Saturday, October 8, 2016

Greek President Slams Turkey Over Lausanne Treaty Comments from Limnos


limnos
By
Mary Harris -
Greek reporter

President Prokopis Pavlopoulos said that Greece and Europe with neither tolerate attempts to dispute the Lausanne Treaty nor leave them unanswered. The Greek president visited the Aegean island of Limnos on Saturday for celebrations marking the 104th anniversary of the island’s liberation from Ottoman rule in 1912.

Pavlopoulos warned “our friend and neighbour Turkey” that to dispute the Lausanne Treaty was a violation of international law that caused “irreparable damage” to its standing as a member of the international community. Furthermore, it was indicative of Turkey’s flagrant designs concerning borders of both Greece and the European Union, “and for this reason will not be tolerated nor, of course, left unanswered.”

The Greek president noted that Limnos, due to its geographical position, was an important part of Greek territory but also that of the EU. Under European law, which defined European borders as those of its individual member-states, the borders of Greece also coincided with the borders of the EU, he added.

During his visit, President Pavlopoulos was named an honorary citizen of Limnos.

Το ζήτημα των Τσάμηδων

 

 

Kathimerini

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σταύρος Τζίμας ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ 
 
Και μέσα σ’ όλα μας προέκυψε και θέμα Τσάμηδων. Μια απάντηση του αρμοδίου για τη διεύρυνση επιτρόπου Γιοχάνες Χαν στην ερώτηση της Ελληνίδας ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη για την ανοχή της αλβανικής κυβέρνησης στις προκλήσεις ομάδων Τσάμηδων κατά την τελευταία επίσκεψη του Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα άναψε φωτιές στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, που τα τελευταία χρόνια βαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

Τι είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος; Παιδιά, μη διαμαρτύρεστε γιατί ανάμεσα στα υπό συζήτηση διμερή θέματα Ελλάδας και Αλβανίας είναι, εκτός από την ΑΟΖ, και τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες, δηλαδή και το ζήτημα των Τσάμηδων.

Τι του απαντήσαμε εμείς (ΥΠΕΞ); Οτι είναι αδιάβαστος και πως «τσάμικο ζήτημα δεν υφίσταται και ως εκ τούτου ουδέποτε έχει γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας». Οι Αλβανοί, που περίμεναν χρόνια, έσπευσαν να πανηγυρίσουν για το ότι το θέμα γράφτηκε, έστω και μ’ αυτόν τον τρόπο, στην ευρωπαϊκή ατζέντα, εμείς σπεύσαμε να το διαψεύσουμε, βγήκε ο Αλβανός ΥΠΕΞ Μπουσάτι και είπε ότι έχουν ανταλλαγεί και non papers μεταξύ των δύο πλευρών, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αφαιρεθεί το θέμα από την ατζέντα των Βρυξελλών, διότι είχαμε επιβεβαίωση από εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Και τώρα «τρεχάτε ποδαράκια μου» για την ελληνική εξωτερική πολιτική και τη διπλωματία μας. Ας μην ψάχνουμε να βρούμε εχθρούς και υπονομευτές του έθνους στο πρόσωπο Ευρωπαίων αξιωματούχων. Δεν άνοιξε ζήτημα Τσάμηδων ο επίτροπος Χαν. Το πρόβλημα υπήρχε, αλλά εμείς αποφεύγαμε να το δούμε κατάματα και να σχεδιάσουμε στρατηγική αντιμετώπισής του. Με την κατάρρευση του καθεστώτος Χότζα επιβλήθηκε από τις εύπορες οργανώσεις των Τσάμηδων στην πολιτική ατζέντα και έκτοτε πωλείται στην κοινή γνώμη ως περιζήτητο λόγω έντονης ανθελληνικής γεύσης προϊόν, αποτελεί σήμερα πυλώνα του αλβανικού αλυτρωτισμού και της ιδέας της Μεγάλης Αλβανίας.

Είναι τραγικό λάθος η επιμονή να εστιάσουμε την επιχειρηματολογία μας αποκλειστικά στη συνεργασία ένοπλων τσάμικων ομάδων με τους Γερμανούς στην Κατοχή –που βεβαίως υπήρξε– και την καταδίκη και δήμευση των περιουσιών αρκετών εξ αυτών από τα δικαστήρια για δοσίλογους μετά την απελευθέρωση. Το θέμα των Τσάμηδων προϋπήρχε, από την εποχή της ανταλλαγής των πληθυσμών το 1924 ακόμη, και η αλβανική προπαγάνδα το χρησιμοποιούσε στα διεθνή φόρα ως αντίβαρο στο βορειοηπειρωτικό. Το κακό είναι ότι η κοινή γνώμη, οι διαμορφωτές της, οι πολιτικοί μας που λαμβάνουν αποφάσεις αγνοούν τις πολλές και άκρως ευαίσθητες πτυχές του όλου θέματος. Αμφιβάλλω αν ξεπερνούν τα δάκτυλα του ενός χεριού οι βουλευτές μας που γνωρίζουν το ζήτημα. Κυριαρχεί και εδώ η βολική για την άγνοιά μας θεωρία του «ανύπαρκτου τσάμικου», όπως αυτή περί «ανυπάρκτου μακεδονικού», η οποία μας έφερε εδώ που ξέρουμε.

Παίζουν την κολοκυθιά με τα non papers

ΡΙΧΝΟΥΝ ΝΕΡΟ ΣΤΟΝ ΜΥΛΟ ΤΟΥ ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟΥ ΤΑ ΤΙΡΑΝΑ


Να... διεθνοποιήσει ένα ζήτημα που έχει κλείσει εδώ και σχεδόν 70 χρόνια, όπως είναι αυτό των «περιουσιών» των Τσάμηδων της Θεσπρωτίας που εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα ως συνεργάτες των ναζί, επιχειρεί πλέον η αλβανική πλευρά, παίρνοντας «πάσα» από την πρόσφατη αναφορά του Ευρωπαίου επιτρόπου Γιοχάνες Χαν στο συγκεκριμένο θέμα.

Το θέμα των «περιουσιών» των Τσάμηδων της Θεσπρωτίας οι οποίοι εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα ως συνεργάτες των ναζί επιχειρεί να ξαναβάλει στο τραπέζι η Αλβανία. Στη φωτογραφία Τσάμηδες σε διαδήλωση κατά της Ελλάδας
<p>Το θέμα των «περιουσιών» των Τσάμηδων της Θεσπρωτίας οι οποίοι εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα ως συνεργάτες των ναζί επιχειρεί να ξαναβάλει στο τραπέζι η Αλβανία. Στη φωτογραφία Τσάμηδες σε
Απλώς «επιπόλαιη» ή κατά άλλους «δόλια» και σε κάθε περίπτωση «απαράδεκτη», η κίνηση του Αυστριακού επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση να εντάξει... γραπτώς (πράγμα σημαντικό καθότι scripta manent) μεταξύ των προς επίλυση ελληνοαλβανικών εκκρεμοτήτων και το ζήτημα των Τσάμηδων έμελλε να ρίξει νερό στον μύλο του αλβανικού αλυτρωτισμού.
«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αφαιρεθεί το θέμα (σ.σ. το Τσάμικο) από την ατζέντα των Βρυξελλών, γιατί είχαμε επιβεβαίωση από εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εγώ προσωπικά διάβασα με συμπάθεια την αντίδραση του επιτρόπου Χαν» δήλωσε ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, επικαλούμενος ως «επιβεβαίωση» την απάντηση που είχε δώσει ο Χαν σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ κυρίας Σπυράκη.
Μιλώντας στην αλβανική τηλεόραση, ο κ. Μπουσάτι προχώρησε μάλιστα ακόμη παραπέρα υποστηρίζοντας ότι το Τσάμικο είναι ένα από τα «ανοιχτά ζητήματα» που συζητούνται, μέσω non papers, μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Τα επίμαχα non-papers φέρονται, σύμφωνα με τον Αλβανό ΥΠΕΞ, να «έχουν κάνει γύρους διαβουλεύσεων και με άλλους βασικούς εταίρους». Η αλβανική πλευρά έχει ήδη καταθέσει τα δικά της σχετικά έγγραφα προς την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και τον επίτροπο Χαν. Επικαλούμενος μάλιστα «πληροφορίες», ο κ. Μπουσάτι υποστήριξε ότι και η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις.
«Η Ελλάδα δεν συζητά θέμα ''Τσάμικου'', ούτε διαπραγματεύεται με τρίτους αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων σε βάρος όσων συνεργάστηκαν με τον Γερμανό κατακτητή» ήρθε άμεση η απάντηση της Αθήνας. Με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίζει ότι «πράγματι, η Ελλάδα πρότεινε στην Αλβανία τη διαπραγμάτευση σειράς θεμάτων που είναι ανοικτά ανάμεσα στις δύο χώρες», χωρίς ωστόσο να συμπεριλάβει σε αυτά θέμα Τσάμηδων. «Η αλβανική πλευρά το επιθυμούσε και το ζήτησε. Η ελληνική πλευρά δεν το αποδέχτηκε» ξεκαθαρίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Οσο για το επίμαχο ελληνικό non paper, σε αυτό η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι «σε καμία περίπτωση δεν προκύπτουν δικαιώματα για τους λεγόμενους Τσάμηδες».
Ο Ν. Κοτζιάς
Μιλώντας νωρίτερα χθες το πρωί στον Ρ/Σ «ALPHA», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε επίσης ξεκαθαρίσει το θέμα. «Για την Αλβανία ετοίμασα ένα non paper πριν πέντε μήνες, στο οποίο τους πρότεινα να καθίσουμε να κουβεντιάσουμε τα προβλήματα που είναι ανοιχτά την τελευταία 50ετία. Εκείνοι μου έκαναν μια αντιπρόταση. Στην αντιπρόταση αυτή συμπεριέλαβαν και το Τσάμικο. Εμείς κατηγορηματικά είπαμε ότι αυτό δεν είναι αντικείμενο προς συζήτηση, διότι βρίσκεται έξω από τη διαπραγμάτευση. Εκείνοι θέλουν· εμείς δε θέλουμε· δεν το διαπραγματευόμαστε... Τους Ευρωπαίους απλώς τους ενημερώσαμε, ουδέποτε τους βάλαμε να διαμεσολαβήσουν...».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Το «παναλβανικό μανιφέστο» του Ράμα και τα «όπλα» της Ελλάδας
Ο Δίας της... Τσαμουριάς και το βέτο για τις προκλήσεις της Αλβανίας
Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι, το δήλωσε απερίφραστα μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Report TV»: η κυβέρνηση του Εντι Ράμα είναι η πρώτη που «θέτει επισήμως το θέμα των Τσάμηδων» εντάσσοντάς το στο κυβερνητικό της πρόγραμμα.
Και πράγματι, ειδικά μέσα στο 2016, η αλβανική κυβέρνηση δεν χάνει ευκαιρία να επαναφέρει το συγκεκριμένο θέμα, άλλες φορές προσφέροντας κάλυψη στις προκλήσεις των Τσάμηδων (στην ανάρτηση πανό με το οποίο κατηγορούσαν την Ελλάδα για γενοκτονία, στον αγώνα Ελβετίας-Αλβανίας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος τον περασμένο Ιούνιο), κι άλλες φορές προκαλώντας η ίδια. Το PDIU τυγχάνει άλλωστε εταίρος στην κυβέρνηση.
Στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, παραμονές της επίσκεψης Κοτζιά στα Τίρανα, ο Ράμα είχε εκφωνήσει ένα «παναλβανικό» μανιφέστο αλυτρωτισμού από το βήμα συνεδρίου του τσάμικου κόμματος PDIU με θέμα τη «Δικαιοσύνη στην Τσαμουριά». Ο Αλβανός πρωθυπουργός είχε τότε χαρακτηριστικά διακηρύξει ότι «τον πρώτο βωμό του ο Δίας τον είχε στις ιερές βουνοπλαγιές της Τσαμουριάς». Ως προς τα δεδομένα των ελληνοαλβανικών διαπραγματεύσεων τώρα... Κοτζιάς και Μπουσάτι δηλώνουν μεν διατεθειμένοι να συζητήσουν αλλά σε διαφορετικές βάσεις και με διαφορετική ατζέντα.
Κατά την τελευταία τους συνάντηση τον περασμένο Ιούνιο, ο μεν κ. Κοτζιάς είχε προκρίνει μια διάρθρωση 5+5 θεμάτων από κάθε πλευρά, ενώ ο κ. Μπουσάτι έχει μιλήσει για 3 ομαδοποιημένα «καλάθια» εκκρεμοτήτων στις οποίες είχε εντάξει και το τσάμικο. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι σαφές ότι δεν μπορούν να υπάρξουν μεγάλα περιθώρια για συγκλίσεις. Η ελληνική πλευρά δεν θέλει να ασκήσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Ενδεχομένως ωστόσο να μην έχει άλλη επιλογή εάν οι αλβανικές προκλήσεις κλιμακωθούν.

Wikileaks: Albanian PM calls murder of ethnic Greek "blind fanaticism"



Wikileaks about Aristotel Goumas

Berisha: "local community in Himara town is bilingual and it has been so even 100 or 200 years ago."

Excerpt from report in English by Albanian state news agency ATA

["Incident In Himara - Berisha: Ugly, Condemnable Act" - ATA headline]

Tirana, Aug 14 (ATA) - In response to media interest on the event of two
days ago when a 35 year old man lost his life in Himara, Prime Minister
Berisha said he considers that an ugly act that deserves condemnation.

The Albanian Premier said, "The motifs, if what is claimed is backed by
facts, are even uglier. It is a gesture of extremely blind fanaticism. I
don't believe there is any Albanian not being aware of the fact that the
local community in Himara town is bilingual and it has been so even 100
or 200 years ago." [Passage omitted - more on the same]

Source: ATA, Tirana, in English 1359 gmt 14 Aug 10

BBC Mon EU1 EuroPol ny

Albania’s Deep-Rooted Drug Problem Touches All Of Europe

 

Link

10/06/2016Luke Coffey Director of the Foreign Policy Center at the Heritage Foundation


ASSOCIATED PRESS
Albania, a small country in southeastern Europe, has become the epicenter of the European drugs trade, especially marijuana. This should come as no surprise. With its extensive coastline along the Adriatic, this region of the Balkans has long been the trailhead for illicit goods, weapons and drugs hiking into the heart of Europe. This activity has bolstered the rise of organized crime and political corruption in a country that already faces many domestic challenges.
What makes the current situation unique are the allegations, especially coming from the opposition Democratic Party, that senior officials of the ruling Socialist Party are connected to or benefit from the drug trade. Prime Minister Edi Rama has been repeatedly accused of failing to do enough to stop Albania’s role in Europe’s drug trade. And Interior Minister Saimir Tahiri has even been accused of protecting—and even covering up for—those involved in the drug trade.
These allegations raise the question: What could possibly motivate Albania’s governing elite to get tangled up in the murky world of organized crime and drug smuggling?
Perhaps they stand to gain personally. Maybe it’s part of a larger plan to retain power. Albania suffers from political and economic corruption as much as, if not more than, the rest of the Balkans. Millions of dollars could buy off a lot of judges, journalists, and prosecutors and help secure electoral victory well into the future.
Whatever the motivation, something fishy is going on.
Earlier this month, an Italian pilot, Andrea Guidi, crash landed in a field north of Albania’s capital of Tirana. At first Guidi claimed he was flying over Albania for recreational reasons. However, a journalist named Artan Hoxha claimed that the pilot had told prosecutors that he was checking out the terrain before returning 20 days later to pick up 200kg of cannabis. Considering the history of small aircraft being used to transport drugs out of Albania, this explanation seems plausible.
Soon authorities detained Mr. Hoxha, apparently for releasing sensitive information to the public. The plot thickened when the opposition Democratic Party suggested that the information that Mr. Hoxha shared was actually released by Interior Minister Tahiri as a ploy to “compromise the investigation” and cover-up the nefarious acts of the drug traffickers.
Earlier this year, Greek authorities accused the Albanian government of protecting and covering up for Klemend Balili, an Albanian businessman who served as a local administration official in the southern Albanian city of Saranda. Balili is suspected of financing a racket exporting marijuana from Albania to Western Europe. Again, Albania’s opposition Democratic Party was quick to point out Mr. Balili’s political connections and accused Tahiri of protecting the alleged kingpin. 


The government’s inconsistency regarding what it is doing to put an end to Albania’s drug problem is also sowing distrust. Last year Albanian authorities claimed to have destroyed 99.2 percent of the country’s marijuana. This is fanciful. Already this year, police claim to have destroyed 1.7 million cannabis plants which apparently is three times the amount destroyed last year. The math doesn’t add up.
In many ways a country like Albania is ripe for this sort of venality and illicit activity. It ranks 88th in the world in Transparency International’s most recent Corruption Perceptions Index. And The Heritage Foundation’s 2016 Index of Economic Freedom gave the country a “repressed” rating— lowest rating possible in the category of corruption.
Even so, Albania has much to be proud of. The country became a full member of NATO in 2008, becoming only the second Muslim-majority nation in the alliance. In 2014 it became an official candidate to join the EU. For a country located in the turbulent, economically depressed and war torn Balkans region these are no mean feats.
But the level of corruption emanating from the political elite and the country’s role in Europe’s illegal drug trade—both occurring with the alleged complicity of senior government officials—should concern policymakers in Washington, D.C., and across Europe.
Not only is this unbecoming for a country aspiring to become a closer member of the Euro-Atlantic community, it runs the risk of further destabilizing an already volatile region.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤIΣ ΨΗΦΟΥΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ AIPAC!!






Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης*
 
Η μάχη για την προεδρία των ΗΠΑ συνεχίζεται με σφοδρότητα από τους δύο μονομάχους, την Χίλαρι Κλίντον για το Δημοκρατικό κόμμα, πρώην Πρώτη Κυρία, πρώην Γερουσιαστής  της Νέας Υόρκης  και πρώην ΥΠΕΞ  και τον  δισεκατομμυριούχο  και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα τον Ντόναλντ  Τράμπ, για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.
Πλησιάζοντας στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας  και ένα μήνα περίπου πριν τις εκλογές, οι δύο υποψήφιοι  κάνουν τις τελευταίες τους προσπάθειες, προσπαθώντας να πάρουν με το μέρος των έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην πολιτική και οικονομική ζωή των ΗΠΑ, το  πανίσχυρο AIPAC (American Israel Public Committee)  και τις ψήφους των Αμερικανο-Εβραίων. Και τούτο διότι γνωρίζουν ότι η στήριξη των ανωτέρω λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής ισχύος, λόγω της σημαντικής των θέσης και της γενικότερης επιρροής  των σε πολλούς τομείς της δημόσιας και οικονομικής ζωής  των ΗΠΑ.
Στρατιωτική Συμφωνία Μαμούθ
          Πρώτος άρχισε ο πρόεδρος Ομπάμα, που έχει αναλάβει εργολαβικά την βοήθεια της πρώην ΥΠΕΞ του, της  Χίλαρι Κλίντον, με μια συμφωνία – μαμούθ ,  για στρατιωτική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ισραήλ. Έτσι την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου   ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τομ Σάνον και ο Ισραηλινός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Γιάκομπ Νάγκελ υπέγραψαν την στρατιωτική συμφωνία. Η συμφωνία προβλέπει πακέτο βοήθειας 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ουάσινγκτον προς το Ισραήλ, για τα επόμενα δέκα χρόνια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προσφορά στρατιωτικής βοήθειας προς οποιαδήποτε χώρα σε όλη την αμερικανική ιστορία. Αποτελεί δε υπενθύμιση της σταθερής προσήλωσης των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ, όπως τόνισε η Αμερικανίδα σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Σούζαν Ράις. Η συμφωνία φαίνεται ότι προσπαθεί να κλείσει μια περίοδο έντονων διακυμάνσεων, διαφοροποιήσεων και έντονων αμφισβητήσεων (σε θέματα εξωτερικής πολιτικής) στις Αμερικανοϊσραηλινές σχέσεις για θέματα όπως το Παλαιστινιακό και ιδιαίτερα η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία διαφωνούν κάθετα και έδειξαν την μεγάλη τους αντίθεση και ενόχληση ποικιλοτρόπως.
Ένα άλλο γεγονός, με ιδιαίτερη σημασία αφορά (μετά από πολύ καιρό) την συνάντηση στην Νέα Υόρκη  στα τέλη Σεπτεμβρίου του  πρόεδρου  Ομπάμα και  του πρωθυπουργού  του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι σχέσεις των οποίων υπήρξαν τεταμένες και θα λέγαμε μάλλον όχι φιλικές όπως συνηθίζεται μεταξύ των αρχηγών κρατών των δύο χωρών, σχεδόν σε όλη την θητεία του προέδρου Ομπάμα. Οι δύο ηγέτες και ιδιαίτερα ο Ομπάμα  επιχείρησαν να αμβλύνουν τις διαφορές τους σε σαφώς πιο εγκάρδιο κλίμα απ’ ότι συνήθως. «Οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ είναι αναλλοίωτες. Η ασφάλεια του Ισραήλ είναι σημαντική για την εθνική ασφάλεια της Αμερικής», είπε ο χαμογελαστός Ομπάμα.  Αναφερόμενος στην ζωή του μετά τον προεδρία, ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε ότι θα επισκέπτεται συχνά το Ισραήλ «καθώς είναι μια υπέροχη χώρα με υπέροχους ανθρώπους». Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ «ήταν πάντοτε ειλικρινής με εμάς» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος χαμογελώντας και ήταν μια έμμεση αναφορά στις εντάσεις που επισκίασαν τις σχέσεις τους. «Η συμμαχία μας εξελίχθηκε δεκαετία με δεκαετία με τη συμβολή πολλών προέδρων» υπογράμμισε από την πλευρά του ο Νετανιάχου και συνέχισε λέγοντάς του ότι «θα είναι πάντα καλοδεχούμενος στο Ισραήλ», φυσικά ως πολίτης πλέον και όχι ως Αμερικανός πρόεδρος.
Τραμπ και Αδιαίρετη Ιερουσαλήμ!!
          O Τραμπ από την δική του πλευρά έπρεπε να κάνει κάτι πολύ δυνατό, κάτι πολύ ηχηρό που θα κέρδιζε τις καρδιές των Εβραίων  απανταχού της γης.  Και τι άλλο από το εστιάσει στην εθνική συνείδηση και δη στην «μεγάλη εθνική ιδέα», που υπαγορεύεται από τα Ιερά Βιβλία, τις Προφητείες και τις παραδόσεις των Εβραίων και έχει σχέση με την «Ιερή» Πόλη της Ιερουσαλήμ, την μήτρα της Εβραϊκής συνείδησης!  Έτσι μετά την συνάντηση Νετανιάχου – Τραμπ στις 25 Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη  ο μεγιστάνας υποψήφιος  δήλωσε ότι μια αμερικανική κυβέρνηση υπό τον ίδιο  θα αναγνώριζε την Ιερουσαλήμ ως την αδιαίρετη πρωτεύουσα του Κράτους του Ισραήλ!! «Ο Τραμπ αναγνώρισε ότι η Ιερουσαλήμ είναι η αιώνια πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού εδώ και περισσότερα από 3.000 έτη κι ότι οι ΗΠΑ, υπό τη διακυβέρνηση Τραμπ, θα αποδεχθούν τελικά την εξουσιοδότηση που έδωσε προ πολλού το Κογκρέσο περί αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως της αδιαίρετης πρωτεύουσας του Κράτους του Ισραήλ» διευκρίνισε το επιτελείο του μεγιστάνα σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.  Τονίζουμε την λέξη αδιαίρετη, γιατί αυτό είναι το κλειδί και το καυτό σημείο για την λύση του Παλαιστινιακού. Σε όλα τα άλλα τα θέματα μπορεί να υπάρξει διαφοροποίηση των στόχων κάθε πλευράς, στο θέμα της αδιαίρετης Ιερουσαλήμ, οι Εβραίοι είναι ανυποχώρητοι.
 
 Εξηγούμαστε!!Το θέμα αυτό είναι από τα  πιο δύσκολα για την επίλυση του Παλαιστινιακού και ένα από τα σημεία τριβής των δύο πλευρών. Το Ισραήλ είχε καταλάβει το 1948, κατά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας του την Δυτική Ιερουσαλήμ και την ανακήρυξε πρωτεύουσά του το 1949, ενώ την Ανατολική Ιερουσαλήμ  την κατέλαβε η Ιορδανία. Στον πόλεμο  όμως των έξη ημερών το 1967, το Ισραήλ κατέλαβε και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία η διεθνή κοινότητα από τότε την θεωρεί ως κατεχόμενο τμήμα της Παλαιστίνης. Για τον λόγο αυτό κανένα κράτος ως σήμερα δεν αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ, ως πρωτεύουσα του Ισραηλινού κράτους και όλες οι πρεσβείες, ακόμη και των ΗΠΑ ευρίσκονται στο Τελ Αβίβ, ενώ στην Ιερουσαλήμ ευρίσκεται η Ισραηλινή κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και όλες οι Ισραηλινές δημόσιες υπηρεσίες. Το δε Ισραήλ εμμένει και επιμένει ότι η Ιερουσαλήμ είναι ενιαία και αδιαίρετη.
Ποια η καλύτερη προσφορά
          Εκτιμώντας τις δύο προσφορές προς το Εβραϊκό λόμπι των ΗΠΑ και τους Εβραίους ψηφοφόρους  από τους δύο υποψηφίους,  θεωρούμε  ότι η προσφορά Τραμπ είναι κολοσσιαίας σημασίας για όλους τους Εβραίους και ιδιαίτερα  την Εβραϊκή εθνική αντίληψη, πολύ μεγαλύτερης οιουδήποτε χρηματικού ποσού προς το Ισραήλ, αλλά πρακτικά είναι αδύνατον να υλοποιηθεί, διότι οι αντιδράσεις, ιδιαίτερα από τον Αραβικό κόσμο θα είναι κατακλυσμιαίες. Εκτιμούμε ότι θα είναι πολύ δύσκολο για την Αμερικανική εξωτερική πολιτική να αγνοήσει πλήρως τον παράγοντα «αντιδράσεις Αραβικού κόσμου» και να προχωρήσει σε τέτοια επιλογή, που κανείς πρόεδρος των ΗΠΑ δεν τόλμησε όχι να εφαρμόσει, αλλά ούτε καν να προτείνει.
Από Ισραηλινής πλευράς απαιτείται πολιτική γενναιότητα από την ηγεσία του για να δεχθεί λύση με μια Ιερουσαλήμ διαιρεμένη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που και αυτοί την διεκδικούν για πρωτεύουσά των!!
Μόνο κατά την συνάντηση του Καμπ Ντέιβιντ το 2000, για την οριστική επίλυση του Παλαιστινιακού, μεταξύ Μπιλ  Κλίντον,  Γιάσερ Αραφάτ και Εχούντ Μπαράκ , ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πρότεινε να δοθεί στους Παλαιστινίους η Ανατολική Ιερουσαλήμ για να γίνει πρωτεύουσά των, με την ονομασία Αλ Κουντς. Δυστυχώς όμως ο Αραφάτ έκανε το κορυφαίο λάθος για το Παλαιστινιακό ζήτημα και δεν δέχθηκε την συμφωνία. Μάλιστα ο ίδιος ο Εχούντ Μπαράκ είπε στον Αραφάτ ότι αυτή είναι μοναδική ευκαιρία για τους Παλαιστινίους, ο ίδιος δεν ξέρει αν τελικά θα πείσει την Κνεσέτ να περάσει αυτό το θέμα και ίσως να έχει την τύχη του πρώην πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν, που δολοφονήθηκε από εθνικιστή Εβραίο μετά την συμφωνία με τους Παλαιστινίους. Έτσι  το ερώτημα που παραμένει πλέον είναι ποιος έπεισε περισσότερο.  Οπότε ας περιμένουμε την 8η Νοεμβρίου 2016 για να δούμε ποιος πήρε με το μέρος του το πανίσχυρο AIPAC και τις Εβραϊκές ψήφους.
*Ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.) , πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ, Tactical Intelligence School (U.S. Army), Μεταπτυχιακό στην Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση, Σπουδές Άμυνας και Διεθνούς Ασφάλειας του Καποδιστριακό Πανεπιστημίου Αθηνών

«Παρμενίων 2016»: Η Χρυσή Αυγή συνεχάρη τις αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις- Φωτορεπορτάζ


«Παρμενίων 2016»: Η Χρυσή Αυγή συνεχάρη τις αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις- Φωτορεπορτάζ




Kosovo Asserts Control Of Disputed Mine Complex Over Serbian Warning



The Trepca mining complex once accounted for two-thirds of Kosovo's economy. (file photo)
The Trepca mining complex once accounted for two-thirds of Kosovo's economy. (file photo)

Tensions are high between Pristina and Belgrade after Kosovo's parliament voted on October 7 to nationalize the massive Trepca mining complex that straddles the border with Serbia.
It is the latest move in a long-running battle to avoid bankruptcy for the facility, which once accounted for around two-thirds of Kosovo's economy but now operates at a trickle with more than $1.5 billion in creditor claims against it.

Bankruptcy proceedings could begin as soon as November 1.
But Serbia and its former republic, which declared independence from Belgrade eight years ago, dispute the complicated ownership structure of Trepca.

That has left the complex -- which produces lead, silver, and zinc in ethnic Serb-dominated northern Kosovo -- in the hands of a trust with help from a United Nations body aimed at preparing it for sale.
Kosovar Serbs blocked roads and otherwise protested ahead of this week's debate in Kosovo's parliament, and the government in neighboring Serbia has warned against Pristina trying to take possession of what Belgrade describes as a "socially owned enterprise."

Seventy-nine Kosovar lawmakers voted for Kosovo's nationalization plan, which aims to give the state 80 percent control and miners the other 20 percent and makes Kosovo a guarantor of the mine's debts.

"Sacrifice" by Edi Rama published in Serbia


Samizdat has published a book “Sacrifice“ by Edi Rama, who was one of the protagonists of bringing down communist regime.
Source: B92
Rama was first appointed Minister of Culture, and afterwards he ran a race for mayor of Tirana.
He was elected Tirana Mayor by a convincing majority as he based his program on the clear vision that the city can and have to solve massive usurpations and devastations.
He fulfilled his promise: Rama will tear down, often by being personally engaged, several hundreds of ugly and scrappy facilities that hindered normal city development. He reconstructed dilapidated facades in the main city arteries, painting them in bright Mediterranean optimistic color shades.

His success with Tirana had nominated him for a leader that will bring urban order, esthetics and human dimension in the development of the whole Albania. In 2005, he was elected President of the Socialist Party, when it lost on the elections and became oppositional party. It turned out, however, that in 2009 and 2011 he had faced with two successive disappointing defeats, both on the general and local elections that were also the results of election frauds, manipulations and change of the election results on the green table. In summer 2011, with respect to these circumstances, Rama decided, deeply disappointed to make a deep reflection on the political situation and perspective of Albania.

The book Sacrifice is the result of that reflection. In its introduction, he underlined the intention “to leave authentic trace in the dramatic moment” that will result in “completely free and subjective testimony… without anesthetics or censorship”. In the book, he speaks about the businesses he had dealt with, or commenced, but failed to see through, in the manner of open accountability, so rare among politicians, especially those who have the ambition to return to power.

Although Rama deals with inner contradictions, often very specific for Albanian context, I believe that readers of the Serbian edition of the book will find in his experiences and reflections lots of matching points with the situation in Serbia and in the region on the whole, meaning that they will find the book rather interesting. Even more so given that Rama is an outstanding thinker and an accomplished stylist.
The book Sacrifice is the result of that reflection. In its introduction, he underlined the intention “to leave authentic trace in the dramatic moment” that will result in “completely free and subjective testimony… without anesthetics or censorship”. In the book, he speaks about the businesses he had dealt with, or commenced, but failed to see through, in the manner of open accountability, so rare among politicians, especially those who have the ambition to return to power.

Although Rama deals with inner contradictions, often very specific for Albanian context, I believe that readers of the Serbian edition of the book will find in his experiences and reflections lots of matching points with the situation in Serbia and in the region on the whole, meaning that they will find the book rather interesting. Even more so given that Rama is an outstanding thinker and an accomplished stylist.

Friday, October 7, 2016

US 'Winked at Kosovo to Raise Albanian Unification Issue' After RS Referendum


Kosovo Albanians wave the Kosovo flag during a celebration marking the 4th anniversary of the Kosovo's declaration of independence in Pristina on February 17, 2012
© AFP 2016/ ARMEND NIMANI
Europe
 Some members of the international community, in an attempt to put pressure on Serbia and Republika Srpska after a recent referendum, is behind Kosovan calls for a referendum on unification with Albania, the former head of Serbia's Military-Security Agency (VBA) Momir Stojanovic told Sputnik Serbia. 
A Kosovo Albanian man sells flags in Pristina on February 16, 2011 in preparation for the third anniversary of Kosovo's declaration of independence © AFP 2016/ ARMEND NIMANI Borrowed Peace-Broker Could Persuade Belgrade to Recognize Kosovo's Independence On Thursday a representative of Kosovo's ruling Democratic Party of Kosovo (PDK), Nait Hasani, declared that the Kosovo Assembly ought to pass a law to organize a referendum on the question of uniting with Albania. Kosovo, which unilaterally declared independence from Serbia in 2008, should "use the constitutional right to pass a law and organize the referendum," said Nait Hasani, B92 reported. 
This suggestion is an attempt to put pressure on Serbia, following a recent referendum in Republika Srpska, the former head of Serbia's Military-Security Agency (VBA) Momir Stojanovic told Sputnik Serbia. In the referendum held on September 25, 99.81 percent of voters in Republika Srpska supported an initiative to make January 9 a state holiday, in spite of a ruling by the Bosnia and Herzegovnia Constitutional Court, and international pressure. Stojanovic said that Kosovan Albanian politicians are raising the issue of Kosovo's unification with Albania because of pressure from some members of the international community, who aim to weaken the position of Serbia and Republika Srpska. 
 "This announcement that Kosovo will hold a referendum on unification with Albania means that somebody winked at Albanians in Kosovo and told them to raise this issue, because of the recently held referendum in Republika Srpska. It's just one of the issues used to exert additional pressure on Serbia, and Republika Srpska," Stojanovic told Sputnik. "This is not an invention of the Kosovan Albanians – this is an invention of those who are playing with the peace and stability of the Balkans. Above all, the US and some EU countries which make the key decisions about the moves many Balkan countries make."
 "This announcement functions as a threat and pressure on Serbia and Republika Srpska because of the recent referendum," Stojanovic said. Kosovo © Flickr/ Antti T. Nissinen Kosovo Calling: Pristina Seeks New International Precedent With Dial Code Demand However, president of Serbia's Parliamentary Committee for Kosovo and Metohija Milovan Drecun told Sputnik that the suggestion from Kosovo of uniting with Albania is an empty threat. "This is nothing new in the Greater Albania plans of Kosovan Albanians and their collaborators in Albania. However, the golden period of attempts to unite Kosovo and Albania disappeared when (former Albanian President and later Prime Minister) Sali Ram Berisha left power. The normalization of relations between Belgrade and Pristina has changed the situation significantly in favor of Belgrade," Drecun said. 
 "Serbia would never accept anything like that. On the other hand, there is the question of whether Albania, as a NATO member, would forcibly change national boundaries and take territory belonging to another country, regardless of the fact that Tirana has accepted Kosovo as a country," Drecun said. "I think that would be a big political risk for Albania which would bring a lot of harm and would not bring any benefits in practice. 
Don't forget that the UN administration is still present in Kosovo, through UNMIK (United Nations Interim Administration Mission in Kosovo), EULEX (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) and KFOR (the NATO Kosovo Force)," Drecun said. Bosnian Serbs rally 29 March 2007 in Banja Luka to demand a referendum on the independence of their entity of Republika Srpska © AFP 2016/ STR Republika Srpska - ‘The Pyramid of Western Politics is Tumbling Down’ Hasani's suggestion comes just days after Republika Srpska, one of two political entities that constitute Bosnia and Herzegovina, held a referendum asking voters whether to respect a ruling by the Bosnia-Herzegovina Constitutional Court last year. January 9 is celebrated as a public holiday in Republika Srpska, since it was founded on that day in 1992. 
The Federation of Bosnia and Herzegovina, the other entity which constitutes Bosnia and Herzegovina, does not celebrate January 9. It celebrates March 1, 1992, the day when it declared independence from Yugoslavia, but this day is not celebrated in Republika Srpska. Last year the Bosnia-Herzegovina Constitutional Court declared the January 9 holiday unconstitutional after a legal challenge from the Bosniak member of the country's tripartite rotating presidency, Bakir Izetbegovic. In response, President of Republika Srpska Milorad Dodik organized a referendum on the issue, challenging the authority of the Constitutional Court to strike down the legislation. The decision to hold the referendum was criticized by the US, calling it "illegal.
" A Russian Foreign Ministry spokesman said the referendum was a reaction to the ineffectiveness of the Bosnian justice system, which struck down the state holiday, and condemned bias against Bosnian Serbs. "Infringement of their legitimate rights does not evoke proper reaction from the national bodies of justice. 
This is why the Republika Srpska had to resort to available democratic instruments to ensure the implementation of its legitimate interests," the spokesman said, calling for further dialogue to resolve the dispute. Milorad Dodik, President of Republika Srpska is pictured on an election poster calling for votes for a referendum on their Statehood Day in Prnjavor, Bosnia and Herzegovina, September 21, 2016 © REUTERS/ Dado Ruvic Washington's 'Ultimate Goal' is to Make Bosnia and Herzegovina a 'Sharia Nation' The Presidency of Bosnia and Herzegovina consists of three members: one Bosniak and one Croat from the territory of the Federation of Bosnia and Herzegovina, and one Serb from Republika Srpska. 
The day after the referendum Bakir Izetbegovic, the Bosniak member of the tripartite Presidency, criticized Dodik's decision to hold the referendum. "I think there will be a gradual reaction of the international community. We watched how Saddam Hussein, Gaddafi and Milosevic defied (them), and what that looks like," Izetbegovic said.

Thursday, October 6, 2016

Putin banner mysteriously appears on Manhattan Bridge

New York Post

A giant poster of Russian President Vladimir Putin was draped along the side of the Manhattan Bridge Thursday afternoon.
The massive banner featured the Russian leader in a suit and tie against the backdrop of the country’s flag along with the word “peacemaker” emblazoned at the bottom.
At least two people unfurled the politically-driven banner at around 1:45 p.m., witnesses said.
“We were just at our desks, we have some large windows from our office and we just saw it going up,” Quinn Formel, 27, whose office building in DUMBO faces the Manhattan Bridge, told The Post.
“These two guys…they were struggling for a little bit, but eventually got it [the banner] up,” he said.
Formel added, “We realized it was Putin and it was the Russian flag and it said peacemaker and then after that we were all confused about what this is supposed to be saying or expressing – it’s not very clear.”
Heath Raymond, who works in DUMBO, said “I turned around. I was in my office and it was just hanging there.”
“Everybody thought it was interesting, but nobody really got it. Nobody understood the political message or whatever message was behind it,” said Raymond, an executive producer at a production studio.
People quickly took to social media and posted photos of the mysterious flag.
“2 dudes just hung a giant Vladimir Putin “Peacemaker” flag of the manhattan bridge,” Twitter user @FAMOUSCLASS tweeted.
Kathryn Peters tweeted a photo of the flag with the caption, “The Manhattan bridge, right now. (Vladimir Putin, peacemaker???)”
Another Twitter user tweeted, “This just dropped on the Manhattan Bridge. Living in some weird and scary times,” with a photo.
The NYPD received a 911 call for the approximately 20 by 30-foot banner hanging above Adams Street and John Street in Brooklyn at around 2:30 p.m., a police spokesman said.
Responding police officers removed the flag at around 2:55 p.m.

Albania passes 6 laws launching judicial reforms


Albania's Parliament has approved six laws on judicial reforms that are considered a key requirement to persuade the European Union to launch membership negotiations.
The main opposition Democratic Party on Thursday voted for one and boycotted the vote for five others, saying the government wants to use the process to influence judicial appointments.

In August also it boycotted voting on a law requiring checks on the personal and professional backgrounds of judges and prosecutors. It has asked for a Constitutional Court opinion on the vetting law.
Albania's justice system, approved unanimously in July, will be restructured with new executive institutions to root out bribery and ensure that judges and prosecutors are independent from politics.
Albania was granted EU candidate status in 2014.

ΠΕΡΙ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ/ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ.

 
"ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΤΟ ΘΕΤΩ. ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΟΤΙ ΗΘΕΛΕ ΠΡΟΚΥΨΕΙ"
 
Athanasios E. Drougos

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ

ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ(ΒΑΣΙΚΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ) ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΙΔΕΟΛΗΠΤΙΚΑ-ΦΟΒΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΑ ΝΑ ΘΕΤΑΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ. ΚΑΠΟΤΕ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑ -ΕΠΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΑ-ΤΟΥΣ ΤΡΙΣΑΘΛΙΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΕΕΙΝΟΥΣ ΕΜΒΕΡ ΧΟΤΖΑ ΚΑΙ ΡΑΜΙΖ ΑΛΙΑ ΩΣ 'ΤΥΡΡΑΝΟΥΣ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ".(ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΜΕ ΤΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΤΟΥ ΥΠΑΡΚΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ ...ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΣΤΑΛΙΝΙΚΟ-ΜΑΟΙΚΟ....ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΔΕΝ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΑ ΠΟΤΕ ΚΑΛΑ... ΑΥΤΟΥΣ ΑΠΟ ΜΠΕΡΙΣΑ ΜΕΧΡΙ ΓΚΡΑΜΟΣ ΠΑΣΚΟ. ΙΛΙΡ ΜΕΤΑ , ΦΑΤΟΣ ΝΑΝΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΩΡΙΝΟ ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΩ "ΜΑΦΙΟΖΟΥΣ ΚΑΙ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΕΣ ΤΩΝ ΤΙΡΑΝΩΝ"..

1)ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΕΔΩ. ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΑΖΩ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΡΟΣ. ΑΛΛΑ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΙΤΩΡΙΑΝΟΙ ΡΑΜΑ ΚΑΙ ΜΠΟΥΣΑΤΙ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΒΑΡΥΤΑΤΑ ΠΛΗΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΕΚΕΙ ΜΕΣΩ ΚΑΚΑΒΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΠΗΓΗΣ. ΣΤΑΡΑΤΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ. ΠΑΣΤΡΙΚΕΣ. ΚΑΙ ΑΝΤΡΙΚΙΕΣ. ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΟΥΜΕ. ΜΗΝ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ.


2)ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝΕ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 8000 ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΕΠΟΥΣ. Η ΔΙΕΥΘΥΝΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟΥ ΓΕΣ ΕΧΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΙΔΙΚΟΣ ΤΟΜΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΣ. ΓΝΩΣΤΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΞΕ ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ. (ΠΡΙΝ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΕΖΗΣΑ)
ΒΡΕΤΑΝΟΙ-ΓΑΛΛΟΙ-ΓΕΡΜΑΝΟΙ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ-ΟΛΛΑΝΔΟΙ ΕΧΟΥΝΕ ΜΙΚΡΑ Ή ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ. ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ. ΚΑΙ ΚΑΛΩΣ ΕΧΟΥΝΕ. ΤΡΙΑ ΤΑ ΕΧΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΟ ΜΙΚΡΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ ΓΙΑ 50 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. ΚΑΘΑΡΑ ΛΟΓΙΑ. ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΧΩΡΟΥΣ. ΕΧΟΥΜΕ ΖΗΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΨΩΜΑ 731 ΟΠΟΥ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΤΗΚΕ Η ΕΑΡΙΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΤΟΥΤΣΕ ΤΟ 1941, ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ. ΜΟΝΙΜΑ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΠΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΟ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ. ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 75 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝΕ ΕΝΑ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΗΡΩΙΚΩΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΙΣΗ ΜΟΙΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΙΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΝΑΖΙ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΤΟΥΣ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ , ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟ ΟΡΘΟΤΑΤΑ ΤΙΜΩΡΗΣΕ Ο ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΕΡΒΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΔΕΣ. ΜΗΝ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ. ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΧΑΡΑΧΘΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΘΥΜΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΗ ΜΟΙΡΑ...Ο ΜΑΚΑΡΙΤΗΣ Ο ΑΚΟΛΟΥΘΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΞΗΡΟΣ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ. ΕΙΧΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΜΒΕΡΙΚΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΕΚΡΥΨΑΝ ΟΣΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ. ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΑΝ ΕΚΑΝΕΣ ΑΠΛΑ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΣΟΥ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ Ή ΕΡΙΧΝΕΣ ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΣΤΙΣ ΧΙΛΑΔΕΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΧΝΕ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΜΒΕΡ ΧΟΤΖΑ.....ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΔΕΝ ΕΒΓΑΙΝΕΣ.....

3)ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΗ. ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΤΑΙ Η ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ. ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΑΜΕ. ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΙΡΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ. ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΙΤΕΛΩΝ ΑΔΙΣΠΟ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ. ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΟΠΛΩΝ. ΣΕ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ. ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΣΕ ΒΟΗΘΑ ΔΕΝ ΤΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙΖΕΙΣ. ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΧΕΙΡΙΣΤΗΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΩ ΖΗΣΕΙ .ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΧΟΥΝΕ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΝΑΙ. . ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΠΙΣΩ. ΑΡΑ ΖΗΤΑΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ.

4)ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΑΝ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΛΕΓΑΜΕ ΤΟ ΝΑΙ, Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΔΕΝ ΙΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΠΟΤΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ. ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΡΟΒΑΛΟΥΝ ΒΕΤΟ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ!!! ΑΣΦΑΛΩΣ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΕΘΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΡΙΟ ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΡΙΕΘΝΕΣ ΤΗΣ ΠΡΕΣΠΑΣ. ΛΟΓΙΚΟ. ΕΠΙΣΗΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Ο ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΕΧΕΙ ΤΑΧΘΕΙ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ. ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ. ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΘΕΜΑΤΑ. ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ. ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝΕ ΣΤΗΡΙΞΕΙ(ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΧΩ ΠΕΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΤΕΛΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ....ΕΝΑ ΠΟΛΥΠΑΓΩΜΕΝΟ ΠΕΝΤΑΗΜΕΡΟ ΤΟΥ 2012)

5)ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΤΣΑΜΗΔΕΣ. ΜΕ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ. ΣΕ ΤΙΡΑΝΑ. ΣΕ ΚΟΝΙΣΠΟΛΗ. ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΟΡΙΟ ΓΡΑΜΜΗ ΚΛΠ. ΚΑΙ ΑΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΕΧΘΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ, , ΕΧΟΥΜΕ ΕΤΟΙΜΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ ΜΕ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ "ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ'. ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝΕ ΑΡΚΕΤΑ ΚΡΑΤΗ. ΠΧ ιΝΔΙΑ-ιΣΡΑΗΛ-ΚΑ.

6)ΤΕΛΟΣ ΑΝ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΑΝΟΙΞΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ. ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΤΟ ΘΕΤΩ. ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΟΤΙ ΗΘΕΛΕ ΠΡΟΚΥΨΕΙ. ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΧΕΡΙΟΥ ΜΑΣ. ΑΣ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΓΙΑΤΙ.....ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΡΙΑ..... ΑΥΤΑ.

Αρχίσαμε να μιλάμε για την Τσαμουριά έστω και με non paper

Σάλος από τις αποκαλύψεις του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών

Proto Thema

Αρχίσαμε να μιλάμε για την Τσαμουριά έστω και με non paper


Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αφαιρεθεί το θέμα της Τσαμουριάς από την ατζέντα των Βρυξελλών, είπε ο Αλβανός ΥΠΕΞ Μπουσάτι - Το Τσαμικό δεν αποτελεί θέμα διαπραγμάτευσης, απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ και επιβεβαιώνει την ανταλλαγή non papers

«Οσο είμαστε σε συνομιλίες, δεν θα μιλήσω αναλυτικά σχετικά με τους τρόπους για την επίλυση του ζητήματος των Τσάμηδων. Αλλά υπάρχει ένα γεγονός που δόθηκε στη δημοσιότητα από την πλευρά μας. Πρώτον, αυτή είναι η πρώτη κυβέρνηση που έχει σχέδιο να θέσει επισήμως το θέμα των Τσάμηδων. Δεύτερον, υπάρχει ένα ψήφισμα του αλβανικού κοινοβουλίου, το θέμα Τσαμουριάς είναι στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα ως αποτέλεσμα της επιβολής του ψηφίσματος του Αλβανικού κοινοβουλίου» δήλωσε ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι σε συνέντευξή του στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό Report TV.

«Τρίτο» συνέχισε ο κ. Μπουσάτι «είναι το γεγονός ότι ο συνασπισμός έχει επεκταθεί όχι μόνο αριθμητικά, αλλά και πολιτικά, με το κόμμα PDIU (σσ. κόμμα Τσάμηδων). Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν κάνει την αλβανική διπλωματία να οφείλει να υποβάλει έναν διαφορετικό τρόπο επίλυσης αυτού του ζητήματος στο τραπέζι της ελληνικής πλευράς. Πρόκειται για θέμα θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Δεν είναι απλά ένα θέμα περιουσιών, δεν πρόκειται για εκδίκηση εναντίον της Ελλάδας. Είναι ένα θέμα που αξίζει μια πολιτική προσέγγιση».

Με τις συγκεκριμένες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι φαίνεται πως επισημοποιείται το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στα εκκρεμή και υπό συζήτηση θέματα μεταξύ της Αθήνας και των Τιράνων: Το υποτιθέμενο θέμα της Τσαμουριάς.



«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αφαιρεθεί το θέμα από την ατζέντα των Βρυξελλών, γιατί είχαμε επιβεβαίωση από εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» υποστηρίζει ο κ.Μπουσάτι για το «θέμα» της Τσαμουριάς.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μπουσάτι υποστήριξε επίσης: «Είμαστε εδώ και καιρό με την Ελλάδα σε διαδικασία διαλόγου για ορισμένα ανοικτά ζητήματα και θέματα. Προσπαθώ να αναλύσω τα θέματα αυτά, ιστορικά κατηγοριοποιημένα σε τρία κύρια στάδια. Ζητήματα που έχουν τις ρίζες τους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ζητήματα που έχουν πρακτική σημασία για την Ελλάδα και την Αλβανία και ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν για το μέλλον μας. Έχουμε δημιουργήσει ένα μηχανισμό διμερούς συνεργασίας, ανταλλάξαμε επίσης σημεία παρατήρησης, με δύο έγγραφα που θεωρούνται non paper».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας αποκάλυψε ότι μεταξύ Τιράνων και Αθήνας έχουν ανταλλαγεί non papers στα οποία η κάθε πλευρά έχει συμπεριλάβει όλα τα θέματα που θεωρεί ότι πρέπει να συζητηθούν διμερώς καθώς η επίλυσή τους εκκρεμεί και σημείωσε ότι τουλάχιστον η αλβανική πλευρά έχει αποστείλει τις δικές της θέσεις, όπως αυτές περιλαμβάνονται στα non papers, στην υπουργό Εξωτερικών της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και τον αρμόδιο Επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.

«Τα non papers έχουν κάνει γύρους διαβουλεύσεων και με άλλους βασικούς εταίρους. Οσον μας αφορά, στην Μογκερίνι και τον Χαν επειδή η ΕΕ είναι σημαντική για εμάς. Εμείς προσπαθούμε να εξηγήσουμε τις θέσεις που εκφράζουμε στο non paper. Έχω επίσης πληροφορίες ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει non paper στον Επιτρόπο για θέματα Διεύρυνσης. Μέχρι εδώ μπορώ να πω ότι το παιχνίδι ήταν καθαρό» επισήμανε ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών στην ίδια συνέντευξή του στο Report TV.



Το κεφαλαιώδες ερώτημα που εγείρεται ωστόσο είναι για ποιο λόγο η ελληνική πλευρά δέχθηκε να ανταλλάξει non papers με τις διπλωματικές αρχές της Αλβανίας, την στιγμή που εύκολα θα μπορούσε να έχει προβλεφθεί ότι τα Τίρανα θα ανοίξουν το υποτιθέμενο θέμα της Τσαμουριάς.

Η πίεση από τις Βρυξέλλες είναι δεδομένη, αφού η Κομισιόν επιθυμεί να ληφθεί απόφαση για τον προσδιορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αφού η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι αν η αλβανική πλευρά δεν αποσύρει τις διεκδικήσεις της γύρω από το δήθεν «Τσαμικό» δεν θα συναινέσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την ΕΕ, οι αρμόδιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σκέφτηκαν να δημιουργήσουν έναν  διμερή μηχανισμό για την επίλυση των εκκρεμων διαφορών.

Προφανώς στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η δήλωση που έκανε ο Αυστριακός Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν στις 29 Σεπτεμβρίου απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη.

«Η Επιτροπή επικρότησε το γεγονός ότι οι δύο χώρες εξετάζουν τη θέσπιση κοινού μηχανισμού, που θα συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την επίλυση των εκκρεμών διμερών ζητημάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται η οριοθέτηση της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και το τσαμικό ζήτημα. Η Επιτροπή επικρότησε τις προσπάθειες αυτές, εκφράζοντας επιδοκιμασία για τις εν λόγω σημαντική νέα διπλωματική δέσμευση, σε ανταλλαγή επιστολών με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας» δήλωσε ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.

Ο ισχυρισμός του κ. Χαν ότι Ελλάδα και Αλβανία εξετάζουν τη θέσπιση κοινού μηχανισμού για την επίλυση των ζητημάτων της οριοθέτησης της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και το τσάμικο ζήτημα προκάλεσε την οργισμένη απάντηση της Αθήνας.

«Η απάντηση του Επιτρόπου Johannes Hahn σε ερώτηση Ευρωβουλευτού, σχετικά με την Αλβανία είναι αναληθής και απαράδεκτη.

Ως γνωστόν, τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται και, ως εκ τούτου, ουδέποτε έχει γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας.

Ο Επίτροπος Hahn με την ψευδή απάντησή του δείχνει ότι δεν ασκεί το ρόλο και τα καθήκοντά του βάσει της αρχής της αμεροληψίας ώστε να προάγεται το κοινό συμφέρον της Ένωσης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Ήδη του έχει ζητηθεί, και υποχρεούται βάσει του θεσμικού του ρόλου, να δώσει άμεσα πειστικές εξηγήσεις ως προς το απαράδεκτο και ψευδές περιεχόμενο της επίμαχης απάντησής του» αναφερόταν στην απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης, απάντηση η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου.

Επιβεβαιώνει την ανταλλαγή non papers η Αθήνα
«Η μόνη αναφορά που γίνεται στο non paper που καταθέσαμε στους Αλβανούς είναι ότι αυτό το θέμα [το τσάμικο»] δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης για την ελληνική Πολιτεία» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας σήμερα το πρωί στο ρ/σ του Alpha, επισημαίνοντας: «Δεν μπορούν να μας κατηγορούν για το ότι αναφερόμαστε σε αυτό το αντικείμενο».

Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι πριν από πέντε μήνες είχε κάνει ένα non paper στην Αλβανία όπου πρότεινε να συζητηθούν τα προβλήματα που είναι ανοιχτά την τελευταία 50ετία. «Εκείνοι μου έκαναν μία αντιπρόταση στην οποία συμπεριέλαβαν και το τσάμικο. Εμείς τους είπαμε ότι αυτό δεν είναι αντικείμενο συζήτησης γιατί είναι έξω από τη διαπραγμάτευση. Εμείς δεν το διαπραγματευόμαστε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς, ενώ επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους Ευρωπαίους. «Δεν βάλαμε τους Ευρωπαίους να μεσολαβήσουν, εμείς διαπραγματευόμαστε με τους Αλβανούς και οι Αλβανοί με εμάς» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την απάντηση του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν είπε ότι αυτός ανέφερε «επιπολαίως ότι η Ελλάδα συζητάει και το τσάμικο, ζήτησε μετά συγνώμη αλλά άφησε αυτή την ουρά». Αλλά «το καταπληκτικό», όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, «είναι ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα που είτε παριστάνουν ότι αγνοούν», είτε «λένε δημοσίως ψέματα» και «ήρθαν τώρα τα ΜΜΕ του ακραίου νεοφιλελευθερισμού να λένε ότι συζητάμε το τσάμικο […] Είναι τρελαμένοι οι άνθρωποι».

Και υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Εξωτερικών με τον οποίο συνομίλησε το www.protothema.gr επιβεβαίωσε την ανταλλαγή non papers. Ωστόσο, η ίδια πηγή κατηγορηματικά διέψευσε ότι μεταξύ Αθήνας και Τιράνων έχει συμφωνηθεί να συζητηθεί το υποτιθέμενο θέμα της Τσαμουριάς. «Το Τσαμικό δεν αποτελεί θέμα διαπραγμάτευσης» διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματούχος ότι αναφέρεται στο non paper που απέστειλε η ελληνική πλευρά με ευθύνη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.  


Τι δεν έχει απαντήσει η Αθήνα
Επειτα από τις δηλώσεις του Ντιτμίρ Μπουσάτι, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει διευκρινίσει επισήμως γιατί δέχθηκε τη διαδικασία υποβολής non papers ενώ θα ήταν εύκολο να προβλεφθεί ότι τα Τίρανα θα άνοιγαν θέμα «Τσαμουριάς». Γιατί άραγε δέχθηκε η Αθήνα να «ευρωπαϊκοποιηθεί» η αξίωση των Τιράνων να τεθεί θέμα «Τσαμικού»;

Η συνέντευξη του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών
Διαβάστε το μεταφρασμένο κείμενο της συνέντευξης του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό  Report TV: «Είμαστε εδώ και καιρό με την Ελλάδα σε διαδικασία διαλόγου για ορισμένα ανοικτά ζητήματα και θέματα. Προσπαθώ να αναλύσω τα θέματα αυτά, ιστορικά κατηγοριοποιημένα σε τρια κύρια στάδια. Ζητήματα που έχουν τις ρίζες τους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ζητήματα που έχουν πρακτική σημασία για την Ελλάδα και την Αλβανία και ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν για το μέλλον μας. Έχουμε δημιουργήσει ένα μηχανισμό διμερούς συνεργασίας, ανταλλάξαμε επίσης σημεία παρατήρησης, με δύο έγγραφα που θεωρούνται non paper.

Τα non papers έχουν κάνει γύρους διαβουλεύσεων και με άλλους βασικούς εταίρους. Οσον μας αφορά, στην Μογκερίνι και τον Χαν επειδή η ΕΕ είναι σημαντική για εμάς. Εμείς προσπαθούμε να εξηγήσουμε τις θέσεις που εκφράζουμε στο non paper. Έχω επίσης πληροφορίες ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει non paper στον Επίτροπο Διεύρυνσης. Μέχρι εδώ μπορώ να πω ότι το παιχνίδι ήταν καθαρό.

Φυσικά υπάρχει κοινό έδαφος, αλλά υπάρχουν και σημεία που υπάρχει απόσταση. Αλλά τα πράγματα που αναφέρονται στην δήλωση του Επιτρόπου Χαν, είναι ζητήματα ανεξάρτητα από τον τρόπο της αντιμετώπισής τους και βρίσκονται στα αλβανικά και ελληνικά έγγραφα. Στο πλαίσιο αυτό, δεν έχω εκπλαγεί από τη στάση του Επιτρόπου Χαν. Δεν πιστεύω ότι οι συναισθηματικές αντιδράσεις είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων θεμάτων. Η αποστολή μας είναι λίγο δύσκολη σε σχέση με εκείνη των απλών ανθρώπων, δεν είναι να πάρεις ντουντούκα στο χέρι και να προσπαθήσεις να ασκήσεις πίεση σε κάποιον άλλο. Αλλά είναι δύσκολο να καθίσεις και να συζητήσεις λύση σε αυτό το θέμα.

Οσο είμαστε σε συνομιλίες, δεν θα μιλήσω αναλυτικά σχετικά με τους τρόπους για την επίλυση του ζητήματος των Τσάμηδων. Αλλά υπάρχει ένα γεγονός που δόθηκε στη δημοσιότητα από την πλευρά μας. Πρώτον, αυτή είναι η πρώτη κυβέρνηση που έχει σχέδιο να θέσει επισήμως το θέμα των Τσάμηδων. Δεύτερον, υπάρχει ένα ψήφισμα του αλβανικού κοινοβουλίου, το θέμα Τσαμουριάς είναι στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα ως αποτέλεσμα της επιβολής του ψηφίσματος του Αλβανικού κοινοβουλίου.

Τρίτο είναι το γεγονός ότι ο συνασπισμός έχει επεκταθεί όχι μόνο αριθμητικά, αλλά και πολιτικά, με το κόμμα PDIU. Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν κάνει την αλβανική διπλωματία να οφείλει να υποβάλει έναν διαφορετικό τρόπο επίλυσης αυτού του ζητήματος στο τραπέζι της ελληνικής πλευράς. Πρόκειται για θέμα θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Δεν είναι απλά ένα θέμα περιουσιών, δεν πρόκειται για εκδίκηση εναντίον της Ελλάδας. Είναι ένα θέμα που αξίζει μια πολιτική προσέγγιση.

Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αφαιρεθεί το θέμα από την ατζέντα των Βρυξελλών, γιατί είχαμε επιβεβαίωση από εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπήρξε δήλωση μετά την αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών που αντέδρασε στη δήλωση του Επιτρόπου. Λέω πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει τις χώρες να βρουν κοινές λύσεις σε αυτά τα προβλήματα, είτε πρακτικού είτε ιστορικού χαρακτήρα. Εγώ προσωπικά διάβασα με συμπάθεια την αντίδραση του Επιτρόπου Hahn και μας κάνει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Δεν νομίζω ότι αυτά τα ζητήματα μπαίνουν σε εκκρεμότητα. Μπορώ να σας πω ότι το Non paper είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. Σε αυτό το έγγραφο είναι ενσωματωμένες στο χαρτί μερικές από τις αρχές στις οποίες σκοπεύουμε να οικοδομήσουμε την Αλβανική-Ελληνική προσέγγιση.

Δεύτερον, δεν υπάρχει πρόοδος στην αναγνώριση των προβλημάτων. Παρατηρώ με ικανοποίηση ότι υπάρχει ένα πιο ευγενικό και δημοκρατικό πλαίσιο από την ελληνική πλευρά.

Υπό αυτή την έννοια θα είμαστε σε θέση να κάνουμε βήματα μικρά, αλλά ασφαλή. Δεν πιστεύω στα θαύματα στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις, αλλά πιστεύω στην πολιτική των μικρών βημάτων για να δημιουργήσουμε μια θετική και στρατηγική δύναμη μεταξύ Αλβανών και Ελλήνων σε αυτή τη γωνιά της Ευρώπης.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξει μια νέα αναδιάταξη σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και την οικονομική ζώνη. Υπάρχει μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και πιστεύω ότι τώρα όλα αρχίζουν όσον μας αφορά. Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε με την ελληνική πλευρά. Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε με την ελληνική πλευρά σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Συνειδητοποίησα ότι παρά τη δημόσια συμπεριφορά της, η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης μεταξύ των δύο μερών. Δεν είναι προς το συμφέρον της κάθε πλευράς να πάει σε μονομερείς λύσεις.

Τι είχαν δηλώσει Κοτζιάς Μπουσάτι για το δήθεν θέμα της Τσαμουριάς τον Ιούνιο

Διαβάστε τι είχαν δηλώσει Κοτζιάς-Μπουσάτι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχαν δώσει στις 7 Ιουνίου 2016 στα Τίρανα:

Νίκος Κοτζιάς: «Δυστυχώς, στην εποχή μας δεν θεωρείται αυτονόητο, όταν υπάρχουν προβλήματα να αναζητούνται λύσεις. Για κάποιους, το να ψάχνεις λύσεις στα προβλήματα θεωρείται πρόβλημα. Εγώ πρέπει να σας απαντήσω ότι τα προβλήματα οφείλουμε να τα λύνουμε και να πηγαίνουμε παρακάτω. Αυτή είναι η κοινή μας φιλοσοφία, ότι πρέπει να λύσουμε υπάρχοντα προβλήματα και να ασχοληθούμε με μεγάλα σχέδια του μέλλοντος.

Οι λύσεις αυτές στα ζητήματα που υπάρχουν θα χρειαστεί να προωθηθούν με δημιουργικό τρόπο, με κουλτούρα διαλόγου και συναίνεσης, δηλαδή με ευρωπαϊκό τρόπο. Οι άνθρωποι που νομίζουν ότι τα προβλήματα δεν είναι για να λυθούν, βλέπουν τον ευρωπαϊκό δρόμο χωρίς την Ευρώπη. Ο ευρωπαϊκός δρόμος χρειάζεται ευρωπαϊκές μεθόδους και ευρωπαϊκή κατανόηση.

Γι’ αυτό και η πρόταση που έκανε ο Ντιτμίρ για Οδικό Χάρτη και χρονοδιάγραμμα, είναι μια πρόταση που στηρίζεται στα εργαλεία της ίδιας της ΕΕ. Έχουμε να σηκώσουμε το μεγάλο βάρος της ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων και γι’ αυτό πρέπει να τελειώσουμε με τα προβλήματα που φέρνουμε μαζί μας από το παρελθόν και να συμβάλουμε στην ευρωπαϊκή πορεία αυτών των κρατών – και πρώτα από όλα της Αλβανίας.

Η Ελλάδα είναι από τα παλαιότερα μέλη της ΕΕ, διαθέτει υψηλή εμπειρία και ειδίκευση και θα είναι πάντα στο πλευρό της Αλβανίας σε ό,τι χρειαστεί σε αυτή την πορεία της.

Σε αυτά τα πλαίσια είχα τη χαρά να αποδεχτεί ο υπουργός Ντιτμίρ την πρόσκλησή μου να κάνουμε τον Οκτώβριο –και πάλι στη Θεσσαλονίκη– τη δεύτερη συνάντηση των τεσσάρων κρατών, να αποδεχτεί την πρότασή μου να κάνουμε –τον Σεπτέμβριο– τη συνάντηση των έξι ευρωπαϊκών κρατών και των έξι αραβικών και, επίσης, να έχουμε συνεργασία σε τακτά χρονικά διαστήματα».

Ντιτμίρ Μπουσάτι: «Πιστεύω ότι ήμουν ξεκάθαρος όταν αναφέρθηκα στην περιπλοκότητα της σχέσης των δύο χωρών, τη λίστα των θεμάτων και σε ένα είδος κατηγοριοποίησης που εγώ έχω κάνει στο παρελθόν σε τρία «κεφάλαια-καλάθια». Πιστεύω, επίσης, ότι γίνονται σεβαστές οι διαφορετικές απόψεις που έχουμε με τον κ. Κοτζιά για ορισμένα από αυτά τα ζητήματα. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία, όσον αφορά την πλευρά μας, το τσάμικο ζήτημα είναι μέρος του κεφαλαίου ή του «καλαθιού» που προέρχεται από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είμαστε γειτονικές χώρες και είναι κατά κάποιο τρόπο φυσιολογικό –και για το γεγονός ότι οι Βαλκάνιοι και οι άνθρωποι της Μεσογείου χαρακτηρίζονται ως θερμόαιμοι– να έχουμε διαφορετικές αναγνώσεις αυτού του ζητήματος, αλλά και για άλλα θέματα. Πιστεύω ότι μια ρεαλιστική αντιμετώπιση θα μετρίαζε τους εθνικιστικούς τόνους και θα αποκαθιστούσε τη δικαιοσύνη. Αλλά πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να είμαι πιο ξεκάθαρος και άμεσος με την κοινή γνώμη και στις δύο χώρες ότι δεν γίνεται λόγος για εδαφικές αξιώσεις, η Αλβανία δεν έχει κανένα είδος εδαφικής αξίωσης προς την Ελλάδα, είναι μια χώρα που έχει υπογράψει την Τελική Πράξη του Ελσίνκι.

Αλλά, η προσέγγισή μας, όταν αναφερόμαστε σε αυτό το θέμα, αφορά στον σεβασμό των ελευθεριών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων αυτού του τσάμικου πληθυσμού και των απογόνων τους, που στην πραγματικότητα ήταν Αλβανοί της Τσαμουριάς με ελληνικά διαβατήρια ή ιθαγένεια.

Νίκος Κοτζιάς: «Όσον αναφορά τώρα το «τσάμικο», για το οποίο ρωτήσατε στην πρώτη σας ερώτηση τον κ. Ντιτμίρ Μπουσάτι, είναι γνωστό ότι υπάρχει μια αρκετά μεγάλη ομάδα Τσάμηδων που είναι Αλβανοί και ζουν στην Αλβανία. Εύχομαι σε αυτή την ομάδα να ευημερεί, να έχει και εκείνη τα κέρδη της από την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν και ορισμένοι, οι παλιοί Τσάμηδες, χριστιανοί, που είχαν εξισλαμιστεί το 1611, οι οποίοι είναι σήμερα Έλληνες πολίτες. Υπήρξαν και ορισμένοι Τσάμηδες που συνεργάστηκαν με τον Γερμανό κατακτητή, που είχαν φτιάξει τα επιτροπάτα ελέγχου και λεηλασίας της περιουσίας του υπόλοιπου πληθυσμού σε περιοχές της Ηπείρου, οι οποίοι καταδικάστηκαν από τα ελληνικά δικαστήρια με βάση τον ελληνικό και τον διεθνή νόμο και οι οποίοι, σε αντίθεση με άλλους δοσίλογους στην Ευρώπη, εγκατέλειψαν τη χώρα και δεν εκτελέστηκαν. Νομίζω ότι θα πρέπει να προσέχουμε, όταν μιλάμε για αυτούς τους Τσάμηδες, δεν εννοούμε καμία ομάδα Αλβανών πολιτών και ασφαλώς δεν εννοούμε την Αλβανία.

Το λέω αυτό, γιατί ορισμένοι θέλουν να ταυτίσουν όσους συνεργάστηκαν με τον γερμανικό ναζισμό με κάποια ομάδα Αλβανών πολιτών που ζούσαν πάντα στην Αλβανία και δεν έζησαν ποτέ στην Ελλάδα και μετά να ταυτίσουν και αυτούς με όλη την Αλβανία. Με αυτή την έννοια λέμε ότι για εμάς δεν υπάρχει το πρόβλημα με τον τρόπο που το αντιμετωπίζει η γείτων μας. Έχουμε διαφορετική προσέγγιση και όλα είναι γνωστά από την σκοπιά της ιστορίας».

Ντιτμίρ Μπουσάτι:
«Όσον αφορά στο σχόλιο που κάνατε για τη δήλωσή μου σχετικά με την υπόθεση της Τσαμουριάς, πιστεύω ότι ήμουν ξεκάθαρος, όσον αφορά στην απουσία εδαφικών αξιώσεων και όσον αφορά στην ξεκάθαρη διάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που θα πρέπει να δείξει ακριβώς τη δική μας οπτική σε αυτήν την υπόθεση».

Wednesday, October 5, 2016

“Serbia is facing a severe ultimatum over Kosovo”

B92

"When it comes to Kosovo, Serbia is faced with a severe and serious ultimatum because it is asked to renounce the property of Telekom Serbia in the province."
Source: Tanjug
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug
The statement was made by the Director of the Office for Kosovo and Metohija Marko Đurić, adding that Belgrade has until Sunday to make a decision whether to accept or not accept the “grotesque draft agreement on telecommunications.”
Đurić told reporters that he firmly believes that the ultimatum is unacceptable, and that he as both a negotiator and a Serb can not accept Serbia foregoing its property in Kosovo and Metohija, announcing that if the government, which he supports without reservation, decides otherwise, he will be forced to leave the post of chief negotiator with Priština and Director of the Office for Kosovo and Metohija.

“We are asked to give up our property when it comes to telecommunications, and also much worse than that – to agree by foregoing Telekom Srbija’s assets that all of our assets in Kosovo and Metohija are not ours anymore and that they belong to the institutions of the self-proclaimed, illegal, fictitious country in Priština,” says Đurić.

According to him, the Serbian Government had serious and difficult discussions about how to proceed in this regard.

“Although I must say that we all fought together for our arguments to win in talks both with representatives of the EU and with representatives of Priština, I am convinced that these conditions are unacceptable,” says Đurić.

Last week, the Belgrade delegation led by Marko Đurić was in talks with Priština in Brussels on the implementation of the agreement on telecommunications, and Đurić says that “something very strange happened” when literally during the night between Thursday and Friday “the paper that lay before us on the table completely changed.”

“The conditions had been fundamentally changed. It is obvious that an outsider, someone who is neither EU nor Priština, intervened in order to make these talks unsuccessful, maybe to achieve some other political goal and to expose Serbia to a kind of pressure that it has never been exposed to not regarding this issue nor many other issues,” says Đurić.

Director of the Office for Kosovo says that our country is faced with the request to accept these outrageous and unacceptable conditions in order to hijack our assets and the assets of Telekom Srbija, prevent normal communication, and in this way establish a precedent, and then transfer this model also to energy.

“They want to use this model to take Gazivode from us, as well as other energy resources and other public and state property. It’s clear that we are asked to accept this as is. Otherwise, there will be no European integration, no further opening of the chapters nor anything else – this is very clear from the subtext,” says Đurić.

When asked who and when gave such an ultimatum to Serbia, Đurić said that this has been happening in the last two or three days, as a direct part of the talks conducted in Brussels last week and the talks that the Prime Minister had in the last few days with different international officials.
According to him, when we ask representatives of the EU or Priština what is it that we as a country or a nation would get by accepting a draft agreement such as this one, the answer is always silence.

“When we say: We do not need such an agreement, so let's not alter or change anything at all – again the answer is silence. There is no real answer,” adds Đurić.