Tuesday, March 7, 2017

Λάιτσακ: Οι δύο βαλκανικές χώρες είναι κοντά σε αποσύνθεση



SManalysis

 Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακιας, Μίροσλαβ Λάιτσακ δήλωσε ότι δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πριν από το διάλειμμα, ενώ τρεις άλλοι σε βαθιά κρίση. Είπε ότι αυτό οφείλεται στην έλλειψη βούλησης για τη συμμετοχή της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η ΕΕ γίνεται ολοένα και λιγότερο σοβαρό συνομιλητή, όταν πρόκειται για την επέκταση. Στα Δυτικά Βαλκάνια έχουν αποτύχει στα λόγια και τις πράξεις και βλέπουμε τις συνέπειες σήμερα - έχουμε δύο κρατών στο διάλειμμα και τρεις που βρίσκονται σε βαθιά πολιτική κρίση ", δήλωσε ο Λάιτσακ τη Δευτέρα, πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Αν και ο ίδιος δεν ανέφερε τα ονόματα των χωρών επισημανθεί, πιστεύεται ότι οι δύο χώρες είπαν ότι είναι στα πρόθυρα της διάλυσης είναι το Κοσσυφοπέδιο και την πΓΔΜ, η πρώτη σε κίνδυνο από τη Σερβία για το βόρειο τμήμα της, ενώ η δεύτερη κινδύνους σε διαιρεμένη εθνοτικά, της Αλβανίας και της μακεδονικής κρίσης που βάθυνε μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον ίδιο, τρεις χώρα σε βαθιά κρίση είναι, την Αλβανία, τη Βοσνία και το Μαυροβούνιο, για την οποία, ο Επίτροπος Mogherini εξέφρασε οτη τα Βαλκάνια, βρίσκουνδε σε κρίση πιο σοβαρή εθνοτική, και απείλησε τη σταθερότητα της περιοχής από ένα χώρισμα πιθανά όρια ...

No comments: