Monday, March 13, 2017

Με χάρτης βόρειους γείτονες, Αλβανία & ΠΓΔΜ, ο Κοτζιάς στον ΥΠΕΞ του Τραμπ





«Η Ελλάδα, η αρχαιότερη δημοκρατία, είναι σταθερή σύμμαχος και φίλη ΗΠΑ, στο πλευρό της σε όλους τους μεγάλους πολέμους και αντιπαραθέσεις και πάντα μαζί με ΗΠΑ σε όλους τους αγώνες υπέρ της ελευθερίας».

Αυτό ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στη βούληση συνεργασίας της ελληνικής κυβέρνησης με την νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά και στη σημασία ύπαρξης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας που ελληνική Κυβέρνηση άνοιξε με επιτελείο Trump πριν καν αυτός εκλεγεί.


 Ο Έλληνας ΥΠΕΞ παρουσίασε στον Τίλερσον χάρτη που είχε μαζί του, ο οποίος παρουσίαζε τη θέση της Ελλάδας εντός του περιφερειακού τριγώνου αστάθειας, αλλά και το ρόλο της χώρας μας ως πόλου σταθερότητας.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και ρωτούσε επιπρόσθετες πληροφορίες επί του χάρτου, ενώ ζήτησε μάθει και για τις σχέσεις Ελλάδας με γείτονές της.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στη θετική ατζέντα συνεργασιών που Ελλάδα προωθεί στην περιοχή. Ειδικότερα, μίλησε για τις 4μερείς πρωτοβουλίες με τους βόρειους γείτονες (πΓΔΜ, Αλβανία, Βουλγαρία) και βαλκανικά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης(Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία, Ελλάδα), αλλά και τις τριμερείς πρωτοβουλίες συνεργασίας με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, από κοινού με Κύπρο (τριμερείς με Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανο, Παλαιστίνη).

Λινκ

No comments: