Friday, March 1, 2019

Αλβανία: Σοκαρίστηκαν οι ευρωβουλευτές από τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης

SManalysis

Image result for shembet kisha e dhermiut

Φεβρουάριος 28, 2019. Echedoros

Ένα ακόμη σκάνδαλο ήρθε στο φως της δημοσιότητας στη συνάντηση του επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα με τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.



Σε μια προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξη του Βαγγέλη Ντούλε – γράφει το  δημοσίευμα- ο Μπάσα κατέθεσε στους ευρωβουλευτές ένα από τα επιχειρήματα εναντίον του Έντι Ράμα.


Ο Λουλζίμ Μπάσα ανέφερε τα ‘κατορθώματα’ του Ράμα: «Έχει καταστρέψει εκατοντάδες σπίτια και εκκλησίες της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία».


Η δήλωση συγκλόνισε την ομάδα των ευρωβουλευτών και ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Μπας Μπέλντερ ζήτησε  διευκρινίσεις στη συνάντηση με τους βουλευτές της πλειοψηφίας.


Ειπώθηκε μάλιστα ότι δημιουργήθηκε ένα πρώην γκαράζ πάνω στα ερείπια της Εκκλησίας.
Μετά το γκρέμισμα χτίστηκε μια νέα εκκλησία του Αγίου Αθανασίου που τα εγκαίνια έγιναν από την αγιότητα του Αναστάσιου.


  Ο Ολλανδός  ευρωβουλευτής είχε σοκαριστεί από το γεγονός αυτό και μάλιστα ότι λέγεται και  επαληθεύεται με τόσο κυνικό τρόπο.


Αυτή η λεπτομέρεια εξηγεί το γεγονός γιατί το Σπετίμ Ιντρίζι δεν ήρθε στη συνάντηση καθώς είναι σίγουρο ότι θα αντιδρούσε και δεν θα επέτρεπε αυτό το ψέμα, σημειώνει το δημοσίευμα, χωρίς να διευκρινίζει ποιο ακριβώς είναι το 'ψέμα'.

Ο Έντι Ράμα και ο Χασίμ Θάτσι καλούν τους Αλβανούς Μαυροβουνίου να ψηφίσουν το Αλβανικό Φόρουμ

SManalysis



Μάρτιος 1, 2019. Echedoros

Στο συνέδριο της αλβανικής διασποράς που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα, ο πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα κάλεσαν τους Αλβανούς του Μαυροβουνίου να ψηφίσουν την Κυριακή 3 Μαρτίου το Αλβανικό Φόρουμ.


«Συμμερίζομαι την έκκληση  του προέδρου Χασίμ Θάτσι, για τους Αλβανούς στην Τούζι. Όταν οι Αλβανοί ενώνονται είναι για το καλό και κερδίζουν. Η ιστορία το δείχνει, δεν χρειάζεται να αναφέρουμε εδώ ούτε τον Γκιέργκι Φίστα, τον Φαίκ Κόνιτσα ή τον Φαν Νόλι, αλλά σήμερα γνωρίζουμε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός των Αλβανών είναι οι Αλβανοί», είπε ο Έντι Ράμα.

Εκτός από τον Ράμα και τον Θάτσι στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης στην επαρχία Μαλέσια του Μαυροβουνίου είχε επέμβει και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, όταν επισκέφθηκε τον Ιανουάριο το Μαυροβούνιο. Είχε κάνει τότε έκκληση οι Αλβανοί να ψηφίσουν το Αλβανικό Φόρουμ.

Thursday, February 28, 2019

Οι «Πρέσπες» αλλάζουν τα Βαλκάνια: Θέλουν να διαμελίσουν τη Σερβία – «Σκάνε» εξελίξεις με την Βοϊβοντίνα! – Άμεση παρέμβαση από Ρωσία

SManalysis


Δημοσίευση: 27 Φεβρουαρίου 2019,


Το αμερικανικό σχέδιο για αλλαγή συνόρων στο Κοσσυφοπέδιο και η συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου στις βόρειες περιοχές άνω των ελληνικών συνόρων με άσχημα αποτελέσματα στο μέλλον. 



Το Κόμμα των Σοσιαλιστών Δημοκρατών (LSV) της Βοϊβοντίνας, μαζί  με τους Νενάντ Τσανάκ και Αλεξάνταρ Οξίτς, ανακοίνωσε την ίδρυση του Κόμματος «Μπροστά για  την Βοϊβοντίνα», με κύριο στόχο  την επαναφορά της πλήρους αυτονομίας αυτής της επαρχίας, αναφέρει ο σερβικός τύπος.

Σύμφωνα με σερβικές εφημερίδες, η εν λόγω οργάνωση διαμαρτύρεται ότι τα Σερβικά κόμματα εμποδίζουν την υλοποίηση αυτού του στόχου.



Το LSV υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα ψήφισμα στο Σερβικό Κοινοβούλιο μαζί με νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της Βοϊβοντίνα, προκειμένου να αλλάξει το Σύνταγμα και η επαρχία να αποκτήσει ξανά πλήρη αυτονομία.

Η Βοϊβοντίνα, είναι επαρχία στο βόρειο τμήμα της χώρας, στην πεδιάδα της Παννονίας. Το Νόβι Σαντ είναι η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσά της Βοϊβοντίνα και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας.




Έχει  πληθυσμό περίπου 2 εκατομμύρια (περίπου το 26.88% του πληθυσμού της Σερβίας, εξαιρουμένου του Κοσσυφοπεδίου).

Ο πληθυσμός της έχει πολυεθνική και πολυπολιτισμική ταυτότητα, καθώς υπάρχουν στην επαρχία 26 εθνοτικές ομάδες και έξι γλώσσες που  είναι σε επίσημη χρήση από τη διοίκηση της επαρχίας με προεξάρχοντες τους  Ούγγρους.

Ο Μιλόσεβιτς αντικατέστησε το παλαιότερο καθεστώς της αυτονομίας της Βοϊβοντίνα, πριν τον πόλεμο του Κοσόβου το 1999.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που θα δημιουργήσει πολλά και ποικίλα προβλήματα στο βαλκανικό μωσαϊκό, με  το οποίο «παίζουν» και πάλι οι αποκαλούμενες μεγάλες δυνάμεις.

Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνεται ότι την εθνική κυριαρχία του σερβικού κράτους εγγυώνται Κίνα και Ρωσία, οι οποίες αντιτίθενται στα σχέδια  ΗΠΑ/ΝΑΤΟ για περεταίρω διαμελισμό της χώρας σε σχέση με το Κόσοβο.

Ο Ενβέρ Χοτζάι, αναπληρωτής πρωθυπουργός του  Κοσσυφοπεδίου και ο πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι, παραδέχθηκαν την διπλωματική τους ήττα σε σχέση με την Σερβία, διότι το Βελιγράδι έχει με την πλευρά του δύο παγκόσμιες δυνάμεις, την  Ρωσία και την Κίνα και ότι χωρίς συμφωνία μαζί τους δεν υπάρχει μακροπρόθεσμη λύση για το δικό τους κράτος, σύμφωνα πάντα με τον σερβικό τύπο.

Σύμφωνα με τους Αλβανούς αξιωματούχους, η ένταξη του Κοσόβου στα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορεί να έρθει επειδή η Μόσχα και το Πεκίνο κατ’ αρχήν, υποστηρίζουν την σερβική πλευρά μπλοκάροντας τα πάντα και στον ΟΗΕ.

Μόνο αν επιτευχθεί συμφωνία με το Βελιγράδι, πρόσθεσε ο Χοτζάι, Πούτιν και  Xi Jinping θα μπορούσαν να κάνουν «εκπτώσεις» στην στάση τους.

Ο Κοσοβάρος αναπληρωτής πρωθυπουργός επισημαίνει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία πιθανότητα  Ρώσοι και  Κινέζοι να αλλάξουν τις πολιτικές τους απόψεις.

«Ο Διάλογος των Βρυξελλών, είναι μια πολιτική πλατφόρμα για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, αλλά είναι σημαντικό για εμάς να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση από τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών.

Η ρωσική πολιτική  μέχρι στιγμής δεν  αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο, πράγμα που σημαίνει ότι, αν δεν επέλθει συμφωνία με το Βελιγράδι, η Ρωσία δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω.

Αυτό ισχύει και για την Κίνα. Εμείς όμως θα υπογράψουμε οποιαδήποτε  συμφωνία μόνο όταν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει υποστήριξη Ρώσων και Κινέζων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις γι ‘αυτό», κατέληξε ο . Χοτζάι.

Από την πλευρά του  ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Ρ. Χαραντινάι,  αρνείται πεισματικά την κατάργηση της φορολογίας 100 τοις εκατό των σερβικών προϊόντων στο Κόσοβο και  ισχυρίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να επαναληφθούν την άνοιξη, μη δίνοντας την πρέπουσα σημασία σε αυτές .

« Αν Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο διαπραγματευτούμε αρκετά, θα έχουμε ένα πλαίσιο που θα μας επιτρέψει να καταλήξουμε  σε συμφωνία μέχρι τα μέσα του έτους.

Τον Μάρτιο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση, αλλά δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά και από τις δυνατότητες της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι,  να φέρει σε επαφή τις δύο αντιπροσωπείες», εξηγεί ο Χοτζάι.

Ο Μίλισαβ Πάιτς επικεφαλής της επιτροπής της σερβικής εξωτερικής πολιτικής, σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς αυτούς, ανέφερε ότι το Κόσοβο  αντιμετωπίζει αυξανόμενα προβλήματα στις προσπάθειες της κυβέρνησης της Πρίστινα να εξασφαλίσει  διεθνή υποστήριξη.

«Ανησυχούν από τις ισχυρές δηλώσεις  Κινέζων και Ρώσων ανωτάτων αξιωματούχων ότι το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Σερβίας.

Θα πρέπει να προστεθεί επίσης η κρίση  στις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ και τις Βρυξέλλες, λόγω του φόρου επί των αγαθών από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Επίσης, οι Κοσοβάροι έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι αρκετή και ότι η Ρωσία και η Κίνα, κατ ‘αρχήν είναι κατά οποιασδήποτε απόφασης, η οποία θα υπερβαίνει το πλαίσιο της απόφασης 1244 του ΟΗΕ, η οποία επιβεβαιώνει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Σερβίας στην περιοχή του Κοσόβου»,  υπογραμμίζει ο Σέρβος αξιωματούχος.

Η Σερβία εντάσσεται σαφώς στην σφαίρα επιρροής Κινέζων και Ρώσων λόγω συμφερόντων, κάτι που θα την στοχοποιήσει σαφώς το επόμενο διάστημα από την δύση, με τις εξελίξεις να τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα πλέον. Pentapostagma

Οι σχέσεις μας με την Αλβανία και η μειονότητα

SManalysis

mallias

Αλέξανδρος Μαλλιάς

  Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Proto Thema

Συγκεκριμένοι πολιτικοί της Αλβανίας ευθύνονται για την άσχημη τροπή των σχέσεών μας τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, μετά την πολιτική μεθόδευση τον Ιούλιο του 2009 της δικαστικής ακύρωσης της Συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες και την ΑΟΖ, η αρνητική παρεμβολή της Τουρκίας στις ελληνοαλβανικές σχέσεις είναι εμφανής.
του Αλέξανδρου Μαλλιά*

Ευθύνη όμως έχει και η Ελλάδα. Αφήσαμε τόσες δεκαετίες θέματα να χρονίσουν και να επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα. Η ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία είναι η μόνη εκτός συνόρων συμπαγής ελληνική μειονότητα. Με ρωτούν: «Είναι δυνατόν οι σχέσεις μας με την Αλβανία να εξαρτώνται από το καθεστώς της μειονότητας;». Η απάντησή μου είναι «ναι». Μάλιστα οι προσπάθειες των Τιράνων να αποδομήσουν διά των απαλλοτριώσεων και των κατεδαφίσεων την ελληνική μειονότητα στη Χειμάρρα είναι συνεχείς.

Το εμπόλεμο

Συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την άρση της εμπόλεμης κατάστασης με την Αλβανία. Η κυβερνητική απόφαση της 28ης Αυγούστου 1987 δεν είχε τον τύπο νόμου. Κύρια παρενέργεια ήταν να παραμείνουν σε ισχύ συγκεκριμένοι νόμοι που αφορούν στην απόδοση στους νόμιμους δικαιούχους τους των λεγόμενων «περιουσιών υπό μεσεγγύηση». Οι περιουσίες αυτές δεν αφορούν τους Τσάμηδες. Παρά τις αντιστάσεις που υπάρχουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αλβανία, οφείλουμε να κοιτάξουμε μπροστά. Τον Μάιο του 1996 υπεγράφη το ισχύον Σύμφωνο Φιλίας, Συνεργασίας και Καλής Γειτονίας. Θέμα χρόνου είναι η υπογραφή του αναθεωρημένου Συμφώνου. Το παρελθόν στα Βαλκάνια συχνά συνοδεύεται με συνθήματα περί χαμένων εδαφών και εδαφικών διεκδικήσεων. Οι ανταποδοτικές χειρονομίες της Αθήνας θα πρέπει να συνδυαστούν με την ολοκλήρωση και των τριών σταδίων που απαιτούνται στην Αλβανία: υπογραφή, κύρωση, εφαρμογή. Η εμπειρία δείχνει ότι το δούναι και λαβείν διαπιστώνεται στην εφαρμογή και όχι στην υπογραφή. Συμμερίζομαι το επιχείρημα, όχι όμως πλήρως το σκεπτικό για την ανάγκη να κλείσουμε μέτωπα προκειμένου να αφοσιωθούμε στην αντιμετώπιση της επιθετικής και αναθεωρητικής Τουρκίας.

Η λύση δεν είναι αυτοσκοπός

Ομως η αναζήτηση λύσης δεν είναι αυτοσκοπός. Η πολιτικο-διπλωματική μας ισχύς, αλλά και η πειθώ και η αξιοπιστία μας ενισχύονται μόνο όταν λύνουμε τα ανοιχτά μας θέματα, περνώντας πάνω από τον πήχη που έχουμε εδώ και τόσα χρόνια θέσει. Η Ελλάδα κυριάρχησε στα Βαλκάνια για 15 περίπου χρόνια -μέχρι το 2008- παρά τα ανοιχτά αυτά ζητήματα. Ταυτόχρονα, όμως, η τουρκική απειλή ήταν παρούσα και διαρκώς ευδιάκριτη. Στα Ιμια τον Ιανουάριο του 1996, τέσσερις μήνες μετά την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με τα Σκόπια και τρεις μήνες πριν από την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ Αθηνών και Τιράνων.

Στα χέρια μας είναι να αλλάξουμε την εικόνα μας. Οι Βαλκάνιοι γείτονες εκτιμούν ότι έχουμε αποδυναμωθεί την τελευταία δεκαετία λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης και του περιορισμού των πραγματικών μας δυνατοτήτων (capabilities). Η εθνική μας ασυνεννοησία σταθερά διογκώνει τις επιπτώσεις της πραγματικής κρίσης. Επιπλέον, η Ελλάδα έχασε ένα μέρος των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, καθόσον δεν είμαστε πλέον το μόνο μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Παραμένουμε εντούτοις μια ισχυρή χώρα, μακράν η ισχυρότερη, με οικονομική, κοινωνική και πολιτική συνοχή. Παρά τα προβλήματά μας παραμένουμε πόλος έλξης για όλους τους γείτονες, έστω και αν δεν το ομολογούν. Είμαστε σε ζηλευτή θέση, με αξιοσημείωτη αντοχή, ανθεκτικότητα και σταθερότητα. Επιπλέον, ας συνυπολογίσουμε ότι ενόσω το απρόβλεπτο παραμένει η κυρίαρχη προβλέψιμη τάση για ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής από το Ιράν μέχρι τον Ατλαντικό, η γεωπολιτική και γεωστρατιωτική θέση της Ελλάδας ως κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. θα ενισχύεται. Αυτό σήμερα είναι το πρόσθετο ισχυρό μας διαπραγματευτικό και διπλωματικό χαρτί.

*Πρέσβης επί τιμής και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ.
Αναδημοσίευση από protothema.gr
Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

Στ. Μάρκος: Εθνική εκκαθάριση στην Χιμάρα μέσω του ιδιοκτησιακού

SManalysis

25 Φεβρουαρίου 2019

Kanali Ena Radio Pireas

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου…

Με προσφυγές στα Διοικητικά Πρωτοδικεία της Αλβανίας, προσπαθούν οι Έλληνες στην περιοχή της Χιμάρας να σταματήσουν το σχέδιο της κυβέρνησης του Έντι Ράμα, για υφαρπαγή των περιουσιών τους.

Οι Έλληνες μειονοτικοί, στρέφονται προς όλες τις βαθμίδες της δικαιοσύνης στη γειτονική χώρα, για να εμποδίσουν τον εξόφθαλμο σφετερισμό των περιουσιών και την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων ομογενών.

Ωστόσο ο δημοσιογράφος Σταύρος Μάρκος με καταγωγή από τους Δρυμάδες Χιμάρας, με δηλώσεις του στο Κανάλι Ένα, εκτιμά ότι το περιουσιακό δεν μπορεί να λυθεί δικαστικά. Όπως σημείωσε η καταγραφή των περιουσιών έχει σταματήσει από το 2011, με την υφαρπαγή της ιδιοκτησίας των Ελλήνων να αποτελεί στόχο όλων των αλβανικών κυβερνήσεων.

Ο κ. Μάρκος περιέγραψε τις μεθοδεύσεις του αλβανικού κράτους με την εγκατάσταση στον Δήμο Χιμάρας εποίκων από άλλες περιοχές της Αλβανίας ώστε να γίνει πληθυσμιακή αλλοίωση, τακτική που, όπως ανέφερε, ισοδυναμεί με εθνική εκκαθάριση.

Αλβανική «Βενεζουέλα» - Η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει Βουλή, κυβέρνηση & Αστυνομία: «Έκαναν χρήση φονικών αερίων»!

SManalysis
Αλβανική «Βενεζουέλα» - Η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει Βουλή, κυβέρνηση & Αστυνομία: «Έκαναν χρήση φονικών αερίων»!
Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος


Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα, δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τη Βουλή, την κυβέρνηση και την Αστυνομία και όπως ο Γκουαϊντό στην Βενζουέλα δεν αναγνωρίζει πλέον την επίσημη αλβανική κυβέρνηση.

Η μόνη διαφορά εδώ είναι πως τον Γκουαϊντό τον στηρίζει όλη η Δύση και οι σύμμαχοί της ενώ στο αλβανικό ζήτημα είναι διχασμένη αφού ουσιαστικά μόνο η κυβέρνηση Ν.Τραμπ θα ήθελε να φύγει από την εξουσία ο Ε.Ράμα και αυτό γιατί είναι φίλος και άνθρωπος του Τ.Σόρος.

Μάλιστα η Αντιπολίτευση κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση Ράμα και την Αστυνομία ότι έκανε χρήση «δηλητηριωδών αερίων» κατά των διαδηλωτών!


Ο Μπάσα σύμφωνα με την Balkan Web και το Βαλκανικό Περισκόπιο δήλωσε ότι δεν θα αναγνωρίζει την αστυνομία που ασκεί βία εναντίον των πολιτών και ότι η πολιτική ανυπακοή θα επεκταθεί από το νότο μέχρι το βορρά.

«Είπαμε στους ‘Μαδούρο των Βαλκανίων’  και σε όλον τον κόσμο ότι αυτή η χώρα έχει έναν θεό. Σήμερα ο Έντι Ράμα χρησιμοποίησε τυφλή βία σε πολίτες που διαμαρτύρονταν ειρηνικά. Σήμερα, δεν έχουμε κοινοβούλιο, δεν έχουμε κυβέρνηση και δυστυχώς δεν έχουμε αστυνομία. Έχουμε ένα σωρό ληστές και εγκληματίες που έχουν κατακλέψει την Αλβανία.

Απόψε ας στείλουμε αυτό το μήνυμα σε κάθε πολίτη ότι δεν αναγνωρίζουμε πλέον, όχι μόνο την κυβέρνηση του εγκλήματος αλλά και την αστυνομία του εγκλήματος. Η πολιτική ανυπακοή θα επεκταθεί από τα νότια προς τα βόρεια και θα απελευθερώσουμε αυτή τη χώρα.

Ο καθένας που φορά μια στολή ή ο κουστουμαρισμένος ολιγάρχης και βρίσκεται μαζί τους είναι ένας προδότης για  το λαό, είναι ένας προδότης για τα συμφέροντα των απλών πολιτών.

Ενωμένοι όπως πάντα οι Δημοκρατικοί και οι Σοσιαλιστές, οι Μουσουλμάνοι και οι Χριστιανοί συνεχίζουν την πορεία προς την ευρωπαϊκή δημοκρατία», είπε ο Μπάσα.



 Αλβανία μετά από την δήλωση αυτή οδηγείται σε παρόμοιες χαοτικές καταστάσεις όπως αυτή της Βενεζουέλας.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λουζλίμ Μπασά συναντήθηκε χθες στα Τίρανα με αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Αλβανία.

Η συνάντηση έγινε μια μέρα μετά τις χθεσινές συγκρούσεις με την αστυνομία, χιλιάδων οπαδών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι διαδήλωναν μπροστά στο κτίριο της Βουλής στα Τίρανα, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, τον οποίο κατηγορούν για διαφθορά.

Ο Μπασά, που συνοδευόταν και από εκπροσώπους των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ήταν ανένδοτος στην προτροπή των ευρωβουλευτών να επιστρέψουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο και να προσέλθει σε διάλογο με την κυβέρνηση και επέμεινε στην παραίτηση του Έντι Ράμα και την φυγή του από τη χώρα.

«Η σταθερότητα που ζητάει η Δύση για την Αλβανία, είπε συγκεκριμένα, σχετίζεται τώρα με τη μοναδική λύση που είναι η μεταβατική κυβέρνηση χωρίς πρωθυπουργό τον Έντι Ράμα. Στόχος της θα αποτελέσει μεταξύ των άλλων, η αποστασιοποίηση από το οργανωμένο έγκλημα και η απελευθέρωση της βούλησης της εισαγγελίας για να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου όλους κυβερνώντες που αναμείχθηκαν με το οργανωμένο έγκλημα», δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Μπασά.

Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία κάλεσε την αλβανική πολιτική τάξη σε διάλογο και αυτοσυγκράτηση, ώστε να τερματιστεί η παρατεταμένη πολιτική κρίση στη χώρα, η οποία, όπως τόνισε εκπρόσωπός της, εντείνει τη φτώχεια των Αλβανών, και τους εξωθεί σε φυγή από τη χώρα.

Η Αστυνομία την Τρίτη προστάτευε το κτίριο της Βουλής αναμένοντας τους διαδηλωτές.

Στα επεισόδια που ακολούθησαν έγινε ευρεία χρήση δακρυγόνων και διμοιρίες των αλβανικών αστυνομικών δυνάμεων συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να εισέλθουν στην αίθουσα της Βουλής όπου συνεδρίαζε η Ολομέλεια.

Μετά τη χρήση των δακρυγόνων, το πλήθος υποχώρησε από το χώρο μπροστά από τη Βουλή.

Η «Κόχα Γιον» και άλλες αντιπολιτευόμενες εφημερίδες στην Αλβανία, επικαλούμενες και δηλώσεις του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ) Λουλζίμ Μπάσα και της προέδρου του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης (ΣΚΟ) Μόνικα Κρυεμάδη, έγραψαν ότι η Αστυνομία έκανε χρήση δηλητηριώδους αερίου κατά των διαδηλωτών.

Ο ίδιος ο Μπάσα, γράφει η εφημερίδα, μίλησε για «χημικά αέρια».

Η Κρυεμάδη δήλωσε ότι «η Αντιπολίτευση θα ζητήσει να κάνει στο εξωτερικό, εξετάσεις για τα αέρια που χρησιμοποίησε η αστυνομία στη χθεσινή διαδήλωση».

Ο δικηγόρος Αλτίν Γκότζαϊ που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Στάνταρτ», ότι την Τρίτη η Αστυνομία έκανε χρήση νευροπαραλυτικού αερίου!

Οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες έγραψαν ακόμα ότι ο Γενικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος επισκέφθηκε «13 διαδηλωτές σε δύο νοσοκομεία των Τιράνων, που είχαν αναπνευστικά προβλήματα μετά τη χρήση αερίου από την Αστυνομία ή, είχαν ελαφρά τραύματα από τις συγκρούσεις».

Διαδηλωτές στην Αλβανία κατηγορούν τον Έντι Ράμα ότι είναι ίδιος με τους ηγέτες της Βενεζουέλας.

Ενώ, η πρόεδρος του ΣΚΟ Μόνικα Κρυεμάδη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Αντιπολίτευση θα πολιορκεί τη Βουλή με διαδηλωτές, όσες φορές το Σώμα συνεδριάζει.

Την ώρα που οι διαδηλωτές της Αντιπολίτευσης είχαν συγκεντρωθεί την Τρίτη μπροστά από τη Βουλή, οι βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΣΚ) στην αίθουσα έλαβαν εντολή να παρατείνουν τις συζητήσεις.

Η εντολή αυτή δόθηκε με στόχο να περάσει η ώρα και να αποτραπούν τυχόν αντιπαραθέσεις με τους διαδηλωτές κατά την έξοδό τους.

Οι βουλευτές του ΣΚ, γράφουν οι εφημερίδες, υποχρεώθηκαν να εξέλθουν από την αίθουσα από την πίσω έξοδο της Βουλής αλλά και από εκεί, παραλίγο να σημειωθούν τριβές με τους διαδηλωτές.

Η Αποστολή του ΟΑΣΕ στην Αλβανία με ανακοίνωσή της, καταδίκασε «την πολιτική υπόθαλψη της βίας» και έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

Το να διαδηλώνει κανείς, αναφέρει η Αποστολή, είναι δημοκρατική πράξη, τα πυροτεχνήματα όμως και οι προσπάθειες για να σπάσει ο αστυνομικός κλοιός, δεν είναι τέτοιες.

Η Αποστολή απηύθυνε έκκληση και στην Αστυνομία για «να αντιδράσει αναλογικά».

Την ανησυχία τους για την απόφαση της Αντιπολίτευσης να παραδώσει τις βουλευτικές εντολές, γράφει η «Γκαζέττα Σκιπτάρε», εξέφρασαν εχθές και οι συνεισηγητές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Αλβανία, Andrej Hunko και Joseph Oreilly.

Ο Έντι Ράμα κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης την Τρίτη στα Τίρανα δεν ήταν τη Βουλή.

Ήταν σε συνάντηση με οπαδούς του ΣΚ στη πόλη Λούσνια, όπου τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Αντιπολίτευση διαδηλώνει, διότι φοβάται τη Δικαιοσύνη.

Το ΣΚ, συνέχισε, δεν κάνει πίσω, έχει συμβόλαιο με τους πολίτες.

Η Αντιπολίτευση, συνέχισε, επέλεξε να φύγει, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, παρά να τους ευχηθούμε «καλό δρόμο».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΚ μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι δεν θα γίνουν δημοτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου».

Wednesday, February 27, 2019

Albania, Montenegro, Serbia Oppositions Refuse to Return to Parliament

SManalysis

Maja Zivanovic and Gjergj ErebaraBelgrade, Podgorica, TIRANABIRN February 27, 2019

Opposition parties in Albania, Montenegro and Serbia rejected European Commission spokesperson Maja Kocijancic’s appeal to end their boycotts and return to their parliaments.

Opposition Democratic Party Lulzim Basha speaks at an anti-government protest in Tirana on February 21. Photo: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Opposition MPs from Albania, Montenegro and Serbia have told BIRN that they will not return to their countries’ parliaments and will maintain protest boycotts against alleged abuses of their political systems, despite an appeal from European Commission spokesperson Maja Kocijancic.

“Mrs. Kocijancic would do the same as us if she thought about it and if she was in our place,” Serbian opposition MP Marinika Tepic told BIRN.

Tepic is part of a group of opposition MPs called the Alliance of Serbia, which decided this month they will not participate in parliamentary sessions or sessions held by assemblies at other levels of government across the country.

The Alliance of Serbia justified the decision by listing alleged abuses of the various assemblies by the ruling Serbian Progressive Party, led by President Aleksandar Vucic.

“There is no more political dialogue in the parliament, which has been turned into a theatre of the absurd,” Tepic said.

She accused the ruling party of turning the microphone down whenever an opposition lawmaker is about to speak and of obstructing debate in parliament by filing hundreds of meaningless amendments to bills that serve to prevent proper discussion.

In Albania, Izmira Ulqinaku, who was an MP for the Democratic Party but relinquished her mandate in protest on February 21, blamed the EU for not speaking out against “corruption and crime” in Albania.

“For too long, senior figures of EU institutions have kept silent about corruption, state capture by criminal interests and the autocratic rule of [Prime Minister] Mr. [Edi] Rama,” she said when asked by BIRN to respond to asked Kocijancic’s comments.

“Western media have published judicial evidence of government’s cooperation with criminal organisations to rig the 2017 elections, but there has been no reaction whatsoever from the [European] Commission,” she added, referring to a joint investigation by BIRN Albania and Voice of America over collusion between organised crime networks and various officials of Rama’s governing Socialist Party at the last parliamentary elections.

“Thousands of Albanians migrate every year to EU countries to escape endemic corruption, crime and insecurity in Albania. Albanians have finally decided to raise their voice and protest for democracy, freedom and good governance, instead of migrating,” she added.

Kocijancic told a press conference on Monday that the European principle that “parliament is a place for discussion about political and other issues” should also apply to the countries of the Western Balkans, Beta news agency reported.

She said that the protests in Tirana, Podgorica and Belgrade each have their own characteristics “and I would not compare these situations”, according to Beta.

A journalist at Kocijancic’s press conference asked her why the European Commission was “praising governments in the Western Balkans although they are breaking fundamental rights and the rule of law”.

Kocijancic responded by insisting that the EU’s progress reports on Western Balkan states are balanced.

“We praise when praise is needed and deserved and if this is not the case… we are also extremely critical and in this sense give very concrete and precise recommendations,” she said.

In Montenegro, the majority of opposition MPs stopped attending parliamentary sessions after general elections in October 2016, alleging poll violations and demanding a fresh vote.

In June 2018, the main Montenegrin opposition party, the Democratic Front, returned to parliament, but some smaller parties have continued the boycott.

The leader of Montenegro’s opposition URA movement, Dritan Abazovic, told BIRN that Kocijancic’s appeal will not convince his party to return to the legislature.

“We in the Balkans understand the position of Brussels and developed EU countries that don’t have problems with democracy, but at the same time I call on EU representatives to see it from our perspective, and even see their responsibility for why there is no democratic spirit in the Balkans,” Abazovic said.

He listed alleged election fraud, pressures on voters and media in the country as the main reasons for the continued boycott.

“The demands of people in Belgrade, Podgorica and Tirana are to defend the fundamental values of the EU and common sense, so if they [EU representatives] don’t see that, they have a problem with their own values,” Abazovic added.

Αλβανία: Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης δεν αναγνωρίζει κυβέρνηση και αστυνομία

SManalysis


Φεβρουάριος 27, 2019. Echedoros

Τίρανα.

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, μίλησε  χθες από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος ενώπιον των οπαδών του μετά το κλείσιμο της διαμαρτυρίας στο κοινοβούλιο.



Στη  διαδήλωση  που συνοδεύτηκε από εντάσεις, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον των διαδηλωτών όταν  προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό.


Ο Μπάσα σύμφωνα με την Balkan Web δήλωσε ότι δεν θα αναγνωρίζει την αστυνομία που ασκεί βία εναντίον των πολιτών και ότι η πολιτική ανυπακοή θα επεκταθεί από το νότο μέχρι το βορρά.


«Είπαμε στους ‘Μαδούρο των Βαλκανίων’  και σε όλον τον κόσμο ότι αυτή η χώρα έχει έναν θεό. Σήμερα ο Έντι Ράμα χρησιμοποίησε τυφλή βία σε πολίτες που διαμαρτύρονταν ειρηνικά. Σήμερα, δεν έχουμε κοινοβούλιο, δεν έχουμε κυβέρνηση και δυστυχώς δεν έχουμε αστυνομία. Έχουμε ένα σωρό ληστές και εγκληματίες που έχουν κατακλέψει την Αλβανία.


»Απόψε ας στείλουμε αυτό το μήνυμα σε κάθε πολίτη ότι δεν αναγνωρίζουμε πλέον, όχι μόνο την κυβέρνηση του εγκλήματος αλλά και την αστυνομία του εγκλήματος. Η πολιτική ανυπακοή θα επεκταθεί από τα νότια προς τα βόρεια και θα απελευθερώσουμε αυτή τη χώρα.


»Ο καθένας που φορά μια στολή ή ο κουστουμαρισμένος ολιγάρχης και βρίσκεται μαζί τους είναι ένας προδότης για  το λαό, είναι ένας προδότης για τα συμφέροντα των απλών πολιτών.


»Ενωμένοι όπως πάντα οι Δημοκρατικοί και οι Σοσιαλιστές, οι Μουσουλμάνοι και οι Χριστιανοί συνεχίζουν την πορεία προς την ευρωπαϊκή δημοκρατία», είπε ο Μπάσα.


--

Monday, February 25, 2019

Panepirotic Federation Re-Elects Nicholas Gage President at Florida Convention

SManalysis
Image result for nicholas gage pyrros dimas
By TNH Staff February 25, 2019

Writer and Journalist, Nicholas Gage. Photo Archive: TNH -Theodore Kalmoukos

CLEARWATER, FL – The Panepirotic Federation of America held its 40th biennial convention in Clearwater, FL from February 21-24 and re-elected renowned author Nicholas Gage and a board of veterans and newcomers to lead the organization for the next three years.

“Our fortieth convention was one of the most successful in our 77-year history with delegates from all over the country and some 480 guests attending our gala dinner,” Mr. Gage said. “We elected a board of both veterans who were born in Epiros and younger members born in America, but with strong feelings for the homeland and traditions of their parents.”



“Such strength will help us support both ethnic Greeks living in Northern Epiros under pressure from Albanian authorities and our compatriots in Greece living under the severe economic restraints the country has been experiencing in recent years,” Gage said.

Special guests of honor at the convention were Pyrros Dimas, the Northern Epirote who won three Olympic gold medals and one bronze in weightlifting for Greece in Olympic Games; Rep. Gus Bilirakis, head of the Hellenic Caucus in the U. S. Congress; Konstantina Beziani, the head of Albania’s State Committee for Minorities, and two mayors from Northern Epiros, Achileas Desikas and Leonidas Christou.

Gage, who was elected by acclamation to serve another term as president, will be supported by John Katsimbadis, a business executive from Detroit, as vice president; Aleka Kaloudelis, president of the Washington chapter, as general secretary; Olga Fotos of Worcester as treasurer, and Niki Pallas of Phoenix as recording secretary.





Six board members and three alternates were also elected. The board members include Eva Kantlis, Kostas Tsiouris, Charalambos Melos, and Anna Notis, all of New York; George Nanis of Worcester and Stacy Koumbis of Chicago. Two alternates, Chrysoula Zikopoulos of New York and Menelaos Sotiris of Boston, were also elected.

The highlight of the convention was a gala dinner dance held in the community hall of Holy Trinity Church in Clearwater where Gage, Dimas, Rep. Bilirakis, and Beziani all spoke of the need to enhance the basic rights of ethnic Greeks in Albania. That can only be accomplished, they agreed, if the U. S. government, the Greek government, and the European Union bring effective pressure to bear on Tirana, and the Federation will do everything in its power to see that it happens, Gage emphasized.



The convention adopted a resolution unanimously that called on the Albanian government to provide ethnic Greeks in the country all educational, religious, political, linguistic, and cultural rights due them under international agreements and urged the European Union to freeze negotiations for admission of Albania until its parliament adopts all EU principles on minority rights. It also called on the United States, the European Union, the United Nations, and the Greek government to press Albania to fulfill all of its international obligations to ethnic Greeks in Northern Epiros and throughout Albania.

Beyond Albania, the resolution called on the United States to do everything in its power to end the occupation of Northern Cyprus by Turkish troops; to urge the Turkish government to end their harassment of the Patriarchate and to re-open the Halki Seminary, and to press FYROM to stop expropriating the name Macedonia, which has been identified with Greece throughout its history.

Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής εξελέγη εκ νέου ο Νίκος Γκέιτζ

SManalysis

«Εθνικός Κήρυξ» 25 Φεβρουαρίου, 2019

Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος κ. Νίκος Γκατζογιάννης. Φωτογραφία αρχείου: Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος.


ΚΛΙΑΡΓΟΥΟΤΕΡ. ΦΛΟΡΙΔΑ. Η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία της Αμερικής (Panepirotic Federation of America) επανεξέλεγε για πρόεδρο της τον συγγραφέα Νίκος Γκατζογιάννης -Γκέιτζ- (Nicholas Gage) κατά το 40ο της συνέδριο το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Κλιαργουότερ της Φλόριδα (Clearwater, FL) στις 21-24 Φεβρουαρίου.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο εξελέγησαν αρκετά νέα στελέχη, αλλά και «βετεράνοι», που θα οδηγήσουν μαζί με τα μέλη την Ομοσπονδία για τα επόμενα τρία χρόνια της θητείας τους.



«Το 40ο μας συνέδριο ήταν ένα από τα πιο πετυχημένα στα 77 χρόνια της ιστορία μας, με εκπροσώπους από όλη τη χώρα και περίπου 480 προσκεκλημένους στην δεξίωσή μας», δήλωσε ο κ. Γκέιτζ. «Εκλέξαμε ένα ΔΣ το οποίο αποτελείται από ‘βετεράνους’ που γεννήθηκαν στην Ηπειρο και νεότερα μέλη που γεννήθηκαν στην Αμερική, αλλά με ισχυρά αισθήματα για την πατρίδα και τις παραδόσεις των γονιών τους», πρόσθεσε.

Ακόμη υπογράμμισε πως «αυτή η δύναμη θα μας βοηθήσει να στηρίξουμε τους Ελληνες που ζουν στη Βόρεια Ηπειρο, υπό την πίεση των αλβανικών Αρχών και τους συμπατριώτες μας Ελληνες που ζουν κάτω από σοβαρούς οικονομικούς περιορισμούς τους οποίους η χώρα βιώνει τα τελευταία χρόνια» (το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Γκέιτζ στο τέλος του άρθρου).

Επίτιμοι προσκεκλημένοι στο συνέδριο ήταν ο Πύρρος Δήμας (Pyrros Dimas), ο οποίος έχει γεννηθεί στην Βόρεια Ηπειρο και έχει κερδίσει 4 -τρία χρυσά και ένα χάκινο- Ολυμπιακά Μετάλλια στην άρση βαρών για την Ελλάδα, ο Γκας Μπιλιράκης (Gus Bilirakis), μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, επικεφαλής του Hellenic Caucus στο Κογκρέσο, η Κωνσταντίνα Μπεζιάνη (Konstantina Beziani), επικεφαλής της Κρατικής Επιτροπής της Αλβανίας για τις Μειονότητες και δύο δήμαρχοι από την Βόρεια Ηπειρο, ο Αχιλλέας Ντέτσικας (Achileas Ntetsikas) και ο Λεωνίδας Χρήστου (Leonidas Chistou).
Image result for nicholas gage pyrros dimas


Ο κ. Γκέιτζ, ο οποίος εξελέγη εν μέσω επευφημιών να υπηρετήσει εκ νέου ως πρόεδρος, θα έχει την στήριξη του κ. Τζον Κατσιμπάδη (John Katsimbadis), στέλεχος επιχειρήσεων από το Ντιτρόιτ που θα είναι αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής.

Η κ. Αλέκα Καλουδέλη (Aleka Kaloudelis), πρόεδρος του τμήματος της Ουάσιγκτον θα είναι γενική γραμματέας, ταμίας η κ. Ολγα Φώτου (Olga Fotos) και η κ. Νίκη Πάλλα (Niki Pallas), γραμματέας.

Εξελέγησαν 6 ακόμη μέλη και 3 αναπληρωματικά για το ΔΣ: Ευα Καντλή

Εξελέγησαν 6 ακόμη μέλη για το ΔΣ: Ευα Καντλή (Eva Kantlis), Κώστας Τσιουρής (Kostas Tsiouris), Χαράλαμπος Μέλος (Charalambos Melos), Αννα Νώτη (Anna Notis), Γιώργος Νάνης (George Nanis) και Στέισι Κουμπή (Stacy Koumbis). Αναπληρωματικά μέλη: Χρυσούλα Ζηκόπουλος (Chrysoula Zikopoulos) και Μενέλαος Σωτήρης (Menelaos Sotiris).



Στα αξιοσημείωτα του συνεδρίου ήταν η δεξίωση στην κοινοτική αίθουσα του ναού της Αγίας Τριάδας στο Κλιαργουότερ, όπου ο κ. Γκέιτζ, ο κ. Δήμας, ο κ. Μπιλιράκης και η κ. Μπεζάνη μίλησαν για την ανάγκη της ενίσχυσης των βασικών δικαιωμάτων των Ελλήνων της Αλβανίας.

Κάτι που μπορεί να επιτευχθεί, συμφώνησαν οι ομιλητές, αν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Ελλάδας και η ΕΕ, επιφέρουν αποτελεσματική πίεση στα Τίρανα. Η Ομοσπονδία, υπογράμμισε ο κ. Γκέιτζ, θα κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε αυτό να συμβεί.

Κατά το συνέδριο υιοθετήθηκε ομόφωνα ένα ψήφισμα, με το οποίο απευθύνεται έκκληση προς την αλβανική κυβέρνηση να παρέχει στους Ελληνες της χώρας όλα τα θρησκευτικά, εκπαιδευτικά, πολιτικά, γλωσσικά και πολιτιστικά δικαιώματα που προκύπτουν από τις διεθνείς συμβάσεις.



Ακόμη απευθύνει έκκληση προς την ΕΕ να «παγώσει» τις διαπραγματεύσεις της ένταξης της Αλβανίας μέχρι το κοινοβούλιο της χώρας να υιοθετήσει όλες τις ευρωπαϊκές αρχές για τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Το ψήφισμα καλεί τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον ΟΗΕ και την ελληνική κυβέρνηση να πιέσουν την Αλβανία να εκπληρώσει όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις της προς τους Ελληνες της Βορείου Ηπείρου και σε όλη τη χώρα.

Πέρα από την Αλβανία το ψήφισμα καλεί τις ΗΠΑ να κάνει ό,τι μπορεί για να τερματίσει την κατοχή στην Κύπρο από τα τουρκικά στρατεύματα, να απευθύνει έκκληση στην τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει την παρενόχληση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και να επαναλειτουργήσει η Σχολή της Χάλκης και να πιέσει την ΠΓΔΜ να σταματήσει την απαλλοτρίωση της ονομασίας της Μακεδονίας, που ταυτίζεται με την Ελλάδα κατά την Ιστορία.

Η ομιλία του κ. Ν. Γκέιτζ

Το περσινό καλοκαίρι εγκαινίασα ένα μικρό μουσείο στο χωριό μου Λια, στα
βουνά της Μοργκάνας στην Ήπειρο, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Εκεί εκτίθεται η δουλειά ενός καλλιτέχνη, του Σωτήρη Σόρογκα, ο οποίος
θεωρείται ο πρύτανης των σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων. Τον επέλεξα για
το μουσείο, όχι επειδή η γιαγιά του κατάγεται από το χωριό, αλλά εξαιτίας
αυτών που ζωγραφίζει. Ως επί το πλείστων, ζωγραφίζει ερείπια πεσμένων
τοίχων και εγκαταλελειμμένων σπιτιών. Όμως ανάμεσα σε αυτά τα τραχιά
περιβάλλοντα, ζωγραφισμένα συνήθως με κάρβουνο, τοποθετεί ένα όμορφο
λουλούδι – μια έντονα κόκκινη παπαρούνα, μια μαργαρίτα με φωτεινό κίτρινο
χρώμα – ένα όμορφο πράγμα ανάμεσα στα άσχημα ερείπια.

Επέλεξα τη δουλειά του Σόρογκα επειδή, κατά τη γνώμη μου, αιχμαλωτίζει το
απόσταγμα της πατρίδας μας, Ηπείρου, μιας σκληρής και άκαμπτης γης βράχων
και ερειπίων, αλλά ταυτόχρονα μιας πανέμορφης και μεγαλειώδους γης. Τον
διάλεξα επίσης επειδή συλλαμβάνει την ουσία ημών των Ηπειρωτών – στωικών
ανθρώπων, σκληρών όπως τα ερείπια του Σόρογκα, αλλά παράλληλα
δημιουργικών, ικανών για έργα και επιτεύγματα, όπως τα λουλούδια
του. Είναι η ιδανική μεταφορά για μια δημιουργική κίνηση που εμπνέει τους
Ηπειρώτες να ευδοκιμήσουν εν μέσω μεγάλων δυσκολιών.



Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, στην Ήπειρο γεννήθηκε η Ελληνική Γλώσσα.
Επίσης, η μουσική της Ηπείρου έχει επηρεάσει για αιώνες τη μουσική σε
παγκόσμιο επίπεδο. Το 2014, το περιοδικό των The New York Times δημοσίευσε
ένα επτασέλιδο άρθρο για την ηπειρώτικη μουσική, με τίτλο ‘‘Η πιο λαμπερή
παραδοσιακή μουσική’’. Πέρυσι, ο μεγαλύτερος Αμερικανός εκδότης, Norton,

εξέδωσε ένα νέο βιβλίο του μουσικολόγου Christopher King, με τίτλο ‘‘Θρήνος
από την Ήπειρο’’, μια εξερεύνηση της μουσικής μας παράδοσης που την
περιγράφει ως τόσο παλαιά και τόσο καθοριστική, που ‘‘πρέπει να θεωρηθεί
κομμάτι αυτού που μας χαρακτηρίζει ως ανθρώπους’’.

Όμως οι επιτυχίες μας δεν περιορίζονται στον πολιτιστικό μας τομέα. Ενώ
κάποιες περιοχές πάλεψαν και ισχυρίστηκαν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν δικός
τους, το μόνο σίγουρο για αυτόν είναι ότι ήταν κατά το ήμισυ Ηπειρώτης, επειδή
η μητέρα του, Ολυμπιάδα ήταν πριγκίπισσα της Ηπείρου.

Επίσης, το μεγαλείο μας δεν σταματά στο μακρινό παρελθόν. Μια ώρα με το
αυτοκίνητο, βορειοανατολικά των Ιωαννίνων, βρίσκεται ένα μικρό χωριό που
ονομάζεται Βρυσοχώρι, σκαρφαλωμένο στα βουνά της Πίνδου. Από αυτό το
χωριό κατάγονταν δύο αδέλφια, τα παιδιά των οποίων έφτασαν στις Η.Π.Α. και
προσέφεραν σε αυτές δύο διάσημες προσωπικότητες, τον Michael Doukakis,
τον πρώτο Ελληνο-Αμερικανό υποψήφιο για Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών
και τον John Cassavetes, τον μεγάλο ηθοποιό και σκηνοθέτη που ίδρυσε τον
Ανεξάρτητο Σινεμά.



Όμως δεν χρειάζεται να πάμε πολύ μακριά για παραδείγματα Ηπειρωτών που
κατάφεραν να ανέβουν στο ψηλότερο σκαλί της επιτυχίας. Έχουμε εδώ απόψε
μαζί μας, τον άνθρωπο που θεωρείται ο μεγαλύτερος αρσιβαρίστας όλων των
εποχών, που κατέκτησε τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια και ένα χάλκινο, ο
Πύρρος Δήμας, άξιο τέκνο της Χειμάρρας της Βορείου Ηπείρου.

Όμως, ενώ εμείς οι Ηπειρώτες μπορούμε να υπερηφανευόμαστε για την ιστορία
μας, τον πολιτισμό μας και τα επιτεύγματά μας, δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι η
πατρίδα μας είναι διαιρεμένη και οι μισοί συμπατριώτες μας ζουν στην
αιχμαλωσία. Γι’ αυτό το λόγο, εμείς στην Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής
έχουμε βάλει ως πρωταρχική μας αποστολή να τους βοηθήσουμε και να τους
προστατέψουμε.

Διά μέσου άσκησης πίεσης στην Washington, της επιρροής μας στους διεθνείς
οργανισμούς, των απ’ ευθείας συζητήσεων με τους Αλβανούς ηγέτες και της
διαρκούς μας πίεσης στις αλβανικές αρχές, έχουμε βελτιώσει σημαντικά τη ζωή
της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Σταματήσαμε το κλίμα φόβου που οι
αρχές δημιούργησαν εναντίον τους, αυξήσαμε τις οικονομικές και πολιτικές
ευκαιρίες γι’ αυτούς και επεκτείναμε τα δικαιώματά τους να διατηρήσουν την
πίστη τους, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμά τους. Το πιο σημαντικό από όλα
είναι ότι έχουμε καθιερώσει την αρχή σύμφωνα με την οποία η αμερικανική
πολιτική προς την Αλβανία καθορίζεται από τον τρόπο που αυτή
συμπεριφέρεται στην Ελληνική μειονότητα στη χώρα. Ό,τι λέμε και κάνουμε
‘‘μετράει’’ στην Αλβανία και αυτός είναι ο λόγος που έχουμε μία τόσο ισχυρή
επιρροή στη χώρα και οι ηγέτες της είναι πρόθυμοι να διαπραγματευτούν μαζί
μας, ώστε να βελτιώσουν τη συμπεριφορά προς τους ανθρώπους μας εκεί.

Εξαιτίας των σκληρών προσπαθειών μας για τους ανθρώπους μας στη Βόρειο
Ήπειρο, εγώ, προσωπικά, θεωρούμαι ‘‘κόκκινο πανί’’ στην Αλβανία. Κάποια
περίοδο που χαρακτηρίστηκα ως ανεπιθύμητος, ήμουν ο μοναδικός
Αμερικανός που δεν μου επιτρεπόταν να εισέλθω στη χώρα. Και ακόμη σήμερα,
όταν πηγαίνω στην Αλβανία, κάθε μεγάλη εφημερίδα της χώρας δημοσιεύει
πρωτοσέλιδα άρθρα αναζητώντας το λόγο που βρίσκομαι εκεί. Επί πλέον, παρά
τη φήμη μου, κάθε Αλβανός Πρωθυπουργός, ακόμη και αυτός που με
χαρακτήρισε ανεπιθύμητο, ο Σάλι Μπερίσα, έχει συναντηθεί μαζί μου για να
διαπραγματευθεί καλύτερες συνθήκες για την Ελληνική μειονότητα. Το έκαναν
επειδή έχουν δει πόσο σκληρά παλεύουμε για τους ανθρώπους μας.



Φυσικά πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα διότι η εχθρότητα προς την
Ελληνική μειονότητα στην Αλβανία είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο σε όλους τους
τομείς της δημόσιας ζωής. Όμως εμείς στην Πανηπειρωτική Ομοσπονδία είμαστε
καλά προετοιμασμένοι για μια μακρά εκστρατεία. Ακόμη και αν κάποιοι από
εμάς φτάνουν στο τέλος της θητείας μας, νεώτερα και δυνατότερα μέλη είναι
έτοιμα να αναλάβουν και να στρατολογήσουν άλλους νεώτερους από αυτούς.
Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για όσο καιρό χρειαστεί, ώστε οι άνθρωποί μας να
αισθανθούν ασφαλείς και ελεύθεροι.

Ζήτω η Ήπειρος!
Ζήτω οι Ηπειρώτες της Αμερικής!
Ζήτω οι Ηπειρώτες των πέντε Ηπείρων!

Link