Friday, November 3, 2023

Εξοπλισμοί και στρατιώτες για τη Μεγάλη Αλβανία

SManalysis




Το κοινοβούλιο της Αλβανίας ψήφισε την Πέμπτη, μια σειρά Νόμων με τη δύναμη των ψήφων της κυβέρνησης Ράμα, ανάμεσά τους και τον Νόμο για να επιτρέπεται στις Αλβανικές Ένοπλες Δυνάμεις να πολεμούν εκτός της χώρας.

Η χρηματοδότηση του Αλβανικού Στρατού, όχι μόνο λόγω του ΝΑΤΟ, αλλά και λόγω επειγουσών εθνικών αναγκών, που αποτελεί πιθανό κίνδυνο για έκρηξη στο Κοσσυφοπέδιο, ελήφθη υπόψη από τον κρατικό προϋπολογισμό για το επόμενο έτος 2024.

Η Αλβανία αναμένεται να ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ περισσότερα για την άμυνα τα επόμενα χρόνια, ενώ ο χρόνος κατά τον οποίο η χώρα θα μπορούσε να εξοικονομήσει από αυτόν τον τομέα για να επενδύσει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη φαίνεται να έχει τελειώσει. Τα σχέδια στρατιωτικών δαπανών του σχεδίου κρατικού προϋπολογισμού 2024, που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου της Αλβανίας, κάνουν λόγο για σημαντική αύξηση των δαπανών για στρατιωτικές βάσεις, οπλισμό και πυρομαχικά καθώς και για αγορά ακριβών συστημάτων εναέριου πολέμου, drones από την Τουρκία. και ένα σύστημα αναμεταδοτών αξίας άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ που προφανώς θα εγκατασταθεί στα ελικόπτερα Blackhawk.

Μια λιτή στρατιωτική βάση στην περιοχή Μπίζα στα υψίπεδα των Τιράνων αναμένεται να μετατραπεί σε συγκρότημα αξίας σχεδόν 15 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η ναυτική βάση του Πασαλιμάν αναμένεται να επενδυθεί στην κατασκευή προβλήτων και την εμβάθυνση του λεκάνη αξίας περίπου 5 εκατ. ευρώ.

Οι νέες επενδύσεις που προβλέπονται στα φετινά ανώτατα όρια του προϋπολογισμού έρχονται παράλληλα με το υφιστάμενο επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών αξίας 75 εκατ. ευρώ, πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2022 ή την κατασκευή γηπέδου εκπαίδευσης στο Pajet αξίας άνω των 2 εκατ. ευρώ.

Συνολικά το αμυντικό επενδυτικό πρόγραμμα για την περίοδο 2022-2028 ανέρχεται σε σχεδόν 800 εκατ. ευρώ.

Για το έτος 2024, η Αλβανία αναμένεται να δαπανήσει στον αμυντικό τομέα 33 δισ. ALL (περίπου 310 εκατ. ευρώ), με σημαντική αύξηση 27% σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2023. Η αύξηση των αμυντικών δαπανών είναι σημαντική αν ληφθεί υπόψη ότι οι συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού αναμένεται να σημειώσουν ανάπτυξη μόνο κατά 7,1%.

Ωστόσο, παρά τη σημαντική αύξηση, οι αμυντικές δαπάνες εξακολουθούν να παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες από τα πρότυπα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ), στην οποία η Αλβανία είναι μέλος από το 2009. Το ποσό των 33 δισεκατομμυρίων ALL που προγραμματίζεται να δαπανηθεί το 2024 αποτελεί μόνο το 1,35% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Αλβανίας, από το 2% του ΑΕΠ που η Αλβανία και άλλες χώρες μέλη συμφώνησαν να δαπανήσουν για την άμυνα το 2006.

Στην πραγματικότητα, η Αλβανία δεν έχει εκπληρώσει ποτέ αυτή την ελάχιστη ποσόστωση στην ιστορία της, ενώ οι αμυντικές δαπάνες κατά την τελευταία δεκαετία ήταν πολύ χαμηλές ως ποσοστό του ΑΕΠ. Προκειμένου η Αλβανία να καλύψει την ελάχιστη ποσόστωση του 2% του ΑΕΠ, οι αμυντικές δαπάνες θα πρέπει να είναι σχεδόν 49 δισεκατομμύρια ALL.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤΟ, η Πολωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συγκαταλέγονται στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ που διατηρούν αμυντικές δαπάνες υψηλότερες από το 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, εκ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα έχουν διατηρήσει τόσο υψηλές ποσοστώσεις δαπανών για πολλά χρόνια, ενώ η Πολωνία έχει αυξήσει δραματικά τις δαπάνες τα τελευταία δύο χρόνια, ιδιαίτερα ως αποτέλεσμα της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Αλβανία έχει έναν μικρό στρατό 6.600 ατόμων, τον πέμπτο μικρότερο μεταξύ των κρατών μελών μετά το Λουξεμβούργο, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σλοβενία, χωρίς να υπολογίζεται η Ισλανδία, το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει στρατό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες με 1,34 εκατομμύρια στρατιώτες και η Τουρκία με 461.000 είναι οι χώρες μέλη με τους μεγαλύτερους στρατούς.

Οι υπολογισμοί του ΝΑΤΟ δείχνουν ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του 2023, η Αλβανία είναι η χώρα-μέλος με τις χαμηλότερες κατά κεφαλήν δαπάνες στον αμυντικό τομέα. Η προστασία φέτος κοστίζει στους Αλβανούς πολίτες 93 USD, ενώ στη Βόρεια Μακεδονία 114 USD και στο Μαυροβούνιο 151 USD. Η προστασία κοστίζει στους Αμερικανούς 2.220 δολάρια το χρόνο, ενώ στους Νορβηγούς 1.339 δολάρια. Μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία ή η Γαλλία έχουν επικριθεί εδώ και χρόνια για χαμηλά έξοδα. Η προστασία ενός Γερμανού πολίτη κοστίζει 677 δολάρια το χρόνο, ενώ ένας Γάλλος πολίτης 737 δολάρια.

Οι αμυντικές δαπάνες έχουν αρχίσει να αλλάζουν ριζικά σε πολλές χώρες μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας το 2022, γεγονός που άλλαξε την αντίληψη περί ειρήνης, τουλάχιστον όσον αφορά τον συμβατικό πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Εκτακτο: Ο Ράμα εκδικείται, επιδιώκει να γκρεμίσει το ξενοδοχείο του επιτρόπου του Μπελέρι στο Δρυμάδες για δευτερη φορά

SManalysis




Ο Έλληνας πολίτης από τους Δρυμάδες, απευθύνει έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση, να σταματήσει αυτή την τραγική επίθεση στην οικογένεια Μπελή, από τις αποφάσεις της κυβέρνησης Ράμα.

Όπως πληροφορούμαστε, η Επιθεώρηση Προστασίας Επικράτειας αναμένεται να συνεχίσει τη δράση στο Δρυμί για την κατεδάφιση του ξενοδοχείου του Κρίστο Μπελή, του οποίου ο γιος, Φιορεντίν Μπελή, επίτροπος του Μπελέρι στις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Η INUK για πρώτη φορά πήγε να ανατινάξει το ξενοδοχείο τρεις ημέρες μετά τις εκλογές της 14ης Μαΐου. Όμως ο ιδιοκτήτης ισχυρίστηκε ότι αυτό ήταν εκδίκηση, καθώς είχε γίνει κοντέρ στην περιοχή όπου σφραγίστηκε η νίκη του Μπελέρι στη Χιμάρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μπέλι, η υπόθεση βρίσκεται σε δικαστική διαδικασία και δεν μπορεί να παρέμβει, παρόλο που το ξενοδοχείο ήταν εξοπλισμένο με άδεια από τις αλβανικές αρχές. Με αυτή την απόφαση κατεδάφισης του κτιρίου, η αλβανική κυβέρνηση, μέσω του INUK, «Ο φορέας που είναι υπεύθυνος για την κατεδάφιση κτιρίων χωρίς άδεια» παραβιάζει τη νόμιμη εγγύηση του πολίτη, καταστρέφοντας την περιουσία του, όταν βρίσκεται σε δικαστική διαδικασία και δίκαιη απόφαση αναμένεται από τα Δικαστήρια.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί στο μέγιστο, τόσο που η οικογένεια Μπελή έχει απευθύνει έκκληση στις ελληνικές αρχές να σταματήσουν την καταστροφή των περιουσιών των Χιμαριωτών από το κυβερνητικό καθεστώς Ράμα.

Ο Βέλη ήταν ένα από τα γκισέ στο Κυδεση, την περιοχή όπου σφραγίστηκε η νίκη του Μπελέρι, ο οποίος βρισκόταν πίσω από τα κάγκελα την ώρα που τον ψήφιζαν. Ο Μπελέρι συνελήφθη με την κατηγορία της αγοραπωλησίας ψήφων.

Η εισαγγελία υποστηρίζει ότι υπάρχουν στοιχεία ότι ο Μπελέρι μοίραζε 40.000 νέα λεκ για ψήφους. Χειροπέδες του πέρασαν στις 12 Μαΐου, τα μεσάνυχτα, ενώ βρισκόταν στο μπαρ του στη Χειμάρρα και εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα ως πολιτικός κρατόμενος. Το δικαστήριο τον άφησε στη φυλακή.

De Facto Document! Η καταγγελία του Αλβανού ιστορικού: Στη Χιμάρα γίνεται εθνοκάθαρση και αυτό πρέπει να το αποδεχτούμε

SManalysis





Erald Kapri "Top Channel TV"

Κατά τη διάρκεια μιας πολιτικής εκπομπής στο Top Channel, για την Απογραφή Πληθυσμού στην Αλβανία, ο Αλβανός ιστορικός Erald Kapri, εξερράγη εναντίον της αλβανικής κυβέρνησης, καταγγέλλοντας δημόσια ότι στη Χιμάρα, οι αυτόχθονες κάτοικοι αποκλείονται από οποιαδήποτε αναπτυξιακή διαδικασία σχεδιασμού της περιοχής. αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, καθώς οι επενδύσεις της αλβανικής μαφίας κάνουν τη ζωή τους όλο και φτωχότερη, αναγκάζοντάς τους να πουλήσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους.

«Αυτό που συμβαίνει στη Χειμάρρα λέγεται βαρβαρότητα» δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο»


«Όσοι μένουν εκεί πρέπει να πάρουν κάθε απόφαση για την καθημερινότητά τους, αλλά συμβαίνει το αντίθετο, οι επενδύσεις βρώμικου χρήματος μέσω Αναπτυξιακών Σχεδίων που δεν τους εντάσσουν στην επικράτειά τους, τους αναγκάζουν να αφήσουν τα σπίτια τους και να πάνε στις γωνιές. , εξαθλιώνοντάς τους περισσότερο».

«Γι’ αυτό ο Μπελέρι κέρδισε στη Χειμάρρα λόγω της βαθιάς δυσαρέσκειας των κατοίκων, οπότε αυτό είναι ένα μεγάλο δράμα που εμείς στα Τίρανα δεν μπορούμε να το κρύψουμε.

Ακόμη, ο Αλβανός ιστορικός Κάπρι συνεχίζει να αφηγείται για επεισόδιο. «Με πήρε τηλέφωνο ένας φίλος μου από τους Δρυμάδες της Χιμάρας, που μένει στην Αθήνα και μου είπε ότι πούλησε το σπίτι των αιώνων του παππού του για ένα κομμάτι ψωμί. Και το πούλησε σε μια από τις πολιτικές μασκαράδες, εδώ στο Τιράνα."

Και συνεχίζει: «Την επόμενη μέρα έβγαλε το έγγραφο εγγραφής στα κρατικά γραφεία και το ενσωμάτωσε σε σύστημα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, από την κυβέρνηση της Αλβανίας και το αποκατέστησε, αυξάνοντας την αξία του σπιτιού πέντε φορές. Έτσι πούλησε το σπίτι μπορούσε να το φτιάξει και να ζήσει αφού δεν πήρε άδεια, ενώ μια τέτοια γειτονιά, με πουλημένα σπίτια, αναστηλώθηκε με κονδύλια της ΕΕ που διαχειρίζεται η αλβανική κυβέρνηση, όπου διαμένουν σήμερα υπουργοί της κυβέρνησης και άλλοι πολιτικοί».