Sunday, January 1, 2023

Ο Albin Kurti ζητά περισσότερους στρατιώτες του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, λόγω της εύθραυστης ειρήνης

SManalysis



Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, ζήτησε μεγαλύτερη παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη χώρα του. Το ΝΑΤΟ έχει αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με την απόφαση 1244 του ΟΗΕ, αυτά τα στρατεύματα, είναι για την ειρήνη, τίποτα περισσότερο.

Το 1999, μετά την αεροπορική εκστρατεία κατά της Σερβίας, το ΝΑΤΟ εισήλθε στο Κοσσυφοπέδιο με περίπου 50 χιλιάδες στρατιώτες, ενώ σήμερα αριθμεί λιγότερο από 4 χιλιάδες. Το 2004, ένα κύμα βίας ξέσπασε στο Κοσσυφοπέδιο, όπου πολλοί Σέρβοι διώχθηκαν και σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα ενός επεισοδίου που αφορούσε δύο αγνοούμενα παιδιά Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Το ΝΑΤΟ δεν συμμετείχε σε αυτή τη σύγκρουση, στην οποία καταστράφηκαν σπίτια και εκκλησίες Σέρβων κατοίκων.

«Μια σημαντική αύξηση των στρατιωτών του ΝΑΤΟ και του στρατιωτικού εξοπλισμού στη χώρα μας θα βελτιώσει την ασφάλεια και την ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο και σε ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε ο Κούρτι στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Welt.

Ο αρχηγός της κυβέρνησης εξήγησε ότι το Κοσσυφοπέδιο αυξάνει επί του παρόντος τις αμυντικές του δαπάνες και τον αριθμό των στρατιωτών και των εφέδρων του.

"Μια αύξηση του αριθμού των στρατιωτών στην ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ KFOR θα υποστήριζε τις αμυντικές μας προσπάθειες", πρόσθεσε.

Η Welt σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 3.800 στρατιώτες της KFOR που έχουν αναπτυχθεί στο Κοσσυφοπέδιο, περίπου 70 από τους οποίους είναι Γερμανοί.

"Οι Γερμανοί στρατιώτες είναι σίγουρα ευπρόσδεκτοι στο Κοσσυφοπέδιο", είπε ο Κούρτι.

Η κατάσταση ασφαλείας επιδεινώθηκε την περασμένη Τετάρτη από τις σερβικές αρχές.

Σε απάντηση στην ανέγερση πολυάριθμων οδοφραγμάτων στη σερβική πλευρά του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, η επίσημη Πρίστινα έκλεισε προσωρινά την πιο σημαντική συνοριακή διέλευση.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου και οι στρατιώτες της KFOR δέχθηκαν πολλές επιθέσεις με πυροβόλα όπλα.

Μετά τις εκκλήσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέβαλε την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων την Πέμπτη και η κατάσταση ηρέμησε.

No comments: