Wednesday, December 7, 2022

Ηλιοφάνεια στην Βόρειο Ήπειρο, σκοτάδι στο Βορειοηπειρωτικό

SManalysis


Μια πολύ ξεκάθαρη σύνθεση για όσους πιστεύουν πραγματικά σε ποιο στάδιο έχει τελειώσει η Βόρειος Ήπειρος και από την άλλη η Ελλάδα, η ισχυρότερη χώρα των Βαλκανίων, δεν έχει δύναμη (ή δεν θέλουν λόγω οικονομικών συμφερόντων της ΑΟΖ) αλλά δεν βλέπουμε ότι οι Αλβανοί της Σερβίας ή των Σκοπίων, που ζουν σε μειονότητα σε αυτές τις χώρες, καταπατούνται σε 1 τετραγωνικό μέτρο γης ή αντιμετωπίζονται χωρίς πανεπιστήμια, χωρίς σχολεία και επαγγελματικές γλώσσες, χωρίς αξιοπρέπεια, αλλά Αντίθετα, οι Έλληνες της Βόρειος Ήπειρος, ζουν στη χειρότερη εποχή της ιστορίας τους, καθώς αφομοιώνονται εδαφικά και σωματικά από τα Τίρανα και την Ελλάδα, εγκρίνουν σιωπηλά αυτή την Εθνοκάθαρση. 

Τότε γιατί να έπρεπε ο Έντι Ράμα με τον Μητσοτάκη στη Χειμάρρά  ή στη Δροπούλη? Μήπως και οι δύο χώρες εργάζονται με το πρόσχημα της αφομοίωσης Βοριοηπειρωτών?

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Με μεγάλη προσμονή ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου περίμενε να υποδεχθεί την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022 τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην Χιμάρα είχαν έτοιμες τις τιμητικές πλακέτες, η Λιβαδειά σημαιοστολίστηκε, στην Δερβιτσάνη οι κοπέλες φόρεσαν τις νυφιάτικες στολές για το μεγάλο γεγονός.

Όμως ο πρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης δεν ήρθε. Ανέβαλλε την επίσκεψη για αργότερα λόγω των «δυσμενών καιρικών συνθηκών» που θα επικρατούσαν αυτή την ημέρα, κατά την οποία  Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεπτόταν ξανά την Βόρειο Ήπειρο μετά από 32 χρόνια.

Ειδικά για την Χιμάρα, αυτή η επίσκεψη θα είχε μεγάλη συμβολική αξία, μιας και δεν αναγνωρίστηκε ποτέ ως ελληνική μειονοτική περιοχή από την αλβανική κυβέρνηση, ενώ αποτελεί λίκνο διεκδικήσεων από τον Ελληνισμό και στόχος καταπατήσεων από τα Τίρανα.

Από την παραμονή της προγραμματισμένης επίσκεψης όταν και ανακοινώθηκε η «αναβολή», σημειώθηκαν έντονες αντιδράσεις από την βορειοηπειρωτική κοινή γνώμη για την απόφαση αυτή.

Τελικά στις 7 Δεκεμβρίου 2022 δεν έβρεξε. Ούτε στην Χιμάρα, ούτε στον Βούρκο, ούτε στην Δρόπολη.

Η Βόρειος Ήπειρος είχε ηλιοφάνεια, αλλά το Βορειοηπειρωτικό παρέμεινε στο σκοτάδι.

Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου περίμεναν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, έστω και ως προεκλογική, έστω ως μία συμβολική κίνηση, για να αισθανθούν ότι το «εθνικό κέντρο» δεν τους έχει εγκαταλείψει, ότι μεριμνά γι’ αυτούς και ότι κάποια στιγμή θα ενδιαφερθεί για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν από την αλβανική εξουσία.

Όμως για πολλοστή φορά αποδείχτηκε ότι η «μητέρα Ελλάδα» έχει άλλες προτεραιότητες.

Το 1914 είχε τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, το 1945 την ειρήνη στα Βαλκάνια σε έναν ψυχρό πόλεμο που μόλις άρχιζε, το 2009 έβαλε βέτο στα Σκόπια για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και δεν μπορούσε να κάνει το ίδιο και στην Αλβανία, τώρα προέχει η χάραξη ΑΟΖ και η «ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ξέραμε πάντα ότι το Βορειοηπειρωτικό είναι στην ατζέντα των εθνικών θεμάτων από την τέταρτη θέση και πιο κάτω. Αλλά και την στιγμή που πάει κάπως να αναδειχθεί όλο και κάποια… μπόρα θα προκύψει (πραγματική ή όχι) για να παραπεμφθεί στις καλένδες.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Έντι Ράμα εμφανίστηκαν σε βίντεο να δηλώνουν ότι η πολυαναμενόμενη επίσκεψη θα γίνει αργότερα και μάλλον από κοινού.

Ίσως και να γίνει, δεν το αποκλείουμε εντελώς, αλλά θα γίνει με τους όρους και την απόλυτη σκηνοθεσία του αλβανού πρωθυπουργού, όπου θα εμφανίζεται μία μειονότητα που ευημερεί και δεν έχει κανένα παράπονο από τα Τίρανα.

Σε μία επίσκεψη όπου θα είναι επιβεβαιωμένο ότι δεν θα υπάρχει ούτε υπόθεση Κατσίφα, ούτε διωγμός Βορειοηπειρωτών που αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους, ούτε καταπάτηση περιουσιών, ούτε άρνηση αναγνώρισης εθνικής ταυτότητας (ερωτηματικό αν θα συμπεριληφθεί η Χιμάρα στην μετέωρη επίσκεψη), ούτε τίποτε άλλο μεμπτό που θα διαταράσσει τις «υπέροχες» ελληνο-αλβανικές σχέσεις.

Κάποιοι παράγοντες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας αντί να διαμαρτυρηθούν ως εκπρόσωποι της, έσπευσαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα για λογαριασμό του κ. Μητσοτάκη.

Όμως η συντριπτική πλειοψηφία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού διεπίστωσε ξεκάθαρα ότι «Δεν βρέχει, μας φτύνουν» και έμεινε να τραγουδάει «Πότε θα κάνει ξαστεριά»…

Tuesday, December 6, 2022

Ο διαρκής ανθελληνισμός της Αλβανίας και η ΑΟΖ

SManalysis



Κωνσταντίνος Φίλης
07/12/2022 

ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Ηπολιτική της Αλβανίας έναντι της Ελλάδας διέπεται σταθερά τα τελευταία χρόνια από ένα ανθελληνικό αίσθημα που δηλητηριάζει διαρκώς τις διμερείς σχέσεις. Έπειτα από την ακύρωση της πολύ καλής συμφωνίας του 2009 η οποία δαιμονοποιήθηκε στο εσωτερικό της χώρας για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, τα Τίρανα έχουν ταμπουρωθεί πίσω από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και έχουν αναπτύξει θέσεις και απόψεις διόλου εποικοδομητικές, παρά τις προσπάθειες που είχαν γίνει ακόμη και επί υπουργίας Νίκου Κοτζιά.

Η στοχοποίηση της Αθήνας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη γείτονα και στηρίζεται στην επιχειρηματολογία της υποτιθέμενης «μη άρσης του εμπολέμου», το οποίο ωστόσο έχει καταργηθεί από το 1987 με δήλωση του Κάρολου Παπούλια, στο ανύπαρκτο θέμα της περιουσίας των Τσάμηδων και την προβολή αλυτρωτικών αιτημάτων με κατηγορίες κατά της Ελλάδας ότι τους καταπάτησε τα δικαιώματα, καθώς επίσης στην δήθεν ποδηγέτηση της χώρας από την Ελλάδα, όταν είναι η Τουρκία αυτή που έχει αναλάβει τον συγκεκριμένο ρόλο.

Στο εσωτερικό της Αλβανίας υπάρχει ένα έντονα ανθελληνικό αίσθημα το οποίο χρησιμοποιείται με κάθε ευκαιρία από τις κυβερνήσεις και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δημιουργώντας μια άκρως προβληματική κατάσταση, αφού κάθε προσπάθεια της Αθήνας αντιμετωπίζεται με μεγάλη καχυποψία. Ακόμη και αυτό το ταξίδι του πρωθυπουργού, το οποίο είναι ιστορικό, έγινε δεκτό με μεγάλη καχυποψία στο εσωτερικό της χώρας. Το κλίμα που καλλιεργήθηκε ήταν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται να επισκεφτεί την μειονότητα, η οποία βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο των Τιράνων, τα οποία όχι μόνο δεν την σέβονται παρά επιχειρούν με μεθόδους τόσο τώρα, όσο και στο παρελθόν, να ερημώσουν οι συγκεκριμένες περιοχές και να μετοικήσουν σε αυτές αλβανικής καταγωγής πολίτες.

Προς επίρρωση των παραπάνω είναι αδιανόητο ανήμερα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αλβανία, ο πρωθυπουργός Εντυ Ράμα να κατηγορεί την Ελλάδα ότι «εξαπάτησε για να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και μετά να επιχειρεί να ανασκευάσει, δηλώνοντας ότι λυπάται και ότι «δηλώσεις του δεν αποδόθηκαν σωστά», ακολουθώντας μια δική του προσέγγιση περί διπλωματίας.

Αποτελεί έλλειψη σεβασμού ενός δόλιου πολιτικού, που έχει στο παρελθόν ευεργετηθεί παντοιοτρόπως από την ελληνική πλευρά. Ο Ράμα ακριβώς επειδή έχει και ελληνικές ρίζες, επιχειρεί συστηματικά να απεκδυθεί την καταγωγή του για να αντιμετωπίσει επιθέσεις που του γίνονται για το λόγο αυτό, αλλά και για να έχει δίπλα του, τους Τσάμηδες, οι οποίοι στηρίζουν την κυβέρνησή του, όπως και προηγούμενες.

Τα παραπάνω δείχνουν πόσο δύσκολο εγχείρημα είναι η υπογραφή συνυποσχετικού μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας προκειμένου το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η αλήθεια είναι ότι θα αποτελέσει μια ευχάριστη έκπληξη αν καταστεί δυνατή μια τέτοια εξέλιξη μέσα στο 2023, καθώς η Αλβανία καθοδηγούμενη από τη Τουρκία ή επηρεαζόμενη από αυτήν, επιχειρεί να παίξει καθυστερήσεις. Οι προθέσεις των Τιράνων, ανεξάρτητα των όσων λέγονται, δεν πρέπει να τυγχάνουν εμπιστοσύνης πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Αρκεί μια ανάγνωση του αλβανικού Τύπου για να γίνει σαφές ότι στο εσωτερικό της χώρας δεν υπάρχει η παραμικρή συναίνεση για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα και την από κοινού προσφυγή στην Χάγη, ότι οι προφάσεις περισσεύουν, και ότι διάθεση υπογραφής συνυποσχετικού δεν υπάρχει.

Ενα συνυποσχετικό που θα αφορά κατά πάσα πιθανότητα διαφιλονικούμενες περιοχές, τις οποίες θα κληθεί να ορίσει το Δικαστήριο της Χάγης. Το ερώτημα είναι ποιο τμήμα των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών δεν θα θεωρηθεί διαφιλονικούμενο, προκειμένου να μην χρειαστεί η μεσολάβηση του Δικαστηρίου για να οριοθετηθεί. Το πρόβλημα είναι ότι η όποια πρόοδος για την οριοθέτηση ΑΟΖ με τη γείτονα είναι πολύ αργή και επειδή απομακρύνεται η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας αποδυναμώνεται και η διαπραγματευτική πίεση που θα μπορούσε να της ασκήσει η Ελλάδα. Σημειωτέον ότι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχουμε δώσει τη δέουσα σημασία στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας.

* Ο Κωνσταντίνος Φίλης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδας, αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, παρουσιάζει την εκπομπή «Η Ελλάδα στον κόσμο (της)», η οποία προβάλλεται από την πλατφόρμα ΑΝΤ1+

Sunday, December 4, 2022

Η Αθήνα έχει μοχλούς να πιέσει τα Τίρανα για την οριοθέτηση ΑΟΖ

SManalysis



02/12/2022

Η προσεχής επίσκεψη του Έλληνος πρωθυπουργού στα Τίρανα σκοπόν έχει αφ’ ενός την υπογραφή συνυποσχετικού παραπομπής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης της διαφοράς για την οριοθέτηση ΑΟΖ στην Αδριατική Θάλασσα, αφ’ ετέρου  την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας και ειδικότερα την προστασία από τις συστηματικές καταπατήσεις και σφετερισμούς ελληνικών περιουσιών στη Βόρειο Ήπειρο.

Δεν έχει λόγον ο Κυριάκος Μητσοτάκης να διαπραγματευθεί με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα την οριοθέτηση ΑΟΖ. Με τη διαπραγμάτευση των δύο πρωθυπουργών θα φανεί ότι η Ελλάδα αποδέχεται την υπαναχώρηση των Αλβανών από την προ 15ετίας επιτευχθείσα συμφωνία οριοθετήσεως της ΑΟΖ (κυβερνήσεις Κώστα Καραμανλή και Σαλί Μπερίσα), που είχε παγώσει με απόφαση του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου και δεν είχε υπογραφεί από τον τότε Αλβανό πρόεδρο, τη προτροπή της Τουρκίας. Υπενθυμίζουμε ότι την τουρκική παρασκηνιακή παρέμβαση είχε συνδράμει και ο Έντι Ράμα, τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπάρχουν δε και άλλα θέματα εκτός από τα αλβανικά καπρίτσια.

Ας σημειωθεί ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να παραπέμψουν τη διαφορά τους στο Διεθνές Δικαστήριο, αλλά τα Τίρανα, λόγω και της πίεσης που τους ασκεί η Άγκυρα, κωλυσιεργούν εδώ και πολύ καιρό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, λοιπόν, οφείλει να ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση για να καθορισθεί δεσμευτικά η διαδικασία παραπομπής στη Χάγη με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο αναγνωρίζει ρητά ότι νησιά ικανά να συντηρήσουν οικονομική ζωή, ακόμα και στοιχειώδη, δικαιούνται ΑΟΖ.

Ενίοτε οι υπομνήσεις είναι αναγκαίες
Εάν η Αλβανία αρνηθεί την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, η ελληνική κυβέρνηση ημπορεί να ανακινήσει όλες τις εκκρεμότητες με την Αλβανία από της εποχής της καταλήψεως της νήσου Σάσων το 1913 μέχρις της εκχωρήσεως στην Αλβανία, με το πρωτόκολλον της Φλωρεντίας –που έπαυσε να ισχύει μεταπολεμικώς–  της παραλιακής ζώνης Αυλώνος-Χειμάρας-Αγίων Σαράντα μέχρι Φτελιάς, την οποία είχε απελευθερώσει ο ελληνικός στρατός όχι μία αλλά τρείς φορές το 1913, 1914 και 1940.

Τον Μάϊον του 1946, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Άνιουριν Μπέβιν είχε ζητήσει από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών των Ηνωμένων Εθνών να εξετάσει τις αξιώσεις της Ελλάδος επί της Βορείου Ηπείρου, η δε Αμερικανική Γερουσία είχε εγκρίνει τον Μάρτιον του 1946, δια δευτέραν φοράν, το ψήφισμα του 1920 “περί αποδόσεως των Δωδεκανήσων και της Βορείου Ηπείρου στην Ελλάδα”. Η Διάσκεψη Ειρήνης 21 εθνών την 29η Ιουλίου 1946 εις Παρισίους δεν εδέχθη την Αλβανία ως συμμετέχον έθνος, αλλά επέτρεψε «να ακουσθή απλώς στη συζήτηση της ιταλικής συνθήκης ειρήνης την 21η Αυγούστου». Όπερ έπραξε η τότε Γιουγκοσλαβία του Τίτο και ο Σοβιετικός υπουργός Εξωτερικών Μολότωφ.

  Που σκοπεύει ο Καλίν με την επίθεση στην Ελλάδα
Η σύναψις διπλωματικών σχέσεων με την Αλβανία από την ελληνική χούντα και η διμερής συμφωνία επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία 1980 ουδόλως εξάλειψαν τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο. «Το διεθνές έγκλημα της εισβολής της Ιταλίας στην χώρα μας και των ορμωμένων από το αλβανικό έδαφος ανταρτών, ουδόλως επενεργεί υπέρ των Αλβανών ως πηγή δικαιωμάτων αλλά μόνον υποχρεώσεων» μετά την ανατροπή του καθεστώτος Χότζα.

Όσον αφορά στην προστασία των περιουσιών των Βορειοηπειρωτών, που καταπατά η κυβέρνηση Ράμα πρέπει να ξέρει ότι η είσοδος της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από την Ελλάδα, στην οποία τόσα πολλά οφείλει ο αλβανικός λαός μετά την απελευθέρωση του από τον κομμουνιστικό ζυγό.