Thursday, August 30, 2018

ΑΛΛΑΓΉ (ΡΥΘΜΙΣΗ) ΣΥΝΟΡΩΝ ΚΑΙ Η ΚΩΦΑΛΑΛΗ ΣΙΩΠΉ ΜΑΣ

SManalysis


Παναγιώτης Μπάρκας

Εδώ φθάσαμε!!!...Τελευταία, το θέμα αλλαγής των συνόρων…. στη Βαλκανική δεν αποτελεί πλέον είδηση. Θεωρείται κάτι δεδομένο ακόμα και στα ΜΜΕ. Και το επιβεβαιώνουν είτε με τη σιωπή τους, είτε με τις «αντιδράσεις τους» οι άμεσα και έμμεσα ενδιαφερόμενες χώρες και κράτη. Είδηση αποτελεί περισσότερο….. ο τρόπος πώς θα συμβεί και που….!!! Διαφαίνεται ότι καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες να δημιουργηθεί η εικόνα ότι πρόκειται για μια αλλαγή συνόρων περιορισμένης εμβέλειας, (δλδ μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου) με ειρηνικό τρόπο (!!!) και με την αυτοδιάθεση των άμεσα ενδιαφερομένων (του Βελιγραδίου, της Πρίστινας και των Τιράνων!)

 Ο «κώδωνος» που σημαίνει ότι η αλλαγή συνόρων είναι συνώνυμο τραγικών εξελίξεων (πολέμου), περισσότερο απ΄ότι θέλει να θυμίσει στο κοινό ότι η ιστορία έχει επιβεβαιώσει πώς κάθε αλλαγή συνόρων απαιτεί αίμα, μοιάζει σαν να λέει ότι για να μη επαναληφθεί η ιστορία και συμπεριληφθούν σε νέα αιματοχυσία πολλοί λαοί, ας αφήσουμε να συμβεί την «περιορισμένη» και «ειρηνική» σερβο-αλβανική αλλαγή ή ρύθμιση συνόρων ! Δλδ των δύο αιώνιων εχθρών (!!!). Ωστόσο, οι ίδιοι παράγοντες του στενού κύκλου της ιδέας της Μεγάλης Αλβανίας, τα ταξίδια των οποίων προηγήθηκαν της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας το 1999, κάνουν και τώρα παρόμοια ταξίδια….προς ίδια κέντρα!

Δλδ, για πρώτη φορά φαίνεται ότι μια ειρηνική τρομπέτα ετοιμάζει μια πολλαπλή και ανεξέλεγκτη σύρραξη, μάλιστα και γι΄ αυτούς που την ετοιμάζουν!
Ένδειξη γι΄αυτό ή σε τέτοιες καταστάσεις, μαρτυρία, αποτελεί και το γεγονός την πρόσφατη ιδέα για την ρύθμιση εκ΄ νέου των συνόρων την ψέλνουν κατ’ επανάληψη δυτικοί παράγοντες, εμπλέκοντας μάλιστα και την Ελλάδα. (τη μία φορά ότι η Αθήνα έχει βάλει στη ατζέντα των συνομιλιών με τα Τίρανα το «Τσάμικο», την άλλη ότι η συμφωνία ΑΟΖ με τα Τίρανα εμπεριέχει και θέμα «ρυθμίσεων συνόρων» !!! (προσέχουμε, με τον όρο «ρύθμιση» συνόρων, επιδιώκεται να εμπεδωθεί πειστικότητα στον όρο «ειρηνική» αλλαγή συνόρων)! Γιατί όχι και η σε εξέλιξη κόντρα ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ε. Ενωση, Ρωσία, Τουρκία….
Ωστόσο, σε όλες αυτές τις εξελίξεις, ο οποίες στιγματίζουν ένα κοσμογονικό πλαίσιο, επισύρει την προσοχή η κωφάλαλη στάση των δικών μας «αυθεντικών» πολιτικών. Δεν ξέρουμε για λογαριασμό τίνος το πράττουν, των Τιράνων, της Αθήνας… τρίτων… Πάντως δε βοηθούν την Ελλάδα και η στάση κωφάλαλου που τηρούν είναι κατά κόρων σε βάρος της εθνικής υπόστασης και εθνικής οντότητας του Ελληνισμού της Αλβανίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. Διότι, σε περίπτωση που ο Ελληνισμός της Αλβανίας αξιοποιήσει στις διεκδικήσεις του κάθε ιστορικό κεκτημένο που τον θέτουν στην κορυφή των διαχρονικών άλυτων εθνικών θεμάτων, άρα και στην κορυφή των υποτιθέμενων αλλαγών του παρόντος, τότε, οι κρατώντες στα χέρια των ασκών του Αιόλου, που ακούει στο όνομα Πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων, θα το σκεφτούν καλύτερα, αν πράγματι τους συμφέρει η αλλαγή του πρόσφατου και εύθραυστου στατουσκβό.

Κατά περίεργο τρόπο οι δικοί μας ούτε αυτή τη φορά αρθρώνουν λόγο, ούτε μιλούν για τα ιστορικά κεκτημένα, ούτε διατυπώνουν τη βούληση των Ελλήνων, ούτε θέλουν να εντάξουν το εθνικό θέμα μας στην εθνική και πολιτική σκακιέρα της ευρύτερης περιοχής.
Αν προσέξουμε όμως καλά θα δούμε ότι ο ξένος παράγοντας, μάλιστα αυτοί που αποφασίζουν για τις τύχες του κόσμου, μέχρι το σημείο που θεωρείται πεπρωμένο, μας έχουν θυμηθεί, θέλησαν να στηρίξουν σε μας σημαντικές εξελίξεις στην Αλβανία και στην ευρύτερη περιοχή, ή να μας εντάξουν ως ρυθμιστικό παράγοντα στις εξελίξεις που διαμόρφωναν στη δική μας περιοχή.
Η ΣΙΩΠΗ ΜΑΣ όμως, δεν είναι απλώς κωφάλαλη, είναι ανεκδοτική και εθνικά μειοδοτική.
ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ: (όχι βέβαια τα ιστορικά κεκτημένα από το 1914 μέχρι το 1945, αλλά την περίοδο της μεταπολίτευσης.)
1990, Οι δυτικοί παράγοντες θέλησαν να στηριχτούν στη δική μας κοινότητα, στα εθνικά μας δίκαια για να επιβάλλουν τις αλλαγές στην Αλβανία. (θυμούμαστε αδέρφια Πράσο, επίσκεψη Σαμαρά στη Δερβιτσάνη, οι δολοφονίες δικών μας στα σύνορα, τα επεισόδια στη Βόδριστα, με αποκορύφωμα τα παιδιά του Αλύκου κλπ.)
1991: ο Πρόεδρος Αλία, στις έντονες διαμαρτυρίες μας για το εκπαιδευτικό (τότε που αποχτήσαμε το δικαίωμα για πραγματική παιδεία στη μητρική γλώσσα), νομίζοντας ότι μιλούσε στους δικούς του που τους ετοίμαζε να εφορμήσουν για να καταλάβουν την ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, μας είπε ανοιχτά δύο φορές, ότι το θέμα της Ελληνικής Μειονότητας θα αποτελεί έναν ανοιχτό τάφο για την αλβανική πολιτική αν εκείνη δεν καταφέρει να τον κλείσει μια για πάντα. (!!!!)
1991: Ο Επιτετραμμένος της ενωμένης πλέον Γερμανίας στα Τίρανα (η ένωσή της, κατά τις αποφάσεις της Συνδιάσκεψης των Παρισίων, άνοιγε το πράσινο φως για τη ρύθμιση του Βορειοηπειρωτικού) μας ζητάει να αρθρώσουμε τις εθνικές μας θέσεις. Εμείς ζητήσαμε χρόνο. Όμως, η προσπάθειά μας να έχουμε άποψη από το εθνικό κέντρο έπεσαν στο κενό….
1991: Αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου μας ρώτησε ανοιχτά και άμεσα για την άποψή μας σχετικά με μια ενδεχόμενη ένωση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία. Η απάντησή μας ότι, μια τέτοια εξέλιξη μας ανοίγει δρόμο για παρόμοιες εξελίξεις, εξόργισε τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, οι οποίοι μας απείλησαν ανοιχτά και ευθέως.
1992: (αρχές). Στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, βρέθηκε εντελώς τυχαία εκπρόσωπος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Αφέθηκε στο χώρο αναμονής για συνάντηση με παράγοντες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που δεν έγινε ποτέ, μέχρι τότε που εκείνος πρόσεξε έναν «ξεχασμένο» χάρτη των Βαλκανίων με τη Βόρειο Ήπειρο ενταγμένη στην Ελλάδα.

Δε θέλω να μιλήσω για τα γεγονότα του 1993 και 1994-5, τα οποία από την μία δείχνουν ότι υποκινήθηκαν από εξωτερικούς ισχυρούς παράγοντες για να δουν πόσο αντέχουν αντίστοιχα σε θρησκευτικό και εθνικό επίπεδο οι σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών, και από την άλλη τη βαθιά προδοσία δικών μας οι οποίοι για τα συμφέροντά τους ταυτισμένα με συμφέροντα άλλων, ήταν έτοιμοι να οδηγήσουν τους Έλληνες σε αιματοκύλισμα.
(Εξέχει εδώ το ενδιαφέρον της Δύσης την περίοδο για τα εκπαιδευτικά μας ζητήματα)
Το ίδιο και τα γεγονότα του 1997.
1998: Από τη μνήμη του κάθε Έλληνα δεν μπορεί σβηστούν οι δηλώσεις Κλίντον που συνδέουν το Κοσσυφοπέδιο με την Εθνική Ελληνική Μειονότητα και το Βορειοηπειρωτικό. Οι αντιδράσεις της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, όμως….. το λιγότερο απαράδεχτες….
1999: Από θέση Πολιτικού Γραμματέα υπαγόρευσα στο Ντούλε (τότε πρόεδρο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ) να εκδώσουμε ψήφισμα το οποίο μέσα από εποικοδομητικές και δημοκρατικές αρχές, να διεκδικούσε θέση και ρόλο στις εξελίξεις που είχαν δρομολογηθεί στην περιοχή. Ο Ντούλες συμφώνησε, αλλά τη στιγμή που αναμενότανε η ψήφιση έλαβε ένα τηλεφώνημα και τα πάντα ματαιώθηκαν.
ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΣΥΜΠΤΩΣΗ έξω από το χώρο σύσκεψης του Γ. Συμβουλίου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, οι Τσάμιδες προέλαυναν σε ισχυρή διαδήλωση διαμαρτυρίας, υποστηρίζοντας τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και προβάλλοντας τους ισχυρισμούς τους προς Ελλάδα!!

Λίγες μέρες μετά οι μυστικές υπηρεσίες είχαν στιγματίσει τους αντιπάλους του Ντούλε ως άτομα για οργανωμένη αντισυνταγματική δράση!!!!

1999. Λίγες βδομάδες μετά τη λήξη του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, η δεύτερη σε θέση της Αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα κάλεσε σε συνάντηση παράγοντες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Ασφαλώς για να σφυγμομετρήσει τις αντιδράσεις μας μετά τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.
Ο Ντούλες κάλεσε στη συνάντηση κάποιους άσχετους και κακοφορεμένους. Ούτε καν τους ενημέρωσε περί τίνος πρόκειται. Αντί να βρει για τη συνάντηση έναν πολυτελή χώρο σε ένα από τα μεγάλα αστικά κέντρα, πήγε σε μια καλύβα στο Μεσοπόταμο. Και αντί να ηγηθεί των συνομιλιών, ανέλαβε ρόλο μεταφραστή της κυρίας από την Αμερική, μάλιστα μερικές φορές τρώγοντας στη μετάφραση τις αιχμηρές τοποθετήσεις των Ελλήνων.
Μετά ακολούθησαν χρόνια σιωπής… χρόνια που το θέμα της εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία βγήκε από την ατζέντα των εκθέσεων της Δύσης…!!!

Αλλά το 2016-17 με τις εξελίξεις στη Χιμάρα επιβεβαίωσε ότι τα ιστορικά κεκτημένα παίζουν ακόμα σημαντικό ρόλο στη φροντίδα του δυτικού παράγοντα στο εθνικό μας θέμα ….

Όπως όμως είναι επίκαιρη και σε ανοδική ισχύ η διαπίστωση ότι η κάθε υποδομή στο χώρο μας, τα καινούργια, αναπαλαιωμένα και αναστηλωμένα σπίτια μας, έχουν μπει σε ατζέντα συμφερόντων τρίτων.

ΑΚΡΙΒΩΣ, ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΙΣΧΥΡΗ ΜΑΣ ΦΩΝΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ, ΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΜΑΣ, Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ, ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΛΑΟ…..

No comments: