Κλιμακώνεται περαιτέρω η κρίση μεταξύ Σερβίας, Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου καθώς υπάρχουν εκτενείς μετακινήσεις μονάδων και θωρακισμένων οχημάτων αλλά και προώθηση μέρος της ταξιαρχίας αμέσου επεμβάσεως των Αλβανών στα βόρεια της χώρας και στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο. Είναι θέμα χρόνου πριν Αλβανοί και Σέρβοι βρεθούν ξανά αντιμέτωποι ενώ στο Β.Κόσοβο έχουν ήδη μπει σερβικές ειδικές δυνάμεις για να προστατέψουν τους Σέρβους πολίτες.
Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου καταγγέλλει ευθέως την Ρωσία  για την κρίση που έχει ξεσπάσει.
«Η Σερβία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει το σενάριο της Κριμαίας και να ενωθεί με το Β.Κόσοβο. Βασίζεται στη βοήθεια της Ρωσίας και γι αυτό το τρένο το οποίο ήταν ρωσικής κατασκευής κατευθυνόταν από το Βελιγράδι προς το Κόσοβο».«Τίποτα δεν ήταν τυχαίο, όλα είχαν σχεδιαστεί» είπε ο Thaçi.
«Σκοπός είναι η ένωση, ο διαχωρισμός του Κοσόβου στην χειρότερη περίπτωση για τη Σερβία».
«Η μόνη απειλή για τους Σέρβους του Κοσόβου είναι η ίδια η Σερβία όταν τους χρησιμοποιεί για την πραγματοποίηση των δικών της στόχων» τόνισε.

Πριν λίγο ξύπνησαν στις Βρυξέλες και δέησαν να παρέμβουν για να «σβήσουν την φωτιά» που ξεκίνησε στα σύνορα Σερβίας –Κοσσυφοπεδίου. 
Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ  για θέματα εξωτερικής πολιτικής και  Ασφαλείας, Federica Mogherini, απαίτησε από  Κοσσυφοπέδιο και Σερβία «να  αποφύγουν( την αναπόφευκτη) πολεμική  κλιμάκωση»,  μετά τις εντάσεις που προκάλεσε το τρένο της ορθοδοξίας που αναχώρησε το Σάββατο από το Βελιγράδι για το βόρειο Κοσσυφοπέδιο..και τόσο πολύ ενόχλησε τους Αλβανούς μουσουλμάνους .

«Το μήνυμά μου προς τους δύο διαδίκους ήταν να αποφευχθεί η κλιμάκωση, να προσπαθήσουν να απόσχουν από πράξεις και  ρητορική και να προσπαθήσουν  να συμβιβαστούν με κοινή δέσμευση μέσω του διαλόγου, ως κάτι που βοηθά και τα δύο μέρη, και  τους δύο λαούς. Τα  μέτρα που έχουν ληφθεί στο Βελιγράδι και την Πρίστινα,είναι  ιστορικά», δήλωσε η Federica Mogherini σήμερα, σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες.
Επιπλέον, ανέφερε ότι «καταφέραμε να προχωρήσουμε πολύ στην προοπτική της ΕΕ για την περιοχή, γιατί ήμασταν σε θέση να οικοδομήσουμε ένα θετικό διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας».