SManalysis
Σταύρι Μάρκο
Η Δύση, αν υπάρχει Σχέδιο Β για τα Βαλκάνια, θα μπορούσε να έχει σημασία μια πολιτική κρίση στην Αλβανία, η οποία μπορεί να συμβεί χωρίς το «κόστος» και να πείσει τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, ότι καμία ελπίδα οποιαδήποτε "περιμένουν θαύμα", από την Αλβανία στο ΝΑΤΟ με την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας. Στην περίπτωση αυτή, η Αλβανία προστίθεται στις τρεις μεγάλες κρίσεις στα Βαλκάνια, τη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο και τη Βόρεια Μακεδονία.
Το έγκλημα, η διαφθορά, η αλαζονεία της ηγεσίας του κράτους, ο ολιγαρχισμός και η φτώχεια ανάγκασαν τους Αλβανούς να μεταναστεύσουν σχεδόν στο μισό του πληθυσμού στην Ευρώπη. Οι "άγνωστοι" Αλβανοί στο σύστημα της δυτικής δημοκρατίας εξέρχονται από τον έλεγχο για να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης, αλλά από την άλλη μπορούν να περιμένουν τα πάντα, αν η Δύση δεν την σταματήσει.
Το ΝΑΤΟ έχει εντείνει τις προσπάθειές του να αποκτήσει πιο ελεγχόμενα Βαλκάνια και αυτό μπορεί να έχει ακόμα περισσότερες εγγυήσεις όταν η περιοχή έχει εγκαταλείψει τη Δυτική Συμμαχία, μόνο τη Σερβία και τη Βοσνία. Από αυτή την άποψη, η Ρωσία ενδιαφέρεται για το Σχέδιο Β στα Βαλκάνια, καθώς πρόκειται για μια διαδικασία, το Domino Effect, που ευνοεί την Κριμαία, η οποία δήλωσε ότι είναι Ανεξάρτητη και στη συνέχεια επιδίωξε ένωση με τη Ρωσία με δημοψήφισμα.
Η σημαντικότερη θέση σε αυτές τις εξελίξεις είναι η Ελλάδα, η οποία με τη σειρά της υπέγραψε το 2018 ένα Σχέδιο Β στην Ουάσινγκτον, με τον Υπουργό Άμυνας Πάνω Καμμένο, την απόφαση να παραιτηθεί, ο Υπουργός, Κοτζιά, ως λόγος να μην εγκρίνουμε αυτό το Σχέδιο.
Από την πλευρά των Τίρανα, ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα έριξε μια βόμβα δύο ημέρες πριν από τη διαμαρτυρία ή την αντιπολίτευση, ότι το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Αλβανίας και ταυτόχρονα έθεσε εντάσεις στην Αθήνα αφού έλεγε «Με την Ελλάδα, δεν έχουμε συμφωνία στα σύνορα».
Η ελληνική αντίδραση ήταν στιγμιαία, αλλά όχι άγνοια. Ενώ ο Έντι Ράμα παραδέχθηκε ότι είχε Σχέδιο Β, αλλά είχε προηγουμένως ενδιαφερθεί για το Σχέδιο Α (Ένωση Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο), η Αθήνα φαίνεται πιο επιφυλακτική για να δείξει ηγεσία στα Βαλκάνια, διότι σε ένα η νέα συμφωνία με την Αλβανία πρέπει να πείσει τον ελληνικό στρατό, αν αξίζει ή όχι, ένα Πρωτόκολλο Φιλίας με την Αλβανία, χωρίς δικαίωμα αυτοδιάθεσης των Ελλήνων στην επικράτειά τους, που υπενθυμίζει σήμερα την 105η επέτειο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Βόρεια Ηπείρου, γνωστή από τις διεθνείς συνθήκες, αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
No comments:
Post a Comment