Saturday, November 18, 2023

Με συνεχή πίεση προς την Αλβανία θα βοηθήσουμε τους Βορειοηπειρώτες

SManalysis





Κωνσταντίνος Χολέβα
Σάββατο 18/11/23


Στις 22 Νοεμβρίου η ιστορική μνήμη φέρνει στον νου μας την Κορυτσά και τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου. Τέτοια ημέρα του 1940 ο Ελληνικός Στρατός εισήλθε θριαμβευτής στην Κορυτσά και οι καμπάνες χτυπούσαν πανηγυρικά σε όλη την Ελλάδα. Οι κάτοικοι της πόλης υποδέχθηκαν τον Στρατό μας με πολυάριθμες ελληνικές σημαίες. Σήμερα οι αλβανικές κυβερνήσεις αρνούνται την ύπαρξη Ελλήνων στην Κορυτσά.

Η απογραφή πληθυσμού, εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων, που διοργανώνει από τις 14 Σεπτεμβρίου η αλβανική κυβέρνηση έχει καταγγελθεί από την οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας ως διαβλητή. Οι απογραφείς ρωτούν την εθνική καταγωγή μόνο στις περιοχές, τις οποίες και τώρα και επί κομμουνιστικού καθεστώτος οι Αλβανοί ιθύνοντες χαρακτηρίζουν ως «μειονοτικές». Αυτός ο αυθαίρετος προσδιορισμός πρέπει να καταργηθεί. Οι Βορειοηπειρώτες που έλαβαν ήδη ελληνική υπηκοότητα -παράλληλα με την αλβανική – πλησιάζουν τις 300.000. Η διαβλητή απογραφή προφανώς θα δείξει πολύ μικρότερο αριθμό Ελλήνων. Είναι σκόπιμη ενέργεια για να διατηρείται ο αριθμός των 60.000, τον οποίο είχε καθορίσει ως αποδεκτό το καθεστώς των κομμουνιστών Χότζα και Αλία.


Η φυλάκιση του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη είναι μία διάσταση του προβλήματος. Σημαντική βεβαίως με πολιτικές, νομικές και ανθρωπιστικές προεκτάσεις. Αλλά η μεγάλη εικόνα περιλαμβάνει και άλλα προβλήματα. Την πλαστή απογραφή, την καταπάτηση περιουσιών, την προπαγάνδα για τα δικαιώματα των Τσάμηδων – απογόνων των συνεργατών των Ναζί, τις θεωρίες περί Μεγάλης Αλβανίας κ.ά.

Με αφορμή την κράτηση του Μπελέρη και τη δίωξη κατά του συνεργάτη του Π. Κοκκαβέση η Ελληνική Κυβέρνηση προχώρησε σε ένα μέτρο πίεσης, το οποίο αξίζει να σχολιασθεί ως θετικό. Συγκεκριμένα η Αθήνα αρνήθηκε να υπογράψει την κοινή επιστολή των 27 κρατών – μελών της Ε.Ε. προς την Αλβανία για το άνοιγμα της πρώτης δέσμης προενταξιακών κεφαλαίων.


Η πρώτη δέσμη για τα ζητήματα που πρέπει να επιλύσει κάθε υποψήφια χώρα περιλαμβάνει πέντε κεφάλαια, τα οποία αφορούν:

Πρώτον, τη δικαστική εξουσία και τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Δεύτερον, το κράτος δικαίου, την ελευθερία και την ασφάλεια.
Τρίτον, τις δημόσιες προμήθειες.
Τέταρτον, τις στατιστικές.
Πέμπτον, τον οικονομικό έλεγχο.
Επί πλέον πρέπει να πιέσουμε για την εκ νέου διενέργεια της απογραφής στις περιοχές της μειονότητας με τάμπλετ, τα οποία θα λειτουργούν σωστά και θα καταγράφουν εθνική και θρησκευτική ταυτότητα σε όλες τις περιοχές. Μέχρι τώρα οι καταγγελίες αναφέρουν ότι τα τάμπλετ δεν περιλάμβαναν κρίσιμες ερωτήσεις σε περιοχές όπως η πόλη του Αργυροκάστρου, η Κορυτσά κ.ά. Ας σταματήσουν τα παιγνίδια εις βάρος του Ελληνισμού. Η Κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση προς τα Τίρανα.

Μιλώντας για την απελευθέρωση της Κορυτσάς καλό είναι να θυμόμαστε και τη σημαντική παρουσία Βλαχοφώνων Ελλήνων στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή. Η Μοσχόπολη, νυν Βοσκοπόγιε, υπήρξε κατά τον 18ο αιώνα η πνευματική και εκπαιδευτική Ακρόπολη του υποδούλου Ελληνισμού με σχολεία, ναούς, τυπογραφεία. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι ήσαν Βλάχοι με ελληνική συνείδηση και Ορθόδοξη πίστη. Ας ενθαρρύνουμε και σήμερα τους Βλάχους της Βορείου Ηπείρου να αναδείξουν την ιστορία τους και τη ελληνικότητά τους.


Η κυβέρνηση έδωσε ήδη ένα εύγλωττο μήνυμα προς τα Τίρανα. Ελπίζω η πίεση να συνεχισθεί.

Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός επιστήμων

Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 18.11.2023

Tuesday, November 14, 2023

Η τελευταία αποστολή για τη Χιμάρα: Εθνοκάθαρση

SManalysis






Σταύρη Μάρκο


Ο Γιώργος Γκόρος πρώην Δήμαρχος που συνεχίζει το έργο του σαν χωρίς νομικά εμπόδια, αλλά που παίζει σκληρά για τα εθνικιστικά συμφέροντα της Αλβανίας, αλλάζει το ρυθμιστικό σχέδιο για να ανοίξει ο δρόμος για την οικοδόμηση των ολιγαρχικών και της αλβανικής μαφίας που υποστηρίζεται από το Δημόσιο. Οι προκλήσεις της Αλβανίας για τη Χιμάρα, που αμφισβητούν τις σχέσεις με την Ελλάδα, έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους. Η αλλαγή στο Σχέδιο Ανάπτυξης φέρνει εκατοντάδες αλβανικές οικογένειες να δικαιολογήσουν τα τουριστικά κτίρια, διαταράσσοντας για άλλη μια φορά την εθνοτική ισορροπία.

Οι Χιμαριώτες θα πρέπει να συμπεριφέρονται όπως οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου, για τους οποίους ούτε το ΝΑΤΟ που παρέχει ασφάλεια, ούτε η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού κράτους, δεν μπορούν να σταματήσουν τη μηχανή εθνοκάθαρσης κατά των Ελλήνων της Χιμάρας.




Η αναθεώρηση του τοπικού σχεδίου που εγκρίθηκε μόνο με τις ψήφους του ΣΠ δεν είναι παρά περαιτέρω σκυροδέτηση της ακτής. Οι περιοχές, που το ισχύον σχέδιο έχει κηρύξει πράσινες όπου δεν επιτρέπεται η δόμηση, με το νέο σχέδιο μετατρέπονται σε γη προς δόμηση, όπου θα χυθεί το στρατηγικό μπετόν της ολιγαρχίας.

Συνεδρίασε στις 30 Οκτωβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Χιμάρας με φορτωμένη ατζέντα, αλλά και πολλή ένταση. Το πιο σημαντικό θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν μια πρωτοβουλία που πρότεινε ο δήμαρχος Jorgo Goro για την αναθεώρηση του Γενικού Τοπικού Σχεδίου Χιμάρας.

Στη συνοδευτική έκθεση του σχεδίου απόφασης, που κατατέθηκε στο Συμβούλιο, ο Δήμος Χιμάριου δικαιολόγησε την ανάγκη αναθεώρησης του ρυθμιστικού σχεδίου με τα αιτήματα που έλαβε από τους πολίτες, αλλά όχι μόνο.

«Οι λόγοι ανάληψης αυτής της πρωτοβουλίας σχετίζονται με την ανάγκη του δήμου να ανταποκριθεί σε 132 αιτήματα ενδιαφέροντος κατοίκων και επιχειρήσεων, καθώς και αιτήματα που ελήφθησαν από τον Εθνικό Οργανισμό Χωροταξίας και τον Φορέα Χωρικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της βελτίωσης των υπηρεσιών στην περιοχή. με εθνική σημασία αλλά και στρατηγικές επενδύσεις», αναφέρει η έκθεση.

Η αναθεώρηση του τοπικού σχεδίου δεν είναι παρά περαιτέρω σκυροδέτηση της ακτής. Οι περιοχές που το τρέχον σχέδιο έχει κηρύξει πράσινες όπου δεν επιτρέπεται η δόμηση, με το νέο σχέδιο μετατρέπονται σε οικοδομήσιμες, όπου θα πεταχτεί το στρατηγικό σκυρόδεμα της ολιγαρχίας και της αλβανικής μαφίας για να αλλάξει η εθνοτική ισορροπία στην περιοχή .

Ψευδής δικαιολογία κατοίκων

Αν και ο δήμος Χιμάρας προσπαθεί να δικαιολογήσει την αλλαγή του σχεδίου με τα αιτήματα που δέχονται από τους κατοίκους για ανέγερση, στην πραγματικότητα φαίνεται ότι πρόκειται για απάτη. Χιμαριώτες ελληνικής καταγωγής δυσκολεύονται να οικοδομήσουν γιατί έχουν μπλοκαριστεί τα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας γης στην περιοχή αυτή εδώ και καιρό. Οι μόνοι που καταφέρνουν να σπάσουν αυτόν τον αποκλεισμό είναι ολιγάρχες και ισχυροί επιχειρηματίες στρατηγικών επενδύσεων που χτίζουν θέρετρα στην ακτή. Και μεταξύ των γραμμών αυτό είναι ξεκάθαρα αποδεκτό από τον ίδιο τον Δήμο Χιμάρας: «Η αναθεώρηση έρχεται και ως ανάγκη προσαρμογής του Τοπικού Γενικού Σχεδίου στις τρέχουσες απαιτήσεις της τουριστικής ανάπτυξης καθώς και εστίασης στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής», συνεχίζει. το σχέδιο απόφασης.

Οι εκτάσεις Κουλλωτών μετατρέπονται σε αγροτικές εκτάσεις με τον Νόμο 7501 και παραχωρούνται σε ανεύθυνους Χειμαριώτες με τη βοήθεια του Δήμου, οι οποίοι τα πουλούν αμέσως δωρεάν στους ολιγάρχες. Με αυτή την πρακτική, το 50% της γης πηγαίνει σε Αλβανούς μετανάστες που χτίζουν με τη βοήθεια αλβανικών ιδρυμάτων.

Η Ελλάδα όχι μόνο είναι ανίκανη αλλά βαθαίνει την κατάσταση προς τον δρόμο της Εθνοκάθαρσης.

Στην Αθήνα πιστεύουν ότι το βέτο της Ελλάδας θα φέρει αποτελέσματα στην αναθεώρηση της Τσέστια Μπελέρι, αλλά και στη διοίκηση του δήμου Χειμάρης, αλλά συμβαίνει το αντίθετο. Η Αλβανία, με ιστορικό αυτοαπομόνωσης, δεν έχει πρόβλημα να παρουσιάσει προκλήσεις στην Ελλάδα, ενώ ανέχεται χώρες όπως η Ιταλία για τις αποφάσεις που παίρνει, φέρνοντας την ίδια την ΕΕ σε αταξία. Η Ελλάδα, ο ΟΗΕ και η ΕΕ, πρέπει να περιμένουν ένα καραβάνι Χιμαριώτες να προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα από την Αλβανία, για να καταλάβουν ότι η Εθνοκάθαρση βρίσκεται στο τελικό στάδιο και ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, αφού η ασφάλεια των Ελλήνων στη Χιμάρα, και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φτάνει στα όρια των διεθνών νόμων.

 Αντί λοιπόν να φιλοξενούνται πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και Παλαιστίνιοι, θα ήταν προτεραιότητα να προετοιμαστούν ξενοδοχεία όπου οι Έλληνες θα φιλοξενούνταν στα ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας, που στοιχειώνονται από έναν σιωπηλό πόλεμο γεμάτο μίσος από το αλβανικό κράτος. Και να έχετε χρόνο να σκεφτείτε πόσο ενδιαφέρεται η Αλβανία να προσπαθήσει σύμφωνα με τις εκθέσεις της ΕΕ να εισέλθει στην ΕΕ, ενώ αυτές γίνονται με ένα εξελιγμένο νομικό σύστημα, ένα από τα Εθνοκάθαρση, από μια χώρα που παίζει τις ισορροπίες με τις υπερδυνάμεις κάθε φορά απέναντι στην Ελλάδα και τα εθνικά της συμφέροντα.


Monday, November 13, 2023

Ν. Δένδιας: Μπορούμε να φτιάξουμε δικά μας drones, πυραύλους και ραντάρ

SManalysis



13/11/2023
ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ


Στην ανάγκη η  Ελλάδα να αποκτήσει πραγματική αμυντική βιομηχανία, αλλά και στα συγκεκριμένα βήματα που ήδη γίνονται για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας και ανάπτυξης τεχνολογίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας ότι ως χώρα έχουμε τη δυνατότητα παραγωγής πυραύλων, ρουκετών, ραντάρ, ασυρμάτων, όπλων, πυρομαχικών, drones, software  κ.α.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στο Star ο κ. Δένδιας σημείωσε χαρακτηριστικά, ερωτηθείς εάν έχει έρθει η ώρα να παράγει η Ελλάδα τα δικά της αμυντικά συστήματα και τι είδους:

«Προφανώς μπορούμε να φτιάξουμε δικά μας drones. Από εκεί και πέρα, software, συντήρηση των οπλικών μας συστημάτων. Συντήρηση των αεροπλάνων που ήδη έχουμε. Συντήρηση των πλοίων που ήδη έχουμε.  Δυνατότητα παραγωγής πυραύλων, δυνατότητα παραγωγής ρουκετών, δυνατότητα παραγωγής ραντάρ, δυνατότητα παραγωγής ασυρμάτων, δυνατότητα παραγωγής όπλων, δυνατότητα παραγωγής πυρομαχικών». 

Όσον αφορά την ΕΑΒ και την υπαγωγή της στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Η ΕΑΒ έρχεται στο Υπουργείο μας γιατί πρέπει να συντηρηθούν τα αεροπλάνα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με έναν τρόπο στέρεο. Μέχρι τώρα υπάρχει μια πολύ μεγάλη σειρά μεταγωγικών αεροπλάνων τα οποία δεν συντηρούνται και μια σειρά ελικοπτέρων που δεν συντηρούνται». 

«Η ΕΑΒ έχει πράγματα που τα κάνει καλά, το πρόγραμμα Viper στα F16 παραδείγματος χάρη, αυτό πάει καλά, αλλά και πράγματα που δεν πάνε καθόλου καλά. Πρέπει λοιπόν να γυρίσουμε και εκεί. Η ΕΑΒ είναι προβληματική πάρα πολλά χρόνια. Δεν χρειάζεται να επεκταθώ, έχουμε σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «από εκεί και πέρα όμως υπάρχει ένα ολόκληρο οικοσύστημα το οποίο πρέπει να δημιουργηθεί και το Υπουργείο Άμυνας πρέπει και αυτό το ίδιο στο DNA του να αντιληφθεί ότι δεν είναι απλώς ο προϊστάμενος πολιτικός θεσμός των Ενόπλων Δυνάμεων.  Έχει μια πολύ ευρύτερη αποστολή και πρέπει να την υπηρετήσει. Η καινοτομία, η αμυντική βιομηχανία, είναι κομμάτι αυτής της αποστολής». 


Για τα ΜΟΕ με την Τουρκία
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε επίσης στη σημερινή συνάντηση για  τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστιοσύνης, μεταξύ των αντιπροσωπειών Ελλάδας Τουρκίας στην Άγκυρα.   

«Αυτές οι συζητήσεις δεν θέλω να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι είναι διαπραγμάτευση περί παντός επιστητού.  Δεν είναι καν διαπραγμάτευση. Εγώ απέσπασα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έναν έμπειρο διπλωμάτη, τον παλιό μου Γενικό Γραμματέα στο Υπουργείο Εξωτερικών, τον Πρέσβη κύριο Λαλάκο, για να ηγηθεί αυτής της ομάδας.

Γιατί έχει και διπλωματικά χαρακτηριστικά αυτή η προσέγγιση. Αλλά μέχρι εκεί. Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι μέτρα τα οποία περιγράφονται σε έναν κατάλογο δεκαετίας πριν, είναι 29 μέτρα αν θυμάμαι καλά απ’ έξω και από αυτά συμφωνούμε ποια θα υλοποιήσουμε ad referendum.Τι σημαίνει ad referendum;

Οι ομάδες συνεννοούνται μεταξύ τους και μετά πηγαίνουν στους Υπουργούς για να εγκρίνουν ή να μην εγκρίνουν αυτά που οι διαπραγματευτικές ομάδες, οι δύο ομάδες δηλαδή που συζήτησαν τα ΜΟΕ, έχουν αποφασίσει».  

Ο κ. Δένδιας διευκρίνισε επίσης: «Είναι μέτρα που έχουν να κάνουν παραδείγματος χάρη με αθλητικούς αγώνες μεταξύ των ομάδων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, με γραμμές επικοινωνίας, με ανταλλαγές επισκέψεων. Μη θεωρήσει κανείς ότι μπαίνουμε στα βαθιά νερά της Ελληνοτουρκικής διαφοράς. Αυτό δεν είναι δουλειά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.  Είναι δουλειά του Υπουργείου Εξωτερικών. Είναι διαφορετικοί οι ρόλοι. Όμως, το να υπάρχει μια κατανόηση, να υπάρχει ένα καλό κλίμα, να υπάρχει ύφεση, αυτό είναι κάτι που το επιδιώκουμε όλοι».

Ο αφανισμός της Ελληνικής Μειονότητας σταθερός στόχος των εκάστοτε αλβανικών Κυβερνήσεων Απόψεις

SManalysis



Newsroom
Σάββατο 11/11/23

Στόχος των εκάστοτε αλβανικών κυβερνήσεων, ν' αλλοιώσουν και ν΄ αφομοιώσουν καθετί που σχετίζεται με την Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία. Ν' απαγορεύσουν την μητρική της γλώσσα, να στερήσουν την πίστη, ν' απαλείψουν την εθνικότητα, ν' αλλάξουν τα ονόματα, να μειώσουν τον αριθμό των κατοίκων, να την αλλοιώσουν δημογραφικά και μέχρι τον αφανισμό της.

Ας θυμηθούμε την μεγάλη εκστρατεία και προπαγάνδα του Βασιλιά Ζώγκου, ν' απαγορεύσει την μητρική μας γλώσσα στα σχολεία και να τα αλβανοποιήσει. Μια τακτική που επαναλήφθηκε και στην μεταπολίτευση στην Αλβανία, με την στέρηση του δικαιώματος ν' ανοίξουν ελληνικά σχολεία στις πόλεις Αγίων Σαράντα, Δέλβινο και Αργυρόκαστρο (που εντάσσονται στην Ε Ε Μ) στα χωριά με μεικτό πληθυσμό και όπου συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός μαθητών βάση του νόμου περί παιδείας.

Ας θυμηθούμε την κατεδάφιση των εκκλησιών και μοναστηριών και την καταδίκη των πολιτών για τα θρησκευτικά τους συναισθήματα.

Ας θυμηθούμε την εκστρατεία του δικτατορικού καθεστώτος, τη δεκαετία του '70 για την αλλαγή των ονομάτων στις κοινότητες μας και τις λίστες με τα Ιλλυρικά ονόματα που θα δίνονταν στα νεογέννητα .

Ας θυμηθούμε την απαλοιφή της εθνικότητας από τα ληξιαρχεία και την μη αναγνώριση ολόκληρων ελληνικών κοινοτήτων.

Ας θυμηθούμε τον εξοστρακισμό της Ε. Ε. Μειονότητας, την μετατροπή της σε γκέτο και τις προσπάθειες αλλοίωσης και αφομοίωσης του ελληνικού στοιχείου.

Ας θυμηθούμε τις προσπάθειες του ΙΝΣΤΑΤ, όλα αυτά τα χρόνια, να μην περιλαμβάνει στο ερωτηματολόγιο την εθνικότητα και το θρήσκευμα των πολιτών και στην τελευταία απογραφή, που τελικά δόθηκε το πράσινο φως, να μαγειρεύονται και να εφαρμόζονται χίλιες δυο μέθοδες για να μην ειπωθούν ώστε να μην καταγραφούν και να μην δηλώσουν ελεύθερα την εθνικότητα, τη γλώσσα και το θρήσκευμά τους οι πολίτες.

Ας θυμηθούμε την εξαπέλυση βίας και τρομοκρατίας, μορφές αυτές εκφοβισμού, για την εγκατάλειψη του χώρου.

Όλα αυτά, που υπήρχαν και υπάρχουν στην ατζέντα των εκάστοτε αλβανικών κυβερνήσεων, τα προωθεί και το παρακράτος, ο βαθύς εθνικισμός, τα ΜΜΕ, (γραπτά και ηλεκτρονικά).

Την δεκαετία του '90 χρηματοδοτείται και κυκλοφορεί το πολυσέλιδο βιβλίο: «Οι τρεις μαύρες πέτρες στην Πρέβεζα», που εξυμνεί την μεγάλη Αλβανία, τα αλβανικά εδάφη μέχρι τον Αμβρακικό κόλπο και πως όλα τα ονόματα πόλεων, συνοικιών, αγωνιστών στην Ελλάδα, ήρωες του τρωικού πολέμου… είναι αρβανίτικης (αλβανικής ) προελεύσεως. Αχιλλέας, σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου, προέρχεται από την ιλλυρική kembeshpejti (γρηγοροπόδαρος), ενώ η λέξη Οδυσσέας, από την αρβανίτικη «e lane mend» (τον άφησε ο νους). Τι έχουμε ν' ακούσομε.

Σήμερα με την απογραφή του πληθυσμού, που αναβλήθηκε μερικές φορές, κυκλοφόρησε και γίνεται παρουσίαση, ακριβώς την περίοδο της απογραφής, σε όλα τα αστικά κέντρα του Νότου, το βιβλίο «Η μάχη για το 20%» του Γενικού Διευθυντή του Αρχείου του αλβανικού Κράτους, ο οποίος με «αδιάψευστα στοιχεία» μας διατυμπανίζει πως βάσει της μελέτης του, και υποστηριζόμενος από ιστορικούς και χαφιέδες που τον συνοδεύουν, στο Δήμο Χιμάρας 2,6% είναι ελληνικής καταγωγής, ενώ στο Δήμο Κονίσπολης 7,4% . (Με τα χωριά Βρύνα, Τζάρα, Μουρσί κλπ).

Πού τα προσκόμισε τα στοιχεία όταν τα χωριά της Χιμάρας οι αλβανικές κυβερνήσεις δεν τα αναγνωρίζουν ως μειονοτικά και το 1946 τους τράβηξαν την εθνικότητα; Πώς μπορούν να δηλώσουν ελεύθερα οι κάτοικοι στο Μουρσί, Βρύνα, Σωπίκι κι αλλού, όταν οι μυστικές υπηρεσίες, το παρακράτος, Αλβανοί εθνικιστές δημοσιογράφοι, φοβερίζουν με ποινές αν δηλώσουν την πραγματικότητα. Οι μυστικές υπηρεσίες πληρώνουν αδρά τόσο για το προπαγανδιστικό υλικό, όσο και για χαφιέδες, που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο) 

Sunday, November 12, 2023

Δυνατό τεστ για Ελλάδα, Αλβανία υπό βέτο...

SManalysis




Σταυρη Μάρκο 

Στα Τίρανα, τα Μέσα Ενημέρωσης δεν έδωσαν σημασία και δεν ειδοποίησαν, ή ελάχιστα, για το βέτο της Ελλάδας στα Τίρανα, για το θέμα Μπελέρι, Χιμάρα. Αυτό είναι ένα τεστ για να δούμε τι αντίδραση θα υπάρξει στα Τίρανα από την πολιτική ελίτ της χώρας.



Και μάλλον πιστεύετε ότι τα Τίρανα είναι σοβαρά για την ένταξη στην ΕΕ, όπου αυτό το βέτο από την ΕΕ, το δεύτερο στη σειρά, γιατί πριν από ένα χρόνο η Βουλγαρία είχε επίσης ασκήσει βέτο με τα Τίρανα για το θέμα της Βουλγαρικής Μειονότητας στην Αλβανία.



Ενώ η Βουλγαρία απέσυρε το βέτο της αφού τα Τίρανα αντέδρασαν αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα των Βουλγάρων στην Αλβανία, με δημόσια δήλωση, η Αθήνα πρέπει να περιμένει. Η Ελλάδα πρέπει να περιμένει γιατί οι προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής της Αλβανίας είχαν πάντα ως στόχο την Ελλάδα, κάτι που αντανακλάται πλέον στο Μπελέρι και τη Χιμάρα. Και τα δύο ζητήματα σχετίζονται με παραβίαση των ελευθεριών και δικαιωμάτων των Ελλήνων στη Χιμάρα, στημένες δικαστικές διαδικασίες και μαζικές λεηλασίες περιουσιών και εδαφών.



Κάνοντας μια μικρή αναδρομή, αξίζει να θυμηθούμε την 40χρονη απομόνωση της Αλβανίας υπό τη Δικτατορία, όχι για να θυμηθούμε την ιστορία, αλλά επειδή οι Αλβανοί έχουν πρόβλημα να νιώσουν μια νέα απομόνωση, και χειρότερα όταν μιλούν για την ΕΕ, ένα σύστημα που είναι διχασμένη πολιτικά και οικονομικά, τόσο που οι ίδιοι οι Αλβανοί παραδέχονται ότι «Όταν η Αλβανία θα είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ, τότε η ίδια η ΕΕ θα ανταμειφθεί».



Οι Αλβανοί πολιτικοί δεν θέλουν την ΕΕ, επειδή ζουν καλύτερα αυταρχικά και γεμάτα εξουσία μεταξύ διαφθοράς και εγκλήματος, μεταξύ βρώμικου χρήματος και αλυτρωτισμού, και ίσως στα Τίρανα δεν σκέφτονται καν να νιώσουν το ελληνικό βέτο, γιατί εθνικιστικής αξιοπρέπειας που συνεχίζει και καλλιεργείται από την πολιτική ελίτ. Μην περιμένετε λοιπόν συνειδητοποίηση ή αντίδραση, αλλά αντίθετα, το θέμα Μπελέρι, θα εκνευριστεί περισσότερο, θα εξαφανιστούν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία της Χιμάρας και θα επενδυθούν περισσότερα βρώμικα χρήματα στο έδαφος των Ελλήνων στη Χιμάρα.



Αυτά που δεν έχουν γίνει εδώ και 30 χρόνια από την ελληνική διπλωματία, θα γίνουν τώρα που η εθνοκάθαρση είναι η καλύτερη μόδα των Τιράνων απέναντι στους Έλληνες της Χιμάρας και εν τω μεταξύ, θα ήταν περιττό να πούμε ότι «τα Τίρανα θα κάνουν αυτοκριτική» για το θέμα Μπελέρι Χιμάρα.