Friday, March 2, 2018

Επί… ποδός οι απόδημοι για την Βόρειο Ήπειρο!

SManalysis



• Η ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι αλβανικές μεθοδεύσεις και οι απόδημοι Βορειοηπειρώτες να προστατεύσουν τις περιουσίες τους από την προσπάθεια υφαρπαγής που επιχειρείται από τους γείτονες τονίστηκε στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο των κοινών εκδηλώσεων με τις οποίες οι ξενιτεμένοι συμπατριώτες μας γιόρτασαν την επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων αλλά και αυτή της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική εθνική μειονότητα έχουν θέσει σε κατάσταση… συναγερμού όλους τους απόδημους Βορειοηπειρώτες, οι οποίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να αποτρέψουν κάθε απόπειρα να αλλάξουν χέρια ιδιοκτησίες στην ιδιαίτερη πατρίδα τους που ανήκουν σε Έλληνες.

Κοινές εκδηλώσεις

Από κοινού γιόρτασαν φέτος οι Ηπειρώτες της Νέας Υόρκης την 105η επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων και την 104η επέτειο της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου. Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από τους Συλλόγους Ηπειρωτών «Αναγέννηση» και Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» και από τα γυναικεία τμήματα «Σουλιώτισσες» και «Θυγατέρες της Ηπείρου.
Οι εορτασμοί ξεκίνησαν με Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στο ναό των Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου στο «Ντίτμαρς» και ολοκληρώθηκαν με την πανηγυρική εκδήλωση στο «Ηπειρώτικο Σπίτι» στην Αστόρια.

«Είναι εθνικό θέμα…»

Ο πρώην πρόεδρος της «Αναγέννησης» Ευθύμιος Παππάς, ο οποίος ανέλαβε ρόλο συντονιστή εξέφρασε την ικανοποίησή του για την από κοινού διοργάνωση των εκδηλώσεων, ενώ ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού Χρυσόστομος Δήμου συνεχάρη τους συλλόγους για την απόφασή τους να τιμήσουν τη διπλή επέτειο και τόνισε ότι το Βορειοηπειρωτικό είναι ένα από τα εθνικά μας θέματα. «Μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να αγωνιστούμε για τα εθνικά μας θέματα, το Μακεδονικό, το Κυπριακό, το Βορειοηπειρωτικό και τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου», επισήμανε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην προσπάθεια δημιουργίας ενός παγκοσμίου φόρουμ για τη νεολαία των Ηπειρωτών. Ο αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής Φώτης Γκαλίτσης μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου Νίκου Γκατζογιάννη και εστίασε την προσοχή του στα πρόσφατα γεγονότα στα Τίρανα με τους Τσάμηδες, ενώ κάλεσε τους Ηπειρώτες να τα παρακολουθούν και να είναι σε εγρήγορση.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του «Πύρρου» Κωνσταντίνος Τσούρης, η πρόεδρος των «Θυγατέρων της Ηπείρου» Κωνσταντίνα Κωλέζη και η αντιπρόεδρος των Σουλιωτισσών Εύα Καντλή. Ο πρόεδρος της «Αναγέννησης» Χρήστος Πανταζής αναφέρθηκε στο έργο και στους αγώνες των Ηπειρωτών και απένειμε τιμητική πλακέτα στον πρώην πρόεδρο Γιώργο Λώλη. Ο τιμώμενος μίλησε με συγκίνηση για τις έξι δεκαετίες που συμμετέχει και υπηρετεί από διάφορα αξιώματα τον Σύλλογο «Αναγέννηση» και τόνισε πως «ό,τι κάνουμε το κάνουμε από αγάπη για την Ήπειρο». Αμέσως μετά απονεμήθηκαν οι υποτροφίες στις πρωτοετείς φοιτήτριες Φιλίτσα Άρτα και Χριστίνα Μπογδάνη.

Κατοχύρωση περιουσιών

Ο δημοσιογράφος του «Εθνικού Κήρυκα», Δημήτρης Τσάκας, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, περιέγραψε τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων και τόνισε ότι «οι μάχες για την απελευθέρωση της πρωτεύουσας της Ηπείρου, κράτησαν τρεις περίπου μήνες, από τις 29 Νοεμβρίου 1912 έως την απελευθέρωση στις 21 Φεβρουαρίου 1913». Στη συνέχεια, μίλησε για την επέτειο της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, ενώ αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Βόρειος Ήπειρος και κάλεσε τους Βορειοηπειρώτες να κατοχυρώσουν τις περιουσίες τους διότι, όπως είπε, «οι αλβανικές αρχές με διάφορα προσχήματα και μεθοδεύσεις προσπαθούν να υφαρπάξουν τις περιουσίες μας».

Ο κ. Τσάκας σημείωσε χαρακτηριστικά πως «καλούμαστε να ενδιαφερθούμε για τις περιουσίες μας και να τις κατοχυρώσουμε. Να καταβάλουμε τους φόρους, ούτως ώστε οι τίτλοι ιδιοκτησίας να παραμείνουν στα δικά μας χέρια και, το πιο σημαντικό, να μην έχουν ούτε ίχνος υποθήκης. Λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης ενδέχεται μερικοί να αποφασίσουν να πουλήσουν τις περιουσίες τους με τις γνωστές σε όλους συνέπειες. Πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και σε επικοινωνία με τα χωριά μας ούτως ώστε ακόμη κι αν πωληθεί μια ακίνητη περιουσία, να περάσει στα χέρια των Ελλήνων».

Ο Μητροπολίτης Ανδρέας

Για περίεργα διπλωματικά «μαγειρέματα» σε βάρος της Βορείου Ηπείρου κάνει λόγο σε χθεσινή γραπτή του δήλωση ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, λαμβάνοντας αφορμή από πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα του «Π.Λ.».
Ο κ. Ανδρέας κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι εξισώνει το υπαρκτό Βορειοηπειρωτικό ζήτημα με το ανύπαρκτο «Τσάμικο», υπενθυμίζοντας πως η Αυτονομία της Β. Ηπείρου έχει κατοχυρωθεί με το «Πρωτόκολλο της Κέρκυρας», το οποίο έχει συνυπογράψει και η Αλβανία. Παράλληλα, υπογραμμίζει πως για τη χώρα μας «Τσάμικο ζήτημα» δεν υφίσταται για τους γνωστούς λόγους. «Η Κυβέρνηση, αφήνοντας κατά μέρος την δήθεν… μυστική διπλωματία, οφείλει να ενημερώσει πάραυτα, πρώτα τους Βορειοηπειρώτες κι ύστερα ολόκληρο τον ελληνικό λαό για τις εξελίξεις, ώστε όλοι ν’ αναλάβουμε τις ευθύνες μας», καταλήγει ο Μητροπολίτης.

πηγη:proinoslogos.gr
Πηγή: Himara.gr

Ν.Κοτζιάς: «Γιατί πρέπει να παραχωρήσουμε κομμάτι της ελληνικής ΑΟΖ στην Αλβανία»

SManalysis
Ν.Κοτζιάς: «Γιατί πρέπει να παραχωρήσουμε κομμάτι της ελληνικής ΑΟΖ στην Αλβανία»
Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

 ProNews

Σε ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη με θέμα «Η κυβέρνηση γκριζάρει το Ιόνιο. Κίνδυνοι στη νέα συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με την Αλβανία» ο ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς της απαντάει για ποιο λόγο πρέπει να παραδώσει κομμάτι της ελληνικής ΑΟΖ στην γειτονική χώρα.

Άλλωστε αν δεν επρόκειτο περί αυτού θα τηρούνταν η παλιά μη επικυρωμένη και από την ελληνική Βουλή συμφωνία του 2008 και δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα.

Όπως όμως ο ίδιος αναφέρει:


«Έχουμε τρεις επιλογές μπροστά μας: Η μία είναι να μακαρίζουμε μια συμφωνία που ουδέποτε επικυρώθηκε απ’ αυτούς που την υπέγραψαν και να πάμε και τα επόμενα 50 χρόνια έτσι, ώστε να μη μπορεί η Ελλάδα και κατά προέκταση και η Αλβανία ν’ αξιοποιήσουν την ΑΟΖ τους.

Η δεύτερη είναι να προσπαθήσουν οι Αλβανοί, ν’ αποδεχθούμε εμείς τις αποφάσεις του Συνταγματικού τους Δικαστηρίου, πράγμα που δε γίνεται με τίποτα. Δε χάσαμε και καμιά σύγκρουση, ώστε να υποχρεωθούμε να εφαρμόζουμε τις αποφάσεις Δικαστηρίων τρίτων κρατών.

Και η τρίτη είναι να ζητήσουμε, αν υπάρχει τεχνική οδός, να διορθωθούν τεχνικά ζητήματα ή όχι.

Η δική μας γνώμη είναι ότι μια πραγματική συμφωνία είναι χίλιες φορές καλύτερη από μια συμφωνία φάντασμα. Πρέπει να δούμε, λοιπόν, πώς θα φύγουμε από το μπλοκάρισμα που υπάρχει ανάμεσα σε δυο πλευρές που επί δέκα χρόνια δεν προχωρούν καθόλου τη διαδικασία διαμόρφωσης μιας, όχι συμφωνίας φάντασμα, μιας πραγματικής συμφωνίας.

Και η συμφωνία, για να εξηγούμαστε, αφορά το 9% της θαλάσσιας ζώνης ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αλβανία. Είναι 1.190 τετραγωνικά χιλιόμετρα η ελληνική πλευρά, εφ' όσον έχει 12 μίλια η αιγιαλίτιδα ζώνη, είναι 1.220 τετραγωνικά χιλιόμετρα η αλβανική, η οποία έχει ήδη κηρύξει εδώ και χρόνια τα 12 μίλια ως αιγιαλίτιδα ζώνη, και απομένει ένας ρόμβος που είναι περίπου το 9% της θαλάσσιας ζώνης. Πρέπει μ’ αυτό να βρούμε αν υπάρχουν τεχνικά ζητήματα ή όχι.»

Συνεπώς η όλη συζήτηση διεξάγεται για μέρος της ελληνικής ΑΟΖ. Βέβαια για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο ευθύνη έχουν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και όχι μόνο η σημερινή, που δεν φρόντισαν για την έγκαιρη κύρωση της πρότερης συμφωνίας με την οποία θα μπορούσαν να τρέχουν την Αλβανία στο Διεθνές Δικαστήριο.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Σε αυτό το 9% το οποίο βρίσκεται υπό «διευθέτηση» κρύβεται κάτι από κάτω; Γνωρίζουμε εάν υπάρχει κάποιος ενεργειακός πλούτος που είναι αξιοποιήσιμος; Γιατί για να βιαστεί το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο να ακυρώσει την συμφωνία για ένα μικρό μέρος της θαλάσσιας ζώνης, κάτι θα προέκυψε εκ των υστέρων, λογικά σκεπτόμενοι.

Αλβανία: «Θαλάσσια σύνορα με Ελλάδα- θεσμική συνεργασία για μια δίκαιη συμφωνία»

SManalysis




Μάρτιος 2, 2018. Echedoros


Η συμφωνία  με την Ελλάδα για τον προσδιορισμό των θαλάσσιων συνόρων δεν πρέπει να αποτύχει και πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, καθώς είναι καλό για την Αλβανία και τους Αλβανούς, αλλά και την περιοχή.


Η στάση αυτή μοιράσθηκε μεταξύ του προέδρου της χώρας, Ιλίρ Μέτα και των εκπροσώπων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής, που πραγματοποιήθηκε σε μια ενημερωτική συνάντηση την Παρασκευή με την Προεδρία σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.


Μετά τη συνάντηση, η πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής, Μίμι Κοδέλι,  ανέφερε στα μέσα ενημέρωσης ότι πρόκειται να ολοκληρωθεί προς το συμφέρον και των δύο χωρών προς όφελος των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά κυρίως προς όφελος της Αλβανίας και των Αλβανών.


Επίσης η Κοδέλι τόνισε ότι συμφωνήθηκε η διαδικασία αυτή να είναι διαφανής στο λαό, και να  αποβεί, τελικά,  όσο πιο δίκαια γίνεται για την Αλβανία και τους Αλβανούς.


«Έχουμε μια αρνητική εμπειρία συμφωνίας που απορρίφθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο το 2009. Το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει καθορίσει όλες τις γραμμές, το ρόλο του προέδρου, το ρόλο της κυβέρνησης ως μεσολαβητή και το ρόλο του κοινοβουλίου για την οριστικοποίηση της συμφωνίας αυτής μετά  την τελική θέση.


Όλα αυτά πιστεύω ότι είναι μια καλή νομική βάση, αλλά και ηθική για να δημιουργηθεί μια σχέση συνεργασίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των σημαντικών θεσμών της χώρας, όπως ο θεσμός του Προέδρου, της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου», δήλωσε η Κοδέλι.

Όσον αφορά την ομάδα των διαπραγματευτών, η Κοδέλι ενημέρωσε ότι στη συνάντηση δεν συζητήθηκε κανένα όνομα, αλλά συμφωνήθηκε ότι στην Ομάδα Διαπραγμάτευσης μπορούν επίσης να αποσπώνται καθηγητές του διεθνούς δικαίου, καθηγητές του νομικού τομέα και άλλοι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι μπορούν να μην είναι μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, αλλά μπορούν να είναι καλοί σύμβουλοι.

Ερωτηθείς κατά πόσον είναι δυνατόν να πάει σε διαιτησία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα, η Κοδέλι, είπε «πηγαίνουμε στη Χάγη εάν οι αντίστοιχες χώρες δεν συμφωνούν να συνάψουν μια συμφωνία. Εφ’ όσον έχουμε συμφωνήσει να συνάψουμε συμφωνία με την ελληνική πλευρά, δεν βλέπω κανένα λόγο να πάμε στη Χάγη», ανέφερε.


Ιλίρ Μέτα: Συνεργασία και σοβαρότητα όλων των θεσμών

«Για τη συνοριακή συμφωνία στη θάλασσα  με την Ελλάδα απαιτείται η συνεργασία και η σοβαρότητα από όλους τους θεσμούς», είπε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο πρόεδρος Μέτα υπογράμμισε τη σημασία των καλών σχέσεων και των σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα και ενημέρωσε τους βουλευτές για τη θέση του επί του θέματος, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται συνεργασία και σοβαρότητα όλων των θεσμών για την επίτευξη δίκαιης και σταθερής συμφωνίας.

Ο πρόεδρος επαίνεσε επίσης το συνεταιριστικό και εποικοδομητικό πνεύμα που χαρακτήρισε τη συνομιλία με τους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής.


Η αντιπολίτευση ζητά διαφάνεια

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του Δημοκρατικού Κόμματος, Έντι Παλόκα, δήλωσε ότι στη συνάντηση με τον Πρόεδρο, τονίσθηκε η έλλειψη διαφάνειας και συμφωνήθηκε  από τα τρία μέρη- την αντιπολίτευση και την κυβερνητική πλειοψηφία καθώς και τον επικεφαλής του κράτους, να γίνουν σεβαστές οι θέσεις  του Συνταγματικού Δικαστηρίου,  σχετικά με το θέμα αυτό.

Monday, February 26, 2018

Albanian Media: If Turkey attacks Greece, then Greece invades Albania

SManalysis





Probably the scenarios to reach an agreement between Albania and Greece, and to ratify the Protocol of Friendship between the two countries, does not seem to be the only option. There is another jail that was discovered by the Albanian Media.

According to a national news channel in Tirana, Ora News TV, another scenario to attack Albania from Greece, is possible if Turkey attacks Greece. The well-known journalist for conspiracy theory, Kastriot Myftaraj, thinks this may happen if Turkey, due to the islands disputed from Greece in the Aegean, for partitioning some areas, may serve Turkish military circles to attack islands near Turkey .

As a cause, to attack Albania on the part of Greece, Myftaraj took a picture of the Greek President, Pavlopoullos, coming over a military tank in Ioannina on the occasion of the National Liberation Day of the city. During his speech on the tank, Pavlopoulos referred to the Greek borders for which the Greek army is stronger than ever to fulfill its mission.

But, in the opinion of journalist Myftaraj, he further adds that if the border agreement with Greece is fails, this may be a cause for Athens to be ready for a B scenario in the Balkans.
"But what is not known is the fact that the extent to which Greece is likely to invade Albania, South Albania, or above, concludes the analysis on Ora News TV. 

Η Νάρτα Αυλώνας συμμετέχει στην απογραφή

SManalysis



Φωτογραφίες από το ελληνικό «νησί» στη μέση της Λιαμπουριάς 


Στο νησάκι του Ζβερνέτσι
είναι χτισμένο βυζαντινό μοναστήρι,
συνδέεται με την ξηρά με ξύλινο γεφύρι


Το χωριό Ζβερνέτσι

Δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας “Mapo”, παρουσιάζει ρεπορτάζ από την απογραφή στο ελληνόφωνο χωριό Νάρτα Αυλώνας. Είναι από τα μεγαλύτερα χωριά του νομού, με 5.000 εγγεγραμμένους κατοίκους, από τους οποίους μένουν μόνιμα περίπου το 20-25%. Τω χωριό αυτό μαζί με το άλλο ελληνόφωνο γειτονικό χωρίο Ζβερνέτσι, μπορείς να πεις πως είναι δύο «ελληνικά νησάκια» στη μέση της Λιαμπουριάς,  λίγο πιο βόρεια της πόλης Αυλώνα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διαδικασία της απογραφής κυλάει ομαλά και όλοι οι κάτοικοι δηλώνουν την Ελληνική τους καταγωγή.  Σε ερώτηση του δημοσιογράφου γιατί δεν άκουσαν το κάλεσμα της Ομόνοιας για αποχή από την απογραφή, οι κάτοικοι απάντησαν πως ψηφίζουν ΚΕΑΔ αλλά θεωρούν λάθος την απόφαση για αποχή. «Μαζί με το θρήσκευμα, μας αφαίρεσαν και την εθνικότητα, κάποιοι που τώρα θέλουν να απογραφούμε ως αλβανοί, μας βρίσουν ως Έλληνες. Είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες και έχουμε για πρώτη φορά την ευκαιρία να δηλώσουμε μόνοι μας τι είμαστε. Πιστεύω πως όλοι οι Ναρτινοί θα δηλώσουν Έλληνες», είπε μεταξύ άλλων ο δάσκαλος του χωριού Γιώργος Ζήλος.

Κερκόπορτα στο Αιγαίο ανοίγει η συμφωνία μέ Ράμα - Στό ράφι ο όρος «Βόρειος Ήπειρος»

Image result for rama tsipras

SManalysis


 Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Χωρίς ὑφαλοκρηπῖδα οἱ νησῖδες; – Στό ράφι ὁ ὅρος «Βόρειος Ἤπειρος»

Η «ΕΣΤΙΑ» παρακολουθεῖ μέ ἀνησυχία τίς διαρροές πού γίνονται τίς τελευταῖες ἑβδομάδες ἀπό τήν γειτονική Ἀλβανία γιά τό περιεχόμενο τῆς στρατηγικῆς συμφωνίας πλαίσιο μέ τήν Ἑλλάδα, ἀπέφυγε ὡστόσο νά σχολιάσει μέχρι σήμερα τό περιεχόμενό τους. Ἡ ἄποψις τοῦ ὑπουργοῦ Ἐξωτερικῶν Νίκου Κοτζιᾶ ὅτι ἡ πατρίδα μας πρέπει νά κλείσει τά μέτωπά της στόν Βορρᾶ προκειμένου νά ἀφεθεῖ ἀπερίσπαστη νά ἀντιμετωπίσει τόν τουρκικό ἀναθεωρητισμό στό Αἰγαῖο, τήν Θράκη καί τήν Κύπρο, εἶναι ἐπί τῆς ἀρχῆς σωστή ἀλλά ὑπό ὁρισμένες προϋποθέσεις. Ἡ κυριώτερη ἐκ τῶν ὁποίων εἶναι νά μήν εἶναι οἱ συμφωνίες ἑτεροβαρεῖς καί ἐπαχθεῖς γιά τά ἐθνικά μας συμφέροντα. Δέν κρούουμε ἐμεῖς τίς πύλες τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἑνώσεως! Ἡ Ἀλβανία τό πράττει. Δέν ἀγχόμεθα ἐμεῖς γιά τήν ἔνταξή μας στό ΝΑΤΟ, ἤμαστε ἄλλωστε πολύ παλαιό μέλος αὐτοῦ καί τῆς ΕΕ. Τά Σκόπια ἄγχονται.

Τούτων δοθέντων παρακολουθήσαμε μέ προβληματισμό τίς διαρροές χαρτῶν ἀπό Ἀλβανικά Μέσα Ἐνημερώσεως ἀπό τούς ὁποίους ἐξαιροῦντο τά Διαπόντια νησιά βορείως τῆς Κερκύρας ἀπό τήν χάραξη τῆς αἰγιαλίτιδος ζώνης μας στά 12 μίλια. Ὁ καυγᾶς πού ξέσπασε μεταξύ τοῦ Πρωθυπουργοῦ Ἔντι Ράμα καί τοῦ προκατόχου του Σαλῆ Μπερίσα, μέ τόν δεύτερο νά ὑποστηρίζει ὅτι μέ τήν ἐπέκταση τῶν χωρικῶν ὑδάτων μας ἡ Ἑλλάς κερδίζει τό πλέον χρυσοφόρο κοίτασμα ἀερίου στό Ἰόνιο, μας συγκράτησε ἀπό τό νά θέσουμε μέ ἔνταση ὁρισμένα ἐρωτήματα πού ἀπασχολοῦν ἄλλωστε κάθε καλόπιστο Ἕλληνα.

Ὡστόσο, μετά καί τίς χθεσινές πληροφορίες ὅτι ἡ Ἀλβανία θά διαγράψει ἀπό τό λεξιλόγιό της τόν ἀλυτρωτικό ὅρο «Τσαμουριά», ὑπό τόν ὅρο ὅτι θά διαγράψουμε καί ἐμεῖς τόν ὅρο «Βόρειος Ἤπειρος» (δέν διαψεύστηκαν), εἴμαστε ὑποχρεωμένοι νά θέσουμε καί ἐπισήμως –τό κάναμε καί ἀνεπισήμως χωρίς ἐπιτυχία– ὁρισμένα κρίσιμα ἐρωτήματα στό Ὑπουργεῖο Ἐξωτερικῶν. Πολύ δέ περισσότερο ὅταν καί ἑλληνικές πηγές πλέον κρούουν τόν κώδωνα τοῦ κινδύνου γιά τό περιεχόμενο τῆς συμφωνίας.

Τό βασικώτερο ἐρώτημα ὅλων εἶναι ἄν πράγματι ἐξαιρέθηκαν ἀπό τόν νέο ὑπολογισμό τῶν χωρικῶν μας ὑδάτων τά Διαπόντια Νησιά πού καί κατοικημένα εἶναι –μερικά ἐξ αὐτῶν– καί πολύ κοντά στήν ἀλβανική ἀκτή. Διότι ἄν ἐξαιρέθηκαν καί δέν ἔχουν ἐπήρεια –ὅπως λέμε στό Διεθνές Δίκαιο– στήν διαμόρφωση τῆς ἑλληνικῆς ὑφαλοκρηπῖδος στό Ἰόνιο, ὁλική ἤ μερική, τότε ἀνοίγει μιά τεράστια Κερκόπορτα γιά τίς νησῖδες τοῦ Αἰγαίου πού εὑρίσκονται κατ ἀρχάς μακρυά ἀπό τίς ἀκτές. Ἄν δέν ἔχουν ἐπήρεια στήν ὑφαλοκρηπῖδα μας στό Ἰόνιο αὐτά τά νησιά, πῶς θά ἔχουν δεκάδες Ἑλληνικές βραχονησῖδες στό Αἰγαῖο;

Θά ἀπαντήσει κανείς γι’ αὐτά ἤ θά περιμένουμε τήν ἐπίσκεψη τοῦ Πρωθυπουργοῦ στήν Ἀλβανία τό Ἅγιο Πάσχα προκειμένου οἱ ἐντυπώσεις ἀπό τήν ἐπαφή του μέ μέλη τῆς ἑλληνικῆς μειονότητος νά σβήσουν τίς τυχόν γκρίζες ζῶνες τῆς συμφωνίας; Τό ἴδιο ἐρώτημα γιά τήν ἐπήρεια τῶν Διαπόντιων ἀφορᾶ καί τό κατοικημένο Καστελλόριζο. Δημιουργεῖται προηγούμενο ἐξαιρέσεώς του ἀπό τόν ὑπολογισμό τῆς ἑλληνικῆς χαράξεως, ναί ἤ ὄχι; Θά περιμένουμε νά ἀκούσουμε μέ ἀνακούφιση τίς διαβεβαιώσεις τοῦ ὑπουργοῦ Ἐξωτερικῶν ἀπό τόν ὁποῖο δέν περιμένουμε –ὅσες ἰδεολογικές καί πολιτικές διαφορές νά ἔχουμε– νά ἔχει καταλήξει σέ τέτοια συμφωνία. Καλές οἱ χειρονομίες τῆς ἀλβανικῆς κυβερνήσεως μέ τήν χορήγηση ὑπηκοότητος στόν Ἀρχιεπίσκοπο Ἀναστάσιο, ἄριστες οἱ ἀλβανικές δεσμεύσεις γιά τούς νεκρούς τοῦ ἑλληνοϊταλικοῦ πολέμου, ἀλλά ἡ συνθήκη πλαίσιο θά κριθεῖ ἀπό τήν σύγκριση τῆς συμφωνίας γιά τήν ΑΟΖ μέ τήν παλαιότερη πού εἶχε ὑπογραφεῖ τό 2009 καί μέ τά δικαιώματα (τίτλους ἰδιοκτησίας) πού κέρδισε γιά τούς Ἕλληνες τῆς Βορείου Ἠπείρου ὁ ὑπουργός Ἐξωτερικῶν, ἄν τά κέρδισε.

Τελευταῖο ἀλλά ὄχι ἔλασσον. Πῶς θά ἀποκαλέσει τά μέλη τῆς ἑλληνικῆς μειονότητος κατά τήν πιθανή ἐπίσκεψή του τό Πάσχα ἐκεῖ ὁ Πρωθυπουργός; Ἕλληνες Βορειοηπειρῶτες ἤ Ἕλληνες τῆς Νοτίου Ἀλβανίας;

Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ 21 Φεβρουαριου 2018
Πηγή: Himara.gr

Juncker to President Meta: I expect Albania to be a stabilizing country in the region

Image result for ilir meta  junker
      
SManalysis

EU executive chief Junker has met with the President of Albania Ilir Meta, where he has shown the great desire to see Albania as an EU member state. Junker stressed that Tirana should show facts about reforms with Greece and the EU to conclude the deal.

Reforms must now continue with determination with common responsibility of all institutions, EC President Jean-Claude Juncker said.

During this meeting it is learned that Juncker told Meta that he expects the country to be a stabilizer in the region. "Significant steps have been made by Albania, but reforms must continue with determination.

Progress towards the EU remains on the merits of the fast reforms that can be achieved. Joint responsibility of all institutions. I expect your country to be a stabilizer in the region, "Juncker said.

One day earlier, during the meeting with Prime Minister Rama, Junker stated that Albania must agree to the conditions with Greece, to enter in the European Union.

Albanian politician: The visa regime is restored, "Europe is encircling Albania"



SManalysis

Dashamir Shehi, Member of Parliament accuses the government and urges it to speed up reforms to close negotiations with the European Union

One week ago, MP Shehi had accused the PM Edi Rama of making big favors to Turkey, also giving the Vlora Airport

             
MP Dashamir Shehi has spoken in parliament today with strong tones, giving strong accusations not only of police involvement in drug trafficking and drug trafficking, but also of returning a part of the country, as a mafia associate.


According to Shehi, they needed interceptions for Albanians to know that our minister is a mafia collaborator. "None of us will see the country controlled by the Mafia, when we cross the border to Europe, to stop us, but it is happening. The visa regime is restored. 24 Frontex officers are installed in southern Albania, showing that Europe is encircling us. The agreement with Frontex has become political, we are in a stringent European look, "said Shehi.

A week ago, MP Shehi has been the protagonist of the Parliament, following the decision of the Albanian Government, for granting a concession to Vlora Airport, a company close to President Turk Erdogan. Shehi stated that "Albania should look at Europe and not Turkey, we are not in the dictatorship or in the Ottoman system, but our aspiration is the United Europe as we are part of it."

Sunday, February 25, 2018

Junker: Close all problems with Greece, to joint in Europe soon



SManalysis

Juncker encourages Albania to continue reforms

2/25/2018 Link

Tirana, Feb 25 (EFE) .- The president of the European Commission, Jean-Claude Juncker, encouraged Albania today to continue with the necessary reforms so that Brussels recommends the opening of the negotiations of accession to the European Union in its report of April.

"If the reforms continue along this path, this will make it easier for Albania that the European Commission recommend the opening of accession negotiations," Juncker told a joint press conference with Albanian Prime Minister Edi Rama.


The president of the Commission stressed that he has not come to Albania to make empty promises about a specific date for the start of negotiations, but to encourage the country to continue with the fight against crime, the implementation of judicial reform and the law of verification of the figure, professionalism and wealth of the judges and prosecutors.

Accession is a process based on the merits of each country, said Juncker, who will meet tomorrow with the country's president, Ilir Meta.

Juncker appreciated the willingness of the Albanian government to resolve the territorial conflicts with Greece, which he considered "a test" of Albania to become a member of the EU as soon as possible.

Albania and its neighbor Greece are in negotiations to solve some problems inherited from the past, among which is the delimitation of the maritime border.

The countries of the Western Balkans must resolve their territorial problems and conflicts with neighboring countries before their entry into the EU, Juncker stressed.

The president of the European Commission arrived in Tirana, after visiting Macedonia today, the first stop of his tour of the Western Balkans, in which he will also visit Serbia, Montenegro, Bosnia-Herzegovina and Kosovo.

On this Balkan tour, Juncker is accompanied by the European Commissioner for Enlargement and Neighborhood Policy, Johannes Hahn.

For us, the "Western Balkans and Albania are friendly countries, allies and partners that have a European perspective," said Jucker, reaffirming the open door policy adopted in the Commission's recent strategy towards this region of Europe.

For his part, the Albanian prime minister assured that Tirana has fulfilled the duties corresponding to this phase, with some achievements in judicial reform and public administration.

Therefore, "we deserve the full and clean recommendation of the European Commission" in the report of next April, he said.

Albania, an ex-communist country and member of NATO, has requested the opening of accession negotiations to the European club in 2014. EFE

Προκλητική συγκέντρωση Τσάμηδων με εθνικιστικά και ανθελληνικά συνθήματα στα Τίρανα

SManalysis

LIVE NEWS WEEKEND