Saturday, November 30, 2019

Ο Εσάτ Πασά σε ελληνική εφημερίδα το 1913: Η Αλβανία είναι μια μικρή Τουρκία…

SManalysis


Νοέμβριος 30, 2019. Echedoros

Η  «L’Echo de Paris» δημοσίευσε την Τρίτη 25 Μαρτίου 1913 στη σελίδα 3, συνέντευξη του Εσά(ν)τ  Πασά Τοπτάνι που την είχε δώσει στην ελληνική εφημερίδα «L’ Acropolis»/ Ακρόπολις,  για τη γνώμη του σχετικά με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου αλβανικού κράτους, όπως γράφει αλβανικό δημοσίευμα.


Το σχετικό κείμενο είναι δανεισμένο από το blog  του Αλβανού Αουρένς Μπέμπια, όπως αναφέρει το αλβανικό δημοσίευμα που έχει τίτλο:
 «Ο Εσάτ Πασά Τοπτάνι σε ελληνική εφημερίδα(1913): Δεν πιστεύω στη δημιουργία ενός αλβανικού κράτους, είναι λαός με ελαττώματα και αδαής…».


Ερωτηθείς τι σκέφτεται για τη δημιουργία αλβανικού κράτους, δήλωσε ο Εσάτ Πασά Τοπτάνι:




«Νομίζω ότι ένα τέτοιο κράτος, ανάμεσα στο Μαυροβούνιο, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, δεν θα μπορέσει ποτέ να ζήσει: η ανυπακοή είναι κάτι που υπάρχει στους Αλβανούς.

 Αγαπούν την ακαταστασία και την κλοπή.

Πως μπορούν να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι με τέτοια ελαττώματα, με άγνοια, χωρίς πολιτισμό και μουσουλμάνοι;
Καθώς διακατέχονται, με στοιχεία μιας άλλης φυλής και θρησκείας,  μεταξύ εθνών που προωθούν τον πολιτισμό και τις πολεμικές τέχνες. Η Αλβανία είναι μια μικρή Τουρκία. Όταν μια μεγάλη Τουρκία δεν μπόρεσε να ζήσει στην Ευρώπη, πως θα μπορούσε να επιβιώσει μια μικρή Τουρκία όπως η Αλβανία;


»Εάν η Αυστρία και η Ιταλία, συνέχισε ο Εστάτ Πασά, επιδιώξουν τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Αλβανίας, χάνουν το χρόνο τους, αλλά εάν θέλουν να δημιουργήσουν μια αυστρο-ιταλική επαρχία, τότε αυτές οι δυνάμεις θα υποστηρίζουν αυτό το μικρό κράτος, αλλά μάταια επιδιώκουν σε ένα μελλοντικό αλβανικό κράτος».

Friday, November 29, 2019

Σε συναγερμό η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα: Ανακοίνωση για τρομοκρατικό χτύπημα στην Ελλάδα – Χριστουγεννιάτικες αγορές και αεροδρόμια οι στόχοι

SManalysis

Δημοσίευση: 29 Νοεμβρίου 2019, Pentapostagma


Ανακοίνωση για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα, συμβουλεύοντας τους πολίτες και τους Αμερικανούς τουρίστες να είναι σε αυξημένη επιφυλακή και τονίζοντας πως τα μέτρα ασφαλείας στην Ελλάδα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.



Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της πρεσβείας, πιθανοί στόχοι των εξτρεμιστών αποτελούν οι χριστουγεννιάτικες αγορές, εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και άλλα πολυσύχναστα μέρη.

Η πρεσβεία συμβουλεύει τους Αμερικανούς να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση στους χώρους που επισκέπτονται, να ενημερώνονται τακτικά από τα ΜΜΕ για εξελίξεις και να επικαιροποιήσουν τα προσωπικά μέτρα ασφαλείας.

Η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας μπορεί να είναι τυπική ενόψει της εορταστικής περιόδου, ωστόσο οι απειλές δεν παύουν να υπάρχουν, και συνεπώς Έλληνες πολίτες και τουρίστες οφείλουν να προσέχουν τον περιβάλλοντα χώρο στον οποίο κινούνται και να βρίσκονται σε ετοιμότητα για χρήση των μέτρων ασφαλείας που έχουν επιλέξει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας:



«Τοποθεσία: Ελλάδα – Σε ολόκληρη τη χώρα

Συμβάν: Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, τα μέτρα ασφαλείας στην Ελλάδα, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, εξαιτίας των συνεχιζόμενων απειλών που παρουσιάζουν διεθνικές τρομοκρατικές οργανώσεις και μεμονωμένα άτομα τα οποία εμπνέονται από βίαιη εξτρεμιστική ιδεολογία, σε όλη την Ευρώπη. Οι βίαιοι εξτρεμιστές, συνεχίζουν να εστιάζουν σε τοποθεσίες όπως χριστουγεννιάτικες αγορές, εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια, νυκτερινά καταστήματα διασκέδασης, τοποθεσίες (θρησκευτικής) λατρείας, κόμβους μεταφορών και άλλους μαλακούς στόχους στους οποίους συχνάζουν τουρίστες.

Να είστε σε συνεχή επαγρύπνηση σε εορταστικά δρώμενα και φεστιβάλ, σε χώρους θρησκευτικής λατρείας και σε πολυσύχναστα μέρη.
Αναθεωρήστε τα δικά σας προσωπικά μέτρα ασφάλειας.
Να; Επιθεωρείτε συχνά τον περιβάλλοντα χώρο στον οποίο κινείστε.
Να ενημερώνεστε από τα τοπικά ΜΜΕ για τυχόν εξελίξεις».

Ερντογάν: Θα χτίσουμε 500 κατοικίες στα θύματα του σεισμού στην Αλβανία

SManalysis


Νοέμβριος 29, 2019. Echedoros

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει 500 οικίες ή διαμερίσματα στους κατοίκους που επλήγησαν από το σεισμό της 26ης Νοεμβρίου στην Αλβανία.



«Ελπίζουμε ότι οι ομάδες μας θα πραγματοποιήσουν το έργο σε κατάλληλες τοποθεσίες στην Αλβανία και ως Τούρκοι αδελφοί, θα χτίσουμε 500 οικιστικές μονάδες», δήλωσε ο Ερντογάν σύμφωνα με το αλβανικό κανάλι Top Channel, που επικαλείται το πρακτορείο Anadolu.




 Στο μεταξύ συνεχίζεται η συλλογή οικονομικών δωρεών για κατασκευή οικιών, όπως η οικογένεια του Κοσσυφοπεδίου, Πατσόλι, με 1 εκατομμύριο Ευρώ, οι τράπεζες με 1 εκατομμύριο ευρώ και ο όμιλος Μπαλφίν ( Balfin Group) με 1,2 εκατ. ευρώ.


top-channel.tv

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνδράμουν στην Αλβανία

SManalysis




Νοέμβριος 29, 2019. Echedoros

Μετά τις καταρρεύσεις πολυκατοικιών στο Δυρράχιο και στις γύρω περιοχές από το μεγάλο σεισμό της 26ης Νοεμβρίου, οι περισσότερες χώρες του κόσμου συμπαραστέκονται στους Αλβανούς αυτές τις δύσκολες στιγμές, σημειώνει αλβανική ‘FaxWeb’.



Οι γειτονικές χώρες έχουν στείλει πολλές ειδικές ομάδες για να βοηθήσουν στο έργο της αναζήτησης επιζώντων στα ερείπια.


Η αλληλεγγύη προς τους σεισμόπληκτους έχει  εκφραστεί από πολλές χώρες του κόσμου.


Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν δωρίσει 3 εκατομμύρια ευρώ  για να βοηθήσουν την Αλβανία. Στην πρωτεύουσα, το Αμπού Ντάμπι, μια μεγάλη αλβανική σημαία τοποθετήθηκε σε έναν από τους ουρανοξύστες για να δείξει την αλληλεγγύη του αραβικού  κράτους.




Ο σεισμός έχει προκαλέσει πολλές απώλειες. Τα θύματα είναι περίπου πενήντα και οι τραυματίες πάνω από 650. Οι υλικές ζημιές είναι τεράστιες καθώς πολλά κτήρια έχουν καταρρεύσει και οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση..

Thursday, November 28, 2019

Ανεξάρτητα από το πόσο βοήθεια αποστέλλεται και εξειδικευμένο προσωπικό από την Ελλάδα ,,, και πάλι στην Αλβανία, η "Greco Maskara" θα παραμείνει .............

SManalysis

No Comment!
Ανεξάρτητα από το πόσο βοήθεια αποστέλλεται και εξειδικευμένο προσωπικό από την Ελλάδα ,,, και πάλι στην Αλβανία, η "Greco Maskara" θα παραμείνει .............

Image may contain: one or more people and text


Image result for Ελληνική βοήθεια για τον σεισμό στην Αλβανία AEKEM
Image result for Ελληνική βοήθεια για τον σεισμό στην Αλβανία AEKEMImage result for Ελληνική βοήθεια για τον σεισμό στην Αλβανία AEKEM

και εν τω μεταξύ, γίνεται πολιτική και άλλες συμμαχίες εμφανίζονται ...

Veteranos
 Echedoros




Έντι Ράμα: Ποια Ευρώπη; Η Τουρκία και η Αραβία είναι φίλοι μας!

SManalysis


Νοέμβριος 29, 2019. Echedoros

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, δήλωσε στο ‘Open Show’ ότι έχει επικοινωνήσει με τον Τούρκο πρόεδρο, Ερντογάν, και του έχει ζητήσει την πραγματοποίηση μια διάσκεψης δωρητών από την Ανατολή και τη Δύση.



Ο Ράμα  ανέφερε επικριτικά ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έστειλαν μεγάλη βοήθεια, υποστηρίζοντας εκ νέου τον Ερντογάν.


Ράμα: «Ευρώπη; Η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία είναι οι φίλοι μας που τρέχουν. Έχω απευθυνθεί τόσο στην Αυστραλία όσο και στο Ισραήλ. Μίλησα με τον Τούρκο πρόεδρο για την διοργάνωση μιας διάσκεψης χορηγών από τις χώρες τις Ανατολής και της Δύσης», είπε χαρακτηριστικά.

Wednesday, November 27, 2019

Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος στον ΣΚΑΪ: Φωτεινή πλευρά στην τραγωδία η αλληλεγγύη

SManalysis
Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος στον ΣΚΑΪ: Φωτεινή πλευρά στην τραγωδία η αλληλεγγύη
Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο δεν φτάνει απλώς να παρακολουθεί κανείς την κατάσταση αλλά πρέπει και να συντρέξει τους έχοντες ανάγκη.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΟΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/11/2019 - 20:39

«Μέσα σε όλη αυτή την αναστάτωση νομίζω υπάρχουν και ορισμένες φωτεινές πλευρές» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο αρχιεπίσκοπος Τιράνων Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος.

Play Video
«Μέσα σε όλη αυτή την αναστάτωση νομίζω υπάρχουν και ορισμένες φωτεινές πλευρές», ανέφερε εξηγώντας πως αυτή η οδύνη έχει αντιμετωπιστεί με μια ευρύτατη κινητοποίηση καλοσύνης, αγάπης και αλληλεγγύης.

Αυτή η αλληλεγγύη δεν έχει προέλθει μόνο από τους ανθρώπους που ζουν στην Αλβανία, σημείωσε αναφερόμενος στην βοήθεια που δέχεται η Αλβανία από άλλες χώρες ενώ περιέγραψε ενδεικτικά την κινητοποίηση της Ελλάδας που έσπευσε με συνεργεία και εξοπλισμό να συνδράμει.

« Δυστυχώς δεν είχαμε τέτοια συνεργεία εμείς εδώ.» τόνισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως « Η κατάσταση παραμένει πάρα πολύ δύσκολη και σε ορισμένες περιπτώσεις δραματική».

« Αισθάνομαι ότι είναι κι αυτό κάτι πολύ σημαντικό.» επεσήμανε υπογραμμίζοντας πως για αυτό δεν πρέπει να μείνουμε στο σκοτάδι αλλά να προσέξουμε και τις φωτεινές πλευρές.

Όπως ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία δεν εκφράζει την πλειοψηφία της χώρας και το γεγονός αυτό συνεπάγεται περιορισμένες δυνατότητες.

« Είμαστε περίπου ένα 20 τοις εκατό αλλά προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις.» διαβεβαίωσε ενημερώνοντας πως στο Δυρράχιο ο καθεδρικός ναός Δυρραχίου αλλά και μια θεολογική σχολή φιλοξενεί σεισμοπαθείς ενώ γίνεται προσπάθεια συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και συγκέντρωσης χρημάτων.

Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο μπροστά σε τέτοια συνταρακτικά γεγονότα θα χρειαστεί ακόμα και λίγο ψυχραιμία και νηφαλιότητα προκειμένου να υπάρξουν ορθές εκτιμήσεις αλλά και όσα επιβάλλεται να γίνουν.

Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο δεν φτάνει απλώς να παρακολουθεί κανείς την κατάσταση αλλά πρέπει και να συντρέξει τους έχοντες ανάγκη.

Πηγή: skai.gr

Πηγή:

Tuesday, November 26, 2019

Αλβανία: Τραγικές στιγμές από το σεισμό των 6,4 βαθμών- 21 οι νεκροί

SManalysis


Νοέμβριος 26, 2019. Echedoros

Τίρανα.

Ο ισχυρός σεισμός 6,4 της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε την Αλβανία  στις 03:55 π.μ. την Τρίτη έφερε την καταστροφή. Κατέρρευσαν πολυκατοικίες και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, αφήνοντας πίσω  του, τουλάχιστον, 21 θύματα.


Στη Θουμάνα (Thumanë), όπου εξελίχθηκε  η πιο δραματική κατάσταση, μια ηλικιωμένη γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν καταπλακώθηκε από το σπίτι που έμενε.


Συνολικά στη Θουμάνα, κατέρρευσαν τρία κτήρια και κάτω από τα ερείπια εγκλωβίστηκαν άνθρωποι τους οποίους οι πυροσβέστες προσπαθούν να απεγκλωβίσουν.


Στο Δυρράχιο έγιναν εκτεταμένες ζημιές, τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί από τα ερείπια πολυκατοικιών, ενώ η σορός ενός άλλου εντοπίστηκε στη Βίλα Πάλμα στο Δυρράχιο.




Στο Κουρμπίν ένας άλλος έχασε τη ζωή του εξαιτίας πανικού, σε μια προσπάθεια να εγκαταλείψει το σπίτι του πήδηξε από το μπαλκόνι του τρίτου ορόφου,  με αποτέλεσμα να σκοτωθεί.

Επίσης, στο ίδιο μέρος ένα άτομο πέθανε αφού έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου στη διάρκεια του σεισμού και χτύπησε σε οικία.


Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Αράπο Ορμένι, ο σεισμός διήρκησε 20 δευτερόλεπτα, είναι στο ίδιο επίκεντρο που το 1926 είχε γίνει σεισμός εντάσεως 8 βαθμών.


Οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους, πολλοί άφησαν τα οχήματά τους σε περιοχές όπου δεν υπήρχαν κτήρια και δημιουργήθηκε χάος στους δρόμους, ιδιαίτερα μετά τους κύριους μετασεισμούς.




Οι αλβανικές πόλεις σήμερα δεν ξύπνησαν από την ανατολή του ηλίου, αλλά, από τα χτυπήματα του Εγκέλαδου.


Το επίκεντρο ήταν 10 χιλιόμετρα από το Δυρράχιο και 31 χιλιόμετρα από τα Τίρανα. Πολλά κτήρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε αρκετές πόλεις.

Monday, November 25, 2019

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΚΡΙΒΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

SManalysis


24 ΝΟΕ 2019

Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

Πόσοι είναι οι Έλληνες της Αλβανίας; Ουδέποτε μέχρι σήμερα η μετακομμουνιστική Αλβανία έχει διενεργήσει μία αντικειμενική απογραφή ώστε να γνωρίζουμε πόσοι ομοεθνείς μας έχουν γεννηθεί στη γειτονική χώρα και έχουν δικαίωμα ψήφου εκεί. Το 2011 η Αλβανία διενήργησε απογραφή, αλλά δεν είχε τα εχέγγυα της αντικειμενικής καταγραφής της εθνικής καταγωγής, γι’ αυτό η ΟΜΟΝΟΙΑ, η Οργάνωση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, απέσχε.

Τον Δεκέμβριο του 2013 η ΟΜΟΝΟΙΑ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της δικής της απογραφής του Ελληνισμού. Ο αριθμός των ομοεθνών μας με αλβανική υπηκοότητα ανέρχεται στους 286.853, εκ των οποίων πολλοί εργάζονται στην Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός ξεπερνά κατά πολύ τις 58.000 Ελλήνων που αναγνώριζε ως «μειονοτικούς» το κομμουνιστικό καθεστώς του Χότζα και του Αλία.

Φαίνεται ότι και στη «δημοκρατική» Αλβανία της μετακομμουνιστικής περιόδου δεν είναι επιθυμητή η ελληνική παρουσία ούτε υπάρχει διάθεση για ορθή καταγραφή του αριθμητικού μεγέθους της. Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα προβαίνει σε καταπατήσεις περιουσιών και σε κατεδαφίσεις ελληνικών οικιών, κυρίως στην τουριστική περιοχή της Χειμάρρας.. Υπό την πίεση της ελληνικής κυβερνήσεως ο Ράμα υποσχέθηκε να διενεργήσει καταγραφή των εθνικών κοινοτήτων της Αλβανία άρα και των Ελλήνων. Αυτό ξεσήκωσε τις διαμαρτυρίες της αντιπολιτεύσεως.

Το κόμμα Δικαιοσύνης, Ενσωμάτωσης και Ενότητας (PDUI) μαζί με το Δημοκρατικό Κόμμα έχουν ζητήσει στην επόμενη απογραφή να μην καταγραφεί η εθνική καταγωγή των Αλβανών πολιτών ώστε να μην φανεί το πραγματικό μέγεθος της ελληνικής μειονότητας. Σε τηλεοπτική εκπομπή της 19.11.2019 η Μελίνα Ντόντα, Γενική Γραμματεύς του PDUI, τόνισε ότι για την αλβανική αντιπολίτευση η δήλωση εθνικής καταγωγής αποτελεί κόκκινη γραμμή. Δηλαδή το Δημοκρατικό Κόμμα, το PDUI και άλλα μικρότερα κόμματα (πχ Τσάμηδες) δεν επιθυμούν να γίνει γνωστό το αριθμητικό μέγεθος των διαφόρων εθνικών ομάδων και πρωτίστως των Ελλήνων.

Μάλιστα η Ντόντα εξέφρασε τον φόβο των αλβανών εθνικιστών ότι θα εμφανισθεί στην απογραφή ένας αριθμός περίπου 300.000 Ελλήνων, οι οποίοι θα ζητούν μειονοτικές περιοχές στη Χειμάρρα ή στην υπόλοιπη Νότιο Αλβανία (Βόρειο Ήπειρο την ονομάζουμε εμείς). Αυτό είναι πρωτοφανές: Τα αλβανικά κόμματα γνωρίζουν τον σημαντικό αριθμό των Ελλήνων, αλλά θέλουν σκοπίμως να τον κρύψουν. Ζητούν να μην γίνει σωστή και αντικειμενική απογραφή.

Η Ελλάς οφείλει να ζητήσει την άμεση και με διεθνή επιτήρηση καταγραφή της ελληνικής μειονότητας, πριν συζητηθεί η οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας. Δεν είναι δυνατόν η Αλβανία να ομιλεί περί Μεγάλης Αλβανίας ή να θέτει εις βάρος μας το ανύπαρκτο ζήτημα των Τσάμηδων και εμείς να μην γνωρίζουμε επακριβώς πόσοι είναι οι ομοεθνείς μας.

Η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας εξαρτάται από τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών.

Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 24.11.2019

EU urgently seeks envoy for the Balkans. The US already has two. One name "popped up"

SManalysis
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
EU is intensively seeking a suitable personality for the new post of Special Envoy for the Western Balkans, Miroslav Lajcak being the most serious candidate

SOURCE: TANJUG MONDAY, NOVEMBER 25, 2019 | 10:45

The most serious candidate is the head of Slovak diplomacy Miroslav Lajcak.

This is written by today's "Vecernje Novosti", which state that the EU's goal is to first and foremost mitigate US influence in the region.

As a good connoisseur of the situation and an experienced politician who has already performed many important assignments in this region, Lajcak, who speaks Serbian with almost no accent, practically fulfills all the conditions.

The newspaper said, citing well-informed sources, that Lajcak had a very important two-hour meeting with future European Foreign Minister Josep Borrell in Brussels earlier this week, far from the public eye.

"The US has two representatives for the Western Balkans, whereas we have none. That's why it goes like this", Lajcak said resignedly to Borrell, referring to the slow pace of enlargement and the growing distance of the region from the EU, a source tells "Novosti".

The newspaper adds that "casting" for this post has been going on for some time, since the composition of the new European Commission has been determined, stating that it is still pending whether the Special Representative will represent only the EC or the entire EU.

Ο Πρόεδρος Μέτα, προετοιμάζει το δρόμο για δημοψήφισμα για την Ένωση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο ...

SManalysis

Stama

"Είναι δικαίωμα του λαού, οπουδήποτε και αν κατοικεί στην περιοχή στην επικράτεια της Αλβανίας, να κάνει τη σωστή επιλογή σε θέματα ιδιαίτερης σημασίας, αλλά και στις Περιφέρειες, καθώς μέχρι στιγμής έχουν ζητηθεί μόνο πολιτικές που έχουν αποκλείσει το δικαίωμα. για τα δημοψηφίσματα από το νόμο ". Ο Πρόεδρος Μέτα μίλησε κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης συνέντευξης Τύπου.

Ο Μέτα προειδοποίησε ότι στις 8 Δεκεμβρίου, κατά τη συγκέντρωση θα διοργανώσει με τον λαό, δεν θα υπάρχει σημαία, εκτός από την Εθνική Σημαία της Αλβανίας.

Παραμένει να δούμε αν ο Πρόεδρος Μέτα μπορεί ακόμη και να ζητήσει το Δημοψήφισμα να έχει το δικαίωμα να ενώσει τρίτα αλβανικά εδάφη εκτός συνόρων, όπως το Κοσσυφοπέδιο ή τους Αλβανούς στη Βόρεια Μακεδονία ή το Μαυροβούνιο .. αλλά ο Μέτα , δήλωσε ότι θα υπάρξει εθνικό χρώμα, το επόμενο ράλι, οι αναλυτές δεν αποκλείουν αυτή τη δυνατότητα.

Το Σύνταγμα της Αλβανίας, το οποίο ψηφίστηκε από το δημοψήφισμα το 1998, απαγορεύει οποιοδήποτε δημοψήφισμα που αποσκοπεί στην επανένωση ή διαχωρισμό της επικράτειας της Δημοκρατίας της Αλβανίας, αλλά κάτω από τους νέους όρους που δημιουργήθηκαν χωρίς το Συνταγματικό Δικαστήριο, μια τέτοια ενέργεια θεωρείται δίκαιη και θαρραλέα εκ μέρους του Προέδρου Μέτα.

Η Αλβανία ενέκρινε τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους τη διπλή υπηκοότητα αλβανών πολιτών που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πηγές, περίπου το 80% του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου έχει παραλάβει αλβανικά διαβατήρια.

Ένα δημοψήφισμα για την ενοποίηση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο προετοιμάζεται από το Κόμμα Αυτοπροσδιορισμού του Albin Kurti, το οποίο έχει την πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ στην Αλβανία έχει καταγραφεί ως πολιτική δύναμη έτοιμη να αγωνιστεί στο Κοινοβούλιο.

Tensions Rise as Turkey Blocks Off Massive Sea Area Between Rhodes and Castellorizo

SManalysis

By Nick Kampouris -Nov 25, 2019

Greek Reporter

Turkey continued its seemingly never-ending provocations in the area between Greece’s islands of Rhodes and Castellorizo on Monday by issuing a barrage of new Navigational Telexes (NAVTEX).

This time, the Turkish Office Of Navigation, Hydrography and Oceanography  unilaterally blocked off a massive sea area east-southeast of the island of Rhodes, and south of the tiny Greek archipelago of Castellorizo.

Three different NAVTEXes block off these regions of the sea for November 27, 28 and 29.

The blocked-off area will be used by the Turkish Navy to conduct military exercises, just days after the joint military training operations it conducted along with the Pakistani Army.

The former exercises prompted Greece to issue an angry protest against Islamabad one week ago, when a demarche was sent from Athens to Islamabad.

The recent developments appear to demonstrate that Ankara’s leadership is determined to continue its aggressive and provocative course of action against both the Republic of Cyprus and Greece.

Sunday, November 24, 2019

Ζάεφ: Είμαι ο πρώτος πρωθυπουργός που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των Αλβανών

SManalysis


Νοέμβριος 24, 2019. Echedoros

Είμαι ο πρώτος πρωθυπουργός που αγωνίζεται ανοιχτά για τους Αλβανούς, έχω σημάδια στο πρόσωπο, αλλά είμαι υπερήφανος. Έχασα ψηφοφόρους για αυτό, αλλά αυτό είναι το μέλλον της πολυεθνικής μας χώρας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ στο αλβανικό А2 CNN σε αποκλειστική του  συνέντευξη και δήλωσε ότι αξίζει της εμπιστοσύνης των Αλβανών.



Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαφορά με άλλες κυβερνήσεις του παρελθόντος  έγκειται στο γεγονός ότι «πολλές επεμβάσεις στον τομέα των υποδομών  που έχουν πραγματοποιηθεί, έγιναν χωρίς να ρωτήσουμε ποιος ζει εκεί και ποιον εμπιστεύονται (ψηφίζουν)».

«Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στη Βόρεια Μακεδονία. Όταν ρωτάς Αλβανούς, λένε ξεκάθαρα ότι «αγαπάμε τη χώρα, αλλά τώρα αισθανόμαστε ότι και η χώρα μας αγαπά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή όλοι αντιμετωπίζονται εξίσου».




Είπε ότι οι δημοσκοπήσεις για το κόμμα του στον αλβανικό πληθυσμό  ήταν καλύτερες από όλα τα αλβανικά κόμματα.


Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των Αλβανών από το  δικαστικό σύστημα  τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει προσωπική στάση και όχι συλλογική.


«Εντάξει, κάναμε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, αλλά η συμπεριφορά των δικαστών και των εισαγγελέων δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Για αυτό μιλάμε τώρα για επανεξέταση της δικαιοσύνης, των πολιτικών, των αρχηγών των θεσμικών οργάνων. Πρέπει να γίνει μια καλή αναβάθμιση και μετασχηματισμός όλων των υπευθύνων που εκδίδουν αποφάσεις», είπε ο Ζάεφ.