Sunday, November 12, 2023

Δυνατό τεστ για Ελλάδα, Αλβανία υπό βέτο...

SManalysis




Σταυρη Μάρκο 

Στα Τίρανα, τα Μέσα Ενημέρωσης δεν έδωσαν σημασία και δεν ειδοποίησαν, ή ελάχιστα, για το βέτο της Ελλάδας στα Τίρανα, για το θέμα Μπελέρι, Χιμάρα. Αυτό είναι ένα τεστ για να δούμε τι αντίδραση θα υπάρξει στα Τίρανα από την πολιτική ελίτ της χώρας.



Και μάλλον πιστεύετε ότι τα Τίρανα είναι σοβαρά για την ένταξη στην ΕΕ, όπου αυτό το βέτο από την ΕΕ, το δεύτερο στη σειρά, γιατί πριν από ένα χρόνο η Βουλγαρία είχε επίσης ασκήσει βέτο με τα Τίρανα για το θέμα της Βουλγαρικής Μειονότητας στην Αλβανία.



Ενώ η Βουλγαρία απέσυρε το βέτο της αφού τα Τίρανα αντέδρασαν αναγνωρίζοντας τα δικαιώματα των Βουλγάρων στην Αλβανία, με δημόσια δήλωση, η Αθήνα πρέπει να περιμένει. Η Ελλάδα πρέπει να περιμένει γιατί οι προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής της Αλβανίας είχαν πάντα ως στόχο την Ελλάδα, κάτι που αντανακλάται πλέον στο Μπελέρι και τη Χιμάρα. Και τα δύο ζητήματα σχετίζονται με παραβίαση των ελευθεριών και δικαιωμάτων των Ελλήνων στη Χιμάρα, στημένες δικαστικές διαδικασίες και μαζικές λεηλασίες περιουσιών και εδαφών.



Κάνοντας μια μικρή αναδρομή, αξίζει να θυμηθούμε την 40χρονη απομόνωση της Αλβανίας υπό τη Δικτατορία, όχι για να θυμηθούμε την ιστορία, αλλά επειδή οι Αλβανοί έχουν πρόβλημα να νιώσουν μια νέα απομόνωση, και χειρότερα όταν μιλούν για την ΕΕ, ένα σύστημα που είναι διχασμένη πολιτικά και οικονομικά, τόσο που οι ίδιοι οι Αλβανοί παραδέχονται ότι «Όταν η Αλβανία θα είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ, τότε η ίδια η ΕΕ θα ανταμειφθεί».



Οι Αλβανοί πολιτικοί δεν θέλουν την ΕΕ, επειδή ζουν καλύτερα αυταρχικά και γεμάτα εξουσία μεταξύ διαφθοράς και εγκλήματος, μεταξύ βρώμικου χρήματος και αλυτρωτισμού, και ίσως στα Τίρανα δεν σκέφτονται καν να νιώσουν το ελληνικό βέτο, γιατί εθνικιστικής αξιοπρέπειας που συνεχίζει και καλλιεργείται από την πολιτική ελίτ. Μην περιμένετε λοιπόν συνειδητοποίηση ή αντίδραση, αλλά αντίθετα, το θέμα Μπελέρι, θα εκνευριστεί περισσότερο, θα εξαφανιστούν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία της Χιμάρας και θα επενδυθούν περισσότερα βρώμικα χρήματα στο έδαφος των Ελλήνων στη Χιμάρα.



Αυτά που δεν έχουν γίνει εδώ και 30 χρόνια από την ελληνική διπλωματία, θα γίνουν τώρα που η εθνοκάθαρση είναι η καλύτερη μόδα των Τιράνων απέναντι στους Έλληνες της Χιμάρας και εν τω μεταξύ, θα ήταν περιττό να πούμε ότι «τα Τίρανα θα κάνουν αυτοκριτική» για το θέμα Μπελέρι Χιμάρα.

No comments: