Saturday, March 4, 2017

Μήνυμα Παυλόπουλου σε Ερντογάν: Το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να μάθουμε να το σεβόμαστε Επίτιμος δημότης του Δήμου Ορεστιάδας

Μήνυμα Παυλόπουλου σε Ερντογάν: Το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να μάθουμε να το σεβόμαστε
Απευθυνόμενος στους γείτονες επανέλαβε πως «είμαστε εδώ, τείνουμε χείρα βοηθείας και το αποδείξαμε. Είμαστε εκείνοι οι οποίοι επιδιώκουν τη συνύπαρξη, την καλή γειτονία, τη δημιουργική φιλία»
Επίτιμος δημότης του Δήμου Ορεστιάδας ανακηρύχθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή για να παραστεί στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των πολιούχων της, Αγίων Θεοδώρων.

Στην κατάμεστη αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο δημαρχείο της ακριτικής πόλης, ο κ. Παυλόπουλος διεμήνυσε προς όλα τα γειτονικά κράτη και κυρίως προς τη γείτονα Τουρκία, κατά την αντιφώνησή του στην τελετή ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη: «Είμαστε εδώ. Στέλνουμε το μήνυμα της ανυπόκριτης της δημιουργικής φιλίας και της χωρίς καμιά ιδιοτέλεια καλής γειτονίας αλλά στέλνουμε κι ένα άλλο μήνυμα. Ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία».

Τόνισε πως «επειδή είμαστε τμήμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος εμείς οι Έλληνες ταυτοχρόνως υπερασπιζόμαστε τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ευρώπης και σ' αυτό είμαστε ανυποχώρητοι. Γιατί βάση μας είναι το σύνολο του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου και κατά κύριο λόγο η Συνθήκη της Λωζάνης, στην εφαρμογή της οποίας παραμένουμε πάντοτε ανυποχώρητοι γιατί είναι η βάση της ειρήνης και της φιλίας με την Τουρκία. Αυτό οφείλει η γείτονα να το καταλάβει».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως μόνο από τον ακριτικό αυτόν τόπο, μπορεί κανείς να καταλάβει τι σημαίνει Ελλάδα, Ευρώπη, κόσμος. «Εδώ ακριβώς, σ' αυτό τον ακριτικό τόπο που είναι πραγματικό σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση καταλαβαίνει κανείς πόσο πρέπει να καλλιεργήσουμε αυτό τον διάλογο των λαών και των πολιτισμών για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη. Πόσο σημαντικό είναι να κρατήσουμε όλοι οι λαοί εκείνα που μας ενώνουν».

Αναφερόμενος στην ιστορία της Ορεστιάδας ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως μας δείχνει ότι αυτά που μας ενώνουν με τους γείτονες είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που μας χωρίζουν, κάτι που φαίνεται όπως χαρακτηριστικά είπε και από τον ποταμό Έβρο «που φτιάχτηκε όχι για να μας χωρίζει αλλά να μας ενώνει και ως έννοια αλλά και με τα προβλήματα που δημιουργεί».

Απευθυνόμενος στους γείτονες επανέλαβε πως «είμαστε εδώ, τείνουμε χείρα βοηθείας και το αποδείξαμε. Είμαστε εκείνοι οι οποίοι επιδιώκουν τη συνύπαρξη, την καλή γειτονία, τη δημιουργική φιλία. Αλλά εμείς και αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε μεσ' την καρδιά και την ψυχή μας κρατάμε την ιστορία μας που είναι για να μας διδάσκει και όχι να μας οδηγεί σε διεκδικήσεις πέρα κι έξω από το Διεθνές Δίκαιο. Άρα εμείς έχουμε την ιστορία και τα διδάγματα της καρδιάς και της ψυχής μας αλλά δεν υπάρχουν σύνορα της καρδιάς και της ψυχής. Στο σύγχρονο κόσμο υπάρχουν σύνορα του Διεθνούς Δικαίου και αυτό το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να μάθουμε να το σεβόμαστε όλοι».

Έστειλε για μία ακόμη φορά το μήνυμα πως «διαχρονικά αποδείξαμε ότι συμμεριζόμαστε τα πάθη και τα βάσανα του τουρκικού λαού και ιδίως αυτήν τη στιγμή που ξέρουμε τι αντιμετωπίζει και αποδείξαμε ότι ο γείτονας που αισθάνεται την ψυχή του τουρκικού λαού αυτές τις ώρες που δοκιμάζεται από πραξικοπηματίες, από τρομοκράτες είμαστε εμείς που νιώθουμε περισσότερο το σφυγμό τους και νομίζω πως το καταλαβαίνουν κι εκείνοι. Ας το καταλάβουν όμως και οι ηγεσίες τους γιατί είναι και δική τους ιστορική ευθύνη».

Σημειώνεται ότι η ανακήρυξη του ΠτΔ σε επίτιμο δημότη Ορεστιάδας έγινε παρουσία και των τεσσάρων βουλευτών του νομού και της ηγεσίας της Περιφέρειας.
Πρώτο Θέμα

No comments: