SManalysis
Μάρτιος 2, 2018. Echedoros
Η συμφωνία με την Ελλάδα για τον προσδιορισμό των θαλάσσιων συνόρων δεν πρέπει να αποτύχει και πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, καθώς είναι καλό για την Αλβανία και τους Αλβανούς, αλλά και την περιοχή.
Η στάση αυτή μοιράσθηκε μεταξύ του προέδρου της χώρας, Ιλίρ Μέτα και των εκπροσώπων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής, που πραγματοποιήθηκε σε μια ενημερωτική συνάντηση την Παρασκευή με την Προεδρία σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.
Μετά τη συνάντηση, η πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής, Μίμι Κοδέλι, ανέφερε στα μέσα ενημέρωσης ότι πρόκειται να ολοκληρωθεί προς το συμφέρον και των δύο χωρών προς όφελος των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά κυρίως προς όφελος της Αλβανίας και των Αλβανών.
Επίσης η Κοδέλι τόνισε ότι συμφωνήθηκε η διαδικασία αυτή να είναι διαφανής στο λαό, και να αποβεί, τελικά, όσο πιο δίκαια γίνεται για την Αλβανία και τους Αλβανούς.
«Έχουμε μια αρνητική εμπειρία συμφωνίας που απορρίφθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο το 2009. Το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει καθορίσει όλες τις γραμμές, το ρόλο του προέδρου, το ρόλο της κυβέρνησης ως μεσολαβητή και το ρόλο του κοινοβουλίου για την οριστικοποίηση της συμφωνίας αυτής μετά την τελική θέση.
Όλα αυτά πιστεύω ότι είναι μια καλή νομική βάση, αλλά και ηθική για να δημιουργηθεί μια σχέση συνεργασίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των σημαντικών θεσμών της χώρας, όπως ο θεσμός του Προέδρου, της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου», δήλωσε η Κοδέλι.
Όσον αφορά την ομάδα των διαπραγματευτών, η Κοδέλι ενημέρωσε ότι στη συνάντηση δεν συζητήθηκε κανένα όνομα, αλλά συμφωνήθηκε ότι στην Ομάδα Διαπραγμάτευσης μπορούν επίσης να αποσπώνται καθηγητές του διεθνούς δικαίου, καθηγητές του νομικού τομέα και άλλοι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι μπορούν να μην είναι μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, αλλά μπορούν να είναι καλοί σύμβουλοι.
Ερωτηθείς κατά πόσον είναι δυνατόν να πάει σε διαιτησία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα, η Κοδέλι, είπε «πηγαίνουμε στη Χάγη εάν οι αντίστοιχες χώρες δεν συμφωνούν να συνάψουν μια συμφωνία. Εφ’ όσον έχουμε συμφωνήσει να συνάψουμε συμφωνία με την ελληνική πλευρά, δεν βλέπω κανένα λόγο να πάμε στη Χάγη», ανέφερε.
Ιλίρ Μέτα: Συνεργασία και σοβαρότητα όλων των θεσμών
«Για τη συνοριακή συμφωνία στη θάλασσα με την Ελλάδα απαιτείται η συνεργασία και η σοβαρότητα από όλους τους θεσμούς», είπε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής.
Ο πρόεδρος Μέτα υπογράμμισε τη σημασία των καλών σχέσεων και των σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα και ενημέρωσε τους βουλευτές για τη θέση του επί του θέματος, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται συνεργασία και σοβαρότητα όλων των θεσμών για την επίτευξη δίκαιης και σταθερής συμφωνίας.
Ο πρόεδρος επαίνεσε επίσης το συνεταιριστικό και εποικοδομητικό πνεύμα που χαρακτήρισε τη συνομιλία με τους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής.
Η αντιπολίτευση ζητά διαφάνεια
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του Δημοκρατικού Κόμματος, Έντι Παλόκα, δήλωσε ότι στη συνάντηση με τον Πρόεδρο, τονίσθηκε η έλλειψη διαφάνειας και συμφωνήθηκε από τα τρία μέρη- την αντιπολίτευση και την κυβερνητική πλειοψηφία καθώς και τον επικεφαλής του κράτους, να γίνουν σεβαστές οι θέσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου, σχετικά με το θέμα αυτό.
No comments:
Post a Comment