Tuesday, February 28, 2017

Το προεκλογικό σόου του Έντι Ράμα στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα: Στόχος του η διάσπαση




Δημοσιεύθηκε 28 Φεβρουαρίου 2017

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ

Σε προεκλογική φιέστα με στόχο να διεμβολίσει την Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας και να βελτιώσει την εικόνα του, που εχει πληγεί από τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, εμφανίστηκε σε εκδήλωση στους Αγίους Σαράντα ως ο προστάτης της Ελληνικής μειονότητας.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός συμμετείχε σε εκδήλωση που οργάνωσε το μικρό ελληνικό κόμμα MEGA και πρόβαλλε ως την μεγάλη προσφορά του στην μειονότητα, την ψήφιση του νομού για τις μειονότητες στην Αλβανία. Έναν νομό που εχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και όχι μόνο από την ελληνική μειονότητα. Όμως ο κ. Ράμα δεν δίστασε να μιλήσει και για το θέμα των περιουσιών, λέγοντας ότι αυτό το ζήτημα θα λυθεί από την δικαιοσύνη, όταν είναι γνωστό ότι η υφαρπαγή ελληνικών περιουσιών κυρίως στην Χειμαρρα συντονίζεται από την κυβέρνηση του με την συμμετοχή και στελεχών της μειονότητας που είναι μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο κ. Ράμα όμως με την παρουσία του στην εκδήλωση αυτή ουσιαστικά επιχειρεί να διασπάσει την ελληνική μειονότητα και να πλήξει το ΚΕΑΔ το οποίο αν και στις προηγούμενες εκλογές είχε συνεργασθεί με το κόμμα του και μάλιστα είχε εξασφαλίσει την στήριξη του ΣΚ σε αρκετές περιοχές, τώρα το ΚΕΑΔ εχει ταχθεί στο πλευρό της αντιπολίτευσης, συμμετέχοντας στις διαδηλώσεις εναντίον του Ράμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην εκδήλωση, για να μην ενοχληθεί ο Εντι Ράμα, οι διοργανωτές του MEGA είχαν φροντίσει να μην είναι καμία επιγραφή στα ελληνικά, πάρα μόνο στην αλβανική γλώσσα, ενώ υπήρχαν μόνο αλβανικές σημαίες.

Όμως παρά τις ενστάσεις που είχαν διατυπωθεί, η απουσία του ΚΕΑΔ και κυρίως της ΟΜΟΝΟΙΑΣ από την εκδήλωση μάλλον διευκόλυνε τον στόχο του κ. Ράμα παρά το γεγονός ότι τόσο ο πρόεδρος του MEGA Χρίστος Κίτσος όσο και μια εκπαιδευτικός που πήραν τον λόγο έθεσαν τα ζητήματα της ελληνικής μειονότητας, αντικρούοντας ουσιαστικά τα όσα είχε αναφέρει ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ θέλησε δικαιολογήσει την στάση του, λέγοντας ότι ήταν μια διάλεξη μονόλογος του πρωθυπουργού που συνοδεύονταν από τρεις υπουργούς και κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε δικαίωμα παρέμβασης .

Ο Λεωνίδας Παππάς εξέφρασε την έκπληξη του ότι στην αίθουσα «εκτός από μια μικρή ελληνική σημαία κρυμμένη στο βάθος δεν υπήρχε τίποτα άλλο που να μαρτυρά ότι πρόκειται για μία ελληνική εκδήλωση. Όλες οι ομιλίες και το πανό ήταν στα αλβανικά, ενώ δεν υπήρχε τίποτα διακριτικό του φορέα που διοργάνωνε αυτή την εκδήλωση….»

Ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κατήγγειλε ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός «ήρθε στην καρδιά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για να νομιμοποιήσει την αλαζονική του στάση έναντι της κοινότητας μας και του ελληνισμού γενικότερα» και επεσήμανε ότι ο κ. Ράμα δεν δίστασε να μνημονεύσει και τον Απόστολο Παύλο, όταν με εντολή του γκρεμίσθηκε μια εκκλησιά επειδή δεν ταίριαζε με την αισθητική του.

Σε ότι αφορά τις εξαγγελίες της Αλβανίδας υπουργού παιδείας, ο κ. Παππάς υπενθύμισε ότι από τα παιδιά λείπουν ακόμη σχολικά βιβλία ενώ αντιθέτως έχουν διανεμηθεί σε αφθονία τα βιβλία που έχουν τους χάρτες της Μεγάλης Αλβανίας .

Πάντως και αυτό εχει ενδιαφέρον, είναι ότι ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ χαιρέτισε τα όσα ανέφερε στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος του MEGA Χρίστος Κίτσος και αποτυπώνουν ουσιαστικά τις θέσεις της ελληνικής μειονότητας.

Η παρουσία του Εντι Ράμα στους Αγίους Σαράντα είχε σαφείς στόχους, το μεγάλο και παλι πρόβλημα όμως είναι ότι η ελληνική μειονότητα εμφανίζεται διασπασμένη και δεν μπορεί να δώσει ακόμη και σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές από κοινού τον αγώνα για την προώθηση των δικαιωμάτων της μειονότητας . Και οι ευθύνες ανήκουν τόσο στο MEGA όσο και στο ΚΕΑΔ.

mignatiou

No comments: