Monday, November 11, 2019

Ποιος εμποδίζει την κατάργηση των συνόρων Αλβανίας-Κοσσυφοπεδίου;

SManalysis



Νοέμβριος 11, 2019. Echedoros

Η ιδέα της ελεύθερης  κυκλοφορίας ανθρώπων και αγαθών μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου δεν είναι καινούργια. Οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων άρχισαν όταν ο νυν πρόεδρος Χασίμ Θάτσι ήταν πρωθυπουργός του Κοσόβου και στη συνέχεια η συζήτηση συνεχίστηκε από τους Ίσα Μουσταφά και Ραμούς Χαραντινάι, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.



Παρόλο που οι αλβανικές αρχές και από τις δύο πλευρές των συνόρων εξέφρασαν τη μέγιστη συμφωνία για την πρωτοβουλία αυτή, δεν υλοποιήθηκε ποτέ.


Ο λόγος είναι απλός:

 Η Σερβία ισχυρίστηκε ότι η κατάργηση των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου ήταν ‘de facto’ δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας.

Και, φυσικά, ούτε ο Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσαν να επιτρέψουν  μια τέτοια κίνηση που θα έθετε σε κίνδυνο τα Δυτικά Βαλκάνια, να γυρίσουν, δηλαδή,  σε μια περίοδο συνεχών συγκρούσεων.


Αλλά, παρότι τα χρόνια έχουν περάσει, η αλβανική κυβέρνηση δεν ξεχνά το σχέδιο για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας ανθρώπων και αγαθών μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου.


Πριν από μερικούς μήνες ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πρότεινε στενότερη οικονομική συνεργασία μεταξύ των έξι βαλκανικών χωρών, η οποία ξεκίνησε με συνδρομή της Σερβίας, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Έντι Ράμα επέμεινε στην επιστροφή του ζητήματος της ελεύθερης κυκλοφορίας, πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, των ανθρώπων και των αγαθών και στις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένου φυσικά του Κοσσυφοπεδίου.


Ο Ράμα, ο Βούτσιτς και ο Ζάεφ, συμφώνησαν, μεταξύ των άλλων, στην κατάργηση των συνόρων μεταξύ των χωρών τους, γεγονός που θα επέτρεπε στους Αλβανούς, τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και τους Σέρβους να κυκλοφορούν ελεύθερα, μόνο με ένα δελτίο ταυτότητας από τη μία χώρα στην άλλη, χωρίς ελέγχους ή στάσεις στα σημεία διέλευσης των συνόρων μεταξύ αυτών των χωρών. Το ίδιο ισχύει και για τα εμπορεύματα.


Συμφωνήθηκε, επίσης, θα προσκληθούν το Μαυροβούνιο, η Βοσνία και  το Κοσσυφοπέδιο ώστε να αποτελέσουν μέρος αυτής της πρωτοβουλίας, χωρίς καμία επιβολή σε κανέναν και με σεβασμό  της βούλησης κάθε χώρας, να έχει τέτοιες διμερείς σχέσεις με οποιαδήποτε άλλη χώρα.


Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές ποια θα είναι η στάση της νέας κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου υπό τον Αλμπίν Κούρτι.


Ωστόσο, δεδομένης της δεδηλωμένης πρόθεσης της  «Αυτοδιάθεσης» για ένωση Αλβανίας με Κοσσυφοπέδιο, φαίνεται απίθανο οι νέοι ηγέτες στην Πρίστινα να αντιταχθούν στην τελευταία πρωτοβουλία που βαφτίστηκε ως «Βαλκανική Μίνι Σένγκεν».


Το Κοσσυφοπέδιο πιθανότατα θα αρνηθεί να έχει διμερείς συμφωνίες ελεύθερης κυκλοφορίας με τη Σερβία, εφόσον η Σερβία δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τα Τίρανα και την Πρίστινα να υπογράψουν μια ιστορική συμφωνία μεταξύ τους για τη διαγραφή των συνόρων μεταξύ τους.


Αυτή η πρωτοβουλία, που εδώ και χρόνια έχουν σταματήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τώρα υπό την αιγίδα της ευρύτερης περιφερειακής συνεργασίας φαίνεται να απολαμβάνει την υποστήριξη όλων των Αλβανών.


     Top Channel TV- Shqiperia

No comments: