Friday, January 20, 2017

Σημαντική η εκπροσώπηση της Ομογένειας στην κυβέρνηση Τραμπ






 Image result for george tenet

Ο Σπύρος Αγκνιου με τον Ρίτσαρντ Νίξον. Φωτογραφία αρχείου Associated Press.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αφού ορκιστεί ως ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει δίπλα του, μερικά βήματα από το Οβάλ Γραφείο, Ελληνοαμερικανούς συμβούλους, οι οποίοι θα αποτελούν προέκταση της όρασης και της ακοής του.
Πρωτεύοντα ρόλο στην κυβέρνηση Τραμπ θα έχει ο προσωπάρχης (Chief of Staff), Ράινς Πρίμπους, γόνος Ελληνίδας μητέρας και Γερμανού πατέρα, μια καταγωγή που συνειρμικά οδηγεί στη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας και της σχέσης της με τον μεγαλύτερο δανειστή της.
Δίπλα στον κ. Τραμπ θα είναι, επίσης, ο Τζορτζ Τζιτζίκος από τη θέση του αναπληρωτή βοηθού (Office of Advance Operations) του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, o οποίος έλαβε την επιβράβευση του νεοεκλεγέντα προέδρου για τη σημαντική προσφορά του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και την επιτυχημένη πορεία του μεγιστάνα προς την προεδρία των ΗΠΑ.
Επιπλέον, υπάρχει ο Γεώργιος (Τζορτζ) Παπαδόπουλος, ο οποίος διευθύνει ένα ενεργειακό κέντρο στο London Center of International Law Practice και θα είναι μέλος της ομάδας Εξωτερικής Πολιτικής του κ. Τραμπ, με καθήκοντα την αναχαίτιση της τρομοκρατίας και τα διπλωματικά ζητήματα.
Ακόμα, ο Χρήστος Μαραφάτσος, θα εκπροσωπήσει την ελληνική και κυπριακή κοινότητα στον Συνασπισμό για την Εθνική Διαφορετικότητα υπέρ του Τραμπ (National Diversity Coalition for Trump). Ο ρόλος του κ. Μαραφάτσου ήταν να συμβουλεύει τον Συνασπισμό και την Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών σε σημαντικά ζητήματα αναφορικά με την ελληνική και κυπριακή Ομογένεια.
Οι ομογενείς αυτοί πολιτικοί αποτελούν ανθρώπους πολύ κοντά στον Πρόεδρο, όπως ήταν ο Σπύρος Αγκνιου, ο οποίος υπηρέτησε ως ο 39ος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί προεδρίας Νίξον, και ο Μάικλ Δουκάκης, Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία που ηττήθηκε το 1988 από τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο.
Ο κ. Πρίμπους και ο κ. Τζιτζίκος είναι πολύ κοντά στην Εκκλησία, όπως είναι και ο βουλευτής από τη Φλόριδα, Γκας (Κώστας) Μπιλιράκης. Οι τρεις τους, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, αναμενόταν να βραβευθούν την Πέμπτη, μία μέρα πριν την ορκωμοσία, στο Μητροπολιτικό Κέντρο στην Ουάσιγκτον.
Ο Ράινς Πρίμπους
Την κορυφαία θέση στην ιεραρχία δίπλα στον Τραμπ θα κατέχει ο 44χρονος Ράινς Πρίμπους, από το Ουισκόνσιν, ένα σταθερό σημείο αναφοράς στην εκστρατεία του νεοεκλεγέντα προέδρου και σύνδεσμος-κλειδί με τον πρόεδρο της Βουλής Πολ Ράιαν, ο οποίος έχει ιδιαίτερα προβληματική σχέση με τον μεγιστάνα, αλλά εκ των πραγμάτων θα πρέπει να συνεργάζονται.
Εκεί θα παρεμβαίνει ο κ. Πρίμπους και θα αποτελεί τη γέφυρα με το Κογκρέσο, αλλά και τον πυλωρό στο Οβάλ Γραφείο, επιβλέποντας ποιος εισέρχεται για να δει τον Πρόεδρο.
Ο κ. Πρίμπους είναι Ελληνας ορθόδοξος, όπως και η μητέρα του Δήμητρα, η οποία γεννήθηκε στο Σουδάν και είναι γνωστή με το προσωνύμιο Ρούλα. Κατέχει πτυχίο Νομικής και θεωρήθηκε ανερχόμενο αστέρι νωρίς στην καριέρα του από τους Υπερδικηγόρους (Superlawyers) του Ουισκόνσιν.
Δεν κατάφερε να γίνει γερουσιαστής του Ουισκόνσιν το 2004, αλλά έγινε ο νεότερος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην πολιτεία, πριν γίνει το 2010 γενικός σύμβουλος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών και πρόεδρος το επόμενο έτος.
Οταν ανέλαβε πρόεδρος, η επιτροπή είχε ένα χρέος της τάξης των $23 εκατομμυρίων και μέσα σε μια χρονιά εξασφάλισε κεφάλαιο $88 εκατομμυρίων, γεγονός που τον βοήθησε να επανεκλεγεί πρόεδρος της Επιτροπής το 2013.
Ο κ. Πρίμπους πήρε τη θέση του Προσωπάρχη παρά το γεγονός πως δεν κατάφερε να αναχαιτίσει την κριτική που δέχθηκε ο κ. Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τη στάση του απέναντι στην οικογένεια του μουσουλμάνου στρατιώτη που είχε σκοτωθεί σε μάχη του αμερικανικού Στρατού.
Τζιτζίκος, Παπαδόπουλος, Μαραφάτσος
Ο κ. Τζιτζίκος ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που υπέγραψαν τη συμμετοχή τους στην ομάδα της εκστρατείας του κ. Τραμπ. Είναι ιδιοκτήτης της «Telion», μια εταιρεία επικοινωνίας που ειδικεύεται στην οργάνωση και διαχείριση εκδηλώσεων και τις δημόσιες σχέσεις.
Η οικογένειά του κατάγεται από την Καλαμάτα της Πελοποννήσου και φαίνεται να αναφέρει σε πολλούς ανθρώπους πως ο κ. Τραμπ θα υποστηρίξει την Ελλάδα.
Ο κ. Παπαδόπουλος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο DePaul το 2009, ενώ προηγουμένως ήταν σύμβουλος της προεδρικής εκστρατείας του Μπεν Κάρσον. Υπήρξε ερευνητικός συνεργάτης στο Hudson Institute, μια συντηρητική δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn, έχει συναντηθεί με την πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, ενώ τελείωσε το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου το 2010.
Ο κ. Μαραφάτσος είναι πρόεδρος και ιδρυτής του «Blue Sky Capital» μια μεσιτική και συμβουλευτική εταιρεία με βάση την Ουάσιγκτον. Ονομάστηκε τρίτος καλύτερος Επιχειρηματίας στην Αμερική κάτω των 25 από το «BusinessWeek» του «Bloomberg» το 2011.
Η νέα ομάδα Ελληνοαμερικανών που βρίσκονται δίπλα στον κ. Τραμπ έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των πολιτικών που εκπροσωπούν την ελληνική κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων:
Του γερουσιαστή Πολ Τσόνγκα από την Μασαχουσέτη, ο οποίος έχει εκστρατεύσει, επίσης, για την προεδρία.
Του Αντριου Νάτσιου, πρώην νομοθέτη της Μασαχουσέτης, ο οποίος έχει διατελέσει διευθυντής της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης υπό τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο.
Του Τζορτζ Στεφανόπουλου, διευθυντή Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου υπό τον Μπιλ Κλίντον και έπειτα κορυφαίο σύμβουλο για την Πολιτική και τη Στρατηγική.
Του πρώην γερουσιαστή του Μέριλαντ, Πολ Σαρμπάνη και τον γιο του, μέλος του Κογκρέσου του Μέριλαντ, Τζον Σαρμπάνη, οι οποίοι συνθέτουν μια από τις πιο σημαντικές πολιτικές οικογένειες των ΗΠΑ.
Της πρώην γερουσιαστού από το Μέιν Ολυμπίας Σνόου.
Του Νεοϋορκέζου δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Τζον Κατσιματίδη, ο οποίος είχε εκστρατεύσει για δήμαρχος της Νέας Υόρκης.
Του Γκας Μπιλιράκη, ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του, Μάικλ, ως μέλος του Κογκρέσου από τη Φλόριδα και προέρχονται από τον ελληνοαμερικανικό θύλακα του Τάρπον Σπρινγκς.
Του Τζορτζ Κρίστοφερ, πρώην δημάρχου του Σαν Φρανσίσκο και πολιτικός ηγέτης με επιρροή στην Καλιφόρνια.
Του Αρτ Ανιος, δημάρχου του Σαν Φρανσίσκο από το 1988 έως το 1992.
Του πρώην διευθυντή της CIA, Τζορτζ Τένετ.
Του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ, Τζον Νεγροπόντε, ο οποίος υπηρέτησε στο Μεξικό, τις Ονδούρες και τις Φιλιππίνες και εκπροσώπου στα Ηνωμένα Εθνη.
Του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Βέλγιο, Τομ Κορολόγου.
Του πρώην υπουργού Οικονομικών του Ιλινόις, Αλέξη Γιαννούλια, ο οποίος ήταν ο Δημοκρατικός υποψήφιος για τη θέση στη Γερουσία, θέση που παλαιότερα κατείχε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Της Ελένης Μπούσαλης, πρώην δημάρχου του Λίνκολν της Νεμπράσκα, Δημοκρατική υποψήφια για κυβερνήτης το 1986.
Της Ντίνας Τίτου, μέλους του Κογκρέσου.
Της Σέλεϊ Μπέρκλεϊ, πρώην μέλους του Κογκρέσου.

No comments: