Saturday, May 12, 2018

Greek Foreign Minister Calls for Reforming EU, Creating Own Defense System

SManalysis

Greek Soldiers
Erik Drost / Greek Soldiers

19:19 11.05.2018 Sputnik 

ATHENS (Sputnik) – Greek Foreign Minister Nikos Kotzias called on the European Union to implement significant reforms within the bloc, as well as to create EU own system of defense in order to solve emerging issues.

"The European Union must significantly change, adapt and demonstrate its strong features … The field of defense and security is determined by the EU-NATO-US relations. It [the European Union] must get an independent defense function or become a regional partner of [the United States and NATO]. Without the defense sphere, the European Union remains an economic colossus with feet of clay," Kotzias said at the meeting with senior officials from a number of EU and Balkan states.

The Greek minister pointed out that the European Union should strengthen its institutions, find a balance between the EU bodies and national states, as well as solve social problems.

"The European Union must develop as a mechanism, a system of institutions, a tool of modernization for all of us and itself, become a guiding light for implementation, promotion and dissemination of the rule of law, be a guardian of this principle in the international community," Kotzias said.


The statement by the Greek senior official comes a week after EU foreign policy chief Federica Mogherini said that the EU would prepare a detailed report on the recently proposed new instrument in the field of foreign policy and defense — the European Peace Facility.

In March, the Council of the European Union adopted a plan of action to implement a joint EU program called Permanent Structured Cooperation (PESCO), which foresees the possibility of a number of EU member states working more closely together in the area of security and defense in a binding and permanent framework. The program consists of 17 projects involving 25 countries.

Αλβανία: Ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός για σχέσεις με Μαφία σε ‘κατ’ οίκον περιορισμό»

SManalysis



Και το πρώτο αποτέλεσμα. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κατηγορούμενος ότι συνδέει τη διακίνηση ναρκωτικών, κρατείται στο σπίτι. Η ΕΕ, και ειδικά η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, περιμένουν τη δικαιοσύνη από την Αλβανία, αλλά η πρώτη απογοήτευση ..



Μάιος 12, 2018. Echedoros

Σε κατ’ οίκον περιορισμό τέθηκε ο πρώην υπουργός  Εσωτερικών της κυβέρνησης του Έντι Ράμα, Σαϊμίρ Ταχίρι, έπειτα από απόφαση του Δικαστηρίου Σοβαρών Εγκλημάτων των Τιράνων.

Η υπόθεση που επί μήνες βρίσκεται στο προσκήνιο των αλβανικών ΜΜΕ, εξαιτίας  των σκανδάλων διαφθοράς και σχέσεων με την αλβανική μαφία, σχέσεις με τις οποίες κατηγορείται ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Ράμα, είχε άμεση τροπή μετά την άρση της βουλευτικής ασυλίας του.

Το αλβανικό δικαστήριο αποφάσισε «τον  ‘κατ’ οίκον περιορισμό’ με αστυνόμευση κατά του υπό έρευνα πολίτη Σαϊμίρ Ταχίρι, που γεννήθηκε στις 30.10 1979 ως υπόπτου για διάπραξη ποινικών αδικημάτων ‘διακίνηση ναρκωτικών’ σε συνεργασία με δομημένη εγκληματική ομάδα, σύμφωνα με τα  άρθρα 283 / α και 333 / α σε συνδυασμό με το άρθρο 28 του ποινικού κώδικα «για παθητική δωροδοκία υψηλών κρατικών αξιωματούχων ή τοπικών αιρετών αρχόντων’ όπως προβλέπει  το άρθρο 260 του κώδικα εγκληματικών πράξεων.

Οι έρευνες κατά του πρώην υπουργού Εσωτερικών ξεκίνησαν πριν από περίπου 7 μήνες με μεγάλη δημοσιότητα κατ' αρχήν στην Αλβανία και στην Ιταλία, όπου η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν. Η υπόθεση του πρώην υπουργού του Έντι Ράμα  απασχόλησε έντονα  και τις αμερικανικές αρχές.

.

Γιατί η Αλβανία είναι ένα Κράτος Ναυάγιο

Image result for shteti narko trafikant

SManalysis

Adam Garrie, TheDuran

Ενώ η προσοχή πολλών είναι στραμμένη στην πολιτική κατάσταση των Σκοπίων, που επιδεινώθηκε με ξένες επεμβάσεις της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, που υποστηρίζουν την «πλατφόρμα των Τιράνων», η οποία θα κατέστρεφε την ενότητα του κράτους της ΠΓΔΜ*, η εσωτερική κατάσταση στην ίδια την Αλβανία μπορεί σύντομα να θέσει σε κίνδυνο την σταθερότητα στην περιοχή.
Διαμαρτυρίες σε ολόκληρη την Αλβανία συνεχίζονται επί μήνες καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης και άλλες πολιτικά δρώσες δυνάμεις καλούν τον πρωθυπουργό ΄Εντι Ράμα να παραιτηθεί πριν τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 18 Ιουνίου 2017. Πολλοί ζητούν τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή των εκλογών, έχοντας χάσει κάθε εμπιστοσύνη στη δημοκρατία.

Η κατάσταση έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, όπου οι δηλούμενοι Αλβανοί δημοκράτες δεν πιστεύουν πλέον ότι η πατρίδα τους είναι μια χώρα δημοκρατική. Αντικειμενικοί παρατηρητές προειδοποιούσαν γι’ αυτό από χρόνια.
Μπορεί να πει κανείς ότι το «τζίνι» (δαιμόνιο) έχει βγει τελείως από το μπουκάλι, όταν και η νεοφιλελεύθερη Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς αναγνωρίζει ότι το μισό του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της Αλβανίας προέρχεται από την καλλιέργεια και την πώληση ναρκωτικών.

Η γυμνή πραγματικότητα είναι ότι η Αλβανία είναι ένα   ναρκω-κράτος, στημένο πάνω σ’ ένα κράτος-μαφία, όπου το εμπόριο ναρκωτικών, το εμπόριο (ανθρωπίνων)οργάνων, το εμπόριο όπλων, το εμπόριο ανθρώπων και η απροσχημάτιστη  διαφθορά είναι οι κατευθύνουσες επιχειρηματικές δυνάμεις, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα.
 Το γεγονός ότι αυτό το φτωχό, τσακισμένο κράτος έχει ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες, απειλώντας να προσαρτήσει γειτονικά κράτη, αποσπώντας τμήματα της Σερβίας, της ΠΓΔΜ, της Ελλάδος και του Μαυροβουνίου, δεν είναι μόνο παράνομο και ανεύθυνο αλλά επίσης βαθειά ανησυχητικό.
Πολλοί στην Αλβανία διεκδικούν απροκάλυπτα μια «Μεγαλύτερη Αλβανία» που θα ενσωματώσει τμήματα της εδαφικής κυριαρχίας των προαναφερθέντων εθνών. Και αυτό όταν οι Αλβανοί ηγέτες δεν μπορούν να διοικήσουν ούτε το κράτος εντός των σημερινών του συνόρων.
Μια μακρά έκθεση αμερικανικού ειδικού ιστολογίου εναντίον της διαφθοράς, επικαλούμενη σειρά Δυτικών κυρίως πηγών, επισημαίνει ότι η διαφθορά απαντάται σε σχεδόν κάθε επίπεδο του αλβανικού κράτους, περιλαμβανομένων και των ιδιωτικών επιχειρηματικών συναλλαγών.
Η Ε.Ε, τελεί σε σύγχυση γι’ αυτή τη κατάσταση. Η διεφθαρμένη μαφιόζικη ελίτ της Αλβανίας είναι αταλάντευτα υπέρ της Ε Ε και ενθουσιώδες μέλος του ΝΑΤΟ. Ορισμένοι ρεαλιστές στην Ε Ε διακρίνουν ότι τα αποκρουστικά επίπεδα διαφθοράς της Αλβανίας αποτελούν καταστροφική απειλή, οικονομική και από την άποψη της ασφάλειας. Πιο ανησυχητικό είναι όμως ότι πολλοί αξιωματούχοι της Ε Ε προτιμούν να κοιτάζουν αλλού, ή να ψεύδονται για την οικτρή κατάσταση, προκειμένου να συνεχίσουν να επαναλαμβάνουν το αφήγημα ότι η Αλβανία είναι μελλοντικό μέλος της Ε Ε.
Ενώ η ίδια η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση είναι βαθειά διεφθαρμένη, της Αλβανίας η διαφθορά είναι περισσότερο «παλαιάς σχολής», υπό την έννοια ότι μιλάει το χρήμα και όταν δεν μιλάει το χρήμα, τον λόγο έχουν οι σφαίρες.
Οι τρομοκράτες παραγγελιοδόχοι της Αλβανίας και οι βίαιοι σχισματικοί απειλούν να κατακερματίσουν την ΠΓΔΜ και να παραβιάσουν την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας. Όταν ξέρει κανείς ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να ελέγξουν την ίδια τη χώρα τους, τότε αντιλαμβάνεται ποια προοπτική δημιουργούν. Και η προοπτική αυτή είναι πολύ απειλητική.

*Σημ. Μτφ.: Το ορθό ΠΓΔΜ έχει αντικαταστήσει στη μετάφραση το «Μακεδονία» που προτίμησε – για προφανείς λόγους- ο αρθρογράφος.

Οι τσαμίδες σε ένδειξη διαμαρτυρίας: Θέλουμε τη Δημοκρατία μας στην Τσαμούρια, τα σύνορα της Αλβανίας να εγκατασταθούν με την Τσαμούρια




SManalysis

"Αυτόνομη Δημοκρατία της Τσαμούρια", πραγματοποιεί διαμαρτυρίες στο Fieri

Μια ομάδα τσαμούριων πολιτών διαμαρτύρονται στην πόλη του Fier σε μια πορεία το Σάββατο το πρωί.

Όπως φαίνεται στις παρακάτω υποσημειώσεις, με πανό στο χέρι και με κλήσεις "Τσαμούρια", επιδιώκουν τη δημιουργία μιας Ανεξάρτητης Δημοκρατίας Τσαμούριας.

Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες αν οι πολίτες ανήκουν στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ένταξης ή έχουν συγκεντρωθεί μεμονωμένα.

Διαμαρτυρία της Τσαμούρια, έρχεται σε μια στιγμή που οι συνομιλίες που συνεχίζονται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, Τσαμούρια όρο, διαγράφεται από τον κατάλογο των Τιράνων υποστηρίζει το ελληνικό βέτο, αλλά και για το γεγονός, διότι οι συνομιλίες γίνονται με απόρρητο τρόπο και σε καμία περίπτωση διαφανείς.

Είναι παράξενο, που πραγματοποιήθηκε διαδηλώσεις με αλυτρωτικές στην Αλβανία, ενάντια Ελλάδα, σε μια εποχή που Έλληνες κοινότητα στην Αλβανία , παραβιάζονται από το αλβανικό κράτο, τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, η οποία υπογράφηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις το 1914.

Και τα δύο μέρη Τίρανα - Αθήνα, αποφάσισαν, για συνομιλίες σχετικά με την Αλβανία προς την ΕΕ, να πραγματοποιηθεί σε μια ιστορική προοπτική των τελευταίων 70 ετών, η οποία αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από την Κοινότητα της Βορείου Ηπείρου, αλλά και από την ελληνική αντιπολίτευση ..

Friday, May 11, 2018

Συνελήφθησαν οι δύο Αλβανοί δραπέτες – Τους περικύκλωσαν Αστυνομικές δυνάμεις



SManalysis

Δημοσίευση: 11 Μάϊου 2018, 9:28 μμ | Ανανέωση: Μάιος 11, 2018 Pentapostagma


Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δραπέτες συνελήφθησαν σε σπίτι στην Νέα Φιλαδέλφεια, μετά από συντονισμένες ενέργειες και έρευνες της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και της ΕΚΑΜ.


Αμέσως οδηγήθηκαν στην ΓΑΔΑ όπου και ανακρίνονται για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διέφυγαν.

Ποιοι είναι οι δύο συλληφθέντες- Σκληροί κακοποιοί

Σημειώνεται ότι η αστυνομία απέδιδε σε οργανωμένο σχέδιο την απόδραση των δύο Αλβανών, μέσα από πλοίο στον Πειραιά, έχοντας καταδικαστεί σε ισόβια για δολοφονίες και συμβόλαια θανάτου.



Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δύο δραπέτες είναι πολύ σκληροί κακοποιοί, που αναλάμβαναν από συμβόλαια θανάτου μέχρι ξεκαθαρίσματα λογαριασμών.

Για τέσσερις δολοφονίες κατηγορείται ο 35χρονος «Νίκο»




Ο ένας δραπέτης είναι 35 ετών, με το παρατσούκλι «Νίκο». Ο δραπέτης είχε εκτελέσει συμβόλαιο θανάτου εκτελώντας με μια σφαίρα στο κεφάλι τον ομοεθνή του Φιλίπ Μεζάι το Νοέμβριο του 2011 στην Καλαμάτα.

Μάλιστα, η δολοφονία είχε γίνει μπροστά στα μάτια του παιδιού του θύματος, που ο 35χρονος στη συνέχεια δεν δίστασε να σκοτώσει για να καλύψει τα ίχνη του. Το παιδάκι, μόλις 2,5 ετών, βρέθηκε με κομμένο λαιμό δίπλα στον πατέρα του.

Όπως έδειξε η αστυνομική έρευνα, ο 35χρονος Αλβανός εκτέλεσε συμβόλαιο θανάτου, με εντολέα Έλληνα κακοποιό που κατέληξε στη φυλακή, είχε εργαστεί ως κασκαντέρ για τον Τσακ Νόρις και είχε συμμορία που πωλούσε προστασία σε καταστήματα στον Πειραιά.



Ο «Νίκο» είχε συλληφθεί λίγους μήνες αργότερα στο Πόρτο Ράφτη μετά από επιχείρηση της ΕΚΑΜ. Τότε, μάλιστα, είχε προκύψει ότι σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο εντάλματα καθώς το 2008 είχε δολοφονήσει έναν 28χρονο στην Καλαμάτα και το 2009 είχε δολοφονήσει έναν Έλληνα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο Αλβανός δραπέτης θεωρείται ένα από τα «μεγάλα πιστόλια», είχε καταδικαστεί δύο φορές ισόβια και θα πήγαινε στις φυλακές της Κρήτης.

Σε ισόβια για δολοφονία και ο δεύτερος Αλβανός δραπέτης

Για ιδιαίτερα απεχθή εγκλήματα κατηγορείται και ο δεύτερος Αλβανός δραπέτης, που έχει καταδικαστεί σε ισόβια για δολοφονία.



Συγκεκριμένα, ο δεύτερος δραπέτης κατηγορείται για τη δολοφονία ενός ανθρώπου στην Ελευσίνα, ενώ χτύπησε μέχρι θανάτου μία γυναίκα για να τη ληστέψει.

Το χρονικό της απόδρασης
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο βαρυποινίτες μαζί με άλλους 11 κρατούμενους θα μεταφέρονταν στης φυλακές Χανίων, καθώς εκκρεμούσαν σε βάρος τους Δικαστήρια για κακουργήματα.

Οι 8 Αστυνομικοί που θα τους μετέφεραν στην Κρήτη, τους είχαν ομαδοποιήσει και τους είχαν δέσει με χειροπέδες μέσα στην κλούβα μεταγωγής.

Όμως και όπως αποδείχθηκε στην συνέχεια, οι δυο βαρυποινίτες είχαν κάποιο αντικείμενο στην κατοχή τους με το οποίο κατάφεραν να ξεκλειδώσουν τις χειροπέδες που τους κρατούσαν δέσμιους, μαζί με άλλους δυο συγκρατούμενους τους.

Όταν πια ο Αστυνομικός άνοιξε την πόρτα της κλούβας, αφού το όχημα είχε ήδη μπει στο γκαράζ του πλοίου, οι δυο βαρυποινίτες τον αιφνιδίασαν, έπεσαν επάνω του, κατάφεραν να βγουν από το πλοίο και να το βάλουν στα πόδια. Το ίδιο έκαναν και οι άλλοι δυο κρατούμενοι που ήταν δεμένοι στην ίδια σειρά με χειροπέδες.

Το περιστατικό έγινε άμεσα αντιληπτό, τόσο από τους Αστυνομικούς, όσο και από Λιμενικούς, οι οποίοι και κατάφεραν να ακινητοποιήσουν επί τόπου τον έναν από τους δραπέτες, ενώ οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν το δεύτερο δραπέτη κοντά στο πλοίο, πριν προλάβει να βγει από Λιμάνι.

Όσο για τους δυο βαρυποινίτες, αυτοί όχι μόνο κατάφεραν να βγουν από το Λιμάνι, αλλά να επιβιβαστούν σ’ ένα λευκό βαν που τους περίμενε σε συγκεκριμένο σημείο και να διαφύγουν από την περιοχή, παρά το ανθρωποκυνηγητό που είχε εξαπολύσει η αστυνομία.

Φωνή της Αμερικής: Οι Αλβανοί ηγέτες πρέπει να αποστασιοποιηθούν από την Τουρκία

Image result for rama erdoganSManalysis

Μάιος 11, 2018. Echedoros


Η «Φωνή της Αμερικής» [Voice of America- VOA] -στην αλβανική γλώσσα- παρουσιάζει τις θέσεις ενός διακεκριμένου καθηγητή Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος προειδοποιεί την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο για τον κίνδυνο της τουρκικής επιρροής και λέει ότι είναι σαφές ότι ο στόχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι να διευρύνει τον έλεγχό του στα Βαλκάνια.


Ο Άλον Μπεν- Μέιρ, ερευνητής στο Κέντρο Παγκοσμίων Υποθέσεων αυτού του Πανεπιστημίου δήλωσε στη συνέντευξή του στην VOA ότι οι ηγέτες της Αλβανίας κλίνουν προς την Τουρκία λόγω αμοιβαίων συμφερόντων και ότι πρέπει να αποστασιοποιηθούν εάν θέλουν να προσεγγίσουν την ΕΕ.
Ο καθηγητής Μπεν – Μέιρ μίλησε με τη συνάδελφο κ. Κέιντα Κοστρέσι για την τουρκική επιρροή.


VOA: Καθηγητή Μπεν- Μέιρ, εκφράσατε την ανησυχία σας για την τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια. Ποια είναι η ουσία της ανησυχίας σας;


Άλον Μπεν- Μέιρ: Η ανησυχία μας έγκειται στην ατζέντα του προέδρου Ερντογάν και στο πρόγραμμά του, το οποίο προβλέπει την προώθηση του Ισλάμ όπου μπορεί, καθώς και την επιστροφή μιας παραλλαγής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως ο ίδιος δήλωσε. Ο πρώην πρωθυπουργός (Αχμέτ) Νταβούτογλου και πολλοί αξιωματούχοι με τους οποίους μιλάμε τακτικά, είπε ότι μέχρι το 2013, που συμπίπτει με την 100η επέτειο της τουρκικής δημοκρατίας, θα έχει εξουσία και επιρροή παρόμοια με εκείνη που η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε επί 500 χρόνια διατηρώντας τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής.

Κατά τη γνώμη μου, η ατζέντα είναι μάλλον κακή. Δεν είμαι βέβαιος ότι το κάνει για το καλό  του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, αλλά θα τους βγάλει από την τροχιά που έχουν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτός, (ο Ερντογάν) χρησιμοποιεί τη θρησκεία ως πολιτικό εργαλείο για την προώθηση της ατζέντας της Τουρκίας, ιδιαίτερα σε μουσουλμανικές χώρες. Η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο είναι οι τέλειοι υποψήφιοι  τόσο γεωγραφικά όσο και γεωπολιτικά για να κατορθώσει να ασκήσει έλεγχο και επιρροή στα Βαλκάνια.


VOA: Στο τελευταίο σας άρθρο που γράψατε μαζί με την Αρμπάνα Τζάρα [δημοσιογράφος Κοσόβου], μιλάτε για τον κίνδυνο αυτού του αντίκτυπου για την Αλβανία και ότι πραγματοποιείται μέσω επενδύσεων, τραπεζών, υποδομών. Λέτε ότι η Αλβανία πρέπει να ανησυχεί…


Άλον Μπεν-Μεϊρ: Δεν υπάρχει συζήτηση. Η Αλβανία έχει πληθυσμό περίπου 50 τοις εκατό μουσουλμανικό και ο ίδιος (Ερντογάν) αισθάνεται πολύ άνετα να προσπαθήσει να επιβάλει το πρόγραμμα των ισλαμιστών και το κάνει αυτό με διάφορους τρόπους, για παράδειγμα μέσω των επενδύσεων.

Επενδύει έντονα σε υποδομές της Αλβανίας, χτίζοντας δεκάδες τζαμιά. Στην πραγματικότητα, κατασκευάζει τώρα το μεγαλύτερο τζαμί σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Ελέγχει τις μεγαλύτερες τράπεζες. Η τουρκική (αεροπορική εταιρεία) κατασκευάζει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο.

Αυτό που προσπαθεί να κάνει μέσω των επενδύσεων και την προώθηση του ισλαμικού προγράμματος, με το πρόσχημα των πολιτιστικών ανταλλαγών, μπαίνει στην Αλβανία, επειδή στο μυαλό του αυτός είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επεκτείνει την τροχιά του γύρω από τα Βαλκάνια και, όπως είπα προηγουμένως, με ένα σαφές πρόγραμμα να φέρει τις χώρες αυτές πιο κοντά στην Τουρκία, αφήνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά τώρα που η Αλβανία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στις προσπάθειες της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δεν θέλει να συμβεί αυτό, ειδικά επειδή η ίδια η Τουρκία δεν είναι πλέον πιθανή υποψήφια χώρα  για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έτσι, προσπαθεί να προσελκύσει τις χώρες αυτές προς στην Τουρκία και ουσιαστικά χρησιμοποιεί το μέλλον τους ως μια ισορροπία ενάντια στην ΕΕ λέγοντας ότι «είναι υπό τον έλεγχο μου , έχω τεράστια επιρροή  και ότι θα πρέπει να με αντιμετωπίσουν, εάν θέλουν να ασχοληθούν με τα βαλκανικά κράτη».


VOA: Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα σε συνέντευξή του πρόσφατα αρνήθηκε ότι η Τουρκία αποτελεί απειλή για την κυριαρχία της Αλβανίας.  Που βλέπετε τη σχέση μεταξύ των επενδύσεων και της απειλής για την κυριαρχία, που σας κάνει να πιστεύετε  ότι αυτές οι ανησυχίες πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη;


Άλον Μπεν-Μεϊρ:Νομίζω ότι οι ηγέτες της Αλβανίας είναι υποτακτικοί και ο Ερντογάν είναι πολύ ικανός να εκμεταλλευτεί κάθε είδους αδυναμία. Αυτό είναι ένα στοιχείο.
Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι υπάρχει μεγάλη διαφθορά μέσα στην ίδια την κυβέρνηση και από την άποψη αυτή, διαπραγματεύονται με την Τουρκία προς όφελος της τουρκικής κυβέρνησης και του ίδιου του Ερντογάν, είναι κάτι που του αρέσει και που θα ήθελε πολύ να επεκτείνεται.
Έτσι αυτό που βλέπουμε εδώ είναι μια αμοιβαιότητα συμφερόντων μεταξύ των δύο πλευρών, και φαίνεται ότι τώρα είναι μια μακροπρόθεσμη ατζέντα.
Για την Ερντογάν είναι πώς να αποκαταστήσει την Οθωμανική  Αυτοκρατορία και να χρησιμοποιήσει τα Βαλκάνια  ως βάση για τη διαδικασία αυτή και δεν είναι ο μόνος τομέας στον οποίο ο Ερντογάν προσπαθεί να επηρεάσει η τουρκική κυβέρνηση, το ίδιο προσπαθεί να κάνει σε διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής.
Αλλά τα Βαλκάνια είναι ο πρωταρχικός στόχος, αυτή τη στιγμή.

"If northern Kosovo is attacked - will we react," asks FM

(Tanjug, file)
SManalysis

It would be a great success if Serbia and Kosovo came to a compromise, because Kosovo is "within the reach of realizing its independence," says Ivica Dacic.

SOURCE: TANJUG FRIDAY, MAY 11, 2018

The foreign minister reiterated that Serbia will never recognize Kosovo but wants a compromise solution.

According to him, Kosovo is within reach of realizing its independence, while Serbia is surviving thanks to its traditional friends, because "the international community" thinks of the Kosovo issue as being resolved and "does not want to talk about it."

"Even if somebody said there'd be no EU membership (for Serbia), Serbia cannot accept the unilateral act of Kosovo. I wonder if everyone agrees with what I said. If they agree then let's go along that path, rather than have them say tomorrow 'Vucic and Dacic lead a policy of confronting the EU'," Dacic told TV Pink on Friday.

Dacic added that the people in Serbia must be well informed and prepared for what will come. "What will happen if there is an attack on northern Kosovo, are we all ready to react and participate? NATO said that if someone enters Kosovo, they will be consider an attack on NATO," the head of the Serbian diplomacy said.

He added that Serbian President Aleksandar Vucic and Serbia had been greatly honored in Moscow on May 9, and noted that Western countries do not look at that with enthusiasm.

Dacic said he supports the position of the Serbian Orthodox Church that there should be no independence and no partition of Kosovo - but then wondered if this was "possible and realistic."

"Let somebody say how we will fight so that there is no independence - by suffering, by war or by refusal to enter the EU in the next ten years? The situation is very complex and everyone should think about it," he said.

Asked whether it is realistic to sign a legally binding agreement with Pristina by the end of the year, he replied this would be difficult to achieve because the positions remain very far apart.

"The West is forcing Pristina to remain in the current positions. And when you mention delineation in the West, they will not listen to it. We need to be aware of the consequences of all our decisions," Dacic said.

According to his, Serbia's only chance is the US administration, i.e., to explain to them that there can be no stability in the region unless a solution is found for Kosovo that will satisfy both Serbian and Albanian interests.

Ρ.Τ.Ερντογάν εκτός ελέγχου: «Η Ελλάδα είναι τελειωμένη» – Σάλπισμα επίθεσης πριν το τέλος καλοκαιριού

SManalysis


Μάιος 11, 2018 Pentapostagma


Τρεις ισάριθμες δηλώσεις από Ρ.Τ.Ερντογάν, Χ.Ακάρ και Μπεράτ Αλμπαϊράκ δείχνουν τουρκική επιθετική κίνηση πριν το τέλος του καλοκαιριού. Την χρονική στιγμή την έχουν ήδη ομολογήσει. Είναι βέβαιο πως όταν σε θεωρούν «τελειωμένο», θα επιτεθούν.


«Τελειωμένη» χαρακτήρισε την Παρασκευή τη χώρα μας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεσπώντας στις αρνητικές προοπτικές που δίνουν οι οίκοι αξιολόγησης για την τουρκική οικονομία.

«Αφήστε αυτούς, μην τους δίνετε σημασία, είναι ακροβάτες (σ.σ. oι ξένοι οίκοι αξιολόγησης)… Αυτοί έναν γείτονα που τελείωσε και χρεοκόπησε τον αναβάθμισαν τέσσερις βαθμίδες. Αυτοί λαμβάνουν νέα χρέη και ζουν με αυτά» σημείωσε ο τούρκος πρόεδρος σε συνέδριο.

«Συγγνώμη δηλαδή, αλλά δεν μπορεί να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Πώς γίνεται αυτό; (σ.σ η αναβάθμιση)» διερωτήθηκε στο παραλήρημά του ο Ερντογάν, και για να μην αφήσει περιθώρια αμφιβολίας ξεκαθάρισε:

«στην Ελλάδα αναφέρομαι».

«Προσπάθησαν να μας πνίξουν σε μικρά κύματα. Είμαστε όλοι μαζί στα ασφαλή λιμάνια της χώρας μας» πρόσθεσε.




Την περασμένη εβδομάδα το ΔΝΤ προειδοποίησε την Άγκυρα να λάβει μέτρα για τη συγκράτηση του πληθωρισμού, εντούτοις η τουρκική κυβέρνηση αγνοεί τις διεθνείς προειδοποιήσεις.

«Καταρρέει» η τουρκική λίρα μετά τις δηλώσεις Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τάχθηκε σήμερα 11 Μαΐου υπέρ της μείωσης των επιτοκίων, τα οποία χαρακτήρισε ως «τη μητέρα και τον πατέρα όλων των δεινών», οδηγώντας τη λίρα σε νέα υποχώρηση, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τη δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Το τουρκικό νόμισμα διολίσθησε έως το επίπεδο των 4,3030 λιρών ανά δολάριο μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν, ενώ χθες είχε κλείσει στις 4,2374 λίρες. Την Τετάρτη είχε υποχωρήσει στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 4,3780 λιρών ανά δολάριο, για να ανακάμψει δυνατά την επόμενη ημέρα. «Εάν ο λαός μου πει να συνεχίσω σε αυτό τον δρόμο στις εκλογές, δηλώνω ότι θα βγω νικητής στη μάχη κατά αυτής της κατάρας», είπε ο Ερντογάν στην Άγκυρα, αναφερόμενος στις πρόωρες εκλογές που θα γίνουν στις 24 Ιουνίου. «Επειδή η πεποίθησή μου είναι: τα επιτόκια είναι η μητέρα και ο πατέρας όλων των δεινών», σημείωσε σε ομιλία που έκανε σε επιχειρηματίες.

Η χθεσινή ανάκαμψη της λίρας καθοδηγήθηκε από την είδηση για έκτακτη σύσκεψη του Ερντογάν με το οικονομικό επιτελείο του για την αντιμετώπιση των μαζικών πωλήσεων της λίρας, η οποία έχει υποχωρήσει φέτος πάνω από 10% έναντι του δολαρίου. Στη σύσκεψη αυτή, ο Ερντογάν και το οικονομικό επιτελείο συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για να μειωθεί η πίεση στα επιτόκια και να προστατευθεί η λίρα.

H τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε τον περασμένο μήνα το επιτόκιό της για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών στο 13,5% από 12,75%.

Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10,85% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, πολύ πάνω από τον στόχο του 5% της κεντρικής τράπεζας. Οι επενδυτές φαίνεται ότι ήλπιζαν σε κάποια πρόσθετα μέτρα σύσφιξης από την κεντρική τράπεζα, η οποία ενίσχυσε τη ρευστότητα αυτή την εβδομάδα για να στηρίξει τη λίρα.

Αρχηγός τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων: Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στο Αιγαίο

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να προστατεύουν τα δικαιώματα της Τουρκίας, τόνισε ο Χουλουσί Ακάρ.

Μιλώντας στους στρατηγούς, μετά την τελευταία φάση της στρατιωτικής άσκησης Efes 2018 που διεξάγεται στα παράλια του Αιγαίου, ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σημείωσε πως «από την πλευρά μας γίνεται κάθε προσπάθεια ώστε το Αιγαίο να είναι θάλασσα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας. Η Τουρκία θα είναι εγγύηση για αυτό».

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, συνέχισε, «προστατεύουν με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του λαού μας, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες, σε όλες τις θάλασσες και δεν θα επιτρέψουν ποτέ τη δημιουργία τετελεσμένων».

Και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουν τα προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου῾ στην Ανατολική Μεσόγειο. Για να διασφαλίζουν την ειρήνη και ασφάλεια με βάση τις διεθνείς συνθήκες».

Τουρκία: Θα κάνουμε γεωτρήσεις για πετρέλαιο – φυσικό αέριο στη Μεσόγειο μέσα στο καλοκαίρι

Αυτό το καλοκαίρι θα κάνουμε την πρώτη μας γεώτρηση στην Μεσόγειο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ενώ ανακοίνωσε ακόμη ότι στις 12 Ιουνίου θα μπει σε εφαρμογή ο αγωγός TANAP (Τrans Anatolian Natural Gas Pipeline Project).

«Η Τουρκία θα αρχίσει με ίδιους πόρους και μέσα την πρώτη της γεώτρηση για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο πριν το τέλος του καλοκαιριού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Μπεράτ Αλμπαϊράκ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Ο υπουργός τόνισε ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες να εξασφαλιστεί ότι «δεν θα χαθεί το «momentum»» για τις συγκεκριμένες έρευνες. Στις δηλώσεις του, ο κ. Αλμπαϊράκ δεν διευκρίνισε το ακριβές σημείο της Μεσογείου όπου θα λάβει χώρα η γεώτρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας γίνονται ουσιαστικά σε συνέχεια όσων είχε δηλώσει πρόσφατα ο τουρκοκύπρτιος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος είχε υπογραμμίσει τα… «δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» στα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής και είχε σημειώσει ότι η Τουρκία αγόρασε πλατφόρμα και ότι οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν τις δικές τους έρευνες.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε ακόμη ότι ο αγωγός φυσικού αερίου TANAP, ο οποίος αποτελεί τμήμα του TAP, θα τεθεί σε λειτουργία στις 12 Ιουνίου. Σημείωσε μάλιστα ότι η τελετή θα γίνει παρουσία του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ.

Η Λευκωσία παρακολουθεί τις εξελίξεις

Οι τουρκικές ανακοινώσεις δείχνουν την διάθεση της Άγκυρας να ανεβάσει το θερμόμετρο της έντασης στην περιοχή. Για τον λόγο αυτό αξιολογούνται ήδη την κυπριακή κυβέρνηση.

Η Λευκωσία σημειώνει ότι το γεωτρύπανο DeepSea Metro 2, που αγόρασε πρόσφατα η Τουρκία δεν είναι ακόμα έτοιμο να προβεί σε γεωτρησεις. Οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν όμως η τουρκική ενέργεια να γίνει στις αρχές Ιούλίου όταν η κυπριακή κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο για τη διάθεση του κυπριακού αερίου.

Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι οι τουρκικές γεωτρήσεις να ξεκινήσουν ταυτόχρονα με τις γεωτρήσεις της Exxon Mobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Οσον αφορά τα πιθανά σημεία που θα επιχειρήσουν οι Τούρκοι , το πρώτο είναι κοντά στον Απόστολο Ανδρέα, όπου βρίσκεται και το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός και η δεύτερη που σχετίζεται άμεσα και με το έγγραφο που κατέθεσε πρόσφατα στον ΟΗΕ ( με το οποίο αμφισβητεί την κυπριακή ΑΟΖ) είναι δυτικά της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα.

Όταν 23 Έλληνες διπλωμάτες έγραψαν στον πρωθυπουργό Σαμαρά, για την Αυτονομία της Βόρειας Ηπείρου

SManalysis


Όταν 23 Έλληνες διπλωμάτες έγραψαν στον πρωθυπουργό Σαμαρά:

"Προσέξτε τα Τίρανα, μην δώσετε την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, χωρίς να πάρετε από την Αλβανία την Αυτονομία της Βόρειας Ηπείρου"


23, Έλληνες διπλωμάτες, έιχαν ξεκινήσει μια αίτηση για τον Έλληνα Πρωθυπουργό Σαμαράς (3 Οκτωβρίου 2013) υπενθυμίζοντας ότι «Οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ανοιχτεί όταν η Αλβανία, πληρούν τις προϋποθέσεις για τη Βόρεια Ήπειρο Αυτονομία, έγραψε "Gazeta Tema".

Έλληνες διπλωμάτες που υπηρέτησαν με ένα σταδιοδρομία-μέγιστο σε ορισμένες χώρες, πιστεύουν ότι η Αλβανία έχει δημιουργηθεί από Μεγάλες Δυνάμεις το 1913, και ακολούθησε πάντα μια πολιτική εχθρική προς την Ελλάδα.

Δεν είναι γνωστό πόσο σοβαρά, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδα, έχει διαβάσει αυτό το μήνυμα, το οποίο συμπίπτει πριν από μερικά χρόνια, αλλά επί του παρόντος, η αλβανική κυβέρνηση αεροπειρατεία εδαφών που κατοικούνται από Έλληνες, στη Χειμάρρα περιοχή, ενώ διεξάγει εθνοκάθαρση, μέσω ύποπτων επενδύσεων.


Πριν από μία εβδομάδα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε μια ειδική για την έκθεση της Αλβανίας, δηλώνοντας ότι «βρώμικου χρήματος, που έχει εισάγει στην Αλβανία, και χρησιμοποιείται για κατασκευή τουριστικά θέρετρα στις ακτές της Χιμάρας, χωρίς την επίλυση του ζητήματος της ιδιοκτησίας» .

Thursday, May 10, 2018

Russian, Serb, Israeli leaders take part in Moscow ceremony

(Tanjug)SManalysis

Serbian and Russian presidents Aleksandar Vucic and Vladimir Putin and Israeli PM Benjamin Netanyahu laid wreaths at the Tomb of the Unknown Soldier in Moscow.

SOURCE: TANJUG WEDNESDAY, MAY 9, 2018 | 11:50

The three leaders previously attended the Victory Day military parade in the Russian capital, organized every year on May 9 to mark victory over fascism in the Second World War.

The ceremony at the Kremlin Wall included the sounding of the national anthems of the three nations. Putin, Vucic, and Netanyahu also placed flowers at the memorials dedicated to Russia's Hero Cities.

They will also attend a reception at the Grand Kremlin Palace later in the day.

Speaking to reporters earlier, Vucic said Putin had invited him to take part in the Immortal Regiment march in Moscow on Wednesday - an event that gathers hundreds of thousands of people who carry portraits of their family members who fought in the Great Patriotic War.

Vucic, who on Tuesday evening met with Putin, said he would participate and carry a photograph of his grandfather Andjelko Vucic, who was killed by the Ustashas - members of the regime of the Independent State of Croatia (NDH), a WW2-era fascist entity.

"My parents found a photograph of my late grandfather who was killed by the Ustashas, so I will walk beside President Putin to show that we want to preserve the memory of those killed by fascism in those difficult times, and with the desire that those times never repeat," Vucic stressed.

Putin this year once again carried a photograph of his father.

"Resolution 1244 makes Kosovo's independence unlawful"

(Tanjug)SManalysis

Serbian President Aleksandar Vucic met on Thursday with President of Cyprus Nikos Anastasiades, whom he welcomed in Belgrade earlier in the day.

SOURCE: TANJUG THURSDAY, MAY 10, 2018

Speaking after the meeting, Anastasiades - who was throughout their joint news conference addressing Vucic as "friend" and "dear president" - pointed out that relations between our two countries are deeply rooted in historic, friendly and religious ties, and that their mutually beneficial cooperation is safe.

The same is true, continued the Cypriot president, of all the other fields for further deepening of that cooperation, "which is in the interest of our peoples."

Anastasiades told reporters that he and Vucic spoke about the European path of Serbia and Belgrade's negotiations, which, as he said, represent a "long and painful" process, bearing in mind the significant progress our country has made.

For Anastasiades, there is no doubt that the future of Serbia is in Europe, and he reiterated readiness to share with Belgrade the experience and knowledge that his country has acquired as a member of the EU over the last 14 years, regarding harmonization and alignment with the EU acquis.

Pointing out that Cyprus is an EU partner and a friendly country to Serbia, Anastasiades said he was confident that the European Council will next June, when deciding on Serbia's progress, make a "serious evaluation" and draw conclusions that would encourage the government in Belgrade to continue with reforms.

"Friend president, you can rely on our strong support for the territorial integrity of Serbia. The Republic of Cyprus does not recognize the unilaterally declared Kosovo for as long as (UN Security Council) Resolution (1244) is in force," said the Cypriot president, adding that as long as the resolution is in force, "the declaration of Kosovo's independence will be unlawful."

The high-ranking guest from Cyprus also said that he informed his Serbian colleague about the developments regarding the Cyprus issues and the challenges in the Aegean Sea.

"For our part, we are ready to resume negotiations from the moment they were last interrupted, and I repeat, I am determined in that as long as the dialogue is under the umbrella of the UN, and whose ultimate goal is to find a solution that will create an independent state, which will entail the withdrawal of all the armies that have occupied our territory, so that we can function as a normal state," said Anastasiades.

He stressed the deep gratitude to Serbia for supporting the territorial integrity and the unity of the Republic of Cyprus, and thanked Serbians for their contribution through the presence of the country's missions in Cyprus.

Vucic underlined that Cyprus is one of the EU member-states that protects in the strongest and clearest way international law, and the territorial integrity of Serbia, and thanked the president of Cyprus for this, as well as for the support given to Serbia on its path to the EU, and for the sincere friendship that his nation and state provide to the citizens of Serbia and to our country.

Vucic also thanked Cyprus for the support given to Serbia on the issue of Kosovo and Metohija.

Vucic said that he informed Anastasiades, as he said he does in in conversations with other statesmen, about the Brussels agreement "and what Belgrade has done, what Pristina has not done, and the double standards."

"But no one can talk to Serbia using the language of blackmail, ultimatums and threats, and be, without any foundation in international public law, determining that we must accept something that is the exclusively or solely the Albanian interest," Vucic said.

ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ: Στον Νότη Σφακιανάκη


SManalysis
"Η Αλβανία είναι γεμάτη βρώμικα χρήματα, και για να "αγοράσει" Έλληνες τραγουδιστές

O Νότης έρχεται στα Τίρανα, από το Top Channel TV που έχει επιτεθεί συνεχώς τους Έλληνες της Χειμάρρας από τον αλβανικό εθνικισμό,,,, πόσο είναι τα εισιτήρια; 120 ευρώ ..."


H «Espresso» κάνει dislike!



Πέμπτη, Μάιος 10, 2018 - Expresso
 
❱❱ Ο καθένας μπορεί να δώσει συναυλία ή να κάνει περιοδεία όπου θέλει και του κάνει κέφι. Οπου του κάνει κέφι;

Οκ, αυτό χωρά αρκετή συζήτηση. Αν δεν περνά ορισμένες κόκκινες γραμμές ή και πράσινες, no problem. Ξεχνά κανείς το χουνέρι του Ρουβά πριν από μερικά χρόνια, όταν έδωσε συναυλία στην πράσινη γραμμή στην Κύπρο μαζί με Τούρκο τραγουδιστή και αντί για χειροκρότημα εισέπραξε γιαούρτια, ντομάτες και πέτρες; Ολα στη ζωή είναι θέμα timing. Καλού ή κακού!

Φανταστείτε τώρα αν, για παράδειγμα, αποφάσιζε ένας Ελληνας τραγουδιστής (έτσι, χάρη της τέχνης, βρε αδελφέ) να δώσει συναυλία στην Αδριανούπολη, στην πόλη όπου κρατούνται από τους Τούρκους οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί. Ε, ένας ψιλοχαμός θα γινόταν!

Η είδηση λοιπόν πως ο Νότης Σφακιανάκης θα δώσει συναυλία στις 24 Μαΐου στο Pallati e Kongreseve (τι είναι τούτο;) στα Τίρανα, με τη σχετική αφίσα να έχει ήδη κυκλοφορήσει, ήχησε κάπως στα αυτιά μας. Οχι ότι έχουμε κάτι με τα Τίρανα, αν και δεν συγκαταλέγεται στους... top ταξιδιωτικούς προορισμούς!

Αλλά, βρε Νότη, εσύ που περνάς τόσα και τόσα πολιτικά μηνύματα, αν ήθελες να περάσεις ένα άλλο μήνυμα, λάθος μέρος διάλεξες για να τραγουδήσεις τις πολλές, ομολογουμένως, επιτυχίες σου! Η Χειμάρρα, Νότη, είναι το σωστό μέρος για να δώσεις τη συναυλία σου στη γειτονική Αλβανία και χωρίς να χρειάζεται να πάρεις μαζί σου τη Φουρέιρα. Ασε που αυτή βλέπουμε να κερδίζει στη Eurovision και να είναι συναυλιακά για Σεν Τροπέ και βάλε. Ναι, Νότη, στη Χειμάρρα έπρεπε να πας για συναυλία: στο προπύργιο του Ελληνισμού στη Βόρεια Ηπειρο. Εκεί όπου συντελείται ένα απίστευτο πογκρόμ διώξεων από το αλβανικό κράτος εις βάρος των συμπατριωτών μας. Δεν συμφωνείς, Νότη;

«Φευγάτος» ιστορικός από τα Τίρανα: Οι Αλβανοί δεν υπήρξαν ποτέ, τους δημιούργησαν οι Τούρκοι


SManalysis


Ο τίτλος από το δημοσίευμα

Μάιος 9, 2018. Echedoros

Ο ιστορικός με διδακτορικό δίπλωμα στην Φλωρεντία, Ιταλία, για το αλβανικό έθνος, Όλσι Γιαζέτζι έδωσε συνέντευξη σε τηλεόραση των Σκοπίων γεμάτη με αντι-αλβανικές δηλώσεις και σλαβικές θέσεις κατά της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου.

 Στην εκπομπή «Βο Σένταρ» [στο επίκεντρο] ο Γιαζέτζι δήλωσε ότι ο Γκιέργκι Καστριότ Σκεντέρμπεη δεν ήταν Αλβανός αλλά Ελληνο-βούλγαρος.


Μάλιστα δήλωσε ότι οι Αλβανοί είναι ένα έθνος που εφευρέθηκε από τους Τούρκους, ενώ στο Κοσσυφοπέδιο κατοικούσαν Σέρβοι Ορθόδοξοι, πριν έρθουν σε αυτό οι Οθωμανοί.


Έκπληκτος ο δημοσιογράφος των Σκοπίων με τα αντιαλβανικά συμπεράσματα του,  τον ρώτησε σε κάποιο σημείο εάν είναι πράγματι Αλβανός.


Ο Γιαζέτζι ανέφερε ακόμη ότι ο Σκεντέρμπεης (Αλέξανδρος- Σκεντέρ, Μπέης- οθωμανικός ανώτερος τίτλος) δηλαδή ο Γκιέργκι Καστριότ,  έγινε ήρωας των Αλβανών, όταν αποφάσισε να κάνει έναν ήρωα για αυτούς η Αυστρο-Ουγγαρία.


«Οι Αλβανοί, οι Σλαβομακεδόνες και οι Έλληνες  είναι νέα έθνη. Την εποχή που ο Σκεντέρμπεης άνοιξε τον πόλεμο με τους Οθωμανούς οι Αλβανοί δεν υπήρχαν».


«Αλβανία», ήταν ένας όρος που αναφέρονταν κατά το Μεσαίωνα στην Κροατία και το Μαυροβούνιο.


Στην Αλβανία οι περισσότερες ορεινές τοποθεσίες είναι σλαβικές , με την άφιξη των Τούρκων, ξεκίνησε ο εξισλαμισμός και αρναουτισμός-αλβανισμός.


«Οι Αλβανοί είναι αφομοιωμένοι Σλάβοι, η Αγία Τερέζα δεν ήταν Αλβανή αλλά Βλάχα. Δεν υπάρχουν τρία αλβανικά κράτη στα Βαλκάνια. Το Κοσσυφοπέδιο κυριαρχείται από τη μαφία. Ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα ήταν πράκτορας του Βατικανού», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.

Albanian gangsters take hold of Britain’s cocaine trade - fuelling wave of brutal crime as rival groups battle for control

Competition between rival gangs to sell cocaine to wealthy clients will result in the drug's purity rising to dangerous levels, the former head of drugs threat at the National Crime Agency has said (file photo)
SManalysis

10 May 2018 | Daily Mail, 10 May 2018

Gang violence has spilled out of cities and into rural villages as the number of Albanian cocaine-dealing gangsters rose by almost 60 per cent.

The increase over the last three years in criminals dealing high-purity cuts of the drug is fuelling the spread of violence as the eastern European country's mafia works with Latin American cartels.

The National Crime Agency has revealed that Albanian gangs control wholesale cocaine smuggling into Britain.


Competition between rival gangs to sell cocaine to wealthy clients will result in the drug's purity rising to dangerous levels, the former head of drugs threat at the National Crime Agency has said (file photo)

Data seen by The Times shows shootings, stabbings and other violent crimes have surged.

The UK government says the purity of crack cocaine now being brought into the country is one reason behind the rise in violence.

A table lists more than 4,600 of the most dangerous organised crime gangs working in Britain today - complete with their nationalities.

It reveals Albanians topping Romanians for the first time in 2017, but white British syndicates remain the most prevalent.


Major players in the Albanian drugs trade include kingpin Khalad Uddin, 35, who was jailed for 16 years last June, lived in a plush apartment in Oxford

Human trafficking as well as money laundering have also risen sharply and cocaine is now being delivered in under 15 minutes in England and Scotland.

The Global Drug Survey, based in London, found some respondents claiming the Class A drug arrived quicker than pizza.

Children as young as 12 have been found to be handling cocaine filtering in through the Albanian supply chain.

Merseyside's chief constable Andy Cook said the increase in cocaine and crack cocaine is driving the rise in reported violence, also citing reduced police and improved recording methods.

Corruption and Balkans authorities that lack co-operation were also cited as reasons the Albanian gangsters are hard to target, according to the National Crime Agency.

The Border Force as well as HM Revenue & Customs worked with police across the country to publish the Agency figures.

Over the last three years, more than 70 per cent of UK gangsters were found to be British. The category of 'white northern European' accounted for 60 per cent and just 13 per cent were black. 

Pakistani gangs were found to be the second-most prominent group, with those syndicates tending to focus their efforts on the heroin trade. 

Corruption and Balkans authorities that lack co-operation were also cited as reasons the Albanian gangsters are hard to target

Speaking on the Today programme on BBC Radio 4, Albania's prime minister Edi Rama said there must be a strong European Union to tackle the drug trade.

'Organised crime is no longer local, it is international,' he said. 'Criminals have their own European union and that’s why our European Union should be as strong and as interconnected as possible.'

His country holds talks with the EU in Brussels in June and aims to join the bloc by 2025.

Last year, the Daily Mail told how police were facing an Albanian crime wave with 50 thugs arrested each week amid a rise in drug-related gang warfare.

In 2016, police arrested Albanians 2,781 times – up 8 per cent on 2015. It suggests about one in 11 of the 32,000 Albanian-born residents in England and Wales were detained, although some may have been taken into custody more than once.

Major players include Khalad Uddin, 35, who was jailed for 16 years last June. He was described as the ‘kingpin’ in an elaborate drug dealing network that spread from his homeland to the Midlands, Bristol and London.

Before he was snared by the police, Uddin lived in a plush apartment in Oxford and had a fleet of seven cars including a Range Rover and a BMW 7 Series.


Wednesday, May 9, 2018

Αλβανία: Σοσιαλιστής βουλευτής κατηγορείται για υφαρπαγή περιουσίας Ελλήνων στους Δρυμάδες

Image result for alket hyseni dhermi

SManalysis

Βουλευτής του Έντι Ράμα κατηγορείται για υφαρπαγή περιουσίας Ελλήνων στους Δρυμάδες Χιμάρας

Ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος αποφάσισε να ληστέψει και να πουλήσει για λογαριασμό ολιγάρχης, ιδιοκτησίας Ελληνοαμερικανών πολιτών, μέλους της οικογένειας Μπούα στη Δρυμάδες της Χειμάρας.


Το αμερικανικό Υπουργείο βρίσκεται στην αναζήτηση αυτής της έρευνας

Μάιος 10, 2018. Echedoros


Για πλαστογραφία εγγράφων ιδιοκτησίας και διαφθορά κατηγορείται ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού κόμματος, Αλκέτ Χουσένι, ο οποίος είχε τοποθετηθεί από την κυβέρνηση του Έντι Ράμα, επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου Τίτλων Ιδιοκτησίας σε τίτλους ιδιοκτησιών Ελλήνων στους Δρυμάδες.


Η δικαστική αρχή σοβαρών εγκλημάτων έχει αναλάβει την ποινική έρευνα κατά του βουλευτή του SP μετά την υποβολή αναφοράς εναντίον του για υπεξαίρεση 11 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.


Η αναφορά υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 από την κάτοικο της περιοχής, Ειρήνη Μπούα στο γραφείο της Εισαγγελίας, κατηγορώντας τον βουλευτή Αλκέτ Χουσένι για τον τρόπο απόκτησης του ακινήτου.


Η ιδιοκτησία του βουλευτή, που είναι πάνω από 11 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα γης στους Δρυμάδες, τέθηκε υπό αμφισβήτηση μετά από δημόσια κατηγορία της Ειρήνης Μπούα ότι αυτή η γη αποκτήθηκε μέσω κατάχρησης εξουσίας.


Η ιδιοκτησία είναι μέρος μιας μεγαλύτερης έκτασης με τίτλους ιδιοκτησίας που παραχωρήθηκαν στην οικογένεια Μπούα, σύμφωνα με το νόμο7501/1994 που φέρεται να μεταφέρεται αρχικά στον πολίτη Ηλία Τάκα και τον Αριάν Χασάνι και αργότερα ανταλλάχθηκε με τον βουλευτή Αλκέτ Χουσένι με δύο διαμερίσματα και τρία γκαράζ.


Αφού, έγινε ιδιοκτήτης ο Χουσένι το πούλησε σε δικηγορική εταιρεία που ανήκει στον πατέρα του στην τιμή των 30 εκατομμυρίων.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα η συνολική έκταση στων 11 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων η οποία μεταβιβάσθηκε στην εταιρεια «Hyseni &Associates»,αυτή  έχει συνάψει επιχειρηματικό συμβόλαιο με την εταιρεία κατασκευών «Ionian Olea» και αναμένεται να επωφεληθούν από τα αμφιβόλου ιδιοκτησίας ακίνητα με εκατομμύρια ευρώ, μια υπόθεση που εμπλέκει άμεσα τον βουλευτή Αλκέτ Χουσένι καθώς η διερεύνηση των τίτλων ιδιοκτησίας ήταν το έργο  της Task Force, που βρίσκονταν υπό την καθοδήγησή του.


Ο Αλκέτ Χουσένι απέρριψε τους ισχυρισμούς, υπογραμμίζοντας ότι το ακίνητο που αγόρασε δεν ήταν αυτό που λέει η κυρία Μπούα, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο βρίσκεται υπό απαλλοτρίωση.


Ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού κόμματος ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε τα προβλήματα που είχε το ακίνητο, αφού, όπως είπε, δεν το αγόρασε απ’ ευθείας από την οικογένεια Μπούα.

Tuesday, May 8, 2018

‘Greece is in my Blood’, says Prince Charles Ahead of Official Visit


SManalysis

By Philip Chrysopoulos - May 8, 2018

Greek Reporter

The heir to Britain’s throne has spoken of his love for Greece ahead of an official visit to the country on Wednesday.

“Greece is in my blood and I have long had a fascination for her ancient culture and history,” said Charles, the Prince of Wales in a Kathimerini newspaper interview.

The Prince of Wales and Camilla, the Duchess of Cornwall are to arrive to Greece for a three-day visit. The Prince of Wales spoke to Kathimerini, praising Greece and explaining the reasons why he is fascinated with the country.

“Apart from anything else, Greece is in my blood and I have long had a fascination for her ancient culture and history, not to mention the fact that I have been so fortunate to have visited some of Greece’s many beautiful and unique places,” the British royal said.

Charles’ father, Prince Philip, the Duke of Edinburgh, was born in Corfu in 1921.

The three-day visit by Prince Charles and the Duchess of Cornwall comes as Prince’s Trust International expands its operations to Greece.

“Knowing that Greece, and so many Greeks, have been going through such a very difficult time in recent years, I wanted to find a way – however small and inadequate – to help the young people of Greece achieve their full potential, whether through skills training or assisting them to set up their own enterprises,” he told Kathimerini.

“This is something my Prince’s Trust has been doing in the United Kingdom – and now, increasingly, overseas – for the last 42 years, and so, feeling deeply for the predicament facing the Greek people, I wanted to see if the experience we have developed over all these years might be of some assistance in overcoming the challenges confronting such a very special country,” Prince Charles added.

The royal couple’s visit starts on Wednesday with laying a wreath at the Tomb of the Unknown Soldier in central Athens. After that they are to meet President Prokopis Pavlopoulos and later with Prime Minister Alexis Tsipras.

On Thursday, Prince Charles is to meet Archbishop Ieronymos and later that day he is to visit Piraeus port for a tour of the HMS Echo and the HMC Valiant, which cooperate with the Hellenic Coast Guard in search-and-rescue exercises.

Later on Thursday, Prince Charles will attend a meeting of the British Council for the International Higher Education Program at the Stavros Niarchos Foundation.

On Friday, the Prince of Wales and the Duchess of Cornwall will travel to Crete to visit the archaeological site of Knossos and then visit NGO offices for refugees.

Ρωσικές βολές κατά της Αλβανίας- αντιδρά στα σχέδια για αμερικανική βάση


SManalysis

Μάιος 8, 2018. Echedoros


«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση τονώνουν τα νέα επιθετικά σχέδια των Αλβανών για αύξηση των εντάσεων στην περιοχή των Βαλκανίων προωθώντας τον κίνδυνο για νέες συγκρούσεις», δήλωσε ο αναπληρωτής Γραμματέας της Ρωσικής Δούμα, Σεργκέιλ Ζελεζνίακ.



Ο Ρώσος βουλευτής προέβη σε δηλώσεις με αφορμή την πρόταση της υπουργείου Άμυνας της Αλβανίας για τη δημιουργία μια νατοϊκής ναυτικής βάσης στις αλβανικές ακτές - στην Αδριατική Θάλασσα.


Ο Ζελεζνίακ τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αλβανική πρόταση « είναι μια πλατφόρμα για τον σχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου καθώς και η προηγούμενη δήλωση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, για την αναγκαιότητα της ενοποίησης της Αλβανίας με το Κόσοβο, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδίου για τη δημιουργία της λεγόμενης 'Μεγάλης Αλβανίας' που θα ελέγχεται από την Ουάσιγκτον».


Υπενθυμίζοντας τα τραγικά μαθήματα της ιστορίας, ο Ζελεζνίακ δήλωσε ότι «η στρατιωτική υποστήριξη, η πολιτική και η διπλωματική, που δίνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το λεγόμενο σχέδιο της «Μεγάλης Αλβανίας», κατά μήκος των συνόρων της Ευρώπης, έχει πολλά κοινά με την κατάσταση στην Ευρώπη την παραμονή του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, όταν η Μεγάλη Βρετανία, η κύρια πολιτική διευθέτηση της Ναζιστικής Γερμανίας, κάλεσε ουσιαστικά τον Χίτλερ να πολεμήσει».

Πρόσθεσε:

«Οι συνθήκες υπό τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ ενεργούν σε αντίθεση με όλους τους διεθνείς νόμους, οι επιθέσεις με πυραύλους, είναι μια επικίνδυνη διεθνής πρακτική.
»Η Σερβία, η οποία μπορεί να είναι ο προκάτοχος αυτών των επιθέσεων , δεν έχει ισχυρές δυνατότητες να αντέξει και να υπερασπισθεί με επιτυχία την επικράτειά της, συμπεριλαμβανομένου του Κοσσυφοπεδίου.


»Αλλά το επίπεδο της στρατιωτικής- τεχνικής συνεργασίας μεταξύ της Σερβίας και της Ρωσίας εντός  των χωρών του CSTO (σημ. Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας), θα δημιουργήσει μια αξιόπιστη βάση για τη δημιουργία του δυναμικού της άμυνας της Σερβίας, η οποία θα είναι σε θέση να προστατεύσει αξιόπιστα την εδαφική ακεραιότητα της χώρας,  υπερασπίζοντας τον σερβικό λαό στην περιοχή», δήλωσε ο Ζελεζνίακ.


(Στοιχεία από TIRANA TODAY)

Monday, May 7, 2018

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ:Αλβανία, Ζητάει Αμερικανικές Βάσεις στη Χώρα γιατί Φοβάται Αποσταθεροποίηση απο την Ελλάδα!



SManalysis


Οι Αλβανοί Προβάλλουν σαν Δικαιολογία τον Κίνδυνο απο τη Ρωσία και Ζητούν Στρατιωτικό Εξοπλισμό απο τις ΗΠΑ

αλλά αυτό που Κρύβεται απο πίσω και Διέρευσε είναι ότι Θέλουν να Δημιουργήσουν οι Αμερικανοί Στρατιωτικές Βάσεις
στο Έδαφος της γιατί Φοβούνται Αποσταθεροποίηση απο τους Έλληνες στη Βόρειο Ήπειρο και οι Φίλοι μας οι ΝΑΤΟϊκοί οι Αμερικανοί Συμφώνησαν ότι Κινδυνεύει η Αλβανία και θα τους Εξοπλίσουν!

Αξίζει να Σημειωθεί ότι η Βόρεια Ήπειρος που ανήκει στο Αλβανικό Κράτος με Βάση Διεθνείς Συνθήκες είναι Ελληνική!

Απόσπασμα απο την Εκπομπή "Κόντρα και Ρήξη" του Κυριάκου Βελόπουλου!

Related;



Αλβανία - Ζητάει Αμερικανικές Βάσεις στη Χώρα γιατί Φοβάται Αποσταθεροποίηση απο την Ελλάδα!

Published on Apr 28, 2018

Οι Αλβανοί Προβάλλουν σαν Δικαιολογία τον Κίνδυνο απο τη Ρωσία και Ζητούν Στρατιωτικό Εξοπλισμό απο τις ΗΠΑ
αλλά αυτό που Κρύβεται απο πίσω και Διέρευσε είναι ότι Θέλουν να Δημιουργήσουν οι Αμερικανοί Στρατιωτικές Βάσεις
στο Έδαφος της γιατί Φοβούνται Αποσταθεροποίηση απο τους Έλληνες στη Βόρειο Ήπειρο και οι Φίλοι μας οι ΝΑΤΟϊκοί οι Αμερικανοί Συμφώνησαν ότι Κινδυνεύει η Αλβανία και θα τους Εξοπλίσουν!

Αξίζει να Σημειωθεί ότι η Βόρεια Ήπειρος που ανήκει στο Αλβανικό Κράτος με Βάση Διεθνείς Συνθήκες είναι Ελληνική!

"Any aggression in Kosovo is aggression against NATO"

Image result for Kosovo NATO
SManalysis


KFOR Commander Italian General Salvatore Cuoci says any aggression in Kosovo would essentially be an aggression against NATO.

SOURCE: BETA MONDAY, MAY 7, 2018

"In principle KFOR is NATO, and as long as KFOR is here any aggression (towards Kosovo) will be an aggression towards KFOR and NATO," Kouci said in an interview with Pristina daily Zeri.

He believes that despite the attempts of Russia's political influence in Kosovo, which is part of any country's international policies, he does not see a realistic threat of Russia toward Kosovo.

The commander of the international peacekeeping force in Kosovo expressed readiness for KFOR to, if necessary, assist Kosovo authorities in arresting suspects when the special war crimes chamber for war crimes committed by top commanders of the former Kosovo Liberation Army raises its indictments.

Cuoci said that the task and responsibility of KFOR was to ensure security in case of indictments, arrests, possible protests and in case the Kosovo police was unable to control the situation.

"In such situations, we are ready to act, because it is part of our mission," said the KFOR commander.

Speaking about the arrest of the director of the Serbian Government Office for Kosovo and Metohija, Marko Djuric, Cuoci said that "perhaps the brutal force of the Kosovo police could have been avoided.”.

Αλβανία: Τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας φθάνουν μέχρι την Παλάσα στους Δρυμάδες…


SManalysis

Πολλοί αναλυτές γνωρίζουν στην Ελλάδα ότι τα βόρεια ύδατα της Ελλάδας, με το διεθνές δικαίωμα της Αυτονομίας της Βόρειας Ηπείρου το 1914, επεκτείνονται στο Καραμπουρούν και θα ήταν ένα μεγάλο ιστορικό λάθος να κάνουμε μια συμφωνία με την Αλβανία σε νέες συνθήκες 

«Από τους χάρτες: Τα ελληνικά χωρικά ύδατα εκτείνονται σε Καραμπουρούν, Ράμα και Μπουσάτι είπαν ψέματα»


Μάρτιος 1,  2018. Echedoros


Η ελληνική τηλεόραση (της Κύπρου) Sigma κυκλοφόρησε χθες έναν χάρτη των Αποκλειστικών ζωνών της Ελλάδας και της Κύπρου στο Αιγαίο, που αναφέρεται σε επίσημα έγγραφα της ελληνικής κυβέρνησης, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.



Αυτό που ξεχωρίζει στον χάρτη, ο οποίος εκπονήθηκε βάσει επίσημων εγγράφων, έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι Έλληνες έχουν επεκταθεί σημαντικά σε βάρος της αποκλειστικής περιοχής των αλβανικών υδάτων, όπου στον χάρτη παρουσιάζεται ότι έχουν φθάσει μπροστά στην Παλάσα στους Δρυμάδες, στη θέση που αρχίζει η χερσόνησος του Καραμπουρούν, σημειώνει η αλβανική ιστοσελίδα.


Η Αλβανία και η Ελλάδα βρίσκονται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων για το θαλάσσιο χώρο, αλλά οι επίμαχοι χάρτες, με βάση τα επίσημα έγγραφα, δείχνουν την ελληνική θέση  στη θάλασσα σε σχέση με την Αλβανία.


Ο Χάρτης επιβεβαιώνει, επίσης, τη δημόσια δήλωση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκου Κοτζιά, που είπε ότι η Αλβανία δέχθηκε την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.


Αυτή η δήλωση δεν αμφισβητήθηκε ποτέ από τον Μπουσάτι και τον Ράμα, ενώ τώρα ήρθε ο επίσημος ελληνικός χάρτης για να απορριφθούν τυχόν ισχυρισμοί ότι η Αλβανία μέχρι στιγμής δεν έχει χάσει τίποτε σε σχέση με την Ελλάδα.


Ποιες είναι οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες




Το δημοσίευμα με τον χάρτη από την κυπριακή ‘Σίγμα’ που προκάλεσε μεγάλες  αντιδράσεις στην Τουρκία

Ο διεθνείς συμβάσεις αναγνωρίζουν στα κράτη μέχρι 12 ναυτικά μίλια ως χωρικά ύδατα.


Οι περιοχές αυτές θεωρούνται έδαφος του εν λόγω κράτους και εάν βρίσκονται σε ανοικτή θάλασσα μαζί με τα 12 μίλια στα κράτη χορηγούνται αποκλειστική οικονομική ζώνη που φθάνει τα 200 μίλια.


 Στην περίπτωση αυτή τα κράτη δεν έχουν δικαιώματα επί των υδάτων, αλλά μπορούν να εκμεταλλευθούν τα υπόγεια περιουσιακά στοιχεία.

Στην περίπτωση της Αλβανίας με την Ελλάδα  ο κανόνας αυτός δεν ισχύει, διότι έχουμε να κάνουμε με μια  κλειστή θάλασσα και για το όριο των 12 μιλίων,  υπάρχει διμερής συμφωνία για τον καθορισμό των χωρικών υδάτων.

Ποιο όνομα έχει προτείνει για τα Σκόπια και γιατί ο καθηγητής Μάζης


SManalysis

Δημοσίευση: 8 Μάϊου 2018, Pentapostagma


“Κεντροβαλκανική Δημοκρατία”, είναι το όνομα που έχει προτείνει για τα Σκόπια ο καθηγητής Γεωπολιτικής Γιάννης Μάζης. Ο κ.Μάζης σε ομμιλία του τον περασμένο Δεκέμβριο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων, είχε εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους τα Σκόπια είναι μια απειλή που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.


“Η χρήση του όρου Μακεδονία θα δημιουργήσει άμεσα εδαφικές διεκδικήσεις…Δεν είναι ότι φοβόμαστε το κρατίδιο, αλλά πίσω απ΄ αυτό είναι η “φίλη και σύμμαχος” Τουρκία, η οποία το χρησιμοποιεί ως μέσο προβολής ισχύος στα Βαλκάνια”, είπε μεταξύ άλλων ο κ.Μάζης που είχε κάνει απλά μαθήματα ιστορίας και γεωπολιτικής.



Το απόσπασμα από την ομιλία του είναι επίκαιρο λόγω των εξελίξεων στο Σκοπιανό.

Sunday, May 6, 2018

EU removes Kosovo symbols after receiving Serbia's protest

(Thinkstock)
SManalysis

The Serbian Mission to the EU has sent a protest note to President of the European Committee of the Regions Karl-Heinz Lambertz.

SOURCE: BETA, TANJUG FRIDAY, MAY 4, 2018

As stated, the protest was lodged because of the use of Kosovo's symbols during a recent event in Brussels.

The Mission said that "symbols of the so-called state of Kosovo" had been used during a festival dubbed, "Proud of My Region and Its Culture," held within the framework of EU's Enlargement Day.

The note highlights that Serbia expects the Committee of the Regions - EU's assembly of regional and local representatives - to fully respect the status neutrality of the EU regarding Kosovo and Metohija, and to remove all promotional documents containing Kosovo symbols.

Beta agency learned later on Friday from the European Committee of the Regions that all symbols and markings representing Kosovo as a state had been removed upon receiving Serbia's protest note.

An official of the Committee said this body was "fully adhering to the status-neutral position when it comes to Kosovo, considering that five EU member-states do not recognize it."

Κοινές προσπάθειες Ελληνικών και Εβραϊκών οργανώσεων στην Ουάσιγκτον

Κοινές προσπάθειες Ελληνικών και  Εβραϊκών οργανώσεων στην Ουάσιγκτον
SManalysis

MAY 6TH, 2018 TOP STORY 2

Διήμερη διάσκεψη του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και της Αμερικανο- Εβραϊκής Επιτροπής (AJC), για την 5η επέτειο της Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας στο Κογκρέσο

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Την 5η επέτειο της ίδρυσής της γιορτάζει αυτή την εβδομάδα η Ελληνο-Ισραηλινή Συμμαχία στο Κογκρέσο (Congressional Hellenic Israel Alliance – CHIA), με διήμερο εκδηλώσεων στην Ουάσιγκτον, στις 7 και 8 Μαΐου. Η CHIA είναι μια ομάδα βουλευτών ελληνικής και ισραηλινής καταγωγής, η οποία ιδρύθηκε το 2013 από τους βουλευτές Κώστα Μπιλιράκη και Τεντ Ντόιτς, με τη συνεργασία του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και της Αμερικανο- Εβραϊκής Επιτροπής (AJC) και με στόχο την προώθηση της στενότερης συνεργασίας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ με τις ΗΠΑ.

Η “Συμμαχία” στα 5 αυτά χρόνια κατέστη μία από τις πλέον δραστήριες ομάδες του Κογκρέσου, συσφίγγοντας παράλληλα ακόμη περισσότερο τη συνεργασία των ελληνοαμερικανικών και αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, για μια ακόμη χρονιά το HALC και η AJC θα πραγματοποιήσουν κοινές δραστηριότητες στην Ουάσιγκτον, μεταξύ άλλων και από κοινού προώθηση θεμάτων που ενδιαφέρουν τις δύο κοινότητες και συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι φετινές εκδηλώσεις συμπίπτουν με τις διάφορες νομοθετικές προσπάθειες που προωθούνται στο Καπιτώλιο για την απαγόρευση των πωλήσεων αμερικανικών αεροσκαφών F35 στην Τουρκία, αλλά και την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Εκτός από το ψήφισμα που έχουν εισαγάγει στη Γερουσία τρείς αμερικανοί γερουσιαστές για την απαγόρευση την πώλησης F-35 – εάν η Τουρκία συνεχίσει να κρατά φυλακισμένο τον πάστορα Αντριου Μπράνσον και επιθυμεί να προμηθευτεί ρωσικούς πυραύλους S-400 – και η Βουλή των Αντιπροσώπων επιθυμεί επίσης να βάλει φρένο στις πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Τουρκία, μέχρις ότου η αμερικανική κυβέρνηση υποβάλλει στο Κογκρέσο έκθεση η οποία θα αναλύει την επιδείνωση των εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “The Hill”, σχετική πρόνοια του νομοσχεδίου του φετινού προϋπολογισμού για την Άμυνα θα ζητά από το Πεντάγωνο να παράσχει στο Κογκρέσο έκθεση σχετικά με τον αντίκτυπο που έχουν οι αυξανόμενες πιέσεις στη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας λόγω των προκλητικών ενεργειών της τουρκικής κυβέρνησης το περασμένο έτος, σε όλες τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στην Τουρκία.  Σύμφωνα με τη σχετική πρόνοια, θα απαγορεύεται στο Πεντάγωνο να εκτελέσει “την παράδοση πώλησης μεγάλου αμυντικού εξοπλισμού σε ξένη χώρα, σύμφωνα με το άρθρο 36 του νόμου περί ελέγχου εξαγωγών όπλων στην Τουρκία, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η έκθεση”.

Για την ώρα, η σχετική πρόταση γίνεται από τη μειοψηφία, ωστόσο, με δεδομένο ότι στη Γερουσία η πρόταση νόμου ήταν δικομματική, η κίνηση στη Βουλή αναμένεται να δημιουργήσει δικομματική συσπείρωση.

Σε δηλώσεις του προς τη Greek News, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Έντι Ζεμενίδης, δήλωσε ότι στα 5 χρόνια από την ίδρυσής της, η «Ελληνοϊσραηλινή Συμμαχία στο Κογκρέσο» έχει προωθήσει νομοσχέδια, έχει στείλει επιστολές στον Πρόεδρο και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, έχει βοηθήσει στην οργάνωση επισκέψεων κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών στο εξωτερικό και έχει προωθήσει ακροάσεις επιτροπών του Κογκρέσου για σημαντικά θέματα.

«Το σημαντικότερο είναι ότι η CHIA ήταν ανεκτίμητη στην αναμόρφωση των ζητημάτων που απασχολούν την κοινότητά μας. Από καιρό υποστηρίζουμε ότι οι φιλελληνικές πολιτικές είναι καλές για τα αμερικανικά συμφέροντα. Μελετώντας αυτές τις φιλελληνικές πολιτικές σε περιφερειακό πλαίσιο, η CHIA έκανε το επιχείρημα αυτό ισχυρότερο», είπε ο κ. Ζεμενίδης.

Το άλλο μεγάλο επίτευγμα της CHIA, συνέχισε, είναι να εμπνεύσει ένα πολύ ενεργό κίνημα φιλελληνισμού.

«Η AJC υπήρξε ανέκαθεν ισχυρός συνεργάτης της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, αλλά σήμερα, πιο πολύ από ποτέ άλλοτε, περισσότερα μέλη της AJC έχουν εκπαιδευτεί και δραστηριοποιούνται σε θέματα που απασχολούν την κοινότητά μας. Κάναμε το ίδιο και για τις φιλοϊσραηλινές πολιτικές. Οι υπεύθυνοι χάραξης της πολιτικής στην Ουάσιγκτον σίγουρα αντιμετωπίζουν όλα αυτά τα ζητήματα λίγο πιο διαφορετικά όταν αντιλαμβάνονται ότι πλέον έχουν να κάνουν με ευρείες συμμαχίες και όχι με ομάδες στενών συμφερόντων».

Στο ερώτημα για τους στόχους της φετινής διάσκεψης της Ελληνοϊσραηλινής Συμμαχίας, ο κ. Ζεμενίδης είπε πως ένας σταθερός στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων και οι φετινές εγγραφές είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές.

«Έχουμε πάνω από 100 συμμετέχοντες που προέρχονται από ολόκληρη την Αμερική. Αν αυτό δεν είναι αρκετά ενθαρρυντικό σημάδι για το μέλλον της κοινότητας μας, σκεφτείτε το εξής: οι μισοί συμμετέχοντες είναι άτομα κάτω των 50 ετών που έχουν συμμετάσχει σε προσπάθειες άσκησης πίεσης στην Ουάσινγκτον πολλές φορές. Το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων είναι κάτω των 40 ετών και έρχονται στην Ουάσινγκτον για τουλάχιστον δεύτερη φορά. Αυτή η κίνηση έχει και δυναμική και συνέχεια».

Ο δεύτερος μεγάλος στόχος, συνέχισε ο κ. Ζεμενίδης, είναι να βελτιώσουμε ποιοτικά τις προσπάθειές μας για διαφώτιση των μελών του Κογκρέσου.

«Προωθούμε μια ατζέντα που περιέχει τρία νομοσχέδια. Πρώτο, τη νομοθεσία για τον τερματισμό του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Δεύτερον, ένα ψήφισμα για την ενθάρρυνση ισχυρότερων δεσμών μεταξύ χωρών της περιοχής, ανάλογες με αυτές που έχουν Ελλάδα και Κύπρος με το Ισραήλ. Τρίτον, τις διάφορες νομοθετικές προσπάθειες για απαγόρευση των πωλήσεων αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία. Αυτές οι προσπάθειες δεν θα λήξουν αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον. Θα συνεχιστούν με επαφές που θα έχουν τα μέλη μας με τα γραφεία των πολιτικών τους στις πόλεις τους, αλλά και τους συνεργάτες των πολιτικών στην Ουάσινγκτον».

Η φετινή διάσκεψη περιλαμβάνει επίσης και συζητήσεις (πάνελ) με εμπειρογνώμονες από δεξαμενές σκέψης της Ουάσιγκτον, νυν και πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους και στελέχη άλλων ομάδων πίεσης, που θα δώσει την ευκαιρία στα μέλη των οργανισμών να αποκτήσουν μία ευρύτερη αντίληψη των θεμάτων που προωθούν.

Να σημειωθεί ότι με την ευκαιρία του Παγκόσμιου Φόρουμ της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στο Ισραήλ) θα λάβει χώρα η πρώτη κοινή επίσκεψη νεαρών μελών του HALC και της AJC κάτω των 40 ετών, στην Αθήνα, τη Λευκωσία και στην Ιερουσαλήμ.

Η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας επαναλαμβάνει για απειλή από …νότο και ζητά επειγόντως αμερικανική βάση


SManalysis

«Το αίτημα απευθύνθηκε στις ΗΠΑ για τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης μετά από νηφάλια εκτίμηση των απειλών που προέρχονται από την ανατολή και το Νότο»


Μάιος 6, 2018. Echedoros


Η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας, επανέλαβε  ότι η Αλβανία ζητά επιμόνως τη δημιουργία αμερικανικής βάσης στο έδαφός της, λόγω απειλής από το νότο (Ελλάδα).


Σε συνέντευξή της,  η Όλτα Τζάσκα, στην Φωνή της Γερμανία (DW),  επεσήμανε ότι αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαίνεσε την Αλβανία για τις πολιτικές ασφάλειας η Αλβανία έχει δείξει ένα έντονο ενδιαφέρον για τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στα παράλιά της.


Σε ερώτηση του δημοσιογράφου της «Φωνής της Γερμανίας»:


‘Προσφέρατε στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στην Αλβανία, στην Αδριατική Θάλασσα. Ποια τα πλεονεκτήματα θα έχει αυτή η δυνατότητα για την Αλβανία, την περιοχή και την ΕΕ;»


Η Αλβανίδα υπουργός θα απαντήσει ως εξής:


«Το αίτημα απευθύνθηκε στις ΗΠΑ, μια φιλική χώρα  για όλους  τους Αλβανούς, μια χώρα που είναι ο κύριος συνεισφέρων στο ΝΑΤΟ.

Σαφώς, αυτό ήρθε, μετά από νηφάλια εκτίμηση των απειλών που προέρχονται από την Ανατολή και το Νότο (της χώρας).

Αυτό που επιδιώκεται δεν ήταν ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο από την αύξηση της προσοχής στην περιοχή μας, μια περιοχή που ανήκει όχι μόνο γεωγραφικά, αλλά ιστορικά στη Δυτική Ευρώπη, μια περιοχή που απαιτεί αυξημένη προσοχή για να εκπληρώσει τη φιλοδοξία της: ένωση με την ευρωατλαντική οικογένεια.

Γιατί στην Αλβανία;

Διότι όπως είπα και στο Πεντάγωνο με σαφήνεια, η Αλβανία είναι μια χώρα που έχει παίξει  το ρόλο της σταθερότητας στα Δυτικά Βαλκάνια».


Σημειώνεται ότι η απειλή που αισθάνεται από την Ελλάδα, προέρχεται σαφώς, από την εχθρική στάση του αλβανικού κράτους προς την ελληνική μειονότητα και στις προθέσεις της Αλβανίας  να αλλοιώσει ή ακόμη και να διώξει από το έδαφός της, τους αυτόχθονες  Έλληνες από το νότιο τμήμα της χώρας.
Το επιτελείο της Όλτα Τζάσκα φοβάται επέμβαση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων για την προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας;

(Στοιχεία από Voice of Albanians)

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός στο Άγιον Όρος



SManalysis

Μάιος 6, 2018. Echedoros

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, συμμετείχε στη λειτουργία και στην τελετουργία της λιτανείας  του Αγίου Γεωργίου στην Ιερά Μονή Ζωγράφου στον Άθω.



Ο πρωθυπουργός προσκλήθηκε ως επισκέπτης στον παραδοσιακό ναό στη γιορτή του ηγουμένου,  Αμβροσίου,  τον Δεκέμβριο, όταν η βουλγαρική κυβέρνηση χορήγησε 940 χιλιάδες λέβα για τις εργασίες φινιρίσματος και την οικοδόμηση των επικοινωνιών στην νότια πτέρυγα της μονής.