Wednesday, March 1, 2017

Η ΧΕΙΜΑΡΡΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ


Το διπλό παιχνίδι του Ράμα με την ελληνική μειονότητα

«Φίλος» των Ελλήνων στα λόγια, αλλά «εχθρός» τους στην πράξη, ο Αλβανός πρωθυπουργός Eντι Ράμα προσεγγίζει την ελληνική εθνική μειονότητα σε μια λογική τύπου «να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι», εν όψει των εκλογών του ερχόμενου Ιουνίου στην Αλβανία.
ΕΘΝΟΣ




Ο Αλβανός πρωθυπουργός κάνει ανοίγματα εξομάλυνσης προς την ελληνική πλευρά θέλοντας να ρίξει τους τόνους στον δρόμο προς τις εκλογές της 18ης Ιουνίου
    Ο Αλβανός πρωθυπουργός κάνει ανοίγματα εξομάλυνσης προς την ελληνική πλευρά θέλοντας να ρίξει τους τόνους στον δρόμο προς τις εκλογές της 18ης Ιουνίου
Από τη μία παίρνει μέρος σε αμφιλεγόμενη εκδήλωση του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στους Αγίους Σαράντα (εν προκειμένω του μη εκπροσωπούμενου στο Κοινοβούλιο κόμματος ΕΕΜΜ-MEGA), παριστάνοντας τον «φίλο» και «προστάτη» των μειονοτικών δικαιωμάτων. Από την άλλη, βάζει την υπογραφή του σε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την άμεση απαλλοτρίωση της ακίνητης περιουσίας των κατοίκων της περιοχής Σπήλαια στο κέντρο της Χειμάρρας... εν όψει της τουριστικής περιόδου.
Κι όλα αυτά, με μόλις λίγα 24ωρα διαφορά, στο διάστημα μεταξύ 22 Φεβρουαρίου (οπότε υπεγράφη η απόφαση για το νέο κύμα απαλλοτριώσεων κατά ελληνικών περιουσιών στη Χειμάρρα) και 25 Φεβρουαρίου (οπότε ο Ράμα πήρε μέρος σε εκδήλωση της ελληνικής μειονότητας στους Αγίους Σαράντα, με τρεις υπουργούς της αλβανικής κυβέρνησης).
Είναι προφανές ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός κάνει ανοίγματα εξομάλυνσης προς την ελληνική πλευρά, θέλοντας να ρίξει τους τόνους εν όψει των εκλογών της 18ης Ιουνίου.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η επικείμενη επίσκεψη εργασίας του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, στην Αθήνα, αύριο και μεθαύριο. Ο Αλβανός ΥΠΕΞ εμφανίζεται μάλιστα να προσέρχεται στην ελληνική πρωτεύουσα με ατζέντα επίλυσης των εκκρεμοτήτων.
Η κυβέρνηση Ράμα ενδεχομένως να κατάλαβε ότι της έχουν κοστίσει πολιτικά οι ανθελληνικές «κορώνες». Το γεγονός ότι δεν εξασφάλισε ημερομηνία από την ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έχει σημαντικό πολιτικό κόστος.
Βαγγέλης Ντούλες, μειονοτικός βουλευτής: «Ο Ράμα έρχεται να κάνει ένα άνοιγμα προς την Ελλάδα, αλλά με τους δικούς του όρους, προχωρώντας σε διχαστικές κινήσεις. Προσπαθεί να διασπάσει την ελληνική μειονότητα».
Βαγγέλης Ντούλες, μειονοτικός βουλευτής: «Ο Ράμα έρχεται να κάνει ένα άνοιγμα προς την Ελλάδα, αλλά με τους δικούς του όρους, προχωρώντας σε διχαστικές κινήσεις. Προσπαθεί να διασπάσει την ελληνική με
Τα ανοιχτά μέτωπα ωστόσο για τον Ράμα είναι πια πολλά και το ενδεχόμενο η χώρα να πάει σε εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση «σοβαρό», όπως σημειώνουν παράγοντες της αλβανικής πολιτικής σκηνής στο «Εθνος». Η αντιπολίτευση πιέζει τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί διαδηλώνοντας καθημερινά στα Τίρανα και μπλοκάροντας τις λειτουργίες του Κοινοβουλίου. Οι «φίλοι» του Ράμα, οι Τσάμηδες, πέφτουν στις δημοσκοπήσεις. Ο Μπερίσα τον κατηγορεί ότι μπλόκαρε τη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ελλάδα, ακολουθώντας εντολές της Τουρκίας. Ο Αλβανός Συνήγορος του Πολίτη ακυρώνει ως αυθαίρετα τα σχέδιά του για ανάπλαση στη Χειμάρρα. Οι «έξω» (Ιταλία, Σερβία, Σκόπια, Γερμανία κ.ά.) τον έχουν στη γωνία...
Βλέποντας τον κλοιό γύρω του να σφίγγει, δείχνει να θέλει να αλλάξει τροπάρι. Στην πράξη, ωστόσο, συνεχίζει να προκαλεί προσυπογράφοντας νέες απαλλοτριώσεις ελληνικών περιουσιών. Το συμφέρον γαρ φυγείν αδύνατον.
Η Χειμάρρα συμμετέχει στις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες
Αντιπροσωπεία Χειμαρριωτών προσήλθε χθες στα Τίρανα για να πάρει μέρος στις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες, ενημερώνοντας τους διαδηλωτές για τα ιδιοκτησιακά προβλήματα της εθνικής ελληνικής μειονότητας. Οι διαδηλωτές έχουν κλείσει τη λεωφόρο μεταξύ του κοινοβουλίου και του πρωθυπουργικού μεγάρου με αίτημα η χώρα να πάει σε εκλογές χωρίς τον Ράμα, αλλά με υπηρεσιακή κυβέρνηση.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

No comments: