επομένως, είναι δίκαιη η εκτίμηση ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το ΝΑΤΟ και να προσφέρουμε στρατιωτική ασφάλεια», δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός.


Πρόσθεσε ότι πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για την καταπολέμηση της διαφθοράς στις κυβερνήσεις.


«Αυτό σημαίνει ότι τα εκλεγμένα μέλη, καθώς και τα μέλη με εντολή, πρέπει να ζουν με τρόπο μετριοπαθή, να ζουν με τους μισθούς τους, οι μισθοί θα πρέπει να είναι επαρκείς για να ζήσουν αυτοί, αλλά κανείς δεν πρέπει να περιμένει να γίνει εκατομμυριούχος από την πολιτική», είπε.


(Στοιχεία από faxweb.al)

Putin to visit Serbia this coming fall

(Getty Images, file)

SManalysis

Russian President Vladimir Putin will visit Serbia in the fall, Serbian Foreign Minister Ivica Dacic said on Friday morning.

SOURCE: B92, TANJUG FRIDAY, JUNE 29, 2018 | 09:21

"I was told by Russian Foreign Minister Sergei Lavrov with whom I spoke in Moscow yesterday, that this was being planned," Dacic told RTS.

Dacic also said Lavrov told him that if the format of the Kosovo negotiations in Brussles were to be expanded, Moscow would be ready to participate.

Dacic informed Lavov about the latests events in the Belgrade-Pristina dialgue and added that the format will not be changed for the time being, but that the talks would "intensify."

Putin, then Russian prime minister, visited Belgrade in 2011 and again in 2014, when Tomislav Nikolic was Serbia's president and Aleksandar Vucic the prime minister. At the time, the Russian leader was a guest at a military parade held in Belgrade.

Τι πρέπει να γνωρίζουν, οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου και της Χειμάρας?

Image result for Ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου xeimarra
SManalysis

Η Αλβανία και η Ελλάδα, θα παραμείνουν χωρίς φιλικές συμφωνίες, αφήνοντας σε ισχύ τον "Νόμο του πολέμου με την Αλβανία"

Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται, παρά τις υποσχέσεις του Νίκου Κοτζιά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Ίλιρ Μέτα, δεν ψηφίζει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά χρειάζεται άλλη απόφαση για την κατάργησή του.

Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, ιδίως μετά το 1990, δεν έχουν εθνική προτεραιότητα, το θέμα της Βορείου Ηπείρου, όπως παραλληλισμούς νησιά του Αιγαίου και της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ηγέτες της είναι κάτω από την εξουσία της Μέρκελ, Κλίντον, ο Σόρος, και να συνεχίσει την επεκτατική πολιτική της Ευρώπης, εμπνευσμένο από την Τίρανα Κυβέρνηση, να πραγματοποιήσει εθνοκάθαρση εις βάρος των συμφερόντων της ελληνικής μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο και κυρίως στη Χιμάρα.

Η κληρονομιά της ελληνικής κομμουνιστικής κυβερνητικής, ενδιαφέρεται μόνο για την καθιέρωση της Συνοριακής Θαλάσσιας Συμφωνίας με την Αλβανία με την παράλυση και την ανύψωση της Αυτονομίας της Β. Ηπείρου που κέρδισε ένοπλοι αγώνες και επιβλήθηκε από τη Μεγάλη Δύναμη το 1914. Κανείς στην Ελλάδα , δεν υπάρχει εντολή να αποφασιστεί η κατάργηση του νόμου του πολέμου με την Αλβανία.

Η αμερικανική κυβέρνηση με το Trump ζητά την αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια, η οποία δεν ενδιαφέρει την Ελλάδα. Μέχρι τώρα, η Σερβία και η Αλβανία επιδιώκουν την αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια, τα Σκόπια, τη Μακεδονία και το Κοσσυφοπέδιο, αποτελούν τη σοβαρότερη απειλή για τα Βαλκάνια όσον αφορά τον χωρισμό των συνόρων.

Της Αλβανίας, αλλά και ότι η ελληνική κυβέρνηση, έχει γίνει γνωστό, η έκθεση της CIA το 1994, η οποία ενημερώνει σχετικά με την ικανότητα της ελληνικής κοινότητας της Βορείου Ηπείρου, για την οργάνωση αστάθεια στην Αλβανία, ως αποτέλεσμα της παραβίασης των ελευθεριών και των δικαιωμάτων και την αυτοδιάθεση του μοντέλου του Κοσσυφοπεδίου.

ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ


SManalysis

Ellogosar

Εθνικό έγκλημα οι θέσεις της αριστεράς στο Βορειοηπειρωτικό. Η αριστερά υπό τον μανδύα του ΚΚΕ που την ένωνε τότε, από την ημέρα που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα, προδίδει το Έθνος, αντιστρατεύεται με όλα τα μέσα τα συμφέροντα της Ελλάδος, εκμεταλλεύεται και υπονομεύει τα πραγματικά συμφέροντα της εργατικής τάξης της χώρας μας και ολόκληρου του ελληνικού λαού.

Οι εθνοπροδοσίες του ΚΚΕ είναι αναρίθμητες. Μικρασιατική Καταστροφή, Μακεδονία και Θράκη, η κραυγαλέα προδοσία του το ΄40, Μέση Ανατολή 1944, η μέγιστη προδοσία του στο Κυπριακό (ΚΚΕ - ΑΚΕΛ)...και η εσχάτη προδοσία στο Βορειοηπειρωτικό.
Ας αποκαλύψουμε λοιπόν τον προδοτικό ρόλο του ΚΚΕ όσον αφορά στο Βορειοηπειρωτικό ζήτημα, με δικά τους ντοκουμέντα, επίσημες ανακοινώσεις, δημοσιεύματα εφημερίδων, άρθρα επιφανών κομμουνιστών...αποκάλυψη αναγκαία για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι...

Απόφαση της 2ης ολομέλειας της Κ.Ε του ΚΚΕ κατά το 5ο τακτικό Συνέδριο τον Νοέμβριο 1934
"…για το σκοπό αυτό οι κυρίαρχες τάξεις δραστηριοποιούν εξαιρετικά Εθνικιστική προπαγάνδιση των μαζών και τον ιμπεριαλιστικό αλυτρωτισμό ( Β.Ήπειρος, Κύπρος, Δωδεκάνησα)"
Διακήρυξη του αρχηγού του ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδη στο λόγο του κατά το συνέδριο ιδρύσεως του Α.Κ.Ε τον Ιούνιο του 1936
"..η πλουτοκρατία της χώρας μας, προβάλλει κατακτητικές βλέψεις πάνω στη Β.Ήπειρο, το Μοναστήρι και την Ανατολική Ρωμυλία"

Η διακήρυξη του ΚΚΕ στις 26/11/1940. Ένα μήνα μετά την επίθεση των Ιταλών κατά της Ελλάδος
"..αφού οι Ιταλοί έχουν διωχθεί πια πέρα από τα σύνορα, ο πόλεμος της Ελλάδος είναι ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ"

Η απόφαση της Κ.Ε του ΚΚΕ που κοινοποιήθηκε σαν ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ στις 7/12/1940
"…ο πόλεμος προκλήθηκε από τη Βασιλομεταξική σπείρα που διατάχτηκε από Εγγλέζους ιμπεριαλιστές και δεν μπορεί να έχει την παραμικρή σχέση με την υπεράσπιση της Πατρίδος μας"
Η επιστολή του αρχηγού του ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδη στις 15/1/1941

"… οι λαοί και οι φαντάροι της Ελλάδος και της Ιταλίας δεν είναι εχθροί, μα αδέρφια και η συναδέλφωσή τους στο μέτωπο θα ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ τον πόλεμο που κάνουν οι εκμεταλλευτές κεφαλαιοκράτες τους. Για να γίνουν όλα αυτά, πρέπει λαός και στρατός να ανατρέψουν τη Μοναρχοφασιστική δικτατορία του Μεταξά και να εγκαταστήσουν τη ΛΑΙΚΗ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...αφού διώξαμε τους Ιταλούς, έπρεπε να κάνουμε μια ξεχωριστή έντιμη και δίχως παραχωρήσεις ελληνοϊταλική ειρήνη με τη μεσολάβηση της ΕΣΣΔ. Μετά το διώξιμο των Ιταλών το αίμα των φαντάρων μας χύνεται άδικα.."

Η έκκληση του ΚΚΕ στις 18/3/1941 η οποία απευθύνεται στους μαχητές και τον λαό
"...η Κ.Ε του ΚΚΕ καλεί τους φαντάρους, ναύτες και αεροπόρους μας να πάρουν στα χέρια τους τις διοικήσεις των μονάδων τους, εκλέγοντας προσωρινές επιτροπές, που θα αντιπροσωπεύουν όλους, από τον στρατιώτη μέχρι τον Στρατηγό. Όσοι συμφωνούν σε τούτο το πρόγραμμα δράσης..να προτείνουν ειρήνη στους απέναντι αντιπάλους τους και να απαιτήσουν...Ολόκληρος ο ελληνικός λαός ας πάρει παράδειγμα από τον ηρωικό αδερφό λαό της Βουλγαρίας που την 1/3/41 επικύρωσε τη Συμμαχία με τη Γερμανία και υποδέχεται το Γερμανικό Στρατό..."

Η σύλληψη από τον ΕΛΑΣ του Βορειοηπειρώτη γιατρού Γκινάλη, μέλους της οργανώσεως ΜΑΒΗ ( Μέτωπο Απελευθερώσεως Β.Ηπείρου) που μετέβαινε προς τον ΕΔΕΣ για να συνδεθεί με τον Ζέρβα, η κατάσχεση των εγγράφων του, η επί τριμήνου αιχμαλωσία του και η υποχρεωτική του επιστροφή στην Αλβανία άνευ αποτελέσματος.

Η υπό του ΕΛΑΣ ανάθεση εντολής προς τα στελέχη του Γιάνναρη, Πρίνο και Έξαρχο, τον Μάιο του 1943 όπως μεταβούν στην Αλβανία και ερχόμενοι σε επαφή με τις Αρχές να επιδιώξουν την διάλυση της οργάνωσης ΜΑΒΗ. Πράγματι, κατόπιν των πληροφοριών των οργάνων του ΚΚΕ προς τους Αλβανούς συλλαμβάνονται και δολοφονούνται στελέχη της ΜΑΒΗ σε 12 χωριά και πόλεις της Β. Η πείρου. Δολοφονείται επίσης και ο Πρόεδρος της ΜΑΒΗ, Σαχίνης. Έτσι ματαιώνεται κάθε επαφή με τον ΕΔΕΣ.

Η υπογραφή εκπροσώπου του ΕΑΜ ,στις 10/8/1943, αντεθνικού συμφώνου με τους Αλβανούς κομμουνιστές (Γιάνναρης του ΚΚΕ και Πλιάκο, Τσέλνικα των Αλβανών) και ο αφανισμός χιλιάδων Ελλήνων Βορειοηπειρωτών και η υπεράσπιση της. μειονότητας της Τζαμουριάς.
Με διαταγή ( με την υπ. Αριθ. Πρωτ. 138/108/22-8-1943) της 8ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, συγκροτούνται κοινά Ελληνοαλβανικά Αρχηγεία, προδίδεται στους Αλβανούς το ΜΑΒΗ και σφάζονται κατά εκατοντάδες οι Βορ/ρώτες πατριώτες..." Είναι γεγονός ότι οι Αλβανοί κατάσφαξαν Έλληνες της Βορ. Ηπείρου. Οι Αλβανοί σφάζουν και Έλληνες κομμουνιστές Βορειοηπειρώτες. Δεν κάνουν καμία διάκριση..." ( Ομολογία Ριζοσπάστη, 2/6/1945)

Η αίτηση του Άρη Βελουχιώτη στις 26/11/1943 προς τον Τζιώτα ( του Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού) για βοήθεια σε πληροφορίες και ενίσχυση με πυρομαχικά για να ξεκαθαρίσει τα...υπολείμματα του Ζέρβα που βοήθαγαν τους Βορειοηπειρώτες.
Η υπογραφή στις 13/12/1943 στο Αργυρόκαστρο, πρωτοκόλλου Στρατιωτικής συνεργασίας ΕΛΑΣ και Αλβανών για το σταμάτημα παρεξηγήσεων και τη συναδέλφωση των μειονοτήτων ( Γραμάλας του 15ου Συν/τος ΕΛΑΣ και Μπεντρή Σπαχή ).
Το δια ασυρμάτου αποσταλλέν σήμα, στις 18/1/1944 απο τον Καπετάν Ορφέα του ΚΚΕ (Σ. Καραγκίτση) προς την ΙΧ Μεραρχία του ΕΛΑΣ όπου έλεγε..."..Συγκρότηση μικρού τάγματος περιφέρειας Τζαμουριάς με Αλβανούς και ελασίτες γεγονός τετελεσμένο. Συμφωνώ με πρωτοβουλία 15οτ Συνταγματος…"
Η δήλωση του αρχηγού του ΚΚΕ , Ν. Ζαχαριάδη, στις 25/5/1945 στο Παρίσι προς τον ανταποκριτή του "Εμπρός" Μακρίδη: "η έγερση αξιώσεων για την Β. Ήπειρο και την Ανατολική Ρωμυλία θα αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για την ειρήνη και την σύμπραξη των Βαλκανικών λαών.."

Η δήλωση του Παρτσαλίδη τον Μάιο του 1950 κατά την 7η ολομέλεια της Κ.Ε του ΚΚΕ στο παραπέτασμα ότι "...Χρειάζεται τώρα να διακηρυχτεί καθαρά πως όπως η διαρρύθμιση των συνόρων με την Βουλγαρία, έτσι και το σύνθημα της Ένωσης της Β. Ηπείρου με την Ελλάδα ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ..."
Η διακήρυξη του αρχηγού του ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδη τον Μάιο του 1950 κατά την 7η ολομέλεια της Κ.Ε του ΚΚΕ ότι"...πρέπει να λείψουν τα εθνικιστικά αγκάθια όπως είναι οι διεκδικήσεις σε βάρος των Λαϊκών Δημοκρατιών Αλβανίας και Βουλγαρίας. Ποτέ δεν θα πολεμήσουμε την μητέρα μας Σοβιετική Ένωση, αλλά θα στρέψουμε τα όπλα αντίστροφα..."
Η ομιλία του Δ. Βλαντά, μέλους του Π.Γρ. Της Κ.Ε του ΚΚΕ και κύριου εισηγητή της 7ης ολομέλειας:"…δεν θα ανεχτούμε να γίνεται κι από φίλους μας σοβινιστικό λαθρεμπόριο με τις διεκδικήσεις της Β. Ηπείρου και τις διαρρυθμίσεις των συνόρων προς Βορρά, γιατί είναι σαν να βοηθάμε στον πόλεμο που προετοιμάζεται κατά της Σοβιετικής Ένωσης και των Λαϊκών Δημοκρατιών"

Το άρθρο του Ζ. Ζωγράφου, μέλους του Π.Γρ. Της Κ.Ε του ΚΚΕ, στο φύλλο 9 του "ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ"...
"Βοειοηπειρωτικό ζήτημα ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ για την Ελλάδα.."
Ο χαρακτηρισμός από την νέα ηγεσία του ΚΚΕ τον Μάρτιο του 1956 στο Βουκουρέστι"...της απαιτήσεως της Ελλάδος για την Β. Ήπειρο, σαν σοβινιστική αξίωση και η εντολή καταργήσεως της φράσεως "Β. Ήπειρος", από το κομμουνιστικό λεξιλόγιο και η χρησιμοποίηση της φράσεως ΝΟΤΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ και ο τονισμός ότι είναι απαράδεκτο για μας ένα πρόγραμμα που στρέφεται κατά της εδαφικής ακεραιότητας των λαϊκών δημοκρατιών Αλβανίας και Βουλγαρίας και θα έχει την ελάχιστη αιχμή κατά της Σοβιετικής Ένωσης"
Η διακήρυξη του ΚΚΕ στη 7η ολομέλεια της Κ.Ε τον Φεβρουάριο του 1957 όπου"...με το πρόσχημα ότι τάχα η Ελλάδα βρίσκεται με την Αλβανία σε εμπόλεμη κατάσταση, η μεγάλη πλουτοκρατία της χώρας προσπαθεί να δικαιολογήσει τις κατακτητικές βλέψεις της, ενάντια στη μικρή αυτή φιλειρηνική χώρα..."

Το "χαιρετιστήριο μήνυμα" της Κ.Ε του ΚΚΕ προς την Κ.Ε του Κόμματος Εργασίας της Αλβανίας, όπως αυτό δημοσιεύθηκε στον "ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ" τον Δεκέμβριο του 1959 και στο οποίο η εδαφική διεκδίκηση της Βορείου Ηπείρου χαρακτηρίζεται "ανεδαφική" και "παράλογη". "...ο λαός μας αποκρούει τα μυθεύματα για δήθεν εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία, τις παράλογες και ανεδαφικές αξιώσεις κατά της ακεραιότητας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλβανίας…"
Όλα τα παραπάνω ντοκουμέντα απαντούν περίτρανα στην ερώτηση..."Γιατί το ΚΚΕ εκφράζει έναν άμεσο και υπαρκτό κίνδυνο για τον Λαό, την Δημοκρατία αλλά και για το Ελληνικό Έθνος...απάντηση που δίδεται δια στόματος ΚΚΕ, από την ιστορία του ΚΚΕ, με επίσημα κείμενα του ΚΚΕ...και αν όλα αυτά είναι "λάθη" ή "θανάσιμα αμαρτήματα" όπως τα ονόμασε ο Ζαχαριάδης, καμία σημασία δεν έχει για το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα υπήρξε εθνική συμφορά...

Το ΚΚΕ εκμεταλλευόμενο τα μεγάλα πολιτικά σφάλματα και τη σιγή των άλλων κομμάτων, εμφανίζεται σήμερα στο Λαό ως τιμητής, όλων των ελληνικών κομμάτων. Μονοπωλεί με περίσσιο θράσος τον πατριωτισμό, παρουσιάζεται ως ο γνησιότερος υπερασπιστής της Δημοκρατίας, ισχυρίζεται ότι μάχεται για την πραγματική εθνική ανεξαρτησία και προβάλλεται σαν ο αποκλειστικός εκφραστής των λαϊκών συμφερόντων... Αυτό το δικαίωμα ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας... Και γιατί δεν το έχει, πολύ απλά, το λέει η Ιστορία του...

Ελένη Ευαγγ. Κλαπανάρα
Τ.Ο Τρικάλων