Saturday, November 16, 2019

President Vucic admitted to the Military Medical Academy

SManalysis
Screenshot/TV Prva
Serbian President Aleksandar Vucic was admitted to the Military Medical Academy in Belgrade yesterday

SOURCE: TANJUG SATURDAY, NOVEMBER 16, 2019 | 09:26

According to the General Secretariat of the President of the Republic of Serbia, he was admitted to the Military Medical Academy yesterday afternoon, November 15, due to cardiovascular problems.

Ο Ράμα ετοιμάζεται να πωλήσει αλβανικά διαβατήρια έναντι 100 χιλιάδων δολαρίων

SManalysis



Νοέμβριος 16, 2019. Echedoros


Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, έλαβε μέρος σε μια διοργάνωση στο Λονδίνο πριν από λίγες ημέρες για την πώληση των λεγόμενων χρυσών διαβατηρίων.



Μαζί με τον πρωθυπουργό της Αγίας Λουκίας της Καραϊβικής , τον υπουργό του Μαυροβουνίου, τον υπουργό της Μάλτας και πολλούς πρεσβευτές από την Αντίγκουα, Μπαρμπάντος και Κύπρο, ο Έντι Ράμα δεσμεύθηκε για 10ετή παραχώρηση.



Δηλαδή, για 10 χρόνια θα είναι χωρίς φόρους αρκεί να αγοράσει αλβανικό διαβατήριο αξίας 100 χιλιάδων δολαρίων και να κάνει επενδύσεις.


Αυτή η πρωτοβουλία, που ξεκίνησε με την εικαζόμενη προσέλκυση επενδύσεων,  έτυχε έντονης κριτικής.


Η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» αναφέρει ότι η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιουροβά, ότι η πώληση διαβατηρίων είναι επικίνδυνη και ότι ολόκληρο το σύστημα συναλλαγών πρέπει να αναδιαρθρωθεί καθώς η Επιτροπή δεν έχει καμία εξουσία να παρεμβαίνει μέχρι τώρα.


Είναι, λοιπόν, σαφές, ότι από μία άποψη ο Έντι Ράμα θέτει σε κίνδυνο την υποστήριξη της ΕΕ με αντάλλαγμα  να θέσει περισσότερα χρήματα στην οικονομία.




Ωστόσο, παρά τις νομικές αλλαγές που έχει κάνει η Αλβανία, απέτυχε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, σημειώνει το δημοσίευμα.


Η πώληση διαβατηρίων είναι η τελευταία κίνηση της κυβέρνησης για να αντισταθμίσει το κλείσιμο των έργων TAP ή των καταρρακτών του Ντεβόλ.


Βασικά, διευκρινίζει το αλβανικό δημοσίευμα, είναι μια πρωτοβουλία που απευθύνεται στους πλούσιους: Ελάτε να κάνετε ό, τι θέλετε, χρειαζόμαστε χρήματα!


Αλλά, το πρόβλημα είναι τόσο ότι η Αλβανία δεν διαθέτει μηχανισμούς για την καταπολέμηση παρατυπιών αυτής της πρωτοβουλίας και το πιο σημαντικό ότι η υπηκοότητα υπογράφεται από  τον πρόεδρο της χώρας. Ενώ είναι γνωστό ότι υπάρχει «πόλεμος» μεταξύ της Προεδρίας και της Κυβέρνησης…



zjarr.tv, syri.net,

Thursday, November 14, 2019

Η Αποστολή "Καλλυντικών" του Ελληνικού Στρατού στο Κοσσυφοπέδιο και παράδοξο της Β. Ηπείρου

SManalysis

Image result for greek force nato kosovo

STAMA

Λίγα είναι γνωστά, ακόμα περισσότερο στην Αλβανία και στην Ελλάδα, ότι οι ελληνικές δυνάμεις αποστολής του ΝΑΤΟ ήταν πρωτοποριακές μετά την κατάπαυση του πυρός που υπέγραψε η σερβική κυβέρνηση και ο στρατός του ΝΑΤΟ μετά το τέλος της βομβιστικής εκστρατείας κατά της Σερβίας την άνοιξη του 1999.

Η Ελλάδα ανέπτυξε ένα Τάγμα, βασισμένο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που ακολούθησε το ΝΑΤΟ, με την ανάπτυξη της KFOR, μιας πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο. εν τω μεταξύ, αργά, ορισμένα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ αποχώρησαν, δικαιολογώντας ότι «το Κοσσυφοπέδιο είναι ένα ανεξάρτητο και δημοκρατικό κράτος».

Προς τον παρόν , η Ελλάδα ανησυχεί για την παρουσία χιλιάδων παράνομων μεταναστών που πλήττουν τα σύνορα του ανατολικού Αιγαίου, που ονομάζονται "απειλητική βόμβα, εθνική επικράτεια" και η ασφάλεια του κράτους και των πολιτών του.

Σύντομα , στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, η Αλβανία, μέλος του ΝΑΤΟ με την ευλογία του ελληνικού κοινοβουλίου το 2009, απειλεί τη συνεχιζόμενη ύπαρξη της ελληνικής κοινότητας στη Βόρεια Ήπειρο "υιοθετώντας μια σειρά δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων" με στόχο την αφομοίωση της επικράτειας των Ελλήνων που κατοικούν ιδιαίτερα στον άξονα των Ιονίων ακτών Αυλώνα - Χιμάρα - Σαράντα.

Εν τω μεταξύ, πρέπει να πούμε ότι ο εναέριος χώρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας (και της βόρειας Μακεδονίας) προστατεύεται από δύο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, η Ιταλία και η Ελλάδα, των οποίων το κόστος είναι από την ελληνική πλευρά αρκετά εκατομμύρια ευρώ το μήνα, καθώς, η Αλβανία στέλνει ένα πολεμικό πλοίο υπό την επωνυμία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για να αποτρέψει τη ροή της μετανάστευσης από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω είναι γελοία ... Η Ελλάδα πρέπει να βρεθεί με εθνική αξιοπρέπεια.

Δεν είναι πολυτέλεια να ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση γιατί διατηρεί αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες στην "ειρηνική" υπηρεσία του ΝΑΤΟ, όταν η ελληνική κοινότητα στη Β. Ηπειρο απειλείται καθημερινά από την αλβανική μαφία που υποστηρίζεται από το ίδιο το αλβανικό κράτος.

Καπιος έξυπνος στην ελληνική ιγιετία πολιτικών στην Αθήνα, πρεπι να καταλλαβενή, ότι το λαθως της κυβέρνησης Σημίτης το 1997, δεν πρεπι να ξαναγίνη ...........


Nko Dendias in Beligrad

SManalysis
Image may contain: 2 people, suit
Image may contain: 2 people, people smiling, people standing and suit

Image may contain: 4 people, people sitting and indoor

Nko Dendias

Σήμερα στο Βελιγράδι επιβεβαιώθηκαν και πάλι οι άριστες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας - Σερβίας και οι ιστορικοί δεσμοί των δύο κρατών. Στις συναντήσεις μου με τον Πρόεδρο της Σερβίας #AleksandarVucic και τον Αν. Πρωθυπουργό και Υπ. Εξωτερικών #IvicaDacic διεξάγαμε διευρυμένες συνομιλίες για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και για την προετοιμασία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας που αναμένεται να συνέλθει προσεχώς υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Σερβίας κ. Α. Vucic

"Serbia must not be rewarded with Kosovo territory for its crimes"

SManalysis
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
Vjosa Osmani says the idea of exchanging territories with Serbia is a precedent for the entire region and will not be discussed, despite US demand

SOURCE: KOSOVO ONLINE THURSDAY, NOVEMBER 14, 2019 | 10:52


The Vice President of the Democratic League of Kosovo, Osmani, says there is nothing pragmatic about exchanging territories, Kosovo Online reports.

"Serbia should not be rewarded with Kosovo territory for the crimes it committed, beginning with genocide, crimes against humanity. There is nothing pragmatic about exchanging territory because it would lead to displacement of the population, which could result in displacement that may seem peaceful, but it's actually a crime", Osmani noted, portal Klan Kosova reports.

There are many problems because precedent is being created, given that the countries that have committed genocide can be rewarded with territory, the LDK Vice President stressed.

"When Kosovo and Serbia entered the dialogue, there were promises that the steps they would take would benefit the EU rather than gain something from Kosovo. This would set a precedent in the region. It would not end with Kosovo, but continue with the North Macedonia, Montenegro, ending up with Hungary", she warned.

"Mini Schengen" deepens divisions between Kosovo and Albania?

SManalysis
"REGOLATION OF BORDERS IN BALKAN" THE FIRST DEBATE AFTER MINISHENGEN .......... KOSOVO DIVIDED BETWEEN ALBANIA AND SERBIA



Political experts say that the initiative "mini-Schengen Balkans" has deepened divisions between Kosovo and Albania

SOURCE: KOSOVO ONLINE THURSDAY, NOVEMBER 14, 2019 | 10:33


As they say, dozens of agreements signed between Kosovo and Albania survive on paper only, with experts blaming the authorities of both countries for their unwillingness to strengthen ties, Zeri daily writes, KoSSev reports.

Since the first meeting of the governments of Albania and Kosovo in January 2014, the governments of both countries have signed dozens of agreements aimed at joint strategic management with the Euro-Atlantic vision, while their implementation remains feeble.

The deepening of the divisions between Kosovo and Albania, according to experts of the political circumstances of Albania and Kosovo, further contributes to the inconsistency of official Tirana with Kosovo authorities on the so-called "mini-Schengen Balkans" initiative, Zeri writes.

In this joint initiative of the Prime Minister of North Macedonia, Zoran Zaev, the Albanian Prime Minister, Edi Rama, and the President of Serbia, Aleksandar Vucic, Kosovo was left out, and was not invited to the first meeting, held in Novi Sad, Serbia.

Wednesday, November 13, 2019

Αθήνα :Ο Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία

SManalysis



Νοέμβριος  13, 2019. Echedoros

Αθήνα/Τίρανα

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε την Τετάρτη στην Αθήνα με εκπροσώπους της Δημοκρατικής Ένωσης της Ελληνικής Μειονότητας- Ομόνοια και το Κόμμα Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο στηρίζει την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.



 Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ομόνοιας, Βασίλης Κάγιος και ο επικεφαλής του Κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων -ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες καθώς και ο πρόεδρος της Ομόνοιας στη Χιμάρα, Φρέντι Μπελέρης, σημειώνει η αλβανική «Shqiptarja» με πληροφορίες από το ANA.


Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού


Στη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας παρουσίασαν τις κύριες προκλήσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Αλβανία, υπογραμμίζοντας ότι το βασικό ζήτημα είναι η ικανότητά τους να ασκούν ελεύθερα το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, τόσο στο πλαίσιο της νομοθεσίας στην Αλβανία για την προστασία των μειονοτήτων, το οποίο έπρεπε να έχει ήδη υιοθετηθεί,  και όσον στην απογραφή του πληθυσμού που προβλέπεται να διεξαχθεί στην Αλβανία το προσεχές έτος.



Η ιδιοκτησία, η εκπαίδευση και η ελληνική γλώσσα



Τόνισαν επίσης, ότι ήταν σημαντικό να επιλυθεί το ζήτημα της ιδιοκτησίας, το οποίο επηρεάζει άμεσα την ικανότητα των μελών της μειονότητας να επιβιώσουν στην πατρίδα τους.


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, άλλα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση αφορούν την εκπαίδευση και τη χρήση της ελληνικής γλώσσας, τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα που σχετίζονται με τους Έλληνες στην Αλβανία και την υποστήριξη νέων επιχειρηματιών από την ελληνική κοινότητα που θέλουν να ξεκινήσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Αλβανία.


Ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε να επισκεφθεί τη μειονότητα



Οι εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας, ευχαρίστησαν την ελληνική κυβέρνηση για την υποστήριξη της προς τη μειονότητα και τις οργανώσεις που εκπροσωπούν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί περιοχές που κατοικεί η ελληνική μειονότητα, κάτι που υποσχέθηκε να γίνει σύντομα ο Μητσοτάκης.


Από την πλευρά του, ο Μητσοτάκης τους διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι δίπλα τους, υπογραμμίζοντας ότι η πρόοδος και η ευημερία της ελληνικής  μειονότητας είναι κορυφαία προτεραιότητα και έχει κορυφαία θέση στην ημερήσια ατζέντα όσον αφορά τις σχέσεις και το διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.


Πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί  μέρος των δεσμεύσεων της Αλβανίας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της προοπτικής.


Ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, όπου συμφώνησαν για συγκεκριμένα βήματα, αρχίζοντας από ζητήματα που αφορούν την ελληνική μειονότητα και με την προοπτική να ολοκληρώσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα στις διμερείς ελληνο-αλβανικές σχέσεις.

Kefalogiannis: Decoupling of Albania and North Macedonia would send a wrong message

SManalysis

EWB 

By Aleksandar Ivković - 12.11.2019

Following our interviews with Vladimir Bilčik and Andreas Schieder, we continue the series of talks with the new chairs of European Parliament Delegations for the Western Balkan countries. This time we spoke to Manolis Kefalogiannis, new Chair of EP Delegation to EU-Albania Stabilisation and Association Committee. Member of Greek New Democracy and European People’s Party, Mr Kefalogiannis shared his thoughts on the recent developments with the EU enlargement policy and the challenges facing Albania for EWB.

European Western Balkans: Do you believe that the recently adopted resolution of the European Parliament on the accession process of Albania and North Macedonia will influence the leaders of the EU member states to change their decision on this issue?

Manolis Kefalogiannis: The decision on the beginning of the accession process has been postponed, it has been set for May 2020. Still, this is something that should not disappoint the two candidate countries and their people. They should stick to their effort to complete intensively all necessary reforms without failing their European orientation and their European future. Greece has always agreed that under certain circumstances the European Union can start the accession process which would eventually lead to their entrance to the big European family. This is something that will contribute to stability and peace in the Balkan area which has experienced so many turbulences during the centuries.

EWB: The plenary debate last week showed that the Renew Europe group is, in fact, quite split on the issue of accession negotiations. Is it correct to say that this is not the case with the European People’s Party?

MK: The European Union has to face two challenges in the next five years, deepening and enlargement. I truly believe that we can take big steps in both fields. In the recent European Summit, the French President Emmanuel Macron, has been slightly reluctant towards Enlargement, putting the focus more on deepening, maybe because of the Brexit. The United Kingdom has undoubtedly contributed to a free Europe so that Brexit is a big loss to all of us who believe in the European ideal.

However Europe is the place of creative dialogue and compromise so I sincerely hope that by next May any objection from France will have been erased and the accession process of the two Western Balkan countries will start.

EWB: Do you believe that decoupling North Macedonia from Albania the next time EC decides on the issue would be a good idea, if the compromise is easier to reach that way?

MK: I think that any such decoupling would send out the wrong message. It would raise more problems than the ones it would supposedly solve. And it would create more political stability issues in Albania and eventually an anti-European discourse with both the Albanian leaders and the society, which would realize that their efforts have been wasted.

The European Union should reach a decision not on how many countries will enter nor on how accession processes will differ in the whole. The European Union should at the same time be able to accept new countries as well as step towards its unification. This unification will mean that Europe has one voice, one decision, a common policy in every field: in politics, in the economy, in the external affairs, in security and terrorism issues, in protecting the European borders.

EWB: Which issues will you prioritize as the Head of the EP Delegation to EU-Albania Stabilisation and Association Committee?

MK: Accession negotiations with Albania will contribute essentially to the strengthening of democracy and the rule of law in the neighbouring country. The issues that the European Union is facing today with Albania have to do with improving its legal and institutional system towards the reinforcement of  transparency and the cracking down of organized crime because those issues are vital for the everyday life of the citizens.

Completing the reform of the judiciary system is a basic demand of the citizens. It is also a prerequisite to regain trust in the rule of law, in the public institutions and the politicians. In the meantime, vigorous measures and action are needed to sprain the criminal networks engaged in illegal activities.

Albania has to show full respect of the sovereign rights of its neighbours, of the human rights and of the rights of the minorities. Every country under accession process to the European Union should comply with the Copenhagen criteria.

EWB: Internal political situation in Albania, both inside and outside the parliament, has been characterized as polarized by the European Commission Report. Is there something European Parliament can do in order to help the sides to reach a compromise?

MK: Accession to the European Union has to be a national goal for Albania and not a goal for one or another political party. It should also be considered as a platform of consent among political parties. The European Commission Report underlines this fact exactly, and it regrets it. I express my certainty that in front of the common goal, they will all put aside their interests and they will focus on the common good, the European adhesion of the country.

EWB: How do you assess the state of bilateral relations of Albania with its neighbours? Are there any open issues which could complicate its EU accession process?

MK: As I mentioned in the beginning, my country is in favour of the accession negotiations with the Western Balkan countries as far as certain terms and conditions are met. We opt for a “clean way” accession strategy. For Albania, full respect of sovereignty rights of the neighbouring countries, of the rights of minorities – as of the Greek national minority, of the right of self-determination and of the free choice of religious identity and respect of the personal properties for which the Albanian Prime Minister Edi Rama agreed during his recent visit to Athens and his official meeting with the Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis.

There are of course bilateral issues that have to be solved, such as the delimitation of the Exclusive Economic Zone of the two countries.

Six Western Balkan states would save € 3.5 billion by implementing "mini Schengen"

SManalysis
Foto: Tanjug/ Predsedništvo Srbije
All the critical remarks and attacks on the initiative to form a "Mini Schengen" strongly confirm how much it is good and worthy of attention

SOURCE: TANJUG WEDNESDAY, NOVEMBER 13, 2019 | 12:37

Serbian President Aleksandar Vucic stated today in Paris that mini Schengen initiative is worthy of attention, recalling the World Bank estimate that its implementation would save the Western Balkans countries (WB6) with 3.5 billion euros.

"Extremists, both Albanian and Serbian, and whatever you like, resent anything that brings people together, they resent anything that brings peace, stability and development. They would like to enjoy the stale water and stagnation, where there is no progress", the President told Serbian journalists in Paris and regretted the fact that it is quite difficult to talk to people with no vision.

Vucic noted that the other thing, when it comes to the initiative, is whether all the countries will be able to withstand that amount of pressure.

To those from Montenegro who claim to have already liaised in the region, he said they have not done so when Serbia is concerned.

"You hadn't 'liaised' with us. Maybe with some other country in the Western Balkans you did, but not with Serbia. We don't have fast-track lines for trucks, so our trucks spend 100 hours at the border crossings, waiting, and I will remind you that World Bank estimated that Western Balkans countries (WB6) would save 3.5 billion euros if we were able to implement this initiative and put it in effect", Vucic told reporters in Paris after addressing the 40th UNESCO General Conference.

The President regretted that he could not talk or achieve serious results with people who, as he said, had no vision, did not understand anything, and the main purpose of their existence comes down to cursing, hitting or drawing graffiti on the theater building.

Vucic said all this at the request of journalists to comment on the estimates that "Mini Schengen" represents the creation of a Greater Albania, and added that the answer could be given only to the well-intentioned people, but not to those "who beat women in front of Pink, like the members of movement Dveri".

"How we plan to establish Greater Albania by making more lanes that our trucks can go through, that we can travel only with IDs, that we won't have to issue special work permits", the President inquired.

He asked those opposed to the initiative how they imagine Serbian economy to grow further.

Vucic said that some people have lied that it is an initiative showing that we only care about Albanian tomatoes, although it is quite the opposite, because we care about Serbian tomatoes, ketchup, ajvar, ljutenica and pindjur (different local relishes made principally with red bell peppers, eggplant, garlic and chili pepper, predominantly popular in the Western Balkans).

The President said it was good that there were those among the opposition who praised the initiative, because it showed that they had a good understanding of the message that people sent to them, because according to the latest surveys, all of them together barely crossed the threshold.

"People will not support a policy that resents highways and road construction, all those construction works seem to bother them, as well as when we make effort to connect people. When you ask them what's wrong, they don't know what to say - when you build a highway to Pristina, they say it's a highway to Greater Albania. Actually, this is a road that will take the Serbs from Gracanica to Prokuplje in less than an hour", Vucic concluded.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία της ΔΕΕΜ/Ομόνοια και του ΚΕΑΔ

SManalysis

Prime Minister of Greece

13 Νοεμβρίου 2019

Ο Πρωθυπουργός δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Ένωσης Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας / Ομόνοια και του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ομόνοιας κ. Β. Κάγιος, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Β. Ντούλες και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ομόνοιας Χειμάρρας κ. Φ. Μπελέρης.

Κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας παρουσίασαν τις μείζονες προκλήσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της μειονότητας στην Αλβανία, τονίζοντας ως κορυφαίο το ζήτημα της κατοχύρωσης της ελεύθερης άσκησης του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού, τόσο στο πλαίσιο της εφαρμοστικής νομοθεσίας του νόμου-πλαισίου για την προστασία των μειονοτήτων στη γειτονική χώρα, που θα έπρεπε ήδη να έχει υιοθετηθεί, όσο και στο πλαίσιο της προγραμματιζόμενης για το επόμενο έτος απογραφής στην Αλβανία. Υπογράμμισαν, επίσης, την κρισιμότητα της επίλυσης του περιουσιακού ζητήματος, το οποίο επηρεάζει άμεσα την ικανότητα επιβίωσης των μελών της μειονότητας στις πατρογονικές εστίες. Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν θέματα εκπαίδευσης και χρήσης της ελληνικής γλώσσας, το ζήτημα των συντάξεων των ομογενών, αλλά και το βοήθημα για τους ανασφάλιστους ομογενείς, καθώς και η υποστήριξη νέων ομογενών επιχειρηματιών που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Αλβανία. Οι ομογενείς εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης προς τα μέλη της μειονότητας και τους θεσμούς που την εκπροσωπούν και εξέφρασαν την ελπίδα να επισκεφθεί ο Πρωθυπουργός τις περιοχές όπου ζει η μειονότητα, επίσκεψη που ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα βρίσκεται σταθερά στο πλάι τους, υπογραμμίζοντας ότι η πρόοδος και η ευημερία της μειονότητας είναι σημαντική προτεραιότητα και κορυφαίο σημείο της ατζέντας των σχέσεων και του διαλόγου της Ελλάδας με την Αλβανία, ενώ εντάσσεται στο πλέγμα των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Αλβανία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της προοπτικής. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Ε. Ράμα, με τον οποίο συμφώνησαν να σημειωθούν συγκεκριμένα βήματα προόδου, ξεκινώντας από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η μειονότητα και με προοπτική την οριστική διευθέτηση όλων των εκκρεμών ζητημάτων στις διμερείς σχέσεις.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο πιο κρίσιμο ιστορικό, πολιτικό σημείο, για να δημιουργήσει μια νέα στρατηγική για τους Έλληνες του Βόρειου Ηπείρου.

SManalysis



Μάρτιο 1997, χιλιάδες βοριοεπιριώτες  από περιοχές της Αυλώνας, διαμαρτηριζαν, κατά τήν δικτατορία του Σάλι Περισα..... 


Η «ξεπερασμένη μουσική που είναι γνωστή» για σχεδόν 28 χρόνια για τις σχέσεις Αλβανίας-Ελλάδας, η «Γέφυρα της Φιλίας» για την ελληνική εθνική μειονότητα έχει μετατραπεί σε μια τραγωδία κωμωδίας, για την οποία δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε ...

Ο γιος του Κωνσταντίνου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε αντίθεση με τον πατέρα του, που έστειλε ένα τελεσίγραφο στα Τίρανα το 1993 σχετικά με μια σειρά αιτημάτων που συμπλήρωναν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, όπως η Βόρεια Ήπειρος, ίναι τρέχοντας στην παλιά διπλωματική δόγμα από Πανγαλο, Μπακογιάννη και Κοτζιάς για εθνικό θέμα  Βορέα Ηπήρω.

Δεν είναι καθόλου σοβαρό το γεγονός ότι η ηγετική χώρα της ΕΕ, στα Βαλκάνια, η Ελλάδα, δεν μπόρεσε να θεσπίσει μια σταθερή πολιτική για τον ελληνικό λαό της Β. Ηπείρου (στον οποίο δεν αναφέρεται ποτέ η ελληνική κυβέρνηση), να ζει υπό την ιδιότητα του Αυτόνομου και όλων των θεσμών του, στο ιστορικό του έδαφος, αλλά σήμερα αντιπροσωπεύει, μπροστά σε μόνιμη ομάδα αντιπροσώπων της Ομονοίας, τα ελάχιστα από τα αιτήματα που μας υπενθυμίζουν την ελληνική κομμουνιστική ζωή στη Βόρεια Ήπειρο.

Ο λαός της βόρειας Ηπείρου υποφέρει, αναλαμβάνει τη γη, την ιδιοκτησία, αλλάζει πληθυσμό, διευρύνεται με μουσουλμάνους, επιλέγει αυτό που θέλει η κυβέρνηση στην κορυφή, κάνει γενοκτονία και εθνοκάθαρση εναντίον τους, και για την Αθήνα, και πάλι, ελάχιστες απαιτήσεις, σαν να ήταν το 1991.

Βέβαια, η πολιτική της Αθήνας για την προστασία των βόρειωνπειρών είναι μια αποτυχία, καθώς βασίζεται στις παλιές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ (είναι παράδοξο, πρώτο συμεών ενδιαφέρον  για τα σύνορα  θαλασία)

. Τα 10 χρόνια της ελληνικής οικονομικής κρίσης ήταν θανατηφόρα, για να προστατεύσουν τα ακίνητα και την επικράτεια των βόρειων Ηπειρωτών, ενώ τα Τίρανα ενήργησαν σε μια πρώτη γραμμή νομοθετικής, συνταγματικής και κατά παράβαση όλων των διεθνών συμβάσεων, μέρος των οποίων θα μπορούσε να απαχθεί. του ελληνικού εδάφους, εκτοπίζοντας μουσουλμανικούς πληθυσμούς μέσω βρώμικου χρήματος πάνω στα ιστορικά ελληνικά εδάφη της Β. Ηπείρου. STAMA

Tuesday, November 12, 2019

"With the Armagnac from 1914, we ended a very good one-hour long conversation"

SManalysis

Geopolitics: France, as Member of Security Counsil of ONU, imortant role about "Regolation of Borders in Balkan".

Foto: screenshot/Instagram/buducnostsrbijeav
A meeting between the Presidents of Serbia and France took place at the Élysée Palace. This is the first meeting after a gala dinner in Paris

SOURCE: B92, TANJUG TUESDAY, NOVEMBER 12, 2019 | 07:15

Serbian President Aleksandar Vucic is in Paris, attending a dinner hosted by French President Emmanuel Macron.

The President of Serbia posted a photo on his Instagram profile after a tête-à-tête meeting with the French President.

"With the Armagnac from 1914, we ended a very good one-hour long conversation", Vucic wrote.


Vucic previously thanked the French President on his Instagram profile on a warm welcome.

"Dear friend, thank you for your warm welcome", the Serbian President wrote below a photo with President Macron.

President Vucic is on a three-day visit to Paris and will hold bilateral talks with Macron on Tuesday.

He will also participate in the discussion on the 75 years of the United Nations, as well as in the panel "Youth Opinions on Multilateralism", during the 40th session of the UNESCO General Conference.

Participants in the 40th session of the UNESCO General Conference will be addressed by President Vucic on the last day of the visit, when he will meet with UNESCO Director-General Audrey Azule.


Monday, November 11, 2019

"As for Macron, we knock on an open door and there is no dilemma"

SManalysis
EPA-EFE/Yann Coatsaliou Pool
There is no doubt that Serbia, North Macedonia and Albania will have full support of French President Emmanuel Macron when it comes to "mini-Schengen" concept

SOURCE: TANJUG MONDAY, NOVEMBER 11, 2019 | 13:09

This is the opinion of the Director of the Center for Globalization, Dejan Miletic.

Serbian President Aleksandar Vucic is meeting with Macron, from whom, as he announced, he will seek support for "mini-Schengen", as well as answer to the question of what the future of the region is when it comes to European integration.

Miletic believes Macron is "the right address for it when it comes to the EU".

He stated that he was convinced that Germany's position on the regional initiative was positive, bearing in mind that through the Berlin Initiative it supported the rapprochement in the region, as well as being very economically active in Serbia, and counted with the expansion of the market for German companies that do business in our country.

"However, in that context, France is very important because of the political dimension and the desire to be more economically present in Serbia, and that means in the region. I have no doubt in Macron's support and his understanding of the concept", Miletic said.

He adds that he has no doubt that Macron understands that "mini-Schengen" is a good way for everyone in the region to show a desire to integrate into a much broader community such as the EU, adapting their systems of capabilities for stronger economic cooperation in the region and later with the EU.

"On this point, we are knocking on an open door with President Macron and there is no dilemma, there will be no disagreement", Miletic said.

He points out that he expects the French President to give some concrete guidance on what to expect from the EU, i.e. how the conditions of accession of Serbia and other countries in the region will change, what the criteria will be, whether the funds will be more flexible.

Miletic also expects bilateral relations to deepen in the right direction from the meeting of the two presidents, because, as he says, it builds trust and a relationship that will mean a great deal in the strategic sense, first of all to Serbia, of course, but also to France, since, as she says, it counts on Serbia as the leader of this region.

Miletic underlines the moment when the two presidents meet, when Macron announces the start of a different, active role for the EU, which, he believes, is important message saying that the EU is moving much more dynamically to engage on issues of its future, and in this context, the Western Balkans and the negotiations between the so-called state of Kosovo and Serbia, and that those Macron's announcements will also be the basis for President Vucic's discussing with him on all other aspects.

"I am sure that France wants development and peace in the region, and in that context, Serbia is the key to it and it is behaving in the same way as Serbia is constructive in its attitude", Miletic said.

Former Serbian Ambassador to France, Radomir Diklic, points out that Serbia cannot count on the "individual support" from France when it comes to European integration, but on a kind of encouragement that applies to the whole region. According to him, Macron is likely to explain in greater detail the idea of internal EU reform and the future enlargement policy in the meeting with President Aleksandar Vucic.

"We cannot get a date in this period. This is unrealistic to expect, but certainly President Macron will provide some clarifications", Diklic concluded.

However, he believes that the very fact that President Vucic meets with the French President on Tuesday is positive, because it is about "maintaining the continuity of mutual dialogue", but adds that he does not believe that Serbia can receive support individually.

"We can get the encouragement that already exists throughout the Western Balkans. Macron is a firm supporter of reforming the European Union first and then receiving other members. Of course, he does not decide alone, but certainly France's position is highly regarded within the EU", Diklic said for Tanjug.

He estimated that recent events, when North Macedonia and Albania were denied a date for the start of negotiations at the European Council, indicate a crisis in EU decision-making process and that the delay in enlargement is somehow a turning point in the creation of a new EU profile.

Professor on the Faculty of Political Sciences, Slobodan Samardzic points out that after Macron's statements, it is necessary to see in what direction the EU's goals will change.

Serbia and the region on the whole must accept the new reality - that there is no EU accession, and that a new model of cooperation is needed, a new type of contractual model between the EU and the countries of the region, because, as Samardzic reminds, the existing Stabilization and Association Agreement was aimed at the system of introducing full change within the candidate countries, prior to their being ready to join EU.

Ποιος εμποδίζει την κατάργηση των συνόρων Αλβανίας-Κοσσυφοπεδίου;

SManalysis



Νοέμβριος 11, 2019. Echedoros

Η ιδέα της ελεύθερης  κυκλοφορίας ανθρώπων και αγαθών μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου δεν είναι καινούργια. Οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων άρχισαν όταν ο νυν πρόεδρος Χασίμ Θάτσι ήταν πρωθυπουργός του Κοσόβου και στη συνέχεια η συζήτηση συνεχίστηκε από τους Ίσα Μουσταφά και Ραμούς Χαραντινάι, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.



Παρόλο που οι αλβανικές αρχές και από τις δύο πλευρές των συνόρων εξέφρασαν τη μέγιστη συμφωνία για την πρωτοβουλία αυτή, δεν υλοποιήθηκε ποτέ.


Ο λόγος είναι απλός:

 Η Σερβία ισχυρίστηκε ότι η κατάργηση των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου ήταν ‘de facto’ δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας.

Και, φυσικά, ούτε ο Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσαν να επιτρέψουν  μια τέτοια κίνηση που θα έθετε σε κίνδυνο τα Δυτικά Βαλκάνια, να γυρίσουν, δηλαδή,  σε μια περίοδο συνεχών συγκρούσεων.


Αλλά, παρότι τα χρόνια έχουν περάσει, η αλβανική κυβέρνηση δεν ξεχνά το σχέδιο για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας ανθρώπων και αγαθών μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου.


Πριν από μερικούς μήνες ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πρότεινε στενότερη οικονομική συνεργασία μεταξύ των έξι βαλκανικών χωρών, η οποία ξεκίνησε με συνδρομή της Σερβίας, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Έντι Ράμα επέμεινε στην επιστροφή του ζητήματος της ελεύθερης κυκλοφορίας, πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, των ανθρώπων και των αγαθών και στις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένου φυσικά του Κοσσυφοπεδίου.


Ο Ράμα, ο Βούτσιτς και ο Ζάεφ, συμφώνησαν, μεταξύ των άλλων, στην κατάργηση των συνόρων μεταξύ των χωρών τους, γεγονός που θα επέτρεπε στους Αλβανούς, τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και τους Σέρβους να κυκλοφορούν ελεύθερα, μόνο με ένα δελτίο ταυτότητας από τη μία χώρα στην άλλη, χωρίς ελέγχους ή στάσεις στα σημεία διέλευσης των συνόρων μεταξύ αυτών των χωρών. Το ίδιο ισχύει και για τα εμπορεύματα.


Συμφωνήθηκε, επίσης, θα προσκληθούν το Μαυροβούνιο, η Βοσνία και  το Κοσσυφοπέδιο ώστε να αποτελέσουν μέρος αυτής της πρωτοβουλίας, χωρίς καμία επιβολή σε κανέναν και με σεβασμό  της βούλησης κάθε χώρας, να έχει τέτοιες διμερείς σχέσεις με οποιαδήποτε άλλη χώρα.


Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές ποια θα είναι η στάση της νέας κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου υπό τον Αλμπίν Κούρτι.


Ωστόσο, δεδομένης της δεδηλωμένης πρόθεσης της  «Αυτοδιάθεσης» για ένωση Αλβανίας με Κοσσυφοπέδιο, φαίνεται απίθανο οι νέοι ηγέτες στην Πρίστινα να αντιταχθούν στην τελευταία πρωτοβουλία που βαφτίστηκε ως «Βαλκανική Μίνι Σένγκεν».


Το Κοσσυφοπέδιο πιθανότατα θα αρνηθεί να έχει διμερείς συμφωνίες ελεύθερης κυκλοφορίας με τη Σερβία, εφόσον η Σερβία δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τα Τίρανα και την Πρίστινα να υπογράψουν μια ιστορική συμφωνία μεταξύ τους για τη διαγραφή των συνόρων μεταξύ τους.


Αυτή η πρωτοβουλία, που εδώ και χρόνια έχουν σταματήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τώρα υπό την αιγίδα της ευρύτερης περιφερειακής συνεργασίας φαίνεται να απολαμβάνει την υποστήριξη όλων των Αλβανών.


     Top Channel TV- Shqiperia