Thursday, February 28, 2019

Αλβανική «Βενεζουέλα» - Η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει Βουλή, κυβέρνηση & Αστυνομία: «Έκαναν χρήση φονικών αερίων»!

SManalysis
Αλβανική «Βενεζουέλα» - Η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει Βουλή, κυβέρνηση & Αστυνομία: «Έκαναν χρήση φονικών αερίων»!
Γράφει: Θεόφραστος Ανδρεόπουλος


Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα, δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τη Βουλή, την κυβέρνηση και την Αστυνομία και όπως ο Γκουαϊντό στην Βενζουέλα δεν αναγνωρίζει πλέον την επίσημη αλβανική κυβέρνηση.

Η μόνη διαφορά εδώ είναι πως τον Γκουαϊντό τον στηρίζει όλη η Δύση και οι σύμμαχοί της ενώ στο αλβανικό ζήτημα είναι διχασμένη αφού ουσιαστικά μόνο η κυβέρνηση Ν.Τραμπ θα ήθελε να φύγει από την εξουσία ο Ε.Ράμα και αυτό γιατί είναι φίλος και άνθρωπος του Τ.Σόρος.

Μάλιστα η Αντιπολίτευση κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση Ράμα και την Αστυνομία ότι έκανε χρήση «δηλητηριωδών αερίων» κατά των διαδηλωτών!


Ο Μπάσα σύμφωνα με την Balkan Web και το Βαλκανικό Περισκόπιο δήλωσε ότι δεν θα αναγνωρίζει την αστυνομία που ασκεί βία εναντίον των πολιτών και ότι η πολιτική ανυπακοή θα επεκταθεί από το νότο μέχρι το βορρά.

«Είπαμε στους ‘Μαδούρο των Βαλκανίων’  και σε όλον τον κόσμο ότι αυτή η χώρα έχει έναν θεό. Σήμερα ο Έντι Ράμα χρησιμοποίησε τυφλή βία σε πολίτες που διαμαρτύρονταν ειρηνικά. Σήμερα, δεν έχουμε κοινοβούλιο, δεν έχουμε κυβέρνηση και δυστυχώς δεν έχουμε αστυνομία. Έχουμε ένα σωρό ληστές και εγκληματίες που έχουν κατακλέψει την Αλβανία.

Απόψε ας στείλουμε αυτό το μήνυμα σε κάθε πολίτη ότι δεν αναγνωρίζουμε πλέον, όχι μόνο την κυβέρνηση του εγκλήματος αλλά και την αστυνομία του εγκλήματος. Η πολιτική ανυπακοή θα επεκταθεί από τα νότια προς τα βόρεια και θα απελευθερώσουμε αυτή τη χώρα.

Ο καθένας που φορά μια στολή ή ο κουστουμαρισμένος ολιγάρχης και βρίσκεται μαζί τους είναι ένας προδότης για  το λαό, είναι ένας προδότης για τα συμφέροντα των απλών πολιτών.

Ενωμένοι όπως πάντα οι Δημοκρατικοί και οι Σοσιαλιστές, οι Μουσουλμάνοι και οι Χριστιανοί συνεχίζουν την πορεία προς την ευρωπαϊκή δημοκρατία», είπε ο Μπάσα.



 Αλβανία μετά από την δήλωση αυτή οδηγείται σε παρόμοιες χαοτικές καταστάσεις όπως αυτή της Βενεζουέλας.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λουζλίμ Μπασά συναντήθηκε χθες στα Τίρανα με αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Αλβανία.

Η συνάντηση έγινε μια μέρα μετά τις χθεσινές συγκρούσεις με την αστυνομία, χιλιάδων οπαδών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι διαδήλωναν μπροστά στο κτίριο της Βουλής στα Τίρανα, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, τον οποίο κατηγορούν για διαφθορά.

Ο Μπασά, που συνοδευόταν και από εκπροσώπους των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ήταν ανένδοτος στην προτροπή των ευρωβουλευτών να επιστρέψουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο και να προσέλθει σε διάλογο με την κυβέρνηση και επέμεινε στην παραίτηση του Έντι Ράμα και την φυγή του από τη χώρα.

«Η σταθερότητα που ζητάει η Δύση για την Αλβανία, είπε συγκεκριμένα, σχετίζεται τώρα με τη μοναδική λύση που είναι η μεταβατική κυβέρνηση χωρίς πρωθυπουργό τον Έντι Ράμα. Στόχος της θα αποτελέσει μεταξύ των άλλων, η αποστασιοποίηση από το οργανωμένο έγκλημα και η απελευθέρωση της βούλησης της εισαγγελίας για να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου όλους κυβερνώντες που αναμείχθηκαν με το οργανωμένο έγκλημα», δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Μπασά.

Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία κάλεσε την αλβανική πολιτική τάξη σε διάλογο και αυτοσυγκράτηση, ώστε να τερματιστεί η παρατεταμένη πολιτική κρίση στη χώρα, η οποία, όπως τόνισε εκπρόσωπός της, εντείνει τη φτώχεια των Αλβανών, και τους εξωθεί σε φυγή από τη χώρα.

Η Αστυνομία την Τρίτη προστάτευε το κτίριο της Βουλής αναμένοντας τους διαδηλωτές.

Στα επεισόδια που ακολούθησαν έγινε ευρεία χρήση δακρυγόνων και διμοιρίες των αλβανικών αστυνομικών δυνάμεων συγκρούστηκαν με τους διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να εισέλθουν στην αίθουσα της Βουλής όπου συνεδρίαζε η Ολομέλεια.

Μετά τη χρήση των δακρυγόνων, το πλήθος υποχώρησε από το χώρο μπροστά από τη Βουλή.

Η «Κόχα Γιον» και άλλες αντιπολιτευόμενες εφημερίδες στην Αλβανία, επικαλούμενες και δηλώσεις του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ) Λουλζίμ Μπάσα και της προέδρου του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης (ΣΚΟ) Μόνικα Κρυεμάδη, έγραψαν ότι η Αστυνομία έκανε χρήση δηλητηριώδους αερίου κατά των διαδηλωτών.

Ο ίδιος ο Μπάσα, γράφει η εφημερίδα, μίλησε για «χημικά αέρια».

Η Κρυεμάδη δήλωσε ότι «η Αντιπολίτευση θα ζητήσει να κάνει στο εξωτερικό, εξετάσεις για τα αέρια που χρησιμοποίησε η αστυνομία στη χθεσινή διαδήλωση».

Ο δικηγόρος Αλτίν Γκότζαϊ που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Στάνταρτ», ότι την Τρίτη η Αστυνομία έκανε χρήση νευροπαραλυτικού αερίου!

Οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες έγραψαν ακόμα ότι ο Γενικός Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος επισκέφθηκε «13 διαδηλωτές σε δύο νοσοκομεία των Τιράνων, που είχαν αναπνευστικά προβλήματα μετά τη χρήση αερίου από την Αστυνομία ή, είχαν ελαφρά τραύματα από τις συγκρούσεις».

Διαδηλωτές στην Αλβανία κατηγορούν τον Έντι Ράμα ότι είναι ίδιος με τους ηγέτες της Βενεζουέλας.

Ενώ, η πρόεδρος του ΣΚΟ Μόνικα Κρυεμάδη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Αντιπολίτευση θα πολιορκεί τη Βουλή με διαδηλωτές, όσες φορές το Σώμα συνεδριάζει.

Την ώρα που οι διαδηλωτές της Αντιπολίτευσης είχαν συγκεντρωθεί την Τρίτη μπροστά από τη Βουλή, οι βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΣΚ) στην αίθουσα έλαβαν εντολή να παρατείνουν τις συζητήσεις.

Η εντολή αυτή δόθηκε με στόχο να περάσει η ώρα και να αποτραπούν τυχόν αντιπαραθέσεις με τους διαδηλωτές κατά την έξοδό τους.

Οι βουλευτές του ΣΚ, γράφουν οι εφημερίδες, υποχρεώθηκαν να εξέλθουν από την αίθουσα από την πίσω έξοδο της Βουλής αλλά και από εκεί, παραλίγο να σημειωθούν τριβές με τους διαδηλωτές.

Η Αποστολή του ΟΑΣΕ στην Αλβανία με ανακοίνωσή της, καταδίκασε «την πολιτική υπόθαλψη της βίας» και έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

Το να διαδηλώνει κανείς, αναφέρει η Αποστολή, είναι δημοκρατική πράξη, τα πυροτεχνήματα όμως και οι προσπάθειες για να σπάσει ο αστυνομικός κλοιός, δεν είναι τέτοιες.

Η Αποστολή απηύθυνε έκκληση και στην Αστυνομία για «να αντιδράσει αναλογικά».

Την ανησυχία τους για την απόφαση της Αντιπολίτευσης να παραδώσει τις βουλευτικές εντολές, γράφει η «Γκαζέττα Σκιπτάρε», εξέφρασαν εχθές και οι συνεισηγητές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Αλβανία, Andrej Hunko και Joseph Oreilly.

Ο Έντι Ράμα κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης την Τρίτη στα Τίρανα δεν ήταν τη Βουλή.

Ήταν σε συνάντηση με οπαδούς του ΣΚ στη πόλη Λούσνια, όπου τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Αντιπολίτευση διαδηλώνει, διότι φοβάται τη Δικαιοσύνη.

Το ΣΚ, συνέχισε, δεν κάνει πίσω, έχει συμβόλαιο με τους πολίτες.

Η Αντιπολίτευση, συνέχισε, επέλεξε να φύγει, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, παρά να τους ευχηθούμε «καλό δρόμο».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΚ μιλώντας την Τρίτη στη Βουλή, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι δεν θα γίνουν δημοτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου».

No comments: