Saturday, March 18, 2017

Europol: Χώρα παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών στην Ευρώπη η Αλβανία


Image result for cannabis albania


Χώρα παραγωγής και διακίνησης φυτικής κάνναβης στην Ευρώπη, αλλά διάδρομο διακίνησης άλλων “σκληρών” ναρκωτικών, χαρακτηρίζουν την Αλβανία δύο εκθέσεις διεθνών οργανισμών.

Πρόκειται για την έκθεση της ευρωπαϊκής οργάνωσης δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος και του λαθρεμπορίου “Europol”, καθώς επίσης και την ετήσια έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, για το 2016.

Συγκεκριμένα, στην έκθεσή, της με αντικείμενο τα ναρκωτικά, η “Europol” σημειώνει ότι η Αλβανία αποτελεί την βασική πηγή του λαθρεμπορίου της φυτικής κάνναβης στην Ευρώπη και διάδρομο μερικών άλλων ειδών επεξεργασμένης κάνναβης με καταγωγή από το Μαρόκο, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη, αλλά και της ηρωίνης από το Πακιστάν. Η διακίνηση των ναρκωτικών, αναφέρει η έκθεση, πραγματοποιείται μέσω θαλάσσης, ενώ χάρτες, που εμπεριέχονται στην έκθεση, εμφανίζουν το ρόλο κλειδί της Αλβανίας.

Η δεύτερη έκθεση, εκείνη του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ενισχύει τη διαπίστωση, σημειώνοντας ότι η Αλβανία παραμένει μια σημαντική χώρα για την μαριχουάνα και διάδρομος για την κοκαΐνη και ηρωίνη, με προορισμό την ευρωπαϊκή αγορά.

Επικαλούμενη στοιχεία της ίδιας της αλβανικής αστυνομίας η έκθεση παρουσιάζει και το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος. Αναφέρει, συγκεκριμένα, ότι κατά το 2016 η αλβανική αστυνομία κατάσχεσε 30.14 τόνους κάνναβης. Αντίστοιχα, τα αλβανικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι η ελληνική αστυνομία κατάσχεσε τους τελευταίους μήνες περίπου δέκα τόνους κάνναβης, αλβανικής προέλευσης , ενώ στην Ιταλία κατασχέθηκαν άλλοι 11 τόνοι.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι μεγαλύτεροι πόροι παράνομων εσόδων στην Αλβανία είναι το λαθρεμπόριο, η διαφθορά των κρατικών λειτουργών και η απάτη. Προσθέτει, ακόμα, ότι η Αλβανία αποτελεί τη βάση απ΄όπου το οργανωμένο έγκλημα εξαπολύει τη δράση του σε άλλες χώρες, μέσω των οποίων εξασφαλίζει τα παράνομα κέρδη του, ενώ τα χρήματα από τις παράνομες δραστηριότητες “ξεπλένονται” εύκολα στην Αλβανία, κυρίως με αγορές ακινήτων.

Να σημειωθεί, ότι οι δύο εκθέσεις προκάλεσαν τριγμούς στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού και αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Ο Λιουάν Ράμα, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του “Σοσιαλιστικού Κινήματος Ένταξης”, του Ιλίρ Μέτα, σε συνέντευξη τύπου σήμερα στα Τίρανα, σημείωσε με έμφαση ότι πρόκειται για ανησυχητική διαπίστωση η οποία απαιτεί – όπως είπε - τη γενική αντίδραση όλων των υπηρεσιών που έχουν χρέος την δίωξη των ναρκωτικών και μια γενική αντίδραση όλων των κρατικών θεσμών.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, χαρακτήρισε την έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ως τη θετικότερη για την Αλβανία στα 25 τελευταία χρόνια, λέγοντας ότι επιβεβαιώνει πόσο πολλά έχουν γίνει στη δίωξη κατά της κάνναβης. “Πολλά μένουν να γίνουν και θα γίνουν απαραιτήτως”, είπε ο κ. Ράμα.

Σκληρή ήταν η αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λιουλεζίμ Μπάσια, ο οποίος τον τελευταίο μήνα επικοινωνεί με το κοινό από το αντίσκηνο της διαδήλωσης διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης, με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης για τη διενέργεια εκλογών στη χώρα. Μεταξύ άλλων, ο Μπάσια, υπογράμμισε ότι ο κ. Ράμα αποτελεί “τη βασική πηγή στην παραγωγή και διακίνηση των ναρκωτικών” και τον κατηγόρησε ότι “έχει αναδείξει γνωστούς εμπόρους ναρκωτικών σε βουλευτές, διευθυντές, προϊστάμενους και δημάρχους”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: