Saturday, September 21, 2019

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για πρώτη φορά στα ελληνόρυθμα χωριά της Καλαβρίας

SManalysis


Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Πατριάρχη και της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Καλαβρία, όπου φυτεύτηκε μια κορωναίικη ελιά (φωτ.: Γρ. Τύπου Μ. Χαρακόπουλου)

Τους Αρβανίτες κατοίκους της Καλαβρίας που δεν λησμονούν ότι είναι Ρωμιοί οι οποίοι, την περίοδο της τουρκοκρατίας, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν από την Κορώνη του Μωριά στην Ιταλία επισκέφτηκε για πρώτη φορά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στα ελληνόρυθμα χωριά της περιοχής. Τον συνόδευσε αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) που αποτελούνταν από τον επικεφαλής βουλευτή Λαρίσης της ΝΔ Μάξιμο Χαρακόπουλο, τον γγ βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη, τον Αλβανό βουλευτή Genc Pollo και τον σύμβουλο δρ Κώστα Μυγδάλη.


«Οι διώκτες των Χριστιανών δεν ενδιαφέρονται αν αυτοί είναι Ορθόδοξοι, Καθολικοί ή προτεστάντες. Θα πρέπει, λοιπόν, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προστατεύσουμε τους χριστιανικούς πληθυσμούς, που τελούν υπό διωγμό στη Μέση Ανατολή κι όπου αλλού υφίστανται διώξεις, αλλά και να συμβάλουμε στην ασφαλή επιστροφή και εγκατάσταση στις εστίες τους όσων χριστιανών οδηγήθηκαν στην προσφυγιά λόγω του πολέμου και του φόβου.



Στον ιστορικό ναό του Αγίου Δημητρίου Κορώνης όπου εκτίθενται οι εικόνες της Αναστάσεως της ΔΣΟ

»Ο λόγος μας αυτός αποκτά μεγαλύτερη αξία εδώ στα χωριά της Καλαβρίας, όπου οι Αρβανίτες κάτοικοί τους, δεν λησμονούν ότι είναι Ρωμιοί που αναγκάστηκαν στα μαύρα χρόνια της τουρκοκρατίας να μεταναστεύσουν από την Κορώνη του Μωριά για να γλυτώσουν από το μαχαίρι του Οθωμανού κατακτητή. Διατηρούν, όμως, ασβέστη τη νοσταλγία για την πατρίδα από την οποία αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν και αντιστάθηκαν με σθένος -ακόμη και με ιερείς που μαρτύρησαν στο διάβα των αιώνων- στη βίαιη εκλατινοποίησή τους» δήλωσε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την επίσκεψη στον ιερό ναό του αγίου Δημητρίου της Κορώνης.



Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επιδίδει εικόνα της Αναστάσεως στον δήμαρχο Αγίου Δημητρίου Κορώνης Salvatore Lamirata

Η ελληνική αντιπροσωπεία της ΔΣΟ ξενάγησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην έκθεση εικόνων με θέμα την «Ανάσταση του Χριστού».

Ο Πατριάρχης φύτεψε μια κορωναίικη ελιά σε ένδειξη φιλίας, αλλά και σύνδεσης των κατοίκων της περιοχής με τις ρίζες τους από την Κορώνη της Πελοποννήσου.

Στη διάρκεια των εκδηλώσεων οι κάτοικοι τραγούδησαν έναν θρήνο για την Κορώνη, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν λόγω της άλωσης του Μωριά από τους Τούρκους. Ο επικεφαλής της ΔΣΟ επέδωσε αντίγραφο εικόνας της Αναστάσεως, η οποία είχε βραβευθεί σε διαγωνισμό της ΔΣΟ, στον δήμαρχο του αγίου Δημητρίου Κορώνης της Καλαβρίας Salvatore Lamirata

No comments: