Tuesday, March 7, 2017

Ο Κοτζιάς στο Ουάσινγκτον, Βαριά γεωπολιτική ατζέντα, και για το Βορειο Ηπειρωτικό, Χειμαρρα



Αυτά είναι τα τρία ζητήματα που θα θέσει ο Κοτζιάς στον Τίλερσον

7 Μαρτίου 2017

Αυτά είναι τα τρία ζητήματα που θα θέσει ο Κοτζιάς στον Τίλερσον – Βαριά γεωπολιτική ατζέντα

Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, ΗΠΑ, Κυπριακό Ζήτημα, Νίκος Κοτζιάς, Παραβίαση Χωρικών Υδάτων, Ρεξ Τίλερσον, Υπουργείο Εξωτερικών,

Τρία αναμένεται να είναι τα θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει ο Νίκος Κοτζιάς με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, γράφει η Αλεξία Τασούλη στην εφημερίδα Ειδήσεις.


Το πρώτο είναι τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, με τον υπουργό Εξωτερικών να θέτει στον ομόλογό του το θέμα των τουρκικών προκλήσεων.

Ειδικότερα, θα συζητήσει το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι, το οποίο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι αποτέλεσε μια σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου που άγγιζε τις κόκκινες γραμμές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το δεύτερο θέμα που θα θέσει είναι το Κυπριακό, καθώς οι συζητήσεις στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων δεν προχωρούν, οι συνομιλίες βρίσκονται σε αδιέξοδο και οι εκκρεμότητες εξακολουθούν και υπάρχουν.

Το τρίτο θέμα που θα θέσει είναι τα περιφερειακά ζητήματα, καθώς ο κ. Κοτζιάς δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στα δυτικά Βαλκάνια και στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων τόσο στα Σκόπια όσο στην Αλβανία, και για το Βορειο Ηπειρωτικό, Χειμαρρα.

Πρόσφατα, μάλιστα, συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογό του Ντιμίτρι Μπουσάτι, όπου, μεταξύ άλλων, εξετάστηκαν οι δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών.

Η συνάντηση με τον Τίλερσον έχει οριστεί για τις 13 Μαρτίου, ενώ θα υπάρξουν συναντήσεις και με άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Όσο θα βρίσκεται στην Αμερική ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, δεν αποκλείεται να υπάρξει και τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ, η ημερομηνία της οποίας δεν έχει οριστεί.

Στην Ουάσιγκτον θα βρεθεί, όμως, αργότερα και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, καθώς θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στην εορτή του Λευκού Οίκου για την ιστορική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

No comments: