Thursday, March 2, 2017

Με τον αλβανό ΥΠΕΞ Ντιτμίρ Μπουσάτι συναντήθηκε ο Ν. Κοτζιάς – Συζήτησαν για την πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων

Image result for ΥΠΕΞ Ντιτμίρ Μπουσάτι

2 Μαρτίου 2017


Η πορεία των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αλβανίας ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε σήμερα το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι. Την κατ” ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών ακολούθησαν οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, ενώ τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη το δείπνο εργασίας που παραθέτει ο κ. Κοτζιάς στον Αλβανό ομόλογό του.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, όπως τόνισαν διπλωματικές πηγές στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, συζητήθηκε η πορεία των πολιτικών διαβουλεύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και ο προγραμματισμός των επόμενων βημάτων σύγκλησης των επιτροπών. Ήδη από τον Ιούνιο έχουν συγκληθεί τρεις επιτροπές στο πλαίσιο των οποίων εξετάστηκαν θέματα όπως αυτό των στρατιωτικών κοιμητηρίων και των σχολικών εγχειριδίων, καθώς και προξενικά θέματα.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις προοπτικές ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας σε κρίσιμους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, κύρια ένδειξη της οποίας αποτελεί η πορεία κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού φυσικού αερίου TAP.

Τέλος οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και εξέτασαν τις δυνατότητες ενίσχυσης της πολιτιστικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Link

No comments: