Saturday, September 21, 2019

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για πρώτη φορά στα ελληνόρυθμα χωριά της Καλαβρίας

SManalysis


Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Πατριάρχη και της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Καλαβρία, όπου φυτεύτηκε μια κορωναίικη ελιά (φωτ.: Γρ. Τύπου Μ. Χαρακόπουλου)

Τους Αρβανίτες κατοίκους της Καλαβρίας που δεν λησμονούν ότι είναι Ρωμιοί οι οποίοι, την περίοδο της τουρκοκρατίας, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν από την Κορώνη του Μωριά στην Ιταλία επισκέφτηκε για πρώτη φορά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στα ελληνόρυθμα χωριά της περιοχής. Τον συνόδευσε αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) που αποτελούνταν από τον επικεφαλής βουλευτή Λαρίσης της ΝΔ Μάξιμο Χαρακόπουλο, τον γγ βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη, τον Αλβανό βουλευτή Genc Pollo και τον σύμβουλο δρ Κώστα Μυγδάλη.


«Οι διώκτες των Χριστιανών δεν ενδιαφέρονται αν αυτοί είναι Ορθόδοξοι, Καθολικοί ή προτεστάντες. Θα πρέπει, λοιπόν, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προστατεύσουμε τους χριστιανικούς πληθυσμούς, που τελούν υπό διωγμό στη Μέση Ανατολή κι όπου αλλού υφίστανται διώξεις, αλλά και να συμβάλουμε στην ασφαλή επιστροφή και εγκατάσταση στις εστίες τους όσων χριστιανών οδηγήθηκαν στην προσφυγιά λόγω του πολέμου και του φόβου.



Στον ιστορικό ναό του Αγίου Δημητρίου Κορώνης όπου εκτίθενται οι εικόνες της Αναστάσεως της ΔΣΟ

»Ο λόγος μας αυτός αποκτά μεγαλύτερη αξία εδώ στα χωριά της Καλαβρίας, όπου οι Αρβανίτες κάτοικοί τους, δεν λησμονούν ότι είναι Ρωμιοί που αναγκάστηκαν στα μαύρα χρόνια της τουρκοκρατίας να μεταναστεύσουν από την Κορώνη του Μωριά για να γλυτώσουν από το μαχαίρι του Οθωμανού κατακτητή. Διατηρούν, όμως, ασβέστη τη νοσταλγία για την πατρίδα από την οποία αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν και αντιστάθηκαν με σθένος -ακόμη και με ιερείς που μαρτύρησαν στο διάβα των αιώνων- στη βίαιη εκλατινοποίησή τους» δήλωσε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την επίσκεψη στον ιερό ναό του αγίου Δημητρίου της Κορώνης.



Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επιδίδει εικόνα της Αναστάσεως στον δήμαρχο Αγίου Δημητρίου Κορώνης Salvatore Lamirata

Η ελληνική αντιπροσωπεία της ΔΣΟ ξενάγησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην έκθεση εικόνων με θέμα την «Ανάσταση του Χριστού».

Ο Πατριάρχης φύτεψε μια κορωναίικη ελιά σε ένδειξη φιλίας, αλλά και σύνδεσης των κατοίκων της περιοχής με τις ρίζες τους από την Κορώνη της Πελοποννήσου.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων οι κάτοικοι τραγούδησαν έναν θρήνο για την Κορώνη, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν λόγω της άλωσης του Μωριά από τους Τούρκους. Ο επικεφαλής της ΔΣΟ επέδωσε αντίγραφο εικόνας της Αναστάσεως, η οποία είχε βραβευθεί σε διαγωνισμό της ΔΣΟ, στον δήμαρχο του αγίου Δημητρίου Κορώνης της Καλαβρίας Salvatore Lamirata

Friday, September 20, 2019

PM Mitsotakis to meet US President Trump

SManalysis


Newsroom ENGLISH EDITION  

Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis will meet US President Donald Trump in New York city on September 24, on the sidelines of the United Nations General Assembly meeting, government spokesman Stelios Petsas confirmed on Monday evening.

Mitsotakis will then meet with Turkish President Recep Tayyip Erdogan on September 25.

As fas as the Mitsotakis-Erdogan meeting is concerned, Petsas noted that "it is always better to take advantage of a good opportunity to talk about issues, because if one does not-misunderstandings may arise."

"What we want is to stop Turkey's provocations, which are manifesting at all levels and in our bilateral relations too, but mainly towards the Republic of Cyprus. This is an issue that we should discuss with open cards," Petsas said and underlined that "our problems are not solved by unilateral provocative actions like Turkey's."

Petsas went on to say that "the government is considering all possibilities. We also expressed concern in a joint press release following the meeting of the Cypriot President and Prime Minister (Mitsotakis) regarding Turkey's attitude in the Cyprus issue, which currently has two dimensions: on the one hand the physical maritime provocations in Cyprus' EEZ, and on the other hand the fact that it (Turkey) appears to be constantly interfering with discussions between Greek Cypriots and Turkish Cypriots, with the Famagusta issue and with the visits of Turkish officials to the region," Petsas asserted.

Monday, September 16, 2019

Αλβανία: Ανησυχία για την ελληνική μειονότητα από Ελλάδα και Βερολίνο…

SManalysis


Σεπτέμβριος 16, 2019. Echedoros

Για πρώτη φορά από την εμφάνιση του πολιτικού πλουραλισμού στην Αλβανία και την έναρξη της πορείας της χώρας προς στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  η γειτονική μας χώρα, η Ελλάδα,  ενδέχεται να ψηφίσει κατά της έναρξης των διαπραγματεύσεων.



Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έγραψε πρόσφατα σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ‘Τα Νέα’ - πριν ανακοινωθεί η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη:




«Όσον αφορά την Αλβανία, είναι σαφές το αμοιβαίο όφελος από τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Ωστόσο, πρέπει να επισημάνω ότι η Αλβανία εξακολουθεί να παραλείπει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τα μειονοτικά και ιδιοκτησιακά δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας», γράφει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.


Νωρίτερα, πριν από περίπου μία εβδομάδα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ανοιχτά «η Ελλάδα δεν θα εγκρίνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων  της Αλβανίας στην ΕΕ, εκτός να δω συγκεκριμένες πράξεις για την κατάργηση των διακρίσεων εναντίον της ελληνικής εθνικής μειονότητας»…


Σε αυτήν την κατάσταση, πολλά ελληνικά μέσα ενημέρωσης έχουν εικάσει για πιθανή αποτυχία της συνάντησης, Μητσοτάκη- Ράμα στις ΗΠΑ, παρόλο που τα αντίστοιχα γραφεία εργάζονται  εντατικά για την αποφυγή της αποτυχίας.




Αλλά, γιατί η ελληνική κυβέρνηση είναι τόσο νευρική με την αλβανική κυβέρνηση, όπως ποτέ άλλοτε σε όλα αυτά τα 30 χρόνια;


Και τι συμβαίνει, πράγματι, με όλη αυτήν την «ιστορία της ιδιοκτησίας» που ανησύχησε όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και το Βερολίνο και άλλες χώρες;


Ο Ράμα παρουσιάζεται να ληστεύει ότι απέμεινε από τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών της Αλβανίας υπέρ των πλέον γνωστών του ολιγαρχών, όπως αποκάλυψε, εξάλλου, και ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα.


Ο Μπερίσα εξήγησε αναλυτικά την ουσία της ελληνικής αντίδρασης για την μειονότητα και το πιθανό βέτο στην έναρξη των διαπραγματεύσεων  που σχετίζεται, σαφώς,  με την τεράστια πίεση που ασκεί ο Ράμα σε όλα τα ακίνητα στην Αλβανία και ιδιαίτερα εκείνα που έχουν μεγάλη αξία στην παραθαλάσσια ζώνη (που ανήκουν στην ελληνική εθνική μειονότητα), σημειώνει, μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα.


telegraf.al

Something's coming up? Both the EU and Germany want their man for the Balkans

SManalysis
Image result for balkan borders new
Germany and France are expected to nominate their envoy for the Belgrade-Pristina dialogue, similar to USA, reports RTS, quoting Pristina media

SOURCE: B92, RTS MONDAY, SEPTEMBER 16, 2019 | 11:06

Although no specific candidates have been nominated yet, the source of TV Klan Kosova says that Berlin wants a German official to take up the post and that an official appointment could be announced after the Kosovo elections.

It is recalled that German MP Peter Beyer supported the idea of the EU appointing a special envoy for Belgrade-Pristina dialogue. "This personality would, in cooperation with special team, facilitate a constructive and sincere aspect for the resumption of negotiation process," Beyer said.

On the other hand, radiosarajevo.ba portal states that the EU wants to have its own man specifically in charge of the Balkans, and EU officials are reportedly close to making such decision. The proposal has been under discussion for several months, following Washington's announcement of the US appointment of Matthew Palmer as its envoy for the Western Balkans.

Nezavisne states that could be Josep Borrell, the newly appointed High Representative for EU foreign policy and security, and that the decision could be announced after the formal confirmation within the European Parliament.

Also, no decision has been made on whether he would be an envoy for the entire Balkans or whether his term would only cover the upcoming Belgrade-Pristina dialogue.

Ο Μπερίσα κατηγορεί τον Ραμα ότι διεξάγει Έθνικο Καθαρισοί στη Χειμάρα

SManalysis



Ο Μπερίσα έχει επίσης υποσχεθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, παρόλο που οι αντίπαλοί του, οι υποστηρικτές του Ράμα, τον ονόμασαν αμέσως υπέρ-Έλληνα, ο οποίος στις δηλώσεις του υπερασπίζει τους Έλληνες στη Χιμάρα.

Κατά τη διάρκεια του 1997, όταν η Αλβανία πήγαινε για τον εμφύλιο πόλεμο, ο Μπερίσα κατηγόρησε την Αλβανική αντιπολίτευση, υπό την ηγεσία του SP, να καταστρέψει την Αλβανία, σε συνεργασία με τους Έλληνες, να ανατρέψει τη «νόμιμη» κυβέρνησή του.

Σήμερα, ο Μπερίσα κατηγορεί τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Έντι Ράμα ότι διαπράττει Έθνικο Καθαρισοί και εκδιώκει τον ελληνικό πληθυσμό από τη Χιμάρα. Ο Μπερίσα κατηγορεί επίσης τον πρωθυπουργό Ράμα επειδή αυτές οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες εκμεταλλεύονται τη γη του λαού της Χειμάρας και όχι μόνο, αποσκοπούν στην παρεμπόδιση της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ.

Για την κυβέρνηση της Αλβανίας ξεκίνησε μια διαδικασία για τη σύναψη συμφωνίας με την Ελλάδα από την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία θα υπογράψει το Πρωτόκολλο Φιλίας και Συνεργασίας, καθώς και μια σειρά θεμάτων όπως η επιβεβαίωση της Ναυτικής Συμφωνίας με την Ελλάδα, παραμέληση, την ερώτηση της ελληνικής κοινότητας για αυτοδιάθεση, αλλά αυτό απέτυχε.

Σήμερα, η δεξιά κυβέρνηση του Μητσοτάκη εξέφρασε ανοιχτά το βέτο για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, εκτός από την τυποποίηση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και της εδαφικής διοίκησης της ελληνικής εθνικής κοινότητας που ονομάζεται Βόρεια Ήπειρος.

Sunday, September 15, 2019

Χειμάρρα: Το προωθημένο κάστρο του Ελληνισμού

SManalysis


Kalenderidis

Οι τόποι δεν είναι απλώς τόποι. Ενδύονται το χαμόγελο, τις κουβέντες, τις ψυχές των ανθρώπων που τους κατοικούν. Η φιλοξενία και το σθένος των Χειμαρριωτών είναι παροιμιώδη.

«Θα αντέξουν. Είναι σκληροτράχηλοι, μαχητικοί, πείσμονες και ανθεκτικοί», είπε ο συνταξιδιώτης μας όπως παίρναμε την τελευταία στροφή στα Σπήλια για να φύγουμε από τη Χειμάρρα. «Πήραν κουράγιο από τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν κουραστεί από αναδιπλώσεις».

Είχαμε φιλοξενηθεί για το διήμερο του Γενέσιου της Θεοτόκου στην οικία των Μιλέων στο ιστορικό κέντρο της Χειμάρρας, ένα από τα είκοσι περίπου κτίσματα αυτοχθόνων Ελλήνων ομογενών που σκόπευε να κατεδαφίσει ο Έντι Ράμα. Σε πείσμα του Σχεδίου Ανάπλασης της κυβέρνησης των Τιράνων, που αφορούσε τόσο την ευρύτερη περιοχή της Χειμάρρας, όσο και το κέντρο της, οι κάτοικοι, αφού με τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας και της Ελλάδος απέτρεψαν τις κατεδαφίσεις, μετέτρεψαν το πέτρινο αρχοντικό σε πρότυπο ξενώνα. Τα καλοκαίρια η κουζίνα είναι γεμάτη από Γάλλους, Τσέχους, Ιταλούς, Γερμανούς. Το χειμώνα οι επισκέπτες είναι στελέχη της σοσιαλιστικής κυβέρνησης και διπλωμάτες διαπιστευμένοι στην αλβανική πρωτεύουσα.

Οι τόποι δεν είναι απλώς τόποι. Ενδύονται το χαμόγελο, τις κουβέντες, τις ψυχές των ανθρώπων που τους κατοικούν. Η φιλοξενία και το σθένος των Χειμαρριωτών είναι παροιμιώδη. Η επιτυχία του Μιλίτικο, αλλά και κάθε επιχείρησης που ανήκει σε γηγενείς Έλληνες μειονοτικούς είναι η απάντηση στις προθέσεις του Αλβανού πρωθυπουργού να αλλοιώσει τον χαρακτήρα και τον πληθυσμό στη Χειμάρρα εις βάρος των ίδιων των Χειμαρριωτών, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ελληνικής καταγωγής, με ένα μη βιώσιμο σχέδιο στρατηγικής επένδυσης που συμπεριλαμβάνει κατασκευή σύγχρονων θέρετρων σε εκτάσεις που απαλλοτριώνει από τους κατοίκους.

«Δεν αφομοιωθήκαμε εμείς από εκείνους, εκείνοι αφομοιώθηκαν από εμάς. Είναι αναγκασμένοι να μιλούν ελληνικά», μας είπε εκπρόσωπος της μειονότητας. Ενώ ο Αλέξανδρος Μαλλιάς, πρέσβης επί τιμή, θητεύσας προ εικοσαετίας στα Τίρανα, συμπλήρωνε: «Το πιο δύσκολο πόστο στο οποίο έχω υπηρετήσει είναι τα Τίρανα, γιατί συγκρούονται μέσα σου το καθήκον με το συναίσθημα. Αλλά τελικά το συναίσθημα είναι καθήκον».


Το προωθημένο κάστρο του Ελληνισμού

Η Χειμάρρα είναι το προωθημένο κάστρο του Ελληνισμού στις ακτές του Ιονίου και τις πλαγιές των Ακροκεραυνίων, το προκεχωρημένο προπύργιο συνεργασίας Ελλήνων ομογενών με το αλβανικό κράτος, οι οποίοι με τον πολιτισμό τους συμβάλλουν στην προενταξιακή πορεία της χώρας.

Η έκθεση του ΟΑΣΕ προ ημερών για τις δημοτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου που διεξήχθησαν στη γείτονα χωρίς τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης είναι καταπέλτης για τον Αλβανό πρωθυπουργό. «Ούτε εγώ να την είχα γράψει», σχολίαζε εκπρόσωπος των Χειμαρριωτών. Όπως όλα δείχνουν, η αλβανική κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να διεξαγάγει δημοτικές και κοινοβουλευτικές εκλογές το αργότερο μέχρι την άνοιξη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε διάστημα λίγων μηνών προέβη δημόσια τρεις φορές στην ίδια δήλωση. Η προστασία των ανθρωπίνων και περιουσιακών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας είναι αδιαπραγμάτευτη για την Ελλάδα. Ο δρόμος της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μέσα από το σεβασμό των δικαιωμάτων αυτών.

«Μουσουλμανική βόμβα» στη νότιο Αλβανία!

SManalysis


 Σεπτέμβριος 15, 2019. Echedoros

Ο δημοσιογράφος Νορέλ Ζαΐμι δημοσίευσε μια προειδοποίηση στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την πιθανότητα να έρθουν 100 χιλιάδες  Ιρανοί αντικαθεστωτικοί (Μουτζαχεντίν) στην Αλβανία.

Image result for dhermi palase fshatrat turistike

Γράφει, ακόμη, ότι οικισμοί και χώροι υποδοχής χτίζονται στα νοτιοανατολικά της χώρας (Βόρειο Ήπειρο).


«Η Αλβανία περιμένει 100 χιλιάδες Μουσουλμάνους-  Ιρανούς Μουτζαχεντίν. Οι οικισμοί και οι χώροι υποδοχής χτίζονται στα νοτιοανατολικά. Οι πηγές είναι σοβαρές και δεν είναι εφεύρημα των μέσων ενημέρωσης!!!» γράφει ο Νορέλ Ζαΐμι .


Προς το παρόν, η Αλβανία φιλοξενεί πάνω από 3.000 μουτζαχεντίν. Στεγάζονται στο στρατόπεδο «Ashraf 3», κοντά στην Μάνζα, 30 χλμ από τα Τίρανα.

Αποκαλύφθηκαν ομάδες διακίνησης όπλων σε Αλβανία και Ελλάδα

SManalysis


Σεπτέμβριος 15, 2019. Echedoros


Η ελληνική έρευνα και η αλβανική δίωξη σοβαρών εγκλημάτων αποκάλυψαν ότι 16 άτομα λειτουργούσαν σε δύο ομάδες, μία στην Ελλάδα και μία στην Αλβανία, οι οποίες επικοινωνούσαν μεταξύ τους για την εμπορία όπλων.



Οι ελληνικές αρχές ανέφεραν ότι αποκάλυψαν  16μελή εγκληματική ομάδα που τον τελευταίο χρόνο έφερε στην Ελλάδα 4 Καλάσνικοφ και 122.556 φυσίγγια.


Η ελληνική αστυνομία συνέλαβε 6 άτομα και άλλα 10 μέλη της εγκληματικής ομάδας αναζητούνται.


Μετά την κλοπή στρατιωτικού οπλισμού στην Αλβανία το 1997, όπλα κυρίως μεγάλου διαμετρήματος διακινήθηκαν σε όλη την επικράτεια και πολλά από αυτά μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα.




Σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα, η αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει σημαντικό αριθμό κινητών τηλεφώνων τα οποία παρακολούθησε και αποκαλύφθηκε η εγκληματική ομάδα διακίνησης όπλων στις δύο χώρες.


Όπως σημειώνεται κάθε κλεμμένο όπλο από τις αλβανικές αποθήκες πωλούνταν στην αγορά από 1500 έως 5000 ευρώ.

«Αναστατωμένος» ο πρόεδρος της Σερβίας με την απομάκρυνση του Τζον Μπόλτον

SManalysis


Σεπτέμβριος 15, 2019. Echedoros


Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε σήμερα ότι παρόλο που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, απομάκρυνε τον σύμβουλο ασφαλείας του, Τζον Μπόλτον, οι συνομιλίες με την αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχισθούν ώστε να βρεθεί ένας κοινός παρονομαστής μαζί της και με τους Αλβανούς για να εξασφαλισθεί η ειρήνη και η σταθερότητα.



Ερωτηθείς για το πως σχολίασε το γεγονός ότι ο Τζον Μπόλτον έπρεπε να αποχωρήσει από τη θέση του, ο άνθρωπος που υποστήριζε τις συνομιλίες σχετικά με την οριοθέτηση και τον διαχωρισμό του Κοσσυφοπεδίου, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι δεν είχε συναντηθεί μαζί του αλλά είχε μια τηλεφωνική επικοινωνία.




«Για εμάς, τους Σέρβους, ήταν αρεστή η θέση του για το Κοσσυφοπέδιο, οπότε δεν καταλαβαίνω  τη χαρά και την ευτυχία κάποιων που αισθάνονται ανακούφιση που δεν είναι πλέον σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τραμπ», δήλωσε σήμερα ο Βούτσιτς.


Πρόσθεσε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες συναντήθηκε με τον Γραμματέα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο και τον Μάθιου Πάλμερ, , εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Δυτικά Βαλκάνια.


«Θα επιδιώξουμε έναν κοινό παρονομαστή με τους Αλβανούς και τους Αμερικανούς για να εξασφαλίσουμε διαρκή ειρήνη, ει δυνατόν», κατέληξε ο Βούτσιτς, σύμφωνα με την gazeta online Insajderi.

Germany likely to give green light to North Macedonia, Albania may have to wait

SManalysis

By EWB - 13.09.Link

Nikola Dimitrov and Michael Roth; Photo: Ministry of Foreign Affairs of Norh Macedonia
BERLIN / BELGRADE – According to CDU Member of Parliament Gunther Krichbaum, efforts of North Macedonia are seen very positively in German Bundestag, which will formally decide on whether to support its start of negotiations at the end of September.

“Hence, I am convinced, although I can only speak for the Bundestag, not for the parliaments in Europe, that there will be a positive solution for North Macedonia”, stated Krichbaum for Deutshe Welle.

This information was echoed today for our portal by Bodo Weber, Senior Associate of the Democratization Policy Council in Berlin, who said that the ruling coalition in Germany is moving towards the agreement on this issue.

Weber, whose organisation was the first one to announce that German parliament will be postponing the decision on North Macedonia and Albania in June, believes that some common ground on the former country will be found between Berlin and Paris as well, because bold moves made by the country’s government must get a positive feedback.

“The solution looks like that there will be a partial de-coupling, with North Macedonia getting an unconditional green light, and Albania getting an conditional green light – a set of conditions before opening of negotiations. This is kind of a middle-road solution where both parts of a ruling coalition in Berlin can find a compromise”, Weber says for EWB.

Similar position was expressed by Krichbaum in his interview for Deutsche Welle.

“For me it is not a question of separation – in the end, it does not mean that the two countries will not start negotiations at the same time. Remember that this is only the first step, and then the opening of the chapters follows. It can happen, but it doesn’t have to be so. It is therefore important to respect the principle of the EU’s own merit and to have each country evaluated on its own merits”, he said.

In the meantime, Germany’s Minister for European Affairs Michael Roth tweeted his support to North Macedonia after meeting with Nikola Dimitrov yesterday.

“North Macedonia deserves a clear message from the EU: Let’s start accession talks now! Thanks to Nikola Dimitrov for strong pro-European commitment and true friendship. You and your country can count on us, dear Nikola!”, wrote Roth.

Dimitrov also met with Foreign Minister Heiko Maas and members of German Parliament during the visit.

European Commission recommended opening of accession negotiations with both countries this year, but some EU member states, allegedly France and Netherlands, have been reluctant to take this step.

The voices that support the opening of negotiations with North Macedonia point at its normalisation of relations with Greece and better track-record recorded by European Commission and international organisations.