Saturday, March 27, 2021

Είναι “βαρύ και ασήκωτο” το γεωπολιτικό παιγνίδι του Μπάιντεν: Και η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο…

SManalysis



 26/03/2021



Οι λόγοι είναι πολλοί, και είναι πρωτίστως στρατηγικοί. Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να παίξει δυνατά στη Μεσόγειο για να προασπίσει βασικά πρώτα τα εθνικά της συμφέροντα και μετά και τα δυτικά.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που ήταν την Πέμπτη ο παλιός καλός πολιτικός, ο οποίος έδινε απίστευτες μάχες για την Κύπρο και την Ελλάδα στη Γερουσία, βρήκε ένα πολύ καλό σημείο επαφής με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν μαζί και με άλλες χώρες τις προκλήσεις της εποχής που ζούμε.

Είτε είναι η πανδημία, είτε είναι το κλίμα, είτε είναι η επιθετικότητα περισσότερο της Κίνας, και λιγότερο της Ρωσίας, στις δυτικές αξίες και στη Δημοκρατία.
Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει τις αμερικανικές σκέψεις για όλα αυτά τα θέματα. Και ξέρει πλέον και πως σκέφτεται ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος για την Τουρκία. Η κατάσταση στο θέμα αυτό δεν είναι καλή, από όποια πλευρά και να το εξετάσουμε το ζήτημα.

Οι άνθρωποι του Ταγίπ Ερντογάν, από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μέχρι και τον Ιμπραίμ Καλίν, έκαναν πολύ μεγάλες προσπάθειες -στα γόνατα έπεσαν σχεδόν- για να εξασφαλίσουν ένα τηλεφώνημα από τον κ. Μπάιντεν. Ζητούσαν μάλιστα να γίνει το τηλεφώνημα την 25η Μαρτίου ταυτόχρονα με αυτό προς τον κ. Μητσοτάκη για να δοθεί «μήνυμα ειρήνης». Ο Τσαβούσογλου μίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν και ο Καλίν με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Σάλλιβαν.

Ο κ. Μπάιντεν, λοιπόν, αργεί να κάνει το τηλεφώνημα στον Ερντογάν, και πάντα υπάρχει μία δικαιολογία από την οποία πιάνεται για να μην του τηλεφωνήσει. Αυτή η αίσθηση είναι κυρίαρχη. Βεβαίως, κάποια στιγμή

Το ερώτημα που τέθηκε εσχάτως είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τηλεφωνώντας στον Ερντογάν είναι ως να προδίδει τα εκατομμύρια των γυναικών που επηρεάζονται από την απόσυρση της Τουρκίας από τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης. Ξέρεις Νίκη… Ο κ. Μπάιντεν είναι ένας εκ των μεγαλύτερων υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αρχή της πολιτικής του καριέρας. Και ο Ερντογάν στο θέμα αυτό είναι απέναντί του.

Επιστρέφοντας στη συνομιλία του κ. Μπάιντεν με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, να προσθέσω σε αυτά που είπε η Αλεξία, ότι η επικοινωνία των δύο ανδρών ήταν καταπληκτική. Μίλησαν για τα θέματα που ενδιαφέρουν τις χώρες τους. Και ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να είναι ικανοποιημένος με αυτά που άκουσε. Η στρατηγική συνεργασία έχει φτερά από χθες το βράδυ και οι διαδικασίες θα προχωρήσουν γρήγορα. Ο κ. Μπάιντεν έκανε ειδική αναφορά στη Σούδα. Τελικά εξελίσσεται στην καλύτερη αμερικανική εγκατάσταση στο εξωτερικό. Και στάθηκε στη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, η οποία θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.

Αναφορικά με την πιθανότητα πραγματοποίησης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες θα πραγματοποιηθεί. Πιστεύω ότι θα είναι στις πρώτες επισκέψεις που θα πραγματοποιηθούν μόλις η Αμερική περάσει την πανδημία.

Λόγω και της κατάστασης με την Τουρκία, η Ελλάδα είναι η πιο σοβαρή περίπτωση να εξυπηρετήσει τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα αλλά και τα ελληνικά σε μία πολύ δύσκολη περίοδο και εν μέσω πληροφοριών για την επικίνδυνη διείσδυση της Κίνας και της Ρωσίας στα δυτικά Βαλκάνια. Άλλωστε γίνεται αναφορά και στη δημόσια δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Όπως μου ειπώθηκε χαρακτηριστικά, οι αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες μέχρι και το Λευκό Οίκο θα παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας της Κίνας στην Ελλάδα. Τη θεωρούν μία πολύ επικίνδυνη εξέλιξη. Ο Κινέζος υπουργός επισκέφθηκε και τη Σερβία και τα Σκόπια, όπου υπόσχεται εμβόλια. Όχι δωρεάν βέβαια, αλλά οι χώρες πρέπει να αποδεχθούν την κινεζική επιρροή στα Βαλκάνια.

Είναι βαρύ και ασήκωτο το γεωπολιτικό παιγνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο και γενικά την ευρύτερη γειτονιά μας. Υπό την έννοια ότι είναι έντονα συγκρουσιακό. Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο.

Ο κ. Μπάιντεν είπε τα δικά του στον κ. Μητσοτάκη με τον ευγενικό τρόπο που τον διακρίνει. Αλλά οι μεγάλες αποφάσεις θα ληφθούν στην πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση των δύο ηγετών. Σίγουραμ η αγορά των φρεγατών θα επηρεάσει και τις πολιτικές εξελίξεις και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας το γνωρίζει… Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι έχουν δώσει την καλύτερη προσφορά.

Friday, March 26, 2021

Biden invites Mitsotakis to the White House

SManalysis


U.S. President Joe Biden.

An online event to celebrate the 200th anniversary of the Greek Revolution was organized by the White House and was attended by more than 100 members of the Greek-American community.

The event was coordinated by the representative of the White House of Greek origin, Jen Psaki, with President Joe Biden addressing the expatriates.

“I see at the screen and I see a lot of good friends,” he said.


The American president referred to the telephone conversation he had with Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis, saying that he would come to visit him in Washington when the COVID-19 pandemic would allow it.

In fact, he did not hide his desire to build an even stronger relationship with Greece, noting that this was the main issue he discussed with Mitsotakis.

“Under my Administration, we will be as close as we have ever been; I promise you that,” Biden said.

“I am committed to build a strong and stronger partnership than we already have and advance our shared interests,” he added.


With the phrase “I still haven’t given up on it,” Biden made a special reference to the Cyprus issue.

He reminded that he had collaborated for many years on this issue with his senator and close friend Paul Sarbanes.

“Paul got me involved when we were trying to figure out how to deal with Cyprus long – long time ago; I still haven’t given up on it,” the American president told the Greek expatriates.


Mitsotakis and Biden reaffirmed the strategic nature of the Greek-US cooperation for security and prosperity in the wider Eastern Mediterranean region during their telephone conversation late last night.

The communication between the two leaders, which lasted about 30 minutes, was completed shortly after 11 pm Greek time.

Mitsotakis Congratulates Biden, Calls Him A "true Friend Of Greece" - Greek City Times

According to an information note from the Prime Minister’s Office, Biden stressed that today Greece is a critical ally in NATO, with active action for peace and prosperity in the Eastern Mediterranean, Black Sea and Western Balkans.

He also emphasised the importance of defense cooperation between the two countries, culminating in the hosting of US forces in Souda.

For his part, Mitsotakis congratulated Biden on his election, expressing Greece’s readiness for close cooperation with the United States to defend the common values ​​of the two countries, with emphasis on human rights and Climate Change.

The Prime Minister personally thanked the American President for the consistent support of Greece, while emphasizing that in the long-standing relationship between the two countries, the Greek-American community acts as a bridge.

According to the same sources, during the conversation between the two leaders, the US President congratulated the Prime Minister on the 200th anniversary of the Greek Revolution.

Biden emphasised that the same ideals of Freedom and Democracy inspired the American Revolution and continue to unite the two peoples.

Mitsotakis pointed out in a post on social media that “I had a warm and constructive phone call with US President Joe Biden.”

We discussed at length the common ties between our two nations, on the occasion of the Bicentennial of the Greek Revolution, as well as the importance of the continuous strengthening of our partnership,” he added.

Εθνικιστική έκρηξη του Έντι Ράμα: Η Αλβανία υποστηρίζει πρωτοβουλίες δημοψηφίσματος για ενοποίηση με το Κοσσυφοπέδιο

SManalysis



Ο Έντι Ράμα, μετά από μια ξαφνική επίσκεψη στη Γαλλία με τον Μακρόν, αποκάλυψε την ιδέα να υποστηρίξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την ενοποίηση των Αλβανών, υποστηρίζοντας τις πρωτοβουλίες του Άλμπιν Κούρτι για τη διοργάνωση δημοψηφίσματος για ενοποίηση με το Κοσσυφοπέδιο. Όμως όχι μόνο αυτό, σήμερα ο Ράμα, εθνικιστής κάλεσε τους Αλβανούς πολίτες στη Βόρεια Μακεδονία, να συμμετάσχουν στην απογραφή σε αυτήν τη χώρα, ως «επιτακτικό καθήκον» για να ανοίξει ο δρόμος για την επίλυση της αποστολής των Αλβανών για ενοποίηση.

Το ερώτημα που θέτουμε είναι, εάν "οι Αλβανοί του Έντι Ραμς ή του Άλμπιν Κούρτι, θα προβούν σε δημοψήφισμα για ενοποίηση, υπό αυτές τις συνθήκες πώς θα ενεργούσε η Ελλάδα, για τους συμπατριώτες της στη Βόρεια Ήπειρο, ενώ οι Αλβανοί, ίσως να είναι" τρελοί " , ανακινήστε τα Βαλκάνια με συγκεκριμένες δράσεις για ενοποίηση? 




Στα Τίρανα, εκτός από την προεκλογική εκστρατεία για τις πολιτικές εκλογές στις 25 Απριλίου, ξέσπασε μια πρωτοβουλία του Έντι Ραμς, ο οποίος εξακολουθεί να κοιτάζει από τη Δύση, ως «προβλεπόμενος» πρωθυπουργός, ο οποίος πρέπει να αναλάβει, ένα γεωπολιτικό κίνημα, δημιουργώντας προϋποθέσεις ενότητας μεταξύ Αλβανών, Κοσσυφοπεδίου και Βόρειας Μακεδονίας. Εάν ο εμπνευστής αυτού του κινήματος ήταν ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι ο «μόνος τρελός» που μπορεί να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας για αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια, αλλά αυτή τη φορά, ο κύριος ρόλος φαίνεται ότι θα το πάρει, Έντι Ράμα.



Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Μακρόν, ο Έντι Ράμα, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν θα ήταν το σωστό άτομο για να ηγηθεί μιας προσπάθειας διαμεσολάβησης μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, απάντησε ότι "θα προτιμούσε να είναι με την αλβανική πλευρά " υπονοώντας ότι παίζει για το, ακόμη μεγαλύτερα, τα συμφέροντα της Ευρύτερης Αλβανίας. Ωστόσο, αυτό επιβεβαιώθηκε, όταν ο Έντι Ράμα συγχαίρει τον νέο πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Αλβανικό Κούρι, σε δημόσια επιστολή, προτείνοντάς του, ισχυρή υποστήριξη για όλες τις «τολμηρές» πρωτοβουλίες του, που υπονοούν το δημοψήφισμα για την Ενοποίηση με την Αλβανία, την οποία ο Άλμπιν Κούρτι , αποκαλύφθηκε ως προτεραιότητα, στο σχέδιο της κυβέρνησης. . 



Αλλά ο Έντι Ράμα δεν σταμάτησε εκεί. Σήμερα, κάλεσε όλους τους Αλβανούς στη βόρεια Μακεδονία να εντείνουν τις προσπάθειές τους για συμμετοχή στη διαδικασία απογραφής, υπενθυμίζοντάς τους τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες τους. Ο Ράμα συνέχισε, μίλησε ως μεγάλος ηγέτης, ο οποίος ηγείται ολόκληρης της Αλβανικής κοινότητας στην Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και τη Βόρεια Μακεδονία.

Ελλάδα, κατώτερη από τις αλβανικές εξελίξεις ή ένα βήμα πίσω για τη Βόρεια Ήπειρο?


Είναι ζήτημα που πολλοί γεωπολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν την ελληνική διπλωματία ως προσεκτική όταν πρόκειται για επεκτατισμό, καθώς η Αθήνα δεν θέλει αλλαγή στο status quo στα Βαλκάνια. Ωστόσο, αναφερόμενος σε δήλωση της κας Μπαγκκογιάννη στα Τίρανα όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι "Το ζήτημα της Βόρειας Ηπείρου είναι ένας ελαφρύς βήχας εκ μέρους της Ελλάδας, αλλά η Ελλάδα βλέπει την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ ως προτεραιότητα" . Φυσικά, η προτεραιότητα της Ελλάδας, για τα Τίρανα, είναι η προϋπόθεση του δικαστηρίου της Χάγης, για τα θαλάσσια ύδατα, αλλά προφανώς, η αλβανική πλευρά, δεν ενδιαφέρεται πολύ για αυτό το αίτημα και έχει περάσει στη γεωπολιτική επίθεση πρόκλησης αλλαγών στα σύνορα στο Βαλκανία.

Η Ελλάδα κλήθηκε από τις δυτικές δυνάμεις, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ, να επιλύσουν τα προβλήματα με την Τουρκία με συναίνεση, αλλά και να συμβάλουν σε μια λύση αποδεκτή από τα κόμματα στην Κύπρο. αλλά συνεχίζει να παραμένει κατηγορηματικά σιωπηλός σχετικά με τις συνθήκες επιβίωσης της ελληνικής κοινότητας της Βόρειας Ηπείρου, στην επικράτεια των οποίων οι Έλληνες ζουν στην πλειοψηφία, ειδικά στην περιοχή Αυλώνα - Χιμάρα - Σαράντα, αλλά οι περιουσίες τους δέχθηκαν επίθεση από την αλβανική μαφία.

Φυσικά, πρόσφατες δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν από αναγνωρισμένα ιδρύματα, το Eliamep της Αθήνας και την «Open Society» των Τιράνων, σχετικά με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, βλέπουν ένα υψηλό ποσοστό Αλβανών περίπου το 63% που είναι ερωτευμένοι ή έχουν δουλειά ή ζουν στην Ελλάδα. Αυτή η έρευνα δείχνει ξεκάθαρα τη χρήση της ελληνικής γλώσσας, ως επίσημης δεύτερης γλώσσας στην Αλβανία, σύμφωνα με την Έκθεση της CIA, αλλά και του ελληνικού πολιτισμού ως συστατικού των σχέσεων μεταξύ Αλβανών και Ελλήνων.

Αλλά ο κύριος λόγος για την ανάλυσή μας έχει να κάνει με τις πρόσφατες εξελίξεις που σίγουρα θα ακολουθήσουν με εκπλήξεις στο μέλλον. Το ερώτημα που θέτουμε είναι, εάν "οι Αλβανοί του Έντι Ραμς ή του Άλμπιν Κούρτι, θα προβούν σε δημοψήφισμα για ενοποίηση, υπό αυτές τις συνθήκες πώς θα ενεργούσε η Ελλάδα, για τους συμπατριώτες της στη Βόρεια Ήπειρο, ενώ οι Αλβανοί, ίσως να είναι" τρελοί " , ανακινήστε τα Βαλκάνια με συγκεκριμένες δράσεις για ενοποίηση? 

Thursday, March 25, 2021

"Αν στα Τίρανα, δεν το γνωρίζουν, πρέπει να το μάθουν." Ο ελληνικός στρατός δεν αναγνωρίζει τα σύνορα με την Αλβανία.

SManalysis





"Αν στα Τίρανα, δεν το γνωρίζουν, πρέπει να το μάθουν." Ο ελληνικός στρατός δεν αναγνωρίζει τα σύνορα με την Αλβανία. Η μεγαλύτερη πύλη της Αλβανικής διασποράς, "Nje Komb", λέει απότομα: "Με την Ελλάδα, ακόμη και η Αμερική δεν μπορεί να μας βοηθήσει."

Πριν από τρία χρόνια, ο πρώην Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έκανε μια συγκλονιστική δήλωση, ότι στην Αλβανία υπήρξε μια χλιαρή απάντηση από τον Πρόεδρο, Μέτα. Ο Κοτζιάς, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ο ελληνικός στρατός δεν αναγνωρίζει τα σύνορα με την Αλβανία.

Σε τελική ανάλυση, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη αλβανική πύλη της Διασποράς, "Nje Komb", οι Αλβανοί παραδέχονται ότι ο Νότος της Αλβανίας, η Βόρεια Ήπειρος, έχει πρώιμο πολιτισμό και εθνικότητα. 




Μέσα ενημέρωσης στα Τίρανα  ανησυχούσε, ενώ μια σύντομη απάντηση δόθηκε από τον Πρόεδρο Ilir Meta, ο οποίος το περιέγραψε με τη φράση, «ένα άλλο αστείο». Ωστόσο, σύμφωνα με την πύλη, η οποία κάνει μια εις βάθος ανάλυση της κατάστασης, η Αλβανία - Ελλάδα, Αθήνα, άφησε ανοιχτή αυτήν τη διαμάχη, για να έχει τη δυνατότητα να ανοίξει ξανά μια σιωπηλή σύγκρουση με την Αλβανία, για να διεκδικήσει τη Βόρεια Ήπειρο. 

Πιο συγκεκριμένα, η πύλη "Nje Komb", αναλύει αναλυτικά, τους παράγοντες που τα ελληνοαλβανικά σύνορα, έχουν τις προϋποθέσεις για να αναβιώσουν τους ελληνικούς ισχυρισμούς για τη Βόρεια Ήπειρο. Τα προβλήματα της αναγνώρισης των αλβανικών συνόρων από την Ελλάδα προέρχονται από τις πρώτες δεκαετίες του ελληνικού κράτους, όταν παρόλο που δεν υπήρχε ακόμη αλβανικό κράτος, ο ιστορικός χώρος που κατοικούσαν οι Αλβανοί υπό την οθωμανική αυτοκρατορία, προοριζόταν ως έδαφος της τότε Ελληνικό Βασίλειο.

Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Αλβανίας το 1912, δεν τερμάτισε το ζήτημα των συνόρων, καθώς η ιστορία της διχοτόμησης και της εξαγοράς των αλβανικών εδαφών, είδε τον τελικό μετά την τελική οριοθέτηση από τη Διεθνή Επιτροπή, η οποία ολοκλήρωσε το έργο το 1922-1925.

Η τελική πράξη, που υπεγράφη από τις Μεγάλες Δυνάμεις και την Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία το 1926, καθορίζει τα σύνορα που έχει σήμερα η Δημοκρατία της Αλβανίας.

Μέχρι σήμερα, τα χερσαία σύνορα που υπογράφει η Ελλάδα ως οριοθέτηση δεν αναγνωρίζονται από το ελληνικό κράτος. Αυτή είναι η ενσάρκωση ενός παράδοξου:

Η Ελλάδα επιμένει να αλλάξει το όνομα της πολιτείας της Μακεδονίας, καθώς η διατήρηση αυτού του ονόματος υπονοεί εδαφικές προθέσεις προς αυτήν. Η Ελλάδα ζητά να μην αναφερθεί το όνομα Chameria ακόμη και σε αλβανικά έγγραφα και να μην αντιμετωπιστεί διπλωματικά το «ζήτημα Cham», καθώς αυτό συνιστά εδαφική αξίωση κατά της Ελλάδας. Ο Έλληνας Πρόεδρος Παυλόπουλος, στην τελευταία του συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, αφού ο τελευταίος ζήτησε την «επανενεργοποίηση» της Συμφωνίας της Λωζάνης, είπε ότι «πρέπει να σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο» (!).

Δεν είναι η μη αναγνώριση των αλβανικών χερσαίων συνόρων από την Ελλάδα παραβίαση του διεθνούς δικαίου εκτός από εδαφική αξίωση; Διατηρώντας ενεργό τη μη αναγνώριση των χερσαίων συνόρων, η ελληνική πλευρά διατηρεί ενεργό τον στόχο για την υλοποίηση της στρατηγικής της «μεγάλης ιδέας» και της βόρειας εδαφικής προόδου μέσω του επιχειρήματος (κατασκευασμένο για αιώνες!) Ιστορική, πολιτιστική και θρησκευτική . Το νεκροταφείο του ιταλο-ελληνικού πολέμου μπορεί να θεωρηθεί μέρος αυτού. Η μη αναγνώριση του ονόματος της Μακεδονίας και η πρόταση για ένα σλαβικό όνομα, σχετίζεται επίσης με ένα σενάριο πιθανής, αύριο, διαίρεσης της Μακεδονίας, όπου το δικαίωμα στην πολιτιστική, ιστορική, αρχαία κληρονομιά θα ανήκε μόνο στην Ελλάδα, η οποία, με βάση αυτό, θα επιδιώξει να ανεβάσει τη συνοριακή γραμμή εντός της σημερινής πΓΔΜ.

Οι Αλβανοί, σε ένα τέτοιο αύριο, δεν θα έχουν πλέον καμία σχέση με τον πολιτισμό της αρχαίας Μακεδονίας, καθώς δεν έγιναν μέλη αυτής της διαφωνίας ονόματος, αν και μόνο οι Αλβανοί μπορούν να θεωρηθούν οι μόνοι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων, ένας κλάδος της Αρχαίοι.

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, αυτή η τρέχουσα μη αναγνώριση των αλβανικών συνόρων, θα χρησιμεύσει ως προηγούμενο και επιχείρημα στη διπλωματική στρογγυλή τράπεζα, έτσι ώστε η Τουρκία να μην αναγνωρίσει τις διεθνείς συνθήκες κατά της Ελλάδας. χρησιμεύει ακόμη και ως επιχείρημα για την πΓΔΜ να μην αλλάξει το όνομά της, ενώ η ίδια η Ελλάδα χρησιμοποιεί τον όρο "Βόρεια Ήπειρος" σε αντίθεση με τη Νότια Αλβανία, μια επαρχία που κάποτε περιλάμβανε ολόκληρη την Ήπειρο. Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να ομαλοποιήσει τα θέματα των συνοριακών συζητήσεων με την Αλβανία και ιδίως την τελική αναγνώριση των χερσαίων συνόρων. Ωστόσο, ολόκληρο το παιχνίδι που λαμβάνει χώρα είναι ένα στρατηγικό παιχνίδι όπου κάθε κράτος έχει στόχους. Το ιστορικό αυτών των στρατηγικών βρίσκεται στην ιστορία, το οποίο είναι προϊόν της γεωγραφίας και για να το θέσω αόριστα: αυτή είναι η γεωπολιτική.

Απαιτείται εκτεταμένη ανάλυση της γεωπολιτικής των συνόρων και των μειονοτήτων που έχει παίξει το ελληνικό κράτος από την ίδρυσή του, αλλά ελλείψει χώρου, μπορεί να επισημάνει ότι η γεωπολιτική που βασίζεται στον πολιτισμό αντικατοπτρίζεται σε έναν από τους επτά θεμελιώδεις νόμους του Ρατζέλ, σχετικά με την επέκταση ο χώρος των κρατών: Ο χώρος του κράτους μεγαλώνει μέσα από τον πολιτισμό του. Η Ελλάδα των «δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», παίρνει σήμερα το χρώμα ενός γεωπολιτικού έργου με ιδιαίτερο βάρος στην Ευρασία.

Η αιώνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής πρέπει να αναλυθεί σε σχέση με αυτό το γεωπολιτικό σύστημα, και έτσι οι ελληνοαλβανικές διμερείς σχέσεις μπορούν να γίνουν καλύτερα κατανοητές. 
Μια σύντομη γεωπολιτική ανάλυση εμφανίζεται επίσης στο έγγραφο «Μελέτη Διεθνών Συνόρων: Σύνορα Αλβανίας-Ελλάδας, αρ. 113, 18 Αυγούστου 1971 »(Διεθνής Μελέτη Ορίων. Όριο Αλβανίας-Ελλάδας, Αρ. 113 - 18 Αυγούστου 1971), που έγινε από το Γραφείο Πληροφοριών και Επιστημονικής Έρευνας, Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Αυτό το σοβαρό έγγραφο συντάσσεται από τη Διεύθυνση Γεωγραφίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τη διεύθυνση που εκτελεί την ευρύτερη και κύρια δραστηριότητα που σχετίζεται με την κρατική χαρτογραφία, περιφερειακή, παγκόσμια γεωγραφική ανάλυση, κ.λπ., και παρέχει νευραλγικές γεωγραφικές πληροφορίες στην Υπηρεσία Εξωτερικών και άλλα τομείς. κράτος. Η εν λόγω μελέτη, εκτός από την ανάλυση, δίνει επίσης τα σημεία των αλβανικο-ελληνικών συνόρων (τα τοπωνύμια των συνόρων παραμένουν σύμφωνα με το πρωτότυπο, επομένως δεν είναι αλβανικοποιημένα). Μετά την εν λόγω μελέτη.


Φυσικά, κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, 1946 - 1949, το Γενικό Επιτελείο του Στρατού των ΗΠΑ ανέθεσε στον Ελληνικό Εθνικό Στρατό να παρέμβει στη νότια Αλβανία, προμηθεύοντάς του με όπλα, μια απόφαση που εξακολουθεί να έχει γεωπολιτική δύναμη., Παρά τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους Αλβανούς, ειδικά μετά την επίθεση του 1999 στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Αλλά στις πρόσφατες εξελίξεις στην Αλβανία, οι ανεύθυνοι Αλβανοί πολιτικοί έχουν οικοδομήσει μια εθνικιστική πολιτική, αλλάζοντας βίαια τον ελληνικό πληθυσμό στη βόρεια Ήπειρο, με νομική υποστήριξη και καμουφλαρισμένες επενδύσεις για τον τουρισμό, διαταράσσοντας την εθνική ισορροπία για την οποία η Ελλάδα, αύριο δεν θα ανεχθεί, θέτει σε κίνδυνο την Ευρωπαϊκή ένταξη της Αλβανίας. Οι συστηματικές εκθέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και την επιρροή της μαφίας στην Αλβανία επηρεάζουν την ύπαρξη των Ελλήνων της Βόρειας Ηπείρου, οι οποίοι προστατεύονται από τις Ευρωπαϊκές Συμβάσεις για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Σε τελική ανάλυση, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη αλβανική πύλη της Διασποράς, "Nje Komb", οι Αλβανοί παραδέχονται ότι ο Νότος της Αλβανίας, η Βόρεια Ήπειρος, έχει πρώιμο πολιτισμό και εθνικότητα. 

Modern Greek nation celebrates 200th birthday

SManalysis



Issued on: 25/03/2021 - 10:37


Members of the Presidential Guard raise the Greek flag in front of the Parthenon temple atop Acropolis Hill with Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (3L) and Greek President Katerina Sakellaropoulou (2L) during a ceremony celebrating the 200th anniversary of 1821 revolution and war of independence, in Athens, on March 25, 2021. AFP - PETROS GIANNAKOURIS

Greece on Thursday celebrated 200 years since the start of its independence war with the Ottoman Empire with parades and ceremonies attended by foreign dignitaries, though the pandemic forced officials to scale back events.

"Today the nation celebrates," Prime Minister Kyriakos Mitsotakis said as the Greek flag was solemnly raised over the Acropolis in Athens.

"Two centuries ago, a handful of determined fighters in and outside Greece raised the banner of independence... with the help of their allies, they fought heroically and won their freedom," he said, ahead of events planned all over Greece and among diaspora communities overseas.

Security was tight, with 4,000 police, drones and snipers set to be deployed in Athens, a police source said. Owing to the coronavirus pandemic, no spectators are allowed to attend aside from a small number of reporters.

Russian Prime Minister Mikhail Mishustin, Britain's Prince Charles and French Defence Minister Florence Parly placed wreaths at the Tomb of the Unknown Soldier, Greece's foremost military monument, ahead of the national parade.

Britain, France and Russia were instrumental in helping Greece attain its independence in 1830 after nearly a decade of warfare against overwhelming odds.

At the time, the Ottoman Empire extended through the Balkans and modern-day Turkey to North Africa, the Arabian peninsula and the Caucasus.

"As the wellspring of Western civilisation, Greece's spirit runs through our societies and our democracies," Prince Charles said at a dinner at the presidential mansion on Wednesday.

"Without her, our laws, our art, our way of life, would never have flourished as they have."

The three allies from the 1821-1829 conflict are among countries to have sent military hardware for Thursday's celebrations.

A parade of tanks, artillery and overflying jets will mark the occasion in the capital Athens, alongside mounted troops in traditional costumes from the 1821 conflict.

A cannon on Lycabettus Hill overlooking Athens had earlier fired a salute of 21 shots.

Sympathy for the cause

French President Emmanuel Macron -- who could not attend owing to the pandemic lockdown -- in an interview with Greek television on Wednesday referred to tensions between Greece and Turkey over their disputed maritime border.

Hostilities flared last year when Ankara sent a research ship accompanied by a navy flotilla into waters near the Turkish coast that Greece asserts belongs to it -- a claim the EU supports.


"We must always be on the side of our European allies when they are attacked in their sovereignty, when they are threatened in their independence, the respect of their borders," Macron said.

Sympathy for the cause of Greece in 1821 sparked a movement in Europe and the United States known as Philhellenism, with proponents including former US president Thomas Jefferson, French novelist Victor Hugo, German poet Johann Wolfgang von Goethe, Russian author Alexander Pushkin and English poets Percy Bysshe Shelley and Lord Byron.

Hundreds of Philhellene volunteers fought and died for Greece's liberation, with Byron among them.

A joint effort by France, Russia and Britain eventually defeated a Turkish-Egyptian fleet in the pivotal 1827 Battle of Navarino, and further military reverses forced the Ottoman Empire to recognise Greece's sovereignty in 1830.

(AFP)

Tuesday, March 23, 2021

"Θρησκευτική Αρμονία" της Αλβανίας, ένα παράδειγμα επιτυχίας ή αποτυχίας, ενώ για τους Έλληνες στη Χιμάρα, ληστεύονται οι ιστορικές περιουσίες

SManalysis



Πριν από μία εβδομάδα, το Αλβανικό Δικαστήριο καταδίκασε δύο Έλληνες πολίτες από τη Χιμάρα, επειδή είχαν ανεγείρει τον Σταυρό στη Μονή της Χιμάρας, χωρίς άδεια, ενώ σε όλη την Αλβανία, υπάρχουν περίπου 400 τζαμιά χωρίς άδεια.








Στάυρη Μάρκο
Δημοσιογράφος 


Η Δύση διατηρεί για περίπου 30 χρόνια τους «συγκεκριμένους» πυλώνες της πολιτικής σταθερότητας της Αλβανίας, δημιουργώντας το γνωστό «Πολιτικό καθεστώς της« Θρησκευτικής Αρμονίας », μιας χώρας με μουσουλμανική πλειοψηφία, μια καθολική κοινότητα και έναν πληθυσμό χριστιανών. , κυρίως Έλληνες, που ήταν ο στόχος του αλβανικού αλυτρωτισμού.

Εδώ και 30 χρόνια, η Ορθόδοξη κοινότητα, υπέφερε για την προστασία της περιουσίας, προσπάθησε να διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ των ίδιων των Ορθόδοξων, όπου το κυρίαρχο μέρος, η ελληνική εθνική κοινότητα, ήταν ο στόχος του αλβανικού εθνικού αλυτρωτισμού. Μπορούμε να θυμόμαστε ότι πριν από λίγο καιρό, ο Αρχιεπίσκοπος Γιανουλάτος , Αλβανικές εθνικιστικές ομάδες, τον ονόμασαν Έλληνα, ο οποίος εργάζεται ενάντια στα συμφέροντα της Αλβανίας, ενώ με δυσκολία, του χορηγήθηκε αλβανική υπηκοότητα.

Αλλά οι στατιστικές πηγές, μετά από τρεις δεκαετίες, μας οδηγούν σε ένα άλλο, πανόραμα, μια άλλη πραγματικότητα, ακόμη και πολύ πικρή. Οι Ορθόδοξοι, που γενικά χαρακτηρίζονται ως Έλληνες στην Αλβανία, χάνουν όχι μόνο την περιουσία και την ιστορική τους περιοχή, αλλά εγκαθίστανται στην επικράτειά τους, με χιλιάδες Μουσουλμάνους ή Καθολικούς Αλβανούς, όχι μόνο από την Αλβανία, αλλά και από το Κοσσυφοπέδιο, σε ένα σύστημα περίπλοκη ληστεία και διαφθορά που χαρακτηρίζει την αλβανική διοίκηση και δικαιοσύνη.




Από εσωτερικές πηγές πληροφοριών, σήμερα, η Χιμάρα, κινδυνεύει να υποστεί τη μοίρα της Αγίας Σράντας και του Εξαμίλιο, των δύο ισχυρών κέντρων του ΑΕΠ του αλβανικού προϋπολογισμού για τον τουρισμό, τα οποία είναι γεμάτα με μουσουλμάνους και καθολικούς Αλβανούς, τα επόμενα χρόνια της κυβέρνησης Σαλί Μπερίσα , αλλά και από τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις. Η Χιμάρα ακολουθείται από τεράστιες κατασκευές, οι οποίες περίπου το 90% πραγματοποιούνται από ολιγάρχες και τον εγκληματικό κόσμο της Αλβανίας, που ζουν με Αλβανούς. Περίπου 8500 σπίτια, βίλες και επιχειρήσεις Αλβανών, μετρώνται σήμερα στο Δήμο της Χιμάρας, μια ανησυχητική μορφή που καταδεικνύει, μια αναπόφευκτη εθνοτική σύγκρουση, ισχυριζόμενη ότι το ίδιο μπορεί να είναι τα σπίτια και τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων της Χιμάρα, οι οποίοι, αυτή η περιοχή , το έχουν προστατεύσει για χιλιάδες χρόνια.

Δίπλα σε αυτήν την μαζική εισροή, βρίσκεται η πολιτεία της Αλβανίας, η οποία με διεφθαρμένες μεθόδους, δίνει οικοδομικές άδειες ή νομιμοποιήσεις, για να γεμίσει τη Χιμάρα με Αλβανούς, ενώ οι Έλληνες της Χιμάρα υποφέρουν στα δικαστήρια, επειδή δεν γνωρίζουν τις ιδιότητες και, , μην δίνετε άδεια για κατασκευή. Τέτοιοι λόγοι μας κάνουν να καταλάβουμε ότι το καθεστώς της Θρησκευτικής Αρμονίας στην Αλβανία είναι ψευδές, καθώς οι ιδιότητες των Ελλήνων στη Χιμάρα αλλά και παντού στη Βόρεια Ήπειρο, δέχονται επίθεση ή καταλαμβάνονται με τη βοήθεια του κράτους. Οι δύο αρχηγοί κρατών, ο Σάλι Μπερίσα και ο Έντι Ράμα, αντιμετώπισαν «ακούσια» σε μια τέτοια πραγματικότητα στο αλβανικό κοινό, ότι κατηγόρησαν ο ένας τον άλλον ότι είχαν φέρει περισσότερους Αλβανούς στα ελληνικά εδάφη της Βόρειας Ηπείρου.

Το σύνθημα της Θρησκευτικής Αρμονίας στην Αλβανία υποστηρίζει ανεπίσημα χτυπήματα εναντίον των Ελλήνων Ορθόδοξων, ενώ στην πράξη, τα εδάφη τους στο νότο είναι και συνεχίζουν να είναι νέοι οικισμοί, λεηλατημένοι από ορθόδοξη περιουσία με τη βοήθεια του αλβανικού κράτους.

Με βάση τέτοια συγκλονιστικά γεγονότα, η Αλβανία, η οποία δοξάζει την Θρησκευτική Αρμονία ως παραδειγματική αξία, παρά τη μη αντίδραση της Ελλάδας, η οποία έχει συνταγματική υποχρέωση να προστατεύει το έδαφος, την περιουσία, τη διοίκηση όπου οι Έλληνες πολίτες ζουν στη Βόρεια Ήπειρο, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η Αρμονία Η θρησκευτική, είναι ένας λόγος για να παραμείνει η Αλβανία «Ενωμένη» πλαστή, καθώς οι πραγματικές σχέσεις μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων, δείχνουν ότι οι Έλληνες Ορθόδοξοι, είναι ο στόχος της αφομοίωσης, και αυτό είναι ένα πρόβλημα, για το ΝΑΤΟ, για την ΕΕ, για τις ΗΠΑ και η ίδια η Ελλάδα. Οι ετήσιες εκθέσεις της Θρησκευτικής Αρμονίας από πολλά διεθνή ιδρύματα, δεν αντικατοπτρίζουν καθόλου την οδυνηρή πραγματικότητα που συμβαίνει στην Αλβανία. 

France offers Greece anti-aircraft and anti-submarine frigates free of charge in new deal

SManalysis



France Latouche-Tréville frigate ship

France has offered to give the Greek navy two first-class frigates, the “Jean Bart” (anti-aircraft warfare) and the “Latouche-Tréville” (anti-submarine warfare) free of charge, La Tribune reported.

The French Navy will hand over these two vessels if Athens chooses France through its international call for tenders to build new frigates for the Greek Navy.

Beyond the purchase of four new frigates and the modernisation of its four German-made MEKO frigates, Greek Defence Minister Nikos Panagiotopoulos also included in his tender for two used ships that are “ready” and “in good condition” for temporary use.


FS Latouche Treville D-646 Frigate F70AS French Navy Marine Nationale
The Latouche-Tréville.

This will be “an intermediate solution” while awaiting the commissioning of the new frigates which will take seven or eight years to construct.

Paris, as La Tribune writes, has found a solution which could satisfy Greece and does not upset the French navy too much.

It is in this context that French company Naval Group recently made its offer to Greece.

France had initially thought of selling Lafayette frigates to Greece but this solution had a high operational cost for the French Navy.

France now proposes to give free to the Greek Navy two first-class frigates, the “Jean Bart” (anti-aircraft warfare), and the “Latouche-Tréville” (anti-submarine warfare).

The French Navy will hand over its two vessels if Greece chooses Naval Group to build the new frigates.

Admitted to active service in 1990, the “Latouche-Tréville” last February carried out joint exercises in the North Sea as part of the Standing NATO Maritime Group (SNMG-1).

Admitted to active service in 1991 and decommissioned at the beginning of March, the “Jean Bart” will be replaced by the multi-mission air defense frigate (FREDA) “Lorraine”, which was launched in Lorient last November and will be delivered to the navy in 2022.


The Greek navy, which went to examine the two frigates, was apparently surprised by the good condition of the two ships.

In addition to the two second-hand frigates offered, Naval Group also offers four frigates, three of which will be manufactured locally in a Greek shipyard.

Naval Group have made efforts to make its offer much more attractive than the one rejected by Greece in July 2020 because of the price of 2.5 billion euros for two armed frigates.

As a result, the price per ship has fallen significantly, somewhere between 15% and 20%.