Saturday, January 7, 2023

Το επόμενο παράδοξο από τα Τίρανα, η AOZ στο Διεθνές Δικαστήριο, η Αλβανία γυρίζει πίσω, προετοιμάζεται ξανά για τεχνικές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα

SManalysis

Το χάδι προς την Αλβανία από την Αθήνα συνεχίζεται χωρίς αποτέλεσμα για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας, ενώ έχει παραμελήσει την Ελληνική Κοινότητα της Βορείου Ηπείρου, υποσχόμενη μάλιστα σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, ότι θα ενταχθεί τα Τίρανα στην Ε.Ε.





Xhacka: «Εργαζόμαστε για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που κληρονομήσαμε από το παρελθόν», VOA: Το θαλάσσιο ζήτημα στο Δικαστήριο, η Αλβανία προετοιμάζεται για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα

07 Ιανουαρίου 2023
Στα Τίρανα, η υπουργός Εξωτερικών Olta Xhaçka δήλωσε σήμερα ότι η Αλβανία προετοιμάζεται για την έναρξη των συνομιλιών με την Ελλάδα για την επίτευξη συμβιβασμού για την αποστολή του θέματος του καθορισμού των θαλάσσιων συνόρων στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης.

Έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια από τότε που οι δύο χώρες συμφώνησαν να σας παραπέμψουν σε διεθνή διαιτητή, αφού προηγούμενες προσπάθειες για διμερή λύση δεν οδήγησαν σε αποτέλεσμα.

Ο υπουργός Xhaçka εξήγησε ότι συνεχίζονται οι τεχνικές εργασίες που θα οδηγήσουν σε νέες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, στόχος των οποίων αυτή τη φορά είναι τα μέρη να συμφωνήσουν στις ερωτήσεις που θα υποβάλουν στο Δικαστήριο ή στα σημεία διαφωνίας μεταξύ τους, προκειμένου να πρέπει να απαιτείται η ερμηνεία του Δικαστηρίου.

Για να ξεκινήσετε αυτές τις συνομιλίες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Xhaçka, θα χρειαστεί πρώτα να λάβετε εξουσιοδότηση από τον Πρόεδρο Bajram Begaj να δώσει πλήρη εξουσία στη διαπραγματευτική ομάδα.

Πριν από λίγες εβδομάδες, κατά τη δεύτερη επίσκεψή του στα Τίρανα μέσα σε λίγους μήνες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προέτρεψε την επιτάχυνση της διαδικασίας για την επίτευξη συμβιβασμού για την αποστολή της υπόθεσης στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Xhaçka δήλωσε ότι συζητείται ένα πακέτο θεμάτων με την Ελλάδα.

«Συζητάμε πώς θα συνεργαστούμε για να ξεπεράσουμε και να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα που έχουμε κληρονομήσει από το παρελθόν, ζητήματα που είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών μας. Έχουμε την κατανόηση να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε όλο το φάσμα των θεμάτων που εξακολουθούν να εκκρεμούν. Δεν πρόκειται μόνο για την οριοθέτηση του θαλάσσιου χώρου, αλλά και για άλλα κληρονομικά ζητήματα, όπως η κατάργηση του λεγόμενου νόμου του πολέμου, καθώς και τα έννομα αποτελέσματα που απορρέουν από αυτόν, όσον αφορά τα δικαιώματα ιδιοκτησίας. , αλλά και τα θέματα σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εδώ και πέρα ​​από τα σύνορα», ανακοίνωσε η κ. Xhaçka, ανακοινώνοντας ότι «δουλέψαμε και ολοκληρώσαμε και δύο σημαντικές συμφωνίες για την επισκευή και συντήρηση των πυραμίδων των συνόρων και για τα σύνορα. περιστατικά»./VOA

Κ. Χολέβας: Η ΧΕΙΜΑΡΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΧΙΜΑΙΡΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΜΗΤΩΝ

SManalysis




7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023  

«Η γλώσσα μας είναι Ελληνική. Εδώ είναι η γη που περπάτησε ο Άγιος Κοσμάς». Με αυτό τον στίχο ποιήματος υποδέχθηκε τον Έλληνα Πρωθυπουργό στη Χειμάρρα ένα μικρό κορίτσι. Ήταν μία γνήσια δήλωση της εθνικής ταυτότητας των Χειμαρριωτών, οι οποίοι ακόμη και σήμερα βρίσκονται εκτός της μειονοτικής ζώνης, την οποία αυθαιρέτως έχει ορίσει η αλβανική κυβέρνηση. Η Χειμάρρα μέσω αυτής της μικρής μαθήτριας βροντοφώναξε ότι κρατά επί αιώνες ελληνική συνείδηση, γλώσσα και Ορθοδοξία.

Πολύ σωστά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τους Χειμαρριώτες, διότι παρέμειναν Έλληνες και Ορθόδοξοι. Και ο Χειμαρριώτης Ολυμπιονίκης μας Πύρρος Δήμας, προσκεκλημένος στον ΣΚΑΙ, τόνισε ότι παρά την καταπίεση των κομμουνιστικών καθεστώτων οι Βορειοηπειρώτες διαφύλαξαν την ελληνική γλώσσα και τη θρησκεία τους. Οι Χειμαρριώτες και γενικότερα οι Έλληνες που ζουν στο αλβανικό κράτος αποδεικνύουν ότι η μαγιά του Ελληνισμού παραμένει παρά τις διώξεις που υφιστάμεθα κατά καιρούς. Όπως είπε ο Μακρυγιάννης στον Γάλλο ναύαρχο Δεριγνύ (de Rigny) όλα τα θεριά μας δαγκώνουν, αλλά  η μαγιά πάντα μένει.

Ορθόδοξη Πίστη, ελληνική γλώσσα, συνείδηση της ιστορικής συνέχειας, ήθη και παραδόσεις. Αυτά τα στοιχεία κράτησαν όρθιο τον Ελληνισμό όχι μόνον στη Βόρειο Ήπειρο, αλλά σε κάθε σημείο όπου βρίσκονται Έλληνες. Χαρακτηριστική η περίοδος της Τουρκοκρατίας. Ο Βρετανός Βυζαντινολόγος Στήβεν Ράνσιμαν έγραψε σχετικά: «Η Ορθοδοξία είναι η δύναμη που διαφύλαξε τον Ελληνισμό στα δύσκολα χρόνια της δουλείας. Αλλά και χωρίς την πνευματική ζωντάνια του Ελληνισμού η ίδια η Ορθοδοξία θα είχε συρρικνωθεί».

Το μήνυμα της Χειμάρρας στα τέλη του 2022 έχει πολλούς αποδέκτες. Πρώτον, απευθύνεται στο ελληνικό κράτος και στους εκάστοτε κυβερνώντες. «Ελλάς, Ελλάς μην μας ξεχνάς». Κι όμως υπήρξαν  παλαιότερα δήθεν προοδευτικοί, οι οποίοι δήλωσαν μέσα στη Βουλή των Ελλήνων ότι δεν υπάρχουν Βορειοηπειρώτες, αλλά ελληνόφωνοι Αλβανοί. Οφείλουμε όλοι, ο καθένας με τον τρόπο του, να χρησιμοποιήσουμε  τα μέσα που μας παρέχουν η δημοκρατία, η παιδεία και το Διεθνές Δίκαιο για να στηρίξουμε τον Ελληνισμό σε όλα τα σημεία της Αλβανικής Επικράτειας. Και να μην λησμονούμε τους Βλαχόφωνους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, οι οποίοι  προσφάτως ήλθαν σε επιστημονικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη και διακήρυξαν την ελληνική συνείδησή τους.

Δεύτερον, το μήνυμα των Χειμαρριωτών απευθύνεται στις αλβανικές ηγεσίες και κυρίως στον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο οποίος δεν τους αναγνωρίζει ως Έλληνες. Γι’ αυτό και πήγε μόνο στη Δερβιτσάνη να υποδεχθεί τον Έλληνα ομόλογό του και όχι στη Χειμάρρα. Αν θέλει η Αλβανία να προωθήσει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της ας αναγνωρίσει πλήρως και όπου υπάρχει την Ελληνική Εθνική Μειονότητα. Η διατήρηση των κομμουνιστικών νόμων περί μειονοτικής ζώνης είναι απαράδεκτη.

Τρίτον, το μήνυμα των Χειμαρριωτών έχει αποδέκτες και τους Έλληνες αποδομητές της Ιστορίας μας και της εθνικής ταυτότητάς μας. Το κοριτσάκι που μίλησε για τον Νεομάρτυρα Άγιο Κοσμά θυμίζει σε όλους τον αγώνα που έκανε ο Πατροκοσμάς. Δίδασκε να κρατήσουν οι υπόδουλοι την Πίστη και τη γλώσσα. Έτσι επιβιώσαμε και έτσι θα προχωρήσουμε με σεβασμό στις δημοκρατικές αξίες. Αλλά δεν θα παραδοθούμε στις Χίμαιρες των αποδομητών που θέλουν να βγάλουν την Ορθοδοξία από τα σχολεία και να διαστρεβλώσουν την Ιστορία μας.

Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 07.01.2023

ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ

SManalysis



Για ποιον λόγο επισκέφθηκε ο κ. Μητσοτάκης τους ομογενείς μας στην Αλβανία, στη Βόρεια Ήπειρο; Μήπως για να τους μετρήσει, να δει πόσοι απέμειναν; Για να καταλάβει πώς, ενώ στις πρώτες εκλογές στην Αλβανία μετά την κατάρρευση του Αλία το 1991, η ομογένεια έστειλε στην αλβανική βουλή πέντε βουλευτές με τους μειονοτικούς συνδυασμούς και άλλους δεκατρείς με τα άλλα κόμματα, δηλαδή συνολικά δέκα οκτώ, στις τελευταίες εκλογές εκλέχθηκαν συνολικά μόνον δύο βουλευτές, ενδεικτικό του μεγέθους της συρρίκνωσής της;

 Ή μήπως πήγε να μαζέψει τα συντρίμμια της πολιτικής του πατρός του αλλά και της ΝΔ για τους ομογενείς στη Βόρεια Ήπειρο;  Ήταν πάλι Χριστούγεννα του 1989 όταν ο Αντώνης Σαμαράς, ως ΥΠΕΞ της οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα, χρησιμοποίησε τη θρησκεία ως πολιτικό μέσον για να ενεργοποιήσει την «ελληνική χριστιανική μειονότητα» της Αλβανίας, προκειμένου να  αποσταθεροποιηθεί το καθεστώς Αλία, το οποίο ήδη κατέρρεε, ώστε να φανεί αρεστός στις ΗΠΑ. Ακολούθησαν για τον ίδιο σκοπό επισκέψεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρά με εθνικούς χορούς και τραγούδια, προκαλώντας τεράστιο κύμα φυγής ομογενών στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να απομειωθεί πληθυσμιακά η ελληνική μειονότητα της Β. Ηπείρου και να αποδυναμωθούν τα εθνικά μας ερείσματα εκεί. 

Το 1992, η ελληνική κυβέρνηση, με πρωθυπουργό πάλι τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και ΥΠΕΞ τον Αντώνη Σαμαρά, είχε αξιώσει, με αφορμή τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία και το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσόβου, «να υπάρξουν ενιαίες αρχές για την αντιμετώπιση ομοειδών περιπτώσεων που αναδεικνύονται από τη γιουγκοσλαβική κρίση» και, συγκεκριμένα, ζήτησε οποιοδήποτε καθεστώς προβλεφθεί για το Κόσσοβο, δηλαδή αυτονομία, ανεξαρτησία ή προσάρτηση στην Αλβανία, να ισχύσει και για τους Έλληνες της Β. Ηπείρου, χαρακτηρίζοντας τις δύο περιπτώσεις ως «ομοειδείς». Η εξέλιξη; Το Κόσσοβο αποσπάστηκε από τη Σερβία με τη συνδρομή των νατοϊκών δυνάμεων, έχει ανακηρύξει την ανεξαρτησία του ως «Δημοκρατία του Κοσσόβου» το 2008, προστατεύεται μάλιστα από μια νατοϊκή δύναμη, την KFOR, και προαλείφεται να ενταχθεί στην ΕΕ, με τη συναίνεση μάλιστα και της Αθήνας, στο πλαίσιο της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ αντίθετα οι Έλληνες της Β. Ηπείρου συνεχίζουν να τελούν υπό διωγμό και πληθυσμιακά έχουν συρρικνωθεί σε μέγιστο βαθμό. 

Να μην ξεχνάμε, επίσης, ότι ο Αντώνης Σαμαράς έγινε πρωθυπουργός της χώρας το 2012 και ουδέποτε έθεσε ξανά το θέμα των «ομοειδών περιπτώσεων». «Εστιάζονται οι εθνικοί κίνδυνοι μόνον προς ανατολάς για δυνητικές εθνικές απώλειες, όταν αυτό συντελείται ήδη προ πολλού στην Αλβανία, ακριβώς δίπλα στα σύνορά μας. Μια χώρα ανύπαρκτη στρατιωτικά, που το μέλλον της εξαρτάται από την Αθήνα, μας αντιμετωπίζει με περισσό θράσος, ούτε καν το συνυποσχετικό για την οριοθέτηση της ΑΟΖ κατορθώσαμε να υπογράψουμε. Γιατί όλα αυτά; Διότι αυτά προτάσσουν οι υποβολείς της εξωτερικής μας πολιτικής. Προστατεύουν την Αλβανία, όπως και το Κόσσοβο, το τελευταίο μάλιστα και με έμπρακτα μέσα, ενώ προωθούν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο» Σήμερα, ενώ οι ομοεθνείς μας τελούν υπό συνεχή διωγμό, η Αθήνα τάσσεται αναφανδόν υπέρ της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η καταπιεστική πολιτική των Τιράνων άρχισε να γίνεται εντονότερη μετά τη χορήγηση του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ με την ελληνική συναίνεση. 

Και σαν να μην έφτανε αυτό, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η ελληνική πολεμική αεροπορία διασφαλίζει τον εναέριο χώρο της Αλβανίας, ενώ πρόσφατα η χώρα μας αναβάθμισε τις διπλωματικές σχέσεις της με το Κόσσοβο και εξετάζει την αναγνώρισή του, πολιτική που αντιφάσκει με τον παράνομο χαρακτήρα της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Δαπανήθηκε ένα τεράστιο διπλωματικό κεφάλαιο για την ονοματοθεσία της ΠΓΔΜ, επιδείχθηκε τεράστια ευαισθησία και αγνοήθηκε, ίσως γι’ αυτό, η εθνική καταστροφή που συντελείται τα τριάντα τελευταία χρόνια με την εγκατάλειψη των πατρογονικών εστιών στη Β. Ήπειρο. Εστιάζονται οι εθνικοί κίνδυνοι μόνον προς ανατολάς για δυνητικές εθνικές απώλειες, όταν αυτό συντελείται ήδη προ πολλού στην Αλβανία, ακριβώς δίπλα στα σύνορά μας. 

Μια χώρα ανύπαρκτη στρατιωτικά, που το μέλλον της εξαρτάται από την Αθήνα, μας αντιμετωπίζει με περισσό θράσος, ούτε καν το συνυποσχετικό για την οριοθέτηση της ΑΟΖ κατορθώσαμε να υπογράψουμε. Γιατί όλα αυτά; Διότι αυτά προτάσσουν οι υποβολείς της εξωτερικής μας πολιτικής. Προστατεύουν την Αλβανία, όπως και το Κόσσοβο, το τελευταίο μάλιστα και με έμπρακτα μέσα, ενώ προωθούν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο για να μπορούν να διεισδύουν στην ευρύτερη περιοχή, όπως και συμβαίνει. Με ποιον τρόπο υποδέχτηκε η πολιτική ηγεσία της Αλβανίας τον πρωθυπουργό της χώρας μας; 

Ο Έντι Ράμα, παριστάμενος στην υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια από την Τουρκία τριών UAV τύπου Bayraktar, την προηγουμένη μόλις της αφίξεως του κ. Μητσοτάκη στην Αλβανία, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το ευχαριστώ δεν είναι αρκετό για τον φίλο μου Ερντογάν» και πρόσθεσε πως «είμαστε υπερήφανοι που είμαστε στην ίδια πλευρά και στρατηγικοί εταίροι με την Τουρκία». Πώς αντέδρασε την επομένη ο κ. Μητσοτάκης; Απευθυνόμενος στους ομογενείς μας στη Χειμάρρα, τους αποκάλεσε «γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας», αντί ως αιτία ρήξης λόγω της εθνοκτονίας που συντελείται με ποικίλους τρόπους εκεί σε βάρος των ομογενών μας.

Two ethnic Serbs injured in Christmas Eve shooting in Kosovo, suspect arrested Access to the comments

SManalysis


By Euronews  with AFP  



Kosovo police officers guard checkpoint on the road near the northern Kosovo border crossing of Jarinje, along the Kosovo-Serbia border, 30 December 2022   -   Copyright  AP Photo/Marjan Vucetic


A Kosovo Security Force member was arrested after he shot and wounded two ethnic Serbs, one of them a minor, near Shtërpce/Štrpce on Friday, authorities said.

The shooting on Eastern Orthodox Christmas Eve came following weeks of ethnic tensions in the country.

Kosovo police said in a statement that they had arrested "a 33-year-old man" in southern Kosovo, a former Serbian province whose independence was declared in 2008 but never recognised by Belgrade.

The incident took place in the village of Gotovuša near the small southern town, which is predominantly populated by the ethnic Serb minority. 

Two cousins, one aged 11 and the other 21, were wounded by gunfire from a car that fled the scene, according to the same source.


The lives of the two wounded are not in danger, the police said. The motive for the attack was not immediately known.

Police have not released the identity of the assailant. Kosovo Defence Minister Armend Mehaj said he was a member of the Kosovo Security Force, which are responsible for emergency situations.

"The suspect, A.K., will be dealt with according to the laws and regulations that we have as the Ministry of Defence," Mehaj said on his Facebook account.

Kosovo Prime Minister Albin Kurti and President Vjosa Osmani both publicly condemned the attack.

Kurti "strongly" denounced this "attack against two Kosovo citizens" and promised that the suspect would be "dealt with quickly and fairly" by the judiciary.

Sparks fly as Kosovo police increase presence in Serb-majority north
Border barricades to be dismantled today after stand-off between Kosovo and Serbia
The 11-year-old boy and his cousin were wounded while carrying an oak tree, traditionally cut down by Serb Orthodox faithful on Christmas Eve, which is celebrated in the Orthodox world on 6 January, according to a statement from the Serbian government's office in charge of Kosovo, which labelled the attack as an "attempted murder".

Shortly after the incident, Serbs in the area blocked traffic on a regional road, Serbian national television RTS reported. 

The protesters were said to be demanding a heightened presence of the NATO-led KFOR peacekeeping forces and security guarantees that a similar incident would not be repeated. The Kosovo police were present at the scene.

Serbian Prime Minister Ana Brnabić slammed the attack as "a heinous crime," labelling Kosovo as "the last ghetto in Europe," according to the Serbian news agency Tanjug.

Tensions between Belgrade and Pristina have been ongoing throughout the last year. 

The situation worsened in December when hundreds of Serbs in the north of Kosovo set up and maintained roadblocks on the roads leading to border crossings with Serbia for over a fortnight.

The Serbian army was placed on high alert at one point during the escalation of tensions, said to have been "on the verge of armed conflict," according to an earlier statement by Brnabić.

Sunday, January 1, 2023

Ο Albin Kurti ζητά περισσότερους στρατιώτες του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, λόγω της εύθραυστης ειρήνης

SManalysis



Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, ζήτησε μεγαλύτερη παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη χώρα του. Το ΝΑΤΟ έχει αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με την απόφαση 1244 του ΟΗΕ, αυτά τα στρατεύματα, είναι για την ειρήνη, τίποτα περισσότερο.

Το 1999, μετά την αεροπορική εκστρατεία κατά της Σερβίας, το ΝΑΤΟ εισήλθε στο Κοσσυφοπέδιο με περίπου 50 χιλιάδες στρατιώτες, ενώ σήμερα αριθμεί λιγότερο από 4 χιλιάδες. Το 2004, ένα κύμα βίας ξέσπασε στο Κοσσυφοπέδιο, όπου πολλοί Σέρβοι διώχθηκαν και σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα ενός επεισοδίου που αφορούσε δύο αγνοούμενα παιδιά Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Το ΝΑΤΟ δεν συμμετείχε σε αυτή τη σύγκρουση, στην οποία καταστράφηκαν σπίτια και εκκλησίες Σέρβων κατοίκων.

«Μια σημαντική αύξηση των στρατιωτών του ΝΑΤΟ και του στρατιωτικού εξοπλισμού στη χώρα μας θα βελτιώσει την ασφάλεια και την ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο και σε ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε ο Κούρτι στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Welt.

Ο αρχηγός της κυβέρνησης εξήγησε ότι το Κοσσυφοπέδιο αυξάνει επί του παρόντος τις αμυντικές του δαπάνες και τον αριθμό των στρατιωτών και των εφέδρων του.

"Μια αύξηση του αριθμού των στρατιωτών στην ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ KFOR θα υποστήριζε τις αμυντικές μας προσπάθειες", πρόσθεσε.

Η Welt σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 3.800 στρατιώτες της KFOR που έχουν αναπτυχθεί στο Κοσσυφοπέδιο, περίπου 70 από τους οποίους είναι Γερμανοί.

"Οι Γερμανοί στρατιώτες είναι σίγουρα ευπρόσδεκτοι στο Κοσσυφοπέδιο", είπε ο Κούρτι.

Η κατάσταση ασφαλείας επιδεινώθηκε την περασμένη Τετάρτη από τις σερβικές αρχές.

Σε απάντηση στην ανέγερση πολυάριθμων οδοφραγμάτων στη σερβική πλευρά του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, η επίσημη Πρίστινα έκλεισε προσωρινά την πιο σημαντική συνοριακή διέλευση.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου και οι στρατιώτες της KFOR δέχθηκαν πολλές επιθέσεις με πυροβόλα όπλα.

Μετά τις εκκλήσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέβαλε την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων την Πέμπτη και η κατάσταση ηρέμησε.

DUA LIPA: Albanian-British superstar is building a multimillion-dollar mansion in Greek minority zone

SManalysis




by ATHENS BUREAU

British-Albanian singer Dua Lipa is building a multimillion-dollar mansion in Agioi Saranta (Άγιοι Σαράντα, Albanian: Sarandë) in the Greek Minority Zone of Northern Epirus in southern Albania.

A source told Page Six that her new home in the coastal city — located opposite the Greek island of Corfu — will have grand views overlooking the Ionian Sea.

Bronze Age tools typical of Mycenaean Greece have been unearthed in Agioi Saranta which date to1400-1100 BC.

According to Dionysius of Halicarnassus, the real name of the place during the Roman period was was the Port of Anchises (Ἀγχίσου λιμήν), named after Anchises, the father of Aeneas; and it was probably owing to this tradition that the name Onchesmus assumed the form of Anchiasmus or Anchiasmos (Greek: Αγχιασμός) under the Byzantine Empire.

Although a Greek-majority city and region, and liberated by the Greek Army from the Ottomans and fascist Italians in the First Balkan War and Second World War respectively, twice the region was granted to Albania by the Great European powers.

According to a survey by the Albanian Helsinki Committee, in 1990 Sarandë numbered 17,000 inhabitants, of whom 7,500 belonged to the Greek minority. The members of the Greek minority of the city, prior to the collapse of the socialist regime (1991), were deprived from their minority rights, since Sarandë did not belong to the "minority areas".

In fieldwork undertaken by Greek scholar Leonidas Kallivretakis in the area during 1992 noted that Saranda's mixed ethno-linguistic composition (total population in 1992: 17,555) consisted of 8,055 Muslim Albanians, 6,500 Greeks and an Orthodox Albanian population of 3,000.

Statistics from the same study showed that, including the surround villages, Sarande commune had a population consisting of 43% Albanian Muslims, 14% Albanian Christians, 41% Greek Christians, and 2% Aromanian Christians.

Sarandë is considered one of the two centers of the Greek minority in Albania. According to the representatives of the Greek minority 42% of the town's population belong to the local Greek community. Since the 1990s the population of Sarandë has nearly doubled. According to official estimation in 2013, the population of the city is 41,173.

According to a survey conducted by the Albanian Committee of Helsinki, in 2001 the Albanian population numbered about 26,500, while Greeks formed the rest with about 3,400 alongside a small number of Vlachs and Roma.

The city, according to the Albanian Committee of Helsinki, has lost more than half of its ethnic Greeks from 1991 to 2001, because of heavy emigration to Greece.

According to official estimates of 2014 the number of the Greek community in the former municipality is 7,920, not to count those who live in the wider current municipality (including additionally 4,207 in Ksamil).



Seven schools/classes in Greek attended by a total of 359 students existed in the Saranda municipality as of 2014.

Lipa was born in Britain to immigrant Albanian parents Anesa and Dukagjin Lipa and was granted Albanian citizenship in November by President Bajram Begaj.

The Grammy Award-winner lived in the Serbian separatist province of Kosovo with her family from ages 11-15, telling NPR, “I wouldn’t change it for the world because it really helped me become who I am.”

This is of course in reference to her Albanian ultra-nationalism, where she humiliatingly promoted the irredentist "Greater Albania" idea by using a Greek word.

In July 2020, she sparked controversy when posting a map of Greater Albania which includes areas of Serbia like Kosovo and the Preševo Valley, areas of Montenegro, and the Greek island of Corfu and southern Epirus


She wrote “au•toch•tho•nous adjective (of an inhabitant of a place) indigenous rather than descended from migrants or colonists," without even realising the Greek etymology of the word – autochthon (of the land itself), from auto- (self) + chthon (earth, land).

After being slammed by social media users and reported in international media for her ultra-nationalism, the singer has made a poor attempt to whitewash her historical manipulation.

"My previous post was never meant to incite any hate. It makes me sad and angry that my post has been willfully misinterpreted by some groups and individuals who promote ethnic separatism, something I completely reject," she said on Twitter.

A strange proposition considering she wants the Greek island of Corfu that has no Albanian population and southern Epirus that is overwhelmingly Greek and always has been, to be a part of a "Greater Albania."

"Whenever I post about Kosovo, my feed goes crazy, even if it's about something as joyful as food or music, and I am met with a fierce resistance to the idea of an authentic Kosovan culture," she continued to say.

There are of course several problems with this statement.

Dua Lipa was not making a post about only Kosovo, but about a "Greater Albania" that includes other parts of Serbia, Montenegro and Greece. It is an outright lie that her social media post was only about Kosovo