Thursday, February 7, 2019

ΥΠΕΞ Σερβίας: Το Κοσσυφοπέδιο είναι πηγή τζιχαντιστών

SManalysis


Φεβρουάριος 7, 2019. Echedoros

Βελιγράδι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε στην Ουάσιγκτον ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ένας ιδιαίτερα επικίνδυνος χώρος για την πρόσληψη μελών του Ισλαμικού κράτους.

«Από το Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, με την πλευρά του ισλαμικού κράτους μάχονταν πάνω 300 εξτρεμιστές, ένας αριθμός που σε σχέση με τον πληθυσμό κατατάσσει το Κοσσυφοπέδιο στις πρώτες χώρες τροφοδότησης τρομοκρατών στο Ισλαμικό κράτος», δήλωσε ο Ντάτσιτς στην υπουργική διάσκεψη της Παγκόσμιας Συμμαχίας Κατά του  Ισλαμικού Κράτους, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών.




Ο Ντάτσιτς δήλωσε ότι η επιστροφή των τζιχανιστών στον τόπο καταγωγής τους,  είναι ένας από τους κινδύνους για την ασφάλεια και απειλή για την κοινωνία και ότι με τον τρόπο αυτό ο ιός της τρομοκρατίας από τις ζώνες πολέμου μεταφέρεται στα Βαλκάνια.


Πρόσθεσε ότι προέρχεται από μία χώρα που στις αρχές της δεκαετίας του ’90 βρέθηκε αντιμέτωπη με το κακό της διεθνούς τρομοκρατίας και όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τουλάχιστον 7.000 μαχητές από όλο τον κόσμο, κυρίως από το Αφγανιστάν είχαν έρθει να πολεμήσουν.


«Αυτό το κακό δεν αναγνωρίσθηκε επαρκώς από τη διεθνή κοινότητα τότε. Πολλοί τρομοκράτες που συμμετείχαν στον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία συμμετείχαν αργότερα στις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη, στη Μαδρίτη και σε άλλες περιοχές», δήλωσε ο Ντάτσιτς.


Κατά τη δεύτερη σύνοδο της υπουργικής συνόδου για το Συνασπισμό το 2019, ο Ντάτσιτς δήλωσε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την πλήρη καταστολή των εξτρεμιστικών κινημάτων, κυρίως στις ισλαμικές  χώρες, και αυτή είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη ενεργοποίησης τους.




«Η Σερβία μπορεί και πρέπει να συμβάλει σε αυτό, και θα δώσει μια πλήρη συμβολή σε αυτήν την παγκόσμια προσπάθεια», ανέφερε ο Ντάτσιτς, σύμφωνα με τη σερβική ‘Politika’.

Wednesday, February 6, 2019

Οι Βόσνιοι στη Σερβία θέλουν να ενωθούν με το Κοσσυφοπέδιο, αλλά αυτό το ερώτημα πηγαίνει στη Νότια Αλβανία?

SManalysis



Φεβρουάριος  5, 2019. Echedoros

«Εμείς οι Βόσνιοι στο Σάντζακ και οι Αλβανοί στο Πρέσεβο είμαστε αυτόχθονες πληθυσμοί και ότι συμβαίνει στους Αλβανούς ως ντόμινο έρχεται στους Βόσνιους. Ακούμε για την ανταλλαγή των εδαφών. Οι μεγάλες δυνάμεις έχουν υποχρέωση να λύσουν τα μακροπρόθεσμα ζητήματα αυτών των μικρών εθνών που έχουν υποστεί πολλές σερβικές επιθέσεις στη διάρκεια των ετών», δήλωσε ο Σουλεϊμάν  Ουγκλιάνιν  ο Βόσνιος ηγέτης στη σερβική επαρχία Σάντζακ.


«Ένα από τα κύρια θέματα της επικαιρότητας, είναι η διόρθωση των συνόρων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, στην  οποία αντιτίθεται σθεναρά ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι, ενώ την υποστηρίζει ο πρόεδρος Χασίμ Θάτσι. Τώρα παρουσιάζεται και ο Σουλεϊμάν  Ουγκλιάνιν   που έκανε ξαφνικά αυτήν τη δήλωση», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.


Ο ηγέτης των Βόσνιων στη σερβική επαρχία είπε χαρακτηριστικά:


«Στο Σάντζακ και στο Πρέσεβο ζούνε λαοί ιθαγενείς και οτιδήποτε συμβαίνει σε αυτές τις δύο περιοχές ακούγεται στην Πρίστινα». Ο Ουγκλιάνιν επικροτεί την ιδέα της ένωσης με το Κοσσυφοπέδιο, σημειώνει το δημοσίευμα.

Πύρρος Δήμας και Γκας Μπιλιράκης κύριοι ομιλητές του Συνεδρίου της Πανηπειρωτικής «Εθνικός Κήρυξ»

SManalysis

 6 Φεβρουαρίου, 2019

(AP Photo/Efrem Lukatsky, FILE)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Πύρρος Δήμας (Pyrros Dima), ο πιο διακεκριμένος Ελληνας αθλητής των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων -με τρία χρυσά μετάλλια και ένα χάλκινο- και το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Γκας Μπιλιράκης (Gus Bilirakis), υπερασπιστής των ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο, θα είναι κύριοι ομιλητές του Συνεδρίου της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας των ΗΠΑ που θα γίνει στο Κλίαργουοτερ της Φλόριδας στις 21-24 Φεβρουαρίου.

Ο Πύρρος Δήμας, ο οποίος έχει γεννηθεί στη Χειμάρρα της Βόρειας Ηπείρου, θεωρείται ένας από τους πιο σπουδαίους αρσιβαρίστες όλων των εποχών. Εκτός από τις παγκόσμιες διακρίσεις του στο άθλημα, υπήρξε βουλευτής στην Ελλάδα, όπου μιλούσε ανοιχτά για την προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Πλέον είναι τεχνικός διευθυντής της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ στην άρση βαρών, καθώς γίνεται η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο το 2020.


Ο κ. Γκας Μπιλιράκης. Φωτογραφία «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.
Ο Γκας Μπιλιράκης είναι βουλευτής των ΗΠΑ από το 2007. Είναι επικεφαλής του Hellenic Caucus στο Κογκρέσο, το οποίο αριθμεί 130 μέλη που στηρίζουν ζητήματα ελληνοαμερικανικού ενδιαφέροντος.

Υπό την ηγεσία του κ. Μπιλιράκη, η σύζυγος του οποίου, Εύα, έχει ρίζες από τη Βόρειο Ηπειρο, το Hellenic Caucus έχει λάβει ισχυρές θέσεις υποστήριξης των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, για το τέλος της κατοχής της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, υπέρ της προστασίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη.

«Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι και πολύ περήφανοι που έχουμε τόσο διακεκριμένους ανθρώπους, όπως ο Πύρρος Δήμας και ο Γκας Μπιλιράκης, που έχουν και οι δύο στενούς δεσμούς με την Ηπειρο ως κύριους ομιλητές στο Συνέδριό μας», δήλωσε ο κ. Νίκολας Γκέιτζ (Γκατζογιάννης) πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής τα τελευταία 5 χρόνια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλοι διακεκριμένοι καλεσμένοι στο Συνέδριο θα είναι ο Κρις Αλαχούζος (Chris Alahouzos), δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Κωνσταντίνα Μπεζιάνη (Konstantina Beziani), εκτελεστική διευθύντρια της Πολιτειακής Επιτροπής για τις Μειονότητες στην Αλβανία (State Committee for Minorities in Albania) και δύο σημαντικοί πολιτικοί ηγέτες από τη Βόρειο Ηπειρο, ο Αχιλλέας Ντέτσικας, δήμαρχος Δρόπολης και ο Λεωνίδας Χρήστου, δήμαρχος Φοινίκης.

Πολλές επιστολές έχουν ήδη αποσταλεί για το Συνέδριο από θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες, σύμφωνα με τον κ. Γκατζογιάννη. Μεταξύ αυτών, μία από τον Αρχιεπίσκοπο της Αμερικής κ. Δημήτριο, ο οποίος αναφέρει:

«Ελπίζω και προσεύχομαι να πραγματωθεί ο στόχος σας, να φέρετε επενδύσεις στην ελεύθερη Ηπειρο και να τραβήξετε την προσοχή σας στις εκκλήσεις των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Να εκπληρωθούν οι προσευχές σας για να διασφαλιστεί γι’ αυτούς ισότητα και δικαιοσύνη επιτέλους».

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Edge Hotel, ένα νέο θέρετρο στο Clearwater Beach και θα κορυφωθεί με μία δεξίωση/χορό το βράδυ του Σαββάτου 23 Φεβρουαρίου, στο Matheos Hall της εκκλησίας της Αγίας Τριάδος.

Το προηγούμενο βράδυ θα πραγματοποιηθεί δεξίωση καλωσορίσματος για όλους τους μετέχοντες και προσκεκλημένους στο Clipper Cove Yacht Club, που βρίσκεται κοντά στο ξενοδοχείο.

Οσον αφορά στο Συνέδριο και τις σχετικές διαδικασίες, τις διευθύνει ο Σύλλογος Ηπειρωτών της Φλόριδας με επικεφαλής την κ. Νόρα Μιχοπούλου (Nora Mihopoulos), η οποία έχει γεννηθεί στη Χειμάρρα της Βόρειας Ηπείρου.

Tuesday, February 5, 2019

Pacolli reportedly makes open death threat against Dacic

SManalysis
Dacic (L) is seen with EU officials during the gathering in Bucharest (Tanjug)
Behgjet Pacolli has made an open death threat directed at Serbia's First Deputy PM and Foreign Minister Ivica Dacic.

SOURCE: TANJUG MONDAY, FEBRUARY 4, 2019 | 11:21

Tanjug is reporting this citing a report in the Belgrade-based tabloid Kurir, which said the incident happened during an informal EU ministerial meeting in Bucharest, Romania, over the weekend.

According to this, Pacolli, who serves as foreign minister in the Pristina government, spoke "without restraint, and in Serbian," when he addressed Dacic to say: "If there should be an assassination, you should know it's us Albanians."

Dacic commented on this later to tell Kurir that "Albanian politicians are nervous because the ground is collapsing under their feet."

"I'm already used to threats, but this is the first time an Albanian politician has said it to me so directly. It just shows how nervous they are, the ground is collapsing under their feet. They thought it was all over," Dacic said, and added:

"I replied to them that I am their minister, and they my assistants, because Kosovo is a part of Serbia. They're used to getting everything by force. Now they have hit the wall. There's no backing down, regardless of the threats."

Previously during the Gymnnich format meeting, that brought together EU foreign ministers and those from EU candidates, Dacic concluded that there were two Kosovo foreign ministers at the table, referring to Albania's acting FM, Gent Cekaj, who is originally from Kosovo.

According to the Albanian website Balkanweb, Dacic said: "Why does Kosovo have two foreign ministers at the table. That's heavy provocation by the (official) foreign minister and (prime minister) Edi Rama."

Cakaj then reportedly responded to say that Dacic "should have been provoked before considering that Kosovo has had two foreign ministers before."

"You're from Prizren (a town in Kosovo), aren't you," Cekaj asked Dacic, and added, "I'm an Albanian from Kosovo and I'm representing Albania here."

"Well yes. We're all from Serbia here. Kosovo is Serbia," Dacic replied - which "made Pacolli lose it and threaten with an assassination."

Edi Rama, meanwhile, is officially both the prime minister and the foreign minister of Albania, while Cakaj is acting foreign minister, thanks to Rama delegating his ministerial power in full to him.

Μήνυμα προέδρου της Ελλάδας στην Αλβανία

SManalysis



Φεβρουάριος 5, 2019. Echedoros

Ο Πρόεδρος της Ελλάδας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με την Κροάτισσα  ομόλογό του Κολίντα Γκράμπαρ- Κιτάροβιτς, έστειλε  πάλι ένα πολύ σαφές μήνυμα στην Αλβανία, αλλά και την Τουρκία και την πΓΔΜ σε σχέση με την ένταξη στην ΕΕ, γράφει το ‘Σίτι Νιουζ Αλμπάνια’.


Ο Παυλόπουλος τόνισε ότι οι τρεις χώρες θα πρέπει να εκπληρώσουν τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και το διεθνές δίκαιο.


Όσον αφορά την Αλβανία- σημειώνει το δημοσίευμα- ο Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων.


«Εάν έχουν ευρωπαϊκή προοπτική, πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Το Δίκαιο Ιδιοκτησίας αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Αλβανίας», ανέφερε ο Παυλόπουλος.

Έλληνας Ευρωβουλευτής: Οι Αλβανοί κλέβουν περιουσίες Ελλήνων

SManalysis


Φεβρουάριος 5, 2019. Echedoros

Το ζήτημα της ιδιοκτησίας της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία συζητήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.


Ο Έλληνας ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος ζήτησε  ορισμένες απαντήσεις σε αυτό που ονόμασε «Κλοπή μειονοτικών εδαφών από την αλβανική κυβέρνηση», γράφει αλβανικό δημοσίευμα.


Σύμφωνα με την ‘Koha.net’ ο Έλληνας ευρωβουλευτής ανέφερε ότι αυτή είναι μία σοβαρή παραβίαση, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και είναι έτοιμος να την παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου.


Η απάντηση ήρθε από τον Επίτροπο της Διεύρυνσης, Γιόχανες Χαν, ο οποίος δήλωσε τα  εξής:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδίδει μεγάλη σημασία στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας και το κράτος δικαίου για την επίλυση περιουσιακών διαφορών σε ολόκληρη την Αλβανία.


Στην ετήσια έκθεσή της για την Αλβανία, που δημοσιεύθηκε στις 17 Απριλίου 2018,η Επιτροπή δήλωσε ότι η χώρα δεν έχει ακόμη σημειώσει πρόοδο στη βελτίωση του νομικού πλαισίου καταχώρησης, απαλλοτρίωσης και αποζημίωσης ακινήτων.


Ο Γιόχανες Χαν σημείωσε περαιτέρω ότι η Επιτροπή γνωρίζει τις ανησυχίες που εξέφρασε η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία σχετικά με τις πιέσεις επί των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.


«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο θέμα αυτό. Επίσης, δεδομένης της πολυπλοκότητας και της σημασίας του θέματος των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, η Επιτροπή παρέχει χρηματοδοτική και τεχνική βοήθεια στη χώρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στον τομέα αυτό», πρόσθεσε ο Επίτροπος Χαν, σημειώνει το δημοσίευμα.

Monday, February 4, 2019

Μεγάλη Αλβανία: Ο Ράμα σε δείπνο με την ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου στην οικία του Χασίμ Θάτσι

SManalysis


Δεν γνωρίζουμε αν η κυβέρνηση του Τσίπρα κατανοεί το μήνυμα της δυτικής εξουσίας για αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια, αλλά οι Αλβανοί προχωρούν αλλά εν τω μεταξύ δεν υπάρχει καμία ενέργεια για να καλέσει προσωπικά στο τραπέζι  άνθρωποι από τη Βόρεια Ήπειρο και  Χιμάρα, να αντιταχθεί, για την Μεγάλη Αλβανία ....

Φεβρουάριος 4, 2019. Echedoros

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, δείπνησε με τους επικεφαλής του Κοσσυφοπεδίου- τον πρόεδρο Χασίμ Θάτσι, τον πρωθυπουργό Ραμούς Χαραντινάι, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Κάντρι Βεσέλι, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό  Φατμίρ Λιμάι και τον υπουργό Εξωτερικών Μπεντζέτ Πατσόλι.


Ο ίδιος ο Ράμα δημοσίευσε φωτογραφία της συνάντησης στο σπίτι του προέδρου Θάτσι στην Πρίστινα, την οποία φωτογραφία χαρακτήρισε ως ‘ ως φωτό της ημέρας’.


Τι συζητήθηκε στη συνάντηση δεν έγινε γνωστό, αλλά τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι ασφαλώς απασχολήθηκαν με την αλλαγή των συνόρων και τη δασμολόγηση των σερβικών προϊόντων από την κυβέρνηση της Πρίστινα.


Η συνάντηση αυτή καταδεικνύει είναι ότι οι Αλβανοί της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου έχουν μια ενιαία στάση έναντι των Σέρβων.

Πληροφορίες, εξάλλου,  αναφέρουν ότι ενδέχεται να ανασταλεί το μέτρο της φορολόγησης των σερβικών προϊόντων για ένα τρίμηνο, λόγω των πιέσεων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ,  αλλά η Πρίστινα στην περίπτωση αυτή σκέφτεται να θέσει όρους στη Σερβία, όπως σημειώνεται.

Sunday, February 3, 2019

Η ‘ΟΜΟΝΟΙΑ’ για την κλοπή και πυρπόληση οικίας ομογενούς στους Βαγκαλιάτες

SManalysis


Φεβρουάριος 4, 2019. Echedoros

Άγ. Σαράντα.

Με θέμα την  Καταδίκη της κλοπής και της πυρπόλησης οικίας ομογενούς στους Βαγκαλιάτες. Ο πρόεδρος της  ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑΣ προέβη σε παράσταση στις  αλβανικές αστυνομικές αρχές


Αποθρασύνονται οι ποικιλόμορφες και παρακινούμενες συμμορίες που προκαλούν πράξεις λεηλασιών στις κοινότητες της ΕΕΜ.

Τελευταίο κρούσμα το βαρύτατο επεισόδιο σε οικεία νέας σχετικά οικογένειας στο κεφαλοχώρι της περιοχής Λειβαδιάς, Βαγκαλιάτες. Συγκεκριμένα τα μεσάνυκτα Σαββάτου προς Κυριακή, 3 Φλεβάρη, άγνωστοι προς το παρόν εισήλθαν στο σπίτι του μόνιμου κατοίκου και δημοτικού υπαλλήλου, Σ.Τ., ο οποίος έλειπε εκείνο το βράδυ και οι δράστες φαίνεται το είχαν αντιληφθεί. Αφού αναστάτωσαν το εσωτερικό και βρήκαν σύμφωνα με τον κ. Σ.Τ. ικανό χρηματικό ποσό, πυρπόλησαν το σαλόνι προκαλώντας επιπρόσθετες ζημιές.

Ενώ έχουμε πολλά κρούσματα κλοπών είναι πρωτοφανές η πρόκληση πυρκαγιάς που από τύχη δεν κατέστρεψε όλη την οικεία.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΜΟΙΑ κ. Β. Κάγιος επισκέφθηκε το χωριό προκειμένου να βρεθεί κοντά στους αναστατωμένους κατοίκους και να εκφράσει συμπαράσταση στον παθόντα ομογενή Σ. Τ.

Προέβη επίσης σε έντονη παράσταση στον επικεφαλής του Τμήματος Αστυνομίας Λειβαδιάς απαιτώντας την άμεση διαλεύκανση του βαριού αυτού επεισοδίου.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ καταγγέλλοντας το επεισόδιο προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε τις ύπουλες αυτές πρακτικές καταπίεσης και δημιουργίας συνδρόμου φόβου.

Κοσσυφοπέδιο: 71 Σέρβοι παραιτήθηκαν από τις Δυνάμεις Ασφαλείας

SManalysis



Φεβρουάριος 3, 2019. Echedoros

Εβδομήντα ένας άνδρες της σερβικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο, έλαβαν την απόφαση να εγκαταλείψουν τη Δύναμη Ασφαλείας Κοσόβου, έπειτα από πιέσεις που δέχθηκαν από τη Σερβία, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.


Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας του Κοσσυφοπεδίου, Ρουστέμ Μπερίσα, όπως δήλωσε στην ‘Ekonomia Online’,  η απόφαση ήταν συλλογική και πρόσθεσε ότι θα αντικατασταθούν.


Σύμφωνα με τον ίδιο, ενδιαφέρονται ήδη 300 Αλβανοί να καλύψουν τις θέσεις των Σέρβων που αποχώρησαν από τις Δυνάμεις Ασφαλείας.


«Υπάρχει ενδιαφέρον για προσλήψεις από το παρελθόν έτος, έχουμε περίπου 300 ενδιαφερόμενους που θα καλύψουν τις κενές θέσεις που παρουσιάζονται τώρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αυξηθεί ο αριθμός των προσλήψεων. Θα γίνει επιλογή και εκείνοι που έχουν τα ανάλογα προσόντα θα προσληφθούν», είπε.


Πρόσθεσε ότι τα μέλη από τη σερβική κοινότητα δέχθηκαν πιέσεις για παραίτηση από το εξωτερικό.

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνωρίζει τη νέα εκκλησία της Ουκρανίας

SManalysis


Φεβρουάριος 3, 2019.  Echedoros

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνωρίζει τη νέα  Εκκλησία  που δημιουργήθηκε στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, πατριάρχης Ειρηναίος μίλησε για αυτό το θέμα στο τηλεοπτικό κανάλι ‘1’ της Ρωσίας, όπως σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.


Η ενθρόνιση του επικεφαλής της νέα Εκκλησίας της Ουκρανίας, Επιφάνειου, πραγματοποιήθηκε  την Κυριακή στον καθεδρικό ναό της Σοφίας του Κιέβου.


Την παρακολούθησαν  ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και η σύζυγός του, τα μέλη της κυβέρνησης καθώς και η υποψήφια για την προεδρία, Γιούλα Τιμοσένκο.


Στην τελετή παραβρέθηκαν εκπρόσωποι άλλων θρησκευτικών οργανώσεων της Ουκρανίας, όπως ο επικεφαλής της Ουκρανικής Ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας, Σβιατοσλάβ Σεβτσούκ, καθώς και ο εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, μητροπολίτης Γαλλίας , Εμμανουήλ.


«Μας έστειλαν, αλλά απαντήσαμε ότι δεν θέλαμε να παρευρεθούμε, δεν θα τους αναγνωρίσουμε», δήλωσε ο Ειρηναίος, απαντώντας στο ερώτημα εάν ο Επιφάνειος του έστειλε πρόσκληση για την ενθρόνιση.