Saturday, February 17, 2018
Αλβανός βαρυποινίτης εκτέλεσε «συμβόλαιο» των «Πυρήνων της Φωτιάς» μέσα στον Κορυδαλλό
PRONEWS
Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ο 33χρονος Αλβανός βαρυποινίτης Φάμπιο Ντούσκο, είχε εκτελέσει «συμβόλαιο» εκφοβισμού για λογαριασμό της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού, μαχαιρώνοντας έναν Ρουμάνο κρατούμενο όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.
Στο κελί του Ντούσκο, στις 3 Φεβρουαρίου 2018, είχε γίνει έφοδος της ΕΚΑΜ, ύστερα από πληροφορίες που ανέφεραν πως είχε οπλισμό για την εκδήλωση ομηρίας και απόδρασης ποινικών και κατηγορουμένων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, την ημέρα του… συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό στο Σύνταγμα!
Η «συνεργασία» τους είχε ξεκινήσει λίγους μήνες νωρίτερα, μέσω… διαύλων της GREEK MAFIA, όταν ο κρατούμενος είχε «νοικιάσει» εξωτερικούς συνεργάτες να συνδράμουν τον Χριστόδουλο Ξηρό και την Αγγελική Σπυροπούλου στην υλοποίηση του σχεδίου «Γοργοπόταμος» για την ανατίναξη των εξωτερικών τοίχων των φυλακών Κορυδαλλού, με στόχο την απόδραση τρομοκρατών και ποινικών κρατουμένων.
Παρότι ήταν σε «επιτήρηση», είχε βρει την ευκαιρία να βρεθεί από τη Γ πτέρυγα στην Α και να επιτεθεί δολοφονικά εναντίον του Ρουμάνου συγκρατούμενου, με «δούρειο ίππο» κάποιους αντιεξουσιαστές που τον παρέσυραν εκτός κελιού για να εκδηλωθεί η επίθεση σε βάρος του.
Αυτή η «ασυδοσία» των επαφών στις φυλακές Κορυδαλλού διαπιστώθηκε από τους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και κατά την διάρκεια των ερευνών για την εξιχνίαση της υπόθεσης ανθρωποκτονίας του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.
Με έκπληξη είδαν πως ο Φάμπιο Ντούσκο ήταν συγκρατούμενος στην ίδια πτέρυγα, ακόμη και στο ίδιο κελί, με τους Κλόντι Λεκοτσάι, Αρμπέρ Μπάκο και Oλτι Ντούλτσε, κατηγορούμενων ως ηθικών και φυσικών αυτουργών της δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, της απόπειρας δολοφονίας του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου, δύο ακόμη δολοφονιών και του αιματοκυλίσματος στο Μικρολίμανο.
Ολοι τους, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής, αποτελούν ένα «γραφείο ενοικιάσεως» εκτελεστών συμβολαίων θανάτου και άλλων πάσης φύσεως…
Το επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Φάμπιο Ντούσκο αναμένεται να «μετακομίσει» σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας.
«Βόλτα» μαχαιρώματος
Στα τέλη Μαρτίου 2015, σχεδόν τρεις μήνες μετά την απόπειρα υλοποίησης του σχεδίου «Γοργοπόταμος», τις συλλήψεις Χριστόδουλου Ξηρού, Αγγελικής Σπυροπούλου, ενός απότακτου ΕΚΑΜίτη και κάποιων Αλβανών συνεργών, εκδηλώθηκε η δολοφονική επίθεση του Φάμπιο Ντούσκο μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού.
Ο 33χρονος, παρότι θεωρητικά ήταν σε αυξημένη επιτήρηση, μετά τις κατηγορίες για «συνεργασία» στην εφαρμογή του σχεδίου ανατίναξης της εξωτερικής τοιχοποιίας των φυλακών, κατάφερε να βρει όλες τις εσωτερικές… πόρτες του Κορυδαλλού ανοικτές.
Από τη Γ πτέρυγα διένυσε μία μεγάλη απόσταση, πέρασε όλες τις πόρτες και έφθασε έως την Α πτέρυγα όπου εκδήλωσε την επίθεσή του με μαχαίρι εναντίον του στόχου από τη Ρουμανία.
Πηγές της Ασφάλειας Αττικής επεσήμαιναν ότι η «εντολή» επίθεσης είχε δοθεί από έγκλειστα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, βοήθησαν στην υλοποίησή της παρασύροντας το στόχο εκτός κελιού, για να βρει την ευκαιρία ο Φάμπιο Ντούσκο να μαχαιρώσει τον κρατούμενο.
Τα κίνητρα της επίθεσης ακόμη και σήμερα παραμένουν άγνωστα. Ο Ρουμάνος κρατούμενος τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύτηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο Φάμπιο Ντούσκο, στις 8 Νοεμβρίου 2015, είχε τύχει της συμπαράστασης των «αλληλέγγυων των Πυρήνων», οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τη μεταγωγή και κράτησή του στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, όταν είχε κληθεί ως μάρτυρας από μέλος της «Συνωμοσίας» για τη δίκη της υπόθεσης του Χαλανδρίου.
Αντίστοιχης συμπαράστασης είχε τύχει και στις 29 Φεβρουαρίου 2016, όταν κατά τη διάρκεια μεταγωγής του στις φυλακές Κορυδαλλού για την εκδίκαση της υπόθεσης, σύμφωνα με την καταγγελία, «απήχθη» από άνδρες της ΕΚΑΜ και μεταφέρθηκε στο Μεταγωγών κάτω από άθλιες συνθήκες.
Ο Φάμπιο Ντούσκο έχει καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη για φονικές ληστείες στην Αθήνα, για ανθρωποκτονία στη Θεσσαλονίκη με θύμα 25χρονο ομοεθνή του, το πτώμα του οποίου βρέθηκε με μία σφαίρα στο κεφάλι σε δασική περιοχή στην Καλλιθέα Χαλκιδικής, αλλά και για τραυματισμό εμπλεκομένου σε υπόθεση σωματεμπορίας στη συμπρωτεύουσα. Είχε συλληφθεί σε στημένη «ενέδρα» της Αστυνομίας στην Κατερίνη.
Πληροφορίες για σχέδιο ομηρίας και απόδρασης ανήμερα το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα
Από τα μέσα Ιανουαρίου τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είχαν «ακούσματα» για απόδραση ποινικών κρατούμενων της Greek Mafia και κάποιων εγκλείστων της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», με την ομηρία σωφρονιστικών υπαλλήλων και… αντιπερισπασμό το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό, στο οποίο θα ήταν απασχολημένος μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων.
Η πληροφόρηση έκανε λόγο για ένα πιστόλι και δύο χειροβομβίδες που είχε στο κελί του ο Αλβανός βαρυποινίτης Φάμπιο Ντούσκο.
Τον οπλισμό, σύμφωνα με τις αστυνομικές εκτιμήσεις, θα τον χρησιμοποιούσαν για την ακινητοποίηση σωφρονιστικών υπαλλήλων, την πρόσκαιρη ομηρία έως το άνοιγμα των θυρών για την τελική έξοδο, όπως είχε επιχειρηθεί αποτυχημένα στις 12 Δεκεμβρίου 2011 από τον Παναγιώτη Βλαστό και πέντε μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς».
Σε αυτό το πλαίσιο αστυνομικών εκτιμήσεων είχε αποφασιστεί η έρευνα στο κελί του συγκεκριμένου κρατουμένου στην Α πτέρυγα των φυλακών μία ημέρα πριν από το… συλλαλητήριο, με τη χρησιμοποίηση στελεχών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ).
Από την έρευνα δεν εντοπίστηκε τέτοιος οπλισμός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχε και πιθανόν να κρύφτηκε, όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομίας, ωστόσο «διαλύθηκε» το… γραφείο που διατηρούσε ο Αλβανός κρατούμενος για να συντονίζει μέσω SKYPE τις… εξωτερικές εργασίες, καθώς κατασχέθηκε ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής on line συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο με στικάκια, τέσσερα κινητά τηλέφωνα και αυτοσχέδια σουβλιά και μαχαίρια.
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξέφραζαν την απορία τους πώς ένας βαρυποινίτης με αυτό το ποινικό παρελθόν βρισκόταν στην Α πτέρυγα, η οποία δεν εξασφαλίζει τις απαιτούμενες συνθήκες ασφαλείας για κρατουμένους με πολυετείς ποινές κάθειρξης.
Friday, February 16, 2018
Έντι Ράμα: Εμείς, αντιστάσαμε όλες τις ελληνικές διεκδικήσεις για την Χιμάρα, την "εθνοκάθαρση" ...
SManalysis
Ράμα: "Εάν οι διαπραγματεύσεις απειλούνται να αναβληθούν ή δεν εγκριθούν από την Ελλάδα, εξαιτίας της αντιπολίτευσης ή άλλου εξωτερικού παράγοντα, τότε πρόκειται για καταστροφή για την Αλβανία"
Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Klan Kosova, δημοσιογράφος Μπατόν Χαξίου, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, έχει εκδώσει σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με τα θέματα της συμφωνίας με την Ελλάδα.
Αναγνώρισε ότι οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς νοθεύεται σκόπιμα από την αλβανική αντιπολίτευση, αλλά την ίδια στιγμή, κάλεσε τη συμφωνία των Υδάτων με την Ελλάδα, ως θέμα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Εν τω μεταξύ, Έντι Ράμα, δήλωσε ότι το κύριο θέμα στις συνομιλίες με την ελληνική πλευρά, ήταν το νεκροταφείο των στρατιωτών συνεχώς την Ελλάδα και την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. «Πέρσαι σε βασικά θέματα, η ελληνική πλευρά ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα ελληνικά νεκροταφεία και της ελληνικής μειονότητας στη χώρα μας, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, η οποία απειλούσε την Αλβανία να ασκήσει βέτο στην περίπτωση της Χιμάρας, κατηγορώντας μας για εθνοκάθαρση, και την περιουσία ληστεία σε Χιμάρα, ούτε συμπεριλήφθηκε στις συμφωνίες μας ".
Έντι Ράμα είπε ότι «η αντιπροσωπεία μας, κόβονται με συγκεκριμένες ελληνικές διεκδικήσεις απόδειξη της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Χιμάρα, καθώς και για όλα όσα είχαν καιρό προετοιμασμένοι για την Χιμάρα, ενώ αξιώσεις για ακίνητα Τσαμουριά, είναι καθήκον μας να ψάχνουμε και όχι την ελληνική πλευρά ".
Εν τω μεταξύ, ο Ράμα εξέφρασε σκεπτικισμό σχετικά με την έγκριση από τον Πρόεδρο Ίλιρ Μέτα της συμφωνίας με την Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, αμφιβάλλει για τις ενέργειες του προέδρου της δημοκρατίας, να αλλάξει την πορεία της συμφωνίας με την Ελλάδα.
"Εάν οι διαπραγματεύσεις απειλούνται να αναβληθούν ή δεν εγκριθούν από την Ελλάδα, εξαιτίας της αντιπολίτευσης ή άλλου εξωτερικού παράγοντα, τότε πρόκειται για καταστροφή για την Αλβανία", δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα.
Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, πριν από λίγο καιρό, ο Έντι Ράμα δήλωσε ότι «Εμείς, αυξήσαμε την ίδια ένταση με την Ελλάδα, το ζήτημα της Χιμάρα, επιμένοντας στο Σχέδιο Ανάπτυξης, προκειμένου να προχωρήσουμε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, ίσες με την Ελλάδα, δεν θα είχαμε φτάσει αυτές τις αποφάσεις για την ένταξη στην ΕΕ ...
Εν τω μεταξύ, η παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εθνοκάθαρσης στη Χιμάρα, για τον Έντι Ράμα, είναι απλώς διπλωματική πίεση στην Ελλάδα.
Χάρτης με τα πολεμικά αεροσκάφη στην Ευρώπη. Ποια χώρα κυριαρχεί στην παγκόσμια κατάταξη και ποια είναι διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
07/01/2018
Link
Αν και η αεροπορία μπήκε στον στίβο της μάχης πριν από 100 περίπου χρόνια έχει καταφέρει να αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο επιτυχίας για την έκβαση ενός πολέμου. Αυτός που διαθέτει τον μεγαλύτερο, ευέλικτο, και «αόρατο» στόλο στους αιθέρες μπορεί να νικήσει πολύ μεγαλύτερους στρατούς. Χαρακτηριστική απόδειξη η νίκη του Ισραηλινών στην ενάντια των ενωμένων αραβικών δυνάμεων στον πόλεμο των 6 ημερών πριν από 51 χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του globalfirepower.com που διαμόρφωσε σε χάρτη το historynutshell.comαναμφισβήτητη υπερδύναμη της πολεμικής αεροπορίας στην Γηραιά ήπειρο είναι η Ρωσία η οποία διαθέτει 806 μαχητικά, περίπου όσα διαθέτουν μαζί οι τέσσερις χώρες που την ακολουθούν στην λίστα. Ανάμεσα σε αυτές – και πίσω από την δεύτερη Γαλλία (296 μαχητικά και αναχαιτιστικά) – βρίσκονται Τουρκία και Ελλάδα όπου σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχει μία ισορροπία δυνάμεων με την γείτονα να διαθέτει 207 αεροσκάφη και την Ελλάδα 206.
Την πρώτη πεντάδα ολοκληρώνει η Ισπανία με 109 μαχητικά. Αν και τα στοιχεία το historynutshell αναφέρει ότι τα στοιχεία του είναι του 2017 αυτά διαφέρουν σημαντικά (τουλάχιστον σε ότι αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία) από αυτά του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών για την ίδια χρονιά. Σε παγκόσμιο επίπεδο η Ελλάδα είναι η 15η δύναμη. Σύμφωνα με το τελευταίο οι συσχετικοί δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών διαμορφώνονται ως εξής: Διαφορετικά στοιχεία δημοσιεύει το Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών:
Τα μαχητικά αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σήμερα ανέρχονται στα 270 σε σχέση με 277 το 2014 και 283 το 2004. Ακόμη πιο αισθητή είναι η μείωση στην τουρκική πλευρά, όπου τα μαχητικά αεροσκάφη ανέρχονται στα 360 σε σχέση με 390 το 2014 και 445 το 2004. Μαχητικά Αεροσκάφη : Τα μαχητικά αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας το 2017 είναι μειωμένα. Σήμερα ανέρχονται στα 270 σε σχέση με 277 το 2014 και 283 το 2004. Ακόμη πιο αισθητή είναι η μείωση στην τουρκική πλευρά, όπου τα μαχητικά αεροσκάφη ανέρχονται στα 360 σε σχέση με 390 το 2014 και 445 το 2004.
Αναγνωριστικά Αεροσκάφη: 28 η Ελλάδα και 38 η Τουρκία. Αεροσκάφη Έγκαιρης Προειδοποίησης: Η Ελλάδα διαθέτει 4 τύπου ΕΜΒ-145 ΑΜΒ-145AEWόπως και το 2014. Η Τουρκία διαθέτει επίσης 4 τύπου B-737 AEW τώρα, σε σχέση με 1 που διέθετε το 2014. Μαχητικά Αεροσκάφη : Τα μαχητικά αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας το 2017 είναι μειωμένα. Σήμερα ανέρχονται στα 270 σε σχέση με 277 το 2014 και 283 το 2004. Ακόμη πιο αισθητή είναι η μείωση στην τουρκική πλευρά, όπου τα μαχητικά αεροσκάφη ανέρχονται στα 360 σε σχέση με 390 το 2014 και 445 το 2004.
Αναγνωριστικά Αεροσκάφη: 28 η Ελλάδα και 38 η Τουρκία. Αεροσκάφη Έγκαιρης Προειδοποίησης: Η Ελλάδα διαθέτει 4 τύπου ΕΜΒ-145 ΑΜΒ-145AEWόπως και το 2014. Η Τουρκία διαθέτει επίσης 4 τύπου B-737 AEW τώρα, σε σχέση με 1 που διέθετε το 2014....
How Kosovo-Serbia Normalization Treaty May Open the Doors of UN to Pristina
© Sputnik/ Iliya Pitalev
OPINION
20:44 16.02.2018
The legally binding normalization agreement between Belgrade and Pristina may set a trap for Serbia, which opposes the recognition of the self-declared Kosovo Republic, Vladislav Jovanovic, a former Serbian diplomat told Sputnik, outlining four scenarios for Kosovo's joining the UN.
While the president of the self-proclaimed Kosovo Republic, Hashim Thaci, has expressed hope Pristina and Belgrade will conclude a historic normalization treaty by the end of 2018, the situation is not as easy as it seems, Vladislav Jovanovic, a former Serbian diplomat who was Minister of Foreign Affairs of Yugoslavia, told Sputnik Serbia.
The legally binding normalization agreement will not imply a mandatory recognition of Kosovo's independence by Belgrade, but may pave the way for Kosovo's UN membership. According to Jovanovic, there are four scenarios Kosovo might try to implement to join the UN.
First Scenario: 'Two Germanys'
The first scenario could be implemented under the formula once proposed by German diplomat Wolfgang Ischinger: Kosovo and Serbia could co-exist like the Federal Republic of Germany (FRG) and German Democratic Republic (GDR) — e.g. without mutual recognition, but as members of the UN.
"This [scenario] is an attempt to avoid the direct recognition [of Kosovo's independence] which actually sets a trap for Serbia," Jovanovic explained. "They are trying to fulfill this through the so-called comprehensive agreement between Serbia and the breakaway province. This is dangerous, as in this case [Kosovo] could circumvent Russia and China's veto [in the UN Security Council] by referring to the legally binding treaty between Belgrade and Pristina."
However, according to the former politician, Belgrade is unlikely to walk into this trap.
Second Scenario: Revising National Borders in the Balkans
The former diplomat suggested that it is equally possible that the West will stop insisting on the uniqueness of the case of Kosovo and will push ahead with the revising of state borders in the Balkans on ethnic principles.
"In this case, the national issue of Serbia, Croatia and Albania would be solved by taking into account the number of the nations' representatives living outside these countries," Jovanovic said. "This theory was voiced by an American professor several months ago, however it has not won much support in the US itself, which means that the idea is not yet ripe or maybe won't ripen at all."
The diplomat's assumption is an apparent reference to the statement by US congressman Dana Tyrone Rohrabacher who in early 2017 suggested that the southern Serbian territories inhabited by the Albanians should be swapped for the Serbian-populated northern Kosovo.
Third Scenario: In the Footsteps of Vatican
Jovanovic does not rule out that Kosovo may also try to obtain an observer status in the UN, following the example of Vatican.
He noted that the issue of granting an observer status is decided by the UN General Assembly by two thirds of the votes, but the problem is that there is no consensus on the Kosovo issue within the GA.
"The popularity of Kosovo as a self-proclaimed state is fading, some states — however, so far a few — have already reconsidered their decision to recognize [Kosovo's] independence [Suriname]," the former politician emphasized. "In addition, the current state of affairs will become an additional argument for the countries with ethnic minorities to exercise caution and not to believe in the theory of the uniqueness of the Kosovo case as well as the impossibility of recurrence of this situation in other states."
Fourth Scenario: Will Serbia Recognize Kosovo Voluntarily?
According to Jovanovic, it is hard to believe that Serbia will succumb to the pressure and reconcile itself with the loss of Kosovo and Metohija. He stressed that these issues should be solved through a nation-wide referendum and it is clear that the citizens of Serbia will vote against the recognition of Kosovo. The former foreign minister of Yugoslavia believes that Serbia needs to stand firm on its position and wait for the change of circumstances which may force Western powers to revise their approach to the Kosovo problem.
"The situation is still unclear, but the West is rushing [to solve the Kosovo issue], since this 'black hole' should not exist so long in the center of Europe — the most stable continent in the world. This issue should either be closed, or reformulated and re-negotiated with Serbia, or abandoned at all, because it cannot be turn into reality," Jovanovic concluded.
Ten years ago, on February 17, 2008, Kosovo unilaterally declared independence from Serbia. The self-proclaimed republic has received 117 diplomatic recognitions, one of which was revoked in October 2017.
The Kosovo issue remains the bone of contention between Belgrade and Pristina. However, Brussels convinced the two to start negotiations on the normalization of relations in 2011. Almost fourteen years after the end of the Kosovo War (1998-1999) Belgrade and Pristina signed the Brussels agreement on April 19, 2013 which became the first step on the path to normalization. However, Kosovo Serbs protested against the deal.
The final legally binding agreement between Serbia and the self-proclaimed republic has yet to be inked. For its part, Brussels signaled that the improvement in the Belgrade-Pristina relations is a mandatory condition for Serbia and Kosovo's future EU membership.
Serbia received its EU candidate status in March 2012, while the Stabilization and Association Agreement (SAA) between Brussels and Kosovo entered into force on April 1, 2016.
The views and opinions expressed by Vladislav Jovanovic are those of the speaker and do not necessarily reflect those of Sputnik.
U.S. Bars Former Top Albanian Prosecutor, Alleging Corruption
By Samuel Rubenfeld
Feb 16, 2018 11:12 am ET
The Wall Street Journal
Demonstrators shuffle with riot police during a protest against a vote to appoint a temporary prosecutor general, which they consider to be unconstitutional, in Tirana, Albania, on Monday, Dec. 18, 2017.
Demonstrators shuffle with riot police during a protest against a vote to appoint a temporary prosecutor general, which they consider to be unconstitutional, in Tirana, Albania, on Monday, Dec. 18, 2017. PHOTO: AP PHOTO/HEKTOR PUSTINA
The U.S. State Department barred a former Albanian prosecutor general from the U.S., alleging he was involved in significant corruption.
Adriatik Llalla, his wife and two children were blocked from entering the U.S. under a 2017 law authorizing the State Department to impose visa bans on government officials found to be “involved in significant corruption or gross violations of human rights.”
The law authorizes the ban on family members of those officials. Mr. Llalla served as the prosecutor general of Albania from December 2012 to December 2017.
He denied any corruption on Thursday in an email responding to written questions, saying he was never put under investigation by Albanian authorities. The U.S. ban on him and his family is a product of a feud with Donald Lu, the U.S. ambassador in Tirana, he said.
“I am sure that this is a decision taken on the misinformation given on my regard from Ambassador Lu to the State Department,” he said.
The U.S. announcement was made in a brief statement posted Wednesday evening; it didn’t specify the acts of corruption for which he is accused. A State Department spokeswoman said Friday in an email the department “has credible information that Mr. Llalla was involved in significant corruption during his tenure” in office. She declined further comment.
Messrs. Llalla and Lu have faced off over the issue of judicial reform, a key concern amid Albania’s efforts to join the European Union. The reform passed in 2016 but its implementation has been rocky, with smoke bombs set off in parliament following a vote to name an interim successor to Mr. Llalla.
Mr. Lu had accused Mr. Llallla in early 2017 of speaking out against the reform; and Mr. Llalla called the comments an attempt to manipulate public opinion. The feud escalated: The U.S. embassy at the time revoked the travel visas of several Albanian judges and prosecutors without releasing names, referencing “the flagrant abuse of an official visa” by a senior prosecutor and his spouse.
Mr. Llalla said he and his wife’s visas were canceled last year because she traveled to the U.S. on a diplomatic passport due to health problems. She was pregnant at the time of the travel, he said, and his wife gave birth while in the U.S. Mr. Lllalla said he was told afterward by Mr. Lu that officials can’t use diplomatic visas for private visits.
Mr. Llalla said he doesn’t know what evidence of corruption the U.S. has on him, but he blamed Mr. Lu for the issue, saying Mr. Lu “has been misinforming and misinforming them on purpose.”
“He has been insulting me, my family and also all the body of judges and prosecutors, treating us as criminals, denigrating us publicly and personally,” said Mr. Llalla.
Write to Samuel Rubenfeld at Samuel.Rubenfeld@wsj.com. Follow him on Twitter at @srubenfeld.
Thursday, February 15, 2018
US Bans Albanian Former General Prosecutor
Adriatik Llalla on Wednesday became the first known Albanian official to be banned from entering the US for suspected involvement in 'significant corruption'.
Gjergj Erebara BIRN Tirana
The US State Department on Wednesday announced that Secretary of State Rex Tillerson had "designated" Adriatik Llalla, 49, and his family as corrupt foreign officials, thereby banning Llalla from entering the country.
Llalla was General Prosecutor in Albania from 2012 to 2017 and last year the US Ambassador to Tirana, Donald Lu, accused him of being an "enemy of the Justice Reform" – the flagship reform program that Albania is implementing, aiming to clean up the notoriously corrupt justice system.
Llalla had announced his resignation from the justice system in a letter to President Ilir Meta, hoping to thereby avoid scrutiny under the Vetting Process, an extraordinary commission that will investigate the assets of justice system members and fire them it they cannot justify their wealth.
Under Albanian law, former general prosecutors are entitled to be appointed as judges in an Appeal Court after their mandates end. Llalla had decided to not use this right, apparently hoping to avoid vetting.
"Secretary of State Rex Tillerson is publicly designating former Albanian Prosecutor General (Mr) Adriatik Llalla under Section 7031(c) of the FY 2017 Consolidated Appropriations Act due to his involvement in significant corruption," the US press release reads.
"In cases where the Secretary of State has credible information that foreign officials have been involved in significant corruption or gross violations of human rights, those individuals and their immediate family members are ineligible for entry into the United States," it adds.
In February 2017, US Ambassador Lu denounced Llalla for attempting to block the justice reform process.
A day later, Llalla acknowledged that the embassy had cancelled his diplomatic visa and that of his wife, and accused Lu of blackmailing him, using "Sorosian techniques".
He was referring to the US billionaire and philantropist George Soros whose liberal NGOs, backed by the Soros Foundation have long been a target of attacks across the Balkans.
Nationalists and right-wing politicians are deeply suspicious of their politically and socially liberal agenda and their focus on human rights.
Several other Albanian prosecutors have also acknowledged then that their US visas have been cancelled. However, the US embassy has not published a list of those who have been sanctioned due to privacy protection.
The publication of the decision about Llalla's designation as corrupt official appears to mark a turning point, therefore.
"The law also requires the Secretary of State to publicly or privately designate such officials and their family members. In addition to the designation of Llalla, the Secretary is also publicly designating Llalla’s spouse, Ardjana Llalla, his daughter, Eni Llalla, and his other, non-US citizen child," the Departament of State noted.
Several judges have resigned from their positions in the last two years in Albania, apparently hoping to avoid vetting process.
Wednesday, February 14, 2018
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis! Μοιραστείτε το στο Twitter Μοιραστείτε το στο Facebook Κοινοποίηση στο Pinterest
Δεν υπάρχει θέμα τσαμουριάς για την Ελλάδα, γνωστός μόνο ο τσάμικος χορός
«Η πίεση της Ελλάδας: Καταργείστε το όνομα τσαμουριά από τα σχολικά βιβλία»
Φεβρουάριος 14, 2018. Echedoros
Τίρανα.
Η Ελλάδα όχι μόνο δεν δέχεται ότι υπάρχει θέμα τσάμηδων, αλλά και το όνομα ‘τσαμουριά’ πρέπει να αφαιρεθεί από τα βιβλία και τους σχολικούς χάρτες της Αλβανίας.
Αυτή ήταν η δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στο Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας.
Είχε γίνει επερώτηση από τον βουλευτή Χ. Θεοχάρη προς στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών ζητώντας εξηγήσεις για τις συνομιλίες που διεξάγονται με την Αλβανία και την FYROM, ενώ υπάρχουν εθνικιστικοί όροι στα σχολικά βιβλία των χωρών αυτών.
Ο αλυτρωτισμός των Αλβανών
Ο Κοτζιάς απάντησε σε αυτήν την επερώτηση γραπτώς με επίσημη επιστολή που αναγνώσθηκε στην Ελληνική Βουλή.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι έχει καταστήσει σαφές στην κυβέρνηση των Τιράνων ότι οι όροι «αλβανικά εδάφη στην Ελλάδα» και το όνομα ‘Τσαμουριά» σε εδάφη που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, θα πρέπει να διαγραφούν από τα σχολικά βιβλία της Ιστορίας και της Γεωγραφίας.
Οι ελληνικοί χάρτες και η ο ‘τσάμικος’
Στους ελληνικούς χάρτες το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής που βρίσκεται η ‘τσαμουριά’ – γράφει το αλβανικό δημοσίευμα, ονομάζεται Θεσπρωτία και Αιτωλοακαρνανία. Αυτά είναι τα δύο επίσημα ονόματα που χρησιμοποιούν οι Έλληνες για την ‘τσαμουριά’.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, τις πρόσφατες δηλώσεις του Κοτζιά στην ελληνική κρατική τηλεόραση ότι δεν υπάρχει θέμα ‘τσαμουριάς’.
Έτσι, μετά την άρνηση της ‘τσαμουριάς’ και των αλβανοτσάμηδων από την Ελλάδα, απαιτεί να διαγραφούν αυτά τα ονόματα από τα σχολικά βιβλία.
«Η Ελλάδα δεν έχει πληθυσμό τσάμηδων, ούτε επαρχία ‘τσαμουριά’, υπάρχει η Θεσπρωτία και η Αιτωλοακαρνανία.
Ωστόσο, υπάρχει ο τσάμικος χορός που για αυτόν οι Έλληνες του βορρά είναι υπερήφανοι . Λίγο παράλογο, αλλά …βαλκανικό.
Ένας λαός που, σύμφωνα με τους Έλληνες, υπάρχει μόνο στο όνομα ενός χορού!
Σάββας Καλεντερίδης: Η αλήθεια είναι πικρή, αλλά πρέπει να λέγεται - Με Σημίτη τα Ίμια έγιναν "γκρίζα" και με Τσίπρα οι Τούρκοι τα προσάρτησαν ντε φάκτο
Η αλήθεια είναι πικρή και πρέπει να λέγεται.
Link
Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να αφυπνιστούν και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Έκαναν την αρχή με τα συλλαλητήρια, που ήταν τα πιο έντιμα, ηθικά, ειρηνικά και δημοκρατικά στην ιστορία του ελληνικού κράτους.
Αυτά που ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας χαρακτήρισε με αναιδέστατο τρόπο ως "ετερόκλητο όχλο".
Μετά τα συλλαλητήρια έφεραν άρον άρον το σκάνδαλο Νοβάρτις, για να θολώσουν τα νερά και να συνεχίζουν το έργο τους, που είναι η παράδοση της Μακεδονίας και μάλιστα με ψηλά το κεφάλι!!!
Όμως οι πολίτες φαίνεται ότι δεν το έχαψαν το παραμύθι και συνεχίζουν να δικεκδικούν το δικάιωμα που έχουν, να ορίζουν οι ίδιοι της τύχες της χώρας και όχι ο Τσίπρας, ο Κοτζιάς, ο Καρανίκας και ο Μπουτάρης.
Ήδη, με πρωτοβουλία πολιτών της Θεσσαλονίκης, προγραμματίστηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο γραφείο του Μπουτάρη, και ας ελπίσουμε οι ειρηνικές και δημοκρατικές αντιδράσεις του κόσμου να οδηγήσουν στην εκπαραθύρωσή του.
Και μετά θα ακολουθήσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο η εκπαραθύρωση των νεκροθαφτών της Μακεδονίας, τους οποίους στηρίζει ο κ. Σημίτης.
Και μια που αναφερθήκαμε στον πρώην πρωθυπουργό, να έλθουμε στο θέμα μας.
Ο κ. Σημίτης, με τον κ. Πάγκαλο, χειρίστηκε την κρίση των Ιμίων.
Μετά την κρίση, από το βήμα της βουλής, είπε "ευχαριστώ τους Αμερικανούς" που απέτρψαν τον πόλεμο.
Όμως, μετά από εκείνη τη νύχτα, που χάθηκαν τρεις ήρωες αξιωματικοί του πολεμικού μας ναυτικού, τα Ίμια έγιναν "γκρίζα ζώνη".
Δηλαδή, μια περιοχή χωρίς κρατική κυριαρχία.
Οι Έλληνες πολίτες, που τότε δεν είχαν τη φωνή που απέκτησαν με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σήμερα, δεν είχαν αντιληφθεί τι ακριβώς έγινε στα Ίμια.
Και έδωσαν ευκαιρία στο ίδιο δίδυμο να προβεί στους γνωστούς χειρισμούς, που κατέληξαν στην παράδοση του Οτζαλάν στους Τούρκους.
Για να ακολουθήσει μάλιστα και η εκλογική επιβράβευση του κ. Σημίτη, στις εκλογές του 2000.
Τα χρόνια που ακολούθησαν τα Ίμια παρέμειναν γκρίζα ζώνη, μέχρι που φθάσαμε στο σήμερα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με την ανακοίνωση της παραχώρησης του ονόματος Μακεδονία στους Σκοπιανούς, που σημαίνει αναγνώριση "μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας", έδωσε ένα μήνυμα στους γείτονες.
"Εδώ το μεγάλο παζάρι, όλα τα διαπραγματευόμαστε, όλα τα δίνουμε".
Και το μήνυμα το πήραν οι Αλβανοί, το πήραν οι Τούρκοι και εν καιρώ θα αποδειχτεί ότι το πήραν οι Βούλγαροι, οι Ιταλοί, οι Λίβυοι, οι Αιγύπτιοι κ.ο.κ.
Πάμε τώρα στα Ίμια.
Εκεί, το τελευταίο διάστημα, έγιναν σοβαρά πολιτικά λάθη, στα οποία δεν είναι ώρα να αναφερθούμε.
Εξ αιτίας αυτών των λαθών, δώσαμε την ευκαιρία στους Τούρκους να περικυκλώσουν τα Ίμια με πλοία της Ακτοφυλακής, δημιουργώντας μια κατάσταση που αποτελεί ντε φάκτο προσάρτησή τους.
Η κίνηση του σκάφους της τουρκικής Ακτοφυλακής να εμβολίσει εν ψυχρώ τη ναυαρχίδα του Λιμενικού Σώματος, ήταν ένα ΣΑΦΕΣ μήνυμα, το οποίο μας το έκανε σαφέστερο το τουρκικό ΥΠΕΞ και ο ίδιος ο Τσαβούσογλου.
Μετά το επεισόδιο, μας είπαν μπροστά στα μάτια μας και με τον πιο επίσημο τρόπο ότι "Τα Καρντάκ είναι τουρκικά".
Αυτή η κατάσταση εκτιμώ ότι δεν πρόκειται να αλλάξει, εκτός κι αν η Ελλάδα αποφασίσει να κάνει πόλεμο με την Τουρκία.
Άρα, οι μέρες αυτές είναι ιστορικές, γιατί ζούμε την απώλεια εθνικού εδάφους, μετά την απώλεια ή για την ακρίβεια την εθελουσία εκχώρηση μέρους της εθνικής μας ταυτότητας.
Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να μάθουν την αλήθεια και να πράξουν αναλόγως.
Μας αντιμετωπίζουν ως "όχλο", μας λένε ψέματα και μας παραπληροφορύν.
Μας είπαν ψέματα ότι ήταν επιτυχής η επίσκεψη Ερντογάν και να τα αποτελέσματα.
Μας είπαν ψέματα για ύπαρξη "γεωγραφικής Μακεδονίας", για να δικαιολογήσουν το ξεπούλημα της Μακεδονίας και να τα αποτελέσματα.
Οι Έλληνες πολίτες, στα συλλαλητήρια, όπου δεν είχε αναμειχθεί κάποιο κόμμα ή άλλος φορέας, έδειξαν απίστευτη ωριμότητα.
Κανένα επεισόδιο, καμία απρέπεια, καμία ύβρις, καμία καταστροφή δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσία.
Οι Έλληνες πολίτες δείξαμε ότι όταν απομονώνουμε τους πολιτικούς απατεώνες, τους ψεύτες και τους προβοκάτορες, μπορούμε να αποφασίζουμε και να πράττουμε ορθά.
Ήλθε η ώρα να διεκδικήσουμε το ρόλο που μας ανήκει.
Δεν θα αποφασίζει μια τσογλανοπαρέα που θρονιάζεται κάθε φορά στου Μαξίμου, με το συγγενολόι και τις γκόμενες σε υπουργικά έδρανα και κρατικές θέσεις.
Πρέπει να βρούμε τρόπο, οι κυβερνώντες να εφαρμόζουν ακριβώς αυτά που θέλει η πλειοψηφία των πολιτών και όχι οι τσογλανοπαρέες και οι πρεσβείες.
Ας αρχίσουμε με την εκπαραθύρωση του Μπουτάρη και μετά να ακολουθήσουν εκείνοι που παραδίδουν τη Μακεδονία και εκείνοι που παρέδωσαν τα Ίμια στους Τούρκους.
Να μην δίνουμε ευήκοον ους στην παραπληροφόρηση.
Να μην επιτρέπουμε ομάδες ακραίων να δίνουν το δικό τους τόνο στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και τα συλλαλητήρια.
Να δράσουμε ατομικά ομαδικά, συλλογικά, ενωτικά και πατριωτικά, χωρίς αποκλεισμούς.
Κανένα συλλαλητήριο δεν θα πρέπει να γίνεται, χωρίς συμμετοχή οργανώσεων από όλο το ιδεολογικό φάσμα.
Είπαμε, ας ξεκινήσουμε από την εκπαραθύρωση του Μπουτάρη και μετά να ακολουθήσουν εκείνοι που ξεπουλούν την Μακεδονία, εκτός κιαν κάνουν πίσω.
Δύσκολος ο δρόμος, ανηφορικός, όμως πολύ πιο εύκολος από το δρόμο που ακολούθησαν οι πρόγονοί μας για να προστατέψουν αυτήν την πατρίδα, που ήταν ένας δρόμος γεμάτος με αίμα.
Προχωράμε με αίσθημα ενότητας και ευθύνης, παραμερίζοντας ιδεολογικές και άλλες διαφορές, που ούτως ή άλλως είναι επίπλαστες.
Να σώσουμε την πατρίδα μας.
Monday, February 12, 2018
Αβραμόπουλος: Η Αλβανία είναι πολύ κοντά στην ΕΕ
Φεβρουάριος 12, 2018. Echedoros
Πολύ αισιόδοξος για το μέλλον της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.
Σήμερα συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών Φατμίρ Τζαφάι και στη συνέχεια προέβη σε δηλώσεις στα ΜΜΕ όπου ανακοίνωσε την υπογραφή δύο σημαντικών συμφωνιών μεταξύ Αλβανίας και ΕΕ.
Πρόκειται για συμφωνία σχετικά με τη διαχείριση και τον έλεγχο των συνόρων από τον FRONTEX, ως μνημόνιο κατανόησης για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.
Ο Τζαφάι δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Επίτροπο Αβραμόπουλο για το έργο της κυβέρνησης και της κρατικής αστυνομίας στην καταπολέμηση του εγκλήματος, λέγοντας ότι έχει επιβεβαιώσει τη δέσμευση ότι η Αλβανία δεν βρίσκεται πλέον στον χάρτη των χωρών παραγωγής ναρκωτικών.
Από τη δική του πλευρά ο Αβραμόπουλος τόνισε ότι η Αλβανία σημείωσε μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια και πλησιάζει την ΕΕ.
Sunday, February 11, 2018
Αλβανοί Κοσόβου, Σκοπίων και πρωθυπουργός Αλβανίας μίλησαν για αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια
"Χασίμ Θάτσι, Έντι Ράμα και Αλί Αχμέτι μίλησαν σχετικά με αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια"
Φεβρουάριος 11, 2018. Echedoros
Ο γνωστός πολιτικός αναλυτής Μπεράτ Μπουζχάλα αναφερόμενος στη δήλωση πολιτικού της Αυστρίας, ο οποίος πρότεινε την αυτονομία στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, γράφει στη σελίδα του στο Facebook, ότι μεταξύ των τριών Αλβανών ηγετών-Αλβανίας, Κοσσυφοπεδίου, Σκοπίων- έγινε μια συμφωνία που δεν προβλέπει μόνο αλλαγή στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου.
Επιπλέον, ο ίδιος εξήγησε ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν θα ισχύσει μόνο στην αλλαγή των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και άλλων χωρών των Βαλκανίων.
Συγκεκριμένα, ο Αυστριακός αντιπρόεδρος της Καγκελαρίας, Χάινζ Κρίστιαν Στράσε πρότεινε το «δικαίωμα στην αυτοδιάθεση» των Σέρβων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
Μάλιστα είπε ότι το βόρειο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πίεση στη Σερβία, μια χώρα που είναι ο εγγυητής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, είναι λάθος να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως έχει.
«είναι πρώτη φορά που ένας πολιτικός υψηλού προφίλ- αντιπρόεδρος του Αυστριακού Καγκελάριου- να εκφράζεται τόσο έντονα κατά των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.
Υπάρχουν, βέβαια, και εκείνοι που τον θεωρούν ότι ανήκει σε ένα περιφερειακό κόμμα και ακραίο, αλλά παρόλα αυτά είναι το δεύτερο πρόσωπο της αυστριακής κυβέρνησης», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.
Subscribe to:
Posts (Atom)