Saturday, April 13, 2019

Albanian opposition clashes with police in anti-govt protest

SManalysis
Protesters take part in an anti-government protest in Tirana, Albania, Saturday, April 13, 2019. Albanian opposition parties have returned to the streets for the first time since mid-February calling for the government's resignation and an early election, as the center-right opposition accuses the leftist Socialist Party government of Prime Minister Edi Rama of corruption and links to organized crime, which the government denies.
By Llazar Semini
The Associated Press

Sat., April 13, 2019

TIRANA, Albania - Albanian opposition parties on Saturday rallied in Tirana, calling for the government’s resignation and an early parliamentary election.

Thousands of opposition supporters from around the country showed up at Tirana’s main Martyrs of the Nation boulevard holding anti-government posters and slogans, throwing flares, firecrackers and other projectiles at police.


Protesters broke through the police cordon at the main entrance of the government building, but did not try to open its doors. Police refrained from using tear gas at the government building but used it when demonstrators tried to push them at the parliament building.

Scores of protesters stayed at the building stairs, shouting slogans against the prime minister.

The centre-right Democratic Party-led opposition accuses the leftist Socialist Party government of Prime Minister Edi Rama of being corrupt and linked to organized crime, which the government denies.

The leader of the Democrats, Lulzim Basha, called for “an immediate political rotation,” asking for a transitory Cabinet without Rama and demanding that an early election be held.

Basha urged supporters to keep up daily protests.

In previous protests since mid-February, opposition supporters have repeatedly tried to enter the parliament or government buildings and police have responded with tear gas and water cannon.

Πρ. Παυλόπουλος: Η ομογένεια δείχνει τον δρόμο για την υπεράσπιση των εθνικών θεμάτων

SManalysis

Πρ. Παυλόπουλος: Η ομογένεια δείχνει τον δρόμο για την υπεράσπιση των εθνικών θεμάτων
Υπό όρους αρραγούς ενότητας, να υπερασπισθούμε το μέλλον της Πατρίδα μας, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Link


Η Ομογένεια δείχνει τον δρόμο σε όλους μας ώστε, υπό όρους αρραγούς ενότητας, να υπερασπισθούμε τα εθνικά μας θέματα, την πορεία της χώρας μας προς την βιώσιμη ανάπτυξη και την υπό όρους κοινωνικής δικαιοσύνης ευημερία, όπως ταιριάζει στην δημοκρατία μας και στον πολιτισμό μας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας, σε ανοιχτή ακρόαση με τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την ειδική εκδήλωση που οργάνωσε ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, πρέσβης Κωνσταντίνος Κούτρας.

Στην εκδήλωση, η οποία έγινε για την ομογένεια, παρέστη η προεδρική φρουρά, η οποία βρίσκεται στις ΗΠΑ προκειμένου να παραστεί στη Νέα Υόρκη κατά την καθιερωμένη τελετή για την 25η Μαρτίου, την Κυριακή, 14 Απριλίου.

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος αναφερόμενος στην παρουσία της προεδρικής φρουράς στις ΗΠΑ «κατά αυτή την εμβληματική Επέτειο της Εθνεγερσίας, η οποία υπήρξε αφετηρία του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους και, συνακόλουθα, της νέας πορείας του Λαού μας και του Έθνους μας» είπε ότι, «προσλαμβάνει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό».

«Και ο συμβολισμός αυτός συνίσταται στο ότι η Ελλάδα, μέσω της Προεδρικής Φρουράς, η όποια εκπροσωπεί την Προεδρία της Δημοκρατίας, βρίσκεται στο πλευρό της Ομογένειας. Δηλαδή στο πλευρό εκείνου του πολύτιμου τμήματος του Ελληνισμού, το οποίο με τα επιτεύγματά του και το Εθνικό του Φρόνιμα, υπό όρους αρραγούς ενότητας, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν έχει σύνορα. Ταυτόχρονως, η Ομογένεια δείχνει τον δρόμο σε όλους μας ώστε, επίσης υπό όρους αρραγούς ενότητας, να υπερασπισθούμε το μέλλον της Πατρίδα μας. Συγκεκριμένα δε να υπερασπισθούμε, πριν απ΄όλα, τα Εθνικά μας Θέματα, δίχως καμία, απολύτως, έκπτωση και υπαναχώρηση. Επιπλέον δε να υπερασπισθούμε την πορεία της Χώρας μας προς την βιώσιμη ανάπτυξη και την υπό όρους Κοινωνικής Δικαιοσύνης ευημερία, όπως ταιριάζει στην Δημοκρατία μας και στον Πολιτισμό μας», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Greek Flag Proudly Raised in New York on the Eve of Annual Parade

SManalysis

By Tasos Kokkinidis - Apr 13, 2019
Greek Reporter

Source: Hellenic Classical Charter School, Facebook
The ceremony of raising the Greek flag at Bowling Green, Manhattan, was celebrated on Friday, April 12, as part of the official events celebrating Greek Independence.

The highlight of the ceremony was the presence of the Evzones of the Presidential Guard and the famous Mantzaros Philharmonic band of Corfu, who will also take part in the annual parade on New York 5th Avenue on Sunday, April 14th.



Greek Consulate NY
@GreeceinNewYork
 Flag raising @ Bowling Green! So proud to be Greek! Ζήτω η Ελλάδα! Ζήτω ο Ελληνισμός! Thank you Mantzaros Filarmonic society for this wonderful mysic! #Greece #celebrate #GreekparadeNY

121
7:40 PM - Apr 12, 2019
48 people are talking about this
Twitter Ads info and privacy
The parade celebrates the 198th anniversary of Greek Independence from the Ottoman Empire.

Led by Grand Marshal George M. Marcus, this year’s parade will have over 40 floats and almost 100 different organizations showcasing their Greek pride as they make their way north from 64th Street to 79th Street.

Friday, April 12, 2019

Τσίπρας και Ράμα ξαναζεσταίνουν την ελληνοαλβανική σούπα

SManalysis

Νεφέλη Λυγερού
 12 Απριλίου

Μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την κυβερνητική “απόβαση” στη Βόρεια Μακεδονία, η Αθήνα στρέφει ξανά την προσοχή της στην Αλβανία, σε μία προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Αλέξης Τσίπρας και Έντι Ράμα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, συζήτησαν για τον νόμο που αφορά στις περιουσίες των Ελλήνων μειονοτικών στη Χειμάρρα κι όχι μόνο, αλλά και για άλλα διμερή ζητήματα. Η ίδια σε γενικές γραμμές ατζέντα ήταν και στη συνάντηση των δύο σήμερα (12 Απριλίου) στο περιθώριο της Πρωτοβουλίας «16+1» στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.

Ο σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας αποτελεί κεντρικό κριτήριο για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ διαμήνυσε και στην περίπου μιας ώρας σημερινή συνάντησή τους στο Ντουμπρόβνικ, ο πρωθυπουργός στον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να ανέδειξε τις ελληνικές και ευρωπαϊκές θέσεις σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά δικαιώματα των ομογενών, καθώς και τον εφαρμοστικό νόμο για τον αυτοπροσδιορισμό.


Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν επίσης θέματα σχετικά με την άρση των αλυτρωτικών αναφορών στα αλβανικά σχολικά εγχειρίδια, καθώς και ζητήματα που αφορούν τα κοιμητήρια της γείτονας χώρας, πάντα υπό το πρίσμα της ενταξιακής πορείας των Τιράνων προς την ΕΕ.

Η κρίση της Χειμάρρας
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, άλλωστε, ήταν αυτός που επανέφερε το θέμα της ενταξιακής προοπτικής της Αλβανίας. Και αυτό, τη στιγμή που όχι μόνο η γειτονική χώρα επιδεικνύει σε κάθε ευκαιρία ανθελληνική συμπεριφορά, αλλά και η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπαρτμεντ, ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσιάζει την Αλβανία σαν την Κολομβία της Ευρώπης: Ισχυρές εγκληματικές οργανώσεις με δίκτυα σε Βαλκάνια, Ευρώπη και ΗΠΑ, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διακίνηση ναρκωτικών. Όλα αυτά υπό το άγρυπνο βλέμμα του Ράμα.

Η επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των ενεργειών του Αλβανού πρωθυπουργού, ο οποίος για μία ακόμα φορά είχε βάλει φωτιά στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Υπενθυμίζεται, ότι η αλβανική κυβέρνηση δημοσίευσε υπουργική απόφαση στο ΦΕΚ, με την οποία δημεύονταν ελληνικές περιουσίες. Ο Αλέξης Τσίπρας διαμήνυσε από το Βουκουρέστι ότι εάν ο Έντι Ράμα προχωρήσει σε δήμευση των περιουσιών, δεν πρόκειται η Ελλάδα να συναινέσει στην προώθηση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην ΕΕ.


Λίγες ώρες μετά, το επίμαχο ΦΕΚ ξηλώθηκε από την ιστοσελίδα της αλβανικής Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. Ελληνικές διπλωματικές πηγές ναι μεν εκφράζουν ικανοποίηση, αλλά ταυτόχρονα εκφράζουν και επιφύλαξη, επειδή το πρόβλημα δεν λύθηκε. Φαίνεται πως θα υπάρξει μια μεσοβέζικη λύση: η αλβανική κυβέρνηση κάνει βήματα πίσω και μέσω μίας νέας υπουργικής απόφασης που ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα της, ορίζει πως πρώτα θα δοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας και μόνο όσες περιουσίες δεν έχουν ιδιοκτήτη θα περάσουν στο υπουργείο Τουρισμού.

Στη σκηνή και η Γερμανία
Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα στους Έλληνες ομογενείς της Χειμάρρας να εγγράψουν εντός έξι μηνών τις περιουσίες τους στο Κτηματολόγιο. Αν και πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, μένει να φανεί και η πρακτική εφαρμογή της. Η ομογένεια, άλλωστε, έχει δηλώσει ευθαρσώς πως θα παρακολουθεί τη διαδικασία μέσω των δικηγόρων της και θα την καταγγείλει εφόσον δεν εφαρμοστεί σωστά. Εξάλλου, παρά τις δεσμεύσεις, δύο χιλιάδες Αλβανοί συνεχίζουν να εργάζονται πυρετωδώς στην παραλιακή περιοχή της Χειμάρρας με μπουλντόζες και εκσκαφείς για την ανέγερση πολυτελών εξοχικών κατοικιών.

Η μερική οπισθοχώρηση του Έντι Ράμα οφείλεται και στην παρέμβαση της Γερμανίας. Στο πλαίσιο του μηχανισμού περιοδικής αξιολόγησης της Αλβανίας, το Βερολίνο υπέβαλε δέσμη τεσσάρων ερωτήσεων και τεσσάρων συστάσεων. Σε αυτές περιλαμβάνεται και ερώτηση για την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων, καθώς και συστάσεις τόσο για τις περιουσίες όσο και για την πλήρη εφαρμογή του νόμου περί μειονοτήτων.

Δεν ήταν μυστικό ότι η αλβανική κυβέρνηση δεν έχει δώσει τίτλους για τις επίμαχες γαίες στους Βορειοηπειρώτες ιδιοκτήτες τους. Η επιχείρηση υφαρπαγής των περιουσιών ήλθε σε συνέχεια της εκτέλεσης του Κωνσταντίνου Κατσίφα στις 28 Οκτωβρίου, των προκλητικών δηλώσεων και χειρισμών του Αλβανού πρωθυπουργού, αλλά και της διαχρονικής πολυποίκιλης ταλαιπωρίας της ελληνικής μειονότητας. Για την ακρίβεια οι μειονοτικοί υφίστανται συνεχείς διακρίσεις και πιέσεις σε όλα τα επίπεδα, ενώ συχνά γίνονται στόχος

Δέσμευση του Ράμα για τις περιουσίες της Ελληνικής Μειονότητας της Β.Ηπείρου

SManalysis

Image result for rama tsipras himara
 12 Απριλίου 2019

Οι συνομιλίες έχουν ενταθεί πρόσφατα, μέσω των ΗΠΑ και της ευρωπαϊκής παρέμβασης στην Αλβανία, για να δώσει στους Έλληνες,  τη θεσμική δικαιώματα ιδιοκτησίας σύμφωνα με τα πρότυπα του νόμου για τις μειονότητες.

Αλλά τα Τίρανα δεν έχουν την προθυμία να δώσουν το δικαίωμα στους Έλληνες της Β. Ηπείρου, αν και οι συνομιλίες επικεντρώνονται στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Αλβανίας.

Με την «δημοκρατική μεταρρύθμιση» για τα δικαιώματα των μειονοτήτων και την πίεση να εισαχθεί η Αλβανία στην Ενωμένη Ευρώπη, δεν ανησυχούν οι πολιτικοί των Τιράνων. SManalysis

Veteranos

Οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην ΕΕ και η διμερής συνεργασία, με έμφαση στον οικονομικό τομέα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου της «Πρωτοβουλίας 17+1» στο Ντουμπρόβνικ, ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατέστησε σαφές πως κεντρικό κριτήριο για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην ΕΕ είναι τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.

Επίσης, οι ίδιες πηγές έκαναν γνωστό ότι οι  Τσίπρας και Ράμα συζήτησαν τις σαφείς θέσεις που έχει αναδείξει η ΕΕ σε σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα της μειονότητας στην Αλβανία και σε σχέση με τον νόμο για τον αυτοπροσδιορισμό, που είναι μέρος του νόμου για τις μειονότητες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο  Τσίπρας χαρακτήρισε θετικό βήμα τη νέα υπουργική απόφαση της Αλβανίας για τις περιουσίες των πολιτών που δεν έχουν τίτλους κυριότητας και υπογράμμισε πως το ζήτημα είναι η εφαρμογή του.

Η υπουργική απόφαση θα δημοσιευθεί και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τις επόμενες ημέρες, όπως δεσμεύθηκε ο Έντι Ράμα.

Επίσης, ο Ράμα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δεσμεύθηκε πως θα κάνει τα πάντα να τηρηθούν οι κανόνες της ΕΕ σε σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα, με απόλυτο σεβασμό σε σχέση με όσους έχουν πιστοποιητικά.

Περαιτέρω, οι δυο ηγέτες συζήτησαν, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τα επόμενα βήματα σε σχέση με το διάλογο για τα σχολικά εγχειρίδια και τα κοιμητήρια.

Στο δεύτερο σκέλος της συνάντησης, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Αλβανίας συζήτησαν για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών σε βάθος χρόνου, με έμφαση στις υποδομές.

Thursday, April 11, 2019

Albania tightens security at airport after armed theft

SManalysis
Aeroport Testimi Dorit
By ASSOCIATED PRESS
(AP Photo/Hektor Pustina)

PUBLISHED: 14:41 BST, 11 April 2019 | UPDATED: 14:52 BST, 11 April 2019


TIRANA, Albania (AP) - Military police have been sent to Albania's only international airport to boost safety after heavily armed men stole a large sum of cash while it was being loaded onto a passenger plane.

Two armored military police vehicles were seen Thursday driving around the airport. Defense Minister Olta Xhacka noted that about half of the airport's area belongs to the military.

Regular police were present inside the airport. The Interior Minister Sander Lleshaj assured passengers that they were guaranteeing "maximum security" at the airport.

The thieves took the cash as it was loaded onto an Austrian Airlines plane on Tuesday afternoon. One robber was shot dead in an exchange of fire with police, but the cash was not recovered.

Policemen patrol the Mother Teresa Tirana International Airport on Thursday, April 11, 2019. The Albanian Defense Ministry on Wednesday sent in the military to secure the country's only international airport after heavily armed men stole a large sum of cash as it was loaded onto a passenger plane. One robber was shot dead by police but the others escaped with the money, reported by Albanian media to be as much as 10 million euros ($11.3 million).

Policemen patrol the Mother Teresa Tirana International Airport on Thursday, April 11, 2019. The Albanian Defense Ministry on Wednesday sent in the military to secure the country's only international airport after heavily armed men stole a large sum of cash as it was loaded onto a passenger plane. One robber was shot dead by police but the others escaped with the money, reported by Albanian media to be as much as 10 million euros ($11.3 million).

Military police guard outside Mother Teresa Tirana International Airport on Thursday, April 11, 2019. The Albanian Defense Ministry on Wednesday sent in the military to secure the country's only international airport after heavily armed men stole a large sum of cash as it was loaded onto a passenger plane. One robber was shot dead by police but the others escaped with the money, reported by Albanian media to be as much as 10 million euros ($11.3 million).

Military police guard outside Mother Teresa Tirana International Airport on Thursday, April 11, 2019. The Albanian Defense Ministry on Wednesday sent in the military to secure the country's only international airport after heavily armed men stole a large sum of cash as it was loaded onto a passenger plane. One robber was shot dead by police but the others escaped with the money, reported by Albanian media to be as much as 10 million euros ($11.3 million).

Military police guard outside Mother Teresa Tirana International Airport on Thursday, April 11, 2019. The Albanian Defense Ministry on Wednesday sent in the military to secure the country's only international airport after heavily armed men stole a large sum of cash as it was loaded onto a passenger plane. One robber was shot dead by police but the others escaped with the money, reported by Albanian media to be as much as 10 million euros ($11.3 million).

Military police guard outside Mother Teresa Tirana International Airport on Thursday, April 11, 2019. The Albanian Defense Ministry on Wednesday sent in the military to secure the country's only international airport after heavily armed men stole a large sum of cash as it was loaded onto a passenger plane. One robber was shot dead by police but the others escaped with the money, reported by Albanian media to be as much as 10 million euros ($11.3 million).

Regular police and military police are parked outside Mother Teresa Tirana International Airport on Thursday, April 11, 2019. The Albanian Defense Ministry on Wednesday sent in the military to secure the country's only international airport after heavily armed men stole a large sum of cash as it was loaded onto a passenger plane. One robber was shot dead by police but the others escaped with the money, reported by Albanian media to be as much as 10 million euros ($11.3 million).

Regular police and military police are parked outside Mother Teresa Tirana International Airport on Thursday, April 11, 2019. The Albanian Defense Ministry on Wednesday sent in the military to secure the country's only international airport after heavily armed men stole a large sum of cash as it was loaded onto a passenger plane. One robber was shot dead by police but the others escaped with the money, reported by Albanian media to be as much as 10 million euros ($11.3 million).

Greek Feta Receives Exemption From Proposed US Tariffs on EU Products

SManalysis

By Nick Kampouris -Apr 11, 2019

 Greek Reporter

Greece’s Agricultural Development and Foods Ministry announced on Wednesday that it gained an exemption from an approximate ten percent levy on Greek feta cheese from the US’ Trump administration.

The American government plans to impose tariffs on EU products worth eleven billion dollars in response to EU’s subsidies to Airbus, a European aviation industry, which is a main competitor to the American company Boeing.

The World Trade Organization finds that the European Union subsidies to Airbus has adversely impacted the United States, which will now put Tariffs on $11 Billion of EU products! The EU has taken advantage of the U.S. on trade for many years. It will soon stop!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 9, 2019

The US government has agreed to exempt the popular Greek cheese from the new round of tariffs against EU products which is expected to take effect soon.

The state-run AMNA news agency reported on Thursday that the American Customs and Border Protection Agency informed the Greek Embassy in Washington that it will revoke its decision to ”reclassify customs duties on importing sheep-originating cheese” from Europe.

This decision actually denotes the exception of feta cheese from the tariffs.

The Greek side claims that this was a result of a swift and well-coordinated action from the country’s Ministries of Foreign Affairs and Economy.

Commenting on the development, Stavros Arachovitis, the Agricultural Development and Foods Minister, noted that ”the protection of feta cheese and, by extension, Greek livestock farming and production… is at the heart of our policy for an extroverted agricultural foods sector that will produce added value for producers and the country.”

This new and positive development for Greece seemingly comes as a result of the improved, warmer relations that have been forged between Washington and Athens over the last several years.

Αμερικανός Αναλυτής: Η στάση των ΗΠΑ έχει αλλάξει με το Κοσσυφοπέδιο...

SManalysis


Απρίλιος 11, 2019. Echedoros


Ο Τζέιμς Χόουπερ, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Voice of America ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Σερβία θα πρέπει να εξετασθούν με την προοπτική της οικοδόμησης μιας σχέσης και όχι μιας συναλλαγής.


Στη συνομιλία του με τη δημοσιογράφο Κέιντα Καστρέτσι, ο Τζέιμς Χόουπερ (James Hooper) είπε ότι 20 χρόνια μετά την παρέμβαση του ΝΑΤΟ, θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο ως ιστορία επιτυχίας, αλλά εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι υπάρχει ακόμη πολύ δρόμος.


Δεν έγιναν κατανοητά τα οφέλη


«Πιστεύω ότι ο αναπληρωτής βοηθός Γραμματέας, Μάθιου Πάλμερ, προσπάθησε να ενθαρρύνει την κίνηση πριν από τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν κολλήσει τους τελευταίους μήνες λόγω της κατάστασης με τις δασμολογήσεις των σερβικών προϊόντων, αλλά νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, αντιλαμβάνεται ότι είναι μια ιστορική ευκαιρία για το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να καταλήξουν σε συμφωνία.


Και αυτό δεν έγινε καλά κατανοητό γενικά από το Κοσσυφοπέδιο, ίσως,  και από το λαό του Κοσσυφοπεδίου.


Πρόκειται για διαπραγματεύσεις για μια συνολική συμφωνία, όπου το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία θα δημιουργήσουν μια σχέση που δεν υπήρχε ποτέ πριν.



Ο Ντόναλντ Τραμπ – μια νέα πραγματικότητα


Είναι πολύ σημαντικό για τους Κοσοβάρους να συνειδητοποιήσουν ότι το 2016, δημιουργήθηκε μια νέα πραγματικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την εκλογή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.


Ο πρόεδρος αυτός δεν είναι τόσο αφοσιωμένος στην άμυνα του Κοσσυφοπεδίου, να καταστεί δηλαδή ασπίδα του, όπως ήταν με το Δημοκρατικό Κόμμα ή άλλους Ρεπουμπλικάνους, γι’ αυτό είναι μια πιο επικίνδυνη κατάσταση για το Κοσσυφοπέδιο, επειδή είναι επικίνδυνο να έχουμε έναν εχθρικό γείτονα στα βόρεια σύνορα, σε μια εποχή που δεν μπορεί να έχει την ίδια ασπίδα όπως στο παρελθόν, δηλαδή μια ομπρέλα ασφάλειας από τις ΗΠΑ.


Αυτή είναι, λοιπόν, μια εξαιρετική ευκαιρία, και εξαιρετικά αναγκαία για να τερματισθεί η εχθρότητα, ή τουλάχιστον, μια σημαντική μείωση της εχθρότητας, γιατί αυτή είναι η κατάσταση.


Σκοπός δεν είναι η συναλλαγή


Νομίζω ότι ο λαός του Κοσσυφοπεδίου και πολλοί φορείς της χάραξης πολιτικής έχουν παρερμηνεύσει το είδος των διαπραγματεύσεων για τις οποίες μιλάμε.


Βλέπουν τις συνομιλίες με τη Σερβία ως συναλλαγή, δηλαδή, υπάρχει η πεποίθηση «να πάρει το Κοσσυφοπέδιο περισσότερα από τη Σερβία και αυτό θα είναι τόσο το καλύτερο με το Κοσσυφοπέδιο». Με αυτήν την οπτική γωνία βλέπουν το ζήτημα των συνόρων.


Αλλά, η δημιουργία μιας σχέσης είναι διαφορετική. Για παράδειγμα, σε μια διαπραγμάτευση ως συναλλαγή, το έδαφος είναι αυτοσκοπός, αλλά σε μια σχέση περιφερειακή είναι ένα μέσο για να επιτευχθεί ο στόχος.


Η ίδια η περιοχή δεν είναι ασφαλής,  και η διαπραγμάτευση μπορεί να προσφέρει εργαλεία για την ασφάλεια και τη νομιμοποίηση μιας κατάστασης με την αναγνώριση ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών. Έτσι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει αναμφίβολα να σκεφθεί να εξασφαλίσει τα οφέλη από τη συμφωνία.


Δεν το αντιλαμβάνεται ο Ραμούς Χαραντινάι


Δεν νομίζω ότι ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου κατανοεί τις διαπραγματεύσεις, όπως τις εξηγώ, ως τρόπο οικοδόμησης μιας σχέσης με τη Σερβία και όχι ως τρόπο για να κερδίσει κάτι.


Το Κοσσυφοπέδιο ωφελείται εάν η Σερβία πιστεύει ότι έχει κερδίσει αρκετά για να επικυρώσει μια συμφωνία και να την εφαρμόσει και πιστεύω ότι μπορεί να φθάσει σε μια συμφωνία».

Wednesday, April 10, 2019

Ο αλβανικός στρατός αναλαμβάνει την ασφάλεια του αεροδρομίου των Τιράνων

SManalysis


Απρίλιος 10, 2019. Echedoros


Ο αλβανικός στρατός αναλαμβάνει την ασφάλεια του αεροδρομίου Ρίνας. Η υπουργός Άμυνας Όλτα Τζάσκα δήλωσε σήμερα το απόγευμα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα βρίσκονται στο εθνικό αεροδρόμιο «Μητέρα Τερέζα» στο Ρίνας.



Συγκεκριμένα, η στρατιωτική αστυνομία και το ειδικό τάγμα των ενόπλων δυνάμεων θα βρίσκονται περιμετρικά του αεροδρομίου.


Η απόφαση ελήφθη μία ημέρα μετά τη ληστεία των 10 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στο αεροδρόμιο από ένα σχεδόν έτοιμο για απογείωση αεροσκάφος.


Από την ανταλλαγή των πυροβολισμών μεταξύ των ενόπλων ληστών και της αστυνομίας σκοτώθηκε ο καταζητούμενος Αντμίρ Μουρατάι.


Σήμερα, η υπουργός Τζάσκα, όπως και η υπόλοιπη κυβέρνηση, έριξαν την ευθύνη στον Κινέζο παραχωρητή και δήλωσε ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχισθεί, γιατί υπήρξαν και άλλες παρόμοια περιστατικά στο παρελθόν.


Σύμφωνα με την υπουργό, οι μηχανισμοί ασφαλείας που υπήρχαν μέχρι σήμερα, απέτυχαν παταγωδώς.


 «Σε μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο βρίσκεται η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας  μας, διέταξα την Στρατιωτική Αστυνομία να αναλάβει την ασφάλεια του αεροδρομίου υποστηρίζοντας την κρατική αστυνομία. Θέλω να εγγυηθώ σε όλους τους πολίτες ότι η ασφάλειά τους είναι ύψιστη προτεραιότητά μας και κανείς δεν πρέπει να αμφισβητήσει την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε τα πάντα για να την εγγυηθούμε», είπε η Τζάσκα.


balkanweb.com

O Μπάμπης Καραθάνος στο ΣΚΑΪ για τις περιουσίες των Βορειοηπειρωτών

SManalysis




Babis Karathanos

Published on Apr 10, 2019

Μιλήσαμε αναλυτικά για τις περιουσίες των Ελλήνων που επιθυμεί να απαλλοτριώσει ολόκληρες περιοχές από την Χειμάρα έως τα Εξαμίλια η Αλβανική κυβέρνηση.

«Ελληνικές παρελάσεις σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη, με σοβινιστικά μηνύματα κατά της Αλβανίας»

SManalysis



Απρίλιος 9, 2019. ECHEDOROS


«Η αδελφή του τρομοκράτη Κωνσταντίνου Κατσίφα θα είναι τιμητικά επικεφαλής της ελληνικής παρέλασης που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στις 14 Απριλίου», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.


Συνεχίζει:



«Έχοντας λάβει πολλές ειδοποιήσεις και καταγγελίες από την αλβανική κοινότητα, την Αλβανική Αμερικανική Ένωση στη Μασαχουσέτη, η ‘BESA’ έχει δρομολογήσει μια αναφορά για απάντηση.


Έτσι, θέλουμε να ανακοινώσουμε στην κοινότητά μας ότι ο πρόεδρος μας, Μαρκ Κόσμο, η συμπρόεδρος Ζέτα Καζίου και ο συγγραφέας Γκαζμέντ Καπλάνι, έχουν συντονιστεί με τους ηγέτες της τοπικής κοινότητας να ξεκινήσουν μια αναφορά (petition) που θα λέει ότι δεν θα ανεχθούμε εχθρικά και αποσχιστικά συνθήματα κατά της χώρας στην κοινότητά μας στη Βοστώνη ή τη Μασαχουσέτη, που είναι το σπίτι μας»,αναφέρει η αλβανική οργάνωση BESA’ στο Facebook.


Με πρωτοβουλίες ορισμένων ελληνοαμερικανικών κύκλων στη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη, τιμάται ο τρομοκράτης Κωνσταντίνος Κατσίφας, ο οποίος σκοτώθηκε μετά από ένοπλη σύγκρουση με την αλβανική αστυνομία στο νότο της Αλβανίας», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται.


«Η αδελφή του σκοτωμένου μαχητή, Ερμιόνη Κατσίφα, θα είναι τιμητικά η επικεφαλής της Ελληνικής Παρέλασης που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στις 14 Απριλίου.


Μέχρι στιγμής, μόνο ο Σύνδεσμος «Αλβανικές Ρίζες» έχει αντιδράσει σε αυτό. Οι «Αλβανικές Ρίζες» αποφάσισαν να τιμήσουν την Τσαμουριά, κατά την 75η επέτειο της τραγωδίας, κατά την παρέλαση των μεταναστών που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Ιούνιο στη Νέα Υόρκη», καταλήγει το δημοσίευμα.

Δραπέτης των φυλακών Τρικάλων από το 2013 ο νεκρός ληστής στα Τίρανα – Δείτε βίντεο από την εισβολή

SManalysis
Admir Murataj
Δημοσίευση: 10 Απριλίου 2019, Pentapostagma

Μετά από 12 ώρες, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης δήλωσαν για τον απαγωγέα, η αλβανική αστυνομία αναγνώρισε ότι ο απαγωγέας στο Διεθνή Αερολιμένα των Τιράνων, ο οποίος σκοτώθηκε, "είναι αυτός που προκάλεσε τις ελληνικές φυλακές ...

Την ίδια ημέρα θα έφευγε από το αεροδρόμιο και  ο αμερικανικός υπουργός Εξωτερικών, Palmer

Μετά τη ληστεία στο Pasha Liman στη βάση Orikum, αυτή είναι "η ασφαλέστερη βάση ", η λεηλασία, στο αεροδρόμιο των Τιράνων.

Δραπέτης των φυλακών Τρικάλων φέρεται να είναι ο άντρας που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ληστείας σε αεροδρόμιο της Αλβανίας, νωρίτερα την Τρίτη.



Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τον Αντμίρ Μουρατάι, ο οποίος είχε δραπετεύσει από τις φυλακές Τρικάλων το 2013 μαζί με άλλους 10 ιδιαιτέρως επικίνδυνους Αλβανούς κακοποιούς. Οι ελληνικές αρχές, τότε, είχαν καταφέρει να εντοπίσουν και να συλλάβουν εκ νέου τους τρεις από τους δέκα επικίνδυνους δραπέτες. Ο Μουρατάι Αντμίρ δεν ήταν ανάμεσά τους, με αποτέλεσμα να διαφύγει και από τότε, να αγνοούνται τα ίχνη του.

Αιματηρή ληστεία σε αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Τιράνων

Ο Μουρατάι Αντμίρ και άλλοι ένοπλοι άνδρες, εισέβαλαν στο διεθνές αεροδρόμιο των Τιράνων και άρπαξαν μεγάλο χρηματικό ποσό από ένα αεροσκάφος. Οι μασκοφόροι ληστές μπήκαν στο αεροδρόμιο από μια είσοδο που χρησιμοποιείται από την πυροσβεστική υπηρεσία, έκλεψαν τα χρήματα και προσπάθησαν να διαφύγουν. Ακολούθησε καταδίωξη από την αστυνομία, με ανταλλαγή πυρών, με αποτέλεσμα ένας από τους δράστες να σκοτωθεί.

Αυτόπτες μάρτυρες στο αεροπλάνο που στοχοθετήθηκε από τους ληστές είπαν σε δημοσιογράφους ότι οι μηχανές του αεροσκάφους είχαν τεθεί σε λειτουργία όταν τρεις άνδρες που φορούσαν μάσκες και στολές παραλλαγής μπήκαν από το κάτω μέρος, απείλησαν με όπλα το προσωπικό και διέταξαν τους παρεβρισκόμενους να πέσουν στο πάτωμα. Το αεροπλάνο επρόκειτο να αναχωρήσει με προορισμό τη Βιέννη.




Νεκρός από πυρά της αστυνομίας

«Οι δράστες αντάλλαξαν πυρά με αστυνομικούς κατά τη διάρκεια καταδίωξης σε έναν δευτερεύοντα δρόμο και ένας από αυτούς έχασε τη ζωή του» ανέφερε η αστυνομία στην ανακοίνωσή της. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέωσης, ο άνδρας αυτός βρέθηκε να έχει επάνω του ένα όπλο, μια χειροβομβίδα και γεμιστήρες με σφαίρες. Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, με την υποστήριξη ενός ελικοπτέρου, καταδιώκουν τουλάχιστον τρεις συνεργούς του που διαφεύγουν.





Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι εκλάπη κάποιο ποσό, χωρίς να διευκρινίσει το ύψος του. Κάποιες αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ, όμως άλλες πηγές ανέφεραν ότι η λεία μπορεί να είναι πενταπλάσια.

Οι αποστολές χρημάτων στο εξωτερικό από το διεθνές αεροδρόμιο Ρίνας έχουν μπει στο στόχαστρο ληστών και άλλες φορές – μία μέσα στο αεροδρόμιο και άλλες δύο στον οδικό άξονα που οδηγεί σε αυτό. Η αστυνομία ανέκτησε ένα μέρος του ποσού από την τελευταία ληστεία, το οποίο οι δράστες είχαν κρύψει μέσα σε χύτρες ταχύτητας.

Λίστα των Τουρκικών Παραβιάσεων ζητά η Γερουσία των ΗΠΑ στο Αιγαίο & …Αίρει το Εμπάργκο πώλησης Όπλων στη Κύπρο!

SManalysis

 10 Απριλίου 2019 Pronews
Με ένα νομοσχέδιο «πακέτο» που τοποθετεί την Ελλάδα στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο επιδιώκουν να παγιώσουν το ενδιαφέρον της αμερικανικής διπλωματίας για την Ανατολική Μεσόγειο και να προχωρήσουν σε μια ουσιαστική αναθεώρηση της αμερικανικής στρατηγικής με στόχο να αναγνωριστούν οι νέες πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Κογκρέσου που ένα νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να υποβάλει λίστα στη Βουλή με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, στο ίδιο νομοσχέδιο ζητείται η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία

Μάλιστα, πρόκειται μια διακομματική πρωτοβουλία, καθώς ο κ. Μενέντεζ είναι ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ενώ o κ. Ρούμπιο, ο οποίος είναι επίσης μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, εκλέγεται ως Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής στη Φλόριντα.

Το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019», όπως αποκαλείται επίσημα, εισάγει μια σειρά από πρωτοβουλίες που αποσκοπούν να ενισχύσουν την αμερικανική στήριξη στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Υπό αυτό το πρίσμα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας.

Όπως εξηγούν οι δύο γερουσιαστές, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιδιώκει την επικαιροποίηση της στρατηγικής των ΗΠΑ με στόχο να αναγνωριστεί ο αντίκτυπος των αλλαγών που συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτές τις αλλαγές συμπεριλαμβάνεται η ανακάλυψη μεγάλων οικοπέδων φυσικού αερίου αλλά και η επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας τόσο με τις ίδιες τις ΗΠΑ όσο και με όλους τους βασικούς περιφερειακούς εταίρους της Ουάσινγκτον.

Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου, ο γερουσιαστής Μενέντεζ τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν σημαντικά συμφέροντα εθνικής ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία ενισχύονται από την ενδυνάμωση των σχέσεων τους με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο.

«Η συνεργασία μεταξύ αυτών των χωρών τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας έχει ανοίξει τον δρόμο για ένα ευρύ περιφερειακό σχέδιο για την ασφάλεια και την οικονομική και ενεργειακή ατζέντα.

Έφτασε η ώρα, οι ΗΠΑ να εμβαθύνουν αυτή τη συνεργασία και να χτίσουμε πάνω σε αυτή την εποικοδομητική πρόοδο των συμμάχων μας για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Ρούμπιο τόνισε ότι η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και η επέκταση της εξωτερικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα συνιστούν μέρος μιας «συνολικής προσέγγισης για την σταθεροποίηση των βασικών μας περιφερειακών εταίρων».

Όσον αφορά την Τουρκία, το νομοσχέδιο ζητάει από την κυβέρνηση να εμποδίσει την μεταφορά των μαχητικών F-35, εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδιασμού της για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400.

Μάλιστα, επισημαίνεται πως μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει και στην γενικότερη επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, καθώς κάτι τέτοιο προβλέπεται στο πλαίσιο του Νόμου Περί Αντιμετώπισης των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).

Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευάστρια εταιρία των S-400, Almaz-Antey Air and Space Defense Corporation JSC, βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων μετά την απόφαση που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση στις 27 Οκτωβρίου 2017.

Συνολικά, ο Νόμος για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας και Ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019:

Tuesday, April 9, 2019

Kosovo’s Vetevendosje Plans Albanian Offshoot to Promote ‘Unification’

SManalysis

Gjergj ErebaraTirana BIRN  April 9, 2019

Leaders of Kosovo’s opposition Vetevendosje (Self-Determination) party said they have applied to open a sister organisation in Tirana to promote the ‘national unification’ of Albanians.

Vetevendosje leader Albin Kurti. Photo: EPA/Valdrin Xhemaj

Vetevendosje on Monday applied to the First Instance Court in Tirana to register a ‘centre’ under the name ‘Self-Determination Movement in Albania’, aiming to promote the nationalist, left-wing party and its campaign to unify Albanians in one country.

“The centre will work to raise awareness about national unification and integration of Albania, and Albanians into Euro-Atlantic structures… processes that should be achieved in a complementary way,” said the request to the court, which was published by Vetevendosje member Broiken Abazi on Facebook.

Under Albanian law, ‘centres’ are a form of civil society organisations, associations or foundations.

“The centre considers that the neoliberal model applied in the [Albanian] economy has accumulated capital in the hands of few and has created extreme inequality and poverty for the majority of Albanian people,” added the request published by Abazi.

Abazi, a senior figure in Vetevendosje, comes from Albania but for most of the past decade has been living in Kosovo.

Vetevendosje was founded as a street movement in 2005 to oppose any international involvement in Kosovo’s internal affairs and its future.

It then transformed into a political party and became a major force in Kosovo’s 2017 parliamentary elections, receiving 27 per cent of the popular vote.

The party, led by Albin Kurti, has long opposed dialogue with Serbia on normalising relations and has previously vowed to hold a referendum on unification with Albania if it comes to power.

However, in Albania, nationalist parties have not fared well in elections; the Red and Black Movement won less than 0.6 per cent of the votes in 2013 parliamentary elections before disappearing from the scene.

Despite this, Albanian Prime Minister Edi Rama expressed nationalist sentiments last January when he vowed to hold “joint meetings” between the governments of Albania and Kosovo and remove border controls between the two countries.

“During spring, we will open the border with Kosovo,” he said.

“We have copied the Schengen regime,” he added, referring to the European-wide agreement that opened borders between EU member states.

Albanian police kill gunman in airport cash heist

SManalysis

By Reuters• last updated: 09/04/2019 - 18:02

TIRANA (Reuters) - Police killed one of several gunmen in an exchange of fire on Tuesday after they broke into Albania's international airport and drove away with a shipment of money, police said.

The masked and armed thieves smashed through an entrance used by the fire services to get access to the cash shipment and fled with the money, triggering a police chase, police said in a statement.


Witnesses on the plane targeted by the thieves, which was headed to Vienna, told reporters the aircraft's engines were running when three people wearing masks and military fatigues stepped up to the belly of the plane, threatening staff with guns and ordering them on the ground.

"The perpetrators exchanged fire with the police during the chase in a secondary road and one of them lost his life in that exchange," the police statement said.

Media reports from the scene said the dead man was found with an assault weapon, a grenade and magazines with bullets. Elite police aided by an helicopter were giving chase to at least three of his accomplices still on the loose.

Police confirmed a sum of money had been stolen but did not say how much. Reports initially spoke of a sum of 2 million euros (£1.7 million) being stolen, but later said it might be five times as much.

Albania-based foreign banks ship out hard currency via air through Rinas airport to Vienna, because the central bank does not accept their deposits of hard currency.

The shipments have been attacked recent years, once at the airport and twice on the road leading to the airport. Police retrieved some of the money from the last robbery after finding it stashed underground in pressure cookers.

(Reporting by Benet Koleka; Editing by Frances Kerry)

Monday, April 8, 2019

‘Βαλκανική Άνοιξη’ οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε Μαυροβούνιο, Αλβανία και Σερβία

SManalysis



Απρίλιος 9, 2019. Echedoros

Οι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στο Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Αλβανία, δείχνουν το πνεύμα μιας «βαλκανικής άνοιξης», σημειώνει το δημοσίευμα.

«Όλα ξεκίνησαν με ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε στα κοινωνικά μέσα: μια μυστική καταγραφή  που δείχνει έναν γνωστό τοπικό μεγιστάνα να παραδίδει ένα φάκελο μετρητών σε έναν συνεργάτη του πρώην αρχηγού του Μαυροβουνίου.

»Ο εξέχων επιχειρηματίας, στενός και  πρώην αξιόπιστος φίλος του προέδρου του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, έδωσε το βίντεο στη δημοσιότητα στα τέλη του περασμένου έτους σε αντίποινα για κατηγορίες εναντίον του για απάτη και ξέπλυμα χρήματος που τον ώθησαν να φύγει στο Λονδίνο για να αποφύγει τη δίωξη».


Με το κείμενο αυτό ξεκινά το άρθρο της η βρετανική ‘The Independent’- γράφει το αλβανικό δημοσίευμα-  για τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία.


Κάτω από τον τίτλο «αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Μαυροβούνιο, τη Σερβία και την Αλβανία με το πνεύμα μιας «Βαλκανικής Άνοιξης», η βρετανική εφημερίδα καταγράφει τις διαδηλώσεις  που είναι κοινές και στις τρεις χώρες: ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές.


«Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Αλβανία βγήκαν στους δρόμους από τα μέσα Φεβρουαρίου για να ζητήσουν την παραίτηση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές. Εκεί η κεντροαριστερή αντιπολίτευση  κατηγορεί την κυβέρνηση του αριστερού Σοσιαλιστικού Κόμματος και τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα για διαφθορά και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.


Οι διαδηλώσεις δεν διαφέρουν και στις τρεις βαλκανικές χώρες:


«Κοινές αντιδράσεις και συνθήματα. Οι άνθρωποι έχουν κουραστεί από τα  μεγάλα και διεφθαρμένα καθεστώτα, υπάρχει μια συσσωρευμένη οργή ετών και ίσως δεκαετιών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

President and US ambassador discuss Kosovo dialogue

SManalysis
(Tanjug)
Serbian President Aleksandar Vucic spoke on Monday in Belgrade with US Ambassador Kyle Scott about the dialogue between Belgrade and Pristina.

SOURCE: TANJUG MONDAY, APRIL 8, 2019

Vucic told Scott that he was not an optimist, but that Serbia was ready to continue the dialogue if Pristina withdrew its decision to increase taxes on products from (central) Serbia by 100 percent.

During the conversation that concerned the dialogue, and the situation in the region, Vucic pointed out that by not fulfilling the only condition from the Brussels agreement - the formation of the Community of Serb Municipalities (ZSO) - and by adoption its "platform on negotiations," forming an army in Kosovo and introducing taxes on goods from Serbia, Pristina has moved to "abolished the dialogue."

He stressed that the international community should have dealt sooner with the problems that have led the dialogue's deadlock, in particular the attempts to abolish the taxes on Serbian goods. "I am not an optimist, but if Pristina withdraws the taxes, Serbia is ready to talk," Vucic said, according to the presidential press service.

The US ambassador is quoted as saying that it is necessary to find a way to continue the talks between Belgrade and Pristina, "because it is in the common interest of Serbia, Kosovo, but also the international community to reach a compromise."

Towards the establishment and functioning of the electronic system for asset declarations in Albania

SManalysis
Towards the establishment and functioning of the electronic system for asset declarations in Albania
TIRANA 08 APRIL 2019

COE EUROPE

Towards the establishment and functioning of the electronic system for asset declarations in Albania
The High Inspectorate for the Declaration and Audit of Assets and Conflicts of Interest (HIDAACI) will officially present the establishment and functioning of the electronic system for the declaration and publication of private interests of the elected subjects and some public officials.

The reform at HIDAACI, supported by international partners, included legal amendments, ensuring the possibility for the establishment of the electronic system for the declaration and publication of private interests, as well as provision of IT hardware and software solutions to support this new system. Through the Horizontal Facility Action against Economic Crime in Albania, the Council of Europe and the European Union in co-operation with the USAID have supported this institution in the development of this electronic system.

HIDAACI`s representative expressed the maximal recognition for all international partners - USAID, EU and the Council of Europe which have been and remain the main partners in increasing capacities of Albanian institutions in general and this institution in particular.

The journey towards the establishment and functioning of the electronic system is an important process for improving and further strengthening of the auditing and verification mechanism of private interests of high officials. In the same time, this is a complex process, which puts the institution in a very important reforming phase which will require the necessary time for testing, piloting and increasing the capacities of system’ users, to make it operational. HIDAACI remains fully committed to send forward this reform, seriously and with dedication as it has been the contribution in fulfilling other important processes such as the justice and police vetting.

The Head of the Council of Europe Office in Tirana, Jutta Gützkow stated that the electronic asset declaration system enables for the first time in Albania the electronic declaration, processing and publication of assets of elected and public officials. It is an instrumental tool in addressing relevant GRECO recommendations, in supporting the implementation of key institutional reforms in the country, as well as in increasing citizens' scrutiny and confidence in their institutions.

Ambassador Luigi Soreca, the Head of the Delegation of the European Union to Albania stressed that the establishment of an online asset declaration system is a first step in order to make verifications faster, more efficient and more transparent. He also pointed out that asset declarations have become an EU standard for candidate countries to prevent corruption and in this aspect, Albania is on time. He concluded looking forward to the first electronic asset declaration exercise in January 2020.

On behalf of the US Government, the USAID Mission Director, Mikaela Meredith underlined the importance of a fruitful dialogue between the watchdog institutions and civil society and media organisations who share a common goal in improving transparency, strengthening good governance principles, and protecting public resources from abuse.

The electronic declaration system is designed around the principles below to enable:

Simplification of the process of filling in, submitting and publishing declarations;
Automatization of gathering, processing and saving the data for the declaration and control of private interests;
Elimination of errors during filling in the declaration of private interests and processing of data of declaration;
Guaranteeing the confidentiality and protection of personal data contained in the declaration of the private interests;
Publication in real time of the declaration of the private interests.
The process of establishing the new electronic declaration system will be followed by a series of training activities for the users and the public.

Οι Έλληνες των ΗΠΑ απαντούν στον αλβανικό εθνικισμό: «Τα Τίρανα παραβιάζουν τη Συμφωνία της Κέρκυρας – Η Β.Ήπειρος υποφέρει»

SManalysis

Pentapostagma

Δημοσίευση: 9 Απριλίου 2019, 7:43 πμ | Ανανέωση: Απρίλιος 9, 2019


Στην ελληνική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στη Βοστώνη των ΗΠΑ, αναφέρθηκαν αλβανικά ΜΜΕ, επιτιθέμενα στους Έλληνες που διεθνοποίησαν το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου και τίμησαν τον εθνομάρτυρα Κωνσταντίνο Κατσίφα που δολοφονήθηκε από τις αλβανικές ειδικές δυνάμεις.



Τα αλβανικά μέσα καταγγέλουν εδαφικές διεκδικήσεις από την ελληνική πλευρά, ωστόσο όπως είναι προφανές, δεν αναφέρονται στο πογκρόμ κατά της ελληνικής μειονότητας από το καθεστώς και στον αυξανόμενο ανθελληνικό αλβανικό εθνικισμό.

Οι Έλληνες της Βοστώνης πραγματοποίησαν την παρέλαση με πανό και συνθήματα για την Βόρειο Ήπειρο, θέτοντας ζητήματα που η ελληνική πολιτική ηγεσία – αν και ευθύνη της – δεν τολμάει να αναδείξει. Στην εκδήλωση υπήρχε και φωτογραφία προς τιμή του δολοφονημένου ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Την ίδια στιγμή, υπενθυμίζουμε πως Αλβανοί εθνικιστές ετοιμάζουν κινητοποιήσεις κατά του Ελληνισμού, ενώ σε συνεργασία με τον τουρκικό παράγοντα επιδίδονται σε ένα κρεσέντο προκλητικότητας κατά της Ελλάδας.

Σοβαρότατο ζήτημα ανακινούν Αλβανοί εθνικιστές, λειτουργώντας ως «Δούρειος ίππος» του ύποπτου καθεστώτος Ράμα, για το επεισόδιο της Επισκοπής (1994), ενώ την ίδια στιγμή ο αλβανικός τύπος δημοσιοποιεί άρθρο για «ειδικές ασκήσεις» των κομάντος των Αλβανικών ΕΔ, σε μια περίεργη συγκυρία.




«Στις 10 Απριλίου 1994 διεξήχθη σφαγή από Έλληνες κομάντο που απαρτιζόταν από 7 οπλισμένους άνδρες με στολές και όπλα του Ελληνικού Στρατού. Έχουν περάσει πολλά χρόνια και δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτή τη επιχείρηση.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι την Τετάρτη 10:04: 2019 θα διοργανώσουμε μια συνάντηση προς τιμήν του αλβανικού έθνους για την πολεμική επιχείρηση στην Επισκοπή», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο, στις 10 Απριλίου 1994 μία ένοπλη ομάδα προερχόμενη από ελληνικό έδαφος υλοποίησε «επιδρομή στο αλβανικό κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων στο χωριό Άνω Επισκοπή Δρόπολης, αποτέλεσμα της οποίας ήταν ο θάνατος ενός Αλβανού αξιωματικού και ενός οπλίτη, ενώ τραυματίστηκαν τρεις ακόμα, καθώς είχαμε σύμφωνα με αλβανικές πηγές και υφαρπαγή οπλισμού του στρατοπέδου.

Κατά τη διαφυγή της ομάδας, ένας Αλβανός οπλίτης φέρεται να κρατήθηκε ως όμηρος μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Το ίδιο βράδυ την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση «Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου» (ΜΑΒΗ) με προκήρυξη στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία.

Αλβανικό ΜΜΕ αναφέρει:

Κατά τον εορτασμό της Ημέρας της Εθνικής Παλιγγενεσίας των Ελλήνων, στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που έγινε χθες, η ελληνική κοινότητα εμφανίστηκε με υπερεθνικιστικά συνθήματα εναντίον των Αλβανών.

«Ο εορτασμός έγινε με τη φωτογραφία του Κωνσταντίνου Κατσίφα που σκοτώθηκε από της αλβανική αστυνομία στους Βουλιαράτες του Αργυροκάστρου στις 28 Οκτωβρίου του 2018 και με την σημαία της Βορείου Ηπείρου», όπως αναφέρει η αλβανική syri.net.

«Οι Έλληνες στη Βοστώνη έχοντας τον Κατσίφα ως ήρωα, αποκάλυψαν, επίσης, τις εδαφικές προθέσεις τους στην κυριαρχία της Αλβανίας», σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.

«Οι Έλληνες, επίσης, αναφέρθηκαν στην ελληνική εξέγερση εναντίον των Οθωμανών. Σε ένα από τα πανό έγραφε:

«Επί 105 χρόνια, η Αλβανία παραβιάζει τη Συμφωνία του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας. Η Ήπειρος εξακολουθεί να υποφέρει».

Στην παρέλαση παραβρίσκονταν μέλη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, η Ελληνοαμερικανική Ομοσπονδία της Νέας Αγγλίας και ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης της Βοστώνης.

Το ‘Κίνημα της Αυτοδιάθεσης’ μεταφέρεται στην Αλβανία

SManalysis



Απρίλιος 8, 2019. Echedoros

Το Κίνημα της Αυτοδιάθεσης (Lëvizja Vetëvendosje) του Κοσσυφοπεδίου μεταφέρεται επίσημα στην Αλβανία. Σχετική αίτηση καταχώρισης του στα Δικαστήρια των Τιράνων κατατέθηκε  στις 11 Μαρτίου  2019.


Η κατάθεση έγινε από τον ‘γραμματέα εσωτερικών σχέσεων’ Μπόικεν Αμπάζι. Στο έγγραφο αναφέρονται  τα άτομα τα οποία συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού, τα οποία είναι όλα πολίτες της Αλβανίας.


«Αναμένουμε από τη Δικαστική Περιφέρεια των Τιράνων την απόφαση σχετικά με την εγγραφή αυτού του Κέντρου εντός των νομίμων προθεσμιών», δήλωσε ο Μπόικεν Αμπάζι.


Σύμφωνα με το έγγραφο:


«Το Κέντρο έχει ως στόχο να παρέχει υποστήριξη για την άσκηση του δημοκρατικού δικαιώματος στην Αυτοδιάθεση του αλβανικού λαού για την υλοποίηση της Ένωσης σε ένα  ανεξάρτητο κράτος του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, βάσει της αρχής των λαών στην αυτοδιάθεση όπως εκφράζεται στο κεφάλαιο 1 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Το Κέντρο εμπνέεται από τις αξίες που εκφράζει η Αυτοδιάθεση- VETËVENDOSJE!»


«Το Κέντρο θα λειτουργήσει για την αύξηση της ευαισθητοποίησης της εθνικής ενότητας και της ολοκλήρωσης της Αλβανίας των Αλβανών του εξωτερικού στις ευρωατλαντικές δομές (όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ), είναι διαδικασίες που πρέπει να εκτελούνται παράλληλα και να αλληλοσυμπληρώνονται.

Στοχεύει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και του πολιτικού ακτιβισμού στη Δημοκρατία της Αλβανίας σχετικά με τα θέματα με τους αυτόχθονες Αλβανούς που ζουν στην Αλβανία, αλλά και εκτός του αλβανικού εδάφους».


Η Αυτοδιάθεση υποστηρίζει μια κοινή εξωτερική πολιτική και μια κοινή στρατηγική για την εθνική άμυνα και ασφάλεια της Αλβανίας- Κοσσυφοπεδίου.

Θα καταστεί, επίσης, συνήγορος για την προστασία των δικαιωμάτων των Αλβανών στις αυτόχθονες περιοχές τους στα Βαλκάνια, όπως αναφέρεται.

Η Χειμάρρα κινδυνεύει από τον Ράμα: Έφτασε η ώρα για την Αθήνα να τον αντιμετωπίσει σοβαρά

SManalysis

 Απόψεις   Reporter   Δευτέρα 8 Απριλίου 2019,

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Σταθερή πίεση προς την Αλβανική πλευρά οφείλει να συνεχίσει να ασκεί η Αθήνα, προκειμένου ο Έντι Ράμα να υλοποιήσει την δέσμευση για χορήγηση δικαιώματος και των μειονοτικών της Χειμάρρας να εγγράψουν τις περιουσίες τους και να αποκτήσουν αναγνωρισμένους τίτλους ιδιοκτησίας και να μην επιτρέψει ελιγμούς της αλβανικής πλευράς με μοναδικό σκοπό τον εξωραϊσμό της εικόνας της χώρας ενόψει αποφάσεων της Ε.Ε. για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Μετά την συλλογική ελληνική αντίδραση, που όλες οι πολιτικές δυνάμεις συντάχθηκαν με την προειδοποίηση του πρωθυπουργού για συνέπειες στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας ο Ε. Ράμα που βρίσκεται ήδη σε δύσκολη θέση υποχρεώθηκε να αποσύρει από την Εφημερίδα της Κυβέρνησης την αρνητική Απόφαση 172 και δυο ημέρες αργότερα επανήλθε με την τροποποίηση της Απόφασης 708 που πλέον αποτελεί τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, πρώτο θετικό βήμα, για την εξασφάλιση τίτλων ιδιοκτησίας από τους ομογενείς κυρίως στην περιοχή της Χειμάρρας (από Παλάσα έως Νίβιτσα).



Με την νέα απόφαση-τροπολογία της απόφασης 708 η αλβανική κυβέρνηση υποχρεώνεται να επιστρέψει την κατάσταση στο περιουσιακό εκεί που βρίσκονταν τον Ιανουάριο του 2018 πριν την έκδοση της απόφασης 138. Πλέον με τη νέα τροπολογία δίνεται η δυνατότητα και η προτεραιότητα στους ιδιώτες έναντι του κράτους να εγγράψουν τις περιουσίες τους με όποιον τίτλο διαθέτουν.

Αυτό είναι ένα πρώτο νομικό βήμα, απομένει βεβαίως το δύσκολο και ειδικά για την περίπτωση της Αλβανίας στάδιο της εφαρμογής. Τι ακριβώς συμβαίνει.

Υπάρχουν δυο ειδών τίτλοι: είτε από την Επιτροπή Απόδοσης Περιουσιών ,που επέστρεψε περιουσίες που κατείχαν ιδιώτες πριν από το 1945 και την κρατικοποίηση των περιουσιών, είτε με τον Νόμο 7501/1991 που έδωσε τίτλους για την γη που κατείχαν γεωργικοί κρατικούς συνεταιρισμούς και επιχειρήσεις ,στα μέλη των συνεταιρισμών αυτών.

Παρ όλα αυτά υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες για πολλούς ιδιοκτήτες που είτε έχοντας παλιούς τίτλους δεν δέχθηκαν να διεκδικήσουν τίτλους για άλλες εκτάσεις που είχαν κρατικοποιηθεί και επέμειναν να διεκδικούν την αναγνώριση των τίτλων προ του 1945.



Πολλοί ιδιοκτήτες βάσει του 7501 πήραν «άδεια χρίσης» και όχι Τίτλο ιδιοκτησίας και έτσι δεν μπορούσαν ούτε να αξιοποιήσουν, ούτε να κτίσουν ούτε να πουλήσουν την περιουσία.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι και ο νόμος 93/2015 ο οποίος προβλέπει την απαλλοτρίωση περιουσιών η παραχώρηση κρατικής γης (που μπορεί να είναι υπό αμφισβήτηση και να διεκδικούν επί αυτής δικαιώματα πολίτες που έχουν τίτλους τίτλους) σε ιδιώτες για την Τουριστική Αξιοποίηση.

Η απόφαση 138 που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο 2018 ήταν η πιο ακραία, που ανέτρεπε πλήρως ακόμη και αυτό το προβληματικό νομικό πλαίσιο που υπήρχε καθώς απαγόρευε την εγγραφή τίτλων από οποιονδήποτε πολίτη σε όλη την ακτογραμμή της Αλβανίας σε βάθος μέχρι 1,5 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή.

Υπήρξαν επίσης οι αποφάσεις 708 που καθιστούσε όλες τις περιουσίες κρατικές και η 712 που έδινε προτεραιότητα εγγραφής σε όσους είχαν τίτλο και για όλες τις άλλες περιουσίες προέβλεπε ότι περνάνε στο κράτος.

Η απόφαση 172 η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα και αποσύρθηκε δυο ημέρες μετά και αφού υπήρξαν εντονότατες αντιδράσεις από την Αθήνα, προέβλεπε την «προσωρινή απαγόρευση της εγγραφής στο υποθηκοφυλακείο της αγροτικής γης των πρώην συνεταιρισμών και γεωργικών εταιριών στις περιοχές για τις οποίες έχει ορισθεί ως προτεραιότητα η τουριστική ανάπτυξη».

Με την κατάργηση ουσιαστικά των αποφάσεων 138, 712 ,172 και την τροποποίηση του 708 με τη νέα ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα εγγραφής των περιουσιών στο Υποθηκοφυλακείο, από ιδιώτες με κάθε τίτλο που διαθέτουν. Η νέα ρύθμιση αφορά 500 οικογένειες στην Χειμάρρα από Παλάσα μέχρι Νίβιτσα.

Από και πέρα συνεχίζεται η δύσκολη προσπάθεια από τα μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας να κατοχυρώσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας τους, καθώς η Διοίκηση συνήθως εγείρει μια σειρά προσκομμάτων, που καθιστά αδύνατη την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Κατόπιν θα πρέπει να αντιμετωπισθεί το ζήτημα, με την υποχρεωτική απαλλοτρίωση εκτάσεων που εντάσσονται σε περιοχές για τουριστική αξιοποίηση. Αυτό αφορά όλο σχεδόν το παραθαλάσσιο μέτωπο της Αλβανίας αλλά στις περιοχές της Χειμάρρας, οι ελληνικές περιουσίες που στοχοποιούνται δεν μεταφέρονται σε επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να συγκροτήσουν ομογενείς, αλλά σε εταιρίες αλβανικών συμφερόντων που συνήθως διαχειρίζονται μαύρο χρήμα και επενδύουν σε ακίνητα για το ξέπλυμα εσόδων από εμπόριο ναρκωτικών και όπλων.

Η Αθήνα δεν πρέπει να μείνει μόνο στις προειδοποιήσεις για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, η οποία εξάλλου δεν εξαρτάται μόνο από την Ελλάδα, αλλά να αξιοποιήσει όλα τα «όπλα» που διαθέτει μέχρις ότου δοθεί οριστική λύση στο περιουσιακό της μειονότητας, που συνδέεται ευθέως με την ίδια την επιβίωση της...

πηγή:hellasjournal.com

US donates 37 MRAP vehicles to Albania

SManalysis
Image result for US donates 37 MRAP vehicles to Albania
Apr 8, 2019  in Army, News


37 Mine-Resistant Ambush-Protected (MRAP) vehicles, donated by the US government, were handed-off for the Albanian Armed Forces on 4 April.

The ceremony was attended by Albanian Defense Minister Olta Xhacka, charge d’affaires at the U.S. Embassy in Tirana Leyla Moses-Ones and Chief of General Staff of the Armed Forces Brigadier General Bardhyl Kollcaku.

Albanian Defense Minister Olta Xhacka thanked the U.S. government for its continued support to Albania and expressed gratitude for the donation of 37 Navistar MaxxPro armored vehicles, which will increase the capabilities and performance of the country’s Armed Forces.

On her part, Moses-Ones underlined that the new armored capability will enhance Albanian’s internal defense, strengthen NATO’s southern flank, and provide critical combat power to NATO that can be deployed in support of global operations.

These vehicles were transferred under the US program for the implementation of excess military property Excess Defense Articles (EDA) in accordance with the 2015 US-Albanian agreement. Under this agreement, the United States pledged to donate 250 units of wheeled combat vehicles from the presence of EDA via EDA in order of assistance. In 2017, Albania received 77 HMMWV M1114 armored vehicles and the first three MaxxPro armored vehicles as the first step under this agreement.

In 2015-2018, the Albanian Ministry of Defense also received in order of assistance from the presence of the Italian armed forces seven Iveco LMV light armored vehicles.

Sunday, April 7, 2019

Αλβανικά ΜΜΕ: «Έρχεται πόλεμος στα Βαλκάνια» – Έντονη κινητικότητα – Εισβολή Αλβανών στη Β. Μιτρόβιτσα

SManalysis


Δημοσίευση: 7 Απριλίου 2019, 9:10 μμ | Ανανέωση: Απρίλιος 7, 2019

PENTAPOSTAGMA


«Έρχεται πόλεμος στα Βαλκάνια, εκατοντάδες θωρακισμένα οχήματα φορτώθηκαν το σούρουπο», γράφει η αλβανική ιστοσελίδα «portalikuqezi», επικαλούμενη βίντεο που τράβηξε ένας Αλβανός πολίτης τόσο στο λιμάνι του Δυρραχίου όσο και στην εθνική οδό.



Αναφέρεται ότι έγινε γνωστό ότι οι Αμερικανοί έχουν δωρίσει 37 θωρακισμένα οχήματα στην Αλβανία, αλλά το περιστατικό αυτό δείχνει ότι έχουν στείλει και άλλον στρατιωτικό εξοπλισμό που δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Εικάζεται ότι έρχεται πόλεμος με τη Σερβία, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία.


Όπως σημειώνεται η αλβανική αστυνομία απαγόρευσε τη λήψη βίντεο από τους πολίτες του συγκεκριμένου φορτίου στο λιμάνι του Δυρραχίου.

Eν τω μεταξύ, περίπου 40 στρατιώτες της KFOR, μεταξύ των οποίων και μέλη του αλβανικού στρατού πέρασαν τη γέφυρα του ποταμού Ιμπαρ πριν λίγα 24ωρα και περπάτησαν χαλαροί σε κεντρικό δρόμο της βόρειας Μιτρόβιτσα που έσφυζε από Σέρβους, αναφέρει η εφημερίδα «Blic».




Η εμφάνιση Αλβανών στρατιωτών με στολές προκάλεσε οργή και ανησυχία στη βόρεια Μιτρόβιτσα.

Η ομάδα των στρατιωτών της KFOR, έλεγξαν την κύρια γέφυρα του ποταμού  Ibar και έπειτα την πλατεία κατά μήκος του ποταμού και εισήλθαν σε αυτή. Μέσα σε αυτούς ήταν και Αλβανοί στρατιώτες μαζί με άλλα στρατεύματα της KFOR, τα οποία εισήλθαν στο βόρειο τμήμα της πόλης που κατοικείται από Σέρβους.

Μεταξύ των στρατιωτών της KFOR υπήρχαν μέλη του αλβανικού στρατού με στολές και σύμβολα αξιωματικών, επισημαίνει ο σερβικός τύπος.

«Μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει συμβεί. Στην πλατεία που είναι το κύριο σημείο στη Μιτρόβιτσα υπάρχουν 15 τοπικά μπαρ και καφετέριες. Η παρουσία Αλβανών στρατιωτικών προκάλεσε ανησυχία«, δήλωσε Σέρβος αυτόπτης μάρτυρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες  της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο, προγραμματίζεται η είσοδος 300 στρατιωτών της Αλβανίας στην Βόρεια Μιτρόβιτσα .

Οι πηγές της σερβικής Blic λένε ότι ο «χαλαρός περίπατος» των Αλβανών στρατιωτών αφορούσε την σφυγμομέτρηση αντιδράσεων των Σέρβων στο βορρά.

Κανείς δεν μίλησε, οι Σέρβοι πολίτες  ήταν συγκλονισμένοι. Δεν μπορούσαν να το πιστέψουν. Την τελευταία στιγμή η ξενάγηση των Αλβανών αξιωματικών έγινε αντιληπτή ως πρόκληση. Θεωρείται ότι θα γίνει επίσης νέος «περίπατος» στον θύλακα των σερβικών συνοικιών της πόλης.

Η σερβική ιστοσελίδα «Alo» κυκλοφόρησε ένα βίντεο και φωτογραφίες, όπου τα μέλη της KFOR διέρχονται  στην άλλη πλευρά του ποταμού Ιμπάρ, ενώ σε άρθρο αναφέρεται ότι «η KFOR δεν προσφέρεται για  περίπατο των Αλβανών στρατιωτών» .

Τι θέλουν όμως Αλβανοί στρατιώτες στο βόρειο τμήμα της Μιτρόβιτσα, δεδομένου ότι οι Σέρβοι τους σκότωσαν με τα «μάτια», μην αντιδρώντας αρχικά μέχρι να δουν τι θα γίνει;

«Οι Αλβανοί φωτογράφησαν το μοναστήρι του Σέρβου Βασιλιά Λάζαρου, περπάτησαν σαν  στο σπίτι τους. Κανείς δεν ξέρει γιατί ήρθαν, τι ζητούσαν εδώ. Ο πληθυσμός φοβάται την άφιξή τους, καθώς έχουμε και την σοβαρή  ανακοίνωση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας,  που συμβουλεύουν  τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο» , δήλωσε ένας πολίτης.

Πρόκειται για αντίποινα των ΗΠΑ στην Σερβία για τις σχέσεις της με την Ρωσία και την βάση στο Νι , ξεκάθαρα η παρουσία Αλβανών αφορά όμως και σχέδιο πρόκλησης γεγονότων .

Πάντως οι Ρώσοι έχουν πολύ κόσμο εντός του Βόρειου Κοσόβου όπως και οι Σέρβοι και όλα τα σενάρια θα είναι ανοικτά μετά το alert από Λονδίνο και Βερολίνο που γνωρίζουν τι ακριβώς έρχεται.

Ο Αλβανικός τύπος εν τω μεταξύ όλως τυχαίως έβγαλε στην δημοσιότητα βίντεο με την είσοδο των Γερμανών στρατιωτών του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο  και την σύλληψη Σέρβων πολιτών το 1999. Τυχαίο; Δεν νομίζουμε σε καμία περίπτωση.