Friday, January 11, 2019

Ципрас (Τσίπρας) : «Η αποτυχία της Συμφωνίας των Πρεσπών οδηγεί στην «Μεγάλη Αλβανία»

SManalysis



Φωτό από την tv21.tv των Σκοπίων

Ιανουάριος 11, 2019. Echedoros


Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του σε τοπικά ΜΜΕ είπε ότι η αποτυχία της συμφωνίας των Πρεσπών και η διάλυση της πΓΔΜ αποτελεί κίνδυνο για τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.



Η Ελλάδα δεν θέλει να αποσταθεροποιήσει τα βόρεια σύνορά της. Η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται για τη διάλυση της πΓΔΜ και τη δυνατότητα για μια Μεγάλη Αλβανία στα σύνορά μας», είπε.



Φωτό από την εφημερίδα των Σκοπίων ‘Βέτσερ’ «Ο Τσίπρας προφητεύει…»


«Αμέσως μετά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων, η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στο κοινοβούλιο μας, μέσα στον Ιανουάριο»,, είπε ο Τσίπρας.


Ερωτηθείς σχετικά με την ενδεχόμενη απόρριψη της Συνθήκης, από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» του Πάνου Καμμένου, ο πρωθυπουργός Τσίπρας είπε ότι σε αυτήν την περίπτωση θα επιδιώξει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου.


Η ιστορική συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων, που υπογράφηκε στην Πρέσπα τον Ιούνιο, αναμένεται να επικυρωθεί στις 15 Ιανουαρίου στο Κοινοβούλιο της πΓΔΜ, όπως σημειώνεται.


--
The Hellenic Information Team
             

  Το παρόν άρθρο μεταφράστηκε και επιμελήθηκε από το  © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Εκλάπησαν αυτόματα όπλα από τον Αλβανικό Στρατό

SManalysis



Ιανουάριος 11, 2019. Echedoros

Ένα  σοβαρό συμβάν έγινε στον Αλβανικό Στρατό. Αναφέρθηκε κλοπή όπλων από στρατιωτική βάση.


Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Αλβανίας,  κατά τη διάρκεια της νύχτας εκλάπησαν διάφορα όπλα από τις στρατιωτικές αποθήκες όπλων στο Πασαλιμάν, στα νότια της χώρας. Μεταξύ των όπλων που εκλάπησαν είναι τρία αυτόματα όπλα.



 φωτό από το Syri.net

Ο στρατιώτης που όφειλε να φυλάει την αποθήκη δεν βρισκόταν στη θέση του τη στιγμή της κλοπής.


Όπως αναφέρεται, με αυτήν, την άνευ προηγουμένου κλοπή, στην ιστορία του αλβανικού στρατού, συνδέονται πέντε στρατιώτες.

Τα όπλα βρίσκονταν κλεισμένα σε χώρο ασφαλείας, αλλά οι κλέφτες τον άνοιξαν βίαια. Ο δημοσιογράφος Ενρίκ Μεχμέτι ανέφερε ότι τα κλοπιμαία είναι αξίας 8 χιλιάδων ευρώ. Οι έρευνες στρέφονται σε κάθε κατεύθυνση.


--

Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια: Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την ιστορική απόφαση σας

SManalysis


Ιανουάριος 11, 2019. Echedoros

Σκόπια.

 «Η ‘Μακεδονία’ έχει λάβει μια ιστορική απόφαση. Η Συνέλευσή σας ψήφισε και ενέκρινε τις συνταγματικές τροποποιήσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών με την Ελλάδα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την απόφαση των εκλεγμένων αντιπροσώπων σας», δήλωσε ο πρέσβης Τζες Μπέιλι την Παρασκευή το βράδυ αναφερόμενος στις συνταγματικές αλλαγές στο Κοινοβούλιο, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα.



Στο μήνυμά του που δημοσιεύθηκε στη σελίδα της Πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια, ο Μπέιλι είπε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την επικύρωση από την Ελλάδα. Αυτή η συμφωνία επιλύει τελικά το ζήτημα της ονομασίας, που πάρα πολύ καιρό είχε εμποδίσει τους πολίτες της ‘Μακεδονίας’ να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.


«Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ως το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ και να συνεχίσουμε την ισχυρή συνεργασία μας μαζί σας για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας εδώ και σε όλη την περιοχή», δήλωσε ο Μπέιλι.

Monday, January 7, 2019

More than 40,000 Albanians ready to leave Kosovo - report

SManalysis
(Thinkstock)
The mass departure from Kosovo shows that nothing has been done over the past two years economy-wise to make people want to stay.

SOURCE: SPUTNIK MONDAY, JANUARY 7, 2019 | 12:56

Albanian language website indeksonline.net is reporting this.

According to the website, almost 40,000 people are currently waiting for the German embassy to reply to their applications to be granted working visas, so they can leave Kosovo as soon as possible.

This number only concerns those who have already secured a job through their contacts, and there are also many who would like to leave but have not yet managed to arrange it.

At the moment ​​people who filed their applications back in 2017 are waiting for German visas, the website writes, adding that such a workforce outflow is more than worrying.

Also, the mass departure from Kosovo shows that nothing has been done economy-wise in the last two years to make people want to stay and try to secure their livelihoods in Kosovo.

"Instead, thousands of people are getting work visas and leaving the country. Many believe this is one of the reasons why Kosovo has not received (EU) visa liberalization, since citizens are fleeing en masse, trying their luck in western countries," the report said.

Indeks Online also said it learned from the German embassy that a majority of visa applications have received a positive reply - "especially those who have contracts with serious companies in developed European countries."

Γ. Κατρούγκαλος: «Η Αλβανία είναι υποχρεωμένη να σέβεται τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας»

SManalysis
Image result for albania greek minority

ProNews
Ο αναπληρώτης ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος απάντησε στον Νικήτα Κακλαμάνη για το αν έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας για τις περιουσίες των ομογενών της Βορείου Ηπείρου.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, με αφορμή την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας με την οποία φέρεται να παραχώρησε αυθαιρέτως προς αξιοποίηση στο Υπουργείο Τουρισμού, τεμάχια γης που συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών στη Χειμάρρα, παραβιάζοντας τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα είχε κάνει αρχές Δεκεμβρίου σχετική ερώτηση.

«Η τήρηση, από πλευράς Αλβανίας, της διεθνούς και ευρωπαϊκής υποχρέωσής της να σέβεται, στην πράξη, τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας σε όλη την επικράτειά της, αποτελεί αδιαπραγμάτευτο όρο, όχι μόνο για την προώθηση των διμερών μας σχέσεων, αλλά και για την ευόδωση των ευρωπαϊκών προσδοκιών των Τιράνων».


Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής Υπουργός εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στην απαντητική του επιστολή προς τον αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νικήτα Κακλαμάνη σχετικά με την πρόκληση της αλβανικής κυβέρνησης να παραχωρήσει στο αλβανικό υπουργείο τουρισμού προς τουριστική αξιοποίηση τεμάχια γης που συμπεριλαμβάνουν και ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών, στην παραλιακή γραμμή Αυλώνα Αγίων Σαράντα. Οι περιουσίες αυτές οπως τονίζει στην ερώτηση ο κ. Κακλαμανης ανήκουν σε Βορειοηπειρώτες κατοίκους του Δήμου Χειμάρρας.

Αναλυτικά η απαντητική επιστολή του κυρίου Κατρούγκαλου έχει ως εξής:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και προβαίνει στις κατάλληλες ενέργειες για την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των ομογενών μας στην Αλβανία. Αντιδράσαμε εγκαίρως και με αποφασιστικότητα έναντι των προσφάτων κινήσεων της αλβανικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα κατά της υιοθετηθείσας απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, δια της οποίας παραχωρούνται αυθαιρέτως στο Υπουργείο Τουρισμού, προς αξιοποίηση, τεμάχια γης, που περιλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών, καθώς και το προωθούμενο, προς ταχεία ψήφιση, στο αλβανικό Κοινοβούλιο νομοσχέδιο, το οποίο εκπονήθηκε χωρίς διαβούλευση με ιδιοκτήτες και διεθνείς εταίρους της Αλβανίας.

Πέραν της ανακοινώσεως του ΥΠΕΞ, προχωρήσαμε σε ενημέρωση εκπροσώπων της Διεθνούς Κοινότητας (ενδιαφερομένων κρατών και αρμοδίων διεθνών οργανισμών). Αποδώσαμε, βεβαίως, ιδιαίτερη έμφαση στην ευαισθητοποίηση της Ευρωπαίκής Ενωσης, καθώς μάλιστα το περιουσιακό, αλλά και η εν γένει προστασία των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των 5 καίριων προϋποθέσεων για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, και πέραν των άλλων ενεργειών, απέστειλα επιστολές προς την Αντιπρόεδρο της Ε. Επιτροπής κ.Μογκερίνι, και τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση και την Ευρωπαίκή Πολιτική Γειτονίας, K. Χαν, δια των οποίων τους επεσήμανα τη σοβαρότητα και κρισιμότητα της κατάστασης καθώς και την ανάγκη η αλβανική πλευρά να αποσύρει τις εν λόγω νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Διαμηνύσαμε προς κάθε πλευρά, συμπεριλαμβανομένης, ασφαλώς, της αλβανικής, με την οποία έχουν γίνει επαφές προκειμένου να ζητηθούν όλες οι απαιτούμενες διευκρινίσεις για τις τελευταίες αυτές εξελίξεις, ότι η τήρηση, από πλευράς Αλβανίας, της διεθνούς και ευρωπαϊκής υποχρέωσής της να σέβεται, στην πράξη, τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας σε όλη την επικράτειά της, αποτελεί αδιαπραγμάτευτο όρο, όχι μόνο για την προώθηση των διμερών μας σχέσεων, αλλά και για την ευόδωση των ευρωπαϊκών προσδοκιών των Τιράνων.

Ανεξαρτήτως των ανωτέρω, η Ελλάδα ως ηγέτιδα δύναμη στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και παλαιότερο κράτος μέλος ΕΕ και ΝΑΤΟ, επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση και δρα με σύνεση και αποφασιστικότητα, μη παρασυρόμενη σε άσκοπες διελκυστίνδες δημοσίων αντεγκλήσεων, όπως, ενδεχομένως, πολλές φορές θα επεδίωκαν οι συνομιλητές μας, μεταξύ άλλων για εσωτερικού πολιτικούς λόγους στις χώρες τους. Ως προς την Αλβανία, υπενθυμίζω οι καλές γειτονικές σχέσεις και η προώθηση της διμερούς συνεργασίας σε όλα τα πεδία δύναται να προάγει και τις συνθήκες διαβίωσης των ομογενών μας στην Αλβανία, ενώ δύναται, επίσης, να λειτουργήσει απολύτως επωφελώς για την ασφάλεια, την σταθερότητα και την ευημερία στις δύο χώρες και την ευρύτερη περιοχή.

Όμως, η προώθηση των διμερών σχέσεων, απαιτεί αμοιβαία βούληση. Από πλευράς μας παρακολουθούμε στενά την απόλυτη τήρηση της αρχής της καλής γειτονίας από την Αλβανία, αρχή που άλλωστε συγκαταλέγεται στις προϋποθέσεις για την ένταξη και της χώρας αυτής στην ΕΕ».

Έρχονται αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια: Κίνδυνος «έκρηξης» – Γεωπολιτικά ινστιτούτα εμπλέκουν και την Ελλάδα

SManalysis

Δημοσίευση: 7 Ιανουαρίου 2019, 9:16 μμ | Ανανέωση: Ιανουάριος 7, 2019

PENTAPOSTAGMA


Ετοιμάζουν κάποιοι στη Δύση μια πολύ μεγάλη «φωτιά» για τα Βαλκάνια, χρησιμοποιώντας της εθνοτικές διαφορές που «σιγοκαίνε» από την δεκαετία του 1990, με σκοπό να υλοποιήσουν τα δικά τους γεωπολιτικά και οικονομικά σχέδια.



Σήμερα έγινε γνωστό πως το έμβλημα του τακτικού  στρατού του Κοσόβου, το οποίο θυμίζει ξεκάθαρα  ΗΠΑ, μιας και το μόνο που έγινε ήταν να αφαιρεθεί το λογότυπο στην αγγλική γλώσσα και να προστεθούν τα έξι αστέρια που σημαίνουν τις 6 χώρες που θα συμπληρώσουν την Μεγάλη Αλβανία, συμπεριλαμβανομένης πιθανόν και της Ελλάδος.

Το έμβλημα των Κοσοβάρων είναι όμοιο με αυτό της εταιρείας παροχής στρατιωτικών υπηρεσιών  «American Premier Security», γεγονός που προκάλεσε οργή ακόμα και σε Αλβανούς.



ΠΡΟΣ ΑΛΑΓΕΣ ΣΥΝΟΡΩΝ;

Αλλαγές συνόρων όμως και  δημιουργία «μεγάλων κρατών» στα Βαλκάνια δεν θα είναι δυνατές χωρίς αιματηρούς και καταστροφικούς πολέμους, αναφέρουν αμυντικοί αναλυτές στο Σεράγεβο, οι οποίοι εμπλέκουν ΠΓΔΜ και Ελλάδα στο όλο αυτό σχέδιο .




Μιλούν επίσης για συγκρίσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και της σερβικής Δημοκρατίας Σέρπσκα στην Βοσνία.

Οι σερβικές αρχές αντέδρασαν έντονα στη δήλωση του Πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Ramush Haradinaj, η οποία ανέφερε ότι «τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας έχουν καταργηθεί σύμφωνα με την συνθήκη του Σένγκεν».

Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βουλίν, δήλωσε ότι αυτό είναι μια προσπάθεια για τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας», η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν μπορεί να δημιουργηθεί χωρίς πολεμικές συγκρούσεις στα Βαλκάνια και όχι μόνο από τη Σερβία». 

Η Πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπράναβιτς κατηγόρησε τις αλβανικές  αρχές στην Πρίστινα ότι «ετοιμάζονται να πυροδοτήσουν ένταση και να δημιουργήσουν αποσταθεροποίηση σε ολόκληρα τα Βαλκάνια».

Η ίδια σύγκρινε το Κοσσυφοπέδιο με την σερβική  Δημοκρατία Σέρπσκα στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

«Είναι σαφές ότι τώρα συζητούνται αλλαγές στα σύνορα και πώς αυτό είναι δυνατό μόνο για ορισμένους, όχι για τη Δημοκρατία Σέρπσκα, αλλά πλανώνται», δήλωσε η Μπράνοβιτς.

Αμέσως μετά από αυτές τις δηλώσεις αντέδρασαν οι Βοσνιακές αρχές του Σεράγεβο.

Το μέλος της Προεδρίας της Βοσνίας Ζέλικο Κοσίσιτς, δήλωσε ότι «τα σύνορα της χώρας δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας».

«Γιατί πιστεύει κανείς ότι η πολιτική της δεκαετίας του ’90 μπορεί τώρα να αποφέρει περισσότερα αποτελέσματα;

Αντί να έχουμε επιστροφή στη συνεργασία, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τη σταθεροποίηση της περιοχής, κινούμαστε σε πλάνα αποσταθεροποίησης», δήλωσε ο Κροάτης  μέλος της προεδρίας της Βοσνίας Ζέλικο Κόμσιτς.

Ενώ το έτερο  μέλος, ο Sefik Džaferović, ισχυρίζεται ότι οι προσπάθειες παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας ή ενδεχόμενες αλλαγές συνόρων, «θα μπορούσαν να επηρεάσουν  την ειρήνη και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής, διότι θα τερματίσουν την συμφωνία του Ντέιτον , διαλύοντας τις εσωτερικές εθνοτικές δομές της Βοσνίας με μεγάλες συνέπειες» , τόνισε ο ίδιος.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΝΟΡΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ;

Η αντιπρόεδρος ΜΚΟ «Πρωτοβουλία για την Σερβία» , Αλεξάνταρ Ποπόφ, σε δήλωσή του στην Deutsche Welle, υπενθυμίζει τις δηλώσεις έμπειρων Βρετανών διπλωματών, που είπαν ότι η δημιουργία μιας «μεγάλης»,  Αλβανίας, Σερβίας ή Κροατίας, θα πραγματοποιηθεί μόνο με  σενάρια που εμπεριέχουν νέους αιματηρούς πολέμους.

ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ-ΣΕΡΒΙΑΣ

«Μιλάμε για τις σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου και νομίζω ότι εδώ οι  Αμερικανοί είναι που έδωσαν την ιδέα της αλλαγής των συνόρων.

Αν αυτή η ιδέα γίνει πραγματικότητα, τότε ολόκληρη η περιοχή θα έχει σοβαρά προβλήματα, γιατί  η ιστορία δεν θα τελειώσει εκεί.

Η Σερβία θα προσαρτήσει σχεδόν αμέσως την σερβική  Δημοκρατία της Σέρπσκα στην Βοσνία, ενώ η «Χερσέβα-Βόσνια» (μέρος της Ερζεγοβίνης που κατοικείται από κροατική πλειοψηφία) θα ενταχθεί στην Κροατία.

Από την Βοσνία που γνωρίζουμε  σήμερα, δεν θα υπάρχει τίποτα. Τέτοιες εδαφικές αλλαγές δεν πραγματοποιούνται ποτέ χωρίς πόλεμο. Τέτοιες ιδέες πραγματοποιούνται σε μια ειρηνική διάσκεψη μετά από αιματηρούς πολέμους», δηλώνει  ο Popov.

Η βίαιη διαδικασία αλλαγής των συνόρων στα Βαλκάνια ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990, και έληξε με τις Συμφωνίες του Ντέιτον και τη δημιουργία της Βοσνίας.

«Η συνέχιση αυτής της διαδικασίας μπορεί να γίνει μόνο με  πόλεμο, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι οι συγκρούσεις σήμερα θα καταλαμβάνουν ένα πολύ μεγαλύτερο χώρο, συμπεριλαμβανομένου του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ  και της Ελλάδας.

Πρόκειται για βαλκανικά πολεμικά παιχνίδια χωρίς όρια. Οι πόλεμοι της δεκαετίας του 1990 ολοκληρώθηκαν στα σύνορα των πρώην γιουγκοσλαβικών δημοκρατιών.

Τυχόν νέες συγκρούσεις για την αλλαγή ή την κατάργηση των σημερινών συνόρων , με στόχο τη δημιουργία μεγάλων κρατών στα Βαλκάνια, θα πυροδοτήσουν  μια πυρκαγιά που θα καταλάβει  ακόμα μεγαλύτερο χώρο», λέει ο Popov.

Η ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΤΗΝ ΕΕ

Ο Popov πιστεύει ότι πέρα από την γηραιά  ήπειρο υπάρχουν δυνάμεις, οι οποίες θέλουν επίσης να επηρεάσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

«Ο απρόβλεπτος Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ έχει κάνει πολλά βήματα που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της ΕΕ, την ώρα που η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από «συγκλονισμένη» από ποτέ, γιατί στο εσωτερικό της υπάρχουν μεγάλες αντιφάσεις. Φοβάμαι ότι αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ», καταλήγει  ο Αλέξανδρος Πόποφ.

Students in Albania resume their protest

SManalysis
 Students in Albania resume their protest

By Edison Kurani / Published on: 07-01-2019

Students in Albania resume their protest A group of students in Albania have resumed their protest after interrupting them for nearly ten days due to the winter holidays.
Students gathered in front of their faculties and continued their protest in front of the government’s office. Meanwhile, the head of the government, Edi Rama reacted following the publication of several images where students appeared nailing the doors shut in some of the faculties in Tirana .

“This gesture really shows how this protest is being used for ulterior purposes”, Rama said.

The Prime Minister also said that the government is delivering the most of the demands that students have made and that it has started an internal process of dialogue for each area concerned.

In December, Albania was swept by students’ protests. Students made a list of demands, asking the government to deliver them without the need to engage in dialogue. Most of these demands were financial. In the final days of 2018, PM Edi Rama decided to introduce a number of measures which aimed at meeting some of the demands that students had listed, however, one of the main demands, which relates to the amendment of the law on higher education, has not yet been delivered and the government insists that this is one of the demands that cannot be delivered. /ibna/

Turkey’s Erdogan Threatens to “Throw Greeks Into the Sea”

SManalysis

By Tasos Kokkinidis - Jan 7, 2019

 GreekReporter



Turkish President Recep Tayyip Erdogan continued his recent spate of hostile rhetoric against the Greek people by threatening to throw them into the sea. The remarks were made during a speech he gave in Smyrna (Izmir) on Saturday.

Erdogan quoted a Turkish song where he repeated the line, “I’ll throw the Greeks into the sea.”

The line is part of a verse from a Turkish folk song which was written during the years of the Asia Minor Catastrophe. Erdogan in all likelihood repeated the line in front of his audience at the Saturday speech in an effort to score political points ahead of the Turkish municipal elections in March.

Smyrna is a traditional stronghold of the opposition, and the Turkish president is hoping to gain their votes, using an extreme, nationalistic approach.

In the song, Greeks are described as wicked and “foxes”, while the Turks are referred to as “lions”.

Other lyrics of the song include the lines “The wretched Greek cannot achieve his purposes. They say do not pass. I’ll go to Smyrna, I’ll throw the Greeks into the sea.”

Αλβανία: Αλλάζουν οι νόμοι περί διαβαθμισμένων πληροφοριών μετά την …Γκάφα

SManalysis
https://www.echedoros-a.gr/2018/12/shish.html

Ιανουάριος 7, 2019. 16:55

Τίρανα. Echedoros

Μέσα στο 2019, η κυβέρνηση θα αλλάξει τους νόμους για την εθνική ασφάλεια, κυρίως αυτοί που αφορούν την προστασία των διαβαθμισμένων πληροφοριών.


Έχει ληφθεί απόφαση και έχει προγραμματισθεί το νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο θα περιληφθούν οι αλλαγές.



Προβλέπεται να αλλάξει ο νόμος «περί πληροφοριών διαβαθμισμένων ως ‘κρατικών μυστικών’».

«Η πολιτική ασφαλείας του ΝΑΤΟ και οι οδηγίες με τον ισχύοντα νόμο δεν προβλέπουν δικλείδες ασφαλείας και υπάρχει ένα νομικό κενό για τη ρύθμιση πολλών πτυχών της ασφάλειας. Θα γίνει προσέγγιση και προσαρμογή στις πολιτικές ασφάλειας, στις οδηγίες και τους κανονισμούς που ισχύουν στην ΕΕ», αναφέρει η κυβέρνηση.


Η τροποποίηση των παραμέτρων των νόμων θεωρείται απαραίτητη από την κυβέρνηση, επειδή υπάρχει σήμερα κενό στην νομοθεσία που βρίσκεται σε ισχύ και δεν υπάρχει σχετική ρύθμιση, παρόλο που οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου έχουν προσαρμοσθεί στην πολιτική ασφάλειας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ καθώς και σε οδηγίες με τους υποστηρικτικούς κανονισμούς.


Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την αύξηση των ικανοτήτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Διαβαθμισμένων Πληροφοριών, ένας θεσμός που υπάγεται στον Πρωθυπουργό.

https://www.echedoros-a.gr/2018/12/shish.html

Επιπρόσθετα, οι κύριοι τομείς αυτής της πρωτοβουλίας είναι ο ορισμός των γενικών κανόνων που πρέπει να εφαρμόζονται σε όλο τον κύκλο των εργασιών με διαβαθμισμένες πληροφορίες,  ως ένα σημαντικό στοιχείο της εθνικής ασφάλειας που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, το δίκαιο και την προστασία των συμφερόντων της Δημοκρατίας της Αλβανίας στην εκπλήρωση των διεθνών δεσμεύσεων του αλβανικού κράτους.


Επίσης, δημιουργείται ένα μοναδικό σύστημα για την προστασία των διαβαθμισμένων πληροφοριών που σχετίζονται με την παραβίαση των εθνικών συμφερόντων  και ασφαλείας της Δημοκρατίας της Αλβανίας.


Μαζί με το νόμο, η κυβέρνηση προβλέπει και την έκδοση αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου για χαρακτηρισμό σχετικών πληροφοριών με την ένδειξη ‘κρατικό μυστικό’.


Το σχέδιο απόφασης στοχεύει στον καθορισμό των κριτηρίων εκείνων και διαδικασιών για την ταξινόμηση των πληροφοριών ως «κρατικού μυστικού» που παράγονται από τους κρατικούς θεσμούς.


Επίσης, το σχέδιο απόφασης θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα ορίζονται οι επιτροπές αναθεώρησης και ταξινόμησης των πληροφοριών και τον τρόπο και τον τόπο εφαρμογής τους.


 Γιατί έγινε ελήφθη η απόφαση αλλαγής των νόμων


Σύμφωνα με το κείμενο, η απόφαση αλλαγής των νόμων για την εθνική ασφάλεια ελήφθη μετά από δημοσιεύματα με τα οποία η Αλβανία ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο τις σχέσεις με τις υπόλοιπες χώρες, δημοσιοποιώντας μυστικές πληροφορίες.


Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών της Αλβανίας στις αρχές Δεκεμβρίου παρουσίασε ονόματα, θέσεις, μισθούς και δαπάνες οκτώ κορυφαίων αλβανικών κρυπτογραφημένων φορέων- ορισμένοι μάλιστα εργάζονται υπό διπλωματική κάλυψη στο Βέλγιο, στην Ελλάδα, το Κοσσυφοπέδιο, την Ιταλία, τα Σκόπια και τη Σερβία, όπως σημειώνεται.


gazetasi.al

Anarchists Throw Paint at U.S. Embassy in Athens

SManalysis


By Tasos Kokkinidis - Jan 7, 2019

Greek Reporter

A group of anarchists belonging to the infamous Rouvikonas group threw bottles containing red paint at the U.S. Embassy in the center of Athens during the early hours of Monday.

According to the police, a group of around 10 people riding motorbikes approached the embassy from its side entrance and threw the bottles, before fleeing.

Two suspects were arrested and another eight were also detained but later released after the incident, which caused minor material damage but no injuries, police said.

Later, Rouvikonas claimed responsibility for the attack on an anti-establishment website.

The claim condemns “American imperialism”, and in particular to the role of the U.S. via the International Monetary Fund, and the situation in Syria.

The Greek foreign ministry condemned the action that it said undermined “longstanding friendly relations between the two peoples and the strategic relationship between Greece and the United States (which is) crucial for our country and the region.”

The U.S. Ambassador to Greece, Geoffrey Pyatt, condemned the attack, describing it as “silly and senseless vandalism.”

Kali Xronia! I’m happy to be back in Greece! During the current lapse in US govt appropriations, I’ll be less public in my daily work, but I do want to condemn this morning’s silly and senseless vandalism at the US Embassy and thank @hellenicpolice for their quick action.

— Geoffrey Pyatt (@USAmbPyatt) January 7, 2019

Rouvikonas has carried out a number of similar acts on embassies, banks and public buildings in recent years, causing some material damage but no injuries.

​Χειμάρρα εν κινδύνω

SManalysis


 Επικαιρότητα   Reporter   Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019,

Η σύγχρονη Ελληνική Ιστορία είναι σε κρίσιμα διακυβεύματα, ένα σπιράλ χαμένων ευκαιριών. Μεταξύ αυτών η προστασία των Ελληνικών μειονοτήτων που διαβιούσαν και διαβιούν εκτός των συνόρων της Ελληνικής Επικράτειας. Του οικουμενικού δηλαδή Ελληνισμού, που αρχικά ως τρόπο σκέψης, δράσης και προόδου, τον οραματίστηκαν ο Ρήγας και ο Ίωνας Δραγούμης. Που όμως το Ελληνικό κράτος, σε κάθε έκφανση και εκδοχή του εκ των πραγμάτων περιόρισε. Και σε πλείστες όσες περιπτώσεις εξέθεσε, εγκατέλειψε και απέτυχε να πράξει τα αυτονόητα για τα θεμελιώδη δικαιώματα, αυτών που από επιλογή δήλωναν και δηλώνουν Έλληνες.

Το προηγούμενο των ακμαζουσών Ελληνικών κοινοτήτων της Βαλκανικής και ιδιαίτερα της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, είναι μια διδακτική εμπειρία. Σε ηπιότερη βέβαια εκδοχή. Ο διωγμός των Ελληνικών κοινοτήτων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, με την τρισχελιετή παρουσία, είναι μια ανείπωτη καταστροφή. Η περιθωριοποίηση των Ελλήνων σε Μοναστήρι και Κρούσοβο, χρειάζεται, δεδομένης και της ιστορικής συγκυρίας, ειδική μελάτη και διαχείριση. Οδυνηρά ωστόσο είναι τα συμπεράσματα από τον σταδιακό, ‘εν καιρώ ειρήνης’ αφελληνισμό της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου. Ειδικά για τα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά, για τα οποία ρητά είχε συμφωνηθεί, η αυτονομία τους, οι ομοιότητες με τις σημερινές εξελίξεις στη Χειμάρρα είναι ανατριχιαστικές. Αναγκαστικές ‘απαλλοτριώσεις’ σε εξευτελιστικές τιμές, που καθιστούσαν αδύνατη την παραμονή και διαβίωση του Ελληνικού πληθυσμού. Ένα γρόσι το στρέμμα και ‘διαβατήριο’ εξόδου από τις πατρογονικές εστίες. Κοντά σε αυτά η ζωή των Ελλήνων, πέρα από αδύνατη έγινε και αφόρητη με το σατανικό και πρόστυχο εφεύρημα των ανοιχτών φυλακών για βαρυποινίτες. Βιασμοί, ληστείες και δολοφονίες και το έγκλημα είχε συντελεστεί. Με μια Ελλάδα, που ακόμα ‘έγλειφε’ τις πληγές της και αναζητούσε ‘περπατησιά’ μέσα στις συμπληγάδες του ‘Ψυχρού Πολέμου’.

Στη Χειμάρρα σήμερα το δράμα κορυφώνεται. Στην ατίθαση και προνομιακή αυτή περιοχή, που χτυπά η καρδιά του Ελληνισμού, μεθοδευμένα συντελείται η περιθωριοποίησή του. Συνοπτικά, με δύο ‘κινήσεις’, πραγματοποιείται η καταλήστευση της περιουσίας του. Με νόμο του Αλβανικού κράτους, προβλέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση της περιουσίας των Χειμαρριωτών, σε εξευτελιστικές και υποπολλαπλάσιες της πραγματικής τους αξίας τιμές. ‘Απαλλοτρίωση’ που σε παγκόσμια πρωτοτυπία, μπορεί να γίνει ακόμα και υπέρ ‘ιδιωτών επενδυτών’. Και για να ‘περιοριστεί’ το αντικείμενο των ‘απαλλοτριώσεων’, με όσες διαδικασίες αυτό συνεπάγεται, το επίσημο Αλβανικό κράτος, αρνείται να αναγνωρίσει και να χορηγήσει τίτλους ιδιοκτησίας στους Χειμαρριώτες. Άρνηση που αφορά τις περιουσίες τους, που από πάππου προς πάππου κατέχουν και που το καθεστώς Χότζα, αυθαίρετα και παράνομα, είχε περιλάβει στις ‘απίθανες κομμουνιστικές’ κολεκτίβες.

Η αντίδραση του Ελληνικού πολιτικού κόσμου, πρέπει να είναι ομόθυμη, συντονισμένη και συγκεκριμένη. Στα θετικά καταγράφεται η δήλωση Τσίπρα για σεβασμό των δικαιωμάτων της μειονότητας, ως όρου για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία. Δεν αρκεί. Σημαντική η εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι το θέμα της μειονότητας και ειδικά της Χειμάρρας αποτελεί προτεραιότητα. Χωρίς αναγωγές και υποθέσεις το φέρνει στο κέντρο της κουβέντας. Απαιτείται άμεσα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τεθεί προ των ευθυνών της. Το δικαίωμα στην περιουσία, πέραν όλων των άλλων, είναι θεμελιώδες. Και βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα των δικαιικών αξιών, πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση και λειτουργεί ο Δυτικός κόσμος. Άμεσα πρέπει να ζητηθεί η αναστολή κάθε ενταξιακής διαπραγμάτευσης και να ‘παγώσουν’ τα κονδύλια που διατίθενται για την προπαρασκευή της Αλβανίας. Θα ήταν επίσης χρήσιμο να διερευνηθεί, ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι ‘επενδυτές’ και οι ‘πηγές των κεφαλαίων τους’. Η διεθνής αστυνομική και δικαστική συνδρομή, θα έχουν πεδίο δόξης λαμπρό.

Το συντελούμενο έγκλημα στη Χειμάρρα, είναι πρόκληση αξιοπρέπειας για το Ελληνικό κράτος και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Πέρα από την προσδοκία της ευαισθητοποίησης των Διεθνών Οργανισμών και υπηρεσιών, είναι ανάγκη να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να προβούμε σε δράσεις. Τα ‘ασημικά’ του Ελληνισμού εξαντλούνται. Σήμερα είναι η Χειμάρρα. Αύριο τί; Τώρα, γιατί είναι ήδη αργά.

Πηγη:antinews.gr
Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο