Wednesday, November 8, 2023

Blinken στον Rama: Μην βάζεις τα χέρια σου στη δικαιοσύνη γιατί θα σου κόψουμε τα χέρια

SManalysis




H συμφωνία με τη Μελώνη της Ιταλίας μπορεί να υπογράψει συμφωνία με προστατευτική συνθήκη με την Αλβανία, όπως και η Ελλάδα με τη Γαλλία.

Υπάρχουν και μυστικές συνομιλίες. Ένα τηλεφώνημα μετά την επίσκεψη των αρχηγών του ΣΠΑΚ στις ΗΠΑ δείχνει ότι το σύστημα δικαιοσύνης που κατέλαβε ο Ράμα στην Αλβανία πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στον λαό, διαφορετικά η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης που δημιούργησαν οι Αμερικανοί στην Αλβανία είναι έργο που γίνεται λόγος για τον Σόρος.

Οι δηλώσεις πρέπει να ιδωθούν στη σωστή προοπτική, αφού ο Ράμα έχει θέση υπερδύναμης πάνω από τα πάντα στην Αλβανία. Μπορούν και οι Έλληνες να έχουν δικαιώματα σε αυτή τη χώρα όπου τα δικαιώματά τους καταπατούνται με χειρότερο τρόπο από ό,τι στη δικτατορία, και όταν λέγεται ως Χιμάρα, οι αποφάσεις της κυβέρνησης κατά των Ελλήνων της Χιμάρας διατάσσονται από τον Έντι Ράμα;

Ακριβώς μαθαίνουμε ότι δεν έχει δημοσιοποιηθεί ένα τηλεφώνημα που ενημερώθηκε πολύ έντονα στον Έντι Ράμα, από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μπλίνκεν.

Στον ΣΠΑΚ κλήθηκε σήμερα ο πρώην πρόεδρος Ιλίρ Μέτα. Ας δούμε τη σειρά των ενεργειών, ειδικά όταν ο ίδιος, ο Έντι Ράμα, παίρνει την πρωτοβουλία να αποφασίσει για την κυριαρχία της Αλβανίας στην αντιμετώπιση της Ιταλίας για τους Αφρικανούς πρόσφυγες.

Αλλά μαθαίνουμε ότι υπάρχει ακόμη ένα σχέδιο όπου η Αλβανία θα μπορεί να αμυνθεί από την Ιταλία σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη δύναμη, υπό το πρίσμα της συμφωνίας Γαλλίας-Ελλάδας.

Το τελευταίο συζητείται από την ιταλική πλευρά και ίσως η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα απαιτούσε την έγκριση της Γαλλίας ή κάποιας δύναμης όπως η ΕΕ, και ίσως οι ΗΠΑ, αφού η Αλβανία δεν έχει στρατιωτική συνεισφορά στο ΝΑΤΟ, επιφέρει διχαστικές διαδικασίες εντός του Ατλαντική συμμαχία.

Sunday, November 5, 2023

Ντόρα Μπακογιάννη: Διερευνητική αποστολή στο Κόσοβο

SManalysis



Η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη πραγματοποίησε, από την περασμένη Πέμπτη, τριήμερη διερευνητική αποστολή στο Κόσοβο υπό την ιδιότητα της εισηγήτριας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Στο Κόσοβο η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, όπως επίσης με εκπροσώπους εθνικών μειονοτήτων και θρησκευτικών κοινοτήτων.

Η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι κατά την συνάντηση με την Ντόρα Μποκαγιάννη, εξέφρασε την προσδοκία ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης θα ανοίξει την πύλη για την ένταξη του Κοσόβου το επόμενο έτος.

«Το Κόσοβο έχει δεσμευτεί να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξη στο Συμβούλιου της Ευρώπης. Το Σύνταγμα του Κοσόβου έχει ήδη ενσωματώσει τις βασικές διατάξεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθιστώντας τις εφαρμόσιμες. Με αυτό το πνεύμα, το Κόσοβο είναι σθεναρά προσηλωμένο στις ευρωπαϊκές αξίες, συμπεριλαμβανομένων των δημοκρατικών αξιών, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου», δήλωσε η Οσμάνι.

Στην Πρίστινα η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι. Κατά την έναρξη της συνάντησης αυτής παρατήρησε ότι η Πρίστινα άλλαξε πάρα πολύ από την τελευταία της επίσκεψη το 2009.

Ο ΆλμπινΚούρτι επισήμανε ότι η ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης του.


«Είναι μια ιστορικής σημασίας διαδικασία για τη χώρα μας, το θέμα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πιστεύουμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο και προσπαθούμε με τις γνώσεις και τις ικανότητες που διαθέτουμε να πράξουμε τα βέλτιστα για τον σεβασμό των βασικών αξιών της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου ώστε να πάνε καλά όλα τα στάδια μέχρι την ένταξη», υπογράμμισε ο 'Αλμπιν Κούρτι κατά την συνάντηση με την κα Μπακογιάννη.

Η εισηγήτρια για το Κόσοβο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία του κόμματος «Σερβική Λίστα», του μεγαλύτερου σερβικού κόμματος στο Κόσοβο.

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν του κόμματος αυτού, επισημάνθηκε στην κα Μπακογιάννη ότι «οι Σέρβοι του Κοσόβου βρίσκονται στη χειρότερη θέση από το 1999 εξαιτίας των αντισερβικών ενεργειών του καθεστώτος  Άλμπιν Κούρτι». Οι εκπρόσωποι των Σέρβων ανέφεραν πως «τα ανθρώπινα δικαιώματα του σερβικού λαού απειλούνται λόγω της θεσμικής καταστολής που υφίστανται για περισσότερα από δύο χρόνια». Κατήγγειλαν επίσης ότι «οι καθημερινές επιθέσεις κατά των Σέρβων, της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η κατάσχεση περιουσιών τους, ο ξυλοδαρμός και η κακομεταχείριση όπως και η απαγόρευση εισαγωγής αγαθών και φαρμάκων απειλούν τα ζωτικά συμφέροντα του σερβικού λαού στο Κόσοβο».

Η Ντόρα Μπακογιάννη επισκέφθηκε και την Μονή «Visoki Decani» όπου ενημερώθηκε από τον ηγούμενο πατήρ Σάββα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο Κόσοβο η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και ο σερβικός πληθυσμός.

«Η συνομιλία με την πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, μια προσωπικότητα με βαθιά πολιτική εμπειρία και κατανόηση των πραγμάτων στα Βαλκάνια, έδωσε μια ανεκτίμητη ευκαιρία να μεταφέρουμε, εκ μέρους του Επισκόπου Θεοδοσίου και της Επισκοπής Ράσκας και Πριζρένης, μια αντίληψη για τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σερβικές κοινότητες του Κοσόβου και η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία», αναφέρεται σε ανάρτηση στο διαδίκτυο της Μονής ΄΄Visoki Decani΄΄.

Το Κόσοβο υπέβαλε επίσημα αίτημα για την ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης τον Μάιο του 2022, ενώ τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους πέρασε το πρώτο στάδιο της διαδικασίας όταν η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε να διαβιβάσει το αίτημα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το επόμενο βήμα είναι η προετοιμασία γνωμοδότησης σχετικά με την ένταξη του Κοσόβου, η οποία αποστέλλεται στην Επιτροπή Υπουργών που λαμβάνει και την τελική απόφαση. Για την ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων των κρατών μελών. Rieal