Saturday, June 22, 2019

Σκόπια : Η αλβανική διασπορά ζητά αναδιοργάνωση του κράτους

SManalysis




Ιούνιος 22, 2019. Echedoros

Σκόπια.

Η αλβανική διασπορά  της Βόρειας Μακεδονίας (LDSHM ), καταγγέλλει τις δράσεις της αστυνομίας των Σκοπίων κατά νεαρών Αλβανών, με αφορμή ορισμένα συμβάντα που έγιναν πρόσφατα.


Σε διαμαρτυρία τους που δημοσιεύεται σήμερα αναφέρουν ότι οι αλβανικές ενώσεις στην Ουάσιγκτον, το Βερολίνο, το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Ρώμη θα συντονιστούν και θα ενημερώσουν τα μέλη τους ότι αυτή η κυβέρνηση, του Ζόραν Ζάεφ και του Αλί Αχμέτι, έχει αποτύχει.




«Οι υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις ήταν απλά κούφια λόγια, οι διεθνικές σχέσεις επιδεινώνονται καθημερινά. Για παράδειγμα, ένα μονο-εθνικό δικαστήριο για το ίδιο αδίκημα σε έναν Αλβανό [shqiptarëve ] θα δώσει την μέγιστη ποινή και σε έναν Σλάβο[sllavo] την ελάχιστη ποινή!


»Αυτό δείχνει ότι αυτή η χώρα οδεύει προς τα κάτω και πρέπει να λάβουμε μέτρα πριν είναι πολύ αργά!


Αυτή η χώρα δεν αξίζει να ενταχθεί στην ΕΕ με αυτήν την φασιστική προσέγγιση των Σλάβων Δικαστών εναντίον των Αλβανών!


»Η Διασπορά πρέπει να οργανωθεί. Καλούμε την αλβανική διασπορά, όπου και αν βρίσκεται, να ανασυνταχθεί, να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο που απαιτεί η πατρίδα, γιατί δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές αυτές οι ταπεινώσεις και οι προσβολές των υπαρχόντων φορέων».

Friday, June 21, 2019

Το νέο γεωπολιτικό παιγνίδι στα Βαλκάνια

SManalysis

Haffington Post

20/06/2019 10:49


«Στα Βαλκάνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες ουσιαστικά εκπληρώνουν τις ίδιες λειτουργίες με εκείνες που επιτελούσαν η Αυστριακή και η Οθωμανική Αυτοκρατορία στις αρχές του 20ού αιώνα, διατηρούν δηλαδή την ειρήνη ιδρύοντας προτεκτοράτα που παρεμβάλλονται ανάμεσα σε εμπόλεμες εθνότητες». (HenryKissinger, ΗΠΑ. Αυτοκρατορία ή Ηγετική Δύναμη, σ.16»).

Η ανωτέρω υπόθεση εργασίας του H.Kissinger επιβεβαιώνεται κατά το ήμισυ (ο χρόνος θα καταδείξει εάν και σε ποιο βαθμό διατηρείται η ειρήνη) μετά και τον προδηλώμενο στρατηγικό σχεδιασμό της Ουάσιγκτον για την επίλυση της σερβοαλβανικής διένεξης μέσω εδαφικών διευθετήσεων/αναδιανομής εδαφών.

Αναλυτικότερα, σε ανεπίσημο αμερικανικό έγγραφο που δημοσιεύτηκε από την αλβανική εφημερίδα «SOT» (Φεβρουάριος 2019) προβλέπεται η ανακατανομή εδαφών μεταξύ Κοσόβου και Σερβίαςυπό τη βάση του εθνολογικού παράγοντα. Στο πλαίσιο αυτό, μια σειρά περιοχών της Νότιας Σερβίας –το Preševo και το Klenike– θα προσαρτηθούν στο Κόσοβο, ενώ αντίστροφα περιοχές του Βόρειου Κοσόβου –το Zvecan, το Zupin Patok και το Leposavic– στη Σερβία. Συνακόλουθα δημιουργούνται «ειδικοί χώροι» (αυτόνομες περιοχές) για τη Mitrovica  (Κόσσοβο) και το Bujanovac (Σερβία) που θα λειτουργούν ως «αυτοδιαχειριζόμενες» περιοχές, ενώ θα ιδιωτικοποιηθούν, για 99 χρόνια, τα Ορυχεία Trepca (μολύβδου και ψευδαργύρου) που βρίσκονται νοτιοανατολικά της Mitrovica, από αμερικανικές, γαλλικές, ρωσικές και κινεζικές εταιρείες  και η λίμνη Ujmani, (στο βορειοδυτικό Κόσοβο) από αγγλικές εταιρείες.

Η αμερικανική διπλωματική στροφή προς τα Βαλκάνια, από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ, σηματοδοτεί την έναρξη του νέου μεγάλου γεωστρατηγικού παιχνιδιού, μετά και την απόφαση της Μόσχας να παρεμποδίσει την ολοκλήρωση της γεωπολιτικής επέκτασης της Ουάσιγκτον στη Χερσόνησο του Αίμου. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο διευθυντής του τμήματος της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, AndreyKelin, οι ΗΠΑ επιδιώκουν «να κατακτήσουν πλήρως τα Βαλκάνια, και μετά το Μοντενέγκρο, να οδηγήσουν και άλλες χώρες στη σφαίρα επιρροής τους». Οποιαδήποτε απόπειρα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, ιδίως σε μια περίοδο «κακών σχέσεων» της Ατλαντικής συμμαχίας με τη Ρωσία, «είναι ένα επιπρόσθετος παράγοντας που περιπλέκει την Ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Προηγουμένως, στην έκθεση του Ατλαντικού Συμβουλίου, (πολιτική δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον) με τίτλο «BalkansForward: ANewUSStrategyfortheRegion’», επισημαίνεται η αυξημένη πολιτική επιρροή της Ρωσίας στα Βαλκάνια, μέσω της διπλωματικής εκμετάλλευσης των χρόνιων παθολογιών των βαλκανικών κρατών για την υπονόμευση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Κατά τούτο, οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούνται να ισχυροποιήσουν και να μονιμοποιήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη νοτιοανατολική Ευρώπη για τη σταθεροποίηση των δυτικών Βαλκανίων. Με ορμητήριο μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές βάσεις σε πλανητικό επίπεδο, το Camp Bondsteel, εγκατεστημένο στο νοτιοανατολικό τμήμα του Κοσόβου, επικαιροποιείται η εγγύηση ασφαλείας των ΗΠΑ στην περιοχή και ενισχύεται η στρατηγική τους ικανότητα για την άσκηση πολιτικής επιρροής.

Στον επαναπροσδιορισμό της αμερικανικής υψηλής στρατηγικής για τα Βαλκάνια, συνώθησε μια σειρά γεγονότων, μεταξύ των οποίων η απόπειρα πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο το 2016, η εσωτερική κοινωνικοπολιτική αστάθεια σε μια σειρά κρατών –πΓΔΜ, Αλβανία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη – και η πολιτική επαναδραστηριοποίηση της Ρωσίας στην περιοχή, οδηγώντας στη διπλωματική προσέγγιση της Ουάσιγκτον με τα Βαλκανικά κράτη (Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, πΓΔΜ και Κόσοβο). Χαρακτηριστικά, σε συνάντηση των υπουργών εξωτερικών τους, με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του προέδρου Τράμπ, στρατηγό Χ. Ρ. Μακμάστερ, τον Νοέμβριο του 2017, ο τελευταίος επιβεβαίωσε την «υψηλή προτεραιότητα» των δυτικών Βαλκανίων για τις ΗΠΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο περιφερειακός αναπληρωτής διευθυντής για την Ευρώπη στο Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο, PaulMcCarthy αποφαίνεται ότι:

«Η ρεβανσιστική Ρωσία επιβεβαίωσε τον παραδοσιακό της ρόλο ως προστάτη των ορθόδοξων χριστιανικών πληθυσμών, χρησιμοποιώντας τα Βαλκάνια ως ανάχωμα για να αποτρέψει την περαιτέρω ευρωπαϊκή επέκταση και να επιβεβαιώσει εκ νέου τη σφαίρα επιρροής τους».

Αντίστοιχα στην έκθεση του Ρωσικού συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων, μια δεξαμενής σκέψης που προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό την εξωτερική πολιτική της Μόσχας, καταδεικνύεται το πολλαπλό γεωπολιτικό παίγνιο στα Βαλκάνια μεταξύ των Μεγάλων και των περιφερειακών Δυνάμεων, επισημαίνοντας τον αναφυόμενο οικονομικό-πολιτισμικό ανταγωνισμό μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ, Γερμανίας, Τουρκίας και Κίνας, και την αδιαμφισβήτητη πολιτική πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στην περιοχή, που αποτελεί «αναπόσπαστο μέρος του Ευρώ-Ατλαντικού χώρου».

Υπό αυτό το πρίσμα η στρατηγική αδυναμία της Μόσχας να παρεμποδίσει την επέκταση του ΝΑΤΟ στα δυτικά Βαλκάνια, (η Αλβανία, η Κροατία, η Ρουμανία, η Σλοβενία και το Μαυροβούνιο είναι ήδη μέλη της Ατλαντικής συμμαχίας ενώ η πΓΔΜ βρίσκεται προ των πυλών για την είσοδό της), ανάγει σε στρατηγική αναγκαιότητα την προάσπιση του μοναδικού της προγεφυρώματος στην περιοχή, τη Σερβία. Είναι χαρακτηριστική η δυναμική διπλωματική παρέμβαση της Μόσχας, μετά τις πρόσφατες επιχειρήσεις που διεξήγαγε η αστυνομία του Κοσόβου και τη σύλληψη 13 ατόμων σε περιοχές των Σέρβων, στη «βόρεια Κόσοφσκα Μήτροβιτσα και στο Ζούμπιν Πότοκ». Σε πολυμερές επίπεδο, καταγράφεται η δήλωση του μόνιμου αντιπροσώπου της, στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) Βλαντιμίρ Τσίζοφ, για την άσκηση διπλωματικών πιέσεων στην Πρίστινα, ώστε η τελευταία να εφαρμόσει τις συμφωνίες της με την Ε.Ε., μία από «τις διατάξεις [των οποίων] απαγορεύει την παρουσία αστυνομικών, οπλισμένων με πυροβόλα όπλα». Ενώ σε διμερές επίπεδο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ρωσικού κοινοβουλίου Konstantin Kosachev προειδοποίησε την κυβέρνηση του Κοσόβου ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη να επέμβει στρατιωτικά και να καταλάβει το βόρειο Κοσσυφοπέδιο».

Μια ενδεχόμενη προσχώρηση της Σερβίας στους δυτικούς θεσμούς θα συνωθούσε στην απομείωση της θέση και του ρόλου της Ρωσίας στην νοτιοανατολική Ευρώπη, αποκόπτοντας οποιαδήποτε έξοδο προς την ανατολική Μεσόγειο.

«Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να ασκήσουν ακόμα μεγαλύτερη πίεση στα Υπερκαυκάσια κράτη και στη Λευκορωσία», με αποτέλεσμα τον περιορισμό της γεωπολιτικής σφαίρας επιρροής της Ρωσίας. Ενώ θα εξαλείφονταν και η γεωπολιτική βαρύτητα της Μόσχας στις εξωτερικές πολιτικοστρατηγικές-οικονομικές της σχέσεις με Άγκυρα και Πεκίνο.

Σε μια προσπάθεια να αποκωδικοποιήσουμε τη στρατηγική των ΗΠΑ στις μείζονες περιφέρειες της Ευρασίας και ειδικότερα στα Βαλκάνια, καθίσταται εναργής η επαναφορά της στρατηγικής της ανάσχεσης (δόγμα Kέναν)έναντι των αναδυόμενων περιφερειακών δυνάμεων και στη συγκεκριμένη περίπτωση απέναντι στη μείζονα, έξω-ατλαντική χερσαία δύναμη, τη Ρωσία, με απότοκο την απαγόρευση της εξόδου της στα θερμά νερά της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ως συνέχεια των αποσταθεροποιητικών αποτελεσμάτων των πολύχρωμων επαναστάσεων στις πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες –Γεωργία, Ουκρανία, Κιργισία– και την εσωτερική υπονόμευση των πολιτικών καθεστώτων σε μια σειρά κρατών της Μέσης Ανατολής (Μπαχρέιν, Συρία, Υεμένη) και της Βορείου Αφρικής (Αίγυπτος, Τυνησία, Λιβύη) κατά την περίοδο της Αραβικής άνοιξης, η αμερικανική πολιτική του «δημιουργικού χάους»εφαρμόζεται και στη Χερσόνησο του Αίμου (δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για την επερχόμενη Βαλκανική άνοιξη) με την έναρξη των συνομιλιών Βελιγραδίου-Πρίστινας για την αλλαγή συνόρων.

Σε γεωστρατηγικό επίπεδο μιλώντας, η εξέλιξη αυτή αποκρυσταλλώνει τον αξονικό πολιτικό στόχο της αμερικανικής πολιτικής της «Φιλελεύθερης Ηγεμονίας» για τη διαμόρφωση περιφερειών ασφαλείας, μέσω της ανάσχεσης-εξάλειψης των δυνητικών ανταγωνιστών και της εγκαθίδρυσης φίλιων πολιτικών καθεστώτων ενταγμένων στο Νατοϊκό πλαίσιο. Προς επιβεβαίωση, στα πρακτικά της υποεπιτροπής για την Ευρώπη, την Ευρασία και τις αναδυόμενες απειλές, της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της βουλής των αντιπροσώπων του Κογκρέσου των Η.Π.Α., (Μάιος 2017), οριοθετείται η αναγκαιότητα της ένταξης, υπό οποιοδήποτε καθεστώς ή ιδιότητα, των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, για την επίτευξη του αντικειμενικού στρατηγικού στόχου των ΗΠΑ – ν’ αναχαιτισθεί «“πάση δύναμη και θυσία” η βαθιά διείσδυση και ο έλεγχος της Μόσχας στην ευρύτερη και μείζονα περιοχή των Βαλκανίων».


Thursday, June 20, 2019

Αλβανία: Πολεμικό κλίμα σε προεκλογική συγκέντρωση του Έντι Ράμα!

SManalysis




Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας κυκλοφορεί φορώντας αλεξίσφαιρο!


Ιούνιος 20, 2019. Eche


Σήμερα ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ανακοίνωσε πολιτική συγκέντρωση στις 18:30 στην καρδιά της πόλης Σκόδρα, μια προκλητική πράξη κατά της δημοτικής αρχής, της Σκόδρας και των Δημοκρατικών γενικότερα, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.

Όπως έχει γίνει γνωστό η δήμαρχος Βολτάνα Αντέμι έδωσε αρνητική απάντηση για μια τέτοια εκδήλωση, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχει προεκλογική περίοδος, σύμφωνα με το διάταγμα του προέδρου Ιλίρ Μέτα.




Εν τω μεταξύ η κρατική αστυνομία έχει στηθεί σε όλες τις γέφυρες του άξονα Λέζα- Σκόδρα και έχουν κινητοποιηθεί πάνω από 1.100 αστυνομικοί, χωρίς να υπολογίζονται  οι πράκτορες και οι αστυνομικοί της Μυστικής Υπηρεσίας.


Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία της δημάρχου Σκόδρας έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψουν μια τέτοια εκδήλωση από τον πρωθυπουργό.


Σε κάθε είσοδο της πόλης Σκόδρα, έχει στηθεί μια αστυνομική δύναμη που ελέγχει για όπλα ή πυροτεχνήματα, και στις ταράτσες των πολυκατοικιών υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές και αστυνομικοί.


Σήμερα στη Σκόδρα απαγορεύεται πλήρως η κυκλοφορία των οχημάτων.




Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η αντιπολίτευση από τη Σκόδρα καλεί για συσπείρωση εναντίον του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και σε μια σκληρή αντιπαράθεση.


Οι δημοκρατικοί γράφουν στους οπαδούς τους: «Σας περιμένουμε όλους, ελάτε με αλεξίσφαιρα!»


kohajone.com

Wednesday, June 19, 2019

Ιωάννης Μάζης: Με τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει μια συγκεντρωμένη και διεθνώς αναγνωρισμένη εθνική μειονότητα στην Ελλάδα, με την οποία κάθε συνοριακό κίνημα στα Βαλκάνια είναι επιφυλακτικό.

SManalysis
Image result for smanalysis albania 1997
Ο καθηγητής γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης αποκρυπτογραφεί τα ανοιχτά μέτωπα σε Βαλκάνια και Τουρκία


Ο καθηγητής γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης: Με τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει μια συγκεντρωμένη και διεθνώς αναγνωρισμένη εθνική μειονότητα στην Ελλάδα, με την οποία κάθε συνοριακό κίνημα στα Βαλκάνια είναι επιφυλακτικό.

Μάζης: Με τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει μια συγκεντρωμένη και διεθνώς αναγνωρισμένη εθνική μειονότητα στην Ελλάδα, με την οποία κάθε συνοριακό κίνημα στα Βαλκάνια είναι επιφυλακτικό.

Αφού μίλησε για τα γεγονότα που συνδέουν τις διαμαρτυρίες στην Αλβανία, ως περιφερειακό ζήτημα πρώτα, ο γεωπολιτικός καθηγητής Μαζίς εξήγησε τη φιλοδοξία των Αλβανών να ενωθούν σε ένα μόνο κράτος, αλλά «μέσα τους», τα ίδια τα Τίρανα, έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα από το 1997, αυτό της πολιτικής σύγκρουσης σε δύο μέρη, ίσως, ακόμη και με την ίδια τη στρατηγική του ΝΑΤΟ που εισήγαγε την Αλβανία στο ΝΑΤΟ.

Αλλά ενώ ο καθηγητής Μάζης, απευθύνει έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να είναι πολύ προσεκτική με τη γνωστή διεθνή Βόρειο Ήπειρο, επειδή η ελληνική εθνοτική μειονότητα στην Αλβανία έχει διεθνή πρότυπα και οποιοδήποτε συνοριακό κίνημα, η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη ...

Tuesday, June 18, 2019

Υποδέχθηκαν με διαμαρτυρίες τον Έντι Ράμα στο Λονδίνο

SManalysis


Ιούνιος 18, 2019. Echederos


Τον  πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, υποδέχθηκαν στο Λονδίνο με διαμαρτυρίες, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.



Μέλη του παραρτήματος του αντιπολιτευτικού Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας στο Λονδίνο, με την υποστήριξη των Αλβανών πολιτών που ζουν και εργάζονται στη βρετανική μητρόπολη, συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο που διαμένει ο Ράμα και στο οποίο γίνεται η συνάντηση στην οποία θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός.


Τη στιγμή που ο Αλβανός πρωθυπουργός βγήκε από το αυτοκίνητο, ένας από τους συμμετέχοντες φώναξε «μας εξαπάτησες» και ο Ράμα αντέδρασε με ένα ειρωνικό χαμόγελο.


Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν «Ράμα φύγε» και έφεραν  πλακάτ που έγραφε  το σύνθημα στα αλβανικά «Rama ik».


Ο πρόεδρος του παραρτήματος του Δημοκρατικού Κόμματος στο Λονδίνο, Ναίμ Χασάνι, δήλωσε ότι ο Ράμα πρέπει να παραιτηθεί από το αξίωμά του, επειδή «έκλεψε στις εκλογές και έχει αλώσει το δικαστικό σώμα».

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας θα συμμετάσχει σε φόρουμ για την Οικονομία των Δυτικών Βαλκανίων.

Albanian PM Vows to Sue over Leaked Tapes ‘Blackmail’

SManalysis

Gjergj Erebara Tirana BIRN June 18, 2019

Albanian Prime Minister Edi Rama vowed to sue a German journalist, claiming he is being blackmailed by the publication of intercepted conversations allegedly implicating his ruling Socialist Party in abuses of office.



Albanian Prime Minister Edi Rama claimed on Monday that he is being blackmailed by the publication of prosecution-intercepted conversations that are alleged to highlight widespread violations by scores of Socialist Party officials during local elections in the Dibra municipality in 2016.

In a series of messages on Twitter, Rama said he will sue Peter Tiede, a German journalist who published the leaked conversations in the German newspaper Bild.

“I decided to sue this journalist in German courts and in that blessed country,” Rama said in one Twitter post, hours after new 16 intercepted phone calls were published by Bild in German and English, and the audio was posted on Tiede’s Facebook page in Albanian.

Several of the intercepted conversations involve Socialist Party MPs, a minister and several public administration officials, along with a local businessman, and appear to demonstrate that there was a wide-ranging campaign of vote-buying and voter intimidation.

The intercepted calls include a school director threatening he will fire teachers who do not show enthusiastic support for the Socialist Party and a police officer acknowledging he misused his position to block buses full of opposition supporters from reaching polling stations.

In one of the conversations, Prime Minister Rama is heard asking a Socialist Party official called Arben Keshi for an update on the ongoing local elections.

Keshi, whose name appears in most of the conversations allegedly discussing vote-buying, informs Rama that he believes everything is going as planned.

According to Bild, Keshi was a police officer at the centre of the Socialist Party’s illegal operation in Dibra.

Rama confirmed that the conversation between him and Keshi was genuine, but denied any wrongdoing, insisting that Keshi was not a public official during the elections, just a Socialist Party supporter.

“I do confirm this conversation and I would do it again,” Rama wrote on Twitter. “AK did not work in the police force back then,” he added.

Apparently based on this detail, Rama said he would sue Bild journalist Tiede.

Albanian officials have accused Tiede, among other things, of having received bribes from the opposition Democratic Party and of publishing the leaks to damage Albania’s hopes of opening membership negotiations with the EU.

The leaks published on Monday were the second tranche of intercepted conversations recorded by Albania prosecutors allegedly showing close collaboration between crime networks and the Socialist Party.

Earlier this month, Bild published another batch allegedly showed how the boss of a drug-trafficking ring in central Albania had pushed a favoured person to become a Socialist Party MP in the 2017 general elections, and how he had collaborated with public officials to threaten public employees to vote for the Socialists, who won the elections.

Earlier this year, two joint investigations by BIRN and Voice of America showed how police probes into drug smuggling had exposed organised crime networks’ involvement in the Socialist Party’s campaigns for the 2016 local elections in Dibra and the 2017 general elections, and how the investigations continue to drag on without charges.

EU Delays Decision On North Macedonia, Albania Membership Talks

SManalysis

June 18, 2019 16:59 GMT
By Rikard Jozwiak

BRUSSELS -- The European Union has postponed a decision on whether to open accession negotiations with North Macedonia and Albania until later this year.

The European Council, which groups EU member states, made the announcement on June 18 following a meeting of European and foreign ministers in Luxembourg.

The conclusions agreed at the gathering said that "in light of the limited time available and the importance of the matter, the council will revert to the issue with a view to reaching a clear and substantive decision as soon as possible and no later than October 2019."

Last month, the European Commission, the bloc's executive arm, recommended that accession talks with the two Balkan states begin as soon as possible, saying the two countries have "delivered on reforms."

But the enlargement negotiations commissioner, Johannes Hahn, said after the Luxembourg meeting that "a minority of member states were not able to support the commission's clear proposal to open accession negotiations with Albania and with North Macedonia already today," calling the delay "unfortunate."

Hahn said that it remained the commission's "firm belief" that the bloc "has to reward those who have delivered on all the requirements the council itself had unanimously set to in Luxembourg exactly one year ago."

Hahn told reporters he was "extremely confident we'll get a green light in October," adding, "Our collective credibility is at stake and our incentives and leverage for tough reforms across the region are equally so to say at stake."

Amid resistance from some bloc members, including France and the Netherlands, leaders of North Macedonia and Albania say that their countries have delivered on reforms demanded by Brussels that earned the right to start accession negotiations.

North Macedonia's prime minister, Zoran Zaev, has warned that a delay in EU talks could lead to the toppling his government and allow nationalist, anti-EU forces to take power.

Albanian Prime Minister Edi Rama has said that trust in the European bloc would be damaged if it did not keep its promises.


Rikard Jozwiak
Rikard Jozwiak covers the European Union and NATO for RFE/RL from his base in Brussels.​

Albania: Public officials try to block election preparation

SManalysis

BY THE ASSOCIATED PRESS

Posted Jun 18, 2019 7:04 am PDT

A demonstrator waves the Albanian national flag during an anti-government protest in Tirana, Albania, Saturday, June 8, 2019. Thousands of Albanian opposition supporters are gathering in an anti-government protest while the United States and the European Union caution their leaders to disavow violence and sit in a dialogue to overcome the political crisis. (AP Photo/Hektor Pustina)
TIRANA, Albania — Public officials in some parts of Albania aren’t co-operating with the election workers assigned to prepare for local elections at the end of the month.

The apparent disruption in regional districts governed by opposition parties are part of a political crisis within the national government.

The Albanian Interior Ministry says regional officials in Shkodra tried to prevent election personnel from entering their offices on Monday.

Civilian supporters of the opposition stormed the Tropoja election authority office in northeastern Albania on Tuesday.

President Ilir Meta tried to cancel Albania’s June 30 municipal elections, saying they would be “undemocratic” without opposition participation. Center-right opposition parties are boycotting the vote after months of demanding an early national election.

The Socialist-led government said the president exceeded his constitutional authority and is trying to oust Meta.


The Associated Press