Saturday, February 4, 2023

White House denies Biden offered Putin ‘20% of Ukraine’

SManalysis



The CIA also quickly disavowed explosive claims by the Swiss-German paper of record


3 February 2023

President Joe Biden allegedly sent CIA chief William Burns on a secret mission to Moscow and then Kiev in mid-January, according to a report in the Neue Zürcher Zeitung (NNZ) on Wednesday. The White House and the CIA both addressed the allegeations on Thursday, saying it was not true that the US had offered Russia 20% of Ukrainian territory as part of a peace proposal.

According to confidential conversations with two German lawmakers dealing with foreign policy – one from the ruling coalition, the other from the opposition – Burns reportedly offered a “land for peace” deal in which Russia would keep some “20% of Ukraine’s territory” – about the size of the Donbass.



The Swiss-German newspaper mentioned the supposed proposal in passing, focusing on the chain of events that led to German Chancellor Olaf Scholz and US President Joe Biden announcing they would send Leopard 2 and Abrams heavy tanks to the government in Kiev.

The NZZ report is “not accurate” and the CIA will say the same, deputy spokesperson for the White House’ National Security Council, Sean Davett, told Newsweek. A CIA official then told the US outlet that reports of a secret Moscow trip by Burns, or a peace proposal on behalf of the White House were “completely false.”

The Washington Post reported earlier that Burns had taken a secret trip to Kiev ahead of the tank announcement, in order to meet and brief Ukrainian President Vladimir Zelensky.

From what the two German politicians told NZZ, the peace offer hinted at a split in Washington regarding the conflict. While Burns and National Security Advisor Jake Sullivan want to wrap up the fighting in Ukraine quickly to focus on China, Secretary of State Antony Blinken and Secretary of Defense Lloyd Austin are committed to backing Kiev.

he Swiss outlet further pointed to the recent report by the Rand Corporation, urging Washington to avoid a “long war” in Ukraine – among other reasons, so the US can focus on China.

Read more: Biden turns 80, but White House in no mood for a party

Both Ukraine and Russia refused the US proposal, NZZ claimed. Kyiv said it was unwilling to give up any territory, while Moscow was confident of victory. Asked about the NZZ report, Russia’s first deputy permanent representative to the UN Dmitry Polyanskiy told Newsweek he found it “interesting” but declined to comment on “speculation.”

Friday, February 3, 2023

Πώς λένε οι εισαγγελείς για ένα κορυφαίο F.B.I. Ο πράκτορας πούλησε τις υπηρεσίες του στο εξωτερικό

SManalysis


SManalysis: Στη μέση αυτού του μέγα σκανδάλου μεταξύ των αμερικανικών αρχών ασφαλείας και της ηγεσίας της φτωχότερης χώρας της Ευρώπης και βυθισμένης ταυτόχρονα στη διεθνή διαφθορά, υπάρχει ένας μυστικός δίαυλος επικοινωνίας, αφενός οι πιο έμπιστοι πράκτορες του FBI στις ΗΠΑ και από την άλλη ο αγώνας για εσωτερική πολιτική κυριαρχία στην Αλβανία. Τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα όταν η χώρα με τη χαμηλότερη σταθερότητα στα Βαλκάνια, η Αλβανία, κινδυνεύει με μια αναταραχή εξεγέρσεων, για τις οποίες, όσο ανοργάνωτη ή με ηγεσία που δεν επιθυμείται στην Ουάσιγκτον, η αλβανική αντιπολίτευση καλεί τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα να παραλείψει. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο σοβαρή, όταν οι ομάδες του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού μόλις ολοκλήρωσαν μια άσκηση μιας εβδομάδας στην Αλβανία με έμφαση στη γρήγορη επέμβαση και ταυτόχρονα, ο Αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα αντικαθίσταται με τον πιο επείγοντα τρόπο και υψηλό -Ο ανώτερος διπλωμάτης έρχεται από κέντρο πολιτικό αμερικανικό στρατό.


By Michael Rothfeld, William K. Rashbaum and Kenneth P. Vogel
03.01.2023

Ως αρχηγός αντικατασκοπείας στη Νέα Υόρκη, ο Τσαρλς ΜακΓκόνιγκαλ είχε πρόσβαση σε ευαίσθητα αμερικανικά μυστικά. Η σύλληψή του οδήγησε σε αγώνα για την εκτίμηση της ζημιάς.

Ένας άντρας με μπλε παλτό περπατά σε έναν δρόμο της πόλης.
Ο Τσαρλς ΜακΓκόνιγκαλ, σέντερ, πρώην αρχηγός αντικατασκοπείας στο γραφείο του F.B.I. στη Νέα Υόρκη, κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε τη θέση του για να αναζητήσει επιχείρηση για έναν συνεργάτη.

Michael RothfeldWilliam K. RashbaumKenneth P. Vogel
Τους Michael Rothfeld, William K. Rashbaum και Kenneth P. Vogel
3 Φεβρουαρίου 2023

Όταν ο Charles McGonigal, πρώην επικεφαλής αντικατασκοπείας στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε τη θέση του για να ωφελήσει τις επιχειρήσεις ενός συνεργάτη στην Ανατολική Ευρώπη, αντιπροσώπευε μια εκπληκτική στροφή για έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο στον οποίο είχε ανατεθεί η πρόσβαση σε ορισμένα τα πιο ευαίσθητα μυστικά που κρατά η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών.

Αλλά ξεκίνησε επίσης μια διαμάχη εντός του γραφείου για να εκτιμήσει την πιθανή ζημιά και να καθορίσει εάν τυχόν επιχειρήσεις αντικατασκοπείας ή επιβολής του νόμου παραβιάστηκαν, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν την επανεξέταση.

«Βάζει ένα ερωτηματικό δίπλα σε όλα όσα συμμετείχε», είπε ο Holden Triplett, πρώην F.B.I. στέλεχος της αντικατασκοπείας που αποχώρησε το 2020 και συνίδρυσε την Trenchcoat Advisors, μια εταιρεία συμβούλων διαχείρισης κινδύνου.

«Θα προσπαθούσατε να καταλάβετε: «Εντάξει, πότε ξεκίνησε αυτό και τι άγγιξε αφού ξεκίνησε;» είπε ο κ. Triplett, ο οποίος δεν έχει άμεση γνώση για την ανασκόπηση της καριέρας του κ. McGonigal. «Το να γυρνάς πίσω και να σκέφτεσαι ποια θα μπορούσε να είναι η ζημιά είναι επώδυνο».

Μέσα στο F.B.I., όπου πέρασε 22 χρόνια, ο κ. McGonigal είχε τόση εμπιστοσύνη που του επιλέχτηκε να διεξαγάγει την έρευνα για μια καταστροφική παραβίαση που οδήγησε στη φυλάκιση, την εκτέλεση ή την εξαφάνιση περισσότερων από δώδεκα πληροφοριοδότες της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στην Κίνα. από τις πιο ευαίσθητες εργασίες του F.B.I.

Τα επεισόδια που περιγράφονται σε ένα ζευγάρι κατηγορητηρίων που αποσφραγίστηκαν την περασμένη εβδομάδα από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη απεικονίζουν τον κ. McGonigal, 54 ετών, ως επιθετικό επιχειρηματικό στην επιδίωξη να δημιουργήσει επιχειρήσεις μέσω των επαφών και της εξουσίας που του παρείχε η θέση του, λειτουργώντας σχεδόν σε κοινή θέα χωρίς ανιχνεύεται παρά τον κίνδυνο που θα μπορούσε να εγκυμονεί κάποιος με τις γνώσεις του σε περίπτωση αλλοίωσης.

Ενώ ήταν ακόμη στο F.B.I., ανέπτυξε σχέση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και έλαβε μέτρα προς όφελος του πολιτικού, σύμφωνα με τους εισαγγελείς στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Ράμα έχει παρουσιάσει τον εαυτό του ως μεταρρυθμιστή και ως αντίθετο στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όμως, μετά τη συνταξιοδότησή του το 2018, ο κ. ΜακΓκόνιγκαλ εργάστηκε στην άλλη πλευρά, στη μισθοδοσία ενός Ρώσου ολιγάρχη, του Όλεγκ Ντεριπάσκα, ο οποίος κάποτε θεωρούνταν μέλος του στενού κύκλου του Προέδρου Βλαντιμίρ Β. Πούτιν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο του κ. ΜακΓκόνιγκαλ και άλλου. άνδρας, Sergey Shestakov, στη Νέα Υόρκη.

Ο δικηγόρος του κ. McGonigal, ο Seth D. DuCharme, δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο. Ωστόσο, μετά τα κατηγορητήρια της περασμένης εβδομάδας, είπε ότι ο κ. ΜακΓκόνιγκαλ «υπηρέτησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ικανά, αποτελεσματικά, για δεκαετίες» και ότι η νομική του ομάδα ανυπομονούσε να εξετάσει τα αποδεικτικά στοιχεία της κυβέρνησης.

Τα πρώτα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται ο κ. McGonigal χρονολογούνται τον Αύγουστο του 2017, αλλά η εκτίμηση ζημιών του F.B.I. πιθανότατα κοιτάζει πολύ πιο πίσω, δήλωσαν πρώην αξιωματούχοι. Το ότι μπορεί να έλεγε ψέματα ενώ βρισκόταν στο γραφείο σχετικά με την αποδοχή μετρητών από έναν επιχειρηματικό συνεργάτη και τις επαφές του με αλλοδαπά άτομα έχει επίσης εγείρει ανησυχίες για το εύρος και τη διάρκεια των πιθανών εξαπατήσεων του.



Ο κ. McGonigal αποσύρθηκε από το F.B.I. το 2018 ως ειδικός πράκτορας αρμόδιος για την αντικατασκοπεία στη Νέα Υόρκη, αναφερόμενος στον διευθυντή του επιτόπιου γραφείου. Αντικατασκοπεία, η οποία στο F.B.I. επικεντρώνεται στον εντοπισμό και την εξάλειψη της ξένης συλλογής πληροφοριών σε αμερικανικό έδαφος, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο στη Νέα Υόρκη, όπου η παρουσία των Ηνωμένων Εθνών και πολυάριθμων διπλωματικών αποστολών παρέχει άφθονα καλύμματα για επίδοξους κατασκόπους.

Ο υψηλόβαθμος ρόλος του κ. McGonigal θα του είχε δώσει μια ευρεία εικόνα για το τι συνέβαινε σε όλη την κοινότητα των υπηρεσιών και των πληροφοριών, και θα εμπλέκονταν σε στρατηγικές αποφάσεις, όπως το πού να κατευθύνει ομάδες ειδικών πρακτόρων στο επίπεδο του εδάφους, είπαν πρώην αξιωματούχοι. Δεν θα απαιτούσε γενικά εκτεταμένα διεθνή ταξίδια, δεν θα συνεπαγόταν συναντήσεις με αρχηγούς κρατών ή θα συνεπαγόταν άμεση ανάμειξη σε συνεχείς έρευνες, για τις οποίες κατηγορείται ο κ. McGonigal.

Ο υψηλόβαθμος ρόλος του κ. McGonigal θα του είχε δώσει μια ευρεία εικόνα για το τι συνέβαινε σε όλη την κοινότητα των υπηρεσιών και των πληροφοριών, και θα εμπλέκονταν σε στρατηγικές αποφάσεις, όπως το πού να κατευθύνει ομάδες ειδικών πρακτόρων στο επίπεδο του εδάφους, είπαν πρώην αξιωματούχοι. Δεν θα απαιτούσε γενικά εκτεταμένα διεθνή ταξίδια, δεν θα συνεπαγόταν συναντήσεις με αρχηγούς κρατών ή θα συνεπαγόταν άμεση ανάμειξη σε συνεχείς έρευνες, για τις οποίες κατηγορείται ο κ. McGonigal.

«Μιλάτε για τέσσερα επίπεδα πάνω από τους πραγματικούς ερευνητές», είπε ο Clayt Lemme, πρώην F.B.I. αξιωματούχος που επέβλεπε την αντικατασκοπεία στο γραφείο του γραφείου στην Ουάσιγκτον. «Υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα συμμετείχε στην καθημερινή απόφαση για το άνοιγμα μιας υπόθεσης ή το κλείσιμο μιας υπόθεσης».

Εικόνα
Ένας άντρας με μπλε κοστούμι περπατά μέσα σε μια μεγάλη αίθουσα συσκέψεων.
Ο κ. McGonigal κατηγορήθηκε ότι συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα σε πολλές περιπτώσεις ενώ προσπαθούσε να βοηθήσει την επιχείρηση του συνεργάτη του στην Ανατολική Ευρώπη. Credit...Haiyun Jiang/The New York Times

Η προθυμία του κ. McGonigal να συναντηθεί με τον αρχηγό του κράτους στην Αλβανία, μια χώρα που έχει αμερικανική διπλωματική παρουσία, υποδηλώνει ότι δεν κρατούσε μυστική τη συμμετοχή του εκεί από τους συναδέλφους του, ανέφεραν πρώην αξιωματούχοι. Χρησιμοποίησε επίσης το F.B.I του. διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλέφωνο για θέματα που σχετίζονται με την Αλβανία, είπε ένα άτομο με γνώση της έρευνας.

Αλλά ό,τι επίσημο πρόσχημα μπορεί να είχε ο κ. McGonigal για αυτά τα ταξίδια και τις ενώσεις θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως κάλυμμα για πιο αμφισβητήσιμες δραστηριότητες, είπαν άλλοι.

Το γεγονός ότι τα ύποπτα εγκλήματα συνέβησαν λίγο πριν από τη συνταξιοδότησή του υποδηλώνει ότι ο κ. McGonigal μπορεί να είχε ξεκινήσει ή να αύξησε τις παράνομες δραστηριότητες μετά τη λήψη των τελευταίων από τις απαιτούμενες εξετάσεις πολυγράφου, οι οποίες υποτίθεται ότι θα γίνονται κάθε πέντε χρόνια. Ο κ. Triplett είπε ότι η προδοσία της υπηρεσίας από κάποιον στο ύψος του κ. McGonigal για 225.000 δολάρια, εάν αποδειχτεί, θα ήταν εκπληκτική δεδομένου ότι οι πρώην αξιωματούχοι μπορούν να κερδίσουν σημαντικά ποσά ως σύμβουλοι μετά τη συνταξιοδότηση, εκτός από βαριές συντάξεις.

Δεν θα ήταν όμως πρωτόγνωρο. Robert P. Hannsen, το F.B.I. Ο πράκτορας που έγινε κατάσκοπος που τροφοδοτούσε απόρρητες πληροφορίες στη Ρωσία για δύο δεκαετίες και εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης, άρχισε να συνεργάζεται με τους Ρώσους στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ενώ βρισκόταν σε μονάδα αντικατασκοπείας στη Νέα Υόρκη.


Ο κ. McGonigal κατηγορήθηκε επίσης ότι ήταν στο μισθολόγιο του Oleg Deripaska, ενός Ρώσου ολιγάρχη και συμμάχου του Προέδρου Vladimir V. Putin.Credit...Evgenia Novozhenina/Reuters

Το κατηγορητήριο της Ουάσιγκτον περιγράφει λεπτομερώς πώς, σε διάστημα δύο ετών, ο κ. McGonigal υπέβαλε ψευδείς οικονομικές αποκαλύψεις στο F.B.I. Τα έντυπα παρέλειψαν την αποδοχή πληρωμής από έναν επιχειρηματία του Νιου Τζέρσεϊ που ήταν πρώην υπάλληλος αλβανικής υπηρεσίας πληροφοριών, καθώς και δωρεάν διεθνή ταξίδια. Οι εισαγγελείς είπαν ότι ο κ. McGonigal είπε επίσης ψέματα για τους ταξιδιωτικούς του προορισμούς και τις αλληλεπιδράσεις του με αλλοδαπούς στις φόρμες που έπρεπε να συμπληρώσει και προέβη σε ενέργειες που φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τα κυβερνητικά του καθήκοντα.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο New York Today Κάθε πρωί, λαμβάνετε τα τελευταία νέα για τις επιχειρήσεις της Νέας Υόρκης, τις τέχνες, τον αθλητισμό, το φαγητό, το στυλ και πολλά άλλα. Αποστολή στα εισερχόμενά σας.
Τον Αύγουστο του 2017, είπαν οι εισαγγελείς, συναντήθηκε με τον Agron Neza, τον εισαγγελέα επιχειρηματία του Νιου Τζέρσεϊ που περιγράφεται στο κατηγορητήριο της Ουάσιγκτον ως Πρόσωπο Α. Εκτός από τον κ. Deripaska, τα άτομα που αναφέρονται στα κατηγορητήρια του κ. McGonigal δεν κατονομάζονται. Οι New York Times τους αναγνώρισαν μέσω δημόσιων αρχείων και συνεντεύξεων με άτομα που γνωρίζουν την υπόθεση. Μερικοί απαριθμήθηκαν επίσης σε ένα τμήμα μιας ομοσπονδιακής κλήτευσης από την έρευνα του κ. McGonigal που δημοσιεύτηκε από το Insider, ένα διαδικτυακό έντυπο, πέρυσι.

Ο κ. Νέζα, 59 ετών, γεννήθηκε στην Αλβανία και εργάστηκε σε μια υπηρεσία πληροφοριών εκεί πριν από αρκετές δεκαετίες, ανέφεραν οι εισαγγελείς. Αργότερα μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, εγκαταστάθηκε στο βόρειο Νιου Τζέρσεϊ και έγινε Αμερικανός πολίτης. Δεν έχει κατηγορηθεί για αδικήματα.

Στη συνάντηση τον Αύγουστο του 2017, ο κ. McGonigal ζήτησε από τον κ. Neza χρήματα, είπαν οι εισαγγελείς. Δεν έδωσαν λεπτομέρειες για το πώς γνωρίστηκαν οι άντρες, δεν χαρακτήρισαν τη σχέση τους ούτε αποκάλυψαν τον λόγο για το αίτημα. Αλλά στο κατηγορητήριο της Νέας Υόρκης, ο κ. Neza αναφέρεται ως φίλος του κ. McGonigal. Τους μήνες αφότου ο κ. McGonigal ζήτησε χρήματα, οι άνδρες έκαναν πολλά ταξίδια στην Ευρώπη, όπου ο κ. McGonigal φαινομενικά χρησιμοποίησε τη θέση του σε προσπάθειες να δημιουργήσει επιχειρήσεις για τον κ. Neza, πρότειναν οι εισαγγελείς στο κατηγορητήριο της Ουάσιγκτον.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, οι άνδρες ταξίδεψαν στην Αλβανία, είπαν οι εισαγγελείς, όπου ο κ. Νέζα σύστησε τον κ. McGonigal στον Dorian Ducka, έναν πρώην Αλβανό αξιωματούχο που υπηρετούσε ως άτυπος σύμβουλος του πρωθυπουργού, κ. Rama. Ο κ. Ducka, που περιγράφεται στο κατηγορητήριο της Ουάσιγκτον ως Πρόσωπο Β, έφερε τον κ. McGonigal να δει τον κ. Rama. Ούτε ο κ. Νέζα ούτε ο κ. Ντούκα μπόρεσαν να επικοινωνήσουν για σχόλια.
Μαζί με το να δώσει στον κ. Rama F.B.I. Τα σύνεργα, ο κ. McGonigal φαίνεται να προσπάθησε να παρασύρει τον πρωθυπουργό προς τη χορήγηση άδειας εξόρυξης πετρελαίου σε μια οντότητα που συνδέεται με τον κ. Νέζα και τον κ. Ντούκα, πρότειναν οι εισαγγελείς.

Ο κ. McGonigal φάνηκε επίσης να προσπαθεί να βοηθήσει τον κ. Neza να κάνει συμφωνίες με έναν Αλβανό πολιτικό και επιχειρηματία που ήθελε το F.B.I. να ερευνήσει αυτό που είπε ότι ήταν μια συνωμοσία για τη ζωή του, λέει το κατηγορητήριο της Ουάσιγκτον.

Αφού συνάντησε τον άνδρα, ο κ. McGonigal κανόνισε ένα επόμενο ταξίδι στο εξωτερικό για έναν εισαγγελέα των ΗΠΑ να του δώσει συνέντευξη στην Αυστρία, χρησιμοποιώντας τον κ. Neza ως διερμηνέα του. Οι εισαγγελείς πρότειναν ότι η συνάντηση ήταν απάτη. δεν υπήρχε επίσημο αρχείο της συνέντευξης και ο κ. Νέζα δεν πληρώθηκε για τη δουλειά. Την ίδια μέρα, ο κ. McGonigal και ο κ. Neza πέταξαν στην Αλβανία, όπου συνάντησαν τον πολιτικό και συζήτησαν επιχειρηματικές ευκαιρίες, ανέφερε το κατηγορητήριο.

Εκείνο το φθινόπωρο, ο κ. Neza έδωσε στον κ. McGonigal 225.000 δολάρια σε μετρητά σε τρεις δόσεις, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Ο κ. Νέζα έκανε μία από τις πληρωμές μέσα σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στη Νέα Υόρκη και τις άλλες στο σπίτι του στο Νιου Τζέρσεϊ, ανέφεραν οι εισαγγελείς. Ο κ. McGonigal υποσχέθηκε να επιστρέψει τα χρήματα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Οι εισαγγελείς δεν έχουν κατηγορήσει τον κ. McGonigal ότι ανέλαβε καμία επίσημη ενέργεια σε αντάλλαγμα για τις πληρωμές.

Τον Νοέμβριο, αφού ο κ. McGonigal συναντήθηκε ξανά με τον πρωθυπουργό και τον κ. Ducka στην Αλβανία, επικοινώνησε με τον ίδιο εισαγγελέα που ήταν μαζί του στην Αυστρία σχετικά με μια πιθανή έρευνα σε έναν λομπίστες που είχε προσλάβει ο πολιτικός αντίπαλος του κ. Ράμα για να αποκτήσει πρόσβαση προς και υποστήριξη από τον Πρόεδρο Donald J. Trump.

Τα γεγονότα που περιγράφονται στο κατηγορητήριο και σε άλλα δημόσια αρχεία φαίνεται να ταιριάζουν με την περιγραφή του λόμπι Nicolas D. Muzin.

Μόνο λίγες μέρες πριν ο κ. McGonigal επικοινωνήσει με τον εισαγγελέα, στις 14 Νοεμβρίου, ο κ. Muzin υπέβαλε αναφορά στο Υπουργείο Δικαιοσύνης αποκαλύπτοντας την άσκηση πίεσης για το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας, το κεντροδεξιό πολιτικό κόμμα που αμφισβητεί τον κ. Rama. Επικεφαλής του κόμματος ήταν ο Λουλζίμ Μπάσα, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί ως υποστηρικτής του κ. Τραμπ.


Ο κ. McGonigal άνοιξε μια ομοσπονδιακή έρευνα σε έναν λομπίστε για τον Lulzim Basha, πολιτικό αντίπαλο του κ. Rama στην Αλβανία, είπαν οι εισαγγελείς.Credit...Malton Dibra/EPA, μέσω Shutterstock

Μέχρι τις αρχές του 2018, ο κ. Νέζα συνέχισε να διαβιβάζει πληροφορίες - μερικές από τις οποίες προέρχονταν απευθείας από το γραφείο του κ. Ράμα - για τον κ. Muzin στον κ. McGonigal, σύμφωνα με το κατηγορητήριο της Ουάσιγκτον. Στη συνέχεια, ο κ. McGonigal θα προωθούσε τις πληροφορίες σε άλλους στο F.B.I. γραφείο στη Νέα Υόρκη.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, το F.B.I. άνοιξε επισήμως έρευνα για τον λομπίστες «κατόπιν αιτήματος του κατηγορούμενου McGonigal και κατόπιν καθοδήγησής του», σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Ο κ. Νέζα ήταν μεταξύ των εμπιστευτικών πηγών που παρείχαν πληροφορίες κατά τη διάρκεια της έρευνας και ο κ. Ντούκα πλήρωσε μάρτυρες στην Ευρώπη για να ταξιδέψουν σε συνάντηση με το F.B.I., αναφέρει το κατηγορητήριο.

Καθ' όλη τη διάρκεια, ο κ. McGonigal απέτυχε να αποκαλύψει τις επαφές του με τον κ. Ντούκα ή την οικονομική του σχέση με τον κ. Νέζα, ανέφεραν οι εισαγγελείς. Δεν ήταν σαφές εάν το Υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβε πρόσθετα μέτρα για να ερευνήσει τον κ. Muzin και δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του. Ο κ. Muzin είπε σε μια δήλωση ότι «δεν είχε κανένα λόγο να πιστεύει ότι ήμουν θύμα αυτής της ψευδούς έρευνας. Αλλά αν ήμουν, αυτό είναι ατυχές και ελπίζω ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

Τους τελευταίους μήνες του στο F.B.I., ο κ. McGonigal έκανε τουλάχιστον μια ακόμη προσπάθεια να χρησιμοποιήσει την επιρροή του σε μια προφανή προσπάθεια να βοηθήσει τον κ. Neza, σύμφωνα με το κατηγορητήριο της Ουάσιγκτον. Συναντήθηκε στη Γερμανία τον Απρίλιο του 2018 με δύο άνδρες από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, είπαν οι εισαγγελείς, ένας από τους οποίους, ο οποίος περιγράφεται στο κατηγορητήριο ως Πρόσωπο Γ, ήταν σύμβουλος ενός ανώτερου εκλεγμένου Βόσνιου αξιωματούχου. Ο άλλος, το πρόσωπο Δ, είχε ιδρύσει μια φαρμακευτική εταιρεία.

Οι άνδρες ζήτησαν από τον κ. McGonigal να τους βοηθήσει να συναντηθούν με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη ή άλλο διπλωμάτη για να συζητήσουν τη λήψη αμερικανικής υποστήριξης σε ένα πολιτικό ζήτημα που δεν προσδιορίζεται στο κατηγορητήριο. Ο κ. McGonigal πρότεινε στον κ. Neza να διαπραγματευτεί μια σύμβαση που θα πληρώσει 500.000 $ από τη φαρμακευτική εταιρεία σε αντάλλαγμα για τη διπλωματική συνάντηση. σε μήνυμά του ζήτησε από τον κ. Νέζα να «προστατέψει» το όνομά του προσπαθώντας να κάνει τη συμφωνία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Οι άνδρες προχώρησαν με το σχέδιο και ο κ. ΜακΓκόνιγκαλ προσπάθησε να κανονίσει τη διπλωματική συνάντηση, λέει το κατηγορητήριο. Δεν δηλώνει εάν η σύμβαση εκτελέστηκε, η πληρωμή που έγινε ή η συνεδρίαση.

Μετά την αποχώρησή του από το F.B.I., ο κ. McGonigal πήγε να εργαστεί για τον κ. Deripaska, τον υπόδικο ολιγάρχη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο της Νέας Υόρκης. Αλλά δεν ήταν η πρώτη του συνάντηση με τον κύκλο του κ. Deripaska.
Μέχρι τις αρχές του 2018, ο κ. Νέζα συνέχισε να διαβιβάζει πληροφορίες - μερικές από τις οποίες προέρχονταν απευθείας από το γραφείο του κ. Ράμα - για τον κ. Muzin στον κ. McGonigal, σύμφωνα με το κατηγορητήριο της Ουάσιγκτον. Στη συνέχεια, ο κ. McGonigal θα προωθούσε τις πληροφορίες σε άλλους στο F.B.I. γραφείο στη Νέα Υόρκη.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, το F.B.I. άνοιξε επισήμως έρευνα για τον λομπίστες «κατόπιν αιτήματος του κατηγορούμενου McGonigal και κατόπιν καθοδήγησής του», σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Ο κ. Νέζα ήταν μεταξύ των εμπιστευτικών πηγών που παρείχαν πληροφορίες κατά τη διάρκεια της έρευνας και ο κ. Ντούκα πλήρωσε μάρτυρες στην Ευρώπη για να ταξιδέψουν σε συνάντηση με το F.B.I., αναφέρει το κατηγορητήριο.

Καθ' όλη τη διάρκεια, ο κ. McGonigal απέτυχε να αποκαλύψει τις επαφές του με τον κ. Ντούκα ή την οικονομική του σχέση με τον κ. Νέζα, ανέφεραν οι εισαγγελείς. Δεν ήταν σαφές εάν το Υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβε πρόσθετα μέτρα για να ερευνήσει τον κ. Muzin και δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του. Ο κ. Muzin είπε σε μια δήλωση ότι «δεν είχε κανένα λόγο να πιστεύει ότι ήμουν θύμα αυτής της ψευδούς έρευνας. Αλλά αν ήμουν, αυτό είναι ατυχές και ελπίζω ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

Τους τελευταίους μήνες του στο F.B.I., ο κ. McGonigal έκανε τουλάχιστον μια ακόμη προσπάθεια να χρησιμοποιήσει την επιρροή του σε μια προφανή προσπάθεια να βοηθήσει τον κ. Neza, σύμφωνα με το κατηγορητήριο της Ουάσιγκτον. Συναντήθηκε στη Γερμανία τον Απρίλιο του 2018 με δύο άνδρες από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, είπαν οι εισαγγελείς, ένας από τους οποίους, ο οποίος περιγράφεται στο κατηγορητήριο ως Πρόσωπο Γ, ήταν σύμβουλος ενός ανώτερου εκλεγμένου Βόσνιου αξιωματούχου. Ο άλλος, το πρόσωπο Δ, είχε ιδρύσει μια φαρμακευτική εταιρεία.

Οι άνδρες ζήτησαν από τον κ. McGonigal να τους βοηθήσει να συναντηθούν με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη ή άλλο διπλωμάτη για να συζητήσουν τη λήψη αμερικανικής υποστήριξης σε ένα πολιτικό ζήτημα που δεν προσδιορίζεται στο κατηγορητήριο. Ο κ. McGonigal πρότεινε στον κ. Neza να διαπραγματευτεί μια σύμβαση που θα πληρώσει 500.000 $ από τη φαρμακευτική εταιρεία σε αντάλλαγμα για τη διπλωματική συνάντηση. σε μήνυμά του ζήτησε από τον κ. Νέζα να «προστατέψει» το όνομά του προσπαθώντας να κάνει τη συμφωνία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Οι άνδρες προχώρησαν με το σχέδιο και ο κ. ΜακΓκόνιγκαλ προσπάθησε να κανονίσει τη διπλωματική συνάντηση, λέει το κατηγορητήριο. Δεν δηλώνει εάν η σύμβαση εκτελέστηκε, η πληρωμή που έγινε ή η συνεδρίαση.

Μετά την αποχώρησή του από το F.B.I., ο κ. McGonigal πήγε να εργαστεί για τον κ. Deripaska, τον υπόδικο ολιγάρχη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο της Νέας Υόρκης. Αλλά δεν ήταν η πρώτη του συνάντηση με τον κύκλο του κ. Deripaska.

Οι εισαγγελείς πρότειναν ότι ο κ. ΜακΓκόνιγκαλ άρχισε να επικαλείται τον κ. Deripaska λίγο πριν από τη συνταξιοδότησή του. Το 2018 βοήθησε την κόρη ενός υπαλλήλου του κ. Ντεριπάσκα να κάνει πρακτική στο Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο της Νέας Υόρκης. Ο κ. McGonigal εξήγησε σε άλλο F.B.I. αξιωματούχος ότι ο πατέρας του κοριτσιού ήταν ένας Ρώσος αξιωματικός πληροφοριών που ήθελε να στρατολογήσει, είπαν οι εισαγγελείς.

Το 2019, μετά τη συνταξιοδότησή του, ο κ. McGonigal παρουσίασε τον κ. Deripaska σε μια δικηγορική εταιρεία που θα επιδίωκε την άρση των κυρώσεων του και ο κ. McGonigal πληρωνόταν 25.000 $ το μήνα έως τον Μάρτιο του 2020 από τον κ. Deripaska μέσω της δικηγορικής εταιρείας ως σύμβουλος , σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Οι εργασίες σταμάτησαν στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το 2021, ο κ. McGonigal και ο συνεργάτης του, ο κ. Shestakov, διαπραγματεύτηκαν μια συμφωνία - με τον υπάλληλο Deripaska του οποίου η κόρη πήρε την πρακτική άσκηση στην αστυνομία - να εργαστούν για τον κ. Deripaska για να ερευνήσει έναν αντίπαλο ολιγάρχη.

Ο κ. McGonigal και ο κ. Shestakov, οι οποίοι κατηγορούνται για παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, πληρώθηκαν 218.000 δολάρια σε διάστημα τριών μηνών από μια εταιρεία κέλυφος στην Κύπρο μέσω ρωσικής τράπεζας, αναφέρει το κατηγορητήριο. Ο κ. McGonigal κανόνισε να λάβει πληρωμές μέσω της εταιρείας ενός φίλου του στο New Jersey, πλαστογραφώντας την υπογραφή του φίλου σε ένα συμβόλαιο, είπαν οι εισαγγελείς.

Αυτός ο φίλος ήταν ο κ. Νέζα, ο αλβανικής καταγωγής επιχειρηματίας που βρίσκεται στο επίκεντρο των κατηγοριών που απαγγέλθηκαν από τους εισαγγελείς της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει την έρευνα.

Αλλά ο φίλος του κ. McGonigal προφανώς δεν γνώριζε τη δουλειά του για τον κ. Deripaska. Όταν ο κ. Neza ρώτησε για την πηγή των τραπεζικών εμβασμάτων από μια ρωσική τράπεζα, οι εισαγγελείς είπαν, ο κ. McGonigal απάντησε ότι είχε κάνει κάποια «νόμιμη» δουλειά για «έναν πλούσιο Ρώσο».

Ο κ. Νέζα συμφώνησε να μεταφέρει τα χρήματα, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Thursday, February 2, 2023

Ο Αλμπίν Κούρτι του Κοσσυφοπεδίου, θέτει όρους κατά της Δύσης για την αυτονομία των Σέρβων

SManalysis


Σταύρη Μάρκο
Δημοσιογράφος

Θέτουμε το ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν η Αμερική να «απελευθέρωσε» το Κοσσυφοπέδιο, από την επιρροή της Σερβίας, μέσω της αεροπορικής εκστρατείας του ΝΑΤΟ το 1999, και από την άλλη, οι Αλβανόφωνοι του Κοσσυφοπεδίου, ο πρωθυπουργός της, να έθεσαν όρους ειδικά για τη Δύση, ότι δεν αποδέχονται τις προτάσεις τους;

Το ίδιο όμως συμβαίνει και με την Αλβανία. Η χώρα έχει παραμεληθεί από τη Δύση, ενώ είναι η νούμερο ένα χώρα που εμπλέκεται στο υψηλότερο επίπεδο διαφθοράς στην Ευρώπη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και όπου συμμορίες ληστεύουν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των εδαφών των Ελλήνων της Χιμάρας.

Χρειάζονται απάντηση, γιατί έχουν τελειώσει με τα προβλήματα των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και του Ερντογάν.

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Albin Kurti, δήλωσε ότι η ίδρυση του Συνδέσμου δήμων με σερβική πλειοψηφία μπορεί να εξεταστεί με πολλές προϋποθέσεις - μεταξύ άλλων, «πρέπει να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και τους νόμους που ισχύουν στη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου».

Μια άλλη προϋπόθεση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να μην μπορεί ο Σύλλογος να είναι μονοεθνικός. «Θα πρέπει να αλλάξει το όνομά της, δεν μπορεί να φέρει καμία δημόσια ή εκτελεστική εξουσία και πρέπει να εξυπηρετεί μόνο την οριζόντια συνεργασία των δήμων, σύμφωνα με το Σύνταγμα και το Νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση», είπε ο Κούρτι.

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου, στις 2 Φεβρουαρίου.



«Τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων και οι σχετικοί μηχανισμοί προστασίας θα πρέπει να ενισχύσουν την αρχή της αμοιβαιότητας μεταξύ των δύο κρατών, καθώς και να λαμβάνουν υπόψη τα ευρωπαϊκά πρότυπα και πρότυπα», είπε ο Κούρτι.

Η τέταρτη προϋπόθεση, σύμφωνα με τον Kurt, είναι ότι, πριν από την ίδρυση του Συνδέσμου, «οι παράνομες δομές της Σερβίας στο βορρά έχουν σβήσει και όλα τα παράνομα όπλα να παραδοθούν».

«Η σύνδεση είναι μέρος της τελικής συμφωνίας και εφαρμόζεται μόνο μετά από αμοιβαία αναγνώριση», είναι η πέμπτη προϋπόθεση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου.

Απαριθμώντας τον τελευταίο όρο, ο Κούρτι είπε ότι «ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς πρέπει να αποσύρει τις επιστολές που εστάλησαν στα πέντε κράτη μέλη της ΕΕ και σε άλλα για τη μη αποδοχή της αίτησης του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στην ΕΕ».

«Αυτοί οι έξι όροι που έθεσα, είναι πολιτικοί όροι και βασίζονται στη δημοκρατική, καθολική και ευρωπαϊκή πτυχή της διακυβέρνησης και της χάραξης πολιτικής», είπε ο Κούρτι.



Η Σερβία από την άλλη επιμένει να σχηματιστεί ο Σύνδεσμος με βάση τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν συνεχώς από τα μέρη να σεβαστούν όλες τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί, συμπεριλαμβανομένης αυτής για την Ένωση.

Μάξιμος Χαρακόπουλος στους Βορειοηπειρώτες Λάρισας: Μην πουλάτε τις περιουσίες στη Βόρειο Ήπειρο

SManalysis

SManalysis: Πρώτη φορά άκουσα δημόσια έναν Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο να ζητά από τους Χειμαριώτες να μην πουλήσουν τις περιουσίες τους. Αυτό δεν το έχει κάνει κανένας υπουργός Εξωτερικών, κανένας Πρωθυπουργός, καμία πολιτική δύναμη και ακόμη χειρότερα κανένας Έλληνας πρεσβευτής, από τον τελευταίο στα Τίρανα, γιατί το ενδιαφέρον για αυτά τα εδάφη ποτέ δεν τους έπεσε στο μυαλό, αλλά η Αθήνα, χωρίς κανένα αίτημα. στα Τίρανα, συνέχισε συστηματικά να προωθεί την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε, μεγάλη εθνική ντροπή.


«‘‘Ελλάς, Ελλάς σκέπασε και μας! Ελλάς, Ελλάς μη μας ξεχνάς!’’ Τα συγκινητικά αυτά συνθήματα που ακούστηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη μαρτυρική Βόρεια Ήπειρο νομίζω ότι εμπεριέχουν όλο τον καημό του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού, γιατί οι Βορειοηπειρώτες είναι από τα πιο πολύπαθα κομμάτια του έθνους.

 Μπορεί να απελευθερώθηκε δύο φορές η Βόρειος Ήπειρος, αλλά δεν αξιώθηκε να ενσωματωθεί στον εθνικό κορμό, να ενωθεί με την Ελλάδα και όλοι γνωρίζουμε τα δεινά που πέρασαν οι Βορειοηπειρώτες κατά την περίοδο του Ενβέρ Χότζα, του κομμουνισμού στην Αλβανία, την περίοδο της αθεΐας».


Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τον σύντομο χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει από τον πρόεδρο του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας «Ο ΠΥΡΡΟΣ», κ. Γιάννη Νταγιάκα, στον ετήσιο χορό του Συλλόγου. 





Κράτος δικαίου στην Αλβανία

Ο Θεσσαλός πολιτικός απευθυνόμενος στον παριστάμενο πρόεδρο της «Ομόνοιας» κ. Βασίλη Κάγιο ανέφερε «αγαπητέ πρόεδρε της Ομόνοιας, σήμερα μπορεί να ανοίγει μία νέα σελίδα και για τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό με τη βελτίωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Η παρουσία του πρωθυπουργού της Ελλάδος, του Κυριάκου Μητσοτάκη, για πρώτη φορά και στη Χειμάρα -όχι μόνο στα χωριά που η Αλβανία αναγνωρίζει επισήμως ότι ανήκουν στις ζώνες που οι συνθήκες καταχωρούν ως μειονοτικά- που είναι μία από τις αρχαιότερες εστίες ελληνισμού στην Ήπειρο, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα και προς την άλλη πλευρά. 

Η Ελλάδα επιδιώκει βελτίωση των σχέσεων με τη γειτονική μας χώρα και θέλουμε να στηρίξουμε και τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό. Αλλά, όπως είπα πρόσφατα στον υπουργό Δικαιοσύνης της Αλβανίας που επισκέφθηκε την Βουλή των Ελλήνων και είχαμε μία ανταλλαγή απόψεων, ο ίδιος έχει μία ευθύνη διότι το κλειδί για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μέσα από το κράτος δικαίου. Αν η Αλβανία γίνει κράτος δικαίου τότε δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και ως βορειοηπειρωτικός ελληνισμός. Θα σέβεται τις συνθήκες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θρησκευτικές ελευθερίες, τα περιουσιακά στοιχεία».


Η κατάντια των Χιμαριωτών. Οι αλβανικοί νόμοι βέβαια είναι αντίθετοι με το δικαίωμα των Χιμαριωτών, αλλά 2 πράγματα δεν συγχωρούνται: το πρώτο είναι ότι εγγράφουν ακίνητα με τον νόμο 7501 και όχι με τους παλιούς, αφού ο Νόμος 20/20 δεν επιτρέπεται ενώ αυτοί εγγράφονται στη Βόρεια Αλβανία και το δεύτερο, το χειρότερο, πουλάνε τη γη στους Αλβανούς και δεν τη δίνουν στον αδερφό ή την αδερφή.

Κρατήστε τις περιουσίες σας

Ο κυβερνητικός βουλευτής υπογράμμισε ότι «οι περισσότεροι Βορειοηπειρώτες, όταν έπεσαν τα ηλεκτροφόρα σύρματα, έφυγαν και ήρθαν στην Ελλάδα για να βρουν μία καλύτερη μοίρα, λίγοι είναι αυτοί που σήμερα μένουν στη Βόρειο Ήπειρο, στα χωριά μας, και φυλάττουν Θερμοπύλες κρατούν την ελληνική σημαία. Πολλοί κάνουν το λάθος και παρομοιάζουν την Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Βορείου Ηπείρου με τη θρησκευτική, τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και λένε: αν εδώ στη Θράκη σηκώσουν τουρκική σημαία δεν θα διαμαρτυρηθούμε; Βεβαίως και θα διαμαρτυρηθούμε, αλλά συγχέουμε τα πράγματα, συγκρίνουμε δύο ανόμοια θέματα. Στη Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάνης. Στην Αλβανία έχουμε Εθνική Ελληνική Μειονότητα που έχει συγκεκριμένα δικαιώματα, μεταξύ των οποίων να αναρτά και την ελληνική σημαία στις εθνικές επετείους. 

Αυτό που θέλω να πω ως μήνυμα προς όλους είναι: μην πουλάτε τα περιουσιακά σας στοιχεία στη Βόρειο Ήπειρο. Κρατήστε τις περιουσίες σας, θα έρθουν καλύτερες μέρες. Και όσο έχουμε τις περιουσίες μας, θα έχουμε τις ρίζες μας και τα δικαιώματά μας και στην Βόρειο Ήπειρο».




Συνταξιοδοτικό ομογενών 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Νταγιάκα κατέληξε λέγοντας «αγαπητέ πρόεδρε, καθόσον με αφορά, ξέρεις ότι ήμουν πάντοτε στο πλευρό του Συλλόγου και στα δίκαια αιτήματα που θέτετε, ασκώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο ακόμη και στην κυβέρνηση, την οποία στηρίζω με την ψήφο μου. Πετύχαμε θετικά βήματα για το συνταξιοδοτικό. Εδώ είμαστε να παλέψουμε μαζί και για τα υπόλοιπα. Θέλω να σας συγχαρώ γιατί ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Λάρισας “Ο Πύρρος” είναι από τους πιο δυναμικούς, πιο μαχητικούς νομίζω σε όλη την Ελλάδα και έτσι θέλω να συνεχίσετε. Καλή χρονιά με υγεία, με δύναμη και ειρήνη!».

Στην εκδήλωση τιμήθηκε για το λογοτεχνικό του έργο ο συγγραφέας – ποιητής κ. Β. Παππάς, ο οποίος είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας (ΕΛΟΣΥΛ), όπως και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Η άδικη μοίρα της Βορείου Ηπείρου

SManalysis




Καλογερίδου Κρινιώ01/02/2023

Η αλήθεια είναι πως δεν είχα τη χαρά να επισκεφτώ μια από τις πιο ζωντανές κοιτίδες του Ελληνισμού, που είχα πάντα στην καρδιά μου. Γιατί η Βόρεια Ήπειρος ήταν ανέκαθεν στην καρδιά μου. Μόνο που δεν την γνώρισα ποτέ ”εκ του σύνεγγυς” (όπως λένε οι καθαρευουσιάνοι), αλλά… εξ αντανακλάσεως.

Κι αυτό το τελευταίο σημαίνει πως την ”γνώρισα” μορφολογικά ακολουθώντας ”παράλληλους δρόμους” που είχαν να κάνουν είτε με πεζογραφικές ή ταξιδιωτικές αφηγήσεις και ιστοριογραφήματα είτε με διηγήματα και εργογραφίες της ηθογραφικής και βουκολικής λογοτεχνίας της Ηπείρου με πλαίσιο περιοχές οι οποίες προσιδίαζαν σε αυτήν, όπως η Κόνιτσα Ιωαννίνων. Η Κόνιτσα όπως την περιγράφει ένα ”Μικρό Σουλόπουλο”, ο Χρήστος Χρηστοβασίλης (19ος-20ος αι.), στο διήγημά του ”Το αμάρτημα του παπα-Γεώργη”: Ως την ”πλιο βορεινή επαρχία” της Ηπείρου και ”πρωτεύουσα των ‘μαστοχωριών’, δηλαδή της επαρχίας που βγάζει τους πλιότερους χτίστες της Ελλάδος…”.

Με βάση τις εικονοπλαστικές περιγραφές ηθογραφικών– βουκολικών αφηγημάτων, ποιημάτων και ιστοριογραφημάτων, έπλαθαν γενεές επί γενεών Ελλήνων την εικόνα της Βορείου Ηπείρου απ’ την εποχή απελευθέρωσης της Νότιας το ’13. Απελευθέρωσης που έγινε αφορμή για τον ξεσηκωμό των Βορειοηπειρωτών αδελφών μας (αυτονομιστικός Αγώνας για ανεξαρτησία, Δεκέμβριος 1913–Φεβρουάριος του 1914, σύμφωνα με το οποίο οι μεγάλες δυνάμεις παραχώρησαν τη Βόρεια Ήπειρο στην Αλβανία και χάραξαν τα αλβανικά σύνορα επιβάλλοντας σκληρούς όρους στην Ελλάδα που την απελευθέρωσε…).

«Και να είχε ηττηθεί η Ελλάς δεν θα (της) επιβάλλονταν σκληρότεροι όροι για την Ήπειρο», είχε πει τότε ο Βρετανός συνταγματάρχης Murray σε διάλεξή του στο Λονδίνο (7/01/’14). Και είχε δίκιο!!! Πέραν αυτού όμως, οι Αλβανοί έπαιρναν μια περιοχή για την οποία δεν είχαν πολεμήσει ποτέ, αφού η Βόρεια Ήπειρος βρισκόταν κάτω απ’ τον πλήρη έλεγχο του Ελληνικού Στρατού, του στρατού μας. Κι αυτή η αδικία, που δεν αποκαταστάθηκε ούτε με την απελευθέρωσή της για τρίτη φορά κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν η αιτία που τα σχολιαρόπαιδα στην Ελλάδα είχαν στα χείλη τους — μέχρι τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης — το τραγούδι της απελευθέρωσης του ’13 (”Έχω μια αδερφή, κουκλίτσα αληθινή, την λένε Βόρειο Ήπειρο, την αγαπώ πολύ…”).

Το τραγούδι που σαρώθηκε από τον άνεμο του ”προοδευτισμού” μεταπολιτευτικά (οι ιδεοληψίες του οποίου επηρέασαν την ενοχική λόγω χούντας Δεξιά-Κεντροδεξιά), με αποτέλεσμα να στιγματιστεί το εν λόγω σχολικό άσμα ως ”χουντικό, αν και ήταν προπολεμικό,… ”μεγαλοϊδεατικό” εμβατήριο του στρατού μας. Και το ”μεγαλοϊδεατικό” σε εισαγωγικά, γιατί στις ψυχές των Ελλήνων μαθητών είχε καταγραφεί διαχρονικά ως δικαιωματική και όχι διεκδικητική πράξη η Ένωση με την Ελλάδα της… ”Νότιας Αλβανίας”, όπως αποκάλεσε ανερυθρίαστα την Βόρεια Ήπειρο το 2018 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης (ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Παιδείας το 2015-’16) αρνούμενος την ελληνικότητά της…

  "Οι Έλληνες προκαλούν" λέει ο Ερντογάν – Βίντεο από το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι(upd)
Τριπλή υποχώρηση της Ελλάδας
Είχε καταγραφεί ως ασήκωτη αδικία η παράδοση της απελευθερωθείσας τρις απ’ τους Έλληνες Βορείου Ηπείρου στην Αλβανία (1. Χειμάρρα, με τον Σπ. Σπυριομήλιο: 5-10-’12 & Κορυτσά με τον Παν. Δαγκλή: 7-12-’12 /// 2. 14-10-’14 απ’ τον Ελληνικό Στρατό με την έγκριση των Μεγάλων Δυνάμεων/// 3. 1940-’41, μετά την απόκρουση της ιταλικής επίθεσης από τον Ελληνικό Στρατό). Ως εκ τούτου, η λαχτάρα τους γι’ αυτήν δεν ήταν προϊόν διεκδίκησης ξένου εδάφους, αλλά απόδοσης δικαιοσύνης σε αδίκως παραχωρηθέν στους Αλβανούς ελληνικό έδαφος (για το οποίο εκείνοι δεν έτρεφαν εθνικό αίσθημα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα), προς χάριν της ιστορικής αλήθειας!

Και η ιστορική αλήθεια έλεγε ότι η δημιουργία του αλβανικού κράτους (1912) δεν ήταν αποτέλεσμα αγώνων των Αλβανών πολιτών που ζητούσαν (όπως οι Έλληνες το 1821) την απελευθέρωση και ανεξαρτησία τους απ’ τον οθωμανικό ζυγό — αλλά εξυπηρετούσε σχέδιο της Αυστροουγγαρίας και της Ιταλίας οι οποίες διεκδίκησαν και πέτυχαν τελικά την ίδρυση αλβανικού κράτους για δικά τους συμφέροντα!

Όλα αυτά, προφανώς, ήταν ”ψιλά γράμματα” για τους ”μεγάλους” οι οποίοι — στερούμενοι συναισθηματικής νοημοσύνης και ιστορικής ενσυναίσθησης — πήραν δυσμενείς αποφάσεις για την Βόρεια Ήπειρο, που είχαν αντίκτυπο και στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα που δέχθηκε κατάκαρδα την μαχαιριά απ’ την απαράδεκτη μεθόδευση των ξένων σε βάρος μιας κοιτίδας του Ελληνισμού στα δυτικά της. Αποτέλεσμα αυτού, μάλιστα, ήταν να εκδηλωθούν σφοδρές αντιδράσεις και επικρίσεις κατά του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου και των ”μεγάλων” της Δύσης που πήραν τις άδικες αποφάσεις.

Η οθωμανική απογραφή του 1908
Τον Βενιζέλο τον κατηγόρησαν για τη ”φοβική στάση” του απέναντι στους Ιταλούς (που πήραν αυτό που ήθελαν διχοτομώντας την Ήπειρο) και τους ξένους γιατί δεν έλαβαν υπόψη τους τα δημογραφικά στοιχεία της περιοχής τα οποία είχε κάνει γνωστά το ’14 η Διεθνής Επιτροπή Εθνολογικού Ελέγχου. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαίωναν θριαμβευτικά εκείνα της οθωμανικής απογραφής του 1908 (το 76% δήλωναν Έλληνες χριστιανοί), που είχε αποτυπώσει τον ίδιο χρόνο και το Ινστιτούτο Γεωγραφίας της Ρώμης. Έδειχναν, ουσιαστικά, τη συντριπτική κυριαρχία των Ελλήνων στη Βόρεια Ήπειρο. Κυριαρχία την οποία δεν υπερασπίστηκε σθεναρά υπέρ των δικαίων των Βορειοηπειρωτών η ελληνική πλευρά κατά την Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λονδίνου (9/11/’21).

Κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην αντιμετωπιστεί επιτυχώς η ιταλοαυστριακή πρόταση και να ανοίξει ο δρόμος για την οριστική ενσωμάτωση της Βορείου Ηπείρου στην Αλβανία με τις υπογραφές των αντιπροσώπων των συμμετεχόντων χωρών (Ιαπωνίας, Μ. Βρετανίας, Γαλλίας και Ιταλίας), επί τη βάσει του Πρωτοκόλλου της Φλωρεντίας (17/12/’13). Με τις υπογραφές και τις… ευχές, θα έλεγα, γιατί — στην εν λόγω Διάσκεψη εκδηλώθηκε φιλοαλβανικά ο εκπρόσωπος της Γαλλίας αποκαλώντας την Αλβανία «συντεταγμένον, κυρίαρχον και ανεξάρτητων κράτος»!

Την ψευδή εικόνα γι’ αυτήν έσπευσε γρήγορα να διαψεύσει αποκαλύπτοντας την αλήθεια ο επικεφαλής της διασυμμαχικής τετραμελούς επιτροπής στην Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λονδίνου Ιταλός στρατηγός Τελίνι («Πρόκειται για συρφετό ληστών, δολοφόνων και παντοειδών κακούργων»), ο οποίος βρέθηκε δολοφονημένος δύο χρόνια μετά τη Διάσκεψη κοντά στην Κακαβιά (27/08/’23)…

  Πως το καμένο Κοράνι θα ενισχύσει τον ελληνικό τουρισμό
Οι προκλήσεις της νέας εποχής
Έφτασα πολύ μακριά, σας ακούω να λέτε, ”κάνοντας αναδρομές που πληγώνουν και είναι ανώφελες. Ανώφελες γιατί έφυγαν απ’ την εθνική μας ζωή οι ελπίδες και δεν μπορούμε να ζούμε με το παρελθόν ψάχνοντας για αλήθειες παραδομένες στη λήθη του χρόνου…”. Έτσι λέτε εσείς, αλλά κάνετε λάθος. Δεν ζούμε στο παρελθόν, όταν διώχνουμε την ομίχλη για να ξανοίξουμε τον ορίζοντα του μέλλοντος μας λέγοντας με παρρησία την ιστορική αλήθεια. Τα μυστικά και τα ψέματα, οι μισές αλήθειες και τα ”στρογγυλέματα” δεν πηγαίνουν μπροστά έναν λαό ούτε διαμορφώνουν προϋποθέσεις αντιμετώπισης της πραγματικότητας με βάση τα διδάγματα του παρελθόντος.

Και η τρέχουσα πραγματικότητα για την Ελλάδα δεν έχει να κάνει μόνο με τη στάση μας στα ελληνοτουρκικά. Η Τουρκία είναι ο κύριος αντίπαλός μας, αλλά όχι ο μόνος. Όχι ο μόνος όσο διατηρεί στενές σχέσεις (εκπαιδευτικές, εμπορικές και στρατηγικές) με την Αλβανία. Ας μην ξεχνάμε ότι η τουρκική γλώσσα θα μπει, οσονούπω, στα δημόσια σχολεία της και τα μη επανδρωμένα τουρκικά αεροσκάφη τύπου Bayraktar θα γίνουν η βιτρίνα των εξοπλισμών της. Έτσι η Τουρκία — εκμεταλλευόμενη και το αναθεωρητικό πνεύμα των Τσάμηδων — θα μπορέσει να προωθήσει το δικό της αναθεωρητικό πνεύμα στα δυτικά Βαλκάνια σιγοντάροντας το μεγαλοϊδεατικό της Αλβανίας.

Κι αυτό από μόνο του εγκυμονεί κινδύνους για μας, γιατί ο γείτονας εξ Ανατολών — έχοντας υπό τον έλεγχό του την Αλβανία (η οποία είναι αδύναμη να διαχειριστεί τα του οίκου της με πάνω από 150.000 χιλιάδες Τούρκους στο έδαφός της, έτοιμους να πάρουν την αλβανική υπηκοότητα) δεν απέχει πολύ από το να μετατραπεί σε οικονομικό και στρατιωτικό εισβολέα της. Εισβολέα καμουφλαρισμένο σε φίλο, που θα απειλεί εκ των ένδον την ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου και εκ δυσμάς τα συμφέροντα και την άμυνα της Ελλάδας.

Wednesday, February 1, 2023

Vučić spoke with Blinken: "We agreed that Serbia and USA have multiple possibilities"

SManalysis



President of Serbia, Aleksandar Vučić, spoke tonight with the Secretary of State of the United States of America, Antony Blinken.

SOURCE: B92 WEDNESDAY, FEBRUARY 1, 2023 | 22:09

Vučić wrote on his Instagram that he and Blinken discussed the situation in Kosovo and Metohija, Serbia's European path and bilateral relations between Serbia and the USA.

"I spoke on the phone tonight with United States Secretary of State Antony Blinken about the situation in Kosovo and Metohija, Serbia's European path and bilateral relations between Serbia and the USA. We exchanged views on the dialogue between Belgrade and Pristina, and I especially emphasized that peace and stability in the entire region and a secure economic future, are key goals for all people living in the Western Balkans. We agreed that Serbia and the USA have multiple opportunities to improve partnership and bilateral cooperation in various fields," reads the description of Vučić's post on Instagram.

Escalation of tensions: There is a growing concern

SManalysis


EU Foreign Affairs Chief, Josep Borrell, said he was concerned about the tensions between North Macedonia and Bulgaria, condemning the incitement to violence.

SOURCE: TANJUG WEDNESDAY, FEBRUARY 1, 2023 | 09:15

"Recently, we have witnessed the escalation of tensions between North Macedonia and Bulgaria with regrettable incidents and provocations," he emphasized on the occasion of the meeting in Brussels with Bujar Osmani, the Minister of Foreign Affairs of North Macedonia."

Borrell emphasized that he "condemns the attack in Ohrid, as did the authorities in Skopje" and added that the statements of the Government of North Macedonia assured him "that those responsible will be brought to justice".

Borrell stated that "unacceptable statements of certain nationalist politicians, which incite hatred and imply violence" are being heard and that this "can only further escalate tensions and does not contribute to an atmosphere that enables good neighborly relations".

Borrell believes that "joint work on promoting an atmosphere of dialogue and mutual respect is necessary because this is crucial on the European path" and "the basis on which the European Union is built".

He also said he was "happy" to see that North Macedonia's accession process to the European Union is progressing and "looks forward to continuing to build strong relations with North Macedonia in the coming weeks on its path to membership in the European Union."

The head of EU diplomacy praised North Macedonia for its European approach, especially in the field of foreign and security policy, where, as he said, North Macedonia consistently adheres 100 percent to all relevant positions and decisions of the Union.

On January 19, a fight took place in Ohrid in which Hristijan Pendikov, a citizen of North Macedonia of Bulgarian origin and secretary of the Bulgarian cultural center in Ohrid, was injured.

Pendikov was transferred to Sofia on a Bulgarian government plane for treatment.

The investigation of the Ohrid Prosecutor's Office is ongoing.

After this attack, the Bulgarian government reacted strongly and called for consultations with its ambassador in Skopje due to, as they stated, "the seriousness of the situation regarding the rights of Bulgarians" in the country and the "escalation of hate crimes" in recent months, the Bulgarian Ministry of Foreign Affairs announced.

Stavri Marko. Nje koment rreth situates politike ne vend, pas skandalit ...

Monday, January 30, 2023

Milanovic: "Serbs and Russians are not the same; we took Kosovo away from them"

SManalysis



Kosovo was taken from Serbia, Croatian President Zoran Milanović said today in Petrinja and stated: "We and the international community did that."

SOURCE: TANJUG MONDAY, JANUARY 30, 2023 | 15:54

Milanović said this to journalists in Petrinja, talking about the war in Ukraine and the similarities between Crimea and Kosovo and Metohija.

"Until you understand that Serbia and Russia are not the same? That this is unfortunately a painful fact and a danger. We annexed Kosovo. We and the international community. It was taken from Serbia. Who did it but us? Did we recognize Kosovo? It's not annexation, but usurpation What is it called? Extraction. It's the same thing. This is not bringing into the issues of Kosovo, but the whole concept", Milanovic said.

According to Milanović, it is about a concept in which someone thinks he has the right. "Likewise, Crimea will never be Ukraine again. That's what the leading German generals are saying," Milanović said, adding that thousands of people are dying there.

He said that "Russia is a dangerous country" and that, as he said, no one understands that. "You are comparing the Serbs, these rebels there, with the world's nuclear superpower. Crazy emotions and hatred are putting Europe in great danger," Milanović said at the send-off of a contingent of Croatian soldiers to the NATO mission in Lithuania.

He said that the fact that Ukrainians pathologically hate Russians is a fact, with the claim that "Croats did not hate Serbs so much" as, as he states, "those over there hate Russians".

"Putin and those people were cool until yesterday. They achieved success in the upper ranks of German politics. Now, all of a sudden, they are the biggest enemies... German tanks in Russia? Good luck with that, good luck with that," says Milanović.

When reminded by journalists that his assessments were wrong about Ukraine when he claimed that Russia will never attack Ukraine, because there are not enough soldiers, Milanović repeats that this is correct. "There is not enough. It was a bad decision by Russia because they thought that the government (in Ukraine) would collapse."

We are getting deeper and deeper into conflict with the superpower. You know how they end up losing the war? So, they end up using nuclear weapons, Milanović said and added that he is trying to open the eyes of others because, as he says, we are rushing into a war with a superpower. I see what is happening and pointed out that "crazy emotions are leading Europe into something that it will not be able to deal with", Croatian media reported.

Βαλκανική βόμβα, για Μειονότητες, Βορειοηπειρώτες, η Βουλγαρία είναι πιο δυνατή από την Ελλάδα

SManalysis

Σταύρη Μάρκο
Δημοσιογράφος

στο διπλωματικό πλαίσιο, η Ελλάδα μπορεί να έχει υπεροχή και παρασκήνια, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κατάλληλη στιγμή στην ΕΕ ή στις ΗΠΑ, στην πράξη, το αλβανικό κράτος έχει γεμίσει τη Χιμάρα και τη Νότια Αλβανία (Βόρεια Ήπειρος) Αλβανοί, δικαιώθηκε από τις Στρατηγικές Επενδύσεις, εγκρίνοντας Νόμους σε αντίθεση με τις Ελευθερίες και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, διαταράσσοντας τις εθνοτικές ισορροπίες και ευθύνονται για αστυνομικό τρόμο και Εθνοκάθαρση, για τις οποίες η Ομόνοια (Ελλάδα) θα πρέπει να σταλεί για αντιπαράθεση στην ΕΕ.

Η εθνοτική έκρηξη που συμβαίνει στη Βόρεια Μακεδονία μεταξύ των αυτοαποκαλούμενων Βούλγαρων και των Σκοπίων, έφτασε στο αποκορύφωμά της με την αποχώρηση του Βούλγαρου Πρέσβη από τη Βόρεια Μακεδονία. Η Σόφια, διεκδικεί περίπου 100 χιλιάδες βουλγαρικά διαβατήρια που εκδόθηκαν σε αυτή τη χώρα, ενώ η Απογραφή των Σκοπίων βρήκε μόνο 3200 βουλγαρικά.

Αλλά αυτό που κάνει η Βουλγαρία, όχι μόνο για τη Βόρεια Μακεδονία αλλά και για την Αλβανία, προκειμένου να εδραιώσει μια εθνική παρουσία και στις δύο χώρες, ως λόγος αυτοδήλωσης και παροχής βουλγαρικών διαβατηρίων, η Ελλάδα δεν έκανε ούτε το παραμικρό βήμα. και των δύο χωρών, παρά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Μητσοτάκη στη Βόρειο Ήπειρο, ιδιαίτερα στη Χιμάρα.






Και σε αυτήν την εθνοτική έκρηξη που συμβαίνει στη Βόρεια Μακεδονία, οι συζητήσεις στην Ελλάδα συνόδευσαν την παλιά πληγή της Αναγνώρισης της Βόρειας Μακεδονίας, χωρίς τη θέληση του ελληνικού λαού, και οι Σλάβοι της Μακεδονίας, η Βουλγαρία χρησιμοποίησε το βέτο για ένα χρόνο , προς τις δύο χώρες, Σκόπια και Τίρανα. Στη Βόρεια Μακεδονία, δεν μπορεί να διεξαχθεί ψηφοφορία για την αλλαγή του Συντάγματος για την αναγνώριση της Βουλγαρικής Μειονότητας, καθώς τα κόμματα εναντιώνονται μεταξύ τους και η ψηφοφορία χάνεται, για την οποία η Βουλγαρία θα κρατούσε υπό έλεγχο την ενσωμάτωση της Σόφιας στην ΕΕ. Τονίζουμε ότι στην τελευταία Απογραφή του 2021 οι Βούλγαροι «αυτοδηλώθηκαν» περίπου 0,2%, σχεδόν 3200 άτομα, ενώ η Βουλγαρία, μέχρι το 2022, έχει διανείμει 100 χιλιάδες αυτοδηλούμενα διαβατήρια στη Βόρεια Μακεδονία.

Στο ίδιο κύμα πιέσεων, η Σόφι απευθύνθηκε στα Τίρανα, για τη συνταγματική αναγνώριση της βουλγαρικής μειονότητας στην Αλβανία. Μετά το βέτο στην ΕΕ, πέρυσι, μετά από κάποιες τεταμένες συζητήσεις μεταξύ Τιράνων και Σόφιας, τελικά τα Τίρανα εξέδωσαν μια δήλωση που αναγνώριζε νόμιμα τη Βουλγαρική μειονότητα στην Αλβανία, αλλά όχι την αυτοδήλωση, η οποία δεν έχει ακόμη πλαισιωθεί στο Νόμο για τον εαυτό -Δήλωση. Θεωρείται ότι περίπου 50 χιλιάδες Βούλγαροι είναι παρόντες στο βορειοανατολικό τμήμα της Αλβανίας, οι οποίοι δεν έχουν τις ελάχιστες ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, επειδή το αλβανικό κράτος δεν τους αναγνωρίζει να δημιουργήσουν τους δικούς τους εθνοτικούς δήμους, αλλά αρκεί με "Αναγνώριση σε χαρτί".

Εν τω μεταξύ, το βασικό θέμα που απασχολεί τις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας (χωρίς να συζητείται η ΑΟΖ) παραμένει η Ελληνική Μειονότητα στα νότια της χώρας ή οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου. Εδώ τα πράγματα χειροτερεύουν, ανεξάρτητα από μια «ντε φάκτο» παρουσίαση του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη στη Χειμάρη, την πρωτεύουσα των ακτών του Ιονίου, που κατοικείται από Έλληνες αλλά δεν αναγνωρίζεται ως μειονοτική περιοχή, τα Τίρανα πραγματοποιούν εθνοκάθαρση στο μεγαλύτερο μέρος εξελιγμένα έντυπα που περιέχει τον 21ο αιώνα, εγκρίνοντας Νόμους για τη γη, φέρνοντάς τους στην υπηρεσία των Αλβανών ολιγαρχών, ως Στρατηγική για τον Τουρισμό. Επί 15 χρόνια, τα Τίρανα κρατούν την Ελλάδα όμηρο, λόγω των Θαλάσσιων Οικονομικών Ζωνών ΑΟΖ, που στην Αθήνα θα πρέπει να εκληφθεί ως αποτυχία, αλλά και πρόκληση ανεπανόρθωτης ζημιάς στην ελληνική κοινότητα και περιουσίες, χρησιμοποιώντας την Εθνική Στρατηγική Τουριστικής Ανάπτυξης.

Στο ότι η απογραφή του 2011 στην Αλβανία, που χρηματοδοτείται συνεχώς από την ΕΕ, (ένα μέρος από τους φορολογούμενους του ελληνικού λαού), βρήκε το αποτέλεσμα για τους Έλληνες εθνοτικούς να είναι περίπου 0,7 ή 37 χιλιάδες, ενώ η Απογραφή Πληθυσμού που διενεργήθηκε από τον Οργανισμό Οι Εθνικοί Έλληνες στην Αλβανία, η Ομόνοια, λέγεται ότι είναι περίπου 287 χιλιάδες εθνικοί Έλληνες που ζουν στην Αλβανία. Τονίζουμε ότι το Cencus εκείνης της χρονιάς δεν αναγνωρίστηκε ούτε από την ίδια την Ελλάδα, κάτι που αρκούσε με μια απλή δήλωση.


Σύμφωνα με εσωτερικά στοιχεία από το Κτηματολόγιο της Αλβανίας, τα Τίρανα ισχυρίζονται τελικά ότι έχουν καταγράψει τις κρατικές περιουσίες σε όλο το Νότο όπου ζουν οι Βορειοηπειρώτες Έλληνες, κυρίως τη Χιμάρα και τους Αγίους Σαράντα, τα μέρη που είναι πιο εκτεθειμένα σε μαζικές αρπαγές γης. Τα στατιστικά μόνο για τη Χειμάρρα, περίπου 7900 οικόπεδα και αντικείμενα, βγαίνουν υπέρ του μουσουλμανικού αλβανικού πληθυσμού, που έχει τακτοποιηθεί με πλαστά έγγραφα, μέσω αυτών των επενδύσεων στη Χειμάρρα,,, μπροστά σε 6700 έγγραφα ιδιοκτησίας των γηγενών Ελλήνων. Αυτή η δημογραφική εξέλιξη που συνέβη τα τελευταία 5 χρόνια, συμπίπτει με την πλήρη αδυναμία των ελληνικών κυβερνήσεων να ελέγξουν μια εθνική αξία όπως η Βόρειος Ήπειρος, για την οποία το εισόδημα του ετήσιου ΑΕΠ της Αλβανίας για τον Τουρισμό είναι περίπου 47%, περίπου 1 δισ. ευρώ. Μόνο η Χιμάρα έχει περίπου 700 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 1,9 δισ. ευρώ, για όλη την Αλβανία.

Εν τω μεταξύ, το μεγαλύτερο πλήγμα κατά την καταγραφή ακινήτων από τα ληξιαρχεία του αλβανικού κράτους, φαίνεται στην αρχειοθέτηση φακέλων για τους Έλληνες Χιμαριώτες. Περίπου 1100 από τους φακέλους τους, αυτά τα βαθιά διεφθαρμένα γραφεία, έχουν χαρακτηριστεί ως «επικάλυψη» που εμποδίζουν την εγγραφή, και μάλιστα τους ζητείται να πάνε στο Δικαστήριο για να το λύσουν. Σημειωτέον, τα κτήματα που έκλεψε ή πούλησε το κράτος καταγράφονται στους Αλβανούς, ενώ οι Χιμαριώτες καλούνται να προσφύγουν στα δικαστήρια.


Εν τω μεταξύ, η επιδεινωμένη κατάσταση όσον αφορά τις Ελευθερίες και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα φαίνεται στις διαστάσεις της ιδιοκτησίας. Τα Τίρανα στοχεύουν στην εκδίωξη των Ελλήνων, ιδιαίτερα από τη Χιμάρα, το σημαντικότερο κέντρο του Ελληνισμού, κάνοντας κατάχρηση του περιουσιακού νόμου 20/20, ανεξάρτητα από την υπόσχεση της Χειμαριώτικης Ένωσης στις ΗΠΑ. Ο νόμος έγινε με την έγκρισή τους, αλλά αμφέβαλλαν ότι η αλβανική κυβέρνηση θα εφάρμοζε δίκαια αυτόν τον νόμο στην πράξη. 

Τα ακόλουθα αποτελέσματα γίνονται πιο ανησυχητικά, αφού η αλβανική κυβέρνηση, σε αυτή τη διαδικασία, δεν έχει εγγράψει μόνο τις ελληνικές οικογένειες Χιμαριώτες, με αλληλεπικαλυπτόμενα ακίνητα, ενώ όσοι έχτισαν σπίτια ή επιχειρήσεις, τους είπε να αγοράσουν γη με περίπου 40 ευρώ το μέτρο. . Το παράδοξο πάει παραπέρα, όταν Αλβανοί με άδεια από τα Τίρανα ή τον Δήμο της Χειμάρρας, αγοράζουν την ίδια γη προς 1,5 ευρώ το μέτρο και πουλούν τις βίλες που είναι χτισμένες σε αυτήν προς 3 χιλιάδες ευρώ το μέτρο. Η διάκριση αυτή οφείλεται στη μαζική ληστεία που πήρε το αλβανικό κράτος από τη Χειμάρρα, περίπου το 75% της επικράτειάς του, η οποία μέχρι το 2015 βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Δήμου Χειμάρρας.



Ίσως αναφερόμενη στην εξευτελιστική κατάσταση, ειδικά στη Χειμάρρα, η αλβανική κυβέρνηση κήρυξε σιωπηλό πόλεμο μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών κατοίκων, λόγω της συνολικής ευθύνης που έχει δημιουργήσει η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια για αυτό το θεσμικό χάσμα με την Αλβανία, η οποία μάλιστα θέλει να είναι μέλος της Ευρώπης.. Αυτό το παράδοξο όταν τα Τίρανα εξοντώνουν, με κάθε μορφή, τους εθνικούς Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, κυρίως μέσω του τρόμου σε μια πρακτική «νομική» μορφή που δεν έχει δει ποτέ στα Βαλκάνια, πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη της Ελλάδας, για την οποία, καμία εισβολή προς την ΕΕ, όχι μόνο βουλγαρικού τύπου, με Βέτο, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, για τις οποίες ίσως δεν ξέρουμε, ότι αντί να είναι Βούλγαροι και όχι Έλληνες στη Βόρεια Ήπειρο, φανταστείτε τι θα μπορούσε να κάνει η Βουλγαρία στην Αλβανία!!!

Εν κατακλείδι, οφείλω να επισημάνω ότι η Ομόνοια με διακήρυξη στα τέλη του περασμένου έτους ανέβασε τους τόνους απειλώντας τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα για όλα όσα τους έχουν κάνει να υποφέρουν ως μέλη της Ελληνικής Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχή όπου ζουν, κατηγορούμενοι για παραβιάσεις των Ελευθεριών και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που θα απαντήσει μια μέρα. Μην χορεύετε με αυτές τις σοβινιστικές στρατηγικές του αλβανικού κράτους, που έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του, τις τεκμηριώνουν οι ίδιοι οι Έλληνες, το Βόριο Ηπειρώτικο, η Ομόνοια, το Ελληνικό Κράτος, πρέπει να ετοιμάσουν τον Μεγάλο Φάκελο, να τον πάνε στα ανώτατα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και η Ουάσιγκτον, μετά από ανησυχητική κατάσταση, απειλεί με πλήρη αφανισμό και εξάλειψη της Ελληνικής Κοινότητας στη Βόρειο Ήπειρο;

Sunday, January 29, 2023

Προειδοποίηση για νέο Σκοπιανό; Ισραηλινή ειδικός: “Η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα με την Ήπειρο και κάποια νησιά”

SManalysis


 Dana Levi, προειδοποιεί ότι η χώρα μας θα έχει προβλήματα στα ΝΔ σύνορα της αλλά και στα νησιά

Περίεργα και συγχρόνως επικίνδυνα σενάρια αναφέρονται σε ιστοσελίδα σε κοινωνικά δίκτυα σχετικά με πιθανά προβλήματα της χώρας με την Ήπειρο, εκτός από τα νησιά που απειλεί καθημερινά ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.

Πρόκειται πιθανόν για το ζήτημα της αποκαλούμενης "Μεγάλης Αλβανίας", μετά τις σφοδρές πιέσεις της δύσης στο Βελιγράδι να διαγράψει από τα κιτάπια του το Κοσσυφοπέδιο, ως πρώην σερβική επαρχία, ακυρώνοντας ταυτόχρονα και το ψήφισμα 1244 για το ίδιο θέμα, ως  απαρχή εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή με την ένωση Αλβανίας και "κράτους του Κοσσόβου".   
 

Η ίδια με αφορμή το ζήτημα της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου ανέφερε ότι:
“Ο εκπρόσωπος της ΕΕ, υπεύθυνος για τον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους πέντε χωρών που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο ως κρατική οντότητα.

Ο ίδιος θέλει να τους πείσει να κάνουν ένα τέτοιο βήμα σύντομα, τονίζει η ίδια και συνεχίζει “είναι προφανές ότι μια τέτοια συνάντηση θα πρέπει επίσης να ασκήσει πρόσθετη πίεση στο Βελιγράδι και να δείξει ότι δεν έχει συμμάχους σε αυτό το θέμα στην ΕΕ.

Ωστόσο, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Κύπρος δεν θέλουν να κάνουν παραχωρήσεις και να υποστηρίξουν την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας.




Η Ισπανία έχει  πρόβλημα με την Καταλονία και τη Χώρα των Βάσκων.

Η Κύπρος είναι ήδη κατά το ήμισυ κατεχόμενη από την Τουρκία.

Οι Ούγγροι κοιτάζουν προς τα νότια της Σλοβακίας, ενώ υπάρχουν περιοχές συμπαγούς διαμονής των Ούγγρων στη Ρουμανία.

Η Ελλάδα μπορεί να έχει πρόβλημα με την Ήπειρο και κάποια νησιά”, καταλήγει η ίδια.

Η Τουρκία και η συμμαχία της με Αλβανία και Σκόπια προοίμιο εξελίξεων
Πρόκειται πιθανότατα για μεγαλόπνοα σχέδια που ετοιμάζονται να υλοποιήσουν οι Αλβανοί με την προτροπή της Τουρκίας και ειδικά του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, με το σχέδιο της ένωσης του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει πλήρως την γεωπολιτική κατάσταση και στα Βαλκάνια.

Η Τουρκία εφοδιάζει με drone τόσο την Αλβανία, ενώ οσονούπω και τα Σκόπια ενώ οι σχέσεις των ενόπλων δυνάμεων όλων αυτών των χωρών είναι στο ανώτερο επίπεδο.   

Τι μπορεί όμως να προκαλέσει πρόβλημα στην Ελλάδα από όλα αυτά;
Οι Τσάμηδες της Αλβανίας και οι γνωστές αστήριχτες και παράνομες απαιτήσεις, σε συνδυασμό δράσης της τουρκικής διπλωματίας και των γνωστών μυστικών υπηρεσιών, σε αγαστή συνεργασία με το καθεστώς Ράμα, δεν αποτελούν εγγύηση για το μέλλον.

Η Τουρκία εκτός του ότι ετοιμάζει τα δικά της σχέδια σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, πιθανόν να έχει πλάνα και για την Αλβανία, την οποία θέλει να χρησιμοποιήσει για να πλήξει την χώρα μας.


Τα μόνα εχέγγυα της εθνικής μας ανεξαρτησίας σε όλα αυτά τα ύποπτα σενάρια, είναι η ομόνοια και ο συνεχής εξοπλισμός και εκπαίδευση των ελληνικών Ενόπλων δυνάμεων.