Saturday, October 30, 2021

Τουρκία-Αλβανία …Είναι παλαιά και βαθιά αυτή η σχέση !

SManalysis


 30 Οκτωβρίου 2021  

Δημοσίευμα στην τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ αναφέρεται στη μυστική συμφωνία που υπέγραψε το καθεστώς Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ με την ηγεσία της Αλβανίας στη διάρκεια του λεγόμενου ‘τουρκικού εθνικού αγώνα’.

Μάλιστα, το δημοσίευμα σημειώνει ότι  το σχετικό κείμενο βρέθηκε σε ελληνικές πηγές.

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο Başkent, Χαλίλ Οζτζάν, ανέφερε ότι  η Τουρκία και η Αλβανία υπέγραψαν μυστική συμφωνία κατά τη διάρκεια του τουρκικού εθνικού αγώνα και η συμφωνία περιελάμβανε  και ένα άρθρο για το καθεστώς που θα είχε η Αλβανία:

 «Το ζήτημα του καθεστώτος θα καθοριστεί στο αλβανικό κοινοβούλιο που θα δημιουργηθεί και θα ληφθεί κάθε μέριμνα για τη διασφάλιση της λαϊκής εξουσίας», σημειώνονταν χαρακτηριστικά.

«Όταν ο Μουσταφά Κεμάλ ξεκίνησε τον αγώνα, ήθελε να ιδρύσει ένα πλήρως ανεξάρτητο τουρκικό εθνικό κράτος βασισμένο στην εθνική κυριαρχία στη χώρα του.

 Στην πραγματικότητα, το όνομα του πολιτικού συστήματος που βασιζόταν στην εθνική κυριαρχία ήταν η δημοκρατία.

Μάλιστα, την ανεξαρτησία και την εθνική κυριαρχία που ήθελε ο Ατατούρκ για το έθνος του, δηλαδή τη Δημοκρατία,  ήθελε και  για μια άλλη καταπιεσμένη χώρα (την Αλβανία), «κοιτάζοντας τα γεγονότα από μια οικουμενική οπτική».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Οζτζάν δήλωσε ότι η δημοκρατία ανακηρύχθηκε στην Αλβανία στις 21 Ιανουαρίου 1925 και ο  Αχμέτ Ζόγκου εξελέγη πρόεδρος στις 31 Ιανουαρίου 1925, προσθέτοντας: «Καθώς προχωρούσε ο καιρός, ο Ζόγκου, ο οποίος έλαβε περισσότερη υποστήριξη από την Ιταλία, συγκέντρωσε την εξουσία στα χέρια του και προχώρησε σε αλλαγή καθεστώτος. Το αλβανικό κοινοβούλιο ανακήρυξε τον Ζόγκου Βασιλιά την 1η Σεπτεμβρίου 1928.

Σημειώνοντας ότι ο τουρκικός Τύπος αντέδρασε έντονα  στην ανακήρυξη του Ζόγκου ως βασιλιάς,  ο Οζτζάν είπε:

 «Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στα Τίρανα, Ταχίρ Λουτφι Μπέης, κλήθηκε αμέσως στην Άγκυρα». Ο Ατατούρκ μίλησε στη γαλλική εφημερίδα «Petit Parisen» μια μέρα αργότερα και σύμφωνα με τον Οζκάν:

 «Ο Ατατούρκ κατηγόρησε τον Ζόγκου ότι παραβίασε τον προεδρικό του όρκο και πρόδωσε τον λαό του. Μέρη της συνέντευξης δημοσιεύτηκαν σε τρεις εφημερίδες στην Αγγλία στις 8 Οκτωβρίου 1928. Αυτή η συνέντευξη δημοσιεύτηκε επίσης στην εφημερίδα Vakit στις 11 Οκτωβρίου.

Ο Ατατούρκ είχε πει τότε: Δεν θα τον αναγνωρίσω ποτέ ως βασιλιά, ίσως όλος το κόσμος να τον εγκρίνει. Ό, τι και αν συμβεί δεν θα εγκρίνω το βασίλειο αυτού του ανθρώπου», είπε.

 Ο Τούρκος ιστορικός θα επισημάνει ότι το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε διάψευση σχετικά με τη δήλωση Ατατούρκ, αλλά καμία διάψευση δεν δημοσιεύτηκε, αντίθετα, συνεχίστηκε η αποφασιστική στάση και κριτική του Ατατούρκ, καθώς και του τουρκικού Τύπου κατά του Αχμέτ Ζόγκου», όπως σημειώνεται.

cumhuriyet.com.tr

"Unification of Albania and Kosovo more likely if we stay outside the EU"

SManalysis



Albanian Prime Minister Edi Rama said that unification with Kosovo is more likely to happen if they remain without membership in the EU than after accession.

SOURCE: KOSOVO ONLINE SATURDAY, OCTOBER 30, 2021 | 11:59

In an interview with the German daily the Münchner "Merkur", Rama says that possible conflicts in the Western Balkans would be stopped if the countries of the region join the EU. He cited Ireland as an example.

"Recent tensions in northern Kosovo cannot be compared to tensions from previous times. In fact, today former adversaries want to join the EU together. Military conflicts arise when countries are isolated, not in a community. Remember the positive developments brought about by Franco-German relations, or the case of Ireland. The risk of the EU bringing conflict into their homes is almost zero. Unification with Kosovo? Such mental games are much more likely outside the EU than inside it," Rama said.

Αλβανός αναλυτής του Κοσσυφοπεδίου: «Ο Έντι Ράμα μετατρέπει την Αλβανία σε τουρκικά βιλαέτια»

SManalysis


 27 Οκτωβρίου 2021

Η δημοσιογράφος Arbana Xharra, αντέδρασε μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αλβανίας και Τουρκίας, για συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης.

Κατηγόρησε τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ότι κάνει την Αλβανία «τουρκικά βιλαέτια», λέγοντας ότι για την αλβανική ιστορία, τώρα θα αποφασίσει αυτός που μας βίαζε για 6 αιώνες.

Ο Xharra είπε ότι αισθάνεται ότι υποστηρίζεται από αυτή την απόφαση του Ράμα.

«Ο Έντι Ράμα έκανε την Αλβανία τουρκικό βιλαέτι. Αυτός που μας βίασε για σχεδόν 6 αιώνες θα αποφασίσει την ιστορία μας. Συν τα τελευταία χρόνια. Ακόμα και τα προγράμματα σπουδών θα τους βεβηλώνουν σαν τα σχολεία του Ερντογάν. Ο Μπερίσα μας έπνιξε με εξτρεμιστικές ισλαμικές ενώσεις, εκθέτοντάς μας στον νεο-οθωμανικό δεσπότη.

Ως Αλβανός, νιώθω απογοητευμένος με αυτή την απόφαση. Αφήστε τα Τίρανα να πάνε στην Κωνσταντινούπολη ή στη Μόσχα - γιατί έχουν κάνει παράδοση αυτόν τον δρόμο. «Δεν θα χαθούμε», έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook.

Η συμφωνία, μεταξύ άλλων, προβλέπει την προώθηση της εισαγωγής της τουρκικής γλώσσας στα αλβανικά σχολεία και αντίστροφα.

Wednesday, October 27, 2021

Τα τεταμένα Βαλκάνια, οι Βορειοηπειρώτες, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως θέμα εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας

SManalysis


Οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι, μέσω του προέδρου τους Ιζετμπεϊγκότσιτς, ζητούν «να ετοιμαστούν» είτε να πεθάνουν είτε να ζήσουν, εάν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη διαιρεθεί. Πριν από λίγο καιρό και συστηματικά, ο Μίλοραντ Ντόντικ των Σερβοβόσνιων, απείλησε να αποσχιστεί από τον Μποσνίε, και να ενταχθεί στη Σερβία, σε περίπτωση που υπάρξουν αλλαγές συνόρων στο Κοσσυφοπέδιο. Έτσι, γίνεται μια Μεγάλη Σερβία ή μια πραγματικότητα όπου οι λαοί επιδιώκουν να ενωθούν σε μια εθνική θρησκεία.

Από τα Τίρανα ο Έντι Ράμα εκφράζει την «επιθυμία» του για ένωση Αλβανίας - Κοσσυφοπεδίου, αυτό καταδεικνύεται έντονα στο Κόσοβο, τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και στο Μαυροβούνιο, όπου οι Αλβανοί ονειρεύονται μια ένωση όχι με το όνομα Μεγάλη Αλβανία, αλλά Φυσική Αλβανία. .

Η Ελλάδα, ως μέρος του παιχνιδιού της αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια, de jure, θεωρεί ένα τέτοιο γεγονός ως δυσπιστία, ενισχύοντας τους δεσμούς με ισχυρές χώρες Γαλλία και ΗΠΑ για τη σύγκρουση από την Τουρκία, αλλά αγνοεί τις εκκλήσεις των Βορειοηπειρωτών για πολιτική, οικονομική βοήθεια και κυρίως η εγγύηση της ιστορικής επικράτειας των Ελλήνων στη Βόρεια Ήπειρο. Αυτή η περιφρόνηση, σχεδόν με τη μορφή εθνικής προδοσίας, που επιτρέπει σε ένα κράτος όπως η Αλβανία, με μουσουλμανική κυριαρχία, να προβεί σε «ήπια» εθνοκάθαρση, με νόμιμες μορφές στα εδάφη που κατοικούν οι Βορειοηπειρώτες, έχει ένα τέλος, το οποίο σαφώς μιλά, για λάθος προτεραιότητες σε αυτή την περίπτωση, όλο το ελληνικό πολιτικό φάσμα, και όχι μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πρόσφατα, μεταξύ Βορειοηπειρωτών και Κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της και για αυτήν την κωμωδία, οι Αλβανοί κατηγορούμενοι για παραβίαση ελευθεριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιστρέφουν νικητές σε μια σφαιρική γεωπολιτική μάχη, θέλοντας να γίνουν παράγοντες, ακόμη και να κατηγορήσει την Ελλάδα, για την Τσαμερία. Και αυτό αποδεικνύεται. Τα ΜΜΕ στα Τίρανα κάνουν λόγο για επανεμφάνιση του συνδρόμου «Δημοκρατία της Τσαμέριας», με εθνόσημα, σημαία και ύμνο, αλλά και η ίδια η κυβέρνηση, ενώ οι Βορειοηπειρώτες διαδηλώνουν για τις συντάξεις στην Αθήνα.

Κι όμως, δεν φαίνεται να κινείται τίποτα, τα Τίρανα μέρα με τη μέρα βγάζουν νόμους και FEK για να αρπάξουν όσο το δυνατόν περισσότερη γη στη Χιμάρα, στον Αυλώνα ή στους Αγ. Σαράντα, για να φέρουν μουσουλμάνους Αλβανούς στο έδαφος των Βορειοηπειρωτών. Υπάρχει όμως μια ποιοτική διαφορά. Ο ελληνικός στρατός δεν αναγνωρίζει τα σύνορα με την Αλβανία και αυτό είναι γεγονός που έχει δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, η Εθνική Ασφάλεια της Ελλάδας, που εκπροσωπείται από το υπέρβαρό της, τον Εθνικό Στρατό, έχει στη δομή της δικής της εθνικής στρατηγικής, την ιστορική επικράτεια τους Βορειοηπειρώτες, για την οποία καταγγέλλει η Αλβανία από το 1912.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αντιμετώπιση του όρου Εθνική Ασφάλεια της Ελλάδας είναι το μοναδικό ζήτημα, εκτός συνόρων, αλλά με βάση το Σύνταγμα της χώρας, ο σκονισμένος φάκελος της Βορείου Ηπείρου, τον οποίο έχει απελευθερώσει τρεις φορές μέσα σε μισό αιώνα. Ακόμη και στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, 28 Οκτωβρίου 1940, ως αποτέλεσμα της κατοχής από την Αλβανία, με τα Ιταλοαλβανικά τμήματα, η Ελλάδα κήρυξε το Διάταγμα για τον πόλεμο με την Αλβανία. Αυτός είναι ο λόγος που ο Ελληνικός Στρατός δεν αναγνωρίζει τα σύνορα με την Αλβανία, η οποία αναγνωρίζει αυτή τη θέση, προς το συμφέρον της Εθνικής Ασφάλειας της Ελλάδας. 

"Catastrophic news for our people, new plan of Albanians in Kosovo and Metohija"

SManalysis


President of Serbia, Aleksandar Vučić, says that the Albanians plan to take Valač in the municipality of Zvečan in the next period.

SOURCE: B92 TUESDAY, OCTOBER 26, 2021 | 23:03

"That would be catastrophic, terrible news for our people," said Vucic.

He added that he was very worried about their words, and that the Albanians from Kosovo showed that international agreements did not apply to them.

Vučić said that "those who plan to do that were grossly deceived".

"I'm not sure it will be good news for them either. He has to think well about his decisions. We have nowhere to go, we can only make forced moves, not through our own fault," he said.

In the previous days, there was an announcement in the media that there is a danger that Kurti will use the situation to control the Valac substation, through which more than 85% of the electricity comes to the north of Kosovo and Metohija and to the Gazivode reservoir. They could try to take those stations with such an operation as was carried out at the border crossings. As for other threats, he says that he is sure that they are planning that, as they are waiting for November 6 for a "certain" reason, planning to take over "Valac" in the next period.

As he says, the Brussels agreement is important, precisely so that they would not be in a situation like today, "but they were grossly mistaken if they think it suits them."

Vučić answered the question of the journalists to comment on the fact that the USA says that Priština must fulfill its obligations, including the formation of the CSMs, while the Assistant Prime Minister of Kosovo Beslimi said that there will be no formation of the CSMs and announced in a conversation with Borrell that Pristina and Kosovo police continue with operations.

"I am worried about their words, first of all because I can freely say that no agreements are valid even if they are not interested in international legal acts that are valid even according to their normative system, because international agreements are above national legislation and the international community does not react or it reacts very gently, then we are in trouble", Vucic pointed out.

He also reminded that Beslimi was always louder than Kurti in that, he always said that it did not cross his mind to fulfill the norms from the Brussels Agreement.

"German ambassador hadn't always spoken like this"
President Aleksandar Vučić stated tonight that he personally does not see a problem in the participation of boxers from Priština in the championship in Belgrade, and that the objections of the German ambassador to Priština on that occasion show how little some need to express their devotion to some and dislike for others.

On the conclusion that Albin Kurti protested because of the boxer from the so-called Kosovo was stopped on the administrative line, and the German ambassador in Pristina commented on that, saying that it was "a closed rather than an open Balkans", and that Serbia should be punished, Vučić replied: "It's nice that the German Ambassador didn't react when Red Star juniors were forbidden to cross the border, the youth of the clubs, who just wanted to play football."

He said that he did not know what the problem was, since they came to central Serbia and there were no special problems, and that people from the Boxing Association told him that boxers from Pristina did not register or they just made a performance at the administrative crossing.

"It does not matter. If they had asked me, I wouldn't have any problem for them to participate in the sports competition", said Vučić.

"I want to thank German Ambassador for warning us. That is why we will insist even more on the Open Balkans, even though some ambassadors from Pristina would like to create a Closed Balkans," Vucic said.

He added that in a few days, upon his return from Glasgow, he would meet with Edi Rama and Zoran Zaev, in order to continue the cooperation within that initiative.

"It all shows how little it takes for some to show political commitment to one or dislike for another side when it comes to petty, unimportant things," Vucic said.

Monday, October 25, 2021

Τα ”απαράγραπτα δικαιώματα” των Βορειοηπειρωτών παραγράφονται με θεατή την Ελλάδα

SManalysis



Από Militaire News -25/10/2021 | 11:05

Γράφει η  Κρινιώ Καλογερίδου

(Βούλα Ηλιάδου, συγγραφέας)  

 Σίγουρα ο κατήφορος της αξιακής παρακμής των Ελλήνων χάνεται στο βάθος του χρόνου, όμως η παρακμάζουσα ελληνική Εξωτερική πολιτική επιτάχυνε την κατηφορική πορεία της χώρας μας από τότε που ”έκτισε” την εθνική στρατηγική της πάνω σε δύο καταστροφικά δόγματα:

 Στο Σημιτικό του  ”κατευνασμού” (που καλλιεργεί την ηττοπάθεια ενός ταπεινωτικού συμβιβασμού) και το Ανδρεοπαπανδρεϊκό του ”Δεν διεκδικούμε τίποτα, αλλά και δεν παραχωρούμε τίποτα” (που μας ωθεί να ρίξουμε το βάρος στο πρώτο σκέλος του δόγματος αφήνοντας υποτιμημένο το δεύτερο). 

 Θλιβερά αμφότερα, γιατί μας απενεργοποιούν εθνικά. Μας βουλιάζουν στην αβεβαιότητα και την απραξία και μετατρέπουν την πατρίδα μας σε  θύμα ετεροκατευθυνόμενων ”μινιμαλιστών” πολιτικών οι οποίοι καλύπτουν την απουσία εθνικού οράματος στην πολιτική τους με ανούσια φληναφήματα, πομφόλυγες και πομπώδεις ρητορείες.

   Κι αυτά δυστυχώς δεν μπορούν να ανατάξουν την τραυματισμένη Ελλάδα. Μόνο κρατούν φυλακισμένο ένα χείμαρρο παραπόνων των πολιτών για την πολιτική ηττοπάθειας που ασκούν οι εκάστοτε κυβερνώντες. Πολιτική η οποία μας οδηγεί μόνιμα σε εθνικές υποχωρήσεις, για να μην οξύνουμε τις σχέσεις μας με τους γείτονες και προπάντων με την Τουρκία.

   Ακούω τον νυν ΥΠΕΞ μας Νίκο Δένδια να επαίρεται συχνά για το γεγονός ότι η ισχυρή διπλωματικά, στρατιωτικά και γεωστρατηγικά Ελλάδα είναι σταθεροποιητικός παράγοντας των Βαλκανίων και ο ρόλος της αυτός έχει αναγνωριστεί από τους συμμάχους.

   Χαμογελάω πικρά γιατί διαπιστώνω πως τόσο ο ίδιος, όσο και οι περισσότεροι προκάτοχοί του (με φωτεινή εξαίρεση την Βιργινία Τσουδερού και ελάχιστους άλλους), ”πάσχουν” από στομωμένη πολιτική οξύνοια, ατελή ιστορική σκέψη και ενσυναίσθηση και έλλειψη εθνικής διορατικότητας.

  Γιατί πώς γίνεται να είναι η χώρα μας ”ήρεμη δύναμη”, διεθνοπολιτικά ισχυρή στα Βαλκάνια και ταυτόχρονα ανίσχυρη διπλωματικά, θεσμικά και στρατιωτικά, για να προασπίσει μια αναγνωρισμένη ως μειονότητα κοιτίδα του Ελληνισμού, αυτήν της Βορείου Ηπείρου;

   Και για να το πάω παραπέρα, πώς γίνεται, όντας τόσο δυνατή, να μην έχει εντάξει ακόμα δια των υπουργών Εξωτερικών της – στα μακροπρόθεσμα, έστω, στρατηγικά της σχέδια – την αναγνώριση των 300.000 βλαχόφωνων (Σαρακατσάνων) της ελληνικής μειονότητας των Σκοπίων, πολιτικών προσφύγων της εποχής του Εμφυλίου για τους οποίους υπήρχε απαγορευτικό διέλευσης των συνόρων μας απ’ το 1949 μέχρι το 1992 που άνοιξαν ;

   Ελλήνων που ”βαφτίστηκαν” Σκοπιανοί, αφού προηγουμένως – υπό το κράτος του φόβου και της πνευματικής τρομοκρατίας που τους ασκήθηκε για να απαρνηθούν τις ρίζες, την ταυτότητα και την πίστη τους – άλλαξαν τα ονόματά τους προσθέτοντας σλαβικές καταλήξεις σ’ αυτά.

 Αλλά βέβαια, ο εκσλαβισμός των Ελλήνων – που είχαν εγκατασταθεί στην πλειοψηφία τους στο Μοναστήρι, την Τζουμαγιά, τον Πρίλαπο (Περλεπέ), τη Γευγελή, το Πέχτσοβο, το Κρίτσοβο, περιοχές με γηγενείς ελληνόφωνους – ήταν και είναι ”ψιλά γράμματα” για τις ελληνικές κυβερνήσεις οι οποίες δεν τόλμησαν μεταπολεμικά να τους αναγνωρίσουν ως εθνική μειονότητα από φόβο μην τις πουν ”εθνικιστικές” και βρεθούν στην ίδια θέση με τους ”αλυτρωτιστές” των Σκοπίων…

   Αν όμως για το ως άνω θέμα βρήκαν ως δικαιολογία αυτή, σίγουρα δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για τις τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις – και δη τη σημερινή – αναφορικά με την απάθεια που επιδεικνύει στο θέμα της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας.

   Η λήθη ως φαίνεται ξεθώριασε την ιστορική μνήμη όλων και τους έκανε να ξεχάσουν πως ο Ελευθέριος Βενιζέλος θεωρούσε τη Βόρειο Ήπειρο ως ”τελευταία αλύτρωτη πατρίδα” (πατρίδα που, αν και απελευθερώθηκε τρεις φορές απ’ τους Έλληνες, εντάχθηκε με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας [1914] στο νεοσύστατο τότε αλβανικό κράτος, μετά από εκβιασμό στον Βενιζέλο ότι αν δεν αποδεχθεί την παραχώρηση της Β. Ηπείρου, θα πάρουν από την Ελλάδα τα νησιά του Αιγαίου).

   Τους έκανε να ξεχάσουν, επίσης, τον λόγο-παρακαταθήκη του Γεώργιου Παπανδρέου ότι ”Τα δικαιώματα της Ελλάδας στη Βόρεια Ήπειρο είναι απαράγραπτα” και ως τέτοια πρέπει να προστατεύονται στον ύψιστο βαθμό, κάτι που δε συμβαίνει ως τώρα. Και το ”τώρα” των αλβανικών κυβερνήσεων (με αποκορύφωμα τη σημερινή του Έντι Ράμα) είναι ελάχιστα πιο ελπιδοφόρο για την ελληνική μειονότητα από εκείνο που βίωσε μέχρι την πτώση του Χότζα (1991).

 Την ελληνική μειονότητα η οποία υφίσταται ”εθνοκάθαρση χαμηλής έντασης”, κοινώς στοχευμένες διώξεις που να μην αφήνουν τεκμήρια πίσω τους. όπως η ”βάφτιση” ως ”αυτοκτονίας” της δολοφονίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

 Διώξεις ύπουλες, μεθοδευμένες και καλά οργανωμένες, που περιλαμβάνουν από συλλήσεις Ορθόδοξων εκκλησιών, δημεύσεις περιουσιών και οικονομικούς εκβιασμούς σε Βορειοηπειρώτες (ώστε να εγκαταλείψουν δια παντός τις προγονικές εστίες τους), μέχρι άσκηση κάθε μέσου βίας, δολοφονίες, νοθεύσεις εκλογικών αποτελεσμάτων, αλλοίωση απογραφής μειονοτικού πληθυσμού και παράνομη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων όσων Ομογενών μας ανθίστανται στον επιχειρούμενο αφελληνισμό δια των επιγαμιών μετά την συμφωνημένη από Ράμα και Ερντογάν μετεγκατάσταση στα εδάφη τους χιλιάδων Πακιστανών και Αφγανών μεταναστών και προσφύγων.

   Η μεγάλη Αλβανία (γνωστή ως ”Φυσική Αλβανία”) ”χτίζεται”, κατά πώς φαίνεται, όχι μόνο με βάση την προοπτική της ένωσής της με το Κόσοβο (ώστε η πρώτη να απορροφήσει το δεύτερο σε βάρος των φίλων μας Σέρβων, οι οποίοι  σε περίπτωση αναγνώρισης του Κοσόβου από εμάς ως ανεξάρτητου κράτους θα αναγνωρίσουν πάραυτα – σε αντίποινα – την ”Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”), αλλά και με βάση την αποδόμηση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και την ικανοποίηση των χρηματικών και εδαφικών αιτημάτων των τσάμηδων (δωσίλογων του  Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συνεργατών των Ιταλών φασιστών και των Γερμανών ναζιστών).

   Με δεδομένα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν πρέπει να προχωρήσει σε αναγνώριση του Κοσόβου, αλλά θα πρέπει να αποκλείσει κάθε περίπτωση ικανοποίησης οποιουδήποτε αιτήματος των τσάμηδων και να αναλάβει τις ευθύνες της – νόμιμα και δημοκρατικά – για την προστασία των εγκαταλελειμμένων Βορειοηπειρωτών αδελφών μας.

   Κι αυτό θα γίνει αν, σε κάθε περιστατικό αυθαιρεσίας, άσκησης βίας, απόπειρας αφελληνισμού και εκδίωξης των Ομογενών μας απ’ τις εστίες τους η Ελλάδα είναι παρούσα, για να ελέγξει τις αυθαιρεσίες  του Ράμα και να καταδικάσει την παραβίαση των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Αν προστατέψει δηλαδή τα ”απαράγραπτα δικαιώματα” των Βορειοηπειρωτών που βλέπουμε να παραγράφονται εξακολουθητικά  με θεατή την ίδια.

   Δικαιωμάτων που – αν συνεχίσουν να παραγράφονται, να καταπατώνται – είναι υποχρεωμένη η χώρα μας να στηρίξει (δια του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών της) την προσφυγή των Βορειοηπειρωτών στη Χάγη για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, όπως η δήλωση της εθνικής καταγωγής και του θρησκεύματός τους χωρίς συνέπειες.

   Γιατί είναι σίγουρο ότι η στήριξη της Αθήνας, θα τους βοηθήσει να δικαιωθούν όπως είχαν δικαιωθεί οι Βορειοηπειρώτες  το 1935 όταν προσέφυγαν στο Διεθνές Δικαστήριο με αφορμή το άρθρο 206 του αλβανικού συντάγματος το οποίο απαγόρευε την λειτουργία ιδιωτικών σχολείων στην Αλβανία (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας).

   Σημειώνω, επίσης, ότι έχουμε κάθε δυνατότητα – σε κυβερνητικό επίπεδο – να ζητήσουμε εγγυήσεις από τον Ράμα για μη νόθευση του αποτελέσματος απογραφής της ελληνικής μειονότητας το ’22 (δια της μεθόδου της πλαστογράφησης), με σκοπό την αλλοίωση του πληθυσμού της Βορείου Ηπείρου.

   Ωστόσο δε μας συμφέρει ως Ελλάδα να κάνουμε αυτό που ζητούν κάποιοι αξιόλογοι δημοσιογράφοι ξέροντας πως κάτι τέτοιο θα απαλλάξει μια και καλή απ’ τις αλβανικές διώξεις, προκλήσεις και αυθαιρεσίες τους Βορειοηπειρώτες αδελφούς μας.

  Δε μας συμφέρει ”να απαιτήσουμε την εφαρμογή μιας ευρείας διοικητικής, αστυνομικής και εκπαιδευτικής αυτοδιοίκησης των Ελλήνων, με δεδομένο ότι δε θα αμφισβητήσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Αλβανίας”, γιατί θα ανοίξουμε τον ασκό του Αιόλου στη Θράκη.

   Κι αυτό γιατί θα βρει ευκαιρία η Τουρκία να διεκδικήσει κάτι ανάλογο για λογαριασμό των εκεί μειονοτικών. Και επειδή αυτή δεν ξέρει από σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας του άλλου (ειδικά αν ο ”άλλος” είμαστε εμείς), θα αρχίσει με το αίτημα για άμεση αναγνώριση ”τουρκικής” μειονότητας στην Ελλάδα και θα καταλήξει – δια της κατάκτησης της διοικητικής, αστυνομικής και εκπαιδευτικής αυτοδιοίκησης – να ζητά την αυτονομία και, τελικά, την ανεξαρτησία της Θράκης…

Sunday, October 24, 2021

ΕΣΤΙΑ : Άφησαν τα ελληνικά σχολεία της Βορείου Ηπείρου χωρίς δασκάλους!

SManalysis



Ο Αρχιεπίσκοπος Γιανουλάτος χτυπά τις καμπάνες για την Αθήνα: Η Απογραφή του 2022 εκτρέπεται από τον Ράμα, για να καταγράψει τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου ως Βλάχους, ενώ το ελληνικό έδαφος στη Βόρεια Ήπειρο καταλαμβάνεται και απάγεται από Αλβανούς. 

Απελπισμένος ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος έκανε διάβημα στο Μέγαρο Μαξίμου
Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ της Βορείου Ηπείρου είναι αδιάσπαστο κομμάτι του Ελληνικού Έθνους. Απαιτεί την έγνοια μας και την φροντίδα μας.
 
Του 
Μανώλη Κοττάκη, ΕΣΤΙΑ 

Πόσω μάλλον που ζει και αναπνέει δίπλα μας. Μια ανάσα από εμάς. 
 Δυστυχώς όμως η έλλειψη ενδιαφέροντος από την γραφειοκρατία του Υπουργείου Παιδείας και η έλλειψη πολιτικών ανακλαστικών από την κεντρική κυβέρνηση απογοητεύουν τους αδελφούς μας Έλληνες, οι οποίοι μέσα 
 Οκτωβρίου διαπιστώνουν ότι ακόμη δεν έχουν αποσπασθεί Έλληνες εκπαιδευτικοί στα σχολεία τους μολονότι υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλο αριθμό.
 Την ώρα που ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα κάνει υπόγεια εκστρατεία για να πείσει τους Έλληνες κατοίκους της Βορείου Ηπείρου με βλάχικη καταγωγή να απογραφούν ως Βλάχοι και όχι ως Έλληνες στην προσεχή απογραφή,  η Ελληνική Πολιτεία αδιαφορεί χαρακτηριστικά για την στελέχωση των εκεί Ελληνικών Σχολείων. 
  Η γραφειοκρατία του Υπουργείου επιρρίπτει τις ευθύνες στην Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η Υπουργός σε επικοινωνία μας δήλωσε άγνοια για το θέμα, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας επικοινώνησε με το Μαξίμου αλλά φέρεται ότι έκλεισε το τηλέφωνο καθώς τον είχαν στην αναμονή ενώ η επίσημη απάντησις που δίδεται είναι ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση!
 Αναγνώστης της ” Εστίας” με καταγωγή από την Βόρειο Ήπειρο, ηγετικό στέλεχος των
ομογενειακών οργανώσεων, ο οποίος νοιάζεται για τους ξεχασμένους Έλληνες συμπατριώτες, μας κοινοποίησε διά της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ένα συγκλονιστικό κείμενο, στο οποίο περιγράφεται η Οδύσσεια των Βορειοηπειρωτών γονέων και η αγωνία τους να βρούν δάσκαλο να μαθαίνει ελληνικά τα παιδιά τους. 
 Την ώρα που στην Ελλάδα μαθαίνουμε ότι ο γηγενής πληθυσμός θα έχει μειωθεί κατά 2 εκατομμύρια κατοίκους έως το 2070 και την ώρα που ακούμε από χείλη ανώτατων πολιτειακών παραγόντων ότι η λύση στο δημογραφικό πρόβλημα είναι η μετανάστευση, ευχόμαστε η επιστολή αυτή του Βορειοηπειρώτη να αποτελέσει το ξυπνητήρι. Και να σημάνει συναγερμός.
 Αντιγράφω απόσπασμά της :
 « Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχα πριν από λίγο με συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, εκπαιδευτικό , διευθυντικό στέλεχος σε σχολείο της Βορείου Ηπείρου σε ενημερώνω για το εξής. Στην αγωνία του για τις αναμενόμενες αποσπάσεις (5 συναδέλφους περιμένει στο σχολείο του) επικοινώνησε με το Γραφείο του Πρωθυπουργού. 
 Ζήτησε την κ. Κυπραίου αλλά τελικά μίλησε με κάποιο άλλο πρόσωπο, το οποίο του είπε ότι γνωρίζουν την υπόθεση, (έχει ήδη κατατεθεί σχετικώς και ερώτηση στη Βουλή από τον Βουλευτή Λάρισας της ΝΔ Μάξιμο Χαρακόπουλο) απλώς πρέπει να γίνει κάποια “νομοθετική ρύθμιση”. Σε απλά ελληνικά, θα μας βρουν …Χριστούγεννα. 
. Οι άνθρωποι είναι σε απόγνωση και απορούν ποια νομοθετική ρύθμιση είναι αυτή που απαιτείται (τόσα χρόνια -ακόμη και επί ΣΥΡΙΖΑ- πώς γίνονταν αυτές οι αποσπάσεις;) και γιατί πρέπει να γίνει τώρα, καθυστερώντας την αποστολή εκπαιδευτικών σε μια τόσο κρίσιμη περιοχή; “Μήπως πρέπει να κάνει κάτι ο Αρχιεπίσκοπος, έστω και χρησιμοποιώντας τη ράβδο του;” τον ρώτησα. 
 Η απάντηση ήταν εξίσου αποκαρδιωτική: ο Αρχιεπίσκοπος είναι πολύ απογοητευμένος και αισθάνεται ότι τον εμπαίζουν . Πήρε τηλέφωνο ο ίδιος και τελικά το έκλεισε γιατί τον είχαν 30 λεπτά σε αναμονή!!!
  “Μήπως να βγει στα μέσα ενημέρωσης , να πιέσει, να απαιτήσει;” Δυστυχώς, η αίσθηση που έχουμε είναι ότι είμαστε μόνοι μας… 
 Να φανταστείς ότι πέρυσι, στις 25 Μαρτίου χτύπησαν ένα μαθητή μας στους Αγίους Σαράντα. Πήρα τον Αρχιεπίσκοπο ζητώντας του να καταγγείλει, να δώσει δημοσιότητα, αλλά με σταμάτησε: 
 θα στηρίξουμε τον μαθητή όσο περισσότερο γίνεται, αλλά δεν μπορούμε να έρθουμε σε ανοιχτή ρήξη, γιατί είναι αμφίβολο αν κάποιος από την Ελλάδα θα σταθεί δίπλα μας στην κρίσιμη ώρα…
 Σκασμένος από όσα άκουγα δεν μπορούσα να αρθρώσω λέξη, ώσπου ο εκπαιδευτικός με …αποτελείωσε: 
 “Λέμε στους γονείς που ανησυχούν επειδή δεν έχουν έρθει ακόμη Έλληνες καθηγητές χίλιες δικαιολογίες…Τι να πεις;
 Να κατηγορήσεις την ίδια σου την Πατρίδα;” Όσες φορές επικοινωνήσαμε με τα αρμόδια γραφεία, και με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Γ ́ Διοίκησης Προσωπικού κ. Καλογεράκη, ακούσαμε την ίδια φράση: “από εμάς είναι όλα έτοιμα, βρίσκονται στο γραφείο της Υπουργού για υπογραφή”. Οπωσδήποτε, δεν έχω την εμπειρία σου από τον τρόπο που λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός, και μάλιστα στο “Κέντρο”.
. Δεν μπορεί, όμως, θα υπάρχει- κάποιος τρόπος να γίνει το σωστό…»
Η ” Εστία ” επικοινώνησε με αυτούς που έπρεπε και έθεσε το θέμα γιατί σε πρώτο βαθμό
σκεφτήκαμε και εμείς όπως ο εκπαιδευτικός: 
Τι να κάνουμε, να κατηγορήσουμε την ίδια μας την πατρίδα; 
Μετά τρεις μέρες αναμονής, καταλήγουμε ότι ένας τρόπος υπάρχει για να γίνει το σωστό: Η δημοσιότητα.
 Εννοείται ότι συγχαίρουμε τον Βουλευτή Λάρισας Μάξιμο Χαρακόπουλο για την πρωτοβουλία του να θέσει το ζήτημα με ερώτησή του στην Βουλή. 
Είμαστε υπερήφανοι αν υπάρχουν τέτοιοι Βουλευτές. Έτσι δικαιώνουν το πέρασμα τους από την πολιτική.