Wednesday, March 1, 2017

"Ο Ιβάνοφ δεν έδωσε την εντολή"

Σκόπια: Ο Ιβάνοφ αρνείται να δώσει εντολή στη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση









Μάρτιος 1, 2017

Ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ στην ομιλία του προς το έθνος, δήλωσε ότι δεν προτίθεται να δώσει εντολή σε πρόσωπο ή κόμματα  που στο πρόγραμμά τους εμπεριέχουν πλατφόρμα που προβλέπει την κατεδάφιση της κρατικής υπόστασης και της ενότητας του κράτους.


«Πριν από δύο ημέρες έλαβα αποδείξεις ότι το SDSM έχει συλλέξει υπογραφές για πλειοψηφία. Για αυτό το θέμα συνεχάρην τους διάδικους, διότι είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά σήμερα κάλεσα τον ηγέτη της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) σε μια συμβουλευτική συνεδρίαση για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την εντολή.

»Κατά τη συνάντηση του έκανα γνωστό γνωμοδοτήσεις νομικών και εμπειρογνωμόνων. Σύμφωνα με τους νομικούς εμπειρογνώμονες,  υπάρχει πρόβλημα στις προθεσμίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα.

»Επιπλέον, εμπόδιο αποτελεί η μετεκλογική πλατφόρμα  που παρουσιάζεται (των Αλβανών) που υπογράφεται από μια ξένη χώρα (τον πρωθυπουργό Αλβανίας) και έχει ως στόχο να σπάσει την ενότητα και την κρατική υπόσταση της χώρας.

»Το πολιτικό περιεχόμενο είναι έξω από κάθε συνταγματική τάξη. Απειλείται η κυριαρχία της χώρας. Απειλείται η ενότητα του κράτους. Αντί να αποσοβηθεί αυτή η πολιτική κρίση, μπαίνουμε σε μια μεγαλύτερη κρίση.

»Περίμενα επί μακρόν να δω ορισμένα κόμματα να αντιδρούν βλέποντας την απειλή της κρατικής υπόστασης, αλλά αυτό δεν συνέβη. Άρχισαν να διαπραγματεύονται με την πλατφόρμα και δεν συνειδητοποίησαν ότι  δεν είναι σε δημοπρασία τα κρατικά και εθνικά συμφέροντα.
Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν το περιεχόμενο των συνομιλιών και αυτό που λέει η πλατφόρμα.

»Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ζόραν Ζάεφ, του ζήτησα να καταδικάσει και να απορρίψει την πλατφόρμα, η οποία πέρα από το ότι είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα, αποτελεί αδίκημα δυνάμει του Ποινικού Κώδικα», δήλωσε ο Ιβάνοφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα αναμένει σαφώς και δημόσια να καταδικασθεί η πλατφόρμα, αλλά επειδή δεν συμβαίνει αυτό, τώρα ο Ιβάνοφ αναμένει ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα προτείνει λύσεις που θα είναι αντίθετες προς τα συμφέροντα του κράτους.

«Αυτό το κενό σιωπής επιβεβαιώνει ότι το μέλλον της χώρας εξαρτάται μόνο από εμάς. Αυτή η πλατφόρμα είναι μια άρνηση της κυριαρχίας στη (ψευδο)Μακεδονία. Στη (ψευδο)Μακεδονία η κυριαρχία πηγάζει από τους πολίτες. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ως πρόεδρος δεν θα δώσω εντολή σε ένα κόμμα ή ένα πρόσωπο που έχει στην πλατφόρμα του προγράμματός του την ανατροπή του κράτους», είπε ο Ιβάνοφ. (novatv.mk)

The Hellenic Information Team

No comments: