Monday, March 13, 2017

Συνάντηση Ν.Κοτζιά με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ – Αναλυτικά οι δηλώσεις






Pentapostagma

Τα ελληνοτουρκικά βρέθηκαν, όπως αναμενόταν, στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον, στην Ουάσινγκτον.

Όπως ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης, «μίλησα για την τουρκική νευρικότητα. Νομίζω ότι η Τουρκία προσπαθεί να μεταφέρει τη νευρικότητά της σε τρίτες χώρες».

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι επί τάπητος τέθηκαν τα ζητήματα σταθερότητας και ασφάλειας, αλλά και ενεργειακά πρότζεκτ. «Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε κέντρο μεταφοράς ενέργειας» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κοτζιάς.



Ο ίδιος ανέφερε πως είπε στον κ. Τίλερσον ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα να υπάρχει ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Κατά τη συνάντηση, οι δύο ΥΠΕΞ αναφερθήκαν εξάλλου στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και στις σχέσεις της Ελλάδας με τις δύο χώρες.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Κοτζιά:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Υπουργέ, πως πήγε η συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό σας;



Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν έκανα στον κ. Tillerson μία ενημέρωση με την παραδοσιακή έννοια. Περισσότερο ήθελε την ανάλυσή μας για την περιοχή, για το πώς μπορεί να υπάρξει σταθερότητα και ασφάλεια, ποιες δυνάμεις κινούνται και με ποιον τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα…..;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, όχι, στο ρόλο της Ελλάδας, τα ζητήματα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, τις γεωστρατηγικές μετακινήσεις που γίνονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως προς την Τουρκία;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αναφέρθηκα και σ’ αυτήν και εξήγησα και τον γνωστό μου όρο περί τουρκικής νευρικότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως αντέδρασε;



Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι άκουγε με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας έθεσε καθόλου ζήτημα για τη Σούδα….;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, δεν είχαμε τέτοια συζήτηση για επιμέρους ζητήματα ή επιμέρους ερωτήματα. Περισσότερο άκουσε. Κάτι το οποίο είναι και γνωστό: περισσότερο αυτή την περίοδο ακούει. Άκουσε τις δικές μας σκέψεις για το τι πρέπει να γίνει ώστε να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή. Επίσης, του εξήγησα τη θέση μας, ότι για να υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει να διασφαλίζουμε τη ζωή των ανθρώπων, τονίζοντας κατ’ επέκταση και τη σημασία που έχει για μας η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Επίσης, του περιέγραψα όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που έχουμε προωθήσει στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, για τις τριμερείς συνεργασίες, το πνεύμα της Ρόδου, κ.ο.κ..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για το Κυπριακό;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν με ρώτησε για το Κυπριακό και δεν κάναμε ανάλυση για το Κυπριακό. Νομίζω ότι είναι ένα θέμα που θα το συζητήσω περισσότερο με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τέθηκε κάτι για το ζήτημα της οικονομίας ή περιμένουν να το θέσετε αύριο;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, δεν τέθηκε το ζήτημα της οικονομίας. Αυτό που εγώ θέλω να θέσω είναι η ανάγκη να υπάρξουν οι επαφές και οι συναντήσεις ανάμεσα στους αρμόδιους Υπουργούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την ενέργεια έγινε κάποια συζήτηση;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Εξήγησα τα ενεργειακά projects που υπάρχουν στην περιοχή. Νομίζω ότι τα γνωρίζει καλύτερα και από μένα, αλλά αναφέρθηκα στο πως τα βλέπουμε εμείς και στην σημασία που έχει για τους Έλληνες το να εξελιχθεί η Ελλάδα σε ένα κέντρο μεταφοράς διαφόρων μορφών ενέργειας. Παράλληλα, αναφέρθηκα και σε άλλα projects, όπως η δημιουργία οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων, δικτύων σταθερότητας στην περιοχή. Τα δίκτυα της ενέργειας, των σιδηροδρόμων, της συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, εξήγησα ότι είναι πριν από όλα, δίκτυα σταθερότητας και μετά παραγωγής οικονομικών κερδών για εμάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα αυτό που μας λέτε είναι ότι σε γενικές γραμμές άκουσαν αυτά που είχατε να πείτε.

ΥΠΕΞ ΚΟΤΖΙΑΣ: Μου έθεσε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Έκανε και στο τέλος ένα ενδιαφέρον σχόλιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για βαλκάνια μιλήσατε, για τα Σκόπια;

ΥΠΕΞ ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, για Σκόπια ειδικότερα όχι, αλλά όταν εξηγούσα τα ζητήματα σταθερότητας στην περιοχή, έκανα αναφορά στην αστάθεια που υπάρχει στους βόρειους γείτονές μας και στην προσπάθειά μας να τους σταθεροποιήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μου επιτρέπετε, αυτός σε τι εστίασε το ενδιαφέρον του;

ΥΠΕΞ ΚΟΤΖΙΑΣ: Αυτός εστίασε το ενδιαφέρον του στο ποιες είναι οι δυνάμεις που αποσταθεροποιούν την περιοχή κατά την γνώμη μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ποιες είναι;

ΥΠΕΞ ΚΟΤΖΙΑΣ: Αυτά είναι για εξετάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε σχέση με Ισραήλ και Αίγυπτο;

ΥΠΕΞ ΚΟΤΖΙΑΣ: Αναφερθήκαμε στις ιδιαίτερα καλές και εντατικές συνεργασίες που έχουμε μαζί τους και φαντάζομαι ότι αυτό το άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον. Πρέπει να σας πω ότι μετά από μας είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας με τον οποίο είχα και μια αρκετά ενδιαφέρουσα συζήτηση στο ενδιάμεσο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν άπτεται της συνάντησης, αλλά θέλετε να σχολιάσετε αυτά που γίνονται στην Ευρώπη με την Ολλανδία και την Τουρκία;

ΥΠΕΞ ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι η Τουρκία προσπαθεί να μεταφέρει την νευρικότητά της σε τρίτες χώρες. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ.

No comments: