Saturday, March 18, 2017

Αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια – Διαμελισμός Σκοπίων και «αυτονομία» της Βόρειας Ηπείρου;


Image result for balkans satellite

Tribune

Διαβάστε σχετικά για Αγωγός TAP, Αλβανία, Βαλκάνια, Βόρεια Ήπειρος, Βουλγαρία, Γεωπολιτική, Εφημερίδα Παραπολιτικά, Κόσοβο, Σερβία, Σκόπια, Φυσικό Αέριο,
Με άρθρο του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» το Σάββατο, ο Κ.Ι. Αγγελόπουλος γράφει για «Αναβρασμό στα Βαλκάνια» και τους ρόλους Ρωσίας και ΗΠΑ στη νέα αρχιτεκτονική στη νοτιοανατολική Ευρώπη.



Σύμφωνα με το άρθρο των «Παραπολιτικών», πολλά είναι τα σημάδια που προαναγγέλλουν μια συνάντηση των ΗΠΑ και της Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια προσεχώς.

Και η Αθήνα παρακολουθεί ήδη κάποιες εξελίξεις που μοιάζουν προπαρασκευαστικές άλλων, στη συνέχεια.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα με ακρίβεια η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή αυτή, αλλά το κλίμα εκεί γίνεται ολοένα και πιο θερμό, με φήμες εντεινόμενες στα διεθνή πολιτικά παρασκήνια για αλλαγές που θα έφταναν και σε μετατοπίσεις συνόρων, γράφει ο Κ.Ι. Αγγελόπουλος.

Διπλωμάτες υποστηρίζουν, συνεχίζει το δημοσίευμα, ότι η Ουάσινγκτον θα επιχειρήσει το κλείσιμο κάποιων εκκρεμοτήτων στα Δ. Βαλκάνια και παράλληλα να εμποδίσει τη Μόσχα να αυξήσει επιρροές που διατηρεί σε ορισμένες περιοχές.

Από τις πηγές αυτές και σε συνδυασμό με κάποιες δηλώσεις που ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας συνάγεται ότι ο αμερικανορωσικός ανταγωνισμός, που οδήγησε σε μεγάλες εξελίξεις στην Ουκρανία, είναι πολύ πιθανό να περάσει στα Βαλκάνια με παραλλαγές.

Σε πρώτη φάση, το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στα Σκόπια, όπου μια σοβαρή πολιτική κρίση (άρνηση του προέδρου Ιβάνοφ να δεχθεί σχηματισμό κυβέρνησης από δυνάμεις της αλβανικής πλατφόρμας) έχει οδηγήσει σε ένα κλίμα διάσπασης της εν λόγω Δημοκρατίας μεταξύ Σλάβων και Αλβανών.

Οι τελευταίοι, που αποτελούν το 25% του πληθυσμού (η ηγεσία τους το υπολογίζει στο 30%), ζητούν και την καθιέρωση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας στην ΠΓΔΜ.

Απέναντι τους, οι Σλάβοι «Μακεδόνες» θεωρούν ότι είναι τα Τίρανα που σχεδιάζουν από το γραφείο του Αλβανού πρωθυπουργού τις εξελίξεις της κρίσης.

Η Αθήνα αποφεύγει σήμερα κάθε ανάμιξη στην υπόθεση αυτή, επισημαίνει το δημοσίευμα, αλλά ακούει με μεγάλη ανησυχία τα σενάρια που αναφέρονται σε ένωση των αλβανοφώνων της ΠΓΔΜ με την Αλβανία και το Κόσοβο σε ένα ενιαίο αλβανικό κράτος, καθώς και σε ένωση των Σλάβων «Μακεδόνων» με τη Βουλγαρία.

Η όλη υπόθεση παίρνει διαστάσεις, καθώς Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αποδοκιμάζουν τον πρόεδρο Ιβάνοφ, που εμποδίζει τους Αλβανούς των Σκοπίων να μετέχουν σε σχήμα κυβερνητικό, ενώ απ’ την πλευρά της η Μόσχα με ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών ευθέως κατηγορεί τα Τίρανα και το NATO ότι σχεδιάζουν τον διαμελισμό της ΠΓΔΜ.

Και από το γειτονικό Κόσοβο, ο Χασίμ Θάτσι προειδοποιεί ότι στο τέλος οι Αλβανοί της «Μακεδονίας» θα πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους (Ας σημειωθεί, επ’ ευκαιρία, και ότι ο UCK μετατρέπεται σε τακτικό στρατό).

Η ελληνική διπλωματία δεν θεωρεί πλέον ότι η υπόθεση των Σκοπίων είναι ένα επεισόδιο οφειλόμενο μόνο στην εκεί εσωτερική μετεκλογική κρίση.

Η Αθήνα άκουσε πρόσφατα τον Αμερικανό πολιτικό, συνεργάτη του Τραμπ και πρόεδρο της υποεπιτροπής του Κογκρέσου για θέματα Ευρώπης, Ντάνα Ροραμπάχερ, να δηλώνει σε αλβανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι τα Σκόπια είναι ένα αποτυχημένο κράτος κατασκεύασμα, που πρέπει να διαλυθεί και τα εδάφη του να διαμοιρασθούν στους γείτονές του.

Αλλά το ελληνικό ενδιαφέρον αυξάνεται και από την υπενθύμιση ότι πριν από δύο χρόνια, τον Μάιο του 2015, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε αναφέρει, μιλώντας στην Ανω Βουλή, στη Μόσχα, ότι υφίσταται ζήτημα ενδεχόμενης μετατροπής του κράτους των Σκοπίων σε μια χαλαρή ομοσπονδία με καντόνια ή διχοτόμησης του μεταξύ Αλβανίας και Βουλγαρίας!

Είναι πλέον σαφές ότι από καιρό κάτι μαγειρεύεται για τα Σκόπια.

Η Αθήνα εκτιμά και άλλα στοιχεία, που δείχνουν ότι η παρούσα αρχιτεκτονική των Δυτικών Βαλκανίων αμφισβητείται ως τρύπια και ασταθής πλέον.

Δίπλα στα γεγονότα των Σκοπίων σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον και ευρωπαϊκές διπλωματικές υπηρεσίες θεωρούν πως η Μόσχα στηρίζει τους Σέρβους της Βοσνίας, που ζητούν ανεξαρτησία, πως αυξάνει τις επιρροές της στον χώρο των Σέρβων εθνικιστών στο Μαυροβούνιο και ότι στα Σκόπια ο Γκρούεφσκι υποστηρίζει ρωσικά συμφέροντα στα Βαλκάνια.

Όλα τούτα δημιουργούν μια καλή αιτία για αλλαγές και σταθεροποίηση των πραγμάτων (και των συνόρων).

Μένει να φανεί αν αυτά θα επιχειρηθούν με μια αντιπαράθεση ΗΠΑ Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια ή στη βάση μιας συνεννόησης των δύο.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που έχουν περιέλθει στην Αθήνα, στα σχέδια διαμελισμού της FYROM περιλαμβάνονται η μοιρασιά μεταξύ Αλβανίας και Βουλγαρίας, το πέρασμα του Κουμανόβου στη Σερβία, το ενδεχόμενο φόρμουλας για την τύχη του Μοναστηρίου και στη Βοσνία Ερζεγοβίνη νέες ρυθμίσεις μεταξύ Κροατών και Σέρβων.

Και παρασκηνιακά συζητείται η περίπτωση να υπαχθεί σε ένα καθεστώς διεθνούς προστασίας η ελληνική μειονότητα στα βορειοηπειρωτικά εδάφη, αν σχηματιστεί η μεγάλη Αλβανία.

Απέναντι σε αυτά τα ενδεχόμενα, η ελληνική διπλωματία είναι υποχρεωμένη να προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε να μη βρεθεί κάποια στιγμή να τρέχει πίσω από εξελίξεις που θα διαμορφώνονται ερήμην της Αθήνας.

Ουδείς στα διεθνή παρασκήνια αγνοεί ότι η επιδιωκόμενη νέα αρχιτεκτονική στα Δυτικά Βαλκάνια έχει να κάνει και με τη διαπίστωση ότι αυτή η γεωπολιτική περιοχή είναι πλέον γεμάτη τρύπες, από τις οποίες περνούν τζιχαντιστές.

Στο τρίγωνο Αλβανίας Κοσόβου ΠΓΔΜ (στο Τέτοβο κυρίως) οργιάζουν η καλλιέργεια, η μεταποίηση και η διακίνηση ναρκωτικών, με εγκληματικές οργανώσεις να κινούν μαύρο χρήμα και όπλα σε κύκλους ακραίων ισλαμιστών στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η νέα αρχιτεκτονική θα έχει στόχο να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να κάψουν φυτείες και εργαστήρια και να διαλύσουν τις εγκληματικές οργανώσεις που διαπιστωμένα έχουν συνδέσμους σε πολιτικούς κύκλους.

Στο πλαίσιο των σχετικών σχεδιασμών, υπολογίζεται από τον δυτικό παράγοντα ότι από τα Βαλκάνια θα περάσει ο στρατηγικής σημασίας αγωγός φυσικού αερίου TAP, μέσω Ελλάδας και Αλβανίας, με κάθετους άξονες σύνδεσης με Σκόπια και στόχο τη Σερβία.

Σωστη "Analysis" απο Πενταποσταγμα: Αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια, γλεπη ο Κοτζιασ και Στατε Δεπαρταμεντ

Image result for balkans new borders

Γιατί ο Ν.Κοτζιάς «αποθέωσε» Τράμπ, επιτέθηκε σε Μέρκελ και άφησε αιχμές κατά Πούτιν – Αλλαγή κυβερνητικής στάσης λόγω Τουρκίας και πιθανής ανάφλεξης στα Βαλκάνια ή προσωπική τακτική?

Link

Μεγάλη στροφή υπέρ της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς άμα της επιστροφής του από την Ουάσιγκτον, όπου συναντήθηκε με Αμερικανούς αξιωματούχους. Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Γερμανία, κατηγορώντας την ότι δεν επιθυμεί την ανάπτυξη της Ελλάδας αλλά θέλουν να την απομυζήσουν, άφησε σαφέστατες αιχμές κατά της Ρωσίας και του Βλάντιμιρ Πούτιν και έβαλε στο στόχαστρο του την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απόκλιση του κ. Κοτζιά από τις έως τώρα θέσεις του ήταν τόσο μεγάλη που προκάλεσε σοβαρά ερωτήματα. Πρόκειται για προσωπική στρατηγική ή για αλλαγή στάσης της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ; Αυτό είναι το σοβαρότερο από τα ερωτήματα. Υπάρχει και ένα ακόμη όμως εξίσου σοβαρό. Βλέπουν το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο και σπεύδουν να εκφράσουν την στήριξη τους στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ για λόγους… προστασίας ή αλλαγή συνόρων βόρεια της χώρας και ανησυχούν μήπως υπάρξει και επιρροή της Ελλάδας;

Μέχρι στιγμής υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, αλλά όχι αποδείξεις. Στην πρώτη περίπτωση, όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, είναι γεγονός ότι υπήρξε και υπάρχει συνεχής επικοινωνία Αθήνας και Ουάσιγκτον προκειμένου να αποφευχθεί μία κρίση στο Αιγαίο ή στην Κύπρο όσο ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν πλησιάζει προς το δημοψήφισμα και εντείνει την πολεμική του ρητορική για να συσπειρώσει και να φανατίσει υπέρ του «ναι». Το παραδέχθηκε άλλωστε και ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εκφράζοντας την ανησυχία του για «ατύχημα» στο Αιγαίο. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν «τρικυμία» στο Αιγαίο.



Στη δεύτερη περίπτωση, τα Βαλκάνια «φλέγονται» με συνεχείς κόντρες μεταξύ Αλβανίας και Σερβίας για το Κόσοβο, με εξελίξεις στην προσπάθεια ελέγχου της Βουλγαρίας από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία και πολλά ακόμη «ανοιχτά» ζητήματα. Να τονισθεί δε μέσα σε αυτά πώς Αμερικανός αξιωματούχος έχει δηλώσει πώς τα Σκόπια δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Αυτό αν όντως είναι κεντρική γραμμή σημαίνει αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια.

Ο κ. Κοτζιάς στην Ουάσιγκτον που μετέβη συναντήθηκε με τρεις αξιωματούχους της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ «κλειδιά» στην άσκηση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και όχι μόνο. Με τον υπουργό Εξωτερικών του Ρέξ Τίλερσον, που είναι ο άνθρωπος «ορχήστρα» στα θέματα στρατηγικής, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας στρατηγό Μακμάστερ και βεβαίως με τον ελληνοαμερικανό προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Πρίμπους.

Σε έναν απολογισμό της επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μίλησε με «θερμά» λόγια και τόνισε πώς η υποστήριξη των ΗΠΑ στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα μπορεί να είναι και ακόμη μεγαλύτερη από αυτή που παρείχε έως τώρα ο Μπάρακ Ομπάμα. Η γερμανική εφημερίδα Bild σχετικά με το θέμα αυτό ανέφερε σε χθεσινό της δημοσίευμα πώς ο τέως Αμερικανός πρόεδρος ασκούσε ασφυκτικές πιέσεις στη Γερμανία για τη διάσωση της Ελλάδας.

Ίσως, ένας συνδυασμός θεμάτων γεωστρατηγικής και οικονομική υποστήριξης να εξηγούν τη μεταστροφή του Νίκου Κοτζιά υπέρ της Ελλάδας και κατά της Γερμανίας και της Ρωσίας όπως φάνηκε από τη συνέντευξη που έδωσε στο «National Interest» και δημοσιεύτηκε την ημέρα που η Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο και οι συνομιλίες τους δεν ήταν και στο καλύτερο κλίμα.



Η επίθεση του υπουργού Εξωτερικών προς το Βερολίνο, με ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις, αρχικά αφορούσε τη στάση της καγκελαρίου Μέρκελ, αλλά και συνολικά της Γερμανίας, απέναντι στην Ελλάδα. Οι Γερμανοί, υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς, «έχουν ηγετικό ρόλο και ζητούν όλο και περισσότερα μέτρα λιτότητας από την Ελλάδα. Πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να τιμωρηθεί εξαιτίας της συμπεριφοράς των ελίτ της».

Συνέχισε μάλιστα ο κ. Κοτζιάς σε ακόμα πιο υψηλούς τόνους λέγοντας πώς «η Γερμανία δεν επιθυμεί την ανάπτυξη. Απλά θέλουν να απομυζήσουν την Ελλάδα». Υποστήριξε επίσης ότι οι Γερμανοί «αγαπούν την αρχαία Ελλάδα και κατανοούν τον αντίκτυπο που είχε στο γερμανικό κράτος, ωστόσο δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη σύγχρονη Ελλάδα».

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του χρέους και ειδικότερα στη διαγραφή χρεών από τις ΗΠΑ προς τη Γερμανία μετά το Β” Παγκόσμιο Πόλεμο και την άρνηση του Βερολίνου να διαγραφεί μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους. «Οι Γερμανοί δεν υπήρξαν τόσο καλοί μαζί μας και δεν μας συμπεριφέρθηκαν με τον τρόπο που οι Αμερικανοί συμπεριφέρθηκαν σε εκείνους», τόνισε ο κ. Κοτζιάς θίγοντας ένα ακόμη θέμα.

Το θέμα του χρέους στην αρχή της διακυβέρνησης Τσίπρα ήταν στην κορυφή της ατζέντας. Μην ξεχνάμε τις αναφορές της πρώην προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνστανοπούλου, αλλά και του συμβόλου της Αριστεράς Μανώλη Γλέζου. Με την υπογραφή του μνημονίου ωστόσο η κυβέρνηση Τσίπρα ξέχασε τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου (όπως και πολλά άλλα) και υποτάχθηκε στις γερμανικές επιταγές.

Η δεύτερη επίθεση Κοτζιά στο Βερολίνο μέσω του αμερικανικού περιοδικού αφορούσε στη στάση που τήρησε στην προσφυγική κρίση. «Η Άνγκελα Μέρκελ εκείνη την περίοδο (εννοώντας το 2015) είχε επικεντρωθεί περισσότερο στην οικονομική κρίση στην Ευρώπη και στο πρόβλημα της Ουκρανίας και δε μπόρεσε να αντιληφθεί το προσφυγικό πρόβλημα», τόνισε με νόημα.

Σε άλλο μέρος της συνέντευξης του έκανε διπλή επίθεση, τόσο στη Γερμανία όσο και στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας πώς στην Ε.Ε. υπάρχει «έλλειμμα ηγεσίας» και δεν είναι πια ελκυστική. Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι «η Γερμανία είναι μέρος του προβλήματος, δεδομένου ότι έχουν συμφέροντα στην Ε.Ε., αλλά αδυνατούν να σκεφτούν εποικοδομητικά για το κοινό συμφέρον των κρατών μελών της ΕΕ» και ζήτησε να ενισχυθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ίσως όμως η πιο σκληρή αναφορά του στη Γερμανία ήταν όταν την σύγκρινε με την σημερινή Τουρκία. «Ανατρέξτε στην κλασική ισορροπία δυνάμεων που επιθυμούσε και πέτυχε ο Μπίσμαρκ. Μετά την απομάκρυνσή του, η Γερμανία έγινε νευρική, επειδή δεν υφίστατο πλέον αυτή η ισορροπία. Με ποιον θα μπορούσε να συμμαχήσει η Γερμανία; Η νευρική δύναμη που ήταν η Γερμανία του προηγούμενου αιώνα είναι η Τουρκία του σήμερα. Υπάρχουν πολλές πολιτικές και κοινωνικές αντιθέσεις στην Τουρκία, πολλές διαφορετικές θρησκείες και πολλές οικονομικές αντιφάσεις».

Εκείνο όμως που δεν θα περίμενε κανείς ήταν οι σαφείς αιχμές του Νίκου Κοτζιά κατά της Ρωσίας, τη στιγμή που μιλούσε με θερμά λόγια για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. «Πρέπει να ερευνήσουμε μακροπρόθεσμα τους τρόπους συνεργασίας με τη Ρωσία (εννοώντας την Ε.Ε.) και να της ζητήσουμε να αποφασίσει εάν θέλει να είναι μέρος αυτού του ευρωπαϊκού οικοδομήματος ασφάλειας. Αν ναι, τότε θα πρέπει να σέβεται το κράτος δικαίου», κατέληξε.

Europol: Χώρα παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών στην Ευρώπη η Αλβανία


Image result for cannabis albania


Χώρα παραγωγής και διακίνησης φυτικής κάνναβης στην Ευρώπη, αλλά διάδρομο διακίνησης άλλων “σκληρών” ναρκωτικών, χαρακτηρίζουν την Αλβανία δύο εκθέσεις διεθνών οργανισμών.

Πρόκειται για την έκθεση της ευρωπαϊκής οργάνωσης δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος και του λαθρεμπορίου “Europol”, καθώς επίσης και την ετήσια έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, για το 2016.

Συγκεκριμένα, στην έκθεσή, της με αντικείμενο τα ναρκωτικά, η “Europol” σημειώνει ότι η Αλβανία αποτελεί την βασική πηγή του λαθρεμπορίου της φυτικής κάνναβης στην Ευρώπη και διάδρομο μερικών άλλων ειδών επεξεργασμένης κάνναβης με καταγωγή από το Μαρόκο, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη, αλλά και της ηρωίνης από το Πακιστάν. Η διακίνηση των ναρκωτικών, αναφέρει η έκθεση, πραγματοποιείται μέσω θαλάσσης, ενώ χάρτες, που εμπεριέχονται στην έκθεση, εμφανίζουν το ρόλο κλειδί της Αλβανίας.

Η δεύτερη έκθεση, εκείνη του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ενισχύει τη διαπίστωση, σημειώνοντας ότι η Αλβανία παραμένει μια σημαντική χώρα για την μαριχουάνα και διάδρομος για την κοκαΐνη και ηρωίνη, με προορισμό την ευρωπαϊκή αγορά.

Επικαλούμενη στοιχεία της ίδιας της αλβανικής αστυνομίας η έκθεση παρουσιάζει και το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος. Αναφέρει, συγκεκριμένα, ότι κατά το 2016 η αλβανική αστυνομία κατάσχεσε 30.14 τόνους κάνναβης. Αντίστοιχα, τα αλβανικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι η ελληνική αστυνομία κατάσχεσε τους τελευταίους μήνες περίπου δέκα τόνους κάνναβης, αλβανικής προέλευσης , ενώ στην Ιταλία κατασχέθηκαν άλλοι 11 τόνοι.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι μεγαλύτεροι πόροι παράνομων εσόδων στην Αλβανία είναι το λαθρεμπόριο, η διαφθορά των κρατικών λειτουργών και η απάτη. Προσθέτει, ακόμα, ότι η Αλβανία αποτελεί τη βάση απ΄όπου το οργανωμένο έγκλημα εξαπολύει τη δράση του σε άλλες χώρες, μέσω των οποίων εξασφαλίζει τα παράνομα κέρδη του, ενώ τα χρήματα από τις παράνομες δραστηριότητες “ξεπλένονται” εύκολα στην Αλβανία, κυρίως με αγορές ακινήτων.

Να σημειωθεί, ότι οι δύο εκθέσεις προκάλεσαν τριγμούς στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού και αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Ο Λιουάν Ράμα, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του “Σοσιαλιστικού Κινήματος Ένταξης”, του Ιλίρ Μέτα, σε συνέντευξη τύπου σήμερα στα Τίρανα, σημείωσε με έμφαση ότι πρόκειται για ανησυχητική διαπίστωση η οποία απαιτεί – όπως είπε - τη γενική αντίδραση όλων των υπηρεσιών που έχουν χρέος την δίωξη των ναρκωτικών και μια γενική αντίδραση όλων των κρατικών θεσμών.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, χαρακτήρισε την έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ως τη θετικότερη για την Αλβανία στα 25 τελευταία χρόνια, λέγοντας ότι επιβεβαιώνει πόσο πολλά έχουν γίνει στη δίωξη κατά της κάνναβης. “Πολλά μένουν να γίνουν και θα γίνουν απαραιτήτως”, είπε ο κ. Ράμα.

Σκληρή ήταν η αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λιουλεζίμ Μπάσια, ο οποίος τον τελευταίο μήνα επικοινωνεί με το κοινό από το αντίσκηνο της διαδήλωσης διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης, με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης για τη διενέργεια εκλογών στη χώρα. Μεταξύ άλλων, ο Μπάσια, υπογράμμισε ότι ο κ. Ράμα αποτελεί “τη βασική πηγή στην παραγωγή και διακίνηση των ναρκωτικών” και τον κατηγόρησε ότι “έχει αναδείξει γνωστούς εμπόρους ναρκωτικών σε βουλευτές, διευθυντές, προϊστάμενους και δημάρχους”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Friday, March 17, 2017

Σκόπια: Οι Αλβανοί απαντούν στις παραστρατιωτικές ομάδες του Γκρούεφσκι



Μάρτιος 17, 2017, Echedoros

Ο Σύνδεσμος Βετεράνων του UCK, σε συνάντησή ορισμένων αξιωματικών και υπαξιωματικών που συμμετείχαν στις τάξεις του UCK, στον πόλεμο του 2001, αντέδρασαν  δημοσίως στα αρμόδια όργανα της χώρας, για να λάβουν τα  κατάλληλα μέτρα κατά προσώπων στην ομάδα που

επονομάστηκε ως ‘Λιοντάρια’ και επικαλούνται πολιτική ανυπακοή,  δημιουργώντας παραστρατιωτικούς  σχηματισμούς με ανθρώπους που έχουν καταδικασθεί από το Δικαστήριο της Χάγης, ως εγκληματίες πολέμου, για συμμετοχή τους σε εγκλήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού, σύμφωνα με ανακοίνωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο των Βετεράνων Νταίμ Χισένι.

«Αυτή είναι μια δήλωση – πρόκληση πολύ σοβαρή που παραβιάζει και υπονομεύει την αληθινή ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνύπαρξη των πολιτών σε αυτήν τη χώρα», σημειώνει με ψυχραιμία η ανακοίνωση των Αλβανών βετεράνων του UCK.

Ο Σύνδεσμος προσθέτει ότι περιμένει από τον διεθνή παράγοντα να δεσμευθεί για το κράτος δικαίου, για τη λειτουργία της δικαιοσύνης στη χώρα και την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων λόγω φυλετικής, εθνικής και θρησκευτικής ιδιαιτερότητας. (tetovasot.com).

Βουλγαρικό VMRO σε Σκόπια: Αντισταθείτε στους Αλβανούς!



«Καρακατσάνοφ σε Σκόπια: Αντισταθείτε στην πίεση για διγλωσσία», γράφει η ιστοσελίδα του βουλγαρικού VMRO


Μάρτιος 13, 2017. Echedoros


Ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, επικεφαλής του κόμματος του βουλγαρικού VMRO (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση) που είναι αδελφό κόμμα του Σκοπιανού VMRO-DPMNE (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση - Δημοκρατικό Κόμμα για τη Μακεδονική Εθνική Ενότητα),  παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στα Σκόπια.


Πιστεύει ότι δεν υπάρχει λόγος να συμβιβαστεί η ηγεσία των Σκοπίων και να επιτρέψει την καθιέρωση της αλβανικής ως μιας επίσημης γλώσσας στη Βαρντάρσκα.

«Εάν αυτό επιτευχθεί, τότε  ενδέχεται αύριο να δεχθεί πιέσεις για μια de facto διάλυση του κράτους», αυτό αναφέρει  ο ηγέτης του βουλγαρικού VMRO, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ με αφορμή  την έκτακτη κατάσταση που επικρατεί στα Σκόπια.

«Θέλουμε οι συμπατριώτες μας στη «(ψευδο-) Μακεδονία, η πλειονότητα των οποίων είναι Βούλγαροι, να ζήσουν ειρηνικά και να είναι σίγουροι για το μέλλον των παιδιών τους και δεν θα επιτραπεί σε αυτούς να υποβληθούν σε επιθέσεις και σε κινδύνους», δήλωσε ο Καρακατσάνοφ.

Το βουλγαρικό VMRO ανέκαθεν υποστήριζε μια ανεξάρτητη  (σλαβική) Μακεδονία (στα αρχαία μακεδονικά εδάφη), ενώ ο Κίρο Γκλιγκόροφ (πρώτος πρόεδρος της  FYROM) επέμενε στη χαλαρή ομοσπονδιακή σχέση  και όχι σε μια κυρίαρχη χώρα.

Η Βουλγαρία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την ανεξαρτησία μιας χώρας με το όνομα «Μακεδονία»,  (γιατί αυτό πίστευε από τα τέλη του 19ου αιώνα), εκφράζοντας  την πλήρη υποστήριξη στους (Βουλγάρους)  αδελφούς μας  στην Βαρντάρσκα,  για την κυριαρχία και την εδαφική  ακεραιότητα της χώρας», σημειώνει το VMRO.

Για τη Βουλγαρία, «η ασφάλεια των συμπατριωτών μας που ζουν στην Βαρντάρσκα, αποτελεί εθνική προτεραιότητα της Βουλγαρίας και του VMRO, που είναι ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς παράγοντες στη χώρα. Η αποσταθεροποίηση της (ψευδο-)Μακεδονίας αποτελεί εθνική προτεραιότητα  της Βουλγαρίας και του VMRO.

«Δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε», τόνισε ο Καρακατσάνοφ.

Aleanca Perendimore, në kurthin e intriges shqiptare

Image result for albania in nato

Stavri Marko, SManalysis

 As BE dhe as USA nuk kane arritur te ndeshkojne korrupsionin dhe krimin e organizuar, ndersa sovranitetin thuajse ja kane hequr Shqiperise, por ky vend, po rreshket drejt nje kaosi me permasa dhe efekte te pariparueshme rajonale.

Ndoshta mund te jete ndeshkimi i dyte qe prej vitit 1991 kur u rrezua Diktatura Komuniste, dhe vecanerisht pas 1997, qe nje destabilitet politik I Shqiperise, mund te sjelle pasoja te paparashikuara ne Rajon, si per vete koston qe ka Shteti me I deshtuar I Europes, ashtu edhe per Alleancen Perendimore NATO.  Dhe kemi nje seri zhvillimesh aspak te kendshme, qe na ben te mendojme se vendi po rreshket gjithmone dhe me teper drejt nje te panjohure. Loja politike shqiptare, po sillet si asnjehere megalomane dhe mosmirenjohese ndaj dhe vete vlerave perendimore te aleances.

Vettingu, puc politik shqiptar, kunder perendimit, per ta deshtuar.

Cadra prane kryeministrise, qe opozita po e mban si presion per te rrezuar qeverine Rama, ka ne prapavije edhe deshtimin per Vettingun. Koha eshte teper e kufizuar per te votuar Vettingun, per derisa opozita nuk leshon asnje aksion te veten, ne se nuk behet qeveri teknike, me “te drejten se ne zgjedhje nuk shkohet me qeveri, e cila mund te bleje vota nga parate e droges”. Qeveria “Teknike” jo vetem qe nuk po krijohet si vullnet I perbashket, por po krijon atmosphere regressive, duke arnuar qeveritare dhe duke provokuar Cadren, si factor nga I cili varen zgjedhjet parlamentare.

Politika ne krize, bllokohen votimi i presidentit, prokurorit dhe sigurisht Vettingu.

Kushti per qeveri teknike nga Cadra dhe arrogance per ndryshime brenda koalicionit Rama - Meta, kane bllokuar njekohesisht edhe vendimet qe duhet te mare Parlamenti i kriminalizuar i Shqiperise, Zgjedhjen e Presidentit, zgjedhjen e Prokurorit te Pergjithshem si dhe Vettingun. Pra, kjo kaste politikanesh, po e con vendin drejt nje te panjohure, qe jo vetem zgjedhjet Parlamentare, nuk do tem und te zhvilloheshin pa opoziten e cila nuk eshte regjistruar, por po rrezikon institucionet shteterore te nivelit te larte, te cilat kane perfunduar mandatet. Arroganca jo vetem qe nuk njeh kufij, por behet gjithmone dhe me e rrezikshme dhe perseri del ne plan te pare Vettingu, ai nuk duhet bere. Per etting, te gjitha palet jane te interesuara, te mos behet, perndryshe, u “hapin gropen vetes”.
Qeveria teknike, dhe shtyrje zgjedhjesh,,,,,, ??

Por nderkaq, intrigat politike shqiptare, per te shmangur Vettingun, mund te cojne ne nje qeveri teknike, ne te cilen, kryeministri mund te jete fuqiplote, duke mare njekohesisht disa role politike, nje statut quo, sic po ndodh ne FYROM (Maqedoni) ku vendi po shkon pafundeshisht drejt nje te “panjohure”, perderisa politika e brendshme nuk po formon qeverine. Ne kete rast zgjedhjet mund te shtyhen ndersa nuk dihet se cfar shkalle, kriza politike, do te rritej drejt destabilizimit.

Ne horizont, destabilitet politik.

“Do mbani pergjegjesi per cfaredo gjendje destabilizuese qe mund te perfshihen vendet tuaja”, deklaroi ne Sarajeve, Komisioneri i Zgjerimit, Hahn, i cili kishte mbledhur kryeministrat e 5 cendeve te Rajonit. Kjo vinte si shkak qe Kryediplomati sllovak, Laicak, kryesues i diplomacies europiane, gjate samitit te Ministrave te Jashtem, javen qe shkoi, pas Raportimit te Shefes se Diplomacise se BE, Moggerini, se “Ballkani po rreshqet drejt destabillitetit”, perforcoi konkretisht idene se ne “Ballkan, kemi dy shtete ne konflikt etnik dhe tri te tjera drejt destabilizimit”. Nje nga pese keto shtete, dhe nje nder tri shtetet prane destabilizimit, eshte Shqiperia. Cfar ka ndodhur qe eshte acaruar perendimi me Tiranen (dhe te tjerat)?

Rajoni ne krize dhe Shqiperia

Arroganca e politikane me te perkedhelur nga perendimi, paria e Tiranes, eshte e afte te qeverise vetem me slloganin “Ne qeverisim, bota na ndihmon”. Korrupsioni i larte i politikaneve dhe elites se vendit duke perfshire drejtesine me te korruptuar ne europe, eshte e papergjegjshme per te drejtuar vendin, por kjo ka kosto per vete perendimin, te cilet kane toleruar nje grup politikanesh shqiptare, problematike per vendin dhe jashte saj. Ose kjo mund te shfaqet edhe si dobesi ndaj Aleances Perendimore, perderisa financuesi i kesaj elite politikanesh, George Soros, sot eshte njeriu qe ka futur ne kontradite vete politikat financiare si ne USA dhe Europe. Rajonit ne prag te flakes, ne se do ti bashkengjitet edhe Shqiperia e destabilizuar politikisht dhe pa institucione, atehere Washingtonit, NATO dhe Brukselit, do ti duhej te vinte ne funksion projektin ushtarak sa nuk eshte vone. Politikanet shqiptare, jane mosmirenjohes dhe te pabese. 

Σκόπια: Εμφάνιση ετοιμοπόλεμων παραστρατιωτικών Σλάβων με την ονομασία «Πατριώτες»




Οι παραστρατιωτικοί στην πρώτη τους φωτογραφία

Μάρτιος 17, 2017. Echedoros

Η ιστοσελίδα των Σκοπίων, Plus Info, παρουσιάζει αποκλειστικές φωτογραφίες όπου παρουσιάζονται τέσσερις άνδρες ντυμένοι με μαύρες στολές και φορώντας μπερέ, επί του οποίου υπάρχει η εγγραφή «πατριώτες».

Ο πρώτος αριστερά της φωτογραφίας είναι ο διευθυντής του Γυμνασίου του Πρίλαπου –Πρίλεπ, ο Κιρίλ Νικολόφσκι, ο οποίος ασκούσε πιέσεις στους μαθητές να πηγαίνουν στις διαδηλώσεις για την υπεράσπιση του καθεστώτος.

Τα υπόλοιπα τρία άτομα δεν είναι γνωστά και δεν γίνεται σαφές εάν αυτή η συγκεκριμένη ομάδα είναι οπλισμένη ή όχι.

Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας εξεδόθη ένα διάταγμα από τρία ανώτερα μέλη του VMRO-DPMNE για τη δημιουργία ειδικών μονάδων με τις ονομασίες «Τίγρεις» και «Λύκοι», που θα φορούν στολές και θα συμμετάσχουν σε επιχειρησιακές δραστηριότητες.

Η ιστοσελίδα θέτει το ερώτημα:

Προετοιμάζεται η ηγεσία του VMRO-DPMNE για το σχηματισμό παραστρατιωτικών σχηματισμών προκειμένου να αποφευχθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης από την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση –SDSM και το αλβανικό κόμμα DUI;

Στο λαό κυκλοφορούν φήμες ότι μπορεί σύντομα να δούμε ένα τέτοιο σενάριο καθώς την ιδέα της δημιουργίας μιας παραστρατιωτικής μονάδας «Λέοντες» επιβεβαίωσε και ο Τόνι Μιχαϊλόφσκι, μέλος της πολιτικής κίνησης για την υπεράσπιση  της χώρας με το συνταγματικό της όνομα, σημειώνει το δημοσίευμα.

Άλλη μια κρίση: Η Βουλγαρία ανακάλεσε τον πρέσβη της από την Άγκυρα




Η πρεσβεία της Τουρκίας στη Σόφια (φωτ.: EPA / Assen Tonev)

Pontos News

Ένα ακόμα μέτωπο, αυτή τη φορά στα Βαλκάνια, άνοιξε η Τουρκία η οποία αποφάσισε να «ανακατευτεί» στα εσωτερικά της Βουλγαρίας, οδηγώντας τη Σόφια στην απόφαση να ανακαλέσει τον πρέσβη της από την Άγκυρα «για διαβουλεύσεις».

Ενόψει των εθνικών εκλογών στη Βουλγαρία, στις 25 Μαρτίου, ο πρέσβης της Τουρκίας στη Σόφια, Σουλεϊμάν Γκιοκτσέ, σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε εμφανίζεται να καλεί τους τουρκικής καταγωγής Βούλγαρους πολίτες να ψηφίσουν το κόμμα Ντοστ, που σημαίνει φίλος.

Ο Σουλεϊμάν Γκιοκτσέ κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών στη Σόφια για εξηγήσεις, και ακολούθησε η ανάκληση του πρέσβη από την Άγκυρα, όπως ανακοίνωσε ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών.

Thursday, March 16, 2017

State Departament: Albania, center of distribution and product of Canabis in Europe

Related image


BUREAU OF INTERNATIONAL NARCOTICS AND LAW ENFORCEMENT AFFAIRS
2016 International Narcotics Control Strategy Report (INCSR)

Report

Albania remains a major source country for marijuana, as well as a transit route for shipment of cocaine and heroin destined for European markets. Albanian authorities recorded an impressive string of arrests and seizures against drug production and trafficking networks operating in the country in 2015, continuing a trend that began in 2014. This success can be attributed to continuing regional cooperation with Italian Police surveillance units and greater commitment by political and police leadership to prioritize counter-drug enforcement. With the exception of cannabis, Albania is not a significant producer of illicit drugs, precursor chemicals, or synthetic drugs. The Government of Albania does not maintain drug-use prevalence statistics. Except for marijuana, illegal drug use does not appear to be common.

According to Albanian State Police (ASP), through the first 10 months of 2015, the volume of marijuana seizures totaled 6.87 metric tons. An ongoing nationwide eradication effort also destroyed 689,815 marijuana plants on 44 hectares of land as identified by Italian surveillance overflights. The ASP also seized 55.3 kilograms (kg) of heroin and 26.4 kg of cocaine.

The ASP, including border police, arrested 827 people for offenses linked to drug trafficking over the first 10 months of the year. Through September, the Serious Crimes Prosecution Office (SCPO) investigated 188 criminal proceedings for narcotics trafficking. Of this total, 105 were cases carried over from previous years, with 81 cases registered for the first time in 2015. The SCPO sent 40 cases to court, and the Serious Crimes Court rendered 68 guilty verdicts, including cases that were resolved from previous years.

Albania continues to receive assistance from the United States and European Union countries to enhance its counternarcotics capacities. The government implemented 31 joint operations with international law enforcement agencies through October, mostly in cooperation with Italian authorities. The United States continues to provide assistance for integrated border management with a focus on maritime border control, counternarcotics investigations, and judicial sector assistance programs. To reduce demand for illegal drugs, with U.S. support, the ASP and the Albanian Education Ministry continued to co-sponsor a drug-awareness and demand reduction project in 300 public elementary schools, reaching over 30,000 students.

Belgrade Might Turn to Moscow to Counter Threat of Breakaway Kosovo Army

 Members of the Kosovo Security Force. File photo

© AFP 2017/ ARMEND NIMANI
EUROPE SPUTNIK

Belgrade's possible military alliance with Russia could add significantly to ensuring Serbia's security amid Kosovo's plans to create its own national army, Serbian military expert Goran Jevtovic told Sputnik Serbia.


Kosovo is Being Assisted in Creating a National Army: By Whom and Why?

In an interview with Sputnik Serbia, Goran Jevtovic, a Serbian military expert, called for a military alliance between Belgrade and Moscow, which he said could help Serbia maintain its security now that Pristina is poised to form an army in the breakaway Kosovo region.
Last week, Kosovo President Hashim Thaci sent the self-proclaimed republic's parliament a bill on transforming the Kosovo Security Force (KSF) into a national army.

The plan was criticized by NATO chief Jens Stoltenberg, who expressed concern over the bill and urged Pristina to maintain ties with Belgrade.


In another development last week, Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic said that Belgrade expected the European Union, Russia and the United States to contribute to Serbia's efforts to counter the formation of a national army in Kosovo.

Speaking to Sputnik Serbia, Goran Jevtovic said that by default, Kosovo's army is already in place and that even though this army is now equipped with heavy weapons, its human resources and infrastructure raise serious concerns.

"This army was formed by NATO," Jevtovic said, adding that the Kosovo Security Force was "created in accordance with the principles of the alliance."

He recalled that "the entire army of [former] Yugoslavia was destroyed at NATO's behest by 2007."

"We simply liquated a serious force that proved remarkably effective when defending itself, even from an extremely powerful enemy," Jevtovic said.


"Apart from 110,000 soldiers, we had 1,100 tanks, 3,500 artillery pieces, more than 500 armored personnel carriers and developed infrastructure. It is clear that now that it has all been destroyed, any factor in the region may pose a danger to our country," he added.

Jevtovic specifically pointed to the current Serbian authorities' drive to revive the army, something that he said takes time.

Therefore Serbia could build relations with Russia using Syria's model, namely, to embark on creating a military alliance with Moscow, which would be in line with Serbia's non-aligned status.

"Military neutrality does not mean anything, because no one guarantees you support in the event of someone's aggression. Unfortunately, we know that some NATO members are claiming parts of our territory, which is why talking about peace and military neutrality makes no sense," Jevtovic concluded.

Earlier, Aleksandar Popovic, a presidential candidate from the Democratic Party of Serbia, told Sputnik that the United States and NATO tacitly approved of Kosovo going ahead with its plan to transform the Kosovo Security Force into a national army.


According to Popovic, the Serbian government should insist that negotiations with Pristina be held in accordance with UN Security Council Resolution 1244 which, together with the Kumanovo Military Technical Agreement, ended the war in Kosovo in 1999, and thus move the negotiations back "from Brussels to New York."


'Independent' Kosovo: 'Failure' of One of the West's Most Expensive Political Projects
"It is not late to do so, however, none of the EU-fanatic governments from 2008 until now has done it… The newest provocation from Pristina is a clear sign that we can only find a legal solution by negotiating in good faith," Popovic said.

Kosovo unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008 and is recognized by over 100 UN member states. Russia, China, Israel, Iran, Spain, Greece and other countries do not recognize Kosovo's independence.

Never miss a story again — sign up to our Telegram channel and we'll keep you up to speed!

Radomirovic: Cadastre proof of what is Serbian property, as 58 pct of Kosovo's territory

Image result for serb owner of kosovo territory

BELGRADE - As much as 58 pct of Kosovo's territory - including state, private and socially- and church-owned real estate - is property of Serbia, its citizens and institutions, and the state has the original cadastre documentation to prove this.

"The material in our possession is enormous, and protected at Geozavod in Belgrade. For years, the (Kosovo) Albanians have been requesting that we return the documentation because of the legal uncertainty for all Kosovo citizens, but we have no reason to return it as we would not improve the position of the Serbs by returning the cadastre," Slavica Radomirovic, former head of the Kosovo-Metohija Cadastre, told Tanjug. Link

Albania - FYROM: meeting between Presidents Nishani and Ivanov on the sidelines of the forum of Baku

Image result for nishani ivanov
Skopje, March 16  (Agenzia Nova)

The Albanian President Bujar Nishani and his Macedonian counterpart Gjorge Ivanov met today on the sidelines of the fifth edition of the Global Forum in Baku, in Azerbaijan. He reports a note of Skopje presidential press office.

In the middle of the interview the political crisis in the former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) and challenges to security in the Balkans. The meeting was the first opportunity for discussion between the two heads of state after the recent tensions emerged in relation to the platform for the formation of a new government in Skopje presented by the parties of the Albanian minority in FYROM. According highlights the press,

Ivanov and Nishani exposed to the reasons for which it considers the way in which the Albanian platform was developed "an interference in the internal affairs of the Republic of Macedonia and an incentive to come true great nationalist ideals." "It 'a negative example for the Balkans," added Ivanov stressed the need to lower tensions and avoid "inflammatory rhetoric".

"Tense dinner" in Sarajevo as Vucic "yells at Mustafa"

(Tanjug)
Croatian media are reporting about a dinner organized in Sarajevo, stressing the tension at the table because of Aleksandar Vucic and Isa Mustafa.

SOURCE: B92 
"Fierce quarrel in Sarajevo, Vucic attacks Kosovo prime minister in restaurant - Dinner on verge of incident: 'Why are you plundering Serb property?'," is the headline in the Jutarnji List daily.

"The meeting where (Serbian and Kosovo PMs) Vucic, Mustafa, and (Albanian PM) Rama met face to face was the first of the kind after another round of the worsening of relations between Serbia and Kosovo and increasingly strong verbal confrontation between these two states," writes the Croatian website.

Another, Index, also went for "dinner on verge of incident" in their headline, and added, "Vucic yelled at Kosovo prime minister."

According to the article, the atmosphere was "extremely tense, at times even very unpleasant, so at times it seemed that some of the participants would leave the restaurant."

Tanjug is reporting that the dinner in Sarajevo went in a "tense" atmosphere, and that Vucic "addressed" Mustafa.

According to the agency, Vucic "did not miss the opportunity" to ask Mustafa on what Pristina based its decision to seize Serbian property in the province.

According to unofficial information, Vucic asked Mustafa whether he "made the decision on his own, or with someone's consent."

Vucic is in Sarajevo for the Summit of Prime Ministers of the Western Balkans, hosted by Denis Zvizdic, who chairs the the Council of Ministers of Bosnia-Herzegovina, and who also organized last night's dinner.

The prime ministers are expected to focus on regional projects and linking transport and energy infrastructure, as well as greater economic exchange, "since access to the EU is a common goal of all participants," the Serbian government said announcing the gathering.

The summit is also attended by EU Commissioner for Neighborhood Policy and Enlargement Negotiations Johannes Hahn.

Forcohet kufiri grek me Maqedoninë, frikë nga skenari i luftës civile




Greqia po ndjek me shqetësim të madh  krijimin e një klime destabilizimi në Maqedoni për shkak të polarizimit dhe ngërçit politik ku është futur vendi. Sipas vlerësimeve të Athinës kjo situatë çon matematikisht në luftë civile.Gazeta “Ethnos” shkruan  se nisur nga kjo situatë e krijuar në kufirin veriperëndimor të vendit, Ministria e Jashtme, ajo e Mbrojtjes dhe Ministria e Brendshme u urdhëruan të marrin masat e nevojshme  parandaluese për të forcuar kufirin midis Follorinës dhe Kosturit.

Në mënyrë të veçantë Brigada Airborne, e cila disa muaj më parë kreu stërvitje në këtë zonë është njoftuar të jetë në gatishmëri në mënyrë që brenda 2 orësh të zhvendoset me trupat speciale, ndërsa për 6 orë të   çojë në kufi mjetet e blinduara. Shërbimet Qëndrore të informimit dhe zyrat lokale e rajonale janë këshilluar të përqëndrojnë vëmendjen për atë që po ndodh në zonë në mënyrë që vendi të jetë në çdo  kohë i gatshëm për të trajtuar situatat ekstreme që mund të krijohen në kufirin verior. Për këtë qëllim ditët në vijim do të kërkohet mundësia e bashkëpunimit të mëtejshëm me të gjitha shërbimet sekrete të vendeve aleate.

Gazeta greke shkruan se Shtetet e Bashkuara kanë rritur vëmendjen ndaj Ballkanit Perëndimor dhe nuk do të duan të shohin një vend tjetër të destabilizohet. Sipas saj, përfshirja e Rumanisë në planet amerikane me instalimin e mburojës raketore Aegis dhe anëtarësimi i Shqipërisë në NATO, nuk zbeh problemet që gjenerohen  nga pozicionimi i Serbisë midis Rusisë dhe Perëndimit dhe ribashkimi i Bullgarisë me Rusinë.

Rerspublica.al

Wednesday, March 15, 2017

"Pristina's bid to appropriate Serbian property is illegal"

Pristina (Tanjug, file)
The government in Pristina has decided to register all immovable property previously registered to the former Yugoslavia, Serbia, and AP Kosovo to - Kosovo.

SOURCE: BETA, TANJUG

For this reason, the head of the Serbian government's Office for Kosovo and Metohija, Marko Djuric, met today in Belgrade with political representatives of Serbs from Kosovo.

Djuric spoke with Serb members of the provincial government, mayors from ten municipalities with a Serb majority, and representatives of the Serb (Srpska) List.

"We will propose that the (Serbian) government, in its next session, annuls this illegal and unconstitutional decision of the interim institutions of self-government in Pristina and the separatist leadership (in Kosovo), as has been done in the case of Trepca (mining complex)," Djuric told reporters after the meeting.

According to Beta, he said that any detrimental, legal or otherwise, consequences to citizens and their property in Kosovo "would be prevented in this way."

According to the website of the Kosovo government, based on a government decision signed by its head, Isa Mustafa, all immovable property registered to the Socialist Federal Republic of Yugoslavia (SFRJ) - that is, the Republic of Serbia and the Autonomous Province (AP) of Kosovo - is being registered to "the Republic of Kosovo" as the owner.

"Illegal, and unacceptable"

Reacting to the news, Serbian First Deputy PM and Foreign Minister Ivica Dacic said the decision was "completely illegal, and unacceptable."

No serious investor will spend money in Kosovo based on this decision of the government in Pristina - "because they won't know whose property it is in the end," he said on Wednesday afternoon.

These are not rational political moves, but rather the kind made by those who "no longer know what to do."

"This is yet another unilateral move by Pristina that shows they're not interested in the dialogue in Brussels - because we launched this topic multiple times, but they never wanted to discuss it," Dacic told reporters in Belgrade, referring to the EU-sponsored Kosovo negotiations.

This is yet another contentious issue that speaks to Pristina not wanting to assume a constructive approach, he said, and added that Belgrade, on the other hand, "wants the dialogue to continue not only with Pristina, but overall in the region in order to find solutions to all open issues."

"Something else is troubling Pristina - that is, there must be great fear and problems among them," he continued.

"Whether this fear has to do with the dissipating political support, with the failures in the international arena, or with what the new specialist court (for KLA crimes) will say when it comes to indictments - now, that's another question," Dacic said.

Pristina's decision to usurp Serbia's property "has no basis in any kind of agreement or deal, and is absolutely unacceptable to Serbia, and detrimental," he added.

According to Dacic, the West "does not support the formation of an army of Kosovo the way Pristina does."

"I don't want to say they don't support it, but they don't support setting it up in an unconstitutional manner. For years we have been warning about that, while opposing an army (in Kosovo), and we remain in the same position," Dacic concluded.

Properties, not only Himara at "War with Albania". Belgrade opposes Pristina



A real paradox. As they were looted assets of the Greeks and the Orthodox community in southern Albania especially in Himare, Vlore and Sarande, with the same method, in Kosovo, to the Serbs were abducted properties.

Serbia will make a decision that seeks to oppose a decision of the Government of Kosovo, the cadastre record of public property and businesses built factories in the former Yugoslavia.

Head of the Office for Kosovo, Marko Djuric, called actions in Pristina signed by the Prime Minister, Isa Mustafa as a criminal. He has hosted leaders of Kosovo Serb municipalities.

"This decision of the government in Pristina is the perennial attempt to legalize the separatist leaders kidnapping and looting of state property in the southern Serbian province to destroy Economically Serbs in Kosovo and concluded the process of ethnic cleansing," said Djuric.

Kosovo Serbs seek properties that claim to belong to Serbia and the former Yugoslav enterprises, the public property, the airport, Trepca's up to the National Park Sar.

They responded to this two Serb ministers.

Ivica Dacic, Serbia's foreign minister: These are political actions and actions incomprehensible to those who do not know what to do.

Aleksandar Vulin, Minister for Social Welfare, Pristina understand that the talks in Brussels do not lead to independence and is doing everything loses meaning to the agreements reached.

But it has also delayed the response from Pristina. Kosovo's government considers this issue closed because, as stated, can not be discussed in Brussels territory within Kosovo and that Kosovo has acted as any former Yugoslav republic.

Himara properties and territory, "at war with Albanian State"

What is happening, is a real paradox. As they were looted assets of the Greeks and the Orthodox community in Southern Albania especially in Himare, Vlore and Sarande, with the same method, in Kosovo, the Serbs were abducted properties.

Apparently, this is the way and the strategy to build the Greater Albania, violating freedoms and rights that belong to other ethnicities, to be embezzled in the name of the Albanian national strategy.

A series of demonstrations were held last year in Himara, properties that were looted by the State in the name of oligarchy, while Athens blocked the perspective of Albania to the EU.

Σέρβος πολιτικός: « Βουλγαρία, Ελλάδα, Σερβία και Σκόπια να στραφούν προς τη Ρωσία»

.

Echedoros

Ο ηγέτης του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) και υποψήφιος για την προεδρία, Βόισλαβ Σέσελι, επισκέφθηκε τη νότια Σερβία, όπου σε ομιλία του δήλωσε ότι «η Ρωσία έχει επιστρέψει στα Βαλκάνια και κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει».

Ο Σέσελι μίλησε με τους πολίτες στις περιοχές Τοπλίτσα, Νις και Πιρότ και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η ζωή στη Σερβία έχει γίνει αφόρητη», καθώς δεν υπάρχει «καμία προοπτική, ούτε ελπίδα, ότι κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο».

Σύμφωνα με τον αρχηγό του SRS, η οικονομική κατάταση στη χώρα θα αλλάξει «μόνο όταν θα εγκαταλείψει τη διαδικασία ολοκλήρωσης στην ΕΕ και μαζί με τους Βουλγάρους, τους Έλληνες και τους Σκοπιανούς γίνει στροφή προς την ενσωμάτωσή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία», σημειώνει σερβική «inserbia.info» στην αγγλική γλώσσα.

Kriza vijon...

Image result for albanian crisis opposition

AFP

Kriza vijon... Nga Plator Nesturi


Ndryshimet në kabinetin qeveritar erdhën të befta, pa ndonjë shenjë të dukshme për tu cilësuar si proces i natyrshëm rifreskimi por as si reflektim nga kërkesat e opozitës në çadrën para kryeministrisë. Ndaj kushdo që mendon se largimi i katër ministrave i ka hapur rrugën gjetjes së kompromisit për të qetesuar situatën politike dhe opozita të rihyjë në Kuvend e të pranojë garimin në zgjedhje, kam frikë se do ti duhet të presë akoma. Të presë të tjera zhvillime. Pasi kriza vijon ende..

Nëse si shkak do të mendohej rifreskimi i ekipit në prag të zgjedhjes, ky do të ish një veprim i vonuar. Prej mëse një viti kryeministrit Rama i është sugjeruar të zëvendësojë një pjesë të ekipit ministror për ti dhënë një dinamikë të re qeverisjes së majtë por dhe si reflektim për kritika të shumta për sektorë të vecantë. Secili ministër u mbrojt me patos nga Rama dhe vështirë të mendosh se ndryshimet e tanishme janë një reflektim i vonuar.

Vështirë të besohet dhe deklarata e kryeministrit se zëvendësimet bëhen në funksion të fushatës dhe se kurbanët në prag të Ditës së Verës janë teper të zënë për të siguruar votat për PS në qarqet që mbulojnë. Ndërsa opozita ka deklaruar se nuk do të marrë pjesë në zgjedhje dhe nuk ke me kë të garosh, me kë do të luftojnë ish ministrat nëpër rrethe? Arësyetimi çalon, ashtu siç çalon edhe vetë siguria nëse zgjedhjet do të bëhen në 18 qershor. Atëherë pse ky sakrifikim në masë?

Padyshim, preokupimi kryesor i kryeministrit sot është çadra e vendosur përballë zyrës së tij. Ajo çadër që fillimisht u shpërfill por që mbetet aty dita ditës  si dëshmi se vendi është në një krizë politike. Pavarësisht se opozita ka qenë e dobët, pavarësisht se sondazhet e nxjerrin humbëse në zgjedhje, ajo çadër është shumë më tepër se një bojkot parlamentar dhe mbetet si pikë takimi e gatshme për tu mbushur nga çdo hap fals të qeverisë apo nga ndonjë skandal i papritur që mund të irritojë qytetarët e ti drejtojë drejt sheshit. Largmi i cadrës, të vendosur midis zyrës së kryeministrit dhe kryetarit të Kuvendit, është hapi I parë që do të zgjidhë Rama. Pastaj, cështja e zgjedhjeve apo dhe votimi për vetingun, janë pjesë e zgjidhjes në tavolinën e bisedimeve. Në këtë logjikë, sakrifikimi i katër ministrave do të quhej dhuratë paraprake për të dhënë besim për bisedime. Por loja ka dhe të tjerë aktorë.

Pavarësisht qëllimit për të zbutur situatën e tensionuar maxhorancë – opozitë, lëshimi i ministrave në detyrë dhe marrja e detyrës për të emëruarit e rinj, mund të hapë spirale të reja zhvillimesh dhe të paparashikuara. Deri tani, kreu i PD, Basha, është shprehur se nuk ka terheqje nga kërkesa për qeveri teknike dhe i quan të pamjaftueshme lëvizjet e fundit të Ramës. Deri tani.. pasi për këdo është e qartë se një ditë do të jetë i detyruar të paktën të ulet në tavolinën e bisedimeve, pavarësisht cfar rezultati del aty. E veçantë mbetet që dy aletatët e maxhorancës, LSI dhe PDIU, nuk kanë asnjë reagim zyrtar për lëvizjet e fundit në qeveri, pavarësisht se kjo e fundit ka kërkuar me insistim gjithë këtë kohë që të ketë një përfaqësim ministror në kabinetin Rama.

Heshtje si për motivet e ndryshimeve, ashtu dhe për profilin e kandidatëve që do të ngjiten në këto poste. Nëse, me një arësyetim hipotetik një apo dy nga ministrat e rinj nuk do të merrnin votën e aleatëve në parlament, kriza thjesht do të thellohej. Dhe për ketë mbase nuk do të ish i nevojshëm ndonjë argument i fortë kundër. Mjafton që LSI psh, të theksojë  për ministrin Xhafaj domosdoshmërinë që ai të mbetet si deri tani, violinë e parë në procesin e reformës në drejtësi, që kandidatura e tij të mos kalojë.  Dhe procesi shtyhet e bashkë me të dhe kriza.

Ca më tepër që së fundmi në lojë shihet se do të ndërhyjë dhe Presidenti Nishani që me gjuhë disi kërcënuese, u shpreh se dekreti për miratimin e ministrave të rinj do të bëhet pas verifikimit të figurës së tyre dhe se për këtë do të kërkojë dhë mendimin e agjensive inteligjente. E thene ndryshe, presidenti ka paralajmëruar se nuk do të jete ndonjë çudi që të mos pranojë ai vetë dekretimin e ndonjë ministri. Cka do të ish një krizë tjetër e re, ajo Qeveri- President.

Shenjat pra, nuk duken të mira. Kriza është ende larg zgjidhjes, madje në sfond kemi eskalacion të saj.


Κοτζιάς: Η στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα θα συνεχίσει να υπάρχει

Κοτζιάς: Η στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα θα συνεχίσει να υπάρχει

Newsroom, CNN Greece

15 Μαρτίου 2017
 
Κοτζιάς: Η στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα θα συνεχίσει να υπάρχει


«Αυτό που νομίζω ότι έγινε κατανοητό από την αμερικανική πλευρά είναι η ιδιαίτερη γεωστρατηγική ανάλυση που κάνουμε για την περιοχή μας και συμφωνήσαμε στη μεγάλη ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια σε αυτήν. Ο ιδιαίτερος ρόλος της χώρας μας, είναι ένας ρόλος ευθύνης» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ, αντιστράτηγο Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ, στην Ουάσιγκτον. Μια συνάντηση προγραμματισμένη για 40 λεπτά, η οποία διήρκησε τελικά μιάμιση ώρα.

Ο ρόλος της Ελλάδας σε μια εύθραυστη γεωπολιτική συγκυρία και σε ένα περιφερειακό τρίγωνο αστάθειας, καθώς και τα θέματα ασφαλείας στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ανδρών.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει η χώρα μας στην περιοχή και στις πρωτοβουλίες που παίρνει η Ελλάδα για να σταθεροποιήσει το περιβάλλον της. «Έχουμε συγκροτήσει σειρά από θεσμούς, όπως είναι οι τριγωνικές σχέσεις που έχουμε με χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη. Έχουμε τις τετραμερείς στα Βαλκάνια και τη Διασυνοριακή, είμαστε σε μία διαδικασία με Γεωργία και Αρμενία να συγκροτήσουμε καινούργια τετραμερή και όλα αυτά δείχνουν τις δυνατότητες και τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην περιοχή» τόνισε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το Κυπριακό δεν απασχόλησε ιδιαίτερα στη συζήτηση πέρα από το ότι εξήγησε ο ίδιος «ποιος είναι ο όρος για να πετύχει μια διαπραγμάτευση που θα το αφορά, ο ορισμός του κυπριακού προβλήματος, δηλαδή, η απαλλαγή της Κύπρου από τα ξένα στρατεύματα και η κατανόηση από την πλευρά της Τουρκίας ότι δεν μπορεί να ζητά ειδικά προνόμια, όπως είναι τα παρεμβατικά προνόμια που θέλει»

Σχετικά με το πως βλέπει τις προτεραιότητες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης στην περιοχή μας ο κ.Κοτζιάς εξέφρασε την άποψη ότι «η αμερικανική διοίκηση αναζητεί τους δρόμους με τους οποίους θα αναβαθμιστεί ο ρόλος και η σημασία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής σε συνεργασία, με διαφορετικό τρόπο από ό,τι στο παρελθόν πιο εντατικά και ισότιμα, με κράτη με τα οποία έχουν φιλικές σχέσεις». Ενώ σε ερώτηση σχετικά με τη στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την άποψη ότι «θα συνεχίσει να υπάρχει και ίσως να είναι και πιο μεγάλη».

Αναφορικά με την αντιπαράθεση της Τουρκίας με χώρες της Ευρώπης επανέλαβε ότι «η Τουρκία εξάγει τη νευρικότητάς της», επισημαίνοντας ότι «ίσως ορισμένοι κύκλοι της Τουρκίας να θεωρούν ότι μια τέτοια σύγκρουση στα λόγια να βοηθά την προεκλογική καμπάνια του κ. Ερντογάν». Σχετικά με το ποια είναι η θέση της Ελλάδας σε σχέση με πιθανές επισκέψεις Τούρκων πολιτικών στη χώρα μας πριν από το τουρκικό δημοψήφισμα ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι «η θέση του υπουργού Εξωτερικών είναι ότι δεν μιλάει πριν του τεθούν συγκεκριμένα αιτήματα και διαδικασίες».

Ο κ. Κοτζιάς στην ενημέρωση των δημοσιογράφων δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε στην αμερικανική πρωτεύουσα. «Η διήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ ήταν πολύ πετυχημένη» είπε, για να συμπληρώσει: «Συναντήσαμε τον υπουργό Εξωτερικών, συναντήσαμε τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, καθώς και την αναπληρώτριά του, είδαμε τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου και μια σειρά από άλλα στελέχη που ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική, είχαμε συναντήσεις με γερουσιαστές καθώς και με δημοσιογραφικά team, θα έλεγα το πιο ενδιαφέρον ήτανε σήμερα το πρωί με το Reuters».

Πράγματι, πριν από την συνάντησή του με τον κ. Μακμάστερ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Γερουσιαστή, του Δημοκρατικού Κόμματος Κρις Βαν Χόλεν, κατά την οποία συζητήθηκαν το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, το Κυπριακό αλλά και θέματα ανατολικής Μεσογείου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διμερή συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ και η συνεργασία σε θέματα ασφαλείας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, ο κ. Κοτζιάς είχε συναντηθεί επίσης και με τον γερουσιαστή του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπομπ Μενέντεζ στον οποίο εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την υποστήριξή του σε σειρά εθνικών θεμάτων. Υπογράμμισε δε τον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και το πώς η χώρα με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, συμβάλλει στη σταθερότητα όλης της περιοχής σε μία ιδιαίτερα εύθραυστη γεωπολιτική συγκυρία. Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν επίσης σε θέματα οικονομίας, στον ρόλο του ΔΝΤ αλλά και στο Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, αλλά και ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας και της Ανατολικής Μεσογείου.
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν όμως και η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον γερουσιαστή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ρον Τζόνσον, πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας και Κυβερνητικών Υποθέσεων και της Υποεπιτροπής για την Ευρώπη και τη Συνεργασία για την Περιφερειακή Ασφάλεια (Chairman of the Homeland Security and Governmental Affairs Committee & the Subcommittee on Europe & Regional Security Cooperation), με τον οποίο συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, το ζήτημα του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, η διμερής συνεργασία Ελλάδας - Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και η σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αμερικής.
Επίσης, την Τρίτη,  ο κ. Κοτζιάς είχε συναντήσεις με ομογενειακές οργανώσεις όπου και τέθηκαν τα ζητήματα της συνεργασίας και του συντονισμού για την καλύτερη προβολή των ελληνικών θέσεων αλλά και η συνεργασία με άλλα lobby. Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους ομογενείς για τις επαφές που είχε με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, αλλά και τις επαφές γενικότερα της ελληνικής κυβέρνησης με την αμερικανική ενώ τέλος, συμφωνήθηκαν βήματα καλύτερης συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ομογενειακών οργανώσεων.

Shtyrja e zgjedhjeve, skenari më i mundshëm




Kriza politike që po konsumohet në trekëndëshin e tre qendrave të pushtetit me shumë gjasë do të shkojë drejt një zgjidhje që nuk do të cënojë egon e asnjë prej palëve dhe do të tejkalojë afatet Kushtetuese, çka do të thotë skenari më i mundshëm për daljen nga kjo situatë është ai i shtyrjes së datës së zgjedhjeve të dekretuara nga presidenti më 18 Qershor.

Vendimi i opozitës për të thirrur qytetarët në një rezistencë paqësore me ultimatumin për qeveri teknike nuk gjeti mbështetje të gjerë popullore dhe kësisoj as trajtimin me seriozitet nga qeveria, e cila megjithatë po ekspozohet tek partnerët për injorimin ndaj kërkesave të opozitës, përveç raporteve që ekzekutivi ka  me inkriminimin e parlamentit dhe pushtetit vendor.

Shqipëria ka plot probleme dhe arsye për të protestuar dhe kjo  mban në këmbë një protestë partiake për zgjedhje të lira e të ndershme që paradoksalisht udhëhiqet nga Sali Berisha, person që në raport me votën ka rekorde shumë problematike.

Tensioni mbetet lart në qendrat e pushtetit, (Berisha-Meta-Rama) paçka se Lulzim Basha u përpoq ta përcillte edhe poshtë, duke kërkuar nga qytetarët të reagojnë dhunshëm ndaj funksionarëve publikë.
Retorika ka kaluar tashmë në kërcënime personale, ku flitet për dosje të dorëzuar për Ilir Metën në ambasadën amerikane, video të pushtetarëve socialistë në hotelin Santa Quaranta të Kelmend Balilit.

 "Vetëm për CEZ-in ke 35 vjet burg. Edvin, i ke ditët e numëruara! Më mirë dorëzohu, më mirë prano qeveri teknike, hapi rrugë vendit dhe të ecim përpara. Lëri përpjekjet. Ti je peng i krimit. A e dëgjuat akuzat që i bëri Saimir Tahirit të nesërmen? Tek Balili tha Tahiri, nuk jam i filmuar unë, por je ti Edi Rama, dhe absolutisht është e vërtetë"-tha dje Sali Berisha nga çadra e opozitës.

Rezistenca politike e PD-së po shoqërohet edhe me djegien e etapave për t'u regjistruar në zgjedhjet e 18 Qershorit, të cilat praktikisht janë të pamundur a të zhvillohen në atë datë, pasi procesi po "sabotohet". Nga njëra anë opozita nuk ka regjistruar Komisionerit e KZAZ-ve brenda afatit kushtetues të 6 Marsit dhe me gjasë partitë e saj nuk regjistrohen as si subjekte në garë.

18 Qershor u jep fund  edhe  alibive të mazhorancës për respektimin e kontratës me shqiptarët, çka krijon terrenin për një marrëveshje politike që do të vendosë shtyrjen e datës së zgjedhjeve dhe krijimin e një qeverie teknike që do të administrojnë zgjedhjet.

Respublica.al



Βορεα Ελληνικα σηνορα Αλβανια, ΦΥΡΟΜ: Σε επιφυλακή 2 ωρών ειδική μονάδα

Image result for γρεεκ σπεψιαλ φορψεσ

Συναγερμός στα σύνορα με τα Σκόπια.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Έθνος” πως η ειδική μονάδα του Στρατού, η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, μια εκ των κορυφαίων μονάδων της χώρας έχει λάβει εντολή επιφυλακής.

Συγκεκριμένα οι εντολές λένε ότι πρέπει εντός δύο ωρών να είναι σε θέση να κινηθούν οι Ειδικές Δυνάμεις ενώ εντός έξι ωρών θα πρέπει να είναι σε θέση να κινηθούν τα άρματα μάχης.

Η συγκεκριμένη μονάδα ήταν αυτή που έκανε διαρκείς ασκήσεις τόνωσης και του ηθικού των ακριτών στα σύνορα κατά τη διάρκεια της έντασης λόγω του προσφυγικού στην περιοχή.

Ανάλογες είναι οι εντολές που έχουν λάβει στο σύνολό τους οι μονάδες του Στρατού στις περιοχές Κοζάνης και Φλώρινας, αλλά και οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Στα Σκόπια οι εντάσεις είναι καθημερινές. Το εθνικιστικό κόμμα του Γκρουέφσκι αν και ήρθε πρώτο στις εκλογές δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση ενώ ο πρόεδρος της χώρας δεν επέτρεψε τον σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή των τριών κομμάτων των αλβανόφωνων των Σκοπίων.

Η ένταση μεταξύ σλαβόφωνων και αλβανόφωνων βρίσκεται και πάλι σε κορύφωση και πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν προσπάθεια αποσταθεροποίησης στην περιοχή.

 E-Daily.gr

The impact of Soros / US senators seek probe embassy in Tirana


http://www.hashtag.al/wp-content/uploads/2017/03/1-a9afabc56a.jpg


For the US embassy officials in Tirana can launch an investigation about how the funds are used and what attitudes are maintained against political parties.

Six US senators signed a letter to Secretary of the State, Rex Tillerson, urging an investigation of funds which is funded for the Justice Reform project and the impact of Soros in the US embassy in Tirana.

The letter starts with concern for FYROM to pass later in Albania, noting that judicial reform is financed by Soros and aims to capture the judicial reform.

In their letter the senators pointed to Albania and to influence American mission may have been in judicial reform, the Soros funding from USAID.

Senators raise concern that justice reforms could give Prime Minister Rama full impact on justice. Senators go further, saying Albania's stability is put at risk.

 A core group of senators has urged the secretary-elect of the State Rex Tillerson begin immediately investigation efforts of the Obama administration to influence the elections of other countries by sending funds to American taxpayers to 'activists extreme and sometimes violent' .

Lawmakers have discovered conversations with foreign diplomats who described the Obama administration's political bargains, including the use of taxpayers' money to fund leftist groups in FYROM, Albania, Latin America and Africa.

A part of State Department money went to organizations supported by billionaire George Soros, according to the letter sent days earlier by Republican lawmakers.

10,000+ arsenal of weapons intended for terrorists seized by Europol


10,000+ arsenal of weapons intended for terrorists seized by Europol (VIDEO, PHOTOS)


More than 10,000 assault rifles, 400 howitzers, shells, grenades, and anti-aerial machine guns — likely intended for sale to terrorists and criminals — have been seized in a joint raid by Spanish police and Europol.

Video footage released by Europol on Tuesday shows the massive cache of weapons, which the Spanish National Police seized in Bilbao, Cantabria and Gerona in January as part of operation Portu, which was supported by Europol. The haul was so great it took weeks to catalogue.


The European policing agency said in a statement that there was a "significant risk" of the weapons "being acquired by organised crime groups and terrorists."


The investigation stemmed from the weapons used in the terrorist attack on a Jewish museum in Brussels in 2014.

READ MORE: At least 3 dead in shooting near Jewish Museum in Brussels

“Due to their characteristics, their calibre and their readiness for reactivation, the seized weapons had an easy journey in the black market and posed a significant risk of being acquired by organised crime groups and terrorists,” Europol said.


The stash contained deactivated firearms which were largely purchased legally, and were later reactivated. Firearms found at the scene were ready to be repaired and transformed back into working weapons.


Huge firearms depot seized during operation Portu with Spanish @policia now revealed https://www.europol.europa.eu/newsroom/news/huge-firearms-depot-seized-during-operation-portu-now-revealed … #firearms #EU #arms

Five people have been arrested and €80,000 ($85,000) seized along with the weapons, Spanish police reported.

The crime group was using a sports shop as a front for its illegal firearms distribution center. A workshop used to reactivate the firearms was also discovered, as well as equipment to create forged certificates of reactivation.


Tuesday, March 14, 2017

Brother of KLA commander shot ex-Yugoslav communist leader

(Screen capture)
Azem Vllasi - a lawyer and political analyst from Kosovo and former "Tito's youth" - has been shot from a firearm and wounded.

Beta 

The incident happened near his house in Pristina on Monday morning.

In the former Yugoslavia, ruled by Josip Broz Tito, Vllasi chaired the League of Communist Youth of Yugoslavia, and later became president of the League of Communists of Kosovo.

According to the public broadcaster in Kosovo, RTK, Vllasi, who has been taken to the hospital, was shot in the arm and is not in a life-threatening condition.

Late on Monday, the media in Pristina said that the attacker, Murat Jashari, was arrested, and that he admitted to shooting Vllasi. Another person was arrested for helping him.

RTS reported, citing Albanian language newspaper Gazeta Express, that Jashari, the brother of a former local KLA commander Ismet Jashari, aka "Commander Kumanovo", said his motive was "an event from the 1980s."

Jashari also reportedly said that he would also shoot "Kosovo PM Isa Mustafa and President Hashim Thaci."

Vllasi's wife Nadira Avdic-Vllasi told Beta earlier on Monday that her husband was shot in the shoulder and that the wound is not life-threatening.

"A person came to us this morning who asked to be represented by Azem in some case. Azem said that he was not working on these cases and after that, as I was able to notice, there was some pushing, and then a shot was heard. Azem was wounded in the shoulder," she said.

In a statement for Radio Free Europe made before the arrest, Vllasi said he was attacked by "a hired assassin," and recounted the incident:

"Somebody rang the door before eight o'clock. I came out. Some guy, sort of confused, held some papers. He said he had some property-related problem. I said I don't do those and that he should go to the neighboring street to see another (lawyer). Whether he came from Germany or was sent by someone, I don't know. I went in to write down the number on a piece of paper and give it to him. When I came out, he charged both me and the door, with a pistol and a silencer, obviously prepared, shot me in the shoulder and ran way. Judging by all the characteristics, this was a hired assassin."

Vllasi then said that he "has no problems based on his work as a lawyer, and never had any" and that his family "has no problems or quarrels with anyone."

"I don't know what to think and I don't want to guess. The investigation will show its own," he concluded.

he country's resources to Soros owned companies.

DUI's Ali Ahmeti secretly met with Albania's Defense Minister in Struga


Sunday, 12 March 2017

MINA

DUI's Ali Ahmeti has secretly met with Albania's DM Mimi Kodeli in Struga, two days after Ivanov stated he would not give the mandate to Zaev.

The goal of the meeting was for Kodeli to give instructions to Ahmeti how to proceed. We find an agreement was struck to prevent the Macedonian president from doing his job as guaranteed by the Constitution through completing a Parliamentary session where former terrorist Talat Xhaferi would be elected as president of Parliament.

This way, every emergency session in the country would have to be approved through Parliament which in our case will have an anti-Macedonian majority (SDS,DUI,BESA). Before Parliament is approved, such decisions fall on president Ivanov, through Constitutional acts 124 and 127.

The next step is to create a Government without a mandate and approval by the president, automatically making former terrorist Xhaferi in charge of the country. By default, the SDS will take over the police which will use arms to supress any sort of protest.

Should the current Parliament president Trajko Veljanovski  and the VMRO-DPMNE green light the start and continuation of such Parliament session, it means that the fake patriotic leadership in VMRO-DPMNE is in on it from the very begining and will stab Ivanov in the back.

The president, but most of all, the people can prevent the start of such Parliament session where a terrorist would be put in charge of the country.

Ahmeti's secret meeting with Albania's DM and their agenda against Macedonia constitutes a major treason, however treason does not appear to be a chargeable offense in Macedonia, at least not while Emil Dimitriev is the Prime Minister.

Update on the rapidly changing landscape in Albania: The country's Police Chief Saimir Tahiri has resigned, and on Monday the same is expected from the DM Mimi Kodheli. Her mission to Macedonia was ordered by rogue elements in the CIA and George Soros who have complete comtrol of Albania and is keen on control over Macedonia. Albania has upcoming elections in early June. The opposition has long boycotted Parliament stating Edi Rama is under control of the "Umbrella" and was working against national interests. The opposition claims the announced resignations of Kodheli and eight other ministers were also advised by the "Umbrella". They have also accused Rama of drug trafficking, massive corruption and giving up t

Ένα βήμα πριν τον εμφύλιο πόλεμο τα Σκόπια – Ο Νίκολα Γκρουέφσκι δημιούργησε παραστρατιωτικές ομάδες – Καταιγιστικές εξελίξεις





Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Free Press» πιστοποιείται η προετοιμασία από την πλευρά του Νίκολα Γκρουέφσκι του σχηματισμού παραστρατιωτικών ομάδων οι οποίες θα αντιπαρατεθούν εναντίον του σοσιαλιστικού κόμματος  SDSM και του αλβανικού DUI που θέλουν  να σχηματίσουν κυβέρνηση.


Το σκοπιανό Σύνταγμα δεν επιτρέπει στον Πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ να συντάξει χωρίς κανένα πρόσχημα δύναμη στρατοχωροφυλακής , η οποία  έχει συνδεθεί με στάδιο  προετοιμασίας εμφύλιας σύγκρουσης στην χώρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχουν πολλές και έντονες φήμες  ότι ήδη διενεργείται αυτό το λίαν επικίνδυνο να σενάριο, ενώ οι πρώτοι νεοσύλλεκτοι  διαθέτουν ειδικές  κάρτες με την ένδειξη των αρχικών του κόμματος του Γκρουέφσκι,  VMRO-DPMNE. Ο Ζάεφ από την πλευρά του έχει ανησυχήσει σφόδρα με αυτό το ενδεχόμενο.


 « Ο Ζόραν Ζάεφ για να  ξεφύγει από την ποινική ευθύνη για το έγκλημα που θέλει να στην χώρα , δεν έχει άλλο τρόπο, παρά να διασπείρει ψευδείς ειδήσεις  με στόχο την κερδοσκοπία.

Αξιολογώντας  τις πληροφορίες που έχει  από το SDSM, και συνδέοντας τις τελευταίες ημέρες την δράση της ειδικής δύναμης «ΑΛΦΑ» στη Μπίτολα με την ρίψη βομβών  μολότοφ, δείχνει με  το δάχτυλο προς το VMRO-DPMNE» , δήλωσε ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE, Ίβο Κοτέβσκι, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΑ.

Ο Μπλαγκόια Μαρκόβσκι, ειδικός σε θέματα ασφαλείας δηλώνει ότι ο καθένας που εμπλέκεται σε τέτοιους σχηματισμούς, θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Σε άρθρο με τίτλο (Σε πολεμική ετοιμότητα τέθηκε ο Στρατός των Σκοπίων – Διορία 10 ημέρες και μετά εμφύλιος πόλεμος ), αναφέραμε ότι  ο Σκοπιανός πρόεδρος Γκεόργκι Ιβάνοφ μίλησε περί ύψιστης ετοιμότητας των σκοπιανών ενόπλων δυνάμεων για την  προστασία , την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ», ενόψει των απειλών των Αλβανών για εμφύλιο πόλεμο μέσα στην χώρα σε μια επανάληψη του 2001 , μετά την διορία 10 ημερών που έχει δοθεί για το σχηματισμό κυβέρνησης .


 Πρόκειται για καταιγιστικές εξελίξεις , οι οποίες λαμβάνουν χώρα στα γειτονικά Σκόπια λόγω του αδιεξόδου των προσπαθειών να σχηματιστεί κυβέρνηση υπό τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ζ.Ζάεφ , εν μέσω απειλών από ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ .

Την ίδια στιγμή ο φιλοδυτικός ηγέτης της αντιπολίτευσης με προτροπή της δύσης,  που επεμβαίνει απροκάλυπτα στην χώρα,  δίνει 10 ημέρες προθεσμία στον πρόεδρο Γ.Ιβανόφ , και μετά θα επέλθει το χάος και ο εμφύλιος πόλεμος.


Έρχεται σύρραξη στην ΠΓΔΜ με όλα τα δεδομένα να το «φωνάζουν» πλέον, για αυτό και απαιτείται η σχετική αναδιάταξη των ελληνικών δυνάμεων και προς Βορρά ελέω εξελίξεων στο κρατίδιο αυτό.

Pentapostagma

A FYROM breakdown gets Europe’s attention


Image result for fyrom
Tensions with the country’s Albanian politicians could deteriorate into conflict

The Economist



IN NORMAL times, the world tends to ignore FYROM and its 2m people, a quarter of them ethnic Albanian. But the world is not ignoring FYROM now. Western politicians are rushing to Skopje, Russia is issuing warnings and Serbian newspapers proclaim that war is coming. “Geopolitical relevance is returning to the Balkans,” laments Veton Latifi, an analyst.

The Macedonian crisis started with a coalition dispute. To preserve ethnic peace, governments consist of the winning FYROM party and an Albanian one. Elections last December gave the incumbent FYROM party, the nationalist VMRO, a slight edge. But after talks with the VMRO failed, the leading Albanian party, headed by Ali Ahmeti, opted for the Social Democrats. On March 1st Macedonia’s president refused to ask the Social Democrats to form a government, saying Albanian demands would “destroy” the country. The Social Democrats called it a “coup”.


Every weekday since, thousands of Slav Macedonians have demonstrated in support of the president. The European Union’s foreign-policy chief, Federica Mogherini, along with the head of NATO and America’s State Department, have pleaded with him to reverse his decision. VMRO has staunchly supported joining NATO, but in this crisis it is backed by Russia.

At a deeper level, the conflict goes back to 2015, when the Social Democrats began releasing tapes of conversations (tapped by the intelligence services) which implicated Nikola Gruevski, the VMRO prime minister at the time, in corruption. Under EU auspices, a special prosecution office was set up, but VMRO now claims it is packed with Social Democrats. Lately VMRO supporters have accused George Soros, a philanthropist named in many potty conspiracy theories, of plotting against them. Ms Mogherini has been attacked in the press as a “fascistic Sorosoid bimbo”. American congressmen sympathetic to VMRO have attacked the American ambassador to FYROM as a tool of Mr Soros.


At the centre of the crisis is Mr Ahmeti, a former guerrilla leader. Sharing power with Mr Gruevski since 2008 cost him support. He says Mr Gruevski would not agree to extend the mandate of the special prosecutor investigating him. Meanwhile, Albanian parties asked the government to keep its agreement to widen the use of Albanian as an official language.

According to Radmila Sekerinska, deputy head of the Social Democrats, Mr Gruevski instigated the crisis when he realised that he might lose power, which would leave him exposed to the special prosecutor investigating him. Not so, says Nikola Poposki, Macedonia’s foreign minister and a VMRO official. The Albanian language demand accepted by the Social Democrats “endangers the unity and sovereignty of FYROM”, he says.

Mr Ahmeti warns against turning the crisis from a political one into an ethnic one, saying he has a tough job keeping his side’s own nationalist radicals in check. He disclaims any plans for a Greater Albania. Russia, he says, is stirring the Balkan pot; the best way out is to accelerate FYROM’s accession to the EU and NATO. Good luck with that.

Monday, March 13, 2017

Με χάρτης βόρειους γείτονες, Αλβανία & ΠΓΔΜ, ο Κοτζιάς στον ΥΠΕΞ του Τραμπ





«Η Ελλάδα, η αρχαιότερη δημοκρατία, είναι σταθερή σύμμαχος και φίλη ΗΠΑ, στο πλευρό της σε όλους τους μεγάλους πολέμους και αντιπαραθέσεις και πάντα μαζί με ΗΠΑ σε όλους τους αγώνες υπέρ της ελευθερίας».

Αυτό ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στη βούληση συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με την νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά και στη σημασία ύπαρξης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας που ελληνική Κυβέρνηση άνοιξε με επιτελείο Trump πριν καν αυτός εκλεγεί.


 Ο Έλληνας ΥΠΕΞ παρουσίασε στον Τίλερσον χάρτη που είχε μαζί του, ο οποίος παρουσίαζε τη θέση της Ελλάδας εντός του περιφερειακού τριγώνου αστάθειας, αλλά και το ρόλο της χώρας μας ως πόλου σταθερότητας.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και ρωτούσε επιπρόσθετες πληροφορίες επί του χάρτου, ενώ ζήτησε μάθει και για τις σχέσεις Ελλάδας με γείτονές της.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στη θετική ατζέντα συνεργασιών που Ελλάδα προωθεί στην περιοχή. Ειδικότερα, μίλησε για τις 4μερείς πρωτοβουλίες με τους βόρειους γείτονες (πΓΔΜ, Αλβανία, Βουλγαρία) και βαλκανικά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης(Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία, Ελλάδα), αλλά και τις τριμερείς πρωτοβουλίες συνεργασίας με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, από κοινού με Κύπρο (τριμερείς με Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανο, Παλαιστίνη).

Λινκ

Σκόπια: «Απαράδεκτες οι δηλώσεις της Μεσίλα Ντόντα για πόλεμο»





Η Μεσίλα Ντόντα (α) σε δηλώσεις της απείλησε με πόλεμο μεταξύ Αλβανίας και Σκοπίων επισκεπτόμενη τη μικρή πόλη Επισκοπή (Peshkopi) στη βορειοανατολική Αλβανία


Μάρτιος 13, 2017. 22:33

Σκόπια. Echedoros

Ο σλαβικός σύλλογος ‘Ίλιντεν’ στα Τίρανα,  καταδίκασε, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του,  τις δηλώσεις  της Μεσίλα Ντόντα, βουλευτής του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων (Κόμμα Δικαιοσύνης, Ενσωμάτωσης και Ενότητας- PDIU), για τις απειλές που ξεστόμισε για πόλεμο με τα Σκόπια από την πόλη Επισκοπή.

Ο σύλλογος επισημαίνει ότι πρόκειται για ‘απολίτιστες ενέργειες που δεν έχουν καμία θέση στο έδαφος της Ευρώπης» και προσθέτει ότι «πρέπει να συνεργασθούμε και να έχουμε θάρρος για να οικοδομήσουμε φιλικές και ειλικρινείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

«Στα Βαλκάνια δεν πρέπει να δημιουργούνται αισθήματα μίσους και ξενοφοβίας μεταξύ των εθνών», καταλήγει η ανακοίνωση του σλαβικού συλλόγου των Τιράνων, σύμφωνα με το Sitel.

Συνάντηση Ν.Κοτζιά με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ – Αναλυτικά οι δηλώσεις






Pentapostagma

Τα ελληνοτουρκικά βρέθηκαν, όπως αναμενόταν, στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον, στην Ουάσινγκτον.

Όπως ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης, «μίλησα για την τουρκική νευρικότητα. Νομίζω ότι η Τουρκία προσπαθεί να μεταφέρει τη νευρικότητά της σε τρίτες χώρες».

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι επί τάπητος τέθηκαν τα ζητήματα σταθερότητας και ασφάλειας, αλλά και ενεργειακά πρότζεκτ. «Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε κέντρο μεταφοράς ενέργειας» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κοτζιάς.



Ο ίδιος ανέφερε πως είπε στον κ. Τίλερσον ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα να υπάρχει ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Κατά τη συνάντηση, οι δύο ΥΠΕΞ αναφερθήκαν εξάλλου στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και στις σχέσεις της Ελλάδας με τις δύο χώρες.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Κοτζιά:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Υπουργέ, πως πήγε η συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό σας;



Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν έκανα στον κ. Tillerson μία ενημέρωση με την παραδοσιακή έννοια. Περισσότερο ήθελε την ανάλυσή μας για την περιοχή, για το πώς μπορεί να υπάρξει σταθερότητα και ασφάλεια, ποιες δυνάμεις κινούνται και με ποιον τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα…..;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, όχι, στο ρόλο της Ελλάδας, τα ζητήματα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, τις γεωστρατηγικές μετακινήσεις που γίνονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως προς την Τουρκία;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αναφέρθηκα και σ’ αυτήν και εξήγησα και τον γνωστό μου όρο περί τουρκικής νευρικότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως αντέδρασε;



Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι άκουγε με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας έθεσε καθόλου ζήτημα για τη Σούδα….;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, δεν είχαμε τέτοια συζήτηση για επιμέρους ζητήματα ή επιμέρους ερωτήματα. Περισσότερο άκουσε. Κάτι το οποίο είναι και γνωστό: περισσότερο αυτή την περίοδο ακούει. Άκουσε τις δικές μας σκέψεις για το τι πρέπει να γίνει ώστε να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή. Επίσης, του εξήγησα τη θέση μας, ότι για να υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει να διασφαλίζουμε τη ζωή των ανθρώπων, τονίζοντας κατ’ επέκταση και τη σημασία που έχει για μας η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Επίσης, του περιέγραψα όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που έχουμε προωθήσει στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, για τις τριμερείς συνεργασίες, το πνεύμα της Ρόδου, κ.ο.κ..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για το Κυπριακό;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν με ρώτησε για το Κυπριακό και δεν κάναμε ανάλυση για το Κυπριακό. Νομίζω ότι είναι ένα θέμα που θα το συζητήσω περισσότερο με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τέθηκε κάτι για το ζήτημα της οικονομίας ή περιμένουν να το θέσετε αύριο;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, δεν τέθηκε το ζήτημα της οικονομίας. Αυτό που εγώ θέλω να θέσω είναι η ανάγκη να υπάρξουν οι επαφές και οι συναντήσεις ανάμεσα στους αρμόδιους Υπουργούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την ενέργεια έγινε κάποια συζήτηση;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Εξήγησα τα ενεργειακά projects που υπάρχουν στην περιοχή. Νομίζω ότι τα γνωρίζει καλύτερα και από μένα, αλλά αναφέρθηκα στο πως τα βλέπουμε εμείς και στην σημασία που έχει για τους Έλληνες το να εξελιχθεί η Ελλάδα σε ένα κέντρο μεταφοράς διαφόρων μορφών ενέργειας. Παράλληλα, αναφέρθηκα και σε άλλα projects, όπως η δημιουργία οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων, δικτύων σταθερότητας στην περιοχή. Τα δίκτυα της ενέργειας, των σιδηροδρόμων, της συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, εξήγησα ότι είναι πριν από όλα, δίκτυα σταθερότητας και μετά παραγωγής οικονομικών κερδών για εμάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα αυτό που μας λέτε είναι ότι σε γενικές γραμμές άκουσαν αυτά που είχατε να πείτε.

ΥΠΕΞ ΚΟΤΖΙΑΣ: Μου έθεσε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Έκανε και στο τέλος ένα ενδιαφέρον σχόλιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για βαλκάνια μιλήσατε, για τα Σκόπια;

ΥΠΕΞ ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, για Σκόπια ειδικότερα όχι, αλλά όταν εξηγούσα τα ζητήματα σταθερότητας στην περιοχή, έκανα αναφορά στην αστάθεια που υπάρχει στους βόρειους γείτονές μας και στην προσπάθειά μας να τους σταθεροποιήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μου επιτρέπετε, αυτός σε τι εστίασε το ενδιαφέρον του;

ΥΠΕΞ ΚΟΤΖΙΑΣ: Αυτός εστίασε το ενδιαφέρον του στο ποιες είναι οι δυνάμεις που αποσταθεροποιούν την περιοχή κατά την γνώμη μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ποιες είναι;

ΥΠΕΞ ΚΟΤΖΙΑΣ: Αυτά είναι για εξετάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε σχέση με Ισραήλ και Αίγυπτο;

ΥΠΕΞ ΚΟΤΖΙΑΣ: Αναφερθήκαμε στις ιδιαίτερα καλές και εντατικές συνεργασίες που έχουμε μαζί τους και φαντάζομαι ότι αυτό το άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον. Πρέπει να σας πω ότι μετά από μας είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας με τον οποίο είχα και μια αρκετά ενδιαφέρουσα συζήτηση στο ενδιάμεσο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν άπτεται της συνάντησης, αλλά θέλετε να σχολιάσετε αυτά που γίνονται στην Ευρώπη με την Ολλανδία και την Τουρκία;

ΥΠΕΞ ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι η Τουρκία προσπαθεί να μεταφέρει την νευρικότητά της σε τρίτες χώρες. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ.

Εθνος: H Ελλάδα στις συμπληγάδες του... γειτονικού εθνικισμού

Καθώς αναδεικνύεται η διπλή ταυτότητα «Αλβανών και Σλαβομακεδόνων», ακόμη και η επιβίωση της ΠΓΔΜ κρέμεται από μια κλωστή. Στη φωτογραφία ο Αλβανός πρωθυπουργός ενώ συναντά στα Τίρανα τους ηγέτες των

ΕΣΤΙΕΣ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΙΡΑΝΑ ΚΑΙ ΑΓΚΥΡΑ

Στα Βαλκάνια ο αλβανικός εθνικισμός και ο αλυτρωτισμός αναδεικνύονται σε μόνιμη πλέον απειλή αποσταθεροποίησης και ανάφλεξης, καθώς, μετά τις γνωστές κινήσεις της κυβέρνησης Ράμα εναντίον της Ελλάδας, τα Τίρανα δοκιμάζουν τώρα τις αντοχές της ΠΓΔΜ, ενώ ταυτόχρονα στρέφονται και προς τη Σερβία θέλοντας να χρησιμοποιήσουν την αλβανική μειονότητα στην κοιλάδα του Πρέσεβο ως μοχλό πίεσης προς το Βελιγράδι.

ΕΘΝΟΣ

Μετά τις κινήσεις εναντίον της Ελλάδας, η κυβέρνηση Ράμα δοκιμάζει τις αντοχές της ΠΓΔΜ, ενώ χρησιμοποιεί την αλβανική μειονότητα ως μοχλό πίεσης και προς το Βελιγράδι.

 Μετά τις κινήσεις εναντίον της Ελλάδας, η κυβέρνηση Ράμα δοκιμάζει τις αντοχές της ΠΓΔΜ, ενώ χρησιμοποιεί την αλβανική μειονότητα ως μοχλό πίεσης και προς το Βελιγράδι.
Και συγχρόνως στο Κόσοβο ο αλβανικός εθνικισμός, αποθρασυμένος από την ανοχή που επεδείκνυε μέχρι τώρα η Δύση, προαναγγέλλει τη μετατροπή των αστυνομικών δυνάμεων σε τακτικό στρατό, κάτι που αποτελεί casus belli για τη σερβική μειονότητα αλλά και το Βελιγράδι.
Καθώς ο αλβανικός εθνικισμός εμφανίζεται να έχει και πάλι τη στήριξη της Δύσης, προκαλεί ανάδρομες αντιδράσεις, και η Μόσχα με τις παρεμβάσεις της περασμένης εβδομάδας για τις εξελίξεις στα Σκόπια επιχειρεί, καταγγέλλοντας την πολιτική της «Μεγάλης Αλβανίας», να επιστρέψει στην περιοχή που παραδοσιακά είχε παρουσία, τα Βαλκάνια, προσφέροντας προστασία τόσο στο Βελιγράδι όσο και στον Ν. Γκρουέφσκι στην ΠΓΔΜ.
Η σταθερότητα αλλά και αυτή ακόμη η επιβίωση της ΠΓΔΜ κρέμεται από μία κλωστή, και στην κατάσταση αυτή οδηγήθηκε από τις μεθοδεύσεις του αλβανικού εθνικισμού που «επένδυσε» στη σύγκρουση με τον «μακεδονικό» εθνικισμό του Νίκολα Γκρουέφσκι.
Εμπλοκή
Ο φανατισμός του κ. Γκρούεφσκι δεν του επέτρεψε να προχωρήσει σε έναν συμβιβασμό με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας, που θα κέρδιζε ο ίδιος, ως συστατικό, τον όρο «Μακεδονία». Τώρα είναι αντιμέτωπος ο ίδιος αλλά και η χώρα με μια αντιπαράθεση που θέτει σε πλήρη αμφισβήτηση τη «μακεδονική» ταυτότητα, καθώς αναδεικνύεται η διπλή διεθνοτική ταυτότητα «Αλβανών και Σλαβομακεδονων», η οποία όμως θα πρέπει να αποτυπωθεί όχι μόνο σε επίπεδο συμβόλων και επίσημης γλώσσας, αλλά και στην ονομασία της χώρας.Εάν δεν βρεθεί η χρυσή τομή σε αυτό το δύσκολο ερώτημα, τότε θα κινδυνεύσει ακόμη και η ίδια η επιβίωση της ΠΓΔΜ.
Τα μηνύματα είναι αρνητικά. Στα Σκόπια η Κεντρική Επιτροπή του VMRO-DPMNE αποφάσισε να αντισταθεί σε κάθε προσπάθεια «επαναπροσδιορισμού της Μακεδονίας ως διεθνοτικού κράτους» και επιμένει να στηρίζει ως μοναδική διέξοδο την προσφυγή σε νέες εκλογές. Το αδιέξοδο κορυφώνεται, καθώς το SDSM και τα αλβανικά κόμματα δηλώνουν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο παράκαμψης της συνταγματικής τάξης και της ανάληψης της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο, Γκιόργκι Ιβάνοφ, και σχηματισμό κυβέρνησης με βάση τα στοιχεία των αποτελεσμάτων των εκλογών του Δεκεμβρίου. Μία τέτοια εξέλιξη είναι προφανές ότι θα οδηγήσει σε σύγκρουση στο εσωτερικό της χώρας με απρόβλεπτες διαστάσεις.
Καθώς αναδεικνύεται η διπλή ταυτότητα «Αλβανών και Σλαβομακεδόνων», ακόμη και η επιβίωση της ΠΓΔΜ κρέμεται από μια κλωστή. Στη φωτογραφία ο Αλβανός πρωθυπουργός ενώ συναντά στα Τίρανα τους ηγέτες των αλβανικών κομμάτων μετά τις εκλογές στα Σκόπια.

Καθώς αναδεικνύεται η διπλή ταυτότητα «Αλβανών και Σλαβομακεδόνων», ακόμη και η επιβίωση της ΠΓΔΜ κρέμεται από μια κλωστή. Στη φωτογραφία ο Αλβανός πρωθυπουργός ενώ συναντά στα Τίρανα τους ηγέτες των
Η Αλβανία επίσης, βρήκε μία ακόμη ευκαιρία να προκαλέσει και το Βελιγράδι, καθώς την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι, πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψη Αλβανού προέδρου στη Σερβία μετά από 69 χρόνια, επιλέγοντας όμως να επισκεφθεί τη Νότιο Σερβία, τις κοινότητες Πρέσεβο και Μπουγιάνοβατς όπου κατοικεί η αλβανική μειονότητα, αποδεχόμενος πρόσκληση του τοπικού Αλβανού δημάρχου και χωρίς να έχει καμία επαφή με Σέρβους κρατικούς αξιωματούχους.
Συμβολισμός
Είναι χαρακτηριστικό ότι η επίσκεψη αυτή συνδυάστηκε με τον εορτασμό στην Αλβανία και σε όλες τις περιοχές που κατοικεί αλβανικό στοιχείο της συμπλήρωσης 130 ετών από τη λειτουργία του πρώτου αλβανικού σχολείου.
Η σχετικά χλιαρή αντίδραση του Βελιγραδίου, πάντως, τροφοδότησε και πάλι τα σενάρια περί συμφωνίας ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Αλβανών, με παραχώρηση στη Σερβία των περιοχών του Βόρειου Κοσόβου όπου κατοικούν Σέρβοι με αντίστοιχη παραχώρηση του Πρέσεβο στους Αλβανούς...
Ομως και στα Τίρανα οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές. Εν μέσω καταγγελιών ότι η κυβέρνηση και συγκεκριμένοι υπουργοί υπό την καθοδήγηση του Ε. Ράμα έχουν θέσει υπό τον έλεγχο τους το εμπόριο ναρκωτικών που τροφοδοτεί αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη την Ελλάδα, η χώρα κινδυνεύει να οδηγηθεί σε πολιτική κρίση.


Bασικό κεφάλαιο στο ισλαμοεθνικιστικό αφήγημα του Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

  Bασικό κεφάλαιο στο ισλαμοεθνικιστικό αφήγημα του Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Ο κ. Ράμα αρνείται να παραιτηθεί ώστε να είναι υπηρεσιακή η κυβέρνηση που θα οδηγήσει στις εκλογές του Ιουνίου. Ηδη η αντιπολίτευση πραγματοποιεί καθημερινές διαδηλώσεις στα Τίρανα και απειλεί να μποϊκοτάρει τις εργασίες της νέας βουλής εάν δεν υπάρξει υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Η Αλβανία «χαράζει» νέα σύνορα στα Βαλκάνια
Αντιμέτωπη με τα πιο δυσοίωνα σενάρια βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς ένα κύμα αποσταθεροποίησης που προκαλούν περιφερειακές αντιπαραθέσεις και η έξαρση εθνικισμών και αλυτρωτισμών στα Βαλκάνια και στα ανατολικά σύνορά της, δημιουργούν εξαιρετικά επικίνδυνες προκλήσεις σε μια στιγμή μάλιστα που τα Μνημόνια πλήττουν την κοινωνική συνοχή, την εθνική αυτοπεποίθηση, αλλά και την αποτρεπτική ισχύ της χώρας.
ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ
Το αλβανικό στοιχείο που είναι συγκεντρωμένο στις δυτικές περιοχές στα σύνορα με την Αλβανία και το Κόσοβο πιθανότατα θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για να επιδιώξει σε πρώτη φάση την αυτονομία εντός της ΠΓΔΜ.
Η Τουρκία εκδίδει NAVTEX για έρευνες στο Αιγαίο σε περιοχές που αφορούν προφανέστατα ελληνική υφαλοκρηπίδα (όπως την περιοχή μεταξύ Θάσου, Λήμνου, Αθω), αλλά και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου.

Η Τουρκία εκδίδει NAVTEX για έρευνες στο Αιγαίο σε περιοχές που αφορούν προφανέστατα ελληνική υφαλοκρηπίδα (όπως την περιοχή μεταξύ Θάσου, Λήμνου, Αθω), αλλά και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και
Η Τουρκία ερευνά γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο
Εχοντας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου έναν όλο και πιο επικίνδυνο γείτονα που ανάγει, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο Μ. Τσαβούσογλου, την «Ελλάδα και το Αιγαίο» σε «εθνική υπόθεση» για την Τουρκία, το σκηνικό στα βόρεια σύνορα της χώρας θυμίζει κινούμενη άμμο. Σε μια στιγμή που ο ρόλος της χώρας μας στα Βαλκάνια λόγω της οικονομικής κρίσης (και της απώλειας των ερεισμάτων στον τραπεζικό τομέα) αλλά και του Μεταναστευτικού έχει περιορισθεί σημαντικά.
Ολο και πιο δύσβατη γίνεται στην Τουρκία η πορεία προς το δημοψήφισμα, ενώ είναι φυσικό να τίθενται ερωτήματα για τη νομιμότητα μιας διαδικασίας η οποία θα εξελιχθεί σε μια χώρα υπό το καθεστώς της έκτακτης ανάγκης, το οποίο παίρνει διαρκείς παρατάσεις από πέρυσι το καλοκαίρι.
Παρότι η δημιουργία εντάσεων στο Αιγαίο έχει και εσωτερικές διαστάσεις, είναι σαφές ότι όποια κι αν είναι η έκβαση του δημοψηφίσματος, δεν θα αλλάξουν πολλά στο Αιγαίο.
Ο κλασικός αναθεωρητισμός του κεμαλικού κατεστημένου έχει βρει το πιο πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί στο ισλαμοεθνικιστικό αφήγημα του νεο-οθωμανισμού του Ταγίπ Ερντογάν, κορυφαία στιγμή της οποίας είναι θα είναι η ανάδειξή του σε απόλυτο ηγεμόνα της Τουρκίας.
Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Πέμπτη, μιλώντας σε διευθυντές τουρκικών εφημερίδων, δήλωσε ότι η Ελλάδα και το Αιγαίο είναι «εθνική υπόθεση» και μετά το δημοψήφισμα όλα τα τουρκικά κόμματα θα κληθούν να συναποφασίσουν την τακτική σε αυτό το ζήτημα.
Στην παρούσα φάση, πάντως, αυτό που φαίνεται να επιδιώκει είναι να μην έχει ενοχλητικά μέτωπα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό θέλει να αποφύγει στέλνοντας το μήνυμα ότι οποιαδήποτε «μονομερής» κίνηση, όπως ερμηνεύει η Τουρκία κάθε προσπάθεια της Ελλάδας για άσκηση των δικαιωμάτων που της προσφέρει το Δίκαιο της Θάλασσας και οι Διεθνείς Συνθήκες, δεν θα μένει αναπάντητη...
Το PIRI REIS
Ηδη το K. PIRI REIS, πάρα τις περιορισμένες δυνατότητές του, πλέει προς την Ανατολική Μεσόγειο σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ ο γαμπρός του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, προανήγγειλε έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο είτε με το BARBAROS είτε με το νέο ερευνητικό σκάφος που έχει ναυπηγηθεί μάλιστα σε τουρκικά ναυπηγεία.
Η Αγκυρα είναι προφανες ότι επιχειρεί να παίξει με τα «νεύρα» της ελληνικής πλευράς και σε αυτό κατατείνει όλος ο σχεδιασμός ασκήσεων αλλά και ερευνών στο Αιγαίο. Σε ένα από ετήσια προγράμματα ερευνών (2017 Yili Ulusal Deniz Arastirma Sefer Plani) που ανακοίνωσε η τουρκική κυβέρνηση στις αρχές Μαρτίου, το Πανεπιστήμιο «9ης Σεπτεμβρίου» της Σμύρνης αναλαμβάνει τη διεξαγωγή ερευνών μέχρι τις 10 Ιουλίου 2017. Η διάταξη του χάρτη των ερευνών, χωρίς να εκτείνεται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, είναι κατανεμημένος έτσι ώστε να εχει συμβολική σημασία η αποτύπωσή του.
Για τις έρευνες που θα διεξαχθούν από το K. PIRI REIS και το DOKUZ EYULUL έχουν επιλεγεί περιοχές που είτε γίνονται σφήνα μεταξύ ελληνικών νησιών είτε αναπτύσσονται σε περιοχές που η Τουρκία αμφισβητεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και επιχειρεί να επιβάλει την πολιτική των «γκρίζων ζωνών».
Η περιοχή c απλώνεται απέναντι από τη νησίδα Παναγιά των Οινουσσών, η D απέναντι από το Φαρμακονήσι, Καλόλιμνο και Ιμια και η E απέναντι στο Γυαλί και τη Στρογγυλή της Νισύρου.
Η αναγγελία ερευνών από το ωκεανογραφικό Cesme ακολούθησε η αναγγελία για έξοδο του K. PIRI REIS στο Αιγαίο και στα «διεθνή ύδατα» της Μεσογείου. Ερευνες που δεν αφορούν συγκεκριμένα την υφαλοκρηπίδα, αλλά τα υπερκείμενα ύδατα και συνεπώς θεωρητικά δεν απαιτείται άδεια από το παράκτιο κράτος, παρά μόνο προηγούμενη γνωστοποίηση της έρευνας.
Χωρίς συντεταγμένες
Ομως το πρόβλημα δημιουργείται όταν η Τουρκία εκδίδει NAVTEX σε περιοχές που αφορούν προφανέστατα ελληνική υφαλοκρηπίδα (όπως την περιοχή μεταξύ Θάσου, Λήμνου, Αθω), αλλά και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου. Πάντως η NAVTEX 289/17 που προανήγγειλε τις έρευνες του K. PIRI REIS δεν είχε συντεταγμένες, κάτι που ερμηνεύεται ως μία ακόμη προσπάθεια να δοκιμασθούν οι αντοχές και τα αντανακλαστικά της Αθήνας, μέχρι τις 18 Μάρτιου οπότε και προβλέπεται η ολοκλήρωση των ερευνών..
Ολο αυτό το σκηνικό πάντως προσφέρει ένα ιδιαίτερα ισχυρό αφήγημα, ώστε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην αυριανή συνάντησή του στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών , Ρεξ Τίλερσον, να προβάλει την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας ως σταθεροποιητικού παράγοντα και σταθερού αξιόπιστου συμμάχου σε αυτή την ταραγμένη περιοχή. Και αυτή η στήριξη να μην αφορά μόνο την αντιμετώπιση της έντασης στο Αιγαίο, αλλά και τη στάση της Ουάσιγκτον στο ΔΝΤ.
Το τρίγωνο της έντασης
Η δημιουργία εντάσεων στο Αιγαίο και η αναμενόμενη επανάληψη (λόγω βελτίωσης του καιρού την άνοιξη) ερευνητικής δραστηριότητας στη Μεσόγειο στο τρίγωνο μεταξύ Κρήτης - Καστελόριζου και Κύπρου θα συνεχισθεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΤΡΙΩΤΗΣ