Saturday, September 29, 2018

Παυλόπουλος: Αυστηρή προειδοποίηση σε Αλβανία για τους Τσάμηδες

Παυλόπουλος: Αυστηρή προειδοποίηση σε Αλβανία για τους Τσάμηδες | Newsit.grSManalysis

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 29.09.2018 | 16:41 NEWSIT NEWSROOM
Παυλόπουλος: Αυστηρή προειδοποίηση σε Αλβανία για τους Τσάμηδες | Newsit.gr
ΦΩΤΟ ΑΠΕ



Ο Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Αλβανία για το θέμα των Τσάμηδων τονίζοντας χαρακτηριστικά πως θα πρέπει "να αποδεχτεί την τεκμηριωμένη ιστορική αλήθεια, του εγκληματικού ναζιστικού παρελθόντος των Τσάμηδων", εάν θέλει την ελληνική στήριξη στη ευρωπαϊκή της προοπτική”.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τίμησε με την παρουσίας του στην Παραμυθιά, τις εκδηλώσεις μνήμης των 49 προκρίτων που εκτελέστηκαν από τους Ναζί σε συνεργασία με τους Αλβανο-τσάμηδες, στις 29 Σεπτέμβρη του 1943.

«Οφείλει η γειτονική μας χώρα, η Αλβανία, για την οποία τρέφουμε φιλικά αισθήματα, αλλά ως προς την οποία θα είμαστε πάντοτε ειλικρινείς, να γνωρίζει ότι όλα περνούν από τον σεβασμό της αλήθειας και της ιστορίας.. Πρέπει να ξέρει λοιπόν, πως το λεγόμενο Τσάμικο είναι ζήτημα γιατί έγιναν συνεργάτες των Ναζί. Και όσο το στηρίζει, είναι σαν να υπερασπίζεται τους εγκληματίες εκείνους που αιματοκύλησαν όλη την Ευρώπη και να μην υπολογίζει, ότι η Ευρώπη στην οποία προσδοκά να μπει, είναι το οικοδόμημα που δημιουργήθηκε, για να μην ζήσουμε ποτέ ξανά αυτά τα εγκλήματα, αυτή την θηριωδία. Της λέμε απόλυτα ειλικρινά. Εάν θέλει την φιλία μας και την καλή γειτονία, τη στήριξη μας για την ευρωπαϊκή της πορεία που είναι απαραίτητη άλλωστε, οφείλει αμέσως να αποδεχτεί την αδιαμφισβήτητη ιστορική αλήθεια του εγκληματικού ναζιστικού παρελθόντος των Τσάμηδων και να μην το αναφέρει ποτέ ξανά στις μεταξύ μας σχέσεις. Κάθε φορά που το αναφέρει, είναι ζήτημα τιμής για μας. Όχι πια, ποτέ ξανά. Ας το καταλάβουν. Δεν είναι θέμα εκδίκησης. Είναι θέμα δικαιοσύνης, το οφείλουμε στις ψυχές όλων εκείνων, που σήμερα είναι κοντά μας», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την αναφορά στα γεγονότα της θηριωδίας, είπε πως οι Τσάμηδες, συμπεριφέρθηκαν ως κατακτητές και συνεργάτες των Ναζί, και επισήμανε, πως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η ολέθρια εγκληματική τους δράση τότε. «Παραφράζοντας τον Έλιοτ, θα μπορούσα να πω ότι εκείνος ο Σεπτέμβρης του 1943 ήταν και παραμένει, ο πιο σκληρός μήνας στην ιστορία τούτης της περιοχής, της Παραμυθιάς. Ο τόπος γνώρισε μια ανείπωτη θηριωδία των Ναζί και των «συμμάχων τους της εποχής εκείνης Τσάμηδων. Με αυτήν την αναφορά, δεν σκοπεύω, δεν είναι ο ρόλος μου, δεν είναι ο χαρακτήρας μου, να προκαλέσω διχασμούς, αλλά οφείλω, είναι στοιχειώδες χρέος μου, γιαυτό να αποκαταστήσω την ιστορία, ως έχει, λέγοντας στους γείτονες, τι είναι εκείνο που μπορεί να μας κάνει να πορευτούμε μαζί, αλλά και τι είναι εκείνο το οποίο αδιαπραγμάτευτα θα αρνηθούμε, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ίδια την Ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ακόμη ξεκαθάρισε πως από την Θεσπρωτία, δεν έφυγαν κυνηγημένοι, όπως  ισχυρίζονται, «αλλά για να μην δικαστούν ως συνεργάτες των Ναζί, γιατί έπρεπε να δικαστούν, γιατί έκαναν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε, πως τα ζητήματα που θέτουν οι αυτοαποκαλούμενοι Τσάμηδες, οι οποίοι εγκατέλειψαν τότε την περιοχή για να μην λογοδοτήσουν στα Δικαστήρια δοσίλογων, προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων και επηρεάζουν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Ειδικότερα ο κ. Παυλόπουλος, ανέφερε: «..ακόμη και σήμερα, παρουσιάζουν τα γεγονότα με διαφορετικό τρόπο. Υποστηρίζουν ότι, δήθεν, αγωνίσθηκαν κατά των Γερμανών και ότι δεν υπήρξαν συνεργάτες τους. Πρόκειται για κατάφωρη και προκλητική διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, που προσβάλλει βάναυσα την μνήμη των τραγικών θυμάτων της σφαγής της Παραμυθιάς», ενώ διεμήνυσε στη γείτονα χώρα: «Επαναλαμβάνω ότι οιαδήποτε στήριξη της διαστρέβλωσης αυτής, από την γείτονα Αλβανία, επηρεάζει, και μάλιστα καθοριστικώς, τις μεταξύ μας σχέσεις.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισήμανε στη συνέχεια, πως σ’ ένα πλαίσιο Ιερής Μνήμης των θυμάτων αυτής της θηριωδίας και μακριά από κάθε λογική αντεκδίκησης, εντάσσονται οι διεκδικήσεις μας έναντι της Γερμανίας για το κατοχικό δάνειο και σημείωσε πως είναι θέμα δικαιοσύνης και νομικού πολιτισμού της Ευρώπης.

Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι είναι σαφές, με νομικά επιχειρήματα πως οι αξιώσεις μας είναι πάντα νομικώς ενεργές, δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής, και είναι δικαστικώς επιδιώξιμες. Μάλιστα ανέφερε, πως δεν υπήρξε ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που να απεμπόλησε αυτό το ιερό δικαίωμα και απευθυνόμενος «στην φίλη Γερμανία», ζήτησε με βάση τον ευρωπαϊκό πολιτισμό να αποδεχτεί το αυτονόητο, και συνέχισε: «Πρέπει να βρεθεί ένα αρμόδιο, κατάλληλο Δικαστικό Forum, να εκθέσουμε τις απόψεις μας και εκείνο να αποφασίσει».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος, με αφορμή την θηριωδία των ναζί στην Παραμυθιά, όπως είπε, θέλησε για ακόμη μια φορά να τονίσει «ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει ν’ αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τους κινδύνους που εγκυμονεί για την σημερινή Ευρώπη, αλλά και τον υπόλοιπο Κόσμο, η επανεμφάνιση λαϊκιστικών ή και νεοναζιστικών πολιτικών μορφωμάτων, που είναι ένας θανάσιμος κίνδυνος για τον άνθρωπό, την Δημοκρατία για όλο το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. «Να σταματήσει η δράση τους εδώ και τώρα. Οφείλουμε ως Ευρωπαίοι, εν ονόματι της Δημοκρατίας, του Πολιτισμού μας, να αλλάξουμε τις πολιτικές εκείνες, οι οποίες δημιουργούν ανισότητες, υπονομεύουν το κοινωνικό κράτος. Όταν αποδώσουμε κοινωνική δικαιοσύνη του λαού μας αυτοί δεν έχουν θέση» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι σύντομα, για λόγους εθνικής μνήμης, και επίσημα θα ανακηρυχθεί η περιοχή σε μαρτυρικό τόπο, με την δημοσίευση Προεδρικού Διατάγματος.

Στις εκδηλώσεις μνήμης των 49 προκρίτων, την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, ενώ παρέστησαν κάτοικοι που έζησαν τη θηριωδία, πλήθος κόσμου καθώς και οι βουλευτές Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης (ΣΥΡΙΖΑ) και Βασίλειος Γιόγιακας (ΝΔ), ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης και εκπρόσωποι των τοπικών και στρατιωτικών αρχών. Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε χοροστατούντος του μητροπολίτη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κκ Τίτου. Το χρονικό της θηριωδίας παρουσίασε ο δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας, Γιώργος Λαζουράς.-

«Βυθίζονται» στο χάος τα Βαλκάνια: «Πρόβα» πολέμου Αλβανών και Κοσοβάρων στη Μιτρόβιτσα – Προοίμιο γεωπολιτικών εξελίξεων

SManalysis


Δημοσίευση: 29 Σεπτεμβρίου 2018, Pentapostagma


Πρωτόγνωρες καταστάσεις ετοιμάζει η δύση, στην περιοχή των Βαλκανίων την στιγμή ακριβώς που διεξάγεται στην ΠΓΔΜ το γνωστό ανθελληνικό δημοψήφισμα για την αποδοχή της συμφωνίας των Πρεσπών. 



Αλβανική δύναμη των τακτικών ενόπλων δυνάμεων βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου και διεξάγει κοινή άσκηση με τη Δύναμη ταχείας αντίδρασης των δυνάμεων εθνοφυλακής του Κοσσυφοπεδίου (KSF).

Είναι η πρώτη φορά που Αλβανοί στρατιωτικοί εισέρχονται για άσκηση με τους άλλους «Αλβανούς» του Κοσόβου αυτήν την φορά, σε περιοχή όπου κατοικούν Σέρβοι, προκαλώντας πιθανόν την αντίδραση του Βελιγραδίου και της Μόσχας, ενώ οι εξελίξεις σίγουρα τρέχουν.

Πρόκειται για την μονάδα των γαλάζιων μπερέ των ΕΔ της Αλβανίας, τα οποία βρίσκονται στη Μιτρόβιτσα και εκτελούν προσομοίωση πολεμικής αντίδρασης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή, αναφέρει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων Albeu.com.

Η άσκηση αυτή έχει τεράστια σημασία, ειδικά μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις κατά τις οποίες, ο Κοσοβάρος Πρόεδρος Hashim Thaci ανέλαβε μια προσωπική πρωτοβουλία για την αλλαγή των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου μέσω συμφωνίας με τη Σερβία.




Το σχέδιο αυτό έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ αλλά όχι της Γερμανίας και της ΕΕ κατ΄επέκταση, ενώ πληροφορίες φέρουν την Ελλάδα να αναγνωρίζει το κράτος του Κοσσυφοπεδίου. 

Χθες το Βερολίνο έστειλε «μήνυμα» με το οποίο προειδοποίησε ότι εάν υπάρξει αλλαγή συνόρων στο Κοσσυφοπέδιο, θα ακολουθήσει πόλεμος!», κανονικός… με μεγάλες προεκτάσεις.

Την δήλωση πραγματοποίησε το δεξί χέρι της καγκελαρίου, ο Norbert Roetgen, αναφέρει σερβική ιστοσελίδα «Srbija Danas».

Το σαφές μήνυμα εστάλη σε Βελιγράδι και Πρίστινα, αλλά σίγουρα ο Ν.Τραμπ και η κυβέρνησή του στην Ουάσιγκτον, έχουν κυριολεκτικά γραμμένη στα παλαιότερα των υποδημάτων της την γερμανική εμπιστευτική έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, την οποία παρουσίασε ο Roetgen, βασικός συνεργάτης της Μέρκελ και επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Γερμανικού Κοινοβουλίου.

Το έγγραφο, το περιεχόμενο του οποίου δόθηκε στη δημοσιότητα, έχει την συνδρομή και του Robert Cooper, πρώην ειδικού, ο οποίος συμμετείχε στον τεχνικό διάλογο Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.

Η έκθεση αναφέρει μέσα σε τρεις σελίδες, ότι υπάρχει άμεσα η τεράστια πιθανότητα για μια πιθανή ένοπλη σύγκρουση στα Βαλκάνια, από το σχέδιο ανταλλαγής εδαφών, το οποίο θα τίναζε στον αέρα την ευρωπαϊκή προσπάθεια στην περιοχή.

«Η αλλαγή των συνόρων στο Κοσσυφοπέδιο σίγουρα δεν θα περάσει χωρίς βία, δεν μπορεί να γίνει ειρηνικά και θα οδηγήσει στην βίαιη μετακίνηση των Σέρβων», αναφέρει ένα από τα αποσπάσματα της γερμανικής έκθεσης, αναφέρει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων Zëri.info.

Από την άλλη πλευρά, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα έχει εκφράσει εδώ και καιρό την άποψη ότι η Αλβανία και το Κόσοβο, πέρα από την κοινή εξωτερική πολιτική, θα πρέπει να έχουν και τον ίδιο πρόεδρο.

«Η Αλβανία και το Κόσοβο θα έχουν κοινή εξωτερική πολιτική και όχι μόνο κοινές πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές. Γιατί να μην έχουν και έναν πρόεδρο, ως σύμβολο της εθνικής ενότητας και της κοινής πολιτικής στην εθνική ασφάλεια» διερωτήθηκε ο Ε. Ράμα μιλώντας στην εορταστική συνεδρίαση της βουλής του Κοσόβου για την επέτειο των δέκα ετών από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Παραδέχθηκε ότι για την ώρα είναι αδύνατο να εφαρμοστεί η ιδέα αυτή ωστόσο, πρόσθεσε «κάθε όνειρο είναι πραγματοποιήσιμο».

Σύμφωνα με άρθρο μας με τίτλο (Αιματοχυσία σε Σκόπια-Βαλκάνια βλέπουν Ρώσοι και Σέρβοι: Προς κατάρρευση η Συμφωνία των Πρεσπών λόγω Μεγάλης Αλβανίας), έχουμε μια τρόπο τινά αντίστροφη μέτρηση για νέα πιθανή σύγκρουση στα Βαλκάνια, την οποία διαβλέπουν Ρώσοι και Σέρβοι, με συνεχή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για το σχέδιο της ΄΄Μεγάλης Αλβανίας΄΄ που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Άμεσα από το σχέδιο αυτό απειλούνται και τα Σκόπια με την συμφωνία-έκτρωμα για το ονοματολογικό να οδηγείται σε κατάρρευση και την κυβέρνηση των Σκοπίων να χάνει έδαφος με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ και η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την επεκτατική πολιτική των Αλβανών.

Η σερβική εφημερίδα ‘Danas’ σε ανάλυσή της, αναφέρεται στην ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου και τις συνέπειες που θα υπάρξουν για τα Σκόπια.

”Η πΓΔΜ η οποία επιδιώκει να ξεφύγει από μια εκτεταμένη διαδικασία στασιμότητας τόσο με την ΕΕ όσο και με το ΝΑΤΟ με την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα, έλαβε πρόσκληση να συμμετάσχει στη ευρω-ατλαντική συμμαχία, τώρα με το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών θα μπορούσε εκ νέου να τεθεί σε κατάσταση ομηρίας από το Βελιγράδι και την Πρίστινα.

Στην περίπτωση της ανταλλαγής εδαφών του βόρειου Κοσσυφοπεδίου με τη λεγόμενη Κοιλάδα του Πρέσεβο, το Κοσσυφοπέδιο θα βγει από το Διάδρομο 10 και θα κοπεί άμεσα η σύνδεση Βράνιε- Κουμάνοβο- Θεσσαλονίκη.

Η περιοχή θα καταστεί μια ομογενοποιημένη περιφέρεια από Αλβανούς, που δεν έχουν δείξει εδώ και πολύ καιρό διάθεση για ‘διευθέτηση της κατάστασης’ στην περιοχή της οροσειράς Σκόπτσκα Τσέρνα Γκόρα.

Επιπλέον, θα ενισχύσει περαιτέρω τις ριζοσπαστικές δομές του πολιτικού φάσματος των αλβανικών κομμάτων στην πΓΔΜ, που στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσαν να μειωθούν οι ψηφοφόροι, στους οποίους προτείνεται να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία με την Ελλάδα ως μια νέα ‘σελίδα’ για τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος εξακολουθεί να στερείται πλήρους πολιτικής εξουσίας, θα έχει να αντιμετωπίσει τις σφοδρές επιθέσεις του φιλο -εθνικιστικού VMRO-DPMNE και μιας νέας κινούμενης άμμου στη χώρα», γράφει η ‘Danas’.

Οι ΗΠΑ φέρονται να  δημιουργούν την Μεγάλη Αλβανία. Το Κόσοβο, που θα αποτελείται μετά την αλλαγή εδαφών με την Σερβία μόνο από αλβανικό πληθυσμό, θα ενωθεί με την Αλβανία, τότε απομένουν μόνο οι Αλβανοί των Σκοπίων.

Οι Αλβανοί στην ΠΓΔΜ δεν έχουν θετική άποψη στην συμφωνία των Πρεσπών παρά τις δηλώσεις κάποιων Αλβανών πολιτικών αξιωματούχων, σύμφωνα με τον τύπο.

Σε κάθε περίπτωση όμως βλέπουμε την υλοποίηση ταυτόχρονα ενός αμερικανικού σχεδίου στα Βαλκάνια που έχει διττό στόχο.

Αρχικά την εκδίωξη του ρωσικού παράγοντα μέσω εισόδου των χωρών των δυτικών Βαλκανίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και στην συνέχεια την δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας , η οποία εξυπηρετεί καλύτερα τα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή.

Μπαρουταποθήκη τα Βαλκάνια

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Η απόφαση αυτή αποτελεί αντίδραση για την κατάληψη από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσσόβου της λίμνης Γκάζιβοντε η οποία μέχρι σήμερα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Σέρβων.

Σήμερα το πρωί εξήντα άνδρες της μονάδας ταχείας επέμβασης – ROSU της αστυνομίας του Κοσσόβου κατέλαβαν το υδροηλεκτρικό σταθμό και όλες τις εγκαταστάσεις στην τεχνητή λίμνη Γκάζιβοντε.

Η λίμνη αυτή αποτελεί «μήλον της έριδος” μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Βρίσκεται στα σύνορα Σερβίας-Κοσσόβου και τον έλεγχο της είχε η Σερβία. Για το Κόσσοβο η λίμνη αυτή έχει στρατηγική σημασία διότι από εκεί υδροδοτείται το 50% του πληθυσμού ενώ το νερό από τη λίμνη χρησιμοποιείται για υδρόψυξη των αντιδραστήρων στον θερμοηλεκτρικό σταθμό «Obilic” κοντά στην Πρίστινα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς έθεσε επίσης σε κατάσταση ετοιμότητα τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.

Ο επικεφαλής του γραφείου για το Κόσσοβο της σερβικής κυβέρνησης, Μάρκο Τζούριτς, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι η Σερβία θα λάβει όλα τα μέτρα για να προστατέψει τον σερβικό πληθυσμό στο Κόσσοβο. Ανακοίνωσε μάλιστα, ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς συνεδριάζει με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων για να εξεταστούν τρόποι αντίδρασης στις προσπάθειες της Πρίστινας να αποκτήσει τον έλεγχο του βορείου Κοσσόβου.

Friday, September 28, 2018

FYROM’s President Calls For Boycott of Referendum on Greek Deal

SManalysis

By Tasos Kokkinidis - Sep 27, 2018

Greek Reporter



FYROM‘s President Gjorge Ivanov has called for voters to boycott an upcoming referendum on the country’s name change, saying the country was being asked to commit “historical suicide.”

“Voting in a referendum is a right, not an obligation,” Ivanov said on September 27 in a speech at the United Nations General Assembly.

The citizens of FYROM are due to go to the polls on September 30 to vote on an agreement its new Socialist government reached with Greece this year to change the country’s name to North Macedonia.

If the deal goes ahead, Greece will lift objections to FYROM joining NATO and the EU.

“On September 30, I will not go out and vote and I know that you, my fellow citizens, will make a similarly wise decision,” Ivanov told the UN General Assembly.

Ivanov, who called the name change a “noose” and a “flagrant violation of sovereignty,” also criticized U.S. and EU officials who have visited the country in recent weeks for suggesting that the name change offers FYROM’s only hope of ever joining NATO and the European Union.

The president vetoed the Zaev-Tsipras accord back in June after it was initially voted through by lawmakers, but he was obliged to approve the referendum the following month after a second vote in parliament.

Monday, September 24, 2018

Ένωση Χειμαρριωτών: Μας αρπάζει τις περιουσίες η αλβανική κυβέρνηση


SManalysis



Σεπτέμβριος 25, 2018. Echedoros

Τα μέλη της ελληνικής κοινότητας στην Αλβανία, Ένωση Χειμαρριωτών,  καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις της αλβανικής κυβέρνησης για την αρπαγή των ιδιοκτησιών τους, από ξένους προς την περιοχή,  με ένα νόμο που είχε αδρανοποιηθεί έπειτα από πολλές καταγγελίες και τώρα ενεργοποιείται πάλι.

 Αρκεί κάποιος ξένος προς την περιοχή να δηλώσει απλά ότι του  ανήκει ένα κομμάτι γης …



«Σε μια εποχή που τα Τίρανα, χλευάζουν τη Συμφωνία Φιλίας  και των Συνόρων με την Ελλάδα, είναι εντελώς αδικαιολόγητο η Αθήνα να συνεχίζει να κάνει παραχωρήσεις στα Τίρανα, θυσιάζοντας τον ελληνικό πληθυσμό στη Χιμάρα της Βορείου Ηπείρου.  Με το νέο σύστημα που προωθεί η αλβανική κυβέρνηση θα γίνει η τελική αρπαγή των ελληνικών ιδιοκτησιών και  χωραφιών…», γράφει η Ένωση Χειμαρριωτών στη σελίδα της στο Facebook.


Μάλιστα, σχετικό δημοσίευμα, της Report TV αναφέρεται στις δηλώσεις της συμβούλου του υπουργείου Γεωργίας, Λορένα Γκοτζομπέλι η οποία είπε:

«Δεν είναι μια νέα διαδικασία, έχει ξεκινήσει από το 2014. Σήμερα έχουμε δώσει βάρος  σε αυτήν και βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο νόμος 7501 δεν έχει προχωρήσει ομαλά. Το σύνθημά μας είναι «Να γίνεται ιδιοκτήτης της γης σας», είναι ο τίτλος που δίνει το δικαίωμα στον καθένα να το χρησιμοποιήσει, αν δεν έχετε τίτλο».


Η ίδια θα σημειώσει ότι η προθεσμία για την παραχώρηση τίτλου ιδιοκτησίας είναι η 31η Δεκεμβρίου 2018 και πρέπει όσοι ενδιαφέρονται να απευθυνθούν στους δήμους για να λάβουν τους τίτλους.


Η σύμβουλος του υπουργείου Γεωργίας θα συμπληρώσει:


Όλη τη διαδικασία είναι ανέξοδη, αρκεί μια απλή αίτηση, έστω και χειρόγραφη και ένα σχέδιο για το αγροτεμάχιο που χρησιμοποιούν για γεωργικούς σκοπούς,  μια οικογενειακή πιστοποίηση  και να τα παρουσιάσουν στο δήμο. Ο δήμος θα τα ελέγξει και θα τα επαληθεύσει σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα. Υπάρχει η δέσμευση του πρωθυπουργού μέσα σε τρεις μήνες να τελειώσει αυτή η διαδικασία.


Η ίδια θα επισημάνει ότι όποιος δεν προβεί σε αυτή τη διαδικασία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, η γη πλέον δεν θα τους ανήκει.


Η Ένωση Χειμαρριωτών χαρακτηρίσει όλη αυτή τη διαδικασία ως αρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων.


«Με τη δράση αυτή, και με το δεδομένο ότι βρισκόμαστε έξι μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές, η κυβέρνηση σχεδιάζει να παραχωρήσει  1000 οικοδομικές άδειες σε Αλβανούς από άλλες περιοχές της Αλβανίας και τη διασπορά, σε ολόκληρο το ιστορικό έδαφος  της Χιμάρας και της Βορείου Ηπείρου», όπως σημειώνεται.


--
The Hellenic Information Team

Η αλήθεια για την επέκταση των χωρικών υδάτων σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη, χαμένο χρόνο στις διαπραγματεύσεις με τα Τίρανα

Η αλήθεια για την επέκταση των χωρικών υδάτων σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη SManalysis

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018, Zougla

Η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει τα σχετικά έγγραφα και φέρεται έτοιμη να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στο Ιόνιο, νότια και ανατολικά της Κρήτης, σε όλα τα σημεία δηλαδή πλην του Αιγαίου Πελάγους, όπου η Τουρκία έχει επιβάλλει ντε φάκτο καθεστώς ειδικών συνθηκών.

Διανύουμε μια περίοδο έντονης καχυποψίας και με την Τουρκία και με την Αλβανία, ενώ ενημερωμένες πηγές κάνουν λόγο για χαμένο χρόνο στις διαπραγματεύσεις με τα ΤίραναΦυσικά το πρόβλημα δεν ήταν τεχνικό, αυτό διευθετείται σε λίγες ημέρες, αλλά πολιτικό, καθώς η καθυστέρηση εφαρμογής του δικαιώματος αυτού, μοιραία για μια ακόμη φορά, οδηγείται σε κρίσιμο χρονικά σημείο. Aυτό διότι η χώρα ήδη κινείται σε τροχιά εκλογών, οπότε διατυπώνονται αμφιβολίες και εντός της κυβέρνησης αν τελικά ανακοινωθεί κάτι σχετικό.

Ταυτόχρονα, διανύουμε μια περίοδο έντονης καχυποψίας και με την Τουρκία και με την Αλβανία, ενώ άριστα ενημερωμένες πηγές κάνουν λόγο για χαμένο χρόνο στις διαπραγματεύσεις με τα Τίρανα, καθώς ακόμη και αν υπογραφεί συμφωνία και αυτό είναι πρωτοφανές, θα μπορεί και πάλι να ακυρωθεί από τα Συνταγματικό Δικαστήριο της γειτονικής χώρας.

Η Αλβανία παραληρεί

Η σημερινή κυβέρνηση είχε άνεση χρόνου να διαχειριστεί αποφασιστικά το θέμα επέκτασης των χωρικών υδάτων, χωρίς να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα.

Θεωρητικά, η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο σε σχέση με την Αλβανία, θα περιλαμβάνεται στην διμερή συμφωνία με τα Τίρανα για τις θαλάσσιες ζώνες, όμως όλα δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν οδηγηθεί σε ναυάγιο, τόσο για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους στην Αλβανία, αλλά και εξαιτίας αλλοπρόσαλλων ενίοτε θέσεων των Τιράνων.

Σε περίπτωση που τελικά η ελληνοαλβανική συμφωνία δεν υπογραφεί, το ερώτημα που τίθεται είναι αν η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μονομερώς, όπως έχει το δικαίωμα, ή θα αυτοπεριοριστεί για μια ακόμη φορά.

Το ζήτημα αυτό καταδεικνύει πόσο σοβαρή είναι η διασάλευση των ελληνοαλβανικών σχέσεων, που διανύουν πλέον μια παρατεταμένη περίοδο ανησυχητικής οπισθοδρόμησης. Δεν είναι όμως μόνο το ζήτημα των εκκρεμοτήτων στο Ιόνιο ή το Αιγαίο. Πολλά ακόμη περιστατικά που αποκρύπτονται ή υποβαθμίζονται συντηρούν ένα κλίμα ενισχυμένης καχυποψίας με τις γειτονικές χώρες. Παράλληλα, όλα δείχνουν ότι ακόμη και αν όλες οι διαδικασίες σε Αθήνα και Σκόπια ολοκληρωθούν ομαλά, ήδη υπάρχει η «πρώτη ύλη» για μελλοντική κρίση και υπονόμευση της συμφωνίας από δυνάμεις στην Αθήνα και τα Σκόπια.

Στην κόψη του ξυραφιού

Παράλληλα με τα προβλήματα αυτά, σημειώνεται ότι το τουρκικό δόγμα για την αναθεώρηση του νομικού καθεστώτος του Αιγαίου είναι πανίσχυρο, όπως άκαμπτος είναι ο αλβανικός εθνικισμός. Ταυτόχρονα, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πραγματικά ανησυχητική και η Ελλάδα εμπλέκεται πλέον όλο και πιο ενεργά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα περιστατικά που επιβεβαιώνουν το κλίμα ανησυχίας:

1. Οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί που συνελήφθησαν πριν από μερικές ημέρες για παραβίαση των συνόρων κινήθηκαν, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, βάσει σχεδίου. Ο πρώτος εισήλθε στην ελληνική επικράτεια με στόχο να ζητήσει πολιτικό άσυλο και θα ακολουθούσε ο δεύτερος με τον ίδιο στόχο. Οι ελληνικές αρχές δεν είχαν καμία πρόθεση να εμπλακούν σε νέα περιπέτεια με την Τουρκία και φρόντισαν από την αρχή να μην προλάβουν οι δύο Τούρκοι να έρθουν σε επαφή με δικηγόρο. Οπότε τους επέστρεψαν στην Τουρκία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι επρόκειτο για γκιουλενιστές.

2. Οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας –Τουρκίας έχουν καθηλωθεί εδώ και χρόνια και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τηρούνται κατά το δοκούν. Πολλές φορές οι Τσίπρας και Ερντογάν ανακοινώνουν την επανάληψη των συνομιλιών, αλλά ουδέποτε υπήρξε εξέλιξη. Αν οι Τσίπρας και Ερντογάν αποφασίσουν οδικό χάρτη με ημερομηνίες στη Νέα Υόρκη θα είναι μια θετική εξέλιξη.

3. Το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας έχει αποσυρθεί από την ατζέντα.

4. Είναι κοινό μυστικό στα υπουργεία Εξωτερικών πολλών μεγάλων χωρών και στην Αθήνα φυσικά ότι στο Κυπριακό δεν θα υπάρξει λύση και αναζητείται φόρμουλα για το ενεργειακό.



5. Η Αίγυπτος έχει καταστήσει σαφές εδώ και χρόνια ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ελλάδα, αν πρώτα η χώρα μας δεν έρθει σε συμφωνία με την Τουρκία. Ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει κάποια κινητικότητα καθώς στις 20 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ευρεία διμερής συνάντηση Αθήνας –Καΐρου στην Ελούντα, εφ' όλης της ύλης, ενδεχομένως να συζητηθεί και το θέμα της ΑΟΖ.

6. Απίστευτα περιστατικά γύρω από τις ελληνοαλβανικές διαπραγματεύσεις έχουν καταγραφεί στο παρασκήνιο, μεταξύ των οποίων και ένα non paper του προέδρου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα προς ξένες χώρες εναντίον της κυβέρνησης Ράμα!

Εκρηκτική κατάσταση

Η Ανατολική Μεσόγειος είναι αυτή την στιγμή η πλέον στρατιωτικοποιημένη περιοχή του πλανήτη. Η πρόσφατη συμφωνία Κυπριακής Δημοκρατίας –Αιγύπτου για την κατασκευή αγωγού και η βούληση για την κατασκευή του East Med αποδυναμώνει καθοριστικά την επιρροή της Άγκυρας.

Οι νέες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό πιθανότατα θα οδηγηθούν σε νέο ναυάγιο, στην ουσία ένα βήμα πριν την διχοτόμηση της ΚύπρουΗ Τουρκία απειλεί με γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα πραγματοποιήσει τις απειλές της. Ταυτόχρονα οι νέες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό πιθανότατα θα οδηγηθούν σε νέο ναυάγιο, στην ουσία ένα βήμα πριν την διχοτόμηση της Κύπρου. Μείζον θέμα αυτήν τη στιγμή για τις ΗΠΑ και το Τελ Αβίβ είναι η ασφάλεια του Ισραήλ, ενώ το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου είναι χαμηλά στην ιεράρχηση.

Σε αυτό το σκηνικό έντασης με πρωταγωνιστές υπερδυνάμεις και περιφερειακές δυνάμεις όπως το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, η Τουρκία και φυσικά οι ΗΠΑ και η Ρωσία, η Ελλάδα ναι μεν μπορεί και έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα. Είναι όμως δύσκολο να μην επηρεαστεί η σχέση της Αθήνας με την Άγκυρα αφού θα θεωρηθεί ότι η Ελλάδα επιδιώκει να εκμεταλλευθεί τις τριγωνικές σχέσεις με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και με τις πλάτες των ΗΠΑ να προβεί στην λήψη αποφάσεων.

Η προεργασία που έχει γίνει από την κυβέρνηση για την επέκταση των χωρικών υδάτων είναι τόσο προσεκτική που εξετάζονται λεπτομερώς όλοι οι χάρτες προκειμένου να μην περιλαμβάνεται ούτε μια βραχονησίδα του Αιγαίου για να μην αντιδράσει η Τουρκία.

Ελλάδα –Αλβανία

Η υπογραφή της διμερούς συμφωνίας με την Αλβανία που θα περιλαμβάνει την εκ νέου οριοθέτηση της ΑΟΖ, μειονοτικά ζητήματα, την άρση του εμπολέμου κ.ά. έχει παγώσει. Η συμφωνία φέρεται να είναι έτοιμη εδώ και καιρό, όμως εσωτερικοί λόγοι στην Αλβανία και οι αμφιταλαντεύσεις στην Αθήνα έχουν οδηγήσει την υπόθεση σε μια νεκρή ζώνη. Θεωρητικά η συμφωνία πρέπει να υπογραφεί πριν τον Ιούνιο του 2019 καθώς τότε η ΕΕ θα επανεκτιμήσει τη θέση της για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Τίρανα.

Η ελληνική κυβέρνηση -αυτό είναι δεδομένο- έχει παραχωρήσει μια μικρή θαλάσσια έκταση στην Αλβανία με το κλείσιμο του κόλπου των Αγίων Σαράντα, με αντάλλαγμα την πλήρη επήρεια των Οθωνών. Σημειώνεται ότι και στην συμφωνία του 2009 οι Οθωνοί είχαν επήρεια 100%. Οι ειδικοί δεν θεωρούν ότι η Ελλάδα θίγεται ιδιαίτερα από την υποχώρηση αυτή, το θέμα όμως θα εξελιχθεί σε πολιτική αντιπαράθεση με τη ΝΔ για λόγους τακτικής.

Λευκή σελίδα

Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ακόμη και αν υπογραφεί η συμφωνία, κινδυνεύει και πάλι να τιναχθεί στον αέρα καθώς η κατάσταση στο εσωτερικό της Αλβανίας είναι εκρηκτική γύρω από το θέμα αυτό. Αυτή τη φορά είναι η αντιπολίτευση του Δημοκρατικού Κόμματος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα που υπονομεύουν την συμφωνία. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Ιλίρ Μέτα αρνείται να δώσει την τυπική έγκριση για την υπογραφή της συμφωνίας όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Όχι μόνο αυτό, αλλά πρόσφατα έστειλε non paper στις πρεσβείες των ΗΠΑ, της Γερμανίας και στον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν με το οποίο επιτίθεται κατά της κυβέρνησής του για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Ιλίρ Μέτα
Ιλίρ Μέτα
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αλβανοί αναδιπλώθηκαν όσον αφορά στην κατάργηση των μειονοτικών ζωνών ώστε οι μειονοτικοί, όπου και αν κατοικούν, να έχουν τα προβλεπόμενα από το διεθνές δίκαιο δικαιώματα, ενώ συνεχίζουν να καλλιεργούν τον αλυτρωτισμό τους μέσω των σχολικών βιβλίων.

Επίσης, και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το συνταγματικό δικαστήριο της Αλβανίας δεν λειτουργεί με πλήρη σύνθεση εδώ και καιρό, άρα προϋπάρχει ήδη ο πρώτος λόγος για ακύρωση πιθανής συμφωνίας με την Ελλάδα. Διπλωματικές πηγές θεωρούν δεδομένο ότι ακόμη και αν υπάρξει η συμφωνία, μετά τις εκλογές, αν τις κερδίσει η αντιπολίτευση, θα έχουμε πάλι προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο με στόχο την εκ νέου ακύρωσή της. Όλα αυτά επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά το μεγάλο λάθος των ελληνικών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής, να μην ψηφίσουν την συμφωνία του 2009 από τη Βουλή.

Υπό αυτό το πρίσμα υπάρχει το ερώτημα ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης ως προς την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας, αν δεν υπάρξει συμφωνία.

Και μόνο ο αλυτρωτισμός που εκπέμπουν τα σχολικά βιβλία και η υφαρπαγή περιουσιών από Έλληνες θα είναι λόγος για βέτο. Ειδικά ως προς την ελληνική μειονότητα που χάνεται σταδιακά εδώ και χρόνια, οι ελληνικές κυβερνήσεις φέρουν τεράστιες ευθύνες. Πρόκειται για μια μεγάλη πολιτική ήττα της Ελλάδας καθώς χάνεται ένα ισχυρό, στρατηγικής σημασίας πλεονέκτημα της χώρας μας στις σχέσεις της με τους Αλβανούς.

Αναρτήθηκε στο omegapress.gr από τον Σωτήρη Σιδέρη