Wednesday, March 8, 2017

Έλληνας αναλυτής έβαλε «φωτιά» στα Τίρανα με δηλώσεις του στο RT για «Μεγάλη Αλβανία»

Έλληνας αναλυτής έβαλε «φωτιά» στα Τίρανα με δηλώσεις του στο RT για «Μεγάλη Αλβανία»
8 Μαρτίου 2017
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαλκάνια, ΗΠΑ, Μεγάλη Αλβανία, Ρωσία, Σερβία, Σκόπια,
Η αλβανική αγγλόγλωσση ιστοσελίδα Tirana Echo κατηγορεί τη Ρωσία ότι διαδίδει φόβους στα Βαλκάνια σχετικά με αμερικανικούς σχεδιασμούς που αποσκοπούν στη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας».

Tribune

Οι Αλβανοί εμπλέκουν και τον Έλληνα αναλυτή Μάρκο Παπαδόπουλο, ειδικό σε θέματα Βαλκανίων, εξαιτίας δηλώσεών του στο Russia Today.

Μάλιστα η αλβανική ιστοσελίδα τονίζει στον τίτλο του δημοσιεύματός της την ελληνική καταγωγή του Μάρκου Παπαδόπουλου, γράφοντας ότι «Russia uses Greek analyst to spread false ‘Greater Albania’ thesis», ότι δηλαδή η Ρωσία χρησιμοποιεί Έλληνα αναλυτή για να διαδώσει λάθος θέσεις για τη Μεγάλη Αλβανία.

Σύμφωνα με την αλβανική ιστοσελίδα, ο Μάρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το σχέδιο των ΗΠΑ για τα Σκόπια είναι να κρατήσουν τη Σερβία υποταγμένη, τη Ρωσία εκτός [Βαλκανίων] και να δημιουργήσουν μια «Μεγάλη Αλβανία».

Ο Έλληνας αναλυτής, γράφουν οι Αλβανοί, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ελέγχουν ήδη την Κροατία, τη Βοσνία και το Κόσοβο. Αλλά το σχέδιο τους να μετατρέψουν σε αποικία τους ολόκληρα τα Βαλκάνια δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού στέκονται εμπόδια η Σερβία και η Ρωσία.

Ο ίδιος κατηγόρησε τους Αλβανούς των Σκοπίων για την αναταραχή στα Σκόπια ενώ αποκάλεσε τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσόβου (UCK) μια αλβανική τρομοκρατική οργάνωση με ισχυρές διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.

Ο Έλληνας αναλυτής, σύμφωνα πάντα με το αλβανικό δημοσίευμα, ισχυρίστηκε ότι υπό αμερικανική προστασία οι σχεδιασμοί για τη Μεγάλη Αλβανία αρχίζουν να υλοποιούνται. Στη Μεγάλη Αλβανία ισχυρίστηκε ότι θα συμπεριληφθούν το Κόσοβο, μέρος των Σκοπίων όπως το Τέτοβο, η Κοιλάδα του Πρέσεβο στη Σερβία και εδάφη του Μαυροβουνίου όπως η Μαλέσια.

Η αλβανική ιστοσελίδα απαντώντας στο Russia Today και στον Μάρκο Παπαδόπουλο διαψεύδει ότι οι Αλβανοί έχουν σχεδιασμούς δημιουργίας μιας «Μεγάλης Αλβανίας» και ότι ο φόβος του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού χρησιμοποιείται από φιλοσερβικά και φιλορωσικά δίκτυα για να κρατούνται οι αλβανικής καταγωγής πληθυσμοί στις χώρες της πρώην Γιουγκοσβαβίας υπό σλαβικό έλεγχο, πίεση και δίχως ανάλογη [πολιτική] εκπροσώπηση στις χώρες που διαβιούν.

Η Tirana Echo σημειώνει επίσης ότι όλοι οι Αλβανοί ηγέτες έχουν μιλήσει υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας των Σκοπίων.

Η ιστοσελίδα γράφει ότι στα Σκόπια η πολιτική κρίση οφείλεται στους Σλάβους πολιτικούς που ερίζουν για την εξουσία κι αυτοί είναι που προσπαθούν να εμπλέξουν την αλβανική μειονότητα που αποτελεί το 25% του πληθυσμού των Σκοπίων.

Η αλβανική ιστοσελίδα αναφέρει επίσης ότι ο Γκρουέφσκι καλλιεργεί στους πολίτες των Σκοπίων «εθνικιστικές ελπίδες» ότι ως «απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχουν πλήρη και υπέρτερα δικαιώματα στην περιοχή» και ότι αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα αντιτίθεται σθεναρά στην ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και στις ιστορικές αξιώσεις της στην αρχαιότητα, όπως καταλήγει.

Το Tribune σημειώνει:

Τα Σκόπια εκτιμάται ότι έχουν πληθυσμό 2.071.278 (το 25% Αλβανοί), η Αλβανία έχει πληθυσμό 2.876.591 (το 12% Έλληνες) και το Κόσοβο 1.956.196 (το 8% Σέρβοι). Παραθέτουμε τους πληθυσμούς με εκτιμήσεις του 2015 και 2017 για να έχει ξεκάθαρη εικόνα των μεγεθών ο αναγνώστης μας.

No comments: