Friday, April 13, 2018

Ευρωβουλευτής της Ελλάδας παραπονιέται στον Επίτροπο Χαν για τους Έλληνες στην Αλβανία, τι λέει


SManalysis


Απρίλιος 13, 2018. Echedoros


Ο νόμος –πλαίσιο «για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων» που ψηφίσθηκε, είναι για να δημιουργήσει εντυπώσεις και να ανατρέψει την ανυπαρξία της ΕΕ που προκάλεσε  η κατεδάφιση των περιουσιών των Ελλήνων της Αλβανίας, αναφέρει σε ερώτησή της η ευρωβουλευτής της ΕΛΙΑΣ, Εύα Καϊλή στον αρμόδιο Επίτροπο, Γιόχανες Χαν, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.

Αλβανία & Ελληνική μειονότητα - Παιχνίδι εντυπώσεων*

Μετά τα δυσάρεστα γεγονότα του φθινοπώρου με τις κατεδαφίσεις περιουσιών των Ελλήνων της Αλβανίας, η γείτονα χώρα προκειμένου να ανασκευάσει τις εντυπώσεις και να ανατρέψει τη δυσμένεια της ΕΕ, ψήφισε νόμο – πλαίσιο «περί προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων».


 Στην ουσία του όμως θίγει εμμέσως πλην σαφώς τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας, υπογραμμίζει η Εύα Καϊλή.


Εύα Καϊλή
Παραμένουν τα εμπόδια στην ταυτοποίηση των μελών της, στην δυνατότητα χρήσης της ελληνικής γλώσσας στη δημόσια ζωή, στη δυνατότητα εκπαίδευσης στην ελληνική γλώσσα ενώ επίσης αφήνεται άλυτο το περιουσιακό και συνεχίζει να μην αναγνωρίζει, γεγονός πρωτοφανές στο διεθνές δίκαιο, ως μειονοτικές, περιοχές με πολυπληθείς ελληνικές κοινότητες που βρίσκονται εκτός των ορίων των Δήμων Δρόπολης και Φοινίκης, όπως είναι η Χειμάρρα, τα ελληνικά χωριά στον Αυλώνα, σημειώνει με ανησυχία η κ. Καϊλή και καταθέτει σχετική ερώτηση στον αρμόδιο Επίτροπο Γιοχάνες Χαν.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Η ΕΕ στα κριτήρια που θέτει με τις ετήσιες εκθέσεις προόδου της, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, περιλαμβάνεται ο σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων. Γεγονός που η Αλβανία επιδιώκει τυπικά να καλύψει κατ’ ελάχιστον, με νόμο – πλαίσιο χωρίς να λύνει προβλήματα ενώ επιπλέον δημιουργεί περαιτέρω για την Ελληνική μειονότητα με τις οικίες διατάξεις του εν λόγω νομοθετήματος και τις πρακτικές που υιοθετεί, (κατεδαφίσεις, απαγορεύσεις κ.α.). Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το θέμα με την Ελληνική μειονότητα που εγείρεται καθώς και το φαινόμενο η Αλβανία να είναι η μόνη χώρα που ορίζει γεωγραφικά τις μειονότητες; Θα ζητηθούν από την Επιτροπή διορθώσεις αναφορικά με αυτό στους εφαρμοστικούς νόμους που αναμένονται;

2. Η Επιτροπή θεωρείται και είναι θεματοφύλακας των Συνθηκών και των αρχών της ΕΕ, ήτοι, μεριμνά για το σεβασμό και την εφαρμογή τους. Ως εκ τούτου, είναι δόκιμο να συζητά και σε ποια βάση εν τέλει με την Αλβανία των ανωτέρω πρακτικών;

3. Γνωρίζει η Επιτροπή άλλες παρόμοιες περιπτώσεις όπου έχουμε γεωγραφικό προσδιορισμό μειονοτήτων;

* Κείμενο από την ιστοσελίδα της Εύας Καϊλή

Ερώτηση Κεφαλογιάννη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους άταφους πεσόντες στην Βόρεια Ήπειρο



SManalysis

Παρασκευή, Απριλίου 07, 2017



«Άταφοι ή σε ομαδικούς τάφους 7.976 πεσόντες του Αλβανικού Έπους στη Βόρεια Ήπειρο»

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας μετά από ενημέρωση του πρ. υπουργού Γιώργου Σούρλα για τους επί 76 χρόνια άταφους ή προσωρινά θαμμένους πεσόντες Έλληνες στρατιωτικούς του Αλβανικού Έπους του ’40 κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μία ερώτηση, ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους τους ήρωες του ’40.

Οι 7.976 πεσόντες κατά τη διάρκεια του ελληνό - ιταλικού πολέμου το 1940-41 στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου παραμένουν μέχρι και σήμερα άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους.

Στις 9 Φεβρουαρίου 2009 υπεγράφη Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας για την «αναζήτηση, εκταφή και ενταφιασμό των πεσόντων στρατιωτικών» η οποία κυρώθηκε και από τις δύο εθνικές Βουλές.

Συμφωνήθηκε η κατασκευή δύο Στρατιωτικών Κοιμητηρίων στην Αλβανία, στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες όπου μέχρι σήμερα έχει γίνει δεκτός πολύ μικρός αριθμός των πεσόντων. Αποφασίστηκε ακόμη η συγκρότηση Μικτής Διακρατικής Επιτροπής για την υλοποίηση της Συμφωνίας.

Στις 23.4.2012, η ελληνική και η αλβανική επιτροπή συνεδρίασαν από κοινού στα Τίρανα και εκπονήθηκε ο κανονισμός συνεργασίας των 2 Επιτροπών για την έναρξη των εργασιών πεδίου (έρευνα, εκταφή, αναγνώριση, ταφή Ελλήνων πεσόντων).

Έκτοτε η Επιτροπή δεν συνήλθε και καμία από τις αποφάσεις δεν υλοποιήθηκε.
Μετά παρέλευση επτά ετών από την κύρωση της Συμφωνίας , η Μικτή επιτροπή συνήλθε τον Οκτώβριο του 2016 και συμφώνησε ότι η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει στις  αρχές του 2017 στα Τίρανα, για να γίνει η αναζήτηση των οστών και ο ενταφιασμός.

Δυστυχώς, όμως μέχρι σήμερα  δεν συνήλθε παρά την Συμφωνία και η απαράδεκτη αυτή κατάσταση διαιωνίζεται επί 76 χρόνια.

Ερωτάται η Επιτροπή:

-          Είναι σε γνώση της τα ανωτέρω που ασφαλώς δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αξίες και τις ανθρωπιστικές αξίες;
-          Προτίθεται να τα περιλάβει στην επόμενη Έκθεση Προόδου για την Αλβανία;

Thursday, April 12, 2018

Greek Fighter Jet Crashes into the Aegean; Pilot Killed


SManalysis

By Tasos Kokkinidis - Apr 12, 2018

Greek Reporter


Greek rescue teams have found the body of the pilot of a Mirage-2000 Hellenic Air Force jet which crashed into the Aegean Sea on Thursday after confronting Turkish planes.

The body plus the wreckage of the state-of-the-art plane were located off the northeastern coast of the Greek island of Skyros.

Greek Defense Minister Panos Kammenos announced the grim news on social media, writing:

“A Greek pilot has joined the pantheon of heroes. He fell fighting for the defense of our national sovereignty and territorial integrity. The Homeland bows [to his sacrifice] in mourning. Sincere condolences to his family and the Hellenic Air Force staff.”


Panos Kammenos
@PanosKammenos
 Ένας Έλληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η Πατρίδα θρηνούσα υποκλίνεται. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλα τα στελέχη της ΠΑ

The Mirage and another Greek jet were returning to an air force base on Skyros after confronting Turkish planes which had violated Greek airspace.

Greece’s air force confirmed in a statement that at 12.15 p.m. local time (1015GMT) contact was lost with the Mirage about nine nautical miles northeast of the island.

Turkish newspaper Milliyet reports that the Turkish armed forces have denied any of its planes were in the area at the time of the crash.

The plane, a French-made Mirage 2000-5, is one of the most modern fighter jets in the inventory of the Hellenic Air Force.

Fifteen of Greece’s 25 M2000-5 aircraft were obtained from France, while the remaining 10 belonged to the Hellenic Air Force and had been upgraded by the Hellenic Aerospace Industry.

The upgrade included the replacement of the its electronic equipment and weapons systems, turning the M2000-5 into one of the world’s most formidable warplanes.

Ρ.Τ.Ερντογάν: «Η Δυτική Θράκη ανήκε στην Τουρκία – Δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στους Τούρκους εκεί»



SManalysis

Δημοσίευση: 12 Απριλίου 2018, Pentapostagma


Δεν εγκαταλείπει το όνειρό του για τη «μεγάλη Τουρκία» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν…


Σε ομιλία του την Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε εκ νέου στα σύνορα της Τουρκίας πριν από έναν αιώνα, περιλαμβάνοντας και τη Δυτική Θράκη, ενώ χαρακτήρισε Τούρκους πολίτες τους κατοίκους της και δεσμεύτηκε ότι «δεν θα τους γυρίσει την πλάτη».

«Έναν αιώνα πριν, οι άνθρωποι στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στην Αλγερία, στο Αφγανιστάν, στη Γεωργία, στην Αίγυπτο, στην Κριμαία και στη Δυτική Θράκη ήταν πολίτες της Τουρκίας» ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφράζοντας τη θλίψη του για τα «περιορισμένα», όπως είπε, σημερινά σύνορα της χώρας του.

«Δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στους Τούρκους πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά.


Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Γερμανίας και της Γαλλίας, υποστηρίζοντας πως «δεν δικαιούνται να μιλούν για πολιτισμό, όταν οι μεν εφάρμοσαν ναζιστικές πρακτικές στους Ρομά και οι δε τους απέλασαν».


«Μη δίνετε σημασία όταν καυχιούνται για το πόσο ‘’πολιτισμένοι’’ είναι» τόνισε ενδεικτικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να επιτεθεί και εναντίον των Κούρδων, λέγοντας ότι «οι δυτικοί σύμμαχοι νομίζουν ότι μπορούν να τους σώσουν με το να υψώνουν τις σημαίες τους δίπλα στα τεθωρακισμένα του PYD. Θα καταστρέψουμε καθέναν από αυτούς τους αντάρτες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, μην μπείτε στο δρόμο μας».

French foreign minister arrives in Belgrade

(Tanjug/MFA)
SManalysis

French Foreign Minister Jean-Yves Le Drian arrived in Belgrade on Thursday afternoon, where he will meet with Serbian President Aleksandar Vucic.

SOURCE: B92, TANJUG THURSDAY, APRIL 12, 2018

After the meeting, Vucic and Le Drian will address the media.

The head of French diplomacy was welcomed at Belgrade's Nikola Tesla Airport by Serbian Minister of Foreign Affairs Ivica Dacic, with whom he will also have a meeting.

While in Belgrade, Le Drian will speak with Prime Minister Ana Brnabic.

The visit comes as part of preparations for the arrival of French President Emmanuel Macron later in the year.

Former Serbian ambassador to Paris Radomir Diklic said earlier in the day that the visit of France's foreign minister was "important for solving the Kosovo problem."

Ρουμανία: Απορρίφθηκε νομοσχέδιο για Αυτονομία των Ούγγρων



SManalysis

«Το νομοσχέδιο για την αυτονομία της περιοχής Σεκουές απορρίφθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων»


Απρίλιος 12, 2018. Echedoros

Βουκουρέστι.

 Η Βουλή των Αντιπροσώπων του Ρουμανικού Κοινοβουλίου, απέρριψε σήμερα νομοσχέδιο για αυτόνομο καθεστώς στην Σέκουες- Τρανσυλβανία- στην κεντρική Ρουμανία,  που κατοικείται κυρίως από Ούγγρους.


 Το νομοσχέδιο προέβλεπε μια αυτόνομη περιοχή που περιλάμβανε τις επαρχίες Κοβάσνα, Χαργκίτα και Ντελ οντ Μούρες, που είναι στην επικράτεια της Ρουμανίας.


Σύμφωνα με την Επιτροπή Κρατικής Διαχείρισης, «η πρωτοβουλία στην πράξη «προέβλεπε τη δημιουργία μιας ξεχωριστής κρατικής μονάδας, παράλληλη με το ενιαίο εθνικό ρουμανικό κράτος».


Το νομοσχέδιο απορρίφθηκε με 218 ψήφους κατά και 20 υπέρ.

Wednesday, April 11, 2018

Οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας ανησυχούν για την παρουσία του στρατού


SManalysis

Απρίλιος 11, 2018. Echedoros


Πανικό στον αλβανικό πληθυσμό έχουν προκαλέσει τα σερβικά άρματα μάχης, ο στρατός  και οι συχνές πτήσεις σερβικών αεροσκαφών πάνω από την περιοχή του Πρέσεβο, στη  νότια Σερβία, όπως σημειώνει τοπικό δημοσίευμα.



Πολιτικός της αλβανικής μειονότητας στη Σερβία, ο Σουκρί Ιμένι  δήλωσε ότι «η παρουσία του σερβικού στρατού, οι κινήσεις των αρμάτων μάχης μέσα στους αλβανικούς οικισμούς μας θυμίζουν τα χρόνια του Μιλόσεβιτς».



Σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι η πρώτη φορά που από το πόλεμο του 2001, το Πρέσεβο επισκέπτονται  Σέρβοι στρατηγοί και στρατιωτικοί που τους ακολουθούν άρματα μάχης και αεροσκάφη πάνω από την περιοχή.


Ωστόσο, η παρουσία αυτή των σερβικών ενόπλων δυνάμεων στην Κοιλάδα του Πρέσεβο σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της Σερβίας, Γιοβάν Κριβοκάπιτς, είναι λόγω της στρατιωτικής άσκησης που πραγματοποιείται στην περιοχή αυτή των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο και θα συνεχισθεί αύριο στην κεντρική Σερβία.

Pilot dies as military G-4 plane crashes in northeast

Robert Kaloci (Facebook, file)
SManalysis

A Serbian military training plane crashed near Kovacica in the northeast on Wednesday morning.

SOURCE: B92, TANJUG, PRVA TV WEDNESDAY, APRIL 11, 2018

One of the pilots died as he ejected from the plane, while the other was injured and was conscious when he was taken to the military clinic VMA, the Ministry of Defense announced.

The pilots worked for the Army's Flight Test Center of the Technical Test Center.

The Ministry of Defense identified the pilot who died as Major Robert Kaloci, and said the injured pilot was Major Aleksandar Matic.

Defense Minister Aleksandar Vulin and Serbian Army chief General Ljubisa Dikovic both sent telegrams of condolences to the family of Major Kaloci.


Prva TV said that the pilots did not report any problems during the flight.

An employee of the Kovacica municipality, who did not wish to be named, told Tanjug that he was close to the scene and that it "seemed to him" the plane did not crash but had to make an emergency landing.

According to him, four soldiers were near the site, while an ambulance and police arrived after the incident.

However, none of this has been officially confirmed or denied.

Russia and US engage in dangerous saber-rattling over Syria

(Getty Images, file, illustration purposes)
SManalysis

Russia and the United States are continuing their saber-rattling over the latest allegations of a chemical attack in Syria.

SOURCE: B92 WEDNESDAY, APRIL 11, 2018 | 09:56

It was first reported on Tuesday that the Russian Black Sea Fleet was ordered to place its air defenses on high combat alert and prepare for an attack. According to the Russian Foreign Ministry, this happened because of information that US warplanes were headed toward Syria.

This crisis is developing after the news last week about an alleged chemical attack in the town of Douma that killed about 70 people, which was accompanied by dramatic video material. 

Syrian leader Bashar al-Assad and Russia that supports him have been blamed for this attack. The footage has been published by organizations engaged in human rights protection and care for the victims, but who are reported to be close to the US side, which supports the rebels. 

As the rhetoric sharpened around the accusations, there were few of those who could or would hear the words of experts, who said that detailed test should be done before making any accusations, and who argued that it cannot be concluded whether chemical weapons were really used in Douma based on photographs and videos. 

Two sessions of the UN Security Council failed to calm the tensions between Russia and the US, which are on opposite sides in the conflict in Syria, while the US responded to Russia placing the Black Sea Fleet on alert by announcing that the Harry S. Truman aircraft carrier and a group of ships accompanying it will be stationed in the Mediterranean starting on Wednesday. 

The Russian ambassador to the UN then warned the United States that it would be better for them "not to undertake any plans they plan to undertake, because Russia will respond adequately." But Moscow remains alone because leaders of Western countries have taken the side of the US, announcing that they will join it if it decided to attack the Assad forces directly. 

In the meanwhile, European Aviation Safety Agency (EASA) on Tuesday issued rapid alert notification for "Eastern Mediterranean/Nicosia FIR Area" due to possible airstrikes on Syria in the following 72 hours.

Greece won't recognize Kosovo, Athens office not diplomatic

(Tanjug)

SManalysis

Greek Foreign Minister Nikos Kotzias said in Belgrade on Wednesday that his country will not recognize Kosovo.

SOURCE: BETA WEDNESDAY, APRIL 11, 2018 | 13:51

Kotzias explained that the trade office of Kosovo in Athnes will not be a diplomatic office.

"That's neither been agreed, nor envisaged," he told a joint news conference with Serbian counterpart Ivica Dacic. 

Asked whether the Community of Serb Municipalities in Kosovo would be formed based on the Brussels agreement or on Kosovo laws, Kotzias said that "agreements should be implemented in their entirety." 

Asked about the Macedonia name dispute, the Greek minister said that a step forward had been made, while the key to a solution lies in "realism and pragmatism." 

"A compromise is needed, but not 'a rotten compromise'. Both sides must understand that they can't get everything," he added. 

Dacic said that the most effective way is to talk directly and seek a common interest in removing the problems that go into to the region's past, tradition, and history. 

Serbia has understanding for the stance of Greece, he said, and described his country's decision to recognize Macedonia under its constitutional name as "an ill-considered move." 

Dacic added that Macedonia's behavior toward Serbia has not been "adequate," and recalled that Skopje recognized Kosovo.



Tuesday, April 10, 2018

The US and Turkey could go to war

SManalysis

OPINION

by Michael Rubin
 | April 09, 2018 Washington Examiner

US soldier in Syria
 US soldier in Syria
A U.S. soldier sits in an armored vehicle on a road leading to the tense front line with Turkish-backed fighters, in Manbij, north Syria, Wednesday, April 4, 2018.
(AP Photo/Hussein Malla)


It was the stuff of nationalist drivel and mad conspiracy, but in Turkey it was an instant best-seller. Almost 15 years ago, Turkish novelists Orkun Ucar and Burak Turna penned a thriller titled Metal Storm, which describes a U.S.-Turkey war in which the United States occupies Istanbul, a Turkish agent detonates a stolen nuclear warhead in Washington, and Russia and China ultimately come to Turkey’s rescue. While the premise was far-fetched, many Turkish commentators at the time suggested a U.S.-Turkey conflict could become reality. It is time to recognize that they were right.

No, the United States is neither going to launch a surprise attack on Turkey nor engage its putative NATO ally in the next several years, but the trajectory that President Recep Tayyip Erdogan has taken Turkey suggests that enmity and conflict, rather than partnership and cooperation, are inevitable. While unlikely, it is no longer inconceivable that Turkey and the United States would one day be shooting at each other.

Consider the path down which Erdogan has taken Turkey:

Erdogan is now friendlier toward Russia and Iran than the United States. There’s a tendency in Washington to self-flagellate and assume deterioration in relations is our fault, but it’s not. Erdogan’s shift toward Russia had nothing to do with U.S. support for the Kurds. After all, Moscow has welcomed Syrian Kurdish political leaders while Washington has acceded to Ankara’s request to keep them isolated. And when Syrian Kurds have killed invading Turkish troops, they have done so with Kalashnikovs and RPGs, weaponry they had received from Russia or its clients, not the United States. Rather, Turkey’s turn toward Russia is driven by deep-seeded and ideological anti-American animus among Turkey’s top leaders. Anti-American, anti-Western, and anti-NATO incitement are daily themes of Erdogan’s speeches.

The Turkish military is now an engine for Islamism rather than a bastion of secularism. Every officer up to lieutenant colonel has now arisen in the Erdogan era and, because of Erdogan’s manipulation of promotions, pretty much every flag officer with two, three, or four stars is now Erdogan’s man as well. Hulusi Akar, the Turkish General Staff’s commander, betrayed both colleagues and oaths for the sake of personal ambition. In recent weeks, Fetih TV showed pictures of hardline Islamist mullahs visiting Turkish military units. Dogu Perincek, the Turkish military’s philosophical guide, is a former Maoist who is fiercely anti-NATO and pro-Russian. Adnan Tanriverdi, Erdogan’s military counselor, is an Islamist who founded SADAT, which now forms the core of Erdogan’s personal militia, the Turkish equivalent of Iran’s Islamic Revolutionary Guard Corps.

There is very little discipline left in the Turkish military. Erdogan has purged most of the professional officers. Those left behind are now making videos honoring convicted mafia leaders like Sedat Peker or gang leaders like Burak Doner. While the United States may not want a shooting war with Turkey, it is conceivable that a radical Islamist within the military’s midst will undertake an action that will solicit a response.

Turkey has become a terror sponsor. Erdogan embraces Hamas’ most militant leaders and arms them. There would have been no Islamic State in Iraq and Syria had it not been for Turkey’s open door to tens of thousands of foreign fighters. Erdogan’s own son-in-law’s emails show he profited off the Islamic State while thousands perished at their hands. When Turkish journalists provided photographic proof that Erdogan was arming an al Qaeda affiliate in Syria, he had the journalists jailed. The West may cheer Saudi Crown Prince Mohammad Bin Salman for cracking down on extremism after decades of its Saudi sponsorship, but Turkey is picking up the slack in Asia, Africa, and Europe. Turkey’s financing of radical mosques now means that it is indoctrinating, funding, and training the next generation of extremists.

Turkish threats against the United States and its allies are becoming commonplace. After Houston-based Noble Energy began drilling in Cypriot waters in September 2011, Turkish Minister Egemen Bagis warned U.S. personnel not to enter the region, and said, “This is what we have the navy for. We have trained our marines for this; we have equipped the navy for this. All options are on the table; anything can be done.” Erdogan’s recent suggestions to create “an army of Islam” are, in Erdogan’s mind, not simple rhetoric.

Turkey has always been revanchist, but as Turkey’s economy falters (Turkey’s currency has lost more than half its value under Erdogan’s leadership) Erdogan has upped his claims to neighboring territory. Consider the following: Turkey occupies one-third of Cyprus, and occupies territory in both Iraq and Syria against the wishes of both those governments. In recent months, Erdogan has also laid claims to parts of Greece and Bulgaria. Again, this is not mere rhetoric: Incidents between Greece and Turkey have skyrocketed.
The West has a Turkey problem, and it is silly to pretend otherwise. Yes, Turkey is strategic, but it is lost. It has flipped into Russia’s camp, just as Egypt and Libya did during the Cold War. The difference then was that the West recognized the setback and moved to contain it; they did not pretend the alliance persisted and allow enemies open access to defense secrets nor share intelligence or latest-generation aircraft with an enemy.

While it is fashionable among diplomats and some analysts to argue that the transactional nature of Erdogan’s Turkey requires more and targeted engagement rather than coercion, such efforts have a very poor track record. Indeed, for much of the past 15 years, Turkish enmity has grown against the backdrop of NATO denial and Bush and Obama-era denial, coddling, and engagement. Rather than smart diplomacy, efforts to engage Erdogan now uncomfortably appear like efforts to coddle Saddam Hussein into moderation three decades ago. On June 15, 1990, the late Sen. Arlen Specter explained his opposition to military sanctions on Iraq. “There is an opportunity, or may be an opportunity, to pursue discussions with Iraq,” he said, “And I think that it is not the right time to impose sanctions.” When Specter took to the floor of the Senate, the notion of war with Iraq was considered crazy. But less than two months later, Saddam’s actions put the United States on war footing. What once was unimaginable became a possibility.

As Erdogan chooses his path, it behooves the United States and Europe to recognize that what once was outside the realm of possibility is now possible. And while all efforts should be taken to prevent such a scenario, at a minimum it is time to isolate rather than partner with Erdogan. It is time to remove all American personnel (and any remaining nuclear warheads) from the Incirlik Airbase and find another home, before repelling nationalist mobs at Incirlik itself becomes a flashpoint for conflict. It is essential for U.S. national security to cut Turkey off from intelligence sharing and military technology, including the F-35 Joint Strike Fighter, and recognize that prevention of conflict mandates better preparing regional states like Greece, Cyprus, Israel, Romania, Kosovo, Bulgaria, Iraq, as well as Syrian and Iraqi Kurds, to also counter the Turkish challenge. Historians can debate who lost Turkey, but what is obvious is that Turkey is not simply no longer a friend and ally, but rather it has become an adversary and potential belligerent.

Michael Rubin (@Mrubin1971) is a contributor to the Washington Examiner's Beltway Confidential blog. He is a resident scholar at the American Enterprise Institute and a former Pentagon official.

Intelligence community rallies around Gina Haspel, Trump's pick to lead CIA

Image result for Gina Haspel george tenet

SManalysis

CBS NEWS

As CIA Director nominee Gina Haspel's Senate confirmation hearing approaches, current and former national security officials are offering full-throated endorsements of her character and qualifications for the role – while leaving largely unaddressed the more controversial aspects of Haspel's three-decade career with the Agency.

At the Cipher Brief's annual Threat Conference in Sea Island, Georgia on Monday, Principal Deputy Director of National Intelligence Sue Gordon called Haspel one of her "dearest friends and favorite colleagues."

"She is so solid, so true, and so not breathless that she will be an amazing leader of CIA," Gordon said. "This woman is the right person at the right time."

Who is Gina Haspel?
Earlier on Monday, more than fifty former government, intelligence and national security officials signed and sent a letter of support for Haspel to the Senate Intelligence Committee – the latest effort by a largely secretive, and usually silent, community to bolster public backing for the nominee.

"Ms. Haspel's qualifications to become CIA Director match or exceed those of most candidates put forward in the Agency's 70-year history," the letter said. "She has spent more than 30 years of her life quietly serving America and the CIA, routinely stepping up to handle some of the most demanding assignments around the globe."

"Given the nature of CIA's mission, most of her achievements cannot be shared publicly," the officials wrote. "But we can tell you [Haspel] has made vital contributions to the strength and security of our country and has dedicated her life to serving her fellow Americans."

Eight former heads or acting heads of the CIA who served in Republican and Democrat administrations – including John Brennan, Leon Panetta, Michael Morell, Gen. Michael Hayden, George Tenet, Porter Goss and John McLaughlin – signed the letter, as did three former directors of national intelligence and two former secretaries of state.

Haspel is the first woman ever nominated to head the CIA, but the milestone has been overshadowed by the controversy surrounding her involvement with the Agency's Enhanced Interrogation Program, implemented in the aftermath of 9/11, as well as her reported role in overseeing a "black site" in Thailand, where interrogations of high-level terrorist suspects were carried out in 2002.

Lawmakers have demanded the declassification of Haspel's records related to the interrogation program, and some, like Oregon Democrat Sen. Ron Wyden and Republican Sen. Rand Paul of Kentucky, have announced their opposition to her nomination. Sen. John McCain, R-Arizona, has also voiced concerns.

In their questioning of Haspel, lawmakers are likewise expected to scrutinize Haspel's knowledge of and involvement in the destruction of dozens of videotapes documenting the interrogation sessions.

Jose Rodriguez, a former director of the CIA's National Clandestine Service, has said he made the decision in 2005 to destroy the tapes, and asked Haspel, his then chief of staff, to help draft a cable making the order. Rodriguez was one among the former officials who signed the letter endorsing Haspel.

Some intelligence officials have pointed to the turbulent political dynamics of the Trump administration as a reason to appoint a career professional with deep institutional backing to the role.

"President Trump seems to be surrounding himself with like-minded folks when it comes to national security questions," Gen. Hayden, who led the Agency from 2006 to 2009, told CBS News during the Cipher Brief conference. "In those circumstances, Gina is the director of CIA that you want to have in the room."

"She will be blunt, honest, professional and unblinking," Hayden said.

"The people who signed the letter know how critically important the role of CIA Director is in these perilous times," said former CIA deputy director Michael Morell. "They know either from firsthand experience working with Gina – or by hearing from others they trust deeply trust who have worked with her – that Gina is the right person for the job."

Haspel's confirmation hearing is expected to be scheduled later this month.

Any conflict would set region back 100 years, says Vucic

(Tanjug)
SManalysis

Serbian President Aleksandar Vucic has met in Mostar with the prime minister of Bulgaria, the country that currently holds EU's rotating presidency.

SOURCE: TANJUG TUESDAY, APRIL 10, 2018

Vucic - who is in this Bosnian town for an economic fair - and Boyko Borisov spoke, among other topics, about the upcoming EU-Western Balkans Summit in Bulgaria, whose format is opposed by Spain, Romania, and Cyprus because of the announced presence of representatives of the unrecognized Kosovo.

Addressing a news conference after the meeting, the president said that, when it comes to the summit planned for mid-May, "a lot of time is ahead of us and a lot of things can happen, and it's important to do everything possible to preserve peace and stability in the Balkans."

Any kind of conflict would set the region back one hundred years, he said, and added:

"I tried to convince Borisov that Serbia will do everything in its power to preserve peace and stability, and that we will respond patiently and tolerantly to inflammatory statements, and thus try to solve our problems in the region, because any conflict would set us back one hundred years."

He also thanked Borisov, whose presence in Mostar he considers very important, for "the serious way he considers the situation in the region, as the prime minister of a country that holds the EU presidency."

When it comes to bilateral relations, especially economic ties, Serbia and Bulgaria "have no problems," said Vucic, instead they are increasing trade, which now stands at 1 billion euros and is growing each year.

Speaking in Mostar on Monday, Vucic announced that he would speak about the format of this gathering only after his meeting with European and world officials who will visit Serbia in the coming days. He added that he "hopes a good solution for everyone will be found."

Vucic also said that he expected "a long bilateral meeting with Borisov" on Tuesday.

Although Bulgaria said the summit in Sofia would not be dedicated to EU's "enlargement" but rather to "European perspective, development, and cooperation with the region," Spain is conditioning its presence with Kosovo not being mentioned as a participant, but only named, while the presence of Pristina's representatives should be "sidelined."

Bulgaria in the meantime repeated that work was still ongoing to organize the summit, and that the principle of Kosovo's status neutrality would be respected.

Έρευνα του ΕΛΙΑΜΕΠ: Τουρκία και Γερμανία οι μεγαλύτερες απειλές για την Ελλάδα

Image result for germany turkey balkans funny cartoons

SManalysis

sel_13_g
Δημοσίευση: 10 Απριλίου 2018, Pentapostagma


Η Τουρκία και η….Γερμανία είναι οι χώρες που απειλούν περισσότερο την Ελλάδα. Η Ρωσία είναι ο καλύτερός σύμμαχός μας στο «πολύ σημαντικό ζήτημα» της ονομασίας της πΓΔΜ. Η γειτονική χώρα δεν απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας αλλά την ιστορική κληρονομιά. Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να δεχθεί καμία ονομασία που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» αν και θα ήταν προς το συμφέρον μας η ταχεία λύση του ζητήματος. Καμία συμφωνία που να εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» και συγκρατημένη αισιοδοξία για την αναβάθμιση του διεθνούς κύρους της χώρας μας.


Αυτά είναι επιγραμματικά τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την δημοσκόπηση για το ζήτημα της ονομασία της πΓΔΜ που διεξήγαγε το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) σε συνεργασία με τη Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και χρηματοδοτήθηκαν από το Institute for the Study of Human Rights του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης.

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της 23 Ιανουαρίου 2018 και 25ης Ιανουαρίου 2018, σε δείγμα 1071 ερωτηθέντων, σε εθνικό επίπεδο αποτελεί μια περιεκτική ανάλυση όλων των βασικών θεμάτων που αφορούν στην διαφορά για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και των σχέσεων με την Ελλάδα σκιαγραφώντας μια κοινή γνώμη στην Ελλάδα που λειτουργεί με γνώμονα τα συναισθηματικά κριτήρια και εμφανίζεται γεμάτη από παράδοξα και ασυνέπειες.

Άμεση λύση στο ζήτημα αλλά «όχι» στην χρήση του όρου «Μακεδονία»

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση το 65% των Ελλήνων θεωρεί τη λύση του ονόματος ως «πολύ σημαντικό ζήτημα», με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται μεταξύ των γυναικών (70,5%) των κατοίκων της Βορείου Ελλάδας (69%) και μεταξύ των πολιτών που δηλώνουν ότι βρίσκονται στο κέντρο και στα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Τα χαμηλότερα ποσοστά σχετικά με την σπουδαιότητα του ζητήματος καταγράφονται μεταξύ των ανδρών (59%), των κατόχων διδακτορικού τίτλου σπουδών (52%) και στους πολίτες που δηλώνουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (60%).

Συνολικά οι ερωτηθέντες θεωρούν σε ποσοστό 53% πως η άμεση λύση του ζητήματος του ονόματος της πΓΔΜ είναι «πολύ σημαντική, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία αρνείται κάθε χρήση του όρου «Μακεδονία» από την γείτονα χώρα. Συγκεκριμένα, το 71,5% των ερωτηθέντων απορρίπτει κάθε συμφωνία που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» ως μέρος οποιασδήποτε μελλοντικής λύσης, ενώ το 22,5% απάντησε ότι θα δεχόταν μια σύνθετη ονομασία.


Συγκριτικά με δύο χρόνια πριν, η δημοσκόπηση αποτυπώνει μεγάλη αύξηση σε όσους απορρίπτουν συλλήβδην μια σύνθετη ονομασία. Η πιο συμβιβαστική στάση εντοπίζεται στους πολίτες που βρίσκονται στα αριστερά του πολιτικού φάσματος και στο κέντρο, με τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν μια συμβιβαστική λύση σε ποσοστό 31%, σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας που απορρίπτουν κάθε συμβιβασμό σε ποσοστό 81,5%.

Κληθέντες να απαντήσουν για την ισχύ της ελληνικής θέσης διεθνώς, συγκριτικά με δύο χρόνια πριν, οι περισσότεροι ερωτηθέντες (ποσοστό 45,5%), την χαρακτηρίζουν ως «σταθερή», ένα ποσοστό 38% θεωρεί τη θέση της Ελλάδα χειρότερη από το 2016, ενώ το 15,5 απάντησε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ισχυρότερη κατάσταση από το 2016. Παρόμοια είναι και η απάντηση σχετικά με την ισχύ της ελληνικής θέσης τους επόμενους δώδεκα μήνες, με το 44% να θεωρεί πως θα παραμείνει «σταθερή», το 33% να εμφανίζεται απαισιόδοξο και το 17% να εκφράζει την αισιοδοξία του για ισχυροποίησή της.

Η Τουρκία και η … Γερμανία οι μεγάλες «απειλές» για την Ελλάδα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσει των ερωτηθέντων για τις χώρες που θεωρούν ως πιθανές απειλές για την εθνική κυριαρχία της Ελλάδος, όχι απλώς γιατί περισσότεροι Έλληνες από το 2016 δεν χαρακτηρίζουν καμία χώρα ως «απειλή», κάτι που ερμηνεύεται ως ένδειξη αισιοδοξίας για τη διεθνή θέση της χώρας μας, αλλά και διότι οι Έλληνες θεωρούν τη Γερμανία την μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα μετά την Τουρκία!


Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «ποια χώρα θα θεωρούσατε απειλή για την Ελλάδα», το 33,5 απαντά «καμία», το 50,5% την Τουρκία, το 4,5% την Γερμανία, ενώ η πΓΔΜ χαρακτηρίζεται ως «απειλή» από το 2,5%. Η Ρωσία και η Βουλγαρία είναι οι χώρες που δεν ανησυχούν καθόλου τους Έλληνες, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αλβανία χαρακτηρίζονται μικρότερη απειλή από την πΓΔΜ.

Αναφορικά με τον ρόλο των διεθνών δυνάμεων στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, οι Έλληνες πολίτες χαρακτηρίζουν τη Ρωσία ως τον καλύτερο σύμμαχό μας, ενώ θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και συγκεκριμένα η Γερμανία εξυπηρετούν περισσότερο τα συμφέροντα της πΓΔΜ από τα ελληνικά.

Οι πιθανές εδαφικές διεκδικήσεις της πΓΔΜ εις βάρος της Ελλάδας σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» ανησυχεί τους Έλληνες λιγότερο από την παραποίηση της ιστορίας. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 60,5% των ερωτηθέντων απάντησε ότι υφίσταται κίνδυνος εδαφικών διεκδικήσεων από τη γείτονα, ενώ το 72,5% θεωρεί μεγαλύτερη απειλή την «παραποίηση της ιστορίας».

Ο Βούτσιτς απαντά στον Θάτσι: Η Σερβία ασκεί πολιτική ειρήνης και όχι αυτήν των όπλων



SManalysis

Απρίλιος 9, 2018. Echedoros

Η Σερβία ασκεί πολιτική ειρήνης και δεν ασχολείται με την πολιτική των όπλων, δήλωσε ο πρόεδρος  Αλεξάνταρ Βούτσιτς, απαντώντας στις απειλές του Χασίμ Θάτσι.



«Δεν  μου αρέσει να ασχολούμαι με τα όπλα όπως ο Θάτσι,  αλλά αν θέλει ας το κάνει. Ωστόσο, τη Σερβία δεν την κατέστρεψαν τα τουφέκια (τους) αλλά κάποια αεροσκάφη (του ΝΑΤΟ). Η κοινωνία μας ακολουθεί την πολιτική ειρήνης», είπε ο Βούτσιτς στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στο Μόσταρ.


Νωρίτερα, ο Χασίμ Θάτσι από το Κοσσυφοπέδιο είχε δηλώσει ότι θα απαντήσει στις εικαζόμενες απειλές από τη Σερβία «με τα όπλα όπως πριν από 19 χρόνια».


Ο Βούτσιτς πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να διαβαστούν προσεκτικά οι δηλώσεις του Θάτσι που λέει ότι πριν από 19 χρόνια τα σύνορα των δύο αλβανικών χωρών αφαιρέθηκαν για πάντα.


«Είναι απαραίτητο να ρωτήσουμε από την διεθνή κοινότητα αυτό που σκέφτονται για αυτό και εάν η Σερβία επιτέθηκε το 1999», είπε ο πρόεδρος Βούτσιτς.


«Όσο για μένα, δεν μου αρέσει να ασχολούμαι με πολέμους και όπλα, όπως αρέσει του Θάτσι. Αλλά πρέπει να ξέρει ότι δεν ήταν τα τουφέκια του, αλλά τα αεροπλάνα κάποιου άλλου που κατάστρεψαν τη Σερβία», είπε ο Βούτσιτς, σύμφωνα με τη σερβική ραδιοτηλεόραση.


(Στοιχεία από rts.rs)

«Βρισκόμαστε σε επαυξημένη ετοιμότητα» – Εκτάκτως στη βάση υποβρυχίων όλοι οι Έλληνες κυβερνήτες – Σε ετοιμότητα και η Δύναμη «Δ»



SManalysis


Δημοσίευση: 10 Απριλίου 2018, Pentapostagma


Oι Τούρκοι πλέον έχουν ξεφύγει και όπως όλα δείχνουν οι πάντες βρίσκονται σε επιφυλακή. Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να προσπαθεί, για ευνόητους λόγους, να υποβαθμίσει το περιστατικό που σημειώθηκε στη νήσο Ρω, ωστόσο η αλήθεια είναι πως η τουρκική επιθετικότητα ολοένα και αυξάνεται, τόσο λεκτικά όσο και επιχειρησιακά.


Έτσι, όταν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη του Πάσχα ελικόπτερο (μάλλον της τουρκικής Ακτοφυλακής) πραγματοποίησε χαμηλή νυχτερινή πτήση πάνω από τη νησίδα Ρω στο σύμπλεγμα του Καστελορίζου, η ελληνική φρουρά απάντησε –σύμφωνα με πληροφορίες– με πυρά που είχαν στόχο σε πρώτη φάση να απομακρύνουν κι όχι να καταρρίψουν το ελικόπτερο.

Η στρατιωτική δύναμη του νησιού, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό κι ως όφειλε, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, απάντησε με ρίψη τροχιοδεικτικών πυρών, με αποτέλεσμα μετά από λίγο το τουρκικό ελικόπτερο να απομακρυνθεί.

Το νέο σοβαρό επεισόδιο έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά την υπερπτήση τουρκικών F-16 πάνω από τη νήσο Παναγιά των Οινουσσών και την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της σε όλα τα επίπεδα.

«Εφαρμόστηκαν κατά γράμμα όλοι οι κανόνες εμπλοκής», λένε οι ίδιες πηγές, ενώ, όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος ενημερώθηκε άμεσα για το περιστατικό και ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον αρχηγό ΓΕΣ και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, πριν λίγες ώρες εκλήθησαν όλοι οι κυβερνήτες των υποβρυχίων μας προς ενημέρωση στη βάση τους, από όπου έλαβαν εντολή «να βρίσκονται σε επαυξημένη ετοιμότητα».




Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάλογες ενημερώσεις έχουν γίνει και σε άλλους «νευραλγικούς» κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η Δύναμη «Δέλτα».

Άλλωστε, ήδη από τις αρχές του προηγούμενου μήνα σημαντικός αριθμός στελεχών του Στρατού Ξηράς έχει λάβει φύλλο πορείας προκειμένου να προωθηθεί σε μονάδες εκστρατείας, ενώ δίπλα σε όλους αυτούς πρόκειται σύντομα να προστεθούν σύντομα ακόμη 7.000 άνδρες.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος τη Μεγάλη Τετάρτη από την Ικαρία, όπου είχε μεταβεί προκειμένου να παρακολουθήσει την κοινή άσκηση της Διοίκησης Άμυνας του νησιού και του Τάγματος Εθνοφυλακής Αγίου Κηρύκου, μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να μεταφερθούν στα νησιά 3.500 άνδρες, οι οποίοι θα ενταχθούν στη δύναμη της ΑΣΔΕΝ – σύμφωνα με το νέο δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων πρόκειται να μετατραπεί σε Στρατηγείο Αρχιπελάγους -, ενώ άλλοι 3.500, μόνιμοι αλλά και στρατεύσιμοι, πρόκειται να τοποθετηθούν στον Έβρο.

Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει και με βάση τα όσα -ελάχιστα- διέρρευσαν μέσα από την ενημέρωση που έκανε τη Μεγάλη Δευτέρα στα μέλη της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο φόβος ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο είναι κάτι περισσότερο από αυξημένος.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι, παρότι η σχετική συζήτηση αφορούσε κυρίως το ΓΕΑ και το θέμα της προμήθειας ανταλλακτικών για τα μεταφορικά αεροσκάφη τύπου C-27, το «παρών» στη συνεδρίαση έδωσαν όλοι οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, οι οποίοι και τοποθετήθηκαν στις ερωτήσεις των μελών της επιτροπής.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συνεδρίασης έγινε από τον κ. Καμμένο μία πλήρως εμπεριστατωμένη παρουσίαση της υπάρχουσας κατάστασης στο Αιγαίο, σε σχέση και με τις στρατηγικές επιδιώξεις των Τούρκων, ενώ παράλληλα δόθηκαν στα μέλη της επιτροπής επιπλέον πληροφορίες αναφορικά με την επάρκεια των Ενόπλων Δυνάμεων σε Ημέρες Θεάτρου Επιχειρήσεων.

Με απλά λόγια, δηλαδή, για το χρονικό διάστημα που η χώρα μας μπορεί να υποστηρίξει με μέσα και υλικά είτε ένα τοπικό θερμό επεισόδιο είτε μία ανοιχτή σύγκρουση σε διάφορα μέτωπα με την Τουρκία. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνεδρίασης μάλιστα κρίθηκε σκόπιμο να επισπευστεί η προμήθεια συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων, αλλά και η επιχειρησιακή υποστήριξη ορισμένων ήδη υπαρχόντων, ως απάντηση στην πιθανότητα να υπάρξει εντός του επόμενου διμήνου μία απότομη κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Την ίδια στιγμή, έχουμε απίστευτα ψεύδη από τους Τούρκους για το περιστατικό στη Ρω! Η Άγκυρα προσπαθεί να “χτίσει θέση” για την πρόκληση λέγοντας ότι το ελικόπτερο πετούσε μεταξύ ΚΑΣ και Μεγίστης! Δηλαδή, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ μπορεί να πετούσε και εντός τουρκικού εναέριου χώρου και να δέχθηκε πυρά από την Ρω. Η απόσταση όπως φαίνεται στο χάρτη είναι πολύ μεγάλη! Είναι βέβαιο ότι τα πυρά των τυφεκίων δεν μπορεί να… πέρασαν πάνω από το Καστελόριζο.

Οι Τούρκοι αξιοποίησαν και την διαρροή του Μαξίμου. Σύμφωνα με τη ΧΟΥΡΙΕΤ “το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού διαψεύδει το συμβάν με το ελικόπτερο. Συνδυάστε το με το προηγούμενο και να δείτε ότι σε λίγο θα μας κατηγορήσουν και για…χρήση άσκοπων πυρών!

Στη πρόκληση και το ψέμμα οι Τούρκοι …δεν έχουν αντίπαλο.

Σύμφωνα με το χάρτη η απόσταση που επικαλούνται οι Τούρκοι είναι 9,1 χιλιόμετρα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Monday, April 9, 2018

The MP of "Lega Nord": 'Excuse me, and go away'

 © ANSA

SManalysis


Ciocca MEP at the hospital, with a sign, you cost us 6500 euros

 © ANSA - PAVIA, APRIL 9 - "You have to apologize to the Italians who have had to pay over 6,500 euros to treat you ... You came to Italy to rob us, now you have to go back to your country".

    With these words Angelo Ciocca, a member of the Parliament of Pavia in the Lega, addressed today a twenty-six Albanian hospitalized at the San Matteo Polyclinic in Pavia.

    In recent days the young man had become the protagonist of a robbery attempt in a house in Casteggio (Pavia), being wounded by the owner of the house, a 56-year-old truck driver, who is now being investigated for excess of self-defense.

    Ciocca handed the injured Albanian a cartel with the amount incurred in healthcare costs to treat him. "This gentleman - comments the MEP Pavese - delinquent, irregular, who comes to our country to rob us, should thank all the Italian citizens who with great civilization have treated him at his own expense.

We do not want delinquents on our territory. We demand that the law on self-defense be changed ".

Ρεσάλτο Τούρκων κομάντος SAT σε πλοίο με ελληνική σημαία και συλλήψεις – Κτίζει νέα κρίση η Αγκυρα



SManalysis

Δημοσίευση: 9 Απριλίου 2018, Pentapostagma


Με μία καθαρά στρατιωτική επιχείρηση, ομάδα Τούρκων κομάντος SAT πραγματοποίησε ρεσάλτο σε γιοτ με ελληνική σημαία στη Μαρμαρίδα για τη σύλληψη 48χρονου ιμάμη ο οποίος κατηγορείται για σχέσεις με το δίκτυο του Φετουλαχ Γκιουλέν.


Ο 48χρονος Μουράτ Ελμάς, ιμάμης των «γκιουλενιστών» στη Σαμψούντα του Πόντου και δάσκαλος θρησκευτικών σε σχολεία του δικτύου Γκιουλέν, συνελήφθη με ακόμα πέντε υπόπτους, τη Δευτέρα σε σκάφος με ελληνική σημαία στο λιμάνι της Μαρμαρίδας (Μαρμαρίς), στις τουρκικές ακτές του Αιγαίου όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, οι συλληφθέντες σκόπευαν να διαφύγουν στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και ψεύτικη ταυτότητα, γεγονός που δικαιολογούσε το ρεσάλτο.

Σε τρία κινητά τηλέφωνα που είχε πάνω του ήταν εγκατεστημένη η κρυπτογραφημένη εφαρμογή ByLock, η οποία επιτρέπει ώστε να γίνονται τηλεφωνικές συνομιλίες δίχως να παρακολουθούνται.

Για το τουρκικό καθεστώς το ByLock αποτελεί απόδειξη ότι όποιος το έχει «κατεβάσει» στο κινητό του είναι μέλος του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν.

 

ANADOLU AJANSI

@anadoluajansi

Οπως γίνεται αντιληπτό, μια νέα σελίδα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις γράφεται τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων “Ανατολή” οι τουρκικές αρχές έκαναν ρεσάλτο σε γιοτ υπό ελληνική σημαία στην περιοχή της Μαρμαρίδας.

Η υπόθεση κρίνεται ως πολύ σοβαρή, καθώς ο Elmas θεωρείται ένα από τα ηγετικά στελέχη του δικτύου FETO στην Τουρκία του εξόριστου -στις ΗΠΑ- ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και ως εκ τούτου η σύλληψή του σε γιότ με ελληνική σημαία, προκειμένου να φυγαδευθεί στην Ελλάδα θα προκαλέσει νέου τριγμούς στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ήδη τουρκικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο αφήνουν υπονοούμενα ότι στην φυγάδευση στην Ελλάδα ήταν εμπλεκόμενες και οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες οι οποίες είχαν ναυλώσει το γιοτ, ενώ τα βέλη τους φτάνουν ακόμη και μέχρι τις ΗΠΑ.

Σιγά σιγά, η Τουρκία κτίζει ένα επικοινωνιακό υπόβαθρο στο εσωτερικό της «χαρακτηρίζοντας» την Ελλάδα ως χώρα υποδοχής-περίθαλψης τρομοκρατών.

Στο μέλλον, θα το χρησιμοποιήσει ανάλογα προκειμένου να δικαιολογήσει διάφορες έκνομες ενέργειες της…

Sunday, April 8, 2018

No Alternative Ways to Peaceful Coexistence With Turkey - Greek Foreign Minister

Athens

SManalysis


21:16 08.04.2018 Sputnik

ATHENS (Sputnik) - Greek Foreign Minister Nikos Kotzias has said that he believes there is no alternative to peaceful coexistence with Turkey and he does not consider the war between the two countries inevitable.

Greek Foreign Minister Nikos Kotzias made relevant statements in an interview with the German magazine Der Spiegel, the text of which was circulated by the press service of the Greek Foreign Ministry. The whole interview was devoted to the Greek-Turkish relations.

"No, there is no alternative to peace and peaceful coexistence, but that does not mean that we do not take into account the behavior of any of our neighbors and how they solve the problems. All the neighbors and even all the best families have problems. They must be resolved peacefully, on the basis of international law," Kotzias said when asked whether Greece was preparing for a possible war with Turkey.

At the same time, the minister stressed that the intention to solve problems peacefully should not be seen as a weakness.

"My Turkish friends must understand that in no case our friendly attitude and our readiness to respond diplomatically even to military challenges should be seen as a weakness, it is the behavior of responsibility, which shows the strength of character and potential," Kotzias stated.

Asked whether Greece, which is going through a serious financial crisis, can withstand the arms race with Turkey, Kotzias said that Athens did not have such funds, material and technical base as Ankara did, but there was a difference between the price of offensive and defensive weapons.

"There is a defense with limited costs, based on our economic potential, we are strengthening our defense, we have good personnel and armament. Six German submarines [previously purchased by Greece] are formidable weapons in the seas. Turkey invests in major projects such as ordering aircraft carrier, but Greece has two thousand islands," the minister noted.

Earlier, Turkish Deputy Prime Minister Bekir Bozdag said that Ankara was not considering a possibility of exchanging the two Greek servicemen arrested in Turkey in early March after they had mistakenly entered the Turkish territory and were detained because of bad weather.
The relations between Greece and Turkey have worsened since a Turkish patrol boat rammed into a Greek coast guard vessel in the Aegean Sea in mid-February. While the Greek boat only suffered minor damages and nobody was injured, the incident underscored the existing tensions between the two countries, which contest control over certain territories in the Aegean Sea.

Τούρκος υπουργός καλεί την ΕΕ να καταδικάσει τις δηλώσεις του ΥΠΑΜ της Ελλάδας


SManalysis


Απρίλιος 8, 2018. Echedoros

Ο Τούρκος υπουργός για την Ευρωπαϊκή Ένωση και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες, Ομέρ Τσελίκ, έκανε έκκληση στην ΕΕ να καταδικάσει την Ελλάδα, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.


Στο λογαριασμό του στο Twitter, ο Τσελίκ επέστησε  την προσοχή των πολιτικών αρχών της ΕΕ προσθέτοντας  ότι η ΕΕ πρέπει να ενεργήσει βάσει των αρχών της ‘αλληλεγγύης στην ΕΕ’ και όχι σε υποστήριξη άνευ όρων προς ένα  κράτος που είναι απλά μέλος της ΕΕ, γιατί αυτό μειώνει τη φήμη της ΕΕ.


Ο Τσελίκ αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου επέκρινε την ΕΕ ‘που συμπεριφέρεται σαν να μην έχει γνώση των δηλώσεων της Ελλάδας και του ‘ελληνικού τμήματος της Κύπρου’. Εάν ήθελε να κρατήσει  μια ‘αρχή’ τότε η ΕΕ πρέπει να καταδικάσει αμέσως τις δηλώσεις του προσώπου που κατέχει τον τίτλο του υπουργού Άμυνας. Αυτός ο «αστείος πολιτικός» που κατέχει τον τίτλο του υπουργού Άμυνας, συνεχώς προκαλεί. Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία σιωπά για αυτόν τον προβοκάτορα για στρατιωτική ανάπτυξη έναντι της Τουρκίας, εγκρίνει αυτές τις προκλήσεις.


Ο Ομέρ Τσελίκ υπογράμμισε ότι η ΕΕ, η οποία υπενθυμίζει τις παγκόσμιες πολιτικές αρχές της, δεν μπορεί να αγνοήσει τη θέση του Έλληνα υπουργού Άμυνας, ζητώντας η ΕΕ να καταδικάσει τις δηλώσεις Καμμένου.


«Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς τους Έλληνες στρατιώτες στο Αιγαίο, περιέγραψε την Τουρκία, ως «προκλητικό εχθρό» και ανέπτυξε 7000 στρατιώτες εναντίον της Τουρκίας, σημειώνει το δημοσίευμα..

Υπερπτήσεις τουρκικών F-16 στην Παναγιά στις Οινούσσες ανήμερα του Πάσχα με τον Π. Καμμένο να επισκέπτεται τα στελέχη!


SManalysis
ProNews

Κατά την επίσκεψή του στο φυλάκιο της Παναγιάς Οινουσσών για να ανταλλάξει ευχές με τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς και τους οπλίτες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, έδωσε την εντολή να υπάρχουν δύο κενές θέσεις για τους δύο «κρατούμενους» Έλληνες στρατιωτικούς στην Τουρκία στα πασχαλινά τραπέζια όλων των στρατοπέδων.

Μάλιστα οι Τούρκοι προχώρησαν με πρωτοφανή προκλητικότητα για πρώτη φορά αδιαφορώντας για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο πλαίσιο του μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ, που προβλέπει ότι στις θρησκευτικές ή εθνικές εορτές των δύο χωρών να μην πραγματοποιούνται δραστηριότητες στο Αιγαίο.

Ειδικότερα, ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα, λίγα λεπτά μετά τις 11 το πρωί τουρκικό F16 μπήκε στο FIR Αθηνών και πέταξε πάνω από την νήσο Παναγιά στις Οινούσσες στα 7.000 πόδια και βγήκε από το FIR Αθηνών ένα λεπτό μετά.


Σαν να μην έφτανε αυτό, περίπου 10 λεπτά αργότερα ένα δεύτερο F16 πέταξε και εκείνο πάνω από τις Οινούσσες, πάλι στα 7.000 πόδια και βγήκε από το FIR Αθηνών ακριβώς έπειτα από ένα λεπτό. Και όλα αυτά την στιγμή που ο ΥΕΘΑ κ. Καμμένος βρισκόταν στην περιοχή με την ΠΑ ν' απογειώνει αεροσκάφη απο Σκύρο και Λήμνο.

«Ξέρω ότι θα υπάρχουν δύο κενές θέσεις και σε κάθε ελληνικό σπίτι μέχρι την επιστροφή των δύο στελεχών μας» πρόσθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος εκτός από την Παναγία Οινουσσών επισκέφθηκε και το φυλάκιο του Φαρμακονησίου.

Μαζί του ήταν ο αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής και ο δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος, ο οποίος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «είναι έφεδρος λοχαγός καταδρομέας».

Η δήλωση του Πάνου Καμμένου έχει ως εξής:

«Χριστός Ανέστη. Σήμερα είμαστε εδώ με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, τον Διοικητή της 96 ΑΔΤΕ Ταξίαρχο Παναγιώτη Κιμουρτζή και τον Δήμαρχο Στυλίδας Απόστολο Γκλέτσο, δίπλα στον Διοικητή, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς και τους στρατεύσιμους στο Φυλάκιο της Παναγιάς.

Το Φυλάκιο της Παναγιάς είναι ένα από τα πιο προκεχωρημένα φυλάκια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, της δύναμης της ΑΣΔΕΝ. Μαζί με το προσωπικό μας που φυλάει «Θερμοπύλες», σήμερα, ημέρα του Πάσχα, ημέρα γιορτινή, ημέρα ελπίδας, εύχομαι το Αναστάσιμο Φως να φωτίσει τις ψυχές όλων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεών μας και των οικογενειών τους που βρίσκονται μακριά όταν εκείνοι έχουν το καθήκον μπροστά τους.

Παράλληλα, η σκέψη όλων μας, η σκέψη όλου του ελληνικού λαού, είναι δίπλα στον αξιωματικό και τον υπαξιωματικό που βρίσκονται κρατούμενοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης. Ευχόμαστε γρήγορα να έλθει για αυτούς η λευτεριά.

Σήμερα, στο πασχαλινό τραπέζι, σε όλα τα στρατόπεδα, με διαταγή της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, θα υπάρχουν δύο κενές θέσεις. Ξέρω ότι θα υπάρχουν δύο κενές θέσεις και σε κάθε ελληνικό σπίτι μέχρι την επιστροφή των δύο στελεχών μας.

Χριστός Ανέστη. Μήνυμα αγάπης, μήνυμα δύναμης και μήνυμα ασφάλειας και σιγουριάς, από εδώ, από το Φυλάκιο της Παναγιάς».

Οι δύο νέες τουρκικές προκλήσεις, καίτοι πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλο ύψος από τη νήσο, δεν θεωρούνται τυχαίες, καθότι η νησίδα έχει αποτελέσει αντικείμενο διεκδικήσεων από πλευράς Τούρκων αξιωματούχων κατά τον τελευταίο χρόνο, ενώ το γεγονός ότι γίνονται την ημέρα του Πάσχα δείχνουν ότι η απέναντι πλευρά κινείται σταθερά, από επιλογή, στο μονοπάτι της έντασης και δη την στιγμή που ο Έλληνας ΥΕΘΑ, που τόσο «χτυπούν» τα τουρκικά ΜΜΕ να επισκέπτεται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων