Monday, January 7, 2019

Αλβανία: Αλλάζουν οι νόμοι περί διαβαθμισμένων πληροφοριών μετά την …Γκάφα

SManalysis
https://www.echedoros-a.gr/2018/12/shish.html

Ιανουάριος 7, 2019. 16:55

Τίρανα. Echedoros

Μέσα στο 2019, η κυβέρνηση θα αλλάξει τους νόμους για την εθνική ασφάλεια, κυρίως αυτοί που αφορούν την προστασία των διαβαθμισμένων πληροφοριών.


Έχει ληφθεί απόφαση και έχει προγραμματισθεί το νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο θα περιληφθούν οι αλλαγές.



Προβλέπεται να αλλάξει ο νόμος «περί πληροφοριών διαβαθμισμένων ως ‘κρατικών μυστικών’».

«Η πολιτική ασφαλείας του ΝΑΤΟ και οι οδηγίες με τον ισχύοντα νόμο δεν προβλέπουν δικλείδες ασφαλείας και υπάρχει ένα νομικό κενό για τη ρύθμιση πολλών πτυχών της ασφάλειας. Θα γίνει προσέγγιση και προσαρμογή στις πολιτικές ασφάλειας, στις οδηγίες και τους κανονισμούς που ισχύουν στην ΕΕ», αναφέρει η κυβέρνηση.


Η τροποποίηση των παραμέτρων των νόμων θεωρείται απαραίτητη από την κυβέρνηση, επειδή υπάρχει σήμερα κενό στην νομοθεσία που βρίσκεται σε ισχύ και δεν υπάρχει σχετική ρύθμιση, παρόλο που οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου έχουν προσαρμοσθεί στην πολιτική ασφάλειας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ καθώς και σε οδηγίες με τους υποστηρικτικούς κανονισμούς.


Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν την αύξηση των ικανοτήτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Διαβαθμισμένων Πληροφοριών, ένας θεσμός που υπάγεται στον Πρωθυπουργό.

https://www.echedoros-a.gr/2018/12/shish.html

Επιπρόσθετα, οι κύριοι τομείς αυτής της πρωτοβουλίας είναι ο ορισμός των γενικών κανόνων που πρέπει να εφαρμόζονται σε όλο τον κύκλο των εργασιών με διαβαθμισμένες πληροφορίες,  ως ένα σημαντικό στοιχείο της εθνικής ασφάλειας που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, το δίκαιο και την προστασία των συμφερόντων της Δημοκρατίας της Αλβανίας στην εκπλήρωση των διεθνών δεσμεύσεων του αλβανικού κράτους.


Επίσης, δημιουργείται ένα μοναδικό σύστημα για την προστασία των διαβαθμισμένων πληροφοριών που σχετίζονται με την παραβίαση των εθνικών συμφερόντων  και ασφαλείας της Δημοκρατίας της Αλβανίας.


Μαζί με το νόμο, η κυβέρνηση προβλέπει και την έκδοση αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου για χαρακτηρισμό σχετικών πληροφοριών με την ένδειξη ‘κρατικό μυστικό’.


Το σχέδιο απόφασης στοχεύει στον καθορισμό των κριτηρίων εκείνων και διαδικασιών για την ταξινόμηση των πληροφοριών ως «κρατικού μυστικού» που παράγονται από τους κρατικούς θεσμούς.


Επίσης, το σχέδιο απόφασης θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα ορίζονται οι επιτροπές αναθεώρησης και ταξινόμησης των πληροφοριών και τον τρόπο και τον τόπο εφαρμογής τους.


 Γιατί έγινε ελήφθη η απόφαση αλλαγής των νόμων


Σύμφωνα με το κείμενο, η απόφαση αλλαγής των νόμων για την εθνική ασφάλεια ελήφθη μετά από δημοσιεύματα με τα οποία η Αλβανία ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο τις σχέσεις με τις υπόλοιπες χώρες, δημοσιοποιώντας μυστικές πληροφορίες.


Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών της Αλβανίας στις αρχές Δεκεμβρίου παρουσίασε ονόματα, θέσεις, μισθούς και δαπάνες οκτώ κορυφαίων αλβανικών κρυπτογραφημένων φορέων- ορισμένοι μάλιστα εργάζονται υπό διπλωματική κάλυψη στο Βέλγιο, στην Ελλάδα, το Κοσσυφοπέδιο, την Ιταλία, τα Σκόπια και τη Σερβία, όπως σημειώνεται.


gazetasi.al

No comments: