Friday, February 3, 2023

Πώς λένε οι εισαγγελείς για ένα κορυφαίο F.B.I. Ο πράκτορας πούλησε τις υπηρεσίες του στο εξωτερικό

SManalysis


SManalysis: Στη μέση αυτού του μέγα σκανδάλου μεταξύ των αμερικανικών αρχών ασφαλείας και της ηγεσίας της φτωχότερης χώρας της Ευρώπης και βυθισμένης ταυτόχρονα στη διεθνή διαφθορά, υπάρχει ένας μυστικός δίαυλος επικοινωνίας, αφενός οι πιο έμπιστοι πράκτορες του FBI στις ΗΠΑ και από την άλλη ο αγώνας για εσωτερική πολιτική κυριαρχία στην Αλβανία. Τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα όταν η χώρα με τη χαμηλότερη σταθερότητα στα Βαλκάνια, η Αλβανία, κινδυνεύει με μια αναταραχή εξεγέρσεων, για τις οποίες, όσο ανοργάνωτη ή με ηγεσία που δεν επιθυμείται στην Ουάσιγκτον, η αλβανική αντιπολίτευση καλεί τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα να παραλείψει. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο σοβαρή, όταν οι ομάδες του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού μόλις ολοκλήρωσαν μια άσκηση μιας εβδομάδας στην Αλβανία με έμφαση στη γρήγορη επέμβαση και ταυτόχρονα, ο Αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα αντικαθίσταται με τον πιο επείγοντα τρόπο και υψηλό -Ο ανώτερος διπλωμάτης έρχεται από κέντρο πολιτικό αμερικανικό στρατό.


By Michael Rothfeld, William K. Rashbaum and Kenneth P. Vogel
03.01.2023

Ως αρχηγός αντικατασκοπείας στη Νέα Υόρκη, ο Τσαρλς ΜακΓκόνιγκαλ είχε πρόσβαση σε ευαίσθητα αμερικανικά μυστικά. Η σύλληψή του οδήγησε σε αγώνα για την εκτίμηση της ζημιάς.

Ένας άντρας με μπλε παλτό περπατά σε έναν δρόμο της πόλης.
Ο Τσαρλς ΜακΓκόνιγκαλ, σέντερ, πρώην αρχηγός αντικατασκοπείας στο γραφείο του F.B.I. στη Νέα Υόρκη, κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε τη θέση του για να αναζητήσει επιχείρηση για έναν συνεργάτη.

Michael RothfeldWilliam K. RashbaumKenneth P. Vogel
Τους Michael Rothfeld, William K. Rashbaum και Kenneth P. Vogel
3 Φεβρουαρίου 2023

Όταν ο Charles McGonigal, πρώην επικεφαλής αντικατασκοπείας στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε τη θέση του για να ωφελήσει τις επιχειρήσεις ενός συνεργάτη στην Ανατολική Ευρώπη, αντιπροσώπευε μια εκπληκτική στροφή για έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο στον οποίο είχε ανατεθεί η πρόσβαση σε ορισμένα τα πιο ευαίσθητα μυστικά που κρατά η αμερικανική κοινότητα πληροφοριών.

Αλλά ξεκίνησε επίσης μια διαμάχη εντός του γραφείου για να εκτιμήσει την πιθανή ζημιά και να καθορίσει εάν τυχόν επιχειρήσεις αντικατασκοπείας ή επιβολής του νόμου παραβιάστηκαν, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν την επανεξέταση.

«Βάζει ένα ερωτηματικό δίπλα σε όλα όσα συμμετείχε», είπε ο Holden Triplett, πρώην F.B.I. στέλεχος της αντικατασκοπείας που αποχώρησε το 2020 και συνίδρυσε την Trenchcoat Advisors, μια εταιρεία συμβούλων διαχείρισης κινδύνου.

«Θα προσπαθούσατε να καταλάβετε: «Εντάξει, πότε ξεκίνησε αυτό και τι άγγιξε αφού ξεκίνησε;» είπε ο κ. Triplett, ο οποίος δεν έχει άμεση γνώση για την ανασκόπηση της καριέρας του κ. McGonigal. «Το να γυρνάς πίσω και να σκέφτεσαι ποια θα μπορούσε να είναι η ζημιά είναι επώδυνο».

Μέσα στο F.B.I., όπου πέρασε 22 χρόνια, ο κ. McGonigal είχε τόση εμπιστοσύνη που του επιλέχτηκε να διεξαγάγει την έρευνα για μια καταστροφική παραβίαση που οδήγησε στη φυλάκιση, την εκτέλεση ή την εξαφάνιση περισσότερων από δώδεκα πληροφοριοδότες της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στην Κίνα. από τις πιο ευαίσθητες εργασίες του F.B.I.

Τα επεισόδια που περιγράφονται σε ένα ζευγάρι κατηγορητηρίων που αποσφραγίστηκαν την περασμένη εβδομάδα από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη απεικονίζουν τον κ. McGonigal, 54 ετών, ως επιθετικό επιχειρηματικό στην επιδίωξη να δημιουργήσει επιχειρήσεις μέσω των επαφών και της εξουσίας που του παρείχε η θέση του, λειτουργώντας σχεδόν σε κοινή θέα χωρίς ανιχνεύεται παρά τον κίνδυνο που θα μπορούσε να εγκυμονεί κάποιος με τις γνώσεις του σε περίπτωση αλλοίωσης.

Ενώ ήταν ακόμη στο F.B.I., ανέπτυξε σχέση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και έλαβε μέτρα προς όφελος του πολιτικού, σύμφωνα με τους εισαγγελείς στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Ράμα έχει παρουσιάσει τον εαυτό του ως μεταρρυθμιστή και ως αντίθετο στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όμως, μετά τη συνταξιοδότησή του το 2018, ο κ. ΜακΓκόνιγκαλ εργάστηκε στην άλλη πλευρά, στη μισθοδοσία ενός Ρώσου ολιγάρχη, του Όλεγκ Ντεριπάσκα, ο οποίος κάποτε θεωρούνταν μέλος του στενού κύκλου του Προέδρου Βλαντιμίρ Β. Πούτιν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο του κ. ΜακΓκόνιγκαλ και άλλου. άνδρας, Sergey Shestakov, στη Νέα Υόρκη.

Ο δικηγόρος του κ. McGonigal, ο Seth D. DuCharme, δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο. Ωστόσο, μετά τα κατηγορητήρια της περασμένης εβδομάδας, είπε ότι ο κ. ΜακΓκόνιγκαλ «υπηρέτησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ικανά, αποτελεσματικά, για δεκαετίες» και ότι η νομική του ομάδα ανυπομονούσε να εξετάσει τα αποδεικτικά στοιχεία της κυβέρνησης.

Τα πρώτα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται ο κ. McGonigal χρονολογούνται τον Αύγουστο του 2017, αλλά η εκτίμηση ζημιών του F.B.I. πιθανότατα κοιτάζει πολύ πιο πίσω, δήλωσαν πρώην αξιωματούχοι. Το ότι μπορεί να έλεγε ψέματα ενώ βρισκόταν στο γραφείο σχετικά με την αποδοχή μετρητών από έναν επιχειρηματικό συνεργάτη και τις επαφές του με αλλοδαπά άτομα έχει επίσης εγείρει ανησυχίες για το εύρος και τη διάρκεια των πιθανών εξαπατήσεων του.



Ο κ. McGonigal αποσύρθηκε από το F.B.I. το 2018 ως ειδικός πράκτορας αρμόδιος για την αντικατασκοπεία στη Νέα Υόρκη, αναφερόμενος στον διευθυντή του επιτόπιου γραφείου. Αντικατασκοπεία, η οποία στο F.B.I. επικεντρώνεται στον εντοπισμό και την εξάλειψη της ξένης συλλογής πληροφοριών σε αμερικανικό έδαφος, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο στη Νέα Υόρκη, όπου η παρουσία των Ηνωμένων Εθνών και πολυάριθμων διπλωματικών αποστολών παρέχει άφθονα καλύμματα για επίδοξους κατασκόπους.

Ο υψηλόβαθμος ρόλος του κ. McGonigal θα του είχε δώσει μια ευρεία εικόνα για το τι συνέβαινε σε όλη την κοινότητα των υπηρεσιών και των πληροφοριών, και θα εμπλέκονταν σε στρατηγικές αποφάσεις, όπως το πού να κατευθύνει ομάδες ειδικών πρακτόρων στο επίπεδο του εδάφους, είπαν πρώην αξιωματούχοι. Δεν θα απαιτούσε γενικά εκτεταμένα διεθνή ταξίδια, δεν θα συνεπαγόταν συναντήσεις με αρχηγούς κρατών ή θα συνεπαγόταν άμεση ανάμειξη σε συνεχείς έρευνες, για τις οποίες κατηγορείται ο κ. McGonigal.

Ο υψηλόβαθμος ρόλος του κ. McGonigal θα του είχε δώσει μια ευρεία εικόνα για το τι συνέβαινε σε όλη την κοινότητα των υπηρεσιών και των πληροφοριών, και θα εμπλέκονταν σε στρατηγικές αποφάσεις, όπως το πού να κατευθύνει ομάδες ειδικών πρακτόρων στο επίπεδο του εδάφους, είπαν πρώην αξιωματούχοι. Δεν θα απαιτούσε γενικά εκτεταμένα διεθνή ταξίδια, δεν θα συνεπαγόταν συναντήσεις με αρχηγούς κρατών ή θα συνεπαγόταν άμεση ανάμειξη σε συνεχείς έρευνες, για τις οποίες κατηγορείται ο κ. McGonigal.

«Μιλάτε για τέσσερα επίπεδα πάνω από τους πραγματικούς ερευνητές», είπε ο Clayt Lemme, πρώην F.B.I. αξιωματούχος που επέβλεπε την αντικατασκοπεία στο γραφείο του γραφείου στην Ουάσιγκτον. «Υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα συμμετείχε στην καθημερινή απόφαση για το άνοιγμα μιας υπόθεσης ή το κλείσιμο μιας υπόθεσης».

Εικόνα
Ένας άντρας με μπλε κοστούμι περπατά μέσα σε μια μεγάλη αίθουσα συσκέψεων.
Ο κ. McGonigal κατηγορήθηκε ότι συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα σε πολλές περιπτώσεις ενώ προσπαθούσε να βοηθήσει την επιχείρηση του συνεργάτη του στην Ανατολική Ευρώπη. Credit...Haiyun Jiang/The New York Times

Η προθυμία του κ. McGonigal να συναντηθεί με τον αρχηγό του κράτους στην Αλβανία, μια χώρα που έχει αμερικανική διπλωματική παρουσία, υποδηλώνει ότι δεν κρατούσε μυστική τη συμμετοχή του εκεί από τους συναδέλφους του, ανέφεραν πρώην αξιωματούχοι. Χρησιμοποίησε επίσης το F.B.I του. διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλέφωνο για θέματα που σχετίζονται με την Αλβανία, είπε ένα άτομο με γνώση της έρευνας.

Αλλά ό,τι επίσημο πρόσχημα μπορεί να είχε ο κ. McGonigal για αυτά τα ταξίδια και τις ενώσεις θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως κάλυμμα για πιο αμφισβητήσιμες δραστηριότητες, είπαν άλλοι.

Το γεγονός ότι τα ύποπτα εγκλήματα συνέβησαν λίγο πριν από τη συνταξιοδότησή του υποδηλώνει ότι ο κ. McGonigal μπορεί να είχε ξεκινήσει ή να αύξησε τις παράνομες δραστηριότητες μετά τη λήψη των τελευταίων από τις απαιτούμενες εξετάσεις πολυγράφου, οι οποίες υποτίθεται ότι θα γίνονται κάθε πέντε χρόνια. Ο κ. Triplett είπε ότι η προδοσία της υπηρεσίας από κάποιον στο ύψος του κ. McGonigal για 225.000 δολάρια, εάν αποδειχτεί, θα ήταν εκπληκτική δεδομένου ότι οι πρώην αξιωματούχοι μπορούν να κερδίσουν σημαντικά ποσά ως σύμβουλοι μετά τη συνταξιοδότηση, εκτός από βαριές συντάξεις.

Δεν θα ήταν όμως πρωτόγνωρο. Robert P. Hannsen, το F.B.I. Ο πράκτορας που έγινε κατάσκοπος που τροφοδοτούσε απόρρητες πληροφορίες στη Ρωσία για δύο δεκαετίες και εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης, άρχισε να συνεργάζεται με τους Ρώσους στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ενώ βρισκόταν σε μονάδα αντικατασκοπείας στη Νέα Υόρκη.


Ο κ. McGonigal κατηγορήθηκε επίσης ότι ήταν στο μισθολόγιο του Oleg Deripaska, ενός Ρώσου ολιγάρχη και συμμάχου του Προέδρου Vladimir V. Putin.Credit...Evgenia Novozhenina/Reuters

Το κατηγορητήριο της Ουάσιγκτον περιγράφει λεπτομερώς πώς, σε διάστημα δύο ετών, ο κ. McGonigal υπέβαλε ψευδείς οικονομικές αποκαλύψεις στο F.B.I. Τα έντυπα παρέλειψαν την αποδοχή πληρωμής από έναν επιχειρηματία του Νιου Τζέρσεϊ που ήταν πρώην υπάλληλος αλβανικής υπηρεσίας πληροφοριών, καθώς και δωρεάν διεθνή ταξίδια. Οι εισαγγελείς είπαν ότι ο κ. McGonigal είπε επίσης ψέματα για τους ταξιδιωτικούς του προορισμούς και τις αλληλεπιδράσεις του με αλλοδαπούς στις φόρμες που έπρεπε να συμπληρώσει και προέβη σε ενέργειες που φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τα κυβερνητικά του καθήκοντα.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο New York Today Κάθε πρωί, λαμβάνετε τα τελευταία νέα για τις επιχειρήσεις της Νέας Υόρκης, τις τέχνες, τον αθλητισμό, το φαγητό, το στυλ και πολλά άλλα. Αποστολή στα εισερχόμενά σας.
Τον Αύγουστο του 2017, είπαν οι εισαγγελείς, συναντήθηκε με τον Agron Neza, τον εισαγγελέα επιχειρηματία του Νιου Τζέρσεϊ που περιγράφεται στο κατηγορητήριο της Ουάσιγκτον ως Πρόσωπο Α. Εκτός από τον κ. Deripaska, τα άτομα που αναφέρονται στα κατηγορητήρια του κ. McGonigal δεν κατονομάζονται. Οι New York Times τους αναγνώρισαν μέσω δημόσιων αρχείων και συνεντεύξεων με άτομα που γνωρίζουν την υπόθεση. Μερικοί απαριθμήθηκαν επίσης σε ένα τμήμα μιας ομοσπονδιακής κλήτευσης από την έρευνα του κ. McGonigal που δημοσιεύτηκε από το Insider, ένα διαδικτυακό έντυπο, πέρυσι.

Ο κ. Νέζα, 59 ετών, γεννήθηκε στην Αλβανία και εργάστηκε σε μια υπηρεσία πληροφοριών εκεί πριν από αρκετές δεκαετίες, ανέφεραν οι εισαγγελείς. Αργότερα μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, εγκαταστάθηκε στο βόρειο Νιου Τζέρσεϊ και έγινε Αμερικανός πολίτης. Δεν έχει κατηγορηθεί για αδικήματα.

Στη συνάντηση τον Αύγουστο του 2017, ο κ. McGonigal ζήτησε από τον κ. Neza χρήματα, είπαν οι εισαγγελείς. Δεν έδωσαν λεπτομέρειες για το πώς γνωρίστηκαν οι άντρες, δεν χαρακτήρισαν τη σχέση τους ούτε αποκάλυψαν τον λόγο για το αίτημα. Αλλά στο κατηγορητήριο της Νέας Υόρκης, ο κ. Neza αναφέρεται ως φίλος του κ. McGonigal. Τους μήνες αφότου ο κ. McGonigal ζήτησε χρήματα, οι άνδρες έκαναν πολλά ταξίδια στην Ευρώπη, όπου ο κ. McGonigal φαινομενικά χρησιμοποίησε τη θέση του σε προσπάθειες να δημιουργήσει επιχειρήσεις για τον κ. Neza, πρότειναν οι εισαγγελείς στο κατηγορητήριο της Ουάσιγκτον.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, οι άνδρες ταξίδεψαν στην Αλβανία, είπαν οι εισαγγελείς, όπου ο κ. Νέζα σύστησε τον κ. McGonigal στον Dorian Ducka, έναν πρώην Αλβανό αξιωματούχο που υπηρετούσε ως άτυπος σύμβουλος του πρωθυπουργού, κ. Rama. Ο κ. Ducka, που περιγράφεται στο κατηγορητήριο της Ουάσιγκτον ως Πρόσωπο Β, έφερε τον κ. McGonigal να δει τον κ. Rama. Ούτε ο κ. Νέζα ούτε ο κ. Ντούκα μπόρεσαν να επικοινωνήσουν για σχόλια.
Μαζί με το να δώσει στον κ. Rama F.B.I. Τα σύνεργα, ο κ. McGonigal φαίνεται να προσπάθησε να παρασύρει τον πρωθυπουργό προς τη χορήγηση άδειας εξόρυξης πετρελαίου σε μια οντότητα που συνδέεται με τον κ. Νέζα και τον κ. Ντούκα, πρότειναν οι εισαγγελείς.

Ο κ. McGonigal φάνηκε επίσης να προσπαθεί να βοηθήσει τον κ. Neza να κάνει συμφωνίες με έναν Αλβανό πολιτικό και επιχειρηματία που ήθελε το F.B.I. να ερευνήσει αυτό που είπε ότι ήταν μια συνωμοσία για τη ζωή του, λέει το κατηγορητήριο της Ουάσιγκτον.

Αφού συνάντησε τον άνδρα, ο κ. McGonigal κανόνισε ένα επόμενο ταξίδι στο εξωτερικό για έναν εισαγγελέα των ΗΠΑ να του δώσει συνέντευξη στην Αυστρία, χρησιμοποιώντας τον κ. Neza ως διερμηνέα του. Οι εισαγγελείς πρότειναν ότι η συνάντηση ήταν απάτη. δεν υπήρχε επίσημο αρχείο της συνέντευξης και ο κ. Νέζα δεν πληρώθηκε για τη δουλειά. Την ίδια μέρα, ο κ. McGonigal και ο κ. Neza πέταξαν στην Αλβανία, όπου συνάντησαν τον πολιτικό και συζήτησαν επιχειρηματικές ευκαιρίες, ανέφερε το κατηγορητήριο.

Εκείνο το φθινόπωρο, ο κ. Neza έδωσε στον κ. McGonigal 225.000 δολάρια σε μετρητά σε τρεις δόσεις, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Ο κ. Νέζα έκανε μία από τις πληρωμές μέσα σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στη Νέα Υόρκη και τις άλλες στο σπίτι του στο Νιου Τζέρσεϊ, ανέφεραν οι εισαγγελείς. Ο κ. McGonigal υποσχέθηκε να επιστρέψει τα χρήματα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Οι εισαγγελείς δεν έχουν κατηγορήσει τον κ. McGonigal ότι ανέλαβε καμία επίσημη ενέργεια σε αντάλλαγμα για τις πληρωμές.

Τον Νοέμβριο, αφού ο κ. McGonigal συναντήθηκε ξανά με τον πρωθυπουργό και τον κ. Ducka στην Αλβανία, επικοινώνησε με τον ίδιο εισαγγελέα που ήταν μαζί του στην Αυστρία σχετικά με μια πιθανή έρευνα σε έναν λομπίστες που είχε προσλάβει ο πολιτικός αντίπαλος του κ. Ράμα για να αποκτήσει πρόσβαση προς και υποστήριξη από τον Πρόεδρο Donald J. Trump.

Τα γεγονότα που περιγράφονται στο κατηγορητήριο και σε άλλα δημόσια αρχεία φαίνεται να ταιριάζουν με την περιγραφή του λόμπι Nicolas D. Muzin.

Μόνο λίγες μέρες πριν ο κ. McGonigal επικοινωνήσει με τον εισαγγελέα, στις 14 Νοεμβρίου, ο κ. Muzin υπέβαλε αναφορά στο Υπουργείο Δικαιοσύνης αποκαλύπτοντας την άσκηση πίεσης για το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας, το κεντροδεξιό πολιτικό κόμμα που αμφισβητεί τον κ. Rama. Επικεφαλής του κόμματος ήταν ο Λουλζίμ Μπάσα, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί ως υποστηρικτής του κ. Τραμπ.


Ο κ. McGonigal άνοιξε μια ομοσπονδιακή έρευνα σε έναν λομπίστε για τον Lulzim Basha, πολιτικό αντίπαλο του κ. Rama στην Αλβανία, είπαν οι εισαγγελείς.Credit...Malton Dibra/EPA, μέσω Shutterstock

Μέχρι τις αρχές του 2018, ο κ. Νέζα συνέχισε να διαβιβάζει πληροφορίες - μερικές από τις οποίες προέρχονταν απευθείας από το γραφείο του κ. Ράμα - για τον κ. Muzin στον κ. McGonigal, σύμφωνα με το κατηγορητήριο της Ουάσιγκτον. Στη συνέχεια, ο κ. McGonigal θα προωθούσε τις πληροφορίες σε άλλους στο F.B.I. γραφείο στη Νέα Υόρκη.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, το F.B.I. άνοιξε επισήμως έρευνα για τον λομπίστες «κατόπιν αιτήματος του κατηγορούμενου McGonigal και κατόπιν καθοδήγησής του», σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Ο κ. Νέζα ήταν μεταξύ των εμπιστευτικών πηγών που παρείχαν πληροφορίες κατά τη διάρκεια της έρευνας και ο κ. Ντούκα πλήρωσε μάρτυρες στην Ευρώπη για να ταξιδέψουν σε συνάντηση με το F.B.I., αναφέρει το κατηγορητήριο.

Καθ' όλη τη διάρκεια, ο κ. McGonigal απέτυχε να αποκαλύψει τις επαφές του με τον κ. Ντούκα ή την οικονομική του σχέση με τον κ. Νέζα, ανέφεραν οι εισαγγελείς. Δεν ήταν σαφές εάν το Υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβε πρόσθετα μέτρα για να ερευνήσει τον κ. Muzin και δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του. Ο κ. Muzin είπε σε μια δήλωση ότι «δεν είχε κανένα λόγο να πιστεύει ότι ήμουν θύμα αυτής της ψευδούς έρευνας. Αλλά αν ήμουν, αυτό είναι ατυχές και ελπίζω ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

Τους τελευταίους μήνες του στο F.B.I., ο κ. McGonigal έκανε τουλάχιστον μια ακόμη προσπάθεια να χρησιμοποιήσει την επιρροή του σε μια προφανή προσπάθεια να βοηθήσει τον κ. Neza, σύμφωνα με το κατηγορητήριο της Ουάσιγκτον. Συναντήθηκε στη Γερμανία τον Απρίλιο του 2018 με δύο άνδρες από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, είπαν οι εισαγγελείς, ένας από τους οποίους, ο οποίος περιγράφεται στο κατηγορητήριο ως Πρόσωπο Γ, ήταν σύμβουλος ενός ανώτερου εκλεγμένου Βόσνιου αξιωματούχου. Ο άλλος, το πρόσωπο Δ, είχε ιδρύσει μια φαρμακευτική εταιρεία.

Οι άνδρες ζήτησαν από τον κ. McGonigal να τους βοηθήσει να συναντηθούν με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη ή άλλο διπλωμάτη για να συζητήσουν τη λήψη αμερικανικής υποστήριξης σε ένα πολιτικό ζήτημα που δεν προσδιορίζεται στο κατηγορητήριο. Ο κ. McGonigal πρότεινε στον κ. Neza να διαπραγματευτεί μια σύμβαση που θα πληρώσει 500.000 $ από τη φαρμακευτική εταιρεία σε αντάλλαγμα για τη διπλωματική συνάντηση. σε μήνυμά του ζήτησε από τον κ. Νέζα να «προστατέψει» το όνομά του προσπαθώντας να κάνει τη συμφωνία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Οι άνδρες προχώρησαν με το σχέδιο και ο κ. ΜακΓκόνιγκαλ προσπάθησε να κανονίσει τη διπλωματική συνάντηση, λέει το κατηγορητήριο. Δεν δηλώνει εάν η σύμβαση εκτελέστηκε, η πληρωμή που έγινε ή η συνεδρίαση.

Μετά την αποχώρησή του από το F.B.I., ο κ. McGonigal πήγε να εργαστεί για τον κ. Deripaska, τον υπόδικο ολιγάρχη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο της Νέας Υόρκης. Αλλά δεν ήταν η πρώτη του συνάντηση με τον κύκλο του κ. Deripaska.
Μέχρι τις αρχές του 2018, ο κ. Νέζα συνέχισε να διαβιβάζει πληροφορίες - μερικές από τις οποίες προέρχονταν απευθείας από το γραφείο του κ. Ράμα - για τον κ. Muzin στον κ. McGonigal, σύμφωνα με το κατηγορητήριο της Ουάσιγκτον. Στη συνέχεια, ο κ. McGonigal θα προωθούσε τις πληροφορίες σε άλλους στο F.B.I. γραφείο στη Νέα Υόρκη.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, το F.B.I. άνοιξε επισήμως έρευνα για τον λομπίστες «κατόπιν αιτήματος του κατηγορούμενου McGonigal και κατόπιν καθοδήγησής του», σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Ο κ. Νέζα ήταν μεταξύ των εμπιστευτικών πηγών που παρείχαν πληροφορίες κατά τη διάρκεια της έρευνας και ο κ. Ντούκα πλήρωσε μάρτυρες στην Ευρώπη για να ταξιδέψουν σε συνάντηση με το F.B.I., αναφέρει το κατηγορητήριο.

Καθ' όλη τη διάρκεια, ο κ. McGonigal απέτυχε να αποκαλύψει τις επαφές του με τον κ. Ντούκα ή την οικονομική του σχέση με τον κ. Νέζα, ανέφεραν οι εισαγγελείς. Δεν ήταν σαφές εάν το Υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβε πρόσθετα μέτρα για να ερευνήσει τον κ. Muzin και δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του. Ο κ. Muzin είπε σε μια δήλωση ότι «δεν είχε κανένα λόγο να πιστεύει ότι ήμουν θύμα αυτής της ψευδούς έρευνας. Αλλά αν ήμουν, αυτό είναι ατυχές και ελπίζω ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

Τους τελευταίους μήνες του στο F.B.I., ο κ. McGonigal έκανε τουλάχιστον μια ακόμη προσπάθεια να χρησιμοποιήσει την επιρροή του σε μια προφανή προσπάθεια να βοηθήσει τον κ. Neza, σύμφωνα με το κατηγορητήριο της Ουάσιγκτον. Συναντήθηκε στη Γερμανία τον Απρίλιο του 2018 με δύο άνδρες από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, είπαν οι εισαγγελείς, ένας από τους οποίους, ο οποίος περιγράφεται στο κατηγορητήριο ως Πρόσωπο Γ, ήταν σύμβουλος ενός ανώτερου εκλεγμένου Βόσνιου αξιωματούχου. Ο άλλος, το πρόσωπο Δ, είχε ιδρύσει μια φαρμακευτική εταιρεία.

Οι άνδρες ζήτησαν από τον κ. McGonigal να τους βοηθήσει να συναντηθούν με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη ή άλλο διπλωμάτη για να συζητήσουν τη λήψη αμερικανικής υποστήριξης σε ένα πολιτικό ζήτημα που δεν προσδιορίζεται στο κατηγορητήριο. Ο κ. McGonigal πρότεινε στον κ. Neza να διαπραγματευτεί μια σύμβαση που θα πληρώσει 500.000 $ από τη φαρμακευτική εταιρεία σε αντάλλαγμα για τη διπλωματική συνάντηση. σε μήνυμά του ζήτησε από τον κ. Νέζα να «προστατέψει» το όνομά του προσπαθώντας να κάνει τη συμφωνία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Οι άνδρες προχώρησαν με το σχέδιο και ο κ. ΜακΓκόνιγκαλ προσπάθησε να κανονίσει τη διπλωματική συνάντηση, λέει το κατηγορητήριο. Δεν δηλώνει εάν η σύμβαση εκτελέστηκε, η πληρωμή που έγινε ή η συνεδρίαση.

Μετά την αποχώρησή του από το F.B.I., ο κ. McGonigal πήγε να εργαστεί για τον κ. Deripaska, τον υπόδικο ολιγάρχη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο της Νέας Υόρκης. Αλλά δεν ήταν η πρώτη του συνάντηση με τον κύκλο του κ. Deripaska.

Οι εισαγγελείς πρότειναν ότι ο κ. ΜακΓκόνιγκαλ άρχισε να επικαλείται τον κ. Deripaska λίγο πριν από τη συνταξιοδότησή του. Το 2018 βοήθησε την κόρη ενός υπαλλήλου του κ. Ντεριπάσκα να κάνει πρακτική στο Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο της Νέας Υόρκης. Ο κ. McGonigal εξήγησε σε άλλο F.B.I. αξιωματούχος ότι ο πατέρας του κοριτσιού ήταν ένας Ρώσος αξιωματικός πληροφοριών που ήθελε να στρατολογήσει, είπαν οι εισαγγελείς.

Το 2019, μετά τη συνταξιοδότησή του, ο κ. McGonigal παρουσίασε τον κ. Deripaska σε μια δικηγορική εταιρεία που θα επιδίωκε την άρση των κυρώσεων του και ο κ. McGonigal πληρωνόταν 25.000 $ το μήνα έως τον Μάρτιο του 2020 από τον κ. Deripaska μέσω της δικηγορικής εταιρείας ως σύμβουλος , σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Οι εργασίες σταμάτησαν στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το 2021, ο κ. McGonigal και ο συνεργάτης του, ο κ. Shestakov, διαπραγματεύτηκαν μια συμφωνία - με τον υπάλληλο Deripaska του οποίου η κόρη πήρε την πρακτική άσκηση στην αστυνομία - να εργαστούν για τον κ. Deripaska για να ερευνήσει έναν αντίπαλο ολιγάρχη.

Ο κ. McGonigal και ο κ. Shestakov, οι οποίοι κατηγορούνται για παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, πληρώθηκαν 218.000 δολάρια σε διάστημα τριών μηνών από μια εταιρεία κέλυφος στην Κύπρο μέσω ρωσικής τράπεζας, αναφέρει το κατηγορητήριο. Ο κ. McGonigal κανόνισε να λάβει πληρωμές μέσω της εταιρείας ενός φίλου του στο New Jersey, πλαστογραφώντας την υπογραφή του φίλου σε ένα συμβόλαιο, είπαν οι εισαγγελείς.

Αυτός ο φίλος ήταν ο κ. Νέζα, ο αλβανικής καταγωγής επιχειρηματίας που βρίσκεται στο επίκεντρο των κατηγοριών που απαγγέλθηκαν από τους εισαγγελείς της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει την έρευνα.

Αλλά ο φίλος του κ. McGonigal προφανώς δεν γνώριζε τη δουλειά του για τον κ. Deripaska. Όταν ο κ. Neza ρώτησε για την πηγή των τραπεζικών εμβασμάτων από μια ρωσική τράπεζα, οι εισαγγελείς είπαν, ο κ. McGonigal απάντησε ότι είχε κάνει κάποια «νόμιμη» δουλειά για «έναν πλούσιο Ρώσο».

Ο κ. Νέζα συμφώνησε να μεταφέρει τα χρήματα, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

No comments: