Wednesday, August 31, 2016

Οι αλβανικές προκλήσεις στην ελληνική μειονότητα και στο Τσάμικο «μπλοκάρουν» το θέμα της ΑΟΖ στο Ιόνιο


Ο περιβόητος οδικός χάρτης  που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούνιο μεταξύ της Αλβανίας και  της Ελλάδος, ο οποίος  αφορούσε στην  βελτίωση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών διαφαίνεται ότι ευρίσκεται  σε πλήρες αδιέξοδο.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, η οποία προειδοποίησε ότι αν οι συνομιλίες δεν ξεκινήσουν ταχύτατα, το σχέδιο θα οδηγηθεί σε ναυάγιο, οι σχέσεις των δύο χωρών δεν «βαδίζουν» σε σωστό δρόμο .
Τα κύρια ζητήματα που χωρίζουν τις δύο χώρες περιλαμβάνουν την στάση της Αλβανίας έναντι της  ελληνικής  μειονότητας , το θέμα της διευθέτησης της ΑΟΖ στο Ιόνιο πέλαγος και το επίσημο αίτημα των Τιράνων για αποζημίωση για τα μέλη της κοινότητας των Τσάμηδων , οι οποίοι εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα στο Β “Παγκόσμιο Πόλεμο, για θηριωδίες που διέπραξαν ως συνεργάτες των Γερμανών, αναφέρει ο αλβανικός τύπος.
Η χώρα μας απέρριψε, και ορθώς έπραξε,  το αίτημα των Τσάμηδων , υποστηρίζοντας ότι οι άνθρωποι βαρύνοντα με σοβαρά εγκλήματα εθνοκάθαρσης ως συνεργάτες των Ναζί. Μάλιστα καταδικάστηκαν για το θέμα αυτό και από ελληνικό δικαστήριο.
Διπλωματικές πηγές αποδίδουν την καθυστέρηση στις συνομιλίες, στα προβλήματα στο εσωτερικό αλβανικό μέτωπο,  και  κυρίως στην άκρως  εθνικιστική ρητορική που προέρχεται  από την κυβέρνηση των Τιράνων και προσωπικά τον Έντι Ράμα, ο οποίος έχει δημιουργήσει νέες εντάσεις ειδικά  με  Ελλάδα και  Σερβία.
Διαφωνίες έχουν προκύψει και μεταξύ της Αλβανίας  και Τουρκίας σχετικά με το αίτημα της για κλείσιμο όλων των μουσουλμανικών εκπαιδευτήριων που συνδέονται με τον Τούρκο κληρικό Fethullah Gulen, ο οποίος σύμφωνα με την Άγκυρα ευρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος το οποίο απέτυχε τον Ιούλιο.
Οι πολιτικοί στην χώρα μας  ανησυχούν ότι η συνεργασία του κόμματος των Τσάμηδων με τον Έντι Ράμα θα εμποδίσει τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων, ιδίως αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η Αλβανία πραγματοποιεί  γενικές εκλογές το επόμενο καλοκαίρι.
Από ότι διαφαίνεται όμως το πιο επικίνδυνο κομμάτι της  αλβανικής πολιτικής είναι ο εθνικισμός και η προσπάθεια σύστασης της «Μεγάλης Αλβανίας».
Με αυτό το σκεπτικό θα αποτύχουν όσοι οδικοί χάρτες και αν αποφασισθούν , διότι τα σχέδια των Αλβανών είναι εθνικιστικά και δεν αφορούν, π.χ, την χρηματική αποζημίωση των Τσάμηδων , αλλά  ακόμη και την υφαρπαγή μέρους της Ηπείρου , Καστοριάς και Κέρκυρας.
Η αλβανική «Μεγάλη Ιδέα» διέπει πλέον την πολιτική σκηνή στην γειτονική χώρα και είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο ότι θα οδηγήσει ακόμα και σε γενικευμένη σύγκρουση σε ολόκληρα τα Βαλκάνια.
Άλλωστε στην  βιβλιοθήκη του νυν πρωθυπουργού της Αλβανίας  ήταν «κρεμασμένος» ο χάρτης της «Μεγάλης Αλβανίας»,  όπως διαφάνηκε και στην τελευταία επίσκεψη του κ.Κοτζιά στα Τίρανα.

pentapostagma.gr

Tuesday, August 30, 2016

Bankers Petroleum on winning side of $57M tax dispute with Albania

Image result for albania petroleum
Reid Southwick, Calgary Herald

More from Reid Southwick, Calgary Herald  
Published on: August 29, 2016

A Calgary-based oil and gas producer that operates in eastern Europe emerged victorious in a long-standing dispute with the Albanian government over a $57-million tax bill.

The dispute began with an Albanian government audit of Bankers Petroleum Ltd.’s books in 2011 that questioned $250 million in expenses, resulting in a $57-million tax levy.

At one point, the country’s tax department froze Bankers’ Albanian bank accounts, which it used to pay local suppliers, as part of efforts to collect the tax along with interest and penalties that pushed the total to $75 million.

The feuding parties ultimately agreed to have the expense and resulting tax reviewed by a third-party panel of auditors. Bankers said Monday the panel found the company had correctly recorded its 2011 expenses and was not required to pay the disputed tax.

The decision is binding, which means the Albanian government must abide by it, Bankers said. The Albanian government is expected to determine some mechanism to reimburse the company for the funds it has paid on the tax so far. As of June 30, Bankers had paid $37 million as a deposit.

Chinese oil and gas company Geo-Jade Petroleum Corp. is seeking approvals to acquire Bankers for an estimated $575 million. The proposed transaction is being reviewed by Chinese authorities.

«Αγκάθια» στις σχέσεις με Αλβανία



Ισχυρές επιφυλάξεις για την υλοποίηση του οδικού χάρτη Ελλάδας - Αλβανίας που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, με στόχο την απεμπλοκή των διμερών σχέσεων, εκφράζουν διπλωματικές πηγές, που εκτιμούν ότι αν δεν υπάρξει το συντομότερο έναρξη του διαλόγου, ελλοχεύει ο κίνδυνος μακροχρόνιας κρίσης στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η περίοδος που διανύουμε, ιδιαίτερα οι επόμενοι μήνες, είναι ίσως η πλέον κατάλληλη στιγμή για να υπάρξει μικρή έστω πρόοδος, καθώς η παράταση των εκκρεμοτήτων προκαλεί τριβές και προβλήματα που επιδεινώνουν τις διμερείς σχέσεις. Η Αλβανία είναι καθηλωμένη όσον αφορά την πορεία της στην Ε.Ε. Είναι επίσης καθηλωμένη πολιτικά και οικονομικά λόγω εσωτερικών εντάσεων, της διαφθοράς, της έλλειψης σχεδίου και δυσλειτουργιών των θεσμών της. Παράλληλα, έχει προβλήματα και με τη Σερβία και με την Ελλάδα, καθώς η εθνικιστική ρητορική γνωρίζει πρωτοφανή έξαρση, ενώ τριγμοί υπάρχουν και με την Τουρκία – με τον Ερντογάν να απαιτεί να κλείσουν τα ιδρύματα που ελέγχονται από τον Γκιουλέν.

Τον περασμένο Ιούνιο οι υπουργοί Εξωτερικών Κοτζιάς και Μπουσάτι συμφώνησαν στα Τίρανα σε έναν «οδικό χάρτη» για την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων. Είναι η δεύτερη προσπάθεια που γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς το θέμα του «οδικού χάρτη» είχε τεθεί και πάλι αμέσως μετά την εκλογή Ράμα, το 2013, από την τότε κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Και η προσπάθεια αυτή είχε ναυαγήσει εξαιτίας της στάσης των Τιράνων, που όχι μόνο δεν συνεργάστηκαν, αντίθετα οι σχέσεις οξύνθηκαν έκτοτε – λόγω της ολοκληρωτικής εθνικιστικής στροφής του Αλβανού πρωθυπουργού, που συνεργάστηκε και σε κυβερνητικό επίπεδο με το κόμμα των Τσάμηδων.

Τον Ιούνιο στα Τίρανα, μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε να αρχίσει συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες, το καθεστώς της εμπολέμου, τα δύο νεκροταφεία που ζητεί η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες για την ταφή των πεσόντων από τον Πόλεμο του ’40 –θέμα που συναντά περισσότερες αντιδράσεις και από το θέμα της ΑΟΖ– και θέματα σχετικά με τη μειονότητα. Παγίως, πλέον, οι Αλβανοί θέτουν ζήτημα Τσάμηδων, που για την Αθήνα δεν αποτελεί θέμα διαλόγου.

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες από τη συμφωνία, δεν έγινε μέχρι στιγμής καμία συνάντηση που να δρομολογήσει έναν δομημένο διάλογο με θετική προοπτική. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα με μεγάλη εμπειρία επισημαίνουν ότι η Αλβανία, υπό τον κ. Ράμα, δεν δείχνει καμία διάθεση να λύσει προβλήματα και εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πρόοδος, ακόμη και αν γίνουν κάποιες συναντήσεις.

Υπήρξε μια άτυπη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, να προηγηθεί η συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες που είναι και δύσκολη, αλλά και η πλέον σημαντική και θα μπορούσε μια διευθέτηση να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Υπάρχει όμως μια ασάφεια, που είναι βέβαιο ότι θα μας απασχολήσει. Η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να συζητήσει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του 2009 από μηδενική βάση, την οποία, ως γνωστόν, έχει ακυρώσει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας. Υπήρξαν κάποιες ενδείξεις στο πρόσφατο παρελθόν ότι τα Τίρανα θα συμφωνούσαν σε μια «διόρθωση» της συμφωνίας που θα επισυναπτόταν στην ήδη υπάρχουσα ως πρωτόκολλο. Ωστόσο, δεν υπήρξε ποτέ έμπρακτη αλλαγή στην αλβανική πολιτική στο θέμα αυτό.

Η ίδια διπλωματική πηγή εκτιμά ότι και στο μείζον αυτό κεφάλαιο των ελληνοαλβανικών σχέσεων ο Εντι Ράμα δεν θα είναι θετικός, γιατί ο ίδιος είναι ο πρωταγωνιστής της ακύρωσης της συμφωνίας του 2009 και του είναι τώρα πολύ δύσκολο να αλλάξει στάση. Το δεύτερο στοιχείο, επίσης αρνητικό, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι το γεγονός ότι η συνεργασία του Ράμα με το κόμμα των Τσάμηδων, το PDIU, έχει αποκτήσει πολιτικό βάθος που ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν μπορεί να αγνοήσει, καθώς σε λίγους μήνες η γειτονική χώρα θα εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, ενόψει των εκλογών του Ιουνίου του επομένου έτους, που ίσως γίνουν και λίγο νωρίτερα. Είναι βέβαιο ότι ενόψει των εκλογών θα υπάρξει ραγδαία άνοδος των εθνικιστικών συνθημάτων, που θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τη συνεννόηση και θα προκαλέσει νέες εντάσεις.

Επίσης, όλα δείχνουν ότι η συνεργασία με το κόμμα των Τσάμηδων θα συνεχιστεί, πράγμα επιπρόσθετα αρνητικό. Ευκαιρία, πάντως, για την δρομολόγηση του διαλόγου υπάρχει και είναι η γενική συνέλευση του ΟΗΕ όπου θα μεταβεί ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ράμα, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Η εμφάνιση ρωγμής στις σχέσεις της Αλβανίας με την Τουρκία θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία για την επίτευξη προόδου με την Ελλάδα. Ο Τούρκος πρόεδρος απαιτεί να κλείσουν όλα τα ιδρύματα που ελέγχονται από τον Γκιουλέν στην Αλβανία, πιέσεις που ήδη προκαλούν αντιδράσεις. Τα Τίρανα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, βρίσκονται σε μια κρίση προσανατολισμού, καθώς η πορεία προς την Ευρώπη είναι ιδιαίτερα προβληματική, η συμμετοχή της στη διαδικασία του Βερολίνου που ελέγχει η Γερμανία δεν έχει αποδώσει τίποτα το ιδιαίτερο, ενώ τα προβλήματα που έχει με τις γειτονικές χώρες δεν της επιτρέπουν να αναπτύξει σε ευρεία έκταση τις δυνατότητες συνεργασίας. Υπό αυτό το πρίσμα, η επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα θα ήταν μια σοφή επιλογή ωφέλιμη και για τις δύο χώρες.

Monday, August 29, 2016

Road map with Tirana foundering, diplomatic sources say

Image result for albania greece reactions
Kathimerini

The road map agreed last June between Albania and Greece to improve bilateral ties appears to be foundering, according to diplomatic sources in Athens, which warn that if talks do not get under way soon, the plan may unravel.

The main issues dividing the two nations include Albania’s treatment of its ethnic Greek minority, an unresolved maritime dispute and Tirana’s demand for compensation for members of the Cham community who were expelled from Greece in World War II. Greece has long dismissed the demand, claiming that the Chams living in the country were Nazi collaborators.

Diplomatic sources attribute the standstill in talks in part to problems on the domestic front but mainly to the nationalist rhetoric emanating from the government of Edi Rama in Tirana, which has created fresh tensions with both Greece and Serbia.

Friction has also arisen with Turkey over its demand for the closure of Muslim schools linked to Turkish cleric Fethullah Gulen, who Ankara claims was behind the failed coup attempt in July.

Authorities in Greece are concerned that Rama’s cooperation with the PDIU Cham party will hamper normalization efforts, especially as Albania is to hold general elections next summer.

Sunday, August 28, 2016

Noel Malcolm: "The union between Albania and Kosovo is legitimate"


 Noel Malkolm
LINK

Noel Malcolm: "The union between Albania and Kosovo is legitimate"
The British historian Sir Noel Malcolm, said that the union between Albania and Kosovo is completely legitimate, if there is a strong desire of the two countries.

But the author of the book "Kosovo, a short story," which now handles pedagogical research at Oxford University, said that at the moment the demand for unification could be a tactical error.
"I am not an expert of the future, but I think that if there is a strong desire of both countries, this is completely legitimate. However, I see several extreme problems in this  idea.

There is an idea in other countries that this can be dangerous and destabilizing for the Balkans. Personally, I do not see a problematic issue, but I see that such a campaign could irritate Western powers. It could have been a tactical error," said Malcolm, in an interview for Top Channel this week.

Τεταμένες οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία


Image result for greek albanian relations

Επικαιρότητα


Ιδιαίτερα επιφυλακτικές εμφανίζονται διπλωματικές πηγές αναφορικά με την υλοποίηση του οδικού χάρτη μεταξύ Ελλάδας- Αλβανίας, ο οποίος συμφωνήθηκε με στόχο την απεμπλοκή των διμερών σχέσεων, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Καθημερινή.

Όπως αναφέρεται σχετικά, η περίοδος που διανύουμε, ιδιαίτερα οι μήνες που ακολουθούν, είναι ίσως η πλέον κατάλληλη στιγμή για να υπάρξει μικρή έστω πρόοδος, καθώς η παράταση των εκκρεμοτήτων προκαλεί τριβές και προβλήματα που επιδεινώνουν τις διμερείς σχέσεις.

Η Αλβανία είναι καθηλωμένη σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες ένταξής στην Ε.Ε., αλλά και πολιτικά και οικονομικά λόγω εσωτερικών εντάσεων, της διαφθοράς, της έλλειψης σχεδίου και δυσλειτουργιών των θεσμών της. Παράλληλα, αντιμετωπίζει προβλήματα και με τη Σερβία και την Ελλάδα, καθώς η εθνικιστική ρητορική γνωρίζει μεγάλη έξαρση, ενώ τριγμοί εμφανίζονται και στις σχέσεις της με την Τουρκία- με τον Ερντογάν να απαιτεί να κλείσουν τα ιδρύματα που ελέγχονται από τον Γκιουλέν.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο, οι υπουργοί Εξωτερικών, Κοτζιάς και Μπουσάτι έδωσαν τα χέρια στα Τίρανα για την κατάρτιση του οδικού χάρτη για την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων. Είναι η δεύτερη προσπάθεια που είχε γίνει, καθώς το θέμα είχε τεθεί και πάλι αμέσως μετα΄την εκλογή Ράμα το 2013 επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Ωστόσο η προσπάθεια είχε ναυαγήσει εξαιτίας της στάσης των Τιράνων, που δεν συνεργάστηκαν, ενώ οι σχέσεις οξύνθηκαν σημαντικά από τότε λόγω της ολοκληρωτικής εθνικιστικής στροφής του Αλβανού πρωθυπουργού πυ συνεργάστηκε σε κυβερνητικό επίπεδο με το κόμμα των Τσάμηδων.

Τον Ιούνιο στα Τίρανα συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων να αρχίσει η συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες, το καθεστώς της εμπολοέμου, τα δύο νεκροταφεία που ζητάει η Ελλάδα για την ταφή των πεσόντων του '40 θέμα που συναντά περισσότερες αντιδράσεις και από το θέμα της ΑΟΖ-και θέματα σχετικά με τη μειονότητα. Παρά όμως το γεγονός ότι πέρασαν τρεις μήνες έκτοτε, δεν έγινε καμία συνάντηση πυ να δρομολογήσει μία μορφή διαλόγου με θετική προοπτική. Οι ίδιες διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η πλευρά Ράμα δεν δείχνει καμία διάθεση να λύσει προβλήματα και εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πρόοδος ακόμα και αν πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις.